« Margarita | Main | Losse Gedachten »

Bobby Fischer

Eťn van de meest mysterieuze topsporters is toch wel schaker Bobby Fischer. Zelf ben ik geen goede schaker en dat is maar goed ook, want als men goed kan schaken ontbreekt er vaak een of ander schroefje. Lees de Schachnovelle van Stefan Zweig maar eens. Of beter nog, verdiep u eens in Bobby Fischer!

Fischer was een uitzonderlijk talent. Het hoogtepunt van zijn korte carriŤre vond plaats in 1972 te Reykjavik. Boris Spasski en Bobby Fischer streden om het Wereldkampioenschap. Het was een vreemde match, aldus scheidsrechter Lothar Schmid. Fischer had vele eisen ten aanzien van de ruimte. Zo moesten de snoepjes die aldaar verkocht werden van te voren uitgepakt zijn. Het knisperende papier zou hem anders afleiden. Dames mochten geen naaldhakken dragen en kinderen werden alleen toegelaten als ze aan konden tonen te kunnen schaken.

Tijdens de eerste partij werd Fischer afgeleid door de aanwezige camera's. Dit werkte hem dermate op de zenuwen dat hij met zijn loper een vergiftigde pion sloeg en prompt verloor. Bij de tweede partij zat Spasski achter zijn bord (geen macaroni!) te wachten. De klok liep, maar Fischer kwam niet en daarmee was het 2-0 voor Spasski. Fischer eiste nu dat er in een achterafkamertje gespeeld werd. Spasski wilde sportief zijn en ging accoord. De sfeer was gespannen en het had er alle schijn van dat partij nummer drie toch niet zou beginnen. Toen zette Spasski D2-D4. Volgens Lothar Schmid verloor Spasski daar de match, hij was meer door Fischers gedrag beÔnvloed dan hij aan zichzelf wilde toegeven. Fischer won met 12,5 - 8,5.

Vrij snel na het behalen van de Wereldtitel verdween Bobby Fischer. In zijn hoofd nestelden zich vele complot-theorieŽn. Zo zouden met name Russische schakers al hun partijen afspreken. Met name de befaamde matches tussen Anatoli Karpov en Gari Kasparov waren volgens Fischer zet voor zet afgesproken. Die achterdocht vond waarschijnlijk zijn oorsprong op Curacao, ja u leest het goed: op Curacao. In 1962 vond hier een match plaats tussen acht schakers. De winnaar mocht de wereldkampioen uitdagen. De Russen kwamen met Geller, Petrosan en Keres en hadden, zo gaven zij later toe, inderdaad afgesproken dat zij onderling snel remise zouden maken om hun krachten te sparen tegen de overige deelnemers. Fischer zelf was in 1962 niet in topvorm en werd vierde. Hij weet zijn vierde plaats echter aan het Russische complot.

In 1992 keerde Fischer eenmalig terug voor een rematch tegen Boris Spasski in Monte Negro (JoegoslaviŽ). Er stond een flink bedrag op het spel en daarvoor wilde Fischer wel komen. Probleem was alleen dat JoegoslaviŽ in oorlog was. De Verenigde Staten verboden hun inwoners om daar dergelijke activiteiten uit te voeren. Fischer liet het betreffende Amerikaanse document voor de televisie zien en zei dat hij er het volgende commentaar op had. Vervolgens spuugde hij op het document.

Ook de Joden moesten het ontgelden. Door het lezen van bepaalde boeken was Fischer overtuigd geraakt van een wereldwijd Joods complot om de wereldheerschappij over te nemen. Hans Ree herinnerde zich dat Fischer zelfs dacht dat de Joden de olifanten in Afrika wilden uitroeien, omdat hun slurfen hen teveel aan onbesneden penissen deden denken. Op een vraag of Fischer zichzelf als antisemiet beschouwde, antwoordde hij: 'Neen, zeker niet, ik heb helemaal niets tegen Arabieren'. Officieel behoren Joden en Arabieren beiden tot de Semieten.

Fischer schijnt nu ergens op een eiland tussen Japan en de Filippijnen te leven. Zo af en toe verschijnt zijn stem op een Filippijns radiostation, waar hij fulmineert tegen de USA. Na 11 september was Fischer ook op de radio: 'Wonderful news! F*ck USA!' waren zijn woorden.

Bron: Studio Sport documentaire Bobby Fischer.

About

This page contains a single entry from the blog posted on March 8, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Margarita.

The next post in this blog is Losse Gedachten.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33