« Uitspraak (2) | Main | 30 Mei 2003 »

Het Beste Team ter Wereld

AC Milan heeft na verlenging en uiteindelijk het nemen van strafschoppen de Champions League 2003 gewonnen ten koste van Juventus. Dat is fijn, want AC Milan is (na Feyenoord) mijn All-time Favorite Team. Hoe is dat zo gekomen?

Daarvoor moeten we terug naar de jaren '60. In die tijd was het kijken naar voetbal heel wat anders dan nu. Het waren avonden waar naar uitgekeken werd. Buurmannen zochten elkaar op en afwisselend keken wij bij de familie Verhees en bij ons. De mannen zaten in spanning op de bank, de vrouwen zorgden voor de catering. Het was een tijd waarin nog duidelijkheid bestond.

In 1968 was ik nog te klein (9 jaar) om de hele Europacup-2 finale te mogen kijken. Deze ging tussen AC Milan en Hamburger SV. Een klein stukje mocht ik zien en ik vroeg aan mijn vader wie er ging winnen. Op die leeftijd is een vader nog echt een autoriteit, die weet alles. Mijn vader sprak min of meer de volgende woorden: 'AC Milan gaat winnen, want dat is het beste team ter wereld'.

Gianni Rivera, Beste Voetballer van Italie aller tijden!Vanaf dat moment was ik fan van AC Milan, het onverslaanbare trok mij wel aan. AC Milan won inderdaad de Europacup-2 en het jaar daarop stoomde het op naar de finale van de Europacup-1. Tegen Ajax. Op zich was ik als Nederlander wel voor Ajax, zeker na de heroische halve finale tegen Spartak Trnava. Ik voelde echter weinig spanning, want het resultaat stond voor mij reeds vast. Het was onmogelijk om van het Beste Team ter Wereld te winnen. Het werd 4-1 voor AC Milan.

In het seizoen '69/'70 mocht Feyenoord in de tweede ronde aantreden tegen het team van Cudicini, Rivera, Prati, Hamrin en Schnellinger. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. De heenwedstrijd werd 's middags gespeeld in het San Siro stadion. In de 9e minuut scoorde Combin 1-0 voor AC Milan. Feyenoord hield daarna echter stand, zodat dit tevens de einduitslag was. De Feyenoorders staken hun handen in de lucht, ik weet het nog precies, want ik dacht: 'Die zijn natuurlijk dolblij dat het geen 5-0 is geworden, nou ja in Rotterdam verliezen we dan waarschijnlijk met 3-0, maar hier hebben we het toch goed gedaan'.

Het kwam geen moment in mij op dat Feyenoord een kans op sensatie rook. Op 26 oktober 1969 vond de thuiswedstrijd plaats. 's Avonds in de Kuip. We zaten bij ons thuis op de bank en er heerste een ware Europacup sfeer. In de zevende minuut stormde Wim Janssen op aan de rechterkant van het veld en legde aan voor een voorzet. Tenminste dat dacht iedereen, maar de bal zeilde in de linkerbovenhoek. 1-0 voor Feyenoord. Onze huiskamer explodeerde!

De wedstrijd was ongemeen spannend, het was de mooiste wedstrijd die ik ooit zou zien. Helemaal toen Willem van Hanegem in de 80e minuut met een kopbal de 2-0 liet aantekenen. Nog tien minuten moest Feyenoord standhouden. Toen was het wonder geschied. Het Beste Team ter Wereld was verslagen door Feyenoord Rotterdam.

Ik had geleerd dat het beste ook maar relatief is. Dat bleek wel het jaar daarop. Na het winnen van de Europacup-1 (2-1 na verlenging tegen Celtic) werd Feyenoord in de eerste ronde op onthutsende wijze uitgeschakeld door het volledig onbeduidende Ut Arad uit Roemenie.

Wel, het Beste Team ter Wereld van 1968 en 1969 is gisteren wederom het beste gebleken. Oude tijden kunnen dus daadwerkelijk herleven. AC Milan won in 2003 de Europacup-1 / Champions League voor de zesde keer, na 1963, 1969, 1989, 1990 en 1994.

About

This page contains a single entry from the blog posted on May 29, 2003 12:00 PM.

The previous post in this blog was Uitspraak (2).

The next post in this blog is 30 Mei 2003.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33