« Vakantie | Main | Brasil! »

Finale!

Het is bijna acht uur 's morgens. De eerste helft van een zinderend Brazilie-Duitsland zit erop. Kahn boven wonder is het nog 0-0. Het is een vreemde finale, in die zin dat ik voor het eerst in mijn leven voor Duitsland ben en tegen Brazilie. Dat ik Duitsland op sportgebied steeds beter kan verdragen is een ontwikkeling die reeds lange tijd in gang is gezet. Brazilie was, na Nederland uiteraard, altijd mijn grote favoriet. Dit is echter teniet gedaan door een persoon, de walgelijke Rivaldo. Zolang hij meespeelt mogen ze van mij verliezen. Zometeen meer over de wedstrijd.

Wij hebben de keuze uit twee kanalen om het WK te volgen. Kanaal 8 is TeleCuracao, alwaar de wedstrijden met Engels commentaar worden getoond. Het andere kanaal is nummer 12, Venevision. Deze Venezolaanse zender heeft Spaans commentaar, ik geloof dat het door een Argentijn gedaan wordt. Die weten namelijk meer van voetbal dan de Venezolanen. Prijs je maar gelukkig in Nederland, want hier heeft de reclame ook toegeslagen tijdens voetbalwedstrijden. Bij TeleCuracao lopen er regelmatig banners onderin het beeldscherm. Daar staat dan bijvoorbeeld, terwijl Ronaldo net bezig is met een weergaloze actie: Bo berpłt ta yena? No ta problema! Wat zoveel betekent als 'is uw beerput vol, nou da's geen probleem'. En je zult altijd zien dat de bal zich achter de banner bevindt.

Venevision heeft geen banners, maar daar zijn de commentatoren contractueel verplicht om op gezette tijden wat reclameslogans te roepen. Bij een hoekschop is het ene bedrijf aan de beurt, bij een goal het andere. Bij iedere herhaling moet er reclame gemaakt worden voor Polar, het Venezolaanse nationale bier. Dat gaat dan op hoog volume ongeveer zo: 'Si hay repeticion, si hay Polar!'. Bij iedere herhaling. Aangezien de ijsbeer het merkteken van Polar is, wordt de slogan af en toe afgewisseld met 'Si hay repeticion, si hay oso!' Oso betekent namelijk beer.

Tot zover de achtergronden, we gaan weer kijken...

About

This page contains a single entry from the blog posted on June 30, 2002 11:59 AM.

The previous post in this blog was Vakantie.

The next post in this blog is Brasil!.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33