Main

Sport Archives

March 24, 2002

Afgelopen, shutdown

En weer is het zondag, hmmm moet ik nu op zondag het weblog updaten en op maandag m'n gewone website? Lijkt me niet de bedoeling. Sint Maarten was kort, hevig en stond in het teken van de pijnlijke voeten. Tip: zorg waar je ook heen gaat dat je ouwe schoenen bij je hebt en niet alleen nieuwe. Het is zeer opmerkelijk hoe snel nieuwe schoenen je ouwe voeten kunnen vernielen. Op Sint Maarten sterft het verder van de auto's. Gevolg daarvan is dat je beter kunt gaan lopen, maar dat is weer niet zo plezierig met pijnlijke voeten. Dilemma's. Wel heerlijke Babi Pangang gegeten daar, en koude Carib biertjes gedronken.

De sportweek stond in het teken van Feyenoord. PSV uit de Uefa Cup geknikkerd en nog steeds op titelkoers met dank aan de behulpzame stadgenoot. Het kost wel wat, dat doorgaan in de Uefa Cup. Ik had namelijk gewed met Frank Hogenes dat PSV zou doorgaan. Een soort indekken, investeren in Call-opties, maar deze toch verzekeren met wat Put's. Nu ben ik dus een (kleine) fles Gorilla anijsdrank kwijt. Helaas ging Frank niet in op Casa's kiet-of-dubbel voorstel tegen Internazionale. Dat zag hij even niet zitten, jammer.

De maaltijdsoep staat inmiddels te dampen en de Spider heeft honger. Zometeen dus snel wat eten en dan vertrekt de familie naar Mambo Beach, hopelijk raak ik dan eindelijk dat vervelende hoestje kwijt, een overblijfsel van een drie weken durende griep/verkoudheid.

O ja, Luchiano (4 jaar) is echt een kind van dit computertijdperk. Laatst heb ik hem voor de afwisseling een boek laten voorlezen, hij kent ze immers toch zowat uit zijn hoofd. Ditmaal was het Klein Duimpje. Luchiano las het erg goed voor. Aan het eind zei hij: 'Zo, afgelopen. Shutdown!'.

March 31, 2002

Geluk en Gorilla

Het was goed. Niet perfect. Dan had Feyenoord in de laatste minuut 2-1 moeten maken tegen RKC. Maar als het na 60 minuten 0-1 staat bij zowel Feyenoord-RKC als bij Vitesse-Ajax, nou dan kan het niet veel slechter. Alleen Lucy vond het prachtig: 'Ja, dan gaan we lekker Gorilla drinken'.
Uitleg: Gorilla is een lokale Curacaose anijsdrank met 26% alcohol en erg lekker, mits ijskoud gedronken. En dat gaan wij drinken als Feyenoord geen kampioen wordt, want dan krijgt de Spider een grote fles met dat spul van Frank H.

'Maak je maar geen zorgen', zei ik nog tegen Lucy, 'als wij wel kampioen worden koop ik een fles voor Frank (weddenschap), een voor jou en een voor mij.' Vanaf dat moment mocht Feyenoord wel winnen. Binnen een minuut stond Ajax verdiend op achterstand in Arnhem en even later maakte Van Hooydonk (wie anders) de gelijkmaker in Rotterdam. Nu was het wachten op de winnende treffer, maar ja, Rotterdammers hebben nu eenmaal niet het spreekwoordelijke geluk van Duitsers en Amsterdammers, wij moeten er wat voor doen.

Mooi, virtueel is Feyenoord weer de trotse en terechte leider in de Eredivisie. Met het zwaarste programma voor de boeg. Hand in hand...

April 11, 2002

Halve finale UEFA Cup 2002

Op dit moment zit de CasaSpider op zijn werk, omgeven door vier monitoren en een televisie. Het is 15:40 uur en Feyenoord staat met 2-0 voor tegen Inter Milaan, een sensatie. Ik dacht nog, oooh ik kan daar best bij werken, maar dat gaat toch niet zo soepel.
Het gaat om een finaleplaats in de Uefa Cup, maar ook om een (kleine) fles Gorilla Anijsdrank (26%). Als Feyenoord doorgaat krijgt collega Frank H. zo'n fles en anders ik. De stand in het Gorilla klassement is overigens 1-1, na de overwinning gisteren van Ajax op PSV.

Feyenoord - Inter Milan

Grote Genade, wat kunnen wij van Feyenoord een wedstrijd toch spannend maken. De CasaSpider kreeg bijna een hartverzakking van dat gestuntel aan het eind. Gelukkig bleef het bij 2-2 en kunnen wij ons opmaken voor de finale op 8 mei. Collega Paul van den Hout heeft wat foto's en filmpjes geschoten van de happening vanmiddag, met een beetje geluk zijn die volgende week te bewonderen op CasaSpider.

Hand in Hand, Kameraden!

Onbegrijpelijk dat er mensen zijn die niet van voetbal houden, toch?

May 9, 2002

Feyenoord - Dortmund 3-2

Woensdagmiddag (zes uur tijdsverschil) was het zover: de Uefacup finale Feyenoord - Borussia Dortmund. Ik wilde de wedstrijd niet missen, maar ik had geen zin om alleen te kijken. Daarom begon ik wat te ronselen bij mijn bedrijf SQL Integrator. Helaas was de animo niet bijzonder groot. Nu zijn de meeste werknemers Ajax-fans, dus die houden niet zo van voetballen. Alleen hardcore-fan Wilbert den Boer ging mee. We besloten naar Hollywood op de Jan Noorduynweg te gaan.

Om ongeveer kwart over twee kwamen we daar aan en we waren zo ongeveer de eersten en dus enigen. Voordeel hiervan was wel dat wij de beste plaatsen konden uitkiezen, vlak tegen het grote Panasonic scherm aan en voor het podium. Daarop kun je je voeten lekker kwijt. Even later kwam Angelique, Wilbert's vrouw. Zij was helemaal verbaasd dat wij daar bijna alleen in de kroeg zaten. Gelukkig werd het later nog iets drukker.

De wedstrijd begon om kwart voor drie. En wat een wedstrijd was het, zinderend! De adrenaline en Amstel stroomden om het hardst door het bloed. Ondanks de Duitse individuele klasse straalde Feyenoord iets onoverwinnelijks uit. Bij de vrije trappen en penalty van Van Hooijdonk kwam onze plaats bij het podium nog goed uit, daar konden wij onze Amsteltjes even stallen. Dat vergemakkelijkt het juichen.

Toen de wedstrijd eindelijk om half vijf afgelopen was, waren wij de Kampioenen van Europa! Hieronder een foto van de mede-kampioenen.

Wilbert en de CasaSpider

Angelique moest al vrij snel naar huis, boodschappen doen. Eigenlijk moest ik dat ook. Wilbert en ik waren echter zo vol van de wedstrijd dat wij nog even hebben nageborreld tot circa half negen. Vervolgens wilden we ergens bij een snack (=eetgelegenheid) iets gaan eten, we konden de snack waar we hadden afgesproken echter allebei niet vinden, nou ja.

Het was een enerverende dag...

P.S. Wie vindt dat de CasaSpider wat vreemd op de foto staat, wel dat is nog niks. Een paar jaar geleden werd Feyenoord landskampioen. Toen heeft de Spider zijn Feyenoord pyama (van toen hij 11 was) aangetrokken, daar heb ik nog veel reacties op gehad...

May 15, 2002

Leiders

Woensdag 15 mei was de dag van de Verkiezingen in Nederland. De uitslag is inmiddels bekend. Verwacht hier geen politieke analyse, dat hebben er vast al genoeg gedaan. En bovendien heb ik niet gestemd, woon ook niet in Nederland.

Zonder te analyseren kan wel geconstateerd worden dat de PvdA de grote verliezer is, en dan met name Ad Melkert. Ik zag zijn afscheidsspeech. Nu ben ik nooit een fan van de man geweest, toch had ik een beetje met hem te doen. Gek eigenlijk, dat bij een afscheid de goede kanten van een persoon vaak naar boven komen drijven... Daar gaat het nu niet over.

Op Internet, en zeker in de weblogs, zijn of misschien wel waren de zogenaamde testjes bijzonder populair. Wat voor soort Muppet ben je, hoe groot is de kans dat je naar de hel gaat enzovoorts. Ik zou er een nieuw testtype aan toe willen voegen: Wat voor soort voetballer ben je?

Tijdens de verkiezingsnabesprekingen switchte ik regelmatig naar de Champions League finale tussen Real Madrid en Bayer Leverkusen. Leverkusen is een club met weinig aansprekende namen, ze weten wel van wanten op het voetbalveld. Uitstekend team. Madrid ook, met Roberto Carlos, Raul en Figo. Een man maakt hier echter het verschil. Zinadine Zidane. Door hem speelt de tegenstander eigenlijk met drie man minder, als u begrijpt wat ik bedoel.

Melkert, Zidane. Twee leiders, maar dan toch van een geheel andere orde. Ik weet niet met welke voetballer Melkert vergeleken kan worden, u wel? Zidane kent op het politieke vlak maar weinig gelijken, ik denk dat uit het recente verleden Clinton nog het meest in de buurt komt.

Real Madrid won met 2-1 van Bayer Leverkusen. De tweede, weergaloze, goal was van de voet van Zinadine Zidane.

May 18, 2002

Van Gaal en Taal

De groten op Aarde kunnen taal maken. Cruyff kan taal maken. Volgens mijn bescheiden mening is Van Gaal geen grote, in ieder geval nog niet. Toch mocht hij terugkeren naar de club die een paar jaar geleden nog blij was dat hij vertrok: FC Barcelona.

Volgens De Telegraaf zei Van Gaal het volgende: "Ik ben blij dat ik een tweede kans krijg. Ik zit vol illusies maar besef dat het een moeilijke uitdaging is."

Ik heb nog nooit gehoord dat iemand van zichzelf zegt dat hij vol illusies zit. Of zou Van Gaal gewoon een helderziende blik hebben?

May 23, 2002

Andruw Jones

Wie is Andruw Jones? Wel, hij is geboren op Curacao en speelt al weer zo'n zeven jaren in de National League. Baseball. Zijn club is de Atlanta Braves. Vanaf het begin is Andruw zeer succesvol bij de Braves. Af en toe een klein terugslagje, maar dat kan iedereen overkomen.

Tot nu toe ging het in dit seizoen nog niet bijster goed met Andruw. Zelf zit ik ook nog niet zo in de competitie, die net op gang aan het komen is. Op het moment dat het er echt toe gaat doen, wordt het de moeite waard om hele wedstrijden te gaan bekijken. Gisteren was het voor het eerst dat ik de Braves aan het volgen was. Ze moesten uit tegen de Montreal Expos en stonden met 0-2 voor in de negende inning. De Expos mochten de inning afsluiten en moesten dus scoren. Er stond al een man op de honken, toen de volgende slagman (bij 2 man uit) een gigantische knal afleverde. De bal zou net niet over de schutting vliegen, maar het zou minimaal een twee-honkslag worden plus dat de man die reeds op een honk stond binnen zou komen.

De bal zweefde door de lucht. Maar toen kwam Andruw Jones, die niet alleen een uitstekend homerun-hitter is, maar misschien een nog betere verre velder. Uit schier onmogelijke positie snelde hij naar de bal. Toen deze het gras dreigde te raken, maakte Jones een snoekduik, strekte zijn arm uit alle macht en ving de bal. Dit tot groot enthousiasme van zijn teammaten. De inning was meteen afgelopen.

Een sensationeel einde.

May 26, 2002

Indianapolis

Zojuist is de Indy-500 afgelopen. Castroneves won op een bijzondere wijze. Twee ronden voor het einde was er een crash, waardoor de pace-car, een Chevrolet Corvette, de baan op kwam. Tergend langzaam, relatief gesproken dan, reden de racers gedurende deze laatste twee ronden achter de pace-car aan. Arie Luyendijk, tweevoudig Indy-winnaar, lag op de vijftiende plaats.

En zo moesten de nummers twee en drie zich verbijten, zonder kans een laatste aanval in te zetten. Ik vond dat wel grappig, maar toch niet zo'n goede regel...

May 29, 2002

WK 2002

Ik heb onze bedrijfs-WK-pool ingevuld.

1. Frankrijk (ondanks allerlei nederlagen in de voorbereiding en een geblesseerde Zidane)
2. Argentinie (de Duitsers van Zuid-Amerika)
3. Kameroen (dankzij de vrouwen van collega Wim en collega Nick)
4. Brazilie (houden niet van spelen om de derde plaats)

Ondanks dat ik ontzettend veel verstand van voetbal heb, presteer ik het iedere keer weer om er bij dit soort pools volledig naast te zitten. Bij het EK twee jaar geleden was Spanje met een op dat moment formidabele Raoul mijn favoriet. Spanje heeft mijn vertrouwen toen erg beschaamd, vandaar dat ze er dit jaar niet bijzitten in mijn top-vier. De kans is dus groot dat Spanje nu wereldkampioen wordt. Let op mijn woorden...

June 3, 2002

WK deel 1: Door de mand gevallen

Een WK zonder Nederland. Wonend op Curacao. Ik had gedacht dat de WK-koorts mij dit jaar links zou laten liggen. Nou, zaterdag had ik koorts. Zoveel dat ik 's avonds niet in staat was naar de housewarming-party van Benno en Noelle te gaan. Jammer. Door meer dan voldoende rust en het niet nuttigen van alcohol was ik 's nachts niet zo moe als anders. De WK-wedstrijden beginnen hier om 01:30 en de laatste eindigt om 09:00 uur. 's Morgens wel te verstaan. Dat kwam nu mooi uit, want zo kon ik grote gedeeltes zien van Paraguay-Zuid Afrika (2-2), Engeland-Zweden (1-1) en Spanje-Slovenie (3-1). Maar daar gaat het nu niet om.

Vanmorgen stond ik om 6 uur op om de tweede helft van Brazilie-Turkije te bekijken. De ruststand was, verrassend, 0-1. Nu is Brazilie na Nederland mijn favoriete voetballand. Vroeger placht ik wel eens te zeggen dat ik eigenlijk een Braziliaan ben, gevangen in het lichaam van een Hollander. Wel, dat is nu over. Ondanks dat Brazilie erg goed speelde, vooral Denilson was een klasse apart, begon ik me steeds meer aan die etterige Brazilianen te ergeren. Turkije bleef zich gentleman-like gedragen. Bij vrije trappen van Turkije, vlakbij de 16-meter, weigerden de Brazilianen de voorgeschreven 9 meter afstand te bewaren. En vervolgens sprintten zij bij het horen van het fluitje als dolle stieren naar de bal. Zij bereikten die ongeveer gelijktijdig met de Turkse schutter. Ha, met mij als scheidsrechter waren er toch zeker al twee Brazilianen van het veld gestuurd.

Het onrecht ging door. Kort voor het einde kreeg Brazilie een volkomen onterechte penalty. Weliswaar gebeurde er wat tussen de Braziliaanse aanvaller en de Turkse verdediger. Ik kan niet beoordelen of het nu wel of niet een overtreding was, maar wel dat het gebeuren zich minstens vijf meter buiten het penalty-gebied afspeelde. Uiteraard landde de Braziliaan pontificaal in het strafschopgebied. De scheidsrechter trapte erin, Brazilie leidde met 2-1 en de Turk mocht met rood vertrekken.

Affijn, je kunt nog zeggen dat de Brazilianen het falen van de leiding professioneel uitbuitten. In de laatste minuut kreeg Brazilie een corner. Rivaldo liep naar de cornervlag en plotseling ging hij onderuit, zijn gezicht met beide handen bedekkend. Het leek erg veel pijn te doen. De commentatoren en ik dachten onmiddellijk dat er iets uit het publiek tegen Rivaldo's hoofd was gegooid. In de herhaling bleek dat een Turkse speler de bal naar Rivaldo had geschoten, okee een beetje hard, expres, maar de bal kwam ver onder Rivaldo's borst terecht. Toch meende deze Super-Mattheus dat hij meteen ter aarde moest storten. En deze wansmakelijke actie had nog resultaat ook, deze Turk mocht eveneens vertrekken.

Nee, Brazilie is door deze wedstrijd voor mij van zijn voetstuk gevallen...

June 4, 2002

WK deel 2: Japanse papegaaien

Ja, ook ik stond vanmorgen vroeg op (6 uur) om de tweede helft van Japan-Belgie te zien. Lucy vond het ook gezellig om te kijken en zo zaten we daar met een kop koffie voor de TV. De eerste helft was in 0-0 geeindigd en een tikkeltje saai volgens de commenatoren. Dat was de tweede helft zeker niet. Ook het scoreverloop was enerverend: 0-1, 1-1, 2-1, 2-2.

Behalve het voetbal viel mij nog iets op. Hoe ziet een Aziaat uit pakweg China, Korea of Japan eruit? Klein, dun, tikkeltje gelig, spleetoogjes en blauwzwart plakhaar. Zo was het toch altijd? Nou, die tijden zijn voorbij. Ok, ze zijn nog steeds klein, dun en gelig met spleetogen. Maar de kapsels zouden in een papegaaienkooi niet misstaan! Wit, blond, rood, groen, alle kleuren van de regenboog zijn te bezichtigen. Vermoedelijk zijn de zeer conventioneel geknipte Belgen hierdoor van slag geraakt.

Nieuw in het assortiment: blonde Japanners!

Op termijn moet dit soort kapsels ook invloed hebben op de eerder genoemde spleetogen. Die hebben Chinezen en Japanners alleen maar omdat ze zoveel op elkaar lijken. De ene Japanner ziet op een afstandje een andere Japanner, knijpt zijn ogen samen en zegt: 'He Suzuki, ben jij het?'. Dat is in ieder geval bij de voetballende Japanners niet meer nodig.

'Die blonde? Oh, dat is Inamoto.'

June 11, 2002

Zware nacht

Hier zou een leuk stukje kunnen staan, maar het gaat slechts over het WK... Om half drie midden in de nacht stonden Lucy en ik op, om Frankrijk-Denemarken te gaan bekijken. In het begin was het nog spannend, maar al vrij snel bleek de Franse ploeg opvallend onmachtig en wonnen de Denen verdiend met 0-2. Om half vijf kon ik dus even het bed induiken, om daar om zeven uur weer uit te komen. Snel Luchiano douchen en aankleden, collega Nick bracht vanmorgen de kinderen weg en om half acht zaten we weer voor de buis, met een kop koffie.

Duitsland-Kameroen was een spannende wedstrijd. Dissonant was Lopez Nieto, de Spaanse scheidsrechter, die volgens de Argentijnse verslaggever ofwel boos was (ruzie met zijn vrouw) ofwel in het Guiness Book of Records wilde komen, het gevolg was in ieder geval 14 gele en 2 rode kaarten. Volgens diezelfde commentator was het de film van Lopez Nieto, met 22 acteurs uit Duitsland en Kameroen en inderdaad, daar had het veel van weg.

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn, Kameroen had in de eerste helft al afstand moeten nemen, maar verzuimde op tragische wijze. De Duitsers sloegen koelbloedig toe en daarmee was het pleit beslecht.

Een ding viel mij wel op, een echte favoriet heb ik niet op dit WK, of het moet Argentinie zijn. Wel weet ik dat ik vroeger een ongelofelijke hekel aan het Duitse voetbal, een nederlaag van een Duitse club vierde ik als een overwinning van een Nederlandse. Beetje negatieve energie geef ik toe. Gedeeltelijk kwam dit doordat Duitsland vroeger superieur was, maar nog meer denk ik door de Duitse voetbalcommentatoren die overliepen van arrogantie.

Het leuke was dan om als een buitenlandse club een doelpunt scoorde tegen een Duitse club, snel over te schakelen naar de Duitse zender. Na die goal was het dan vaak minutenlang stil en dan hoorde je weer, met een sombere monotone stem: 'Mueller'. Dat waren nog eens tijden. Helaas heeft het vermaledijde Poldermodel ook in het voetbal toegeslagen, nivellering van gevoelens is een van de gevolgen.

Toch jammer. Gelukkig heeft (Dominicaanse) Lucy hier nog geen last van, zij stond als een bezetene heen en weer te springen van de spanning en vroeg mij steeds om Duits met haar te praten, ja het is ongelofelijk maar zij is voor Duitsland!

Het belooft nog een mooi WK te worden...

June 18, 2002

Verslapen

Vanmorgen heb ik mij een (klein beetje) verslapen. Dat is vreemd, want dat doe ik bijna nooit. Er zijn twee groepen mensen: tijdmensen en plaatsmensen. De plaatsmensen weten altijd de weg, naar de auto, naar een kroeg/museum etc. De tijdmensen weten altijd hoe laat het is. Wel, ik ben een tijdmens.

Om half vier vanochtend stond ik op om de tweede helft van Japan-Turkije (0-1) te bekijken. Om iets voor half vijf lag ik er weer in. De wekker op mijn horloge had ik op zeven uur gezet. Om twee minuten voor zeven werd ik, tijdmens als ik ben, wakker en zette de wekker snel naar kwart over zeven. Heerlijk lag ik te dromen. Op een bepaald moment voelde ik in mijn droom dat het toch wat langer begon te duren. Ik schonk er geen aandacht aan. Nog even later wist ik het wel zeker, dit kon niet waar zijn. Ik pakte mijn horloge en het was reeds 7:35 uur!

Ik ben maar snel opgestaan.

June 21, 2002

Al dat voetbal

Mijn dilemma van gisteren heeft zich voor een gedeelte zelf opgelost. Iets te laat ging ik weg van de borrel. Aangezien ik nog een ongelofelijke honger had (ondanks diverse zeer smakelijke hapjes) begaf ik mij naar Hans en Frietje, de lokale patatzaak. Ik arriveerde om een minuut over half elf. De patatbakster gaf mij echter te kennen dat de zaak zojuist gesloten was. Gelukkig lag er thuis nog een stuk koude kip in de koelkast.

De wekker stond op half drie en wonder boven wonder wist ik mij het bed uit te slepen. Brazilie-Engeland, toch een kraker. Na tien minuten voelde ik me ineens heel moe worden. Dan maar even naar bed, de wekker verzet naar half vier en een klein tukje doen. Logischerwijze ging de wekker om half vier af. Ik lag nog even naar het plafond te staren en besloot toen toch op te staan. In de 55e minuut viel ik binnen in de wedstrijd. Wat een pech! In de eerste helft had Engeland een 1-0 voorsprong genomen. Maar in het begin van de tweede helft (47e en 52e minuut) scoorde Brazilie. Dat had ik dus net gemist. De rest van de wedstrijd was saai. En nu ben ik nog steeds moe.

June 30, 2002

Finale!

Het is bijna acht uur 's morgens. De eerste helft van een zinderend Brazilie-Duitsland zit erop. Kahn boven wonder is het nog 0-0. Het is een vreemde finale, in die zin dat ik voor het eerst in mijn leven voor Duitsland ben en tegen Brazilie. Dat ik Duitsland op sportgebied steeds beter kan verdragen is een ontwikkeling die reeds lange tijd in gang is gezet. Brazilie was, na Nederland uiteraard, altijd mijn grote favoriet. Dit is echter teniet gedaan door een persoon, de walgelijke Rivaldo. Zolang hij meespeelt mogen ze van mij verliezen. Zometeen meer over de wedstrijd.

Wij hebben de keuze uit twee kanalen om het WK te volgen. Kanaal 8 is TeleCuracao, alwaar de wedstrijden met Engels commentaar worden getoond. Het andere kanaal is nummer 12, Venevision. Deze Venezolaanse zender heeft Spaans commentaar, ik geloof dat het door een Argentijn gedaan wordt. Die weten namelijk meer van voetbal dan de Venezolanen. Prijs je maar gelukkig in Nederland, want hier heeft de reclame ook toegeslagen tijdens voetbalwedstrijden. Bij TeleCuracao lopen er regelmatig banners onderin het beeldscherm. Daar staat dan bijvoorbeeld, terwijl Ronaldo net bezig is met een weergaloze actie: Bo berpýt ta yena? No ta problema! Wat zoveel betekent als 'is uw beerput vol, nou da's geen probleem'. En je zult altijd zien dat de bal zich achter de banner bevindt.

Venevision heeft geen banners, maar daar zijn de commentatoren contractueel verplicht om op gezette tijden wat reclameslogans te roepen. Bij een hoekschop is het ene bedrijf aan de beurt, bij een goal het andere. Bij iedere herhaling moet er reclame gemaakt worden voor Polar, het Venezolaanse nationale bier. Dat gaat dan op hoog volume ongeveer zo: 'Si hay repeticion, si hay Polar!'. Bij iedere herhaling. Aangezien de ijsbeer het merkteken van Polar is, wordt de slogan af en toe afgewisseld met 'Si hay repeticion, si hay oso!' Oso betekent namelijk beer.

Tot zover de achtergronden, we gaan weer kijken...

Brasil!

Brazilie heeft zojuist verdiend Duitsland verslagen met 2-0. Twee goals van Ronaldo, die gun ik het wel. Behalve de goals was een hoogtepunt, althans zeker voor de dames, de moeizame poging van Edmilson om een nieuw shirt aan te trekken. Dat kostte hem toch al gauw vijf minuten. Meteen na de wedstrijd barstte hier het vuurwerk los, Curacao is namelijk een verwoed Brazilie-aanhanger.

Wel, het WK zit erop. In alle pools ben ik nogal onderin geŽindigd, zoals ik reeds voorspeld had. En dat was dan meteen mijn enige goede voorspelling.

Om dit Wereldkampioenschap compleet af te sluiten volgt hieronder een overzicht van alle tot nu toe gespeelde WK's. Tot over vier jaar!

2002
Japan
Brazilie-Duitsland 2-0
Brazilie (5)
1998
Frankrijk
Frankrijk-Brazilie 3-0
Frankrijk
1994
USA
Brazilie-Italie 0-0 (strafschoppen)
Brazilie (4)
1990
Italie
Duitsland-Argentinie 1-0
Duitsland (3)
1986
Mexico
Argentinie-Duitsland 3-2
Argentinie (2)
1982
Spanje
Italie-Duitsland 3-1
Italie (3)
1978
Argentinie
Argentinie-Nederland  3-1 (verl.)
Argentinie
1974
Duitsland
Duitsland-Nederland 2-1
Duitsland (2)
1970
Mexico
Brazilie-Italie 4-1
Brazilie (3)
1966
Engeland
Engeland-Duitsland 4-2 (verl.)
Engeland
1962
Chili
Brazilie-Tsjechoslowakije 3-2
Brazilie (2)
1958
Zweden
Brazilie-Zweden 5-2
Brazilie
1954
Zwitserland
Duitsland-Hongarije 3-2
Duitsland
1950
Brazilie
Uruguay-Brazilie 2-1
Uruguay (2)
1938
Frankrijk
Italie-Hongarije 4-2
Italie (2)
1934
Italie
Italie-Tsjechoslowakije 2-1 (verl.)
Italie
1930
Uruguay
Uruguay-Argentinie 4-2
Uruguay

July 31, 2002

Enith

Een van de leuke dingen van een kleine gemeenschap als Curacao is dat de kans relatief groot is om zogenaamde beroemdheden tegen te komen. Zo zag ik minister Martha bij de zwemles, mijn dokter is de drummer van de band Diverse Sauzen en de voormalige nummer drie van de Miss Curacao verkiezingen werkt net als ik bij Aqualectra Distribution.

Afgelopen zaterdag bezochten we een feestje en daar zat een beroemdheid, weliswaar uit vroegere tijden, maar toch. Het betreft Enith Brigitha. Ik denk dat veel jonge mensen zelfs haar naam niet kennen, maar dat is geheel ten onrechte. In de jaren zeventig was Enith namelijk onze absolute topper in de zwemsport. Gedurende vele jaren was zij houdster van verscheidene records. Een greep: 50 meter vrije slag (27.03) van 1972 tot 1979, 100 meter vrije slag (56.61) van 1972 tot 1976, 200 meter vrije slag (2.01.15) van 1973 tot 1978, 400 meter vrije slag (4.21.93) in 1975 en de 800 meter vrije slag (8.55.22) ook in 1975. Dat is niet vaak vertoond, dat ťťn zwemster alle records vanaf de 50 meter tot en met de 800 meter in haar bezit heeft gehad. Haar pech was dat zij het moest opnemen tegen Kornelia Ender uit de toenmalige DDR. Inmiddels is officieel bekend geworden dat de DDR-zwemsters vol zaten met doping. Toch wist Enith op de Olympische Spelen van 1976 van Montreal twee bronzen medailles te winnen op de 100 en 200 meter vrij.

Dertien jaar geleden verhuisde Enith samen met haar man en kinderen naar Curacao. Zij geeft hier nu zwemles. Op het feestje heb ik een tijdje met haar gesproken en wat een leuke, sympathieke vrouw is dat toch. Heel terecht dat zij vorig jaar bij de verkiezing van Sportman/-vrouw van het Jaar door Mart Smeets in het zonnetje is gezet.

Wie van u kent Enith Brigitha nog?

August 5, 2002

Vrouwenwielrennen

Afgelopen weekend is de Tour de France Feminine van start gegaan. Nu zal ik de laatste zijn die het vrouwenwielrennen niet serieus neemt, ja zeg, straks zegt iemand nog dat ik die Tour dan zelf maar moet gaan fietsen. En dan heb ik toch een probleem.

Toch schoot ik bij de beelden van Studio Sport even in de lach en wel toen ťťn van Nederlands grootste sportvrouwen aller tijden werd geÔnterviewd, Leontine Zijlaard-van Moorsel. Aan dat Zijlaard kan ik nog steeds niet wennen, evenmin als aan haar zelfaangeleerde Rotterdamse accent trouwens, maar daar gaat het nu niet om. Met de Farm Frites/Hartol ploeg won zij de ploegentijdrit met een gemiddelde snelheid van meer dan 48 km/h. Nu vind ik een van de leuke dingen van Leontine dat zij altijd haar best doet om zo vrouwelijk mogelijk te zijn, ook tijdens de wedstrijden. Zo lakt ze haar nagels, stift haar lippen en heeft oog voor detail op het gebied van haar kleding. Leuk. Op de vraag van de interviewer waarom de ploeg zo goed gepresteerd had op de ploegentijdrit, antwoordde Leontine: 'Ja, onze fietsen waren ook zů mooi en de helmen kleurden er zů goed bij'.

Uit de mond van pak hem beet Lance Armstrong had zo'n uitspraak toch werkelijk hilarisch geweest...

August 18, 2002

Holland Casino Eredivisie

Ik zal wel ouderwets zijn, maar naar mijn bescheiden mening moet de Eredivisie gewoon Eredivisie heten. Sommige dingen verkwansel je nu eenmaal niet aan de commercie. Hoever zijn we nog verwijderd van een Koninklijke Olie Kerstfeest of Kraft Ketchup Koninginnedag. Maar nu gaat het niet over de oprukkende commercie met bijbehorende voor- en nadelen. Neen, het gaat over voetbal!

De Eredivisie is dit weekend van start gegaan, voor iedere rechtgeaarde man toch een belangrijk moment. Ik luister naar Langs de Lijn via internet. Tegelijkertijd heb ik Teletekst pagina 650 openstaan. Zo blijf je nog eens op de hoogte. En vanmiddag kan ik via BVN naar Studio Sport kijken. Grappig. Feyenoord staat gelijk tegen NEC, Ajax-FC Utrecht is 1-1 met nog een kwartier te spelen. Verdomme, zojuist maakt Ajax 2-1, ik wist het! Stelletje mazzelaars.

October 21, 2002

Curacao Triathlon

Gisteren vond de Curacao Triathlon plaats op Porto Marie. Het was de eerste keer dat wij gingen kijken en het moet gezegd, al die andere keren hebben we wel wat gemist. Het betreft hier niet een triathlon ŗ la Ironman, maar een sterk verkorte versie.

Paloma is klaar met fietsenZo wordt er 750 meter gezwommen, iets van 15 kilometer gefietst en 5 kilometer gelopen. Waarbij aangetekend dient te worden dat zowel het fietsen als het lopen in geaccidenteerd terrein (met cactussen) geschiedt.

De hele tijd gebeurt er iets, als de laatsten uit het water komen, waaronder onze directeur Kees B., hebben de snelsten hun fietstocht er al zowat opzitten. Wij hadden aardig wat mensen die we in de gaten moesten houden, daarom was het nog een hele klus om tussendoor Polartjes te drinken. Drinken bij een triathlon is toch weer anders, je hebt gewoon het gevoel dat je sportief bezig bent, leuk.

De sfeer was uitstekend, sportief gezien sprongen er drie mensen uit voor mij, van de bekenden wel te verstaan. Roland kwam zeer snel uit het water, als derde meen ik, zijn vriendin Barbara deed het uitstekend en finishthe als eerste in haar categorie en als 58e over-all. Belangrijkste was wellicht dat zij Walter van G. verpletterend versloeg. Wat vooraf werd aangekondigd als Titanenstrijd bleek achteraf een wedstrijd tussen de Terminator (Barbara) en de Smurf (Walter). Onbetwiste topper was mijn lerares Spaans, Paloma, die in weergaloze stijl de titel bij de dames opeiste en over-all als 18e finishte van de 92 deelnemers.

Kees eindigde als 85e in 2 uur 20 minuten en 37 seconden. Ruim 59 minuten na de winnaar. Maar goed, hij was net voor het donker binnen. Even nafilosoferend kwamen we wel tot de conclusie dat het oneerlijk verdeeld is in de wereld. Degene die het laatste binnenkomt is namelijk vermoeider dan de winnaar. Hij heeft minder techniek, beweegt daardoor inefficienter en is sowieso bijna de dubbele tijd van de winnaar aan het sporten. Zeer unfair.

Een gezellige middag was het, ja het is een aanrader om naar triathlons te kijken.

November 2, 2002

Wielrennen op Curacao

In de vorige post repte ik over kijken naar wielrennen. Wel, het betreft hier niet zomaar een evenement, maar de uitreiking van de Wereldbeker door Hein Verbruggen aan winnaar Paolo Bettini. Voorafgaand aan de uitreiking vindt een wedstrijd plaats, die mede door SQL Integrator gesponsored wordt. Ik geloof dat wij de bergprijs financieren. Als de berichten kloppen doen Michael Boogerd en de Colombiaan Botero mee. We zullen zien.

De renners rijden onder meer over de Pontjesbrug en over de hoge Julianabrug. De finish is bij Jan Thiel. Het gebeuren is live te volgen op de Amstel Curacao Race website.

November 3, 2002

Wereldbeker Wielrennen (2)

Gisteren vond de uitreiking van de Wereldbeker Wielrennen plaats op Curacao. Paolo Bettini was de gelukkige die de beker in ontvangst mocht nemen. Dat heb ik niet zelf mogen zien. Wel hebben we de wedstrijd voorafgaand aan de uitreiking kunnen aanschouwen.

Bramati gaf Luchiano zijn petje en maakte heel wat los bij de damesOm half drie stonden we al op de Pontjesbrug. Ik had nog gezegd dat we vroeg moesten zijn, wegens de drukte. Nou, het interesseerde echt bijna helemaal niemand dat de wielren-wereldtop hier aanwezig was. Er stond een groepje Alex ZŁlle fans met Zwitserse vlag, maar dat was het dan ook. Zo konden wij de renners wel beter bekijken en fotograferen. Hoewel dat laatste nog niet zo gemakkelijk is met een digitale camera, die dingen zijn daar eigenlijk iets te langzaam voor.

Toen de renners voorbij waren, mocht Luchiano nog even spelen op de kinderspeelplaats. Helaas stak hij een vinger in een ronddraaiende ton, waardoor zijn nagel scheurde. Het was nogal pijnlijk, we zijn daarom meteen naar huis gegaan, hebben De wond gedesinfecteerd en er jodium op gedaan.

Om kwart voor vijf reden we richting Jan Thiel, alwaar de finish van de wedstrijd was. Zowat iedereen was aanwezig. De finish was bergop en het was een mooie. Onze Michael Boogerd versloeg wereldbekerhouder Paolo Bettini in de eindsprint.

Grote favoriet onder de aanwezige dames, met name Gerbys, was echter Davide Bramati. Van hem heb ik een paar mooie foto's gemaakt, die vanaf dinsdagmorgen Nederlandse tijd op nijhuis.net te bewonderen zullen zijn. Luchiano kreeg zijn petje.

Na de wedstrijd gingen we nog wat drinken bij Zanzibar, bekend van de Bon Bini soap-serie. Helaas ging het overgrote deel van de groep al snel weg, voor een etentje met Wilbert en Angelique, die vandaag terugkeren naar Nederland. We zijn nog even op het strand gebleven en hebben een satť-tje gegeten, geserveerd door ex-collega Dirk van der G.

Het was weer een sportief dagje! Merkwaardig was trouwens dat Nederland helemaal geen aandacht aan dit evenement besteedde, zelfs op teletekst is niets te vinden.

December 15, 2002

Volledigheidshalve

Zojuist heb ik wat gegrasduind op de overigens voortreffelijke Ajax Website. Ik weet niet meer precies wanneer de Arena in gebruik is genomen, in het seizoen '95-'96 of '96-'97. Sinds het seizoen '95-'96 heeft Ajax echter niet meer thuis van PSV gewonnen. Velen wijten dit aan de Arena, het toeval wil echter dat ik sinds die tijd op Curacao woon, dus dat zou ook best de reden kunnen zijn.

Volledigheidshalve hieronder de uitslagen van Ajax-PSV sinds het seizoen '95-'96:

  • 15.12.2002 Ajax-PSV 2-4
  • 25.11.2002 Ajax-PSV 1-3
  • 08.04.2001 Ajax-PSV 0-1
  • 15.12.1999 Ajax-PSV 1-3
  • 15.11.1998 Ajax-PSV 2-2
  • 21.12.1997 Ajax-PSV 3-4
  • 22.12.1996 Ajax-PSV 0-2
  • 05.11.1995 Ajax-PSV 1-1

En neen, ik heb er geen behoefte aan om een soortgelijk lijstje te publiceren voor Feyenoord-Ajax. Het moet wel leuk blijven tenslotte.

PSV baas in de Arena

Op Curacao is het vijf uren vroeger dan in Nederland. Een van de voordelen van dit tijdsverschil is dat dingen die in Nederland 's middags gebeuren, hier 's morgens al te zien zijn. Zoals bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Vandaag speelde Ajax in de eigen Arena tegen PSV, aanvangstijd was 13:00 uur. En zo zat ik vanaf half negen met een kopje koffie te genieten van een spectaculaire en spannende wedstrijd.

Het Nederlandse voetbal wordt hier uitgezonden door ESPN, met Engelstalig commentaar. Deze commentatoren kennen het Nederlandse voetbal tamelijk goed. In de 56e minuut scoorde Ajax de 2-2. Eťn minuut later sprong Jan Vennegoor of Hesselink enigszins tegen Ajax-keeper Stekelenburg op, deze kon daardoor de bal niet controleren en Vennegoor tikte knap binnen. Sommige Ajax-spelers konden,met enige reden, niet geloven dat deze goal telde en hervatten voor de zekerheid het spel, PSV was nog aan het feestvieren en dus kon luttele seconden later Galasek voor Ajax scoren. Op mijn televisie gaf het scorebord twee minuten later nog steeds 2-2 aan, de commentatoren wisten te vertellen dat er wel degelijk gescored was, want de scheidsrechter stond bij de middenstip. De grote vraag was nu wie de gelukkige was. Het bleek PSV te zijn.

Ook na de 2-3 bleef het spannend met kansen over en weer. Uiteindelijk won PSV toch wel verdiend met 2-4 en bewees daarmee baas in de Arena te zijn. Totzover de CasaSpider in zijn rol als voetbaljournalist.

January 11, 2003

Ajax-Docu

Wie had dat durven denken, dat ik als geboren Rotterdammer en Feyenoord supporter nog eens Ajax in de titel zou zetten. Gisterenavond zapte ik wat op TV en viel midden in een documentaire over Ajax. Het was een uitstekende documentaire, met veel inkijkjes waar men normaal geen toegang toe heeft. Zoals een (kort) gesprekje of Richard Witschge wel of niet een aanbieding moet krijgen en een bestuursvergadering waar Jan Wouters en Danny Blind aan de tand werden gevoeld omtrent bepaalde spelers.

Misschien vond ik de documentaire wel extra leuk omdat hij zich afspeelde in een waar rampjaar voor Ajax, het jaar dat de club nota bene 100 jaar bestond. Jan Wouters was trainer, tot hij drie maanden voor het einde van het seizoen werd vervangen door Henk Westerhof. Het spel was bedroevend, de uitschakeling door Real Mallorca was onthutsend en als klap op de vuurpijl werd de thuiswedstrijd in de Arena op de dag van het 100-jarig bestaan verloren tegen FC Twente. Dat was dan meteen het einde van Jan Wouters.

Eigenlijk nog interessanter dan de verhalen over de profs, vond ik de twee sub-onderwerpen: de Ajax D1-jeugd en het scouten bij een satelliet-club van Ajax in ik meen Ghana. De jongens van de D1 werden hard aangepakt door hun trainer, een goeie kerel trouwens. Dat leverde wat traantjes op bij de spelertjes die het niet redden. Ik vond dat wel acceptabel, men wil immers van begin af aan een winnaarsmentaliteit kweken en de D1 werd overtuigend kampioen.

Minder vond ik het gebeuren in Afrika. Daar stonden een stuk of 20 voetballers op een rij. Voorwaarde om door te gaan in de afvalrace, die uiteindelijk zou kunnen leiden tot een contract bij Ajax in Amsterdam, was dat de voetballertjes na 1 januari 1985 geboren moesten zijn. In Afrika wordt nog wel eens de hand gelicht met geboortedata en het is niet verbazingwekkend dat een aantal jongens van 16 of 17 jaar hun geluk wilden beproeven om uit de armoede te kunnen ontsnappen. Er was speciaal iemand aangesteld om de jongens te ondervragen. Als hij twijfelde werd de jongen in kwestie bruusk achteruit geduwd. Afgewezen en een droom aan diggelen.

Ook in een later stadium werden uit een groep van circa 20 man twee of drie spelers geselecteerd. De rest droop dan verslagen af. Kijk, in Nederland heb ik geen bezwaar tegen harde selectie-methodes. De afgewezen jongens hebben keus te over, ze kunnen op iets lager nivo gaan voetballen, of hockeyen of ze worden accountant. Hun toekomst loopt geen gevaar. Voor die jongens in Afrika maakt een selectie nogal wat meer verschil. Persoonlijk vond ik het bijzonder mensonterend en vind ik het een slechte ontwikkeling dat de grote Europese clubs spelers scouten in Afrika, in de sloppenwijken van Rio de Janeiro of op andere plaatsen met grote armoede.

De andere kant van het verhaal is natuurlijk wel dat als een jongen uit een Ghanees dorp het ooit gaat maken bij Ajax, hij hoogstwaarschijnlijk het hele dorp zal laten meegenieten van zijn financiele succes. Wat is wijsheid in deze?

January 27, 2003

Miljoenen

Zoals bekend wordt geld steeds minder waard. Alleen volgens Herman Finkers is dat niet zo, immers hij betaalt nog steeds 75 cent voor een postzegel van 75 cent. Voor andere mensen geldt de stelling wel en daarom moeten we met zijn allen ook steeds meer verdienen om geen koopkrachtveries te lijden. Eigenlijk is die geldontwaarding best een slimme truc. Door mensen er jaarlijks een paar honderd gulden bij te geven, lijkt het in ieder geval of men erop vooruit gaat.

Begin jaren zeventig bestonden er nog limieten. Zo kostte een Rolls Royce, de duurste auto ter wereld, ongeveer 100.000 gulden. En Johan Cruyff, een van de beste voetballers van dat moment, ging voor een miljoen naar FC Barcelona. Voor mij absurd hoge bedragen.

Inmiddels kan men bij Opel, Ford of Volkswagen al lang een auto uitkiezen van meer dan een ton en als een voetbalclub een miljoen gulden neertelt voor een speler, is de kans groot dat ik hem niet eens ken.

Nu wil ik niet ouderwets overkomen, ik begrijp ook wel dat de tijd niet stil blijft staan. Toch denk ik dat de verhoudingen inmiddels enigszins zoek zijn. Waar een wereldklasse voetballer als Cruyff een miljoen kostte, heeft zijn voormalige club FC Barcelona nu moeite om de trainer, Louis van Gaal, kwijt te raken. Bij ontslag ontvangt Van Gaal namelijk een afkoopsom van zeven miljoen euro. Dat is pak hem beet 15 miljoen gulden, let wel: voor ontslag wegens slechte prestaties!

Overigens bedoel ik bovenstaande niet als kritiek op Van Gaal, ik geef de man groot gelijk dat hij deze regeling heeft bedongen en Barcelona zat er zelf bij aan de onderhandelingstafel. Neen, het gaat mij om de voor mij enorme paradox tussen slecht presteren en extra beloning. Men ziet het ook in het bedrijfsleven, bij bedrijven waar het slecht gaat steekt het topmanagement nog een extra bonus in de zak.

De keus is nu aan Barcelona, ofwel Van Gaal met 7 miljoen euro naar huis sturen en in de Primera Division blijven, ofwel de Champions League winnen, maar wel degraderen in Spanje...

February 2, 2003

Voetbal op Video

In het normale leven zijn mannen praktisch, nuchter en efficiŽnt. Ik zal hier niet beweren dat vrouwen onpraktisch, dronken en inefficiŽnt zijn, maar doorgaans bewegen zij zich toch door het leven met ietwat meer overhead, meen ik te mogen stellen.

Nu geloof ik heilig in het woord Balans, feitelijk is dit ťťn van de belangrijkste woorden die ik ken. Er moet dus iets tegenover staan, tegen bovenstaande stelling. En gelukkig is dat ook zo. Het is genoegzaam bekend dat mannen meer gericht zijn op ťťn ding en vrouwen op meerdere zaken, zeg maar specialisten versus generalisten. Dit verschijnsel ziet men terugkomen in bijvoorbeeld hobby's. Mannen hebben over het algemeen vaker ťťn echte hobby, die ook nog eens buitensporig veel tijd en geld kost. Vrouwen hebben dat veel minder, door de bank genomen verzamelen zij alleen schoenen.

Neem audio-appartuur, fotografie, modelvliegtuigen of postzegels verzamelen, het zijn bijna allemaal mannen die dit doen. Hetzelfde geldt voor sport. Dit weekend is de Eredivisie weer begonnen in Nederland, na een winterstop van ruim een maand. Als het om sport gaat zijn mannen volledig irrationeel, inefficiŽnt en niet nuchter.

Vanmorgen om 09:45 startte de live-uitzending van Feyenoord - FC Twente. Ja, we lopen hier vijf uur achter, vandaar. Ik moest ook nog snel boodschappen doen en calculeerde dat ik dan in ieder geval de gehele tweede helft kon zien. Lucy bood aan om de wedstrijd op video op te nemen. Als er iets is waar ik de zin niet van inzie, dan is het een live-voetbalwedstrijd op video opnemen. Nuchter bezien had Lucy natuurlijk groot gelijk, maar daar komt nu juist het irrationele aspect de hoek om kijken.

In de 60e minuut zat ik op mijn stoel, met een kop koffie erbij. Het was inmiddels 2-1 voor Feyenoord en onmiddellijk werd het 3-1 door Thomas Buffel. Hierna begon het gebruikelijke gekluns van Feyenoord, dat doen ze altijd als ze voorstaan. Binnen een paar minuten scoorde Twente tegen en werd het 3-2. Toen begon mijn aandeel in de wedstrijd. Schreeuwend en vloekend zweepte ik mijn mannen op, ik zal u de details besparen. En langzaam ontworstelde Feyenoord zich aan de malaise en won verdiend met 4-2

Kijk, dat was natuurlijk nooit gebeurd als ik de wedstrijd op video had opgenomen. Zelfs een gevaarlijke gek snapt nog wel dat het geen zin heeft om te schreeuwen tegen een video-band, terwijl de uitslag al vaststaat! Neen, dat moet live gebeuren, dat is zo klaar als een klontje.

Vroeger heb ik het wel eens geprobeerd hoor, Ajax - Feyenoord opnemen. De spanning werd dan al snel ondraaglijk. Ik moest er niet aan denken 90 minuten naar een video-opname te kijken waarin Feyenoord misschien zou verliezen. Snel keek ik dan op teletekst en alleen bij een positief resultaat keek ik de band af.

Daarmee is bovengenoemde balans weer hersteld.

February 9, 2003

Winnaars

Wie zijn de winnaars van dit weekend? Om acht uur vanmorgen begon de live-uitzending van Ajax-Feyenoord op ESPN. Uit bijgeloof, niet wegens slaapgebrek, begon ik iets later te kijken. Feyenoord was beter, de geoefende kijker ziet dit aan het volgende verschijnsel: het winnen van duels in tweede instantie. Als twee spelers een duel aangaan gebeurt het niet zelden dat de bal afketst en dan komt het erop aan welk team uiteindelijk de bal in zijn bezit krijgt. Optisch lijkt het of het sterkere team drie spelers meer heeft dan de onderliggende partij.

Chica de la Semana: Yosaira!Toch scoorde Ajax als eerste. Vloekend vertrok ik naar het toilet. Evenzeer uit de lucht vallen kwam de gelijkmaker van Feyenoord in de 46e minuut. In de tweede helft ging de strijd gelijk op. Jammer was alleen dat Feyenoord genoegen leek te nemen met een gelijkspel, dat is levensgevaarlijk. Zeker tegen Ajax. Toch kreeg Feyenoord de betere kansen, al had Ajax op zijn beurt het eindschot. Normaliter zit ik mij ontzettend op te fokken tegen alles wat Ajax is, dat was vandaag niet nodig. Neen, ik richtte mijn pijlen op Bert van Marwijk, die maar niet begreep dat Thomas Buffel niet in de wedstrijd zat. Vanaf de 50e minuut schreeuwde ik Bert toe dat hij Lurling moest brengen, pas in de 80e luisterde de man. Ook Ono had er van mij al lang uitgemogen.

Maar goed, 1-1 was een terechte uitslag en het was een bloeddrukverhogende wedstrijd. Wie is er nog meer een winnaar, of beter gezegd winnares? Dat is Yosaira, een 16-jarige Dominicaanse die het nu al geschopt heeft tot Chica de la Semana, voorwaar geen geringe prestatie. Zij is een fanatiek athlete, het zou mij niet verbazen als Yosaira ook op dat terrein ooit een winnares wordt.

Tenslotte vond de gehele afgelopen week het Tumba-Festival plaats op Curacao. In de finale op vrijdagavond werd de Rei di Tumba uitgekozen, de Koning van de Tumba. Gedurende het Carnaval wordt de winnende Tumba voortdurend ten gehore gebracht. Winnaar van het jaar 2003 is Farley Lourens met het nummer Awor ta mi ora, hetgeen letterlijk Nu is mijn uur betekent.

Drie evenementen, vier winnaars en het Happy Hour moet nog beginnen!

March 8, 2003

Bobby Fischer

Eťn van de meest mysterieuze topsporters is toch wel schaker Bobby Fischer. Zelf ben ik geen goede schaker en dat is maar goed ook, want als men goed kan schaken ontbreekt er vaak een of ander schroefje. Lees de Schachnovelle van Stefan Zweig maar eens. Of beter nog, verdiep u eens in Bobby Fischer!

Fischer was een uitzonderlijk talent. Het hoogtepunt van zijn korte carriŤre vond plaats in 1972 te Reykjavik. Boris Spasski en Bobby Fischer streden om het Wereldkampioenschap. Het was een vreemde match, aldus scheidsrechter Lothar Schmid. Fischer had vele eisen ten aanzien van de ruimte. Zo moesten de snoepjes die aldaar verkocht werden van te voren uitgepakt zijn. Het knisperende papier zou hem anders afleiden. Dames mochten geen naaldhakken dragen en kinderen werden alleen toegelaten als ze aan konden tonen te kunnen schaken.

Tijdens de eerste partij werd Fischer afgeleid door de aanwezige camera's. Dit werkte hem dermate op de zenuwen dat hij met zijn loper een vergiftigde pion sloeg en prompt verloor. Bij de tweede partij zat Spasski achter zijn bord (geen macaroni!) te wachten. De klok liep, maar Fischer kwam niet en daarmee was het 2-0 voor Spasski. Fischer eiste nu dat er in een achterafkamertje gespeeld werd. Spasski wilde sportief zijn en ging accoord. De sfeer was gespannen en het had er alle schijn van dat partij nummer drie toch niet zou beginnen. Toen zette Spasski D2-D4. Volgens Lothar Schmid verloor Spasski daar de match, hij was meer door Fischers gedrag beÔnvloed dan hij aan zichzelf wilde toegeven. Fischer won met 12,5 - 8,5.

Vrij snel na het behalen van de Wereldtitel verdween Bobby Fischer. In zijn hoofd nestelden zich vele complot-theorieŽn. Zo zouden met name Russische schakers al hun partijen afspreken. Met name de befaamde matches tussen Anatoli Karpov en Gari Kasparov waren volgens Fischer zet voor zet afgesproken. Die achterdocht vond waarschijnlijk zijn oorsprong op Curacao, ja u leest het goed: op Curacao. In 1962 vond hier een match plaats tussen acht schakers. De winnaar mocht de wereldkampioen uitdagen. De Russen kwamen met Geller, Petrosan en Keres en hadden, zo gaven zij later toe, inderdaad afgesproken dat zij onderling snel remise zouden maken om hun krachten te sparen tegen de overige deelnemers. Fischer zelf was in 1962 niet in topvorm en werd vierde. Hij weet zijn vierde plaats echter aan het Russische complot.

In 1992 keerde Fischer eenmalig terug voor een rematch tegen Boris Spasski in Monte Negro (JoegoslaviŽ). Er stond een flink bedrag op het spel en daarvoor wilde Fischer wel komen. Probleem was alleen dat JoegoslaviŽ in oorlog was. De Verenigde Staten verboden hun inwoners om daar dergelijke activiteiten uit te voeren. Fischer liet het betreffende Amerikaanse document voor de televisie zien en zei dat hij er het volgende commentaar op had. Vervolgens spuugde hij op het document.

Ook de Joden moesten het ontgelden. Door het lezen van bepaalde boeken was Fischer overtuigd geraakt van een wereldwijd Joods complot om de wereldheerschappij over te nemen. Hans Ree herinnerde zich dat Fischer zelfs dacht dat de Joden de olifanten in Afrika wilden uitroeien, omdat hun slurfen hen teveel aan onbesneden penissen deden denken. Op een vraag of Fischer zichzelf als antisemiet beschouwde, antwoordde hij: 'Neen, zeker niet, ik heb helemaal niets tegen Arabieren'. Officieel behoren Joden en Arabieren beiden tot de Semieten.

Fischer schijnt nu ergens op een eiland tussen Japan en de Filippijnen te leven. Zo af en toe verschijnt zijn stem op een Filippijns radiostation, waar hij fulmineert tegen de USA. Na 11 september was Fischer ook op de radio: 'Wonderful news! F*ck USA!' waren zijn woorden.

Bron: Studio Sport documentaire Bobby Fischer.

March 9, 2003

Losse Gedachten

Wachten bij de Kapper
Gisteren gingen we om een uur of half vijf naar De Stad om Luchiano zijn haar te laten knippen. We gaan al sinds jaar en dag naar een klein Dominicaans kapperszaakje in Otrabanda, bijna onder de brug. Om een of andere reden wordt Luchiano altijd meteen geholpen en het is nog goedkoop ook, tien gulden. Lucy en ik konden nog net een plaatsje vinden om te wachten tot het jong klaar was. Uit de cd-speler knalde een aanstekelijke cd van de mij onbekende groep Aventura. Ik zat lekker. Na 20 minuten keek ik eens naar de voortgang, hmmm, dat schoot nog niet echt op. Na 35 minuten sprak Lucy mij kalmerend toe: 'Bijna, hij is bijna klaar'. Na 50 minuten hield ik het bijna niet meer, Lucy ging naast de kapper staan, in de hoop dat hij wat op zou schieten. Net binnen het uur was hij klaar en het resultaat: Luchiano is bijna kaal, moest dat nou zolang duren?

Service Pleincafť Wilhelmina
Chica de la Semana: Nienke van de Bahama's!Na de kapper reden we naar Punda, Pleincafť Wilhelmina was de target. In de loop der tijd hebben zich nogal wat personeelswisselingen voorgedaan en deze zijn niet allemaal even positief. Pleincafť Wilhelmina staat bij een aantal mensen bekend om zijn collectie Belgische Bieren, vraag maar aan CuraBelgica. Vroeger, in betere tijden, liep er een bevallige serveerster met de naam Laura. Zij hielp ons altijd uit de kunst. Snel, deskundig qua bieren en Luchiano kreeg altijd spontaan een stroopwafel van haar. Nu lopen er dames die absoluut niet begrijpen wat ik bedoel als ik vraag wat voor Belgische Bieren er op voorraad zijn. Gisteren was het antwoord Stella Artois. Zeg maar niets meer... Uiteindelijk kon er nog een Duvel af. Net toen ik om half acht de tweede wilde bestellen kwam de serveerster melden dat de tent dicht ging. Om half acht! Binnenkort ga ik maar eens met de eigenaar praten.

Satellietclubs
Gisteren speelde Feyenoord uit tegen Excelsior en Ajax uit tegen FC Zwolle. Excelsior is een zogenaamde satellietclub van Feyenoord, ik neem aan dat ik niet hoef uit te leggen wat dat betekent. Ik vroeg mij af of er dan een soort van gentlemans-agreement is dat de satellietclub het zijn grote broer niet te moeilijk maakt. Feyenoord won met 2-6, maar ik kon niet zien dat Excelsior er expres met de pet naar gooide. Wat dat betreft gedroeg FC Zwolle zich meer als een satellietclub van Ajax. Zwolle kreeg in de hele wedstrijd vier kansen. Het frappante was echter dat twee van die kansen voor hun zelf waren, de andere twee in het voordeel van de tegenstander en ook nog eens beduidend hoger van kwaliteit: een fraai eigen doelpunt en een nog fraaiere harde kopbal op de eigen paal.

Nienke
Een paar weken geleden had Lucy geluk op het strand. Zij trof drie leuke meisjes die alledrie wel wilden poseren voor La Chica Merengue. Voor zo'n fotoserie moet er nogal wat gewandeld worden om afwisseling aan te brengen in de foto's. Eťn van de meisjes werd echter een beetje achterdochtig en niet eens helemaal onterecht. Het is natuurlijk een goede truc, iemand lokt drie meisjes weg van hun spullen en een handlanger haalt deze vervolgens weg. Ook met het verstrekken van persoonlijke gegevens waren de dames niet erg scheutig. Nienke meldt geboren te zijn op de Bahama's, ik twijfel daaraan. Als zij gezegd had van Pluto te komen zou ik het echter ook nog met veel plezier opschrijven.

March 30, 2003

Radio vs Televisie

Gisterenmiddag om half vier begon de voetbalwedstrijd Nederland - TsjechiŽ. Eerst hadden we nog wat kleren voor Lucy gekocht in Otrabanda en Kentucky Fried Chicken gehaald. Ik was moe en hoopte dat de wedstrijd live uitgezonden zou worden.

Om half vier zapte ik langs de zenders die de wedstrijd mogelijk zouden uitzenden, tevergeefs. Nu heeft Luchiano sinds enige tijd een klein radiootje met koptelefoon, een soort van walkman zeg maar. Die mocht ik lenen en op Radio Hoyer werd de uitzending van Langs de Lijn integraal overgenomen. Eigenlijk kwam mij dat wel goed uit, want nu kon ik met koptelefoon op bed gaan liggen.

Het commentaar van Jack van Gelder en 'die andere waar ik de naam van ben vergeten' was enthousiast en leuk. In de 46e minuut scoorde Van Nistelrooy de 1-0. Luchiano vond het prachtig dat ik door zijn radio het voetbal kon volgen. Steeds probeerde hij zijn oor tegen mijn oor aan te duwen om te horen of het echt werkte. De tweede helft was vijf minuten oud toen ik aan Luchiano vroeg of hij toch nog even wilde kijken of de wedstrijd misschien toch op kanaal 8 of 410 werd uitgezonden.

Dat bleek het geval te zijn. Snel ging ik in mijn stoel zitten en maakte mij op voor een lekkere voetbalmiddag. Dat viel tegen. Of het nou door de beelden kwam, het geluid, het Engelse commentaar of het spel, ik weet het niet maar de wedstrijd zag er een stuk matter uit dan hij via de radio klonk.

Nu herinner ik me dat nog wel van heel vroeger, uit de tijd dat wij nog geen televisie hadden. Luchiano gelooft daar overigens geen snars van, dat er ooit een tijdperk zonder televisie en laat staan computers is geweest. Mijn vader en ik zaten dan vlak voor een oude buizenradio waar alle zenders nog op een schaal stonden weergegeven: Hilversum, en ook Falun. Nederland - BelgiŽ herinner ik me nog wel. En uiteraard de Langs de Lijn uitzendingen met de legendarische Theo Koomen. Voor de radio had je de indruk indirect getuige te zijn van een geweldig spektakel. 's Avonds voor de TV (we praten over enige jaren later) viel dat dan ontzettend tegen.

Dat was nu weer het geval. Ik had er al bijna spijt van dat ik keek in plaats van luisterde. Dat werd nog erger toen Koller de 1-1 maakte. Nu ben ik qua sport enigszins bijgelovig. Volgens mijn theorie is het gelijke spel veroorzaakt doordat ik niet op bed ben blijven liggen met de koptelefoon op. Nou ja, nog een geluk dat ik niet de hele wedstrijd op TV heb gezien...

April 3, 2003

Het Gelijk van de Radio

Zaterdag speelde het Nederlands Elftal gelijk tegen TsjechiŽ. Opvallend was dat zolang ik op bed naar het radioverslag luisterde alles goed ging. Vanaf het moment dat ik de wedstrijd op televisie volgde ging het mis en scoorde TsjechiŽ tegen. Toen ik hierover berichtte werd ik uiteraard niet helemaal serieus genomen. Dat is niet zo vreemd, want ik lijd aan het Kassandra-complex, de vrouw die alles zag maar nooit werd geloofd.

Toch werd mij door diverse mensen al dan niet gekscherend gevraagd of ik tijdens de uitwedstrijd tegen MoldaviŽ op mijn bed naar de radio wilde luisteren. Op bed liggen dat ging niet, ik moest immers werken. Ik was de hele wedstrijd al bijna vergeten. Om half vier dacht ik er plotseling aan. Vorige week was het als het hier half vier 's middags is nog half negen 's avonds in Nederland, maar sinds de zomertijd is het daar plotseling half tien. Dat betekende dat de wedstrijd bijna was afgelopen.

Snel connecteerde ik met Radio 1 en inderdaad, er waren nog slechts 20 minuten te gaan. Het ging slecht met het Nederlands Elftal, de stand was 1-1 en er was geen uitzicht op verbetering. Vanaf het moment dat ik luisterde merkte ik echter dat er iets gebeurde. Waren de verslaggevers eerst in een matte bui, nu leefden zij op: 'Hť, CasaSpider is aan het luisteren, we hebben weer kans!'. Hoorde ik ze denken.

Ik ging er eens goed voor zitten en stuwde mijn mannen naar voren. Zes minuten voor het einde van de wedstrijd was daar het niet meer verwachte wonder. Van Bommel scoorde de eigenlijk onverdiende 1-2.

De commentatoren wisten niet wat hen overkwam, eentje stamelde: "De agressiviteit van Nederland, ik vraag me af waarom het nu de laatste minuten wel kan". Waarop de ander zei: "Goeie vraag. Waarschijnlijk toch een beetje de Nederlandse mentaliteit: Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan". Het juiste antwoord was uiteraard: "Dankzij CasaSpider!".

Twee dingen zijn hier onomstotelijk en wetenschappelijk bewezen. Ten eerste dat als CasaSpider naar het radioverslag luistert, het goed gaat met het Nederlands Elftal. Ten tweede dat de voorwaarde dat hij hierbij op bed moet liggen geschrapt kan worden.

April 20, 2003

Sport != Begrip

Als twee personen of teams tegenelkaar strijden heb ik al snel een favoriet. Vandaag beperk ik mij tot voetbal. In Nederland is Feyenoord mijn club. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat ik in Rotterdam geboren ben en anders wel dat mijn vader ook voor Feyenoord is. Ook in het buitenland heb ik mijn favorieten: in Schotland ben ik voor Celtic, in Italie voor AC Milan, in Duitsland tegen Bayern MŁnchen en in Engeland voor Manchester United.

Tijdens een voetbalwedstrijd kunnen de emoties bij mij vrij hoog oplopen. Gelukkig ben ik niet de enige. Als Feyenoord tegen Ajax speelt wordt er door mij regelmatig op De Rode Knop gedrukt, die leidt tot het afgooien van een denkbeeldige atoombom boven Amsterdam. Na de wedstrijd ben ik altijd blij dat dat niet daadwerkelijk gebeurd is, zelfs bij verlies van Feyenoord. Hoe komt het toch dat dergelijk primitief gedrag bij mensen mannen naar bovenkomt gedurende een voetbalwedstrijd?

O ja, de griep is aan het wegtrekken en achteraf vielen de problemen op het werk mee. Alles draait weer. Vandaar dat de zolderkamerfilosoof in mij even wakker is geworden. Sport is een vriendschappelijke afgeleide van de strijd op leven en dood tussen volkeren of individuen. Wat voor mij het kenmerkendste is aan een oorlog, is dat een normale eigenschap van mensen, namelijk het vermogen zich in een ander te verplaatsen, volledig wordt gedisabled. Dat is puur lijfsbehoud. Een soldaat moet niet nadenken als hij de trekker overhaalt over het feit dat zijn slachtoffer een man is net als hijzelf, met een vrouw en kinderen.

Dit proces speelt zich ook af in een voetbalwedstrijd. Als een verdediger van mijn club te grof inkomt op een tegenstander, dan denk ik: 'OK man! Niks aan de hand!', of zelfs : 'OK man! Schop hem doormidden!'. Maakt de tegenstander echter een overtreding, dan schreeuw ik: 'Eruit met die @$%$ # @@#$ - hond!'. Een heel vreemd proces, toch?

Na de wedstrijd zakt mijn woede snel. In de discussies achteraf is het grappig om te zien dat de trainer en de fans van de verliezende partij zich niet zelden ontpoppen tot ware Al-Sahaf's: de nederlaag is bijna altijd onverdiend en lag aan de scheidsrechter, pech of ander ongeluk.

Mijn enige nawee is dat ik de wedstrijd 's avonds op Studio Sport alleen maar hoef te zien bij een positief resultaat.

April 24, 2003

Sorry Dames...

... zojuist heb ik 15 minuten op bed gelegen om na te denken over een alternatief onderwerp, maar het wilde niet opborrelen. In mijn hoofd zat slechts Voetbal. Nogmaals mijn excuses en u kunt morgen terugkomen voor een adequater onderwerp.

Mannen! Ik heb gisteren genoten van het voetbal. 's Avonds heb ik integraal de hele wedstrijd Manchester United - Real Madrid bekeken. Wat een ongelofelijk uitgebalanceerd en daardoor goed team is Real Madrid toch! Volgens mij draait Madrid met zo'n beetje de hoogste begroting ter wereld, maar geld alleen is hier niet zaligmakend. Meerdere rijke clubs hebben in het verleden topspelers weggekocht, zonder succes. Ook Madrid heeft slechtere tijden gekend, ondanks de beschikking over topspelers als Prosinecki en Hagi. Die combinatie kwam toch niet echt uit de verf.

Zelf had ik ook mijn bedenkingen over een tandem Zidane (beste voetballer ter wereld in mijn ogen) en Figo. Ten onrechte is gebleken. Voeg daar spelers bij als Helguera, de onverwoestbare Hierro, de Engine Roberto Carlos en de gisteren formidabele Ronaldo en men ziet een team in actie dat in aanleg onverslaanbaar is. Het toch niet misselijke Manchester werd bij vlagen overspeeld en keek lijdzaam toe. Gelukkig voor de wedstrijd wist men zich gedurende momenten te herpakken en toch gevaar te stichten voor het doel van Casillas, met name in de persoon van Ruud van Nistelrooy.

Een mooi moment vond ik de wissel van Ronaldo. Hij kreeg een publiekswissel na zijn drie doelpunten. Het hele stadion gaf hem een daverend applaus, dat tekende de Manchester supporters. Minder sympathie kon de Engelse aanhang opbrengen voor overloper McManaman. Gedurende de hele wedstrijd werd hij uitgefloten en dat stopte pas nadat deze (Real Madrid) verdediger gewisseld was.

Manchester United - Real Madrid 4-3, Real Madrid naar de halve finale door thuiszege van 3-1.
AC Milan - Ajax 3-2, AC Milan naar de halve finale door 0-0 gelijkspel in Amsterdam.

April 28, 2003

Rare Tijden

Desde Venezuela: Ana!Nog een klein stukje over voetballen dan... Zondagochtend luisterde ik gezellig naar Langs de Lijn op Radio 1. Ajax had inmiddels al van AZ gewonnen en Feyenoord stond nog op 0-0 tegen RBC. Nu begint het eerste rare ding. De verslaggever zei ongeveer in deze woorden: 'Ik denk niet dat Feyenoord nog gaat scoren, RBC is over de hele wedstrijd gezien de betere ploeg'. Dat klinkt toch heel gek?

Toch wanhoopte ik niet. Waar ik een paar jaar geleden bij een voorsprong van Feyenoord vaak dacht: 'O, o, en nu gaan ze het verprutsen', wat nog waar was ook, dacht ik nu: 'We gaan heus nog wel scoren in blessuretijd'.

Zo geschiedde en niet voor de eerste keer dit seizoen. Ook dat is bijzonder gek. Voorheen was dergelijke mazzel namelijk slechts weggelegd voor Ajax en die Deutsche Nationalelf. In Milaan is gebleken dat Ajax het even niet heeft.

Voor de rest valt het wel mee met de Rare Tijden. Pleincafť Wilhelmina had zaterdag voldoende flesjes Duvel, zondag scheen de zon (de andere dagen van de week ook trouwens) en aan Chica's op het strand geen gebrek.

Hiernaast treft u Venezolaanse Ana aan, persoonlijk vind ik haar wel iets weghebben van Celine Dion, maar volgens anderen heb ik helemaal geen kijk op gelijkenissen tussen personen. Zo was ik geloof ik de enige die zag dat Wouter Bos op Jaap Jongbloed lijkt.

O ja, niet vergeten te schijven dat ik in het weekend genoten heb van foto's en verslagen van de Weblogmeeting in Stairway to Heaven.

May 16, 2003

Lakers

Baseball, basketball, ijshockey, American football. Zo ziet mijn ranglijst van Amerikaanse sporten eruit. Baseball is met afstand mijn favoriet. Basketball vond ik vroeger leuker. In 1994 waren we met een paar collega's in Orlando. Behalve de Disney-parken hebben we ook zeer veel T-shirt winkels bezocht. Uiteindelijk bezat ik zo'n 13 T-shirts van de Orlando Magic, waar op dat moment Shaquille O'Neal de grote ster was.

Met zoveel T-shirts gaat men zich automatisch meer interesseren voor de NBA. Jammer genoeg heeft de Orlando Magic het nooit ver geschopt. Met de overgang van Shaquille O'Neal naar de LA Lakers werd ik fan van de Lakers. Dat was een goede switch, want de Lakers wonnen de laatste drie NBA-kampioenschappen. Met dank aan Shaq en coach Phil Jackson.

Gisteren moesten de Lakers tegen de San Antonio Spurs. In de Best-of-Seven stonden de Lakers met 3-2 achter. Voordeel was dat ze thuis speelden. Lange tijd ging het enigszins gelijk op, maar de Spurs stonden steeds voor. Het publiek, waaronder sterren als Jack Nicholson en Pete Sampras, stond vierkant achter de thuisclub. Ik ook.

Hoe het komt weet ik niet, maar basketball werkt me toch enigszins op de zenuwen. Misschien komt het doordat er veel gescored wordt, of doordat de scheidsrechter erg belangrijk is, ik weet het niet maar ik word er wel nerveus van. Zeker als het slecht gaat met mijn favoriete team.

Eigenlijk was het de wedstrijd tussen de Lakers en Tim Duncan. Laatstgenoemde was niet te stuiten en scoorde 37 punten. Hij zou gedekt moeten worden door Shaq, maar deze goedmoedige reus was gisterenavond volstrekt kansloos tegen Duncan. Aan zijn ogen kon ik zien dat hij er niet echt meer in geloofde.

Ik heb het einde van de wedstrijd niet eens afgewacht, San Antonio heeft (ruim) gewonnen, dat moge duidelijk zijn.

May 29, 2003

Het Beste Team ter Wereld

AC Milan heeft na verlenging en uiteindelijk het nemen van strafschoppen de Champions League 2003 gewonnen ten koste van Juventus. Dat is fijn, want AC Milan is (na Feyenoord) mijn All-time Favorite Team. Hoe is dat zo gekomen?

Daarvoor moeten we terug naar de jaren '60. In die tijd was het kijken naar voetbal heel wat anders dan nu. Het waren avonden waar naar uitgekeken werd. Buurmannen zochten elkaar op en afwisselend keken wij bij de familie Verhees en bij ons. De mannen zaten in spanning op de bank, de vrouwen zorgden voor de catering. Het was een tijd waarin nog duidelijkheid bestond.

In 1968 was ik nog te klein (9 jaar) om de hele Europacup-2 finale te mogen kijken. Deze ging tussen AC Milan en Hamburger SV. Een klein stukje mocht ik zien en ik vroeg aan mijn vader wie er ging winnen. Op die leeftijd is een vader nog echt een autoriteit, die weet alles. Mijn vader sprak min of meer de volgende woorden: 'AC Milan gaat winnen, want dat is het beste team ter wereld'.

Gianni Rivera, Beste Voetballer van Italie aller tijden!Vanaf dat moment was ik fan van AC Milan, het onverslaanbare trok mij wel aan. AC Milan won inderdaad de Europacup-2 en het jaar daarop stoomde het op naar de finale van de Europacup-1. Tegen Ajax. Op zich was ik als Nederlander wel voor Ajax, zeker na de heroische halve finale tegen Spartak Trnava. Ik voelde echter weinig spanning, want het resultaat stond voor mij reeds vast. Het was onmogelijk om van het Beste Team ter Wereld te winnen. Het werd 4-1 voor AC Milan.

In het seizoen '69/'70 mocht Feyenoord in de tweede ronde aantreden tegen het team van Cudicini, Rivera, Prati, Hamrin en Schnellinger. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. De heenwedstrijd werd 's middags gespeeld in het San Siro stadion. In de 9e minuut scoorde Combin 1-0 voor AC Milan. Feyenoord hield daarna echter stand, zodat dit tevens de einduitslag was. De Feyenoorders staken hun handen in de lucht, ik weet het nog precies, want ik dacht: 'Die zijn natuurlijk dolblij dat het geen 5-0 is geworden, nou ja in Rotterdam verliezen we dan waarschijnlijk met 3-0, maar hier hebben we het toch goed gedaan'.

Het kwam geen moment in mij op dat Feyenoord een kans op sensatie rook. Op 26 oktober 1969 vond de thuiswedstrijd plaats. 's Avonds in de Kuip. We zaten bij ons thuis op de bank en er heerste een ware Europacup sfeer. In de zevende minuut stormde Wim Janssen op aan de rechterkant van het veld en legde aan voor een voorzet. Tenminste dat dacht iedereen, maar de bal zeilde in de linkerbovenhoek. 1-0 voor Feyenoord. Onze huiskamer explodeerde!

De wedstrijd was ongemeen spannend, het was de mooiste wedstrijd die ik ooit zou zien. Helemaal toen Willem van Hanegem in de 80e minuut met een kopbal de 2-0 liet aantekenen. Nog tien minuten moest Feyenoord standhouden. Toen was het wonder geschied. Het Beste Team ter Wereld was verslagen door Feyenoord Rotterdam.

Ik had geleerd dat het beste ook maar relatief is. Dat bleek wel het jaar daarop. Na het winnen van de Europacup-1 (2-1 na verlenging tegen Celtic) werd Feyenoord in de eerste ronde op onthutsende wijze uitgeschakeld door het volledig onbeduidende Ut Arad uit Roemenie.

Wel, het Beste Team ter Wereld van 1968 en 1969 is gisteren wederom het beste gebleken. Oude tijden kunnen dus daadwerkelijk herleven. AC Milan won in 2003 de Europacup-1 / Champions League voor de zesde keer, na 1963, 1969, 1989, 1990 en 1994.

June 4, 2003

Andruw verslaat de Rangers

Ja, dat Amelia Vega gisteren Miss Universe 2003 werd in Panama, dat was heel mooi. Het schijnt dat er een nationale feestdag is afgekondigd in Santo Domingo. Vanmorgen zei Lucy nog toen zij het huis uit ging om Luchiano naar school te brengen: 'Dag, zegt de vrouw uit het land van alle mooie vrouwen'. Dat vond ik weer ietwat overdreven, dus ik antwoordde: 'Hmmm, ťťn dan toch'. Lucy's humeur was echter niet kapot te krijgen.

Wat ik helemaal vergeten was om te schrijven, een van de irritantste aspecten van de Miss Universe Verkiezing was de grote hoeveelheid reclame die ertussendoor uitgezonden werd. Tijdens die pauzes zapte ik naar kanaal 400, waar de Atlanta Braves aan het honkballen waren tegen de Texas Rangers. Lange tijd was het 4-4. Ik meen in de achtste inning, maar het kan ook de zevende geweest zijn, scoorden de Rangers en kwamen met 5-4 voor.

In de achtste inning, gelukkig precies in een Miss Universe pauze, stond Curacaoenaar Andruw Jones aan slag, voor de Braves uiteraarrd. Hij had al twee slag aan zijn broek en er was ťťn honk bezet. De pitcher gooide voor de derde maal een slider, maar ditmaal raakte Andruw hem vol en sloeg zijn veertiende homerun van het seizoen. De Braves namen hierdoor de leiding met 6-5 en stonden die niet meer af. Een geweldig moment om mee te pikken.

June 8, 2003

Het Target voorbij

Zondagochtend om negen uur begon de finale op Roland Garros tussen Ferrero en Martin Verkerk. Van een Verkerk-gekte was hier niets te merken, maar ik wilde toch even kijken. Achteraf is het natuurlijk gemakkelijk praten, maar het verloop van de wedstrijd verbaasde mij niet echt. Lang geleden las ik eens een boekje van mijn vader, met de titel 'Mysterieuze krachten in de sportwereld'.

Een van de anecdotes in dat boekje ging over een Nederlandse hardloper (sprint), die tijdens een tournooi boven zichzelf uitsteeg en zich na series en halve finale onverwachts voor de finale wist te plaatsen. Toen ging het mis, hij kon zich niet meer voldoende opladen, omdat hij zijn target reeds voorbij was gestreefd.

Dat heb ik zelf ook eens gehad, toen ik tijdens het clubkampioenschap tafeltennisen (TTV Geenhoven) na onverwachte winst op twee sterker geachte tegenstanders in de finale terechtkwam. Ik was zo verheugd, dat ik vervolgens ŗ la Verkerk werd weggespeeld. Later ben ik toch twee maal clubkampioen geworden, dus er is nog hoop voor Martin. Immers, de volgende keer ligt zijn target automatisch al hoger.

June 25, 2003

Pinch Hitter

In het Caribisch gebied is Baseball populairder dan voetbal. Aangezien wij hier vele Amerikaanse zenders kunnen ontvangen, zijn er nu iedere avond zeker wel twee baseball-wedstrijden te bekijken.

Baseball is leuk, ook om naar te kijken! Zoals met iedere sport is het zo dat hoe meer men er vanaf weet, hoe interessanter het wordt. De basisregels ken ik nu wel, het wordt tijd voor wat verdieping en daar ga ik u geheel tegen uw zin deelgenoot van maken.

Een baseball-team bestaat uit negen spelers. Termen die u wellicht kent zijn de pitcher (werper) en de catcher (vanger). Er worden negen innings gespeeld. In iedere inning komen beide teams eenmaal aan slag en staan ook eenmaal in het veld. In principe met dezelfde spelers.

Uiteraard is het zo dat niet iedereen Ťn goed kan slaan Ťn goed kan verdedigen (rennen, vangen, gooien). Iemand die in het veld wat minder is, maar wel goed is aan slag, kan fungeren als pinch hitter. Op een gewenst moment kan de coach besluiten om de normale slagvolgorde te doorbreken en de pinch hitter in te zetten.

Pinch hitter zijn is niet echt fijn. Meestal brengt hij zijn tijd wachtend door. Vergelijk het met de eeuwige reserve bij het voetbal, die af en toe in de laatste tien minuten mag komen opdraven.

Baseball in de Verenigde Staten is Major League Baseball. De Major League bestaat uit de American League en de National League. Het leuke is dat deze beide leagues net iets verschillende spelregels hanteren.

In de National League moet de pitcher ook slaan. In de American League mag dat wel, maar hoeft het niet Als de pitcher (in de American League) niet slaat, kan de coach een zogenaamde designated hitter voor hem in de plaats zetten. De pinch hitter mag ingezet worden als designated hitter. Het al dan niet verplicht slaan door pitchers heeft grote gevolgen voor de uit te zetten strategie. Lees dit artikel over de voor- en nadelen van de designated hitter.

Klinkt allemaal best ingewikkeld. Leest u de Baseball Basics maar eens door, het zal u snel duizelen. Gelukkig krijg ik hulp van Sylvanie, zij weet alles van baseball en is zoals iedere Curacaoenaar fan van de Atlanta Braves. Binnenkort gaan we de score-cards doornemen, als u die voor het eerst ziet doet dat meer denken aan Hogere Wiskunde. Maar volgens Sylvanie valt het allemaal best mee.

Correcties en aanvullingen zijn van harte welkom, met name uit de USA natuurlijk (Henk R.?)...

March 20, 2004

Richel Hersisia

Nog een kleine drie uur en dan treedt de van Curacao afkomstige bokser Richel Hersisia aan tegen Audley Harrison. De uit Australie afkomstige Harrison is Olympisch Kampioen in het superzwaargewicht. Hersisa is de houder van de (onbeduidende) WBF wereldtitel en die is dan ook inzet van het gevecht.

Richel Hersisia is op 13-jarige leeftijd met zijn moeder vanuit Curacao naar Nederland vertrokken. Zijn trainer/manager is voormalig Europees Kampioen Mourad Louati.

Op Curacao is men al enige tijd bezig met de match. Zelfs is te elfder ure geprobeerd om Hersisia met de blauw-gele vlag van Curacao op te laten komen. Ik geloof niet dat dat gelukt is.

CasaSpider wenst Richel veel succes vandaag!

About Sport

This page contains an archive of all entries posted to blogger in the Sport category. They are listed from oldest to newest.

Santo Domingo is the previous category.

Starred * is the next category.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33