« Afscheid Manja in teken van zoenen | Main | Riyo Mori gekroond tot Miss Universe 2007 »

Vier maal Diana en nooit meer RCTV

De meer dan 700 Yolanthe-liefhebbers van de afgelopen tien dagen worden hierbij doorverwezen naar de relevante post. Meestal heeft CasaSpider na enige studie over vrijwel ieder onderwerp een mening. In die zin is de persoon Hugo Chávez Frías een fascinerende uitzondering. Is hij nu wel of geen goede president van en voor Venezuela?

Op zondag 27 mei 2007 ging de stekker eruit bij de Venezolaanse zender RCTVNiet in zijn voordeel spreekt dat Chávez zijn vrienden bij voorkeur zoekt onder tegenstanders van de Verenigde Staten. In eigen land is Chávez onder uiteenlopende groeperingen als studenten, middenstanders, geestelijken eufemistisch gezegd niet populair. Feitelijk wordt hij gesteund door de armen en door het leger.

Een eerste foto van Diana (1) temidden van Arwin (4) en Luchiano (9) gehuld in een gele handdoek op Wet&Wild.

Venezuela is het vijfde olie-exporterende land ter wereld en de tweede leverancier van de Verenigde Staten. In een land met zoveel olie behoort geen armoede te bestaan is de stellige overtuiging van Chávez. Daarom heeft hij grootscheepse programma's opgezet om de armoede bij de wortel aan te pakken, programma's voor huisvesting, onderwijs en medische zorg. Op het gebied van onderwijs en medische zorg is er veel hulp vanuit het bevriende Cuba, hulp in ruil voor goedkope olie.

Venezolanen die ik op Curacao spreek zitten voornamelijk in de ICT en behoren derhalve niet tot de echte onderlaag van de samenleving. Zij ontkennen dat bovengenoemde programma's goed werken en noemen het liever propaganda waarmee Hugo Chávez de armen electoraal aan zich bindt. Feit is dat er in Venezuela een grote omwenteling bezig is en daarvan is niet iedereen gediend. Niet voor niets staat het land internationaal hoog genoteerd op het gebied van corruptie.

Als onderzoeksjournalist op Curacao ben ik internationaal gezien afhankelijk van televisie en internet. Om zich een goede mening te kunnen vormen is het van belang toegang te hebben tot goed beargumenteerde opiniestukken van zowel voor- als tegenstanders. Voor Diana is leren lopen vooralsnog van meer belang dan het vormen van een mening en Lucy helpt haar daarbij zoals foto nummer twee laat zien.

27.05.2007: Diana (1) tijdens het Happy Hour bij Wet & Wild Curacao. Klik voor groter.Radio Caracas Televisión afgekort RCTV is een Venezolaanse private omroep die uitzendt via de staatszender en is opgericht op 15 november 1953.

RCTV is vooral beroemd vanwege het in 1958 gestarte befaamde satirische programma Radio Rochela. De omroep was altijd kritisch tegenover president Hugo Chávez en werd door hem beschuldigd van deelname aan de poging tot een staatsgreep op 11 april 2002.

Het is nooit meer goedgekomen tussen de president en de omroep. Na wat juridisch gesteggel bepaalde de rechter dat de concessie van RCTV op zondag 27 mei 2007 om 23:59:59 afliep. Een nieuwe concessie wordt niet verleend en daarmee is ondanks grootscheepse protesten op straat afgelopen zondag een einde gekomen aan RCTV.

De vraag is of het uit de lucht halen van een zender met een afwijkend geluid niet indruist tegen het recht op vrije meningsuiting. Anderzijds kan men zich afvragen of een land in een groot veranderingsproces kritiek op de eigen staatszender moet dulden.

Chávez zegt er geen bezwaar tegen te hebben als de omroep naar de kabel verhuist, maar heeft reeds gedreigd al het materieel in beslag te nemen ten behoeve van de nieuwe staatsomroep TVES die de plaats van RCTV gaat innemen. Indien dit gebeurt betekent dat het definitieve einde van RCTV en ontslag voor haar 3000 werknemers.

Wat is goed en wat is fout in deze kwestie? Over enkele tientallen jaren kan ongetwijfeld een haarscherpe analyse gemaakt worden. Probleem is dat men er nu midden in zit. Daarbij komt het dilemma uit de Quantummechanica dat iedere meting lees opinie de werkelijkheid verstoort lees beïnvloedt. Neen, de waarheid voor zover die al bestaat komt pas over vele jaren aan het licht.

Tot slot een vierde afbeelding van Diana die naar een movie van zichzelf kijkt. Hoe zit het in dat geval met de werkelijkheid?

Comments

Er komen vast wel protestzenders in de lucht. Daar is de USA goed in. Zelfs zo dat er een staat te funken in onze amateurband 18160 KHz in Tailand richting China. Maar wat doen ze in China? Ze zetten er een MEGA sterkte zender er over heen. Zodat we hier in Europa een deel van onze excl band niet kunnen gebruiken omdat we chineese jank muziek moeten aanhoren... Zelfs de amateurs in de USA klagen... maar nopes dat er aan gedaan wordt.

Hoe meer je weet hoe beter je mening, dat is algemeen bekend en ook de juiste gang van zaken.

Toch kan je soms een mening herzien.
Door te zeggen wat je denkt, en na nieuwe feiten is het wellicht anders.

Dat zie je allemaal al bij baby`s.

Twee dagen uitgekeken naar een een nieuw blog. Niet voor niets want mijn indruk is dat je wel lekker filosofisch bezig bent. Je weet filosofen roepen veel vragen op maar geven geen antwoord.
Het doel heiligt (soms) de middelen. Maar bij aantasting van één van de belangrijkste grondrechten (vrijheid van meningsuiting) heeft Chaves het ook op langere termijn bij het verkeerde eind. Terecht dat de studenten de straat op gaan. CasasPa

Radio Caracas Television (canales dos, tres, siete y diez) was in de jaren vijftig de enige TV-zender, die op Curaçao te ontvangen was. Enorm populair bij ons, want TeleCuraçao begon pas in 1960 met haar uitzendingen. Het is jammer, dat die zender na 53 jaar ophoudt te bestaan. Maar ook jammer en nog veel erger is het, dat een land met zoveel 'zwart goud' zoveel armoede kent onder de bevolking.
Gelukkig staat er nu een man aan het roer, die daar verandering in wil aanbrengen. Ik hoop dat het hem lukt.

Ik kan het niet helemaal beoordelen, maar ik ben wel geneigd om het met Casaspa eens te zijn. Als je de vrijheid van meningsuiting, dat inderdaad een grondrecht en een heel groot goed is aantast, dan ben je verkeerd bezig volgens mij. Chavez misbruikt volgens mij zijn macht om mensen monddood te maken. Waarom zou een staatszender, als die verkeerd bezig zou zijn, geen kritiek mogen krijgen? Omdat het land in grote veranderingen is verwikkeld? Juist reden om er kritisch naar te kijken.

Diana is goed aan het leren, ze ziet er daar uit als een echte prinses. Ze is knapper dan de dochters van W.A en Maxima.

RCTV kan ik me ook heel goed herinneren van tijdens mijn jeugd op Curaçao. Naast TeleKorsou was RCTV de belangrijkste TV dat we keken. Als derde had je dan Venevision (ook van Venezuela). Radio Rochela … ja! Hahaha. Was altijd een genot om naar te kijken.
Op de vraag of Chavez wel / niet goede leider is …. blijft nog steeds als een vraag voor mij. Ook hier hebben we een ‘president’ (al meer dan 25 jaar aan de macht) dat het eiland leidt met een ‘ijzeren hand’ en de economie en welvaart omhoog heeft gebracht. Maar een eiland regeren is anders dan zo’n groot land als Venezuela leiden.

Chavez kan een eigen soap beginnen.

Als Chavez hiermee de armoede in eigen land kan besrijden en de welvaart EERLIJKER kan verdelen; waarom niet?

Je zal toch ergens moeten beginnen. Je wilt niet weten hoe de mensen daar leven. Je hebt daar krottenwijken, groter dan alle antilliaanse eilanden bij elkaar. Ben er geweest, en heb het met eigen ogen gezien!

http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/34646558/


Chavez is m.i. een populistische dictator die zijn wil wil opleggen aan de bevolking. Ik geloof er geen moer van dat hij handelt uit piëteit met de bevolking.

Ik heb geprobeerd om alles te volgen over de sluiting van RCTV. Op youtube ben ik gaan zoeken hoe de laatste minuten van RCTV was. Triest,dieptriest. Ik moest zelfs een traantje wegpinken.Ik ben ook met RCTV opgegroeid. Vooral de telenovelas "Cristal, La dama de rosa, la intrusa, Abigail etc" zijn mij bijgebleven. Niet te vergeten de comicitas zoals Candy candy en Mazinger Z. Heel jammer. Het deed me zeer toen ik de oude gingle van El obeservador op youtube had gehoord. Het laat me terugdenken aan vroeger.
Ik ben beniewd hoe TVes zal zijn.

Er lijkt een soort optimum qua mening te bestaan: eerst geen mening omdat je niets weet, vervolgens een mening omdat je wat weet, dan geen mening omdat er zoveel facetten zijn. Zoveel meer dan je kan overzien, zoveel meer dan je kan weten, zoveel variabelen. Op zo'n moment kijk ik altijd wat dichterbij en kijk wat ik hier kan doen. Kinderen zijn daarvoor de perfecte uitdaging. Prachtige afwisseling ook zo in dit stukje.

Even weer die sfeer van RCTV proeven:
http://www.youtube.com/watch?v=e-J7qKks4hM

In de reportage rijden er nog auto’s over de Koningin Emmabrug.

TV kan me gestolen worden maar de prinses staat weer prachtig in beeld.

@Brillie: De Verenigde Staten hebben al op heel andere manieren de oppositie in Venezuela gesteund, tot op heden tevergeefs...
@Renesmurf: Een mening kunnen herzien op basis van argumenten vereist flexibiliteit en is een goede eigenschap...
@CasasPa: Een interessant thema. Moet een overheid een groepering die diezelfde overheid onderuit wil halen subsidieren? Dat is wat anders dan censureren...
@VernonO: Ben het met je eens, zeer binnenkort een vervolgartikel over de positie van Chavez. Het zit al in de pen... :-)
@Cyberjunk: RCTV mag op de kabel doorgaan dus feitelijk is er geen sprake van aantasting van de vrijheid van meningsuiting. Op de eigen overheidskanalen heeft men echter liever geen zender die stond te juichen bij de (poging tot) staatsgreep van 11 april 2002. Je laatste opmerking kan W.A. in zijn zak steken, want het ligt niet echt aan Maxima... :-)
@Don Amaro: Leuk, al die authentieke herinneringen aan RCTV. Is er op Madeira echte armoede zoals in Venezuela? Ik vermoed van niet, door corruptie zijn het de rijken die alles in hun eigen zakken hebben gestoken en dat proces moet eens omdraaien...
@Hans: Klopt, maar dat geldt voor veel mensen. Hoe zit dat bij jou?
@Boutie: Chavez wordt door tegenstanders beschuldigd van hetzelfde gedrag als voorgaande machthebbers, bijvoorbeeld nepotisme. Maar ik ben het met je eens, voorgaande presidenten van 'rechtse signatuur' hebben geroofd bij het leven. Waarom dan nu Chavez geen kans geven?
@Lennart: Chavez heeft ontegenzeggelijk moed en laat zich niet de wet voorschrijven door de USA. Er zijn nu programma's voor gezondheidszorg en onderwijs. Hij is enorm populair bij de armen. Dat zijn toch punten waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan, zeker gezien hoe voorgaande presidenten hebben gepresteerd in Venezuela...
@Tashita: Voor de medewerkers van RCTV is het allemaal heel erg triest. Toch heeft de leiding het allemaal niet handig aangepakt. De eigenaar van Venevision, Gustavo Cisneros ( http://www.casaspider.com/live/2004/06/el_dueno_de_venezuela.html ), was (is) ook een tegenstander van Chavez. Hij heeft op tijd zijn koers ietwat geweigerd en verdient nu nog meer geld dan voorheen. Van TVES hoef je niet veel te verwachten, deze nieuwe zender zingt tot nu toe alleen maar lofliederen over Chavez. Geef mij maar argumenten!
@Pascal: Heel mooi gezegd en helemaal waar. Ik herinner me dat proces toen ik leerde autorijden. In het begin denk je dat leer ik nooit, na drie lessen denk je dat je er al bent en dan begint het zware gedeelte. Met kinderen heb je niet veel andere uitdagingen nodig... :-)
@VernonO: Prachtig filmmateriaal weer van Alex Alberto. Hartelijk dank! En inderdaad leuk om verkeer over de Emmabrug te zien rijden.
@Irene: Haha, het is niet alleen televisie maar ook politiek. Maar ja, met een naam als de jouwe heb je al snel meer met prinsessen... :-)