« Carnaval Foto's | Main | Bobby Fischer »

Margarita

Een stukje over ons Koningshuis lijkt mij wel toepasselijk. De kwestie Margarita krijgt hier lokaal overigens geen aandacht, het is dat wij via BVN het journaal en Nova ontvangen. Voor de rest zijn we aangewezen op het Internet.

Zo her en der lees ik wat zaken over Margarita. Wat ik mis is een analyse en een mogelijke oplossing. Laat ik een poging wagen. Persoonlijk heb ik niets tegen een of het Koningshuis. Toch past een dergelijk instituut niet meer helemaal in onze tijd.

Het Koningshuis bestaat uit mensen van vlees en (weliswaar blauw) bloed. Derhalve wordt er statistisch gezien ook door het Koningshuis vreemdgegaan, een glaasje teveel gedronken en geruzied. Men kan er gevoegelijk van uitgaan dat het percentage homosexualiteit niet afwijkt van de Nederlandse norm. Gewone mensen dus.

Een kind dat echter wordt opgevoed in een paleis, toch een soort veredelde Bijlmerbajes, heeft een grotere kans om aan een zekere mate van wereldvreemdheid te lijden dan een normaal kind. Op het moment dat een prins(es)je in een koets de straat opgaat, wordt hij standaard toegezwaaid door vele mensen. Michael Jackson is van minder gek geworden, gechargeerd gesproken.

Het is van belang dat uitspattingen en andere negatieve gebeurtenissen van het Koningshuis niet breed worden uitgemeten. Een Koningshuis dient een schijn van onkreukbaarheid uit te stralen, dat is onderdeel van het theaterstuk. Daarom is er een erecode waaraan zelfs de roddelbladen zich houden.

Margarita en haar man hebben deze code nu gebroken. In hun ogen moesten zij wel, ze zijn ten einde raad. Sommige door Margarita aangedragen zaken, zoals de middelvinger, een aangeschoten Beatrix, die zo nu en dan ook nog eens stampvoet, gaan natuurlijk nergens over.

Ernstiger zijn de beschuldigingen met betrekking tot het Sociale Dienst dossier en een belastingaangifte van Margarita's man die plotseling bij Beatrix rondslingeren. Eerst werd van alle kanten ontkend dat Het Sociale Dienst dossier gelicht was. Mooiste opmerking in deze vond ik van de GSD Amsterdam zelf: 'Dat kan niet zomaar, want zelfs wij kunnen dossiers haast nooit vinden'.

Mij doet dit alles enigszins aan het vroegere Rusland denken. Als men met een grote groep mensen glashard dingen ontkent en alle opmerkingen van de twee slachtoffers bagatelliseert, dan moeten die twee wel bijzonder stevig in hun schoenen staan om heelhuids uit de situatie te geraken. Gisteren hoorde ik op de radio dat een official vreesde dat Margarita geestelijk gestoord aan het worden was. Dat is precies wat men ook in het vroegere Rusland deed. Het ergste is dat men zich tegen dergelijke opmerkingen absoluut niet kan verdedigen.

Wat zijn mogelijke oplossingen in dit conflict? Naar mijn mening moeten Margarita en haar man stoppen met hun interviews en zich onthouden van verdere laster. Uiteindelijk keert dat zich alleen tegen henzelf. Financieel heeft het paar enige tegenslagen gehad, al dan niet door toedoen van het Koningshuis. Laat het Koningshuis een compensatiebedrag betalen aan Margarita, niet als boete maar als uiting van medemenselijkheid ten aanzien van een familielid. Tenslotte pleit ik voor meer openheid, het is van de gekke dat Niemand besloten heeft om het betreffende GSD-dossier te lichten.

Als mijn aanbevelingen worden opgevolgd kunnen we Margarita binnenkort weer associŽren met het prachtige Isla de Margarita voor de kust van Venezuela of met het bekende drankje, waarvan hier het recept:

Original Margarita

  • 1 Part Cointreau
  • 2 Parts Tequila
  • Fresh lime juice
  • Ice

Mix Cointreau, Tequila and lime juice with ice. Stir, strain into a Margarita glass (put salt on it!) and serve.

About

This page contains a single entry from the blog posted on March 7, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Carnaval Foto's.

The next post in this blog is Bobby Fischer.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33