Main

September 27, 2010

Gilze-Rijen huldigt jeugdsportkampioenen 2009-2010

De inwoners van de gemeente Gilze-Rijen zijn zonder uitzondering sportief en uitzonderlijk getalenteerd. Het is niet anders, kijk zelf maar. Zondag 27 september werden de jeugdsportkampioenen over de periode najaar 2009 t/m juli 2010 gehuldigd in jongerencentrum A16. Let wel, alleen de jeugdsportkampioenen en dat zijn er in totaal niet minder dan 206.

Als we bij het jongerencentrum aankomen is het al gezellig druk. In de panna-kooi voetballen fanatieke straatvoetballers om de eer, de kleine Yessin is de onbetwiste ster.

16.09.2010: De gemeente Gilze-Rijen huldigt haar jeugdsportkampioenen 2009-2010, Rijen D4 is ook van de partij. Klik voor groter.Twirling groep The Twilights verzorgt de opening van het officiële programma en dat doen ze goed. De zilverkleurharige burgemeester Roep beklimt het podium en roept twee twirl-girls meteen terug. Kyra van Iersel en Danique Ackermans worden als eerste gehuldigd van de individuele sporters. Soms is het bepaald geen straf om burgemeester te zijn.

Maar dan is het tijd voor de voetbalteams. Niet minder dan acht teams van vv Rijen hebben vorig jaar een kampioenschap behaald. In de tussentijd hebben de jongens van de nu C4 en toen D4 onze Diana (4) ontdekt. Vooral Ivar is dol op haar en leert haar graag onzinnige dingen. Hij vraagt aan Diana of ze bij hem achter op de fiets mee naar school wil en ze zegt nog ja ook. "Op school stop ik je dan in mijn kluisje", besluit Ivar.

Ik vraag hem waarom hij toch zo dol is op Diana, immers hij heeft zelf ook een leuke zus: Kyra is notabene als eerste gehuldigd! Ivar trekt een heel vies gezicht en gaat over tot de orde van de dag. De voormalige Rijen D4 betreedt het podium en dat levert het volgende moment op met de burgemeester naast Ömer Celik.

Luchiano (12) vindt het allemaal niet zo boeiend, hij heeft niet echt zin in zijn medaille, ook al hangt de burgemeester hem om. Voor de foto doet hij zijn best, maar als de buit binnen is wil hij meteen naar huis, vermoedelijk om zijn proefwerken Duits en Wiskunde goed voor te kunnen bereiden.

June 6, 2010

Kampeerweekend vv Rijen 2010 Zondag

06.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, zit er weer op. Ivar en Sylke genieten van het laatste Kampeerweekendijsje. Klik voor groter.Zondag is de derde en meteen ook laatste dag van het vv Rijen Kampeerweekend voor de D-, E- en F-pupillen. Afgelopen zondag verregende het D-toernooi volledig, maar daar maalt nu geen hond meer om. Wat een schitterend weer is het geweest gedurende alle drie dagen, vermoedelijk heeft het op Curacao meer geregend dan hier. In ieder geval niet minder.

Vanaf 09:45 uur zijn de ouders welkom op sportpark Vijf Eiken. Ik arriveer samen met de familie Van Hees twee minuten te vroeg. Eerst sporen we de slaaptassen alsmede luchtbedden en dergelijke op. Die stop ik alvast in de auto. Alleen de sporttas heeft Luchiano (12) nog bij zich, dat scheelt straks veel werk.

De kinderen zijn druk aan het voetballen. De lichtgele Buffels hebben een wedstrijd rust en de Teamleider meldt mij dat er nog maar weinig leven in Luchiano zit. Hij klaagt over pijn in zijn knieën en ook het slaapgebrek doet zich gelden. 's Morgens is hij tijdens het ontbijt in slaap gevallen.

De teams spelen zes tegen zes op een half veld. Zes wedstrijden, dat hakt er behoorlijk in. De Buffels doen het goed, ze winnen drie keer op rij. Vooral de grote, sterke Teun maakt indruk. Luchiano is duidelijk vermoeid, maar levert toch een mooie assist af en verdedigt zowaar knap mee. Na drie wedstrijden mogen ze weer even rusten onder het genot van ranja, koekjes en een banaan.

06.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, ouders en kinderen kijken toe bij de slotceremonie. Klik voor groter.De omroeper roept om dat de twee laatste wedstrijden van het Kampeerweekend beginnen, een daarvan is die van de Buffels tegen de Hyena's. De Buffels zijn sterker, jammer genoeg weet niemand de uitstekende Hyena-keeper te verschalken en zo sluiten we af met een 0-0 gelijkspel.

Iedereen gaat op weg naar het trainingsveld waar de slotsceremonie gehouden wordt. De moegestreden kinderen stellen zich zo goed en zo kwaad als het gaat in slagorde op. Terwijl de ouders in een halve cirkel zitten lopen anderen af en aan met spullen. Sponsors, EHBO, organisatie, teamleiding, catering en hulpouders worden bedankt en dan volgt de prijsuitreiking.

Team Luipaarden wint de eerste prijs en ze zijn er maar wat blij mee. Het was een geweldig weekend en CasaSpider geeft hierbij een pluim aan de organisatie. Ten eerste dat men 128 kinderen zo gestructureerd bezig heeft kunnen houden zonder noemenswaardige incidenten en ten tweede voor het uitkienen van het prachtige weer.

Er is nog een laatste traktatie in de vorm van een ijsje en dan mogen de kinderen zich omkleden. Luchiano komt eraan met een grote tas en tien minuten later zijn we weer thuis. Het eerste dat hij doet is de Wii aanzetten, kennelijk mist hij die meer dan zijn moeder, zusje en vader. "En mijn mobiel mis ik ook", voegt hij hieraan toe.


06.06.2010: D-, E- en F-pupillen Kampeerweekend vv Rijen, Team de Buffels. Klik voor groter.

De Buffels met staande van links naar rechts: Luc, Teun, Fabian en Gideon
Middelste rij van links naar rechts: Mats, Robin, Luchiano en Ronald Janssen (Teamleider)
Onderste rij van links naar rechts: Senna, Dimitri en Kevin

(Klik voor groter)


Het is fraai. Het is ook het laatste Kampeerweekend voor Luchiano, immers volgend jaar gaat hij naar de C-jeugd. Welk een ironie, zijn we koud een uur thuis begint het te regenen.

June 5, 2010

Kampeerweekend vv Rijen 2010 Zaterdag

Zaterdagmiddag om 13:15 vertrek ik richting sportpark Vijf Eiken waar de tweede dag van het vv Rijen Kampeerweekend 2010 voor de D-, E- en F-pupillen plaatsvindt. De organisatie heeft mij als hulpouder ingedeeld van 13:30 tot 17:30 en dat blijkt geen ongelukkige keuze, het is een stralende dag met een temperatuur van 28,5 graden. Men meldt dat het programma iets is uitgelopen in verband met logistieke problemen bij het verstrekken van de friet ofwel patat in het Nederlands. Ik kan mij daar iets bij voorstellen.

05.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, het is prachtig weer en het waterballet komt als een welkome afwisseling. Ook voor Luchiano (12). Klik voor groter.Luchiano (12) is bezig op de luchtkussen stormbaan waar de kinderen op sadistische wijze worden natgespoten door D4-trainer Ton van Opstal. Nou ja, sadistisch. Gezien de temperatuur is het een welkome douche, zeker in combinatie met de waterbak. De kinderen wringen hun t-shirts uit en zon en wind doen de rest. In de tussentijd ontvangen de hulpouders instructies van Jeroen voor het volgende spel.

Samen met de pittige Els Lauwaars ben ik ingedeeld bij het onderdeel Parijs-Daccar. Twee teams moeten in estafettevorm op een mountainbike een parcours met een paar hindernissen afleggen. De voornaamste hindernis is een bankje waar de kinderen met de fiets overheen moeten. Els kiest positie bij het bankje om de kleine F-pupillen te helpen, ik leg het spel uit en zorg dat alles reglementair verloopt.

Ons onderdeel loopt op rolletjes en dat ligt niet zozeer aan Els en mij als wel aan het uitgekiende spelplan, dat mag ook wel eens gezegd worden. Immers, ga er maar eens aanstaan om een strak schema in elkaar te draaien waarbij meerdere spellen tegelijkertijd gespeeld worden en toch op hetzelfde moment moeten eindigen. Ik vind het knap. Verder is opvallend dat de kinderen over veel energie beschikken. Ondanks het drukke programma en de brandende zon vechten ze bijna om de fietsen als er nog ruimte is om een extra rondje te rijden. Zondag is dat vast een ander verhaal.

Tussendoor is er tijd om een paar foto's te schieten, van Luchiano die Jorg net voorblijft, van mijn held Menno met zijn aanstekelijk goede humeur, van de blauwe krokodillen met rechts Mike en van de onfortuinlijke Luc van Opstal die op het allerlaatst de overwinning aan de tegenstander moet laten. Als ik aan een van de krokodillen vraag waarom ze niet groen maar blauw zijn antwoordt een slimme krokodil: "Dan zijn ze ziek of geverfd."

We hebben een half uur pauze en daar komt een auto het terrein oprijden. Het is de ijsco-auto. Iedereen: kinderen, leiding, EHBO, teamleiding en hulpouders krijgt een lekker, verkoelend ijsje. Ik lig heerlijk in het gras en klets wat met Luchiano en zijn teamgenoten. Hij heeft het goed naar zijn zin en vertelt dat ze 's nachts helemaal niet hebben geslapen.

05.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, de kinderen als mieren op de stormbaan. Klik voor groter.Even later heeft hij echter weer last van zijn knieën en benen, een ons inmiddels bekende kwaal. Als Luchiano in die brandende hitte zijn trainingsjack onder zijn t-shirt aantrekt en vraagt of ik het niet koud heb, maak ik me enige zorgen. "Jongen, als het niet gaat, zeg het dan op tijd. Dan ga je met mij mee naar huis." Daar heeft hij echter geen zin in.

Het volgende onderdeel is een tamelijk ingewikkeld spel met de naam Waterput. In het midden van het veld staat een teil gevuld met water. Twee teams staan tegenover elkaar en hebben op hun respectievelijke doellijn een lege emmer. De kinderen halen met een plastic bekertje water uit de waterput en gieten het daarna in hun eigen emmer. Complicatie is dat de tegenpartij een tikker heeft. Wordt iemand getikt moet hij stil blijven staan totdat een teamlid een bekertje water over zijn hoofd leeg giet. Wie dit moeilijk te volgen vindt? Geloof mij, in het echt is het nog veel moeilijker.

Het blijkt namelijk onbegonnen werk om te zien of ieder getikt (...) kind ook daadwerkelijk blijft staan. Ja, in het begin nog wel. Al snel worden normen en waarden opgerekt. Aan alle kanten wordt gefraudeerd, zo betrap ik zelfs de leider van de groene Apen erop dat hij de emmer af en toe op illegale wijze bijvult door er met een flesje water in te spuiten. Interessante processen wederom. Sommige kinderen voelen zich werkelijk benadeeld en reageren daar als volgt op: "Ja, maar dan moeten wij toch gewonnen hebben. En anders gaan wij bij de volgende wedstrijd ook gemeen spelen." Het lijkt de echte maatschappij wel en bijbelteksten als "Keer de vijand uw andere wang toe" of "Oog om oog..." schieten afwisselend door mijn hoofd.

Belangrijker voor mij is dat Luchiano die een wedstrijd aan de kant heeft gezeten weer volop meedoet. Na afloop van zes wedstrijden Waterput krijgen de kinderen de opdracht te gaan douchen. Van dat moment maak ik gebruik om afscheid te nemen. De tafels voor de kinderen zijn gedekt en thuis wachten verse asperges.

Kampeerweekend vv Rijen 2010 Vrijdag

Het Kampeerweekend 2010 van voetbalvereniging Rijen is geopend. Was ik vorig jaar nog Teamleider van de Hospikken (1, 2, 3), dit jaar ben ik gedegradeerd tot hulpouder. Volgend jaar mag ik wellicht het gras met een nagelschaartje knippen, maar wie dan leeft dan zorgt. Vrijdagmorgen koop ik nog snel een luchtbed, dat ligt volgens Luchiano (12) een stuk comfortabeler dan een matje. Ik probeer het luchtbed zelf even uit, immers de zon schijnt vrolijk. Het is een lekker luchtbed, alleen heb ik het idee dat er na een half uurtje veel minder lucht in zit. Ik besluit deze waarneming geheim te houden voor Luchiano, dat merkt hij vanzelf wel.

04.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, de Buffels met Luchiano (12) zitten in de kookpot voor de teamfoto. Klik voor groter.Om 17:15 vertrekken we met zijn tweeën naar sportpark Vijf Eiken. Voor de vrijdagavond ben ik als hulpouder ingedeeld van 19:00 tot 23:45, de hele avond dus. Eerst moeten we de slaapplaats inrichten. Luchiano vindt een plekje naast Jorg en Mike, beiden uit de D4. Na het inschrijven mogen de jongens zich omkleden en prepareren voor de grote opening. De ouders begeven zich naar het veld en zoeken een plekje in de zon, dan wel de schaduw. Ik zie dat de geuniformeerde Jan van Hees in de schaduw op een stoel zit en volg zijn voorbeeld.

Het thema van dit jaar is Afrika. Daar komen de kinderen al aan, in een lange sliert en iedere groep met zijn eigen kleur t-shirt. Luchiano is in het lichtgeel gekleed en maakt deel uit van de Buffels. En wat te denken van de kleding van D4-teamleider Marco Fischer? Na een toespraak, een aktiviteit in de kookpot en Afrikaanse muziek van Klabats uit Gilze zijn de Spelen voor geopend verklaard. De ouders mogen nog even afscheid nemen en worden dan vriendelijk doch dringend verzocht het terrein te verlaten.

Het eerste onderdeel is een groot circuitspel op het trainingsveld. Er zijn 12 spellen en de 12 groepen schuiven steeds een spelletje door. Ik sta bij het spel liaanslingeren. De kinderen klimmen een voor een op een tafel, pakken het touw vast en slingeren zo ver als ze kunnen. Hoe verder, hoe meer punten. Het nadeel hiervan is dat ik slechts één spel zie, het voordeel dat alle teams voorbij komen. Ieder team bestaat uit D-, E- en F-spelers. Het is leuk om te zien hoe sommige teams een zekere discipline hebben en dat deze bij andere juist volledig ontbreekt. Ik heb te doen met Ron, de leider van de grijze Bavianen. Een erg wild team.

Om kwart voor tien is deze aktiviteit afgelopen en worden de kinderen naar de kantine gedirigeerd waar 12 lange tafels staan opgesteld. Meteen begint het geschreeuw en gejoel. Favoriet onderdeel, net als vorig jaar, is het "Laatjebuikzien", waarbij de naam van een van de kinderen wordt geroepen die vervolgens drie keer zijn t-shirt omhoog moet trekken. Alhoewel ik ook ergens een broek zie zakken.

04.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, Jorg is een oranje, Nederlandse luipaard. Klik voor groter.Verder is er strijd tussen de groepen die in de kantine zitten en de tafels die vanwege plaatsgebrek in de voortent staan. En niet te vergeten tussen de D- en de E-tjes die in de Schutterij slapen en de F-jes die meer begeleid op een andere lokatie bivakkeren. Het blijft een interessant proces hoe mensen, ja ook kinderen, al dan niet bewust zich in groepen laten onderverdelen. Als men niet goed oplet gepaard met bijbehorend vijandig gedrag.

Voordat het laatste onderdeel van de avond begint moet het eerst donkerder worden. Dat valt niet mee op zo'n mooie avond. Ach, de schalen met broodjes knakworst gaan steeds weer rond, niemand hoeft honger te lijden. Dat laatste spel is een soort van speurtocht. Veel heb ik er niet van meegekregen, mijn taak bestaat uit het plaatsnemen in een stoel vlakbij het hek en erop toezien dat geen kind het terrein verlaat.

Met een beetje internetten op de telefoon en wat kletsen met mijn medebewaker gaat de tijd lekker snel. Jammer is alleen dat de spelleiding ons kennelijk vergeten is, want als de kinderen al lang en breed binnen zijn zitten wij nog steeds bij het hek. "Het lijkt wel of het spel afgelopen is, ik zie geen kind meer op het veld", zeggen we tegen elkaar. We pakken de stoelen op en slenteren naar de kantine.

Daar begint het geschreeuw om wie het eerst naar bed moet. "F-jes naar bed, F-jes naar bed", joelen de D- en de E-tjes. Dit jaar draait de leiding het echter eens om en moeten onder gehoon van de F-jes juist de oudere spelers eerst naar bed. Het hoort er allemaal bij. Om half twaalf zijn alle kinderen op weg naar hun slaapplaats en mag ik naar huis. De eerste dag zit erop.

May 31, 2010

D-pupillen toernooi vv Rijen

Door omstandigheden heb ik het einde van het Songfestival zaterdagavond niet gehaald. Op 15 maart schreef ik al "Jongen, doe het niet" en ook dat Lena wel iets heeft. Zondagochtend moeten we vroeg ons bed uit vanwege het D-pupillen toernooi van vv Rijen op sportpark Vijf Eiken. Kevin rijdt met ons mee en om kwart over negen vertrekken we.

30.05.2010: D-pupillen toernooi vv Rijen, Luchiano (12) komt drijfnat het veld af. Klik voor groter.Zaterdag was er al het C-toernooi. Een groot succes, mede dankzij het schitterende weer. Dat geluk hebben wij zondag niet. Als we het sportpark op lopen is het nog droog en laat ik de paraplu daarom in de kofferbak liggen. Achteraf niet zo'n slimme keuze. Bij het begin van de eerste wedstrijd begint het te miezeren. Alle mensen steken hun paraplu op, ik niet want de mijne ligt dus in de auto. Rijen D4 wint met 2-0 van Baronie D4, maar o, o, wat spelen ze slecht.

Het gaat harder regenen en ik besluit toch maar mijn paraplu te halen. Precies op dat stukje van ongeveer 300 meter begint het te hozen. Drijfnat kom ik bij de auto aan. Teruglopend met de paraplu boven mijn hoofd wordt het weer droog, dat zul je altijd zien. Later komt het ding echter nog regelmatig van pas, het is gewoon een ellendige dag qua klimaat.

De tweede wedstrijd is tegen Rijen D3. Luchiano (12) is reserve en hoeft daar niet rouwig om te zijn. Grappig is dat er slechts vier reserves op de reservebank zitten, terwijl wij 16 jongens hebben. Wat blijkt, invaller-coach Richard dacht dat we slechts met zijn vijftienen zijn en heeft in de eerste wedstrijd per ongeluk twaalf man opgesteld. Een jaar geleden was de D3 nauwelijks sterker dan de D4, inmiddels zit er minstens een klasse verschil tussen. Uitblinker bij Rijen D3 is de hier met een boogbal scorende blonde Tom Wouters die een jaar geleden ons nog gedeeld kampioen maaakte. Op het toernooi duren de wedstrijden slechts 17 minuten en dat is ruim voldoende voor Rijen D3 om met 4-0 te winnen.

De volgende tegenstander is Achtmaal, het team waarvan we in de competitie tweemaal een pak slaag kregen. Ook nu is Rijen kansloos. Achtmaal heeft een gemengd team en Luchiano is gekoppeld aan een meisje. Het is niet eenvoudig om uit de foto te halen of er sprake is van een overspringende vonk tussen beiden, of juist niet.

Enfin, voor de eerste plaats doen we al niet meer mee. Dat we met 4-0 van Baronie D7 winnen is leuk voor de statistieken en voor Luchiano die knap doorzettend voor de 2-0 zorgt. Inmiddels is Diana (4) op het terrein gearriveerd en zij ontpopt zich als de team-mascotte. Alle jongens zijn gek met haar en zelf geniet ze met volle teugen van de aandacht.


30.05.2010: Rijen D4 speelt hier tegen Baronie of Achtmaal en eindigt als derde op het D-pupillen toernooi van vv Rijen. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


De laatste wedstrijd tegen Jeka is de leukste. Het is enorm spannend met kansen over en weer. Luchiano staat er aanvankelijk naast. Hij wil dolgraag spelen en meldt zich als eerste in het rijtje wisselspelers. Coach Max honoreert zijn verzoek en niet veel later verovert hij de bal op links, stoomt op en geeft de bal op tijd af aan Mike die voor de 1-0 zorgt. Jammer genoeg komt Jeka even later door een foutje in onze verdediging op 1-1. Het kan alle kanten op gaan en uiteindelijk zijn zowel beide teams als de supporters tevreden met het gelijke spel.

De jongens gaan douchen en wij naar de kantine, in afwachting van de prijsuitreiking. De A-poule wordt gewonnen door Rijen D1 en de uitslag van de B-poule is als volgt: 1. Rijen D3 2. Achtmaal 3. Rijen D4 4. Baronie D4 5. Jeka 6. Baronie D7. Thuis zie ik op televisie dat het altijd erger kan, zoals bij de totaal verregende FBK Games in Hengelo waar Churandy Martina desondanks een mooie 10.14 neerzet op de 100 meter.

April 24, 2010

Rijen D4 - Viola D3 3-4

Tot opluchting van sommige lezers (m/v) van het CasaLog is de voetbalcompetitie voorjaar 2010 vandaag geëindigd. Er komt een toernooi op 30 mei en nog wat dingetjes, maar het ergste leed lijkt te zijn geleden. Vandaar dat we er vandaag maar eens inkletsen met een extra lang verslag van die laatste, gedenkwaardige voetbaldag.

In Nederland is het algemeen bekend dat het een zontechnisch uitstekend weekend betreft. Ondanks het vroege tijdstip dat we in de kantine van vv Rijen aanwezig moeten zijn, namelijk 08:15 AM, weet ik Lucy en Diana (3) over te halen mee te gaan om de verrichtingen van De Nieuwe Afellay (DNA) gade te slaan. In de kantine is het gezellig druk en achter glas zelfs behoorlijk warm.

Als onze jongens zich al aan het omkleden zijn komt Viola de kantine binnen. Wij gaan dan alvast naar buiten, aan mij is gevraagd de officiële teamfoto te maken. Gek eigenlijk dat Feyenoord nog niet heeft gebeld. Om kwart voor negen moet de wedstrijd beginnen, maar alleen de spelers van Rijen D4 staan op het veld. Er is geen scheidsrechter en geen tegenstander. Doen die er zo lang over om zich om te kleden? Neen, het blijkt dat Viola de grote tas met voetbalkleding is vergeten. Iemand is uit Alphen onderweg, maar dat kan zomaar een half uurtje duren. Het was trouwens notabene de aanvoerder die kennelijk belangrijkere dingen dan voetbalshirtjes aan zijn hoofd had, even later staat hij er weer stoer bij.

Op de voorgrond van die foto staat Tom Taekema. Ik zeg dat er maar even bij want uit onderzoek is gebleken dat meerdere spelers van Rijen D4 mijn foto's gebruiken voor hun Hyves-pagina. Nou, ze doen maar. Te zijner tijd ga ik hun ouders nog wel "sue-en". Totdat Viola er is zijn onze jongens druk met de warming-up. Diana (3) heeft in de kantine een lolly gekocht, driemaal raden welke kleur. De traditionele Rijense rijtjesfoto ziet er deze keer ietwat ongeorganiseerd uit en is ook niet helemaal compleet. We zullen het ermee moeten doen.


24.04.2010: Elftalfoto Rijen D4 voorjaar 2010, 3e klasse D307. Klik voor groter.

(Klik voor groter)

Bovenste rij: Johan Taekema (leider), Ömer Celik, Huub Willemen (trainer), Hasan Ali Toker, Alperen Arslan, Tjeu Dekkers, Marco Fischer (leider), Ivar van Iersel, Daan Bourgonje, Martijn Houtepen, Rik van Opstal, Ton van Opstal (trainer)
Onderste rij: Mike van Hees, Tom Taekema, Wesley Fischer, Luchiano Nijhuis, Jorg Mallens, Jaap Evers, Fas de Koning, Kevin Akkermans


Als intermezzo de Hyves-foto voor Daan en Tjeu, over de betaling praten we later. Okay, Viola D3 staat ook op het veld. Nu is het wachten op nog slechts één man, de scheidsrechter. Ah, daar komt hij al aanrennen. De wedstrijd begint en onze reservebank is vol, immers alle zestien spelers zijn aanwezig. Bij gebrek aan zitplaatsen kruipt Ivar op het dak. Wellicht is dat een betere plek dan het veld want Rijen D4 bakt er bijzonder weinig van. In de 11e en 12e minuut scoort Viola gemakkelijk en staat met 0-2 voor. Even later wordt het zelfs 0-3. Gelukkig weet Martijn er 1-3 van te maken na een prima assist van Luchiano (12) en dat is meteen de ruststand.

24.04.2010: Alperen werkt de bal prima weg maar kan niet voorkomen dat Rijen D4 met 3-4 ten ondergaat tegen Viola D3. Klik voor groter.Omdat de wedstrijd te laat begonnen is rusten de jongens vijf minuten op het veld. In de tweede helft speelt Rijen niet veel beter maar na een voorzet van de hard werkende Mike schiet Rik de bal prima in het doel, de aansluitingsgoal is gemaakt. Zes minuten voor tijd scoort verdediger Jorg de 3-3 en het kan nu allebei de kanten op gaan. De familie Van H., niet geheel toevallig ook de beginletter van het woord Hooligan, roert zich langs de lijn en geeft vrijmoedig commentaar. Het mag echter niet baten, in de laatste minuut haalt Viola de volle winst binnen en dat is niet eens onverdiend.

Ach, er stond niet echt meer iets op het spel. Rijen D4 is als voorlaatste geëindigd in de derde klasse D307. De jongens zijn met hun hoofd al bij heel andere dingen en vermaken zich met Diana. Omdat het de laatste wedstrijd is trakteert de leiding op patat met frikandel of iets anders. Heel gek, maar de ouders die het team door dik en dun hebben gesteund met hun aanwezigheid op trainingen en wedstrijden, die de shirtjes hebben gewassen, voor vervoer hebben gezorgd enzovoorts, enzovoorts... die krijgen mooi niks! Nou ja, dat is wel goed voor de lijn.

In afwachting van de patat speelt Diana even voor fotograaf en weet Jan - Hooligan - van Hees er mooi op te zetten. De patat komt op tafel. Luchiano kiest voor de tafel met Wesley en eet broederlijk samen met zijn zusje. Het is een leuke voetbalochtend en voldaan rijden we naar huis. Waar we erachter komen dat Luchiano zijn jas is vergeten, we mogen nog even terug. O ja, Martijn jouw trainingsjack ligt ook bij de gevonden voorwerpen.

Scoreverloop Rijen D4 - Viola D3 3-4:

11 0-1
12 0-2
23 0-3
24 1-3 (Martijn)
41 2-3 (Rik)
54 3-3 (Jorg)
60 3-4

Uitslagen en stand tot voor de wedstrijd.

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

April 18, 2010

Ulicoten D1 - Rijen D4 5-2

Wakker worden valt niet mee op zaterdagochtend. Om half negen verzamelen we in de kantine van vv Rijen om de lange reis naar Ulicoten te ondernemen. We zijn maar met vier auto's en missen drie spelers: Rik, Alperen en Ivar. Qua reserves is dat niet slecht, nu hebben we er slechts twee en dat verhoogt de speelkans voor de anderen. Bij mij in de auto zitten Ömer, Hasan Ali, Luchiano (12) en de vader van Jaap. We nemen de toeristische route, vraag me niet hoe die precies loopt, maar heel anders dan wat de TomTom altijd aangeeft.

Zonder problemen bereiken we Ulicoten, een dorp in de gemeente Baarle-Nassau. Er wonen slechts 1090 mensen (2007), dat is nauwelijks meer dan het ledenbestand van voetbalvereniging Rijen. Tijdens de wedstrijd praat ik met een paar Ulicoten-mannen. Ze wijzen naar een hoog gebouw vlakbij het sportpark, waar niet in de buurt gebouwd mag worden. "Wat is dat dan voor gebouw?", vraag ik. "Dat is de mengvoederfabriek", zegt een supporter. Een ander zegt er gekscherend achteraan: "Dat is ons industrieterrein, Ulicoten-Zuid".

Ulicoten D1 begint sterk aan de wedstrijd. Het is hun laatste en aan een gelijkspel hebben ze voldoende om kampioen te worden van de derde klasse D307. Het is schitterend lenteweer en dat levert zonnige plaatjes op van zich warmlopende Rijen-spelers en niet te vergeten de traditionele Rijense rijtjesfoto. Maar zoals gezegd, Ulicoten opent sterk. Na een minuut of tien fluit de scheidsrechter voor een overtreding in het strafschopgebied en mag de boomlange Chiel aanleggen voor een penalty: 1-0 voor Ulicoten.

17.04.2010: Mike neemt een vrije trap voor Rijen D4 in de tweede helft tegen Ulicoten D1, hij gaat er niet in. Klik voor groter.Een minuut later is er de eerste uitval van Rijen. Luchiano soleert aan de rechterkant naar de achterlijn en zet uitstekend voor. Uiteindelijk weet Martijn de bal in het doel te werken en staat het enigszins verrassend 1-1. Luchiano is gekoppeld aan de nummer vier van Ulicoten en dat levert veel tweegevechten op. Weer twee minuten later brengt Chiel de ruststand op 2-1. We drinken een kop koffie in de kantine en ik ga even naar het uitstekend verzorgde Ulicoten-toilet.

In de tweede helft brengt de Rijen-trainer twee nieuwe spelers: Mike en Tjeu. Dat scheelt een slok op de borrel en Rijen neemt het initiatief. Na weer een voortreffelijke solo van Luchiano met aansluitende voorzet is het deze keer Tjeu die sooort en zo staan we verdiend op 2-2. De Ulicoten-supporters morren en zien het kampioenschap al aan hun neus voorbij gaan. Bij de eerste uitval in de tweede helft weet Ulicoten echter met een mooie boogbal onze keeper Jaap te verschalken en staan ze weer voor. Uiteindelijk wordt het 5-2, maar dat is werkelijk geflatteerd te noemen. Ook onze vlagger Max kan daar niets aan veranderen.

De vreugde van de Ulicotenspelers is er niet minder om en er volgt een heuse prijsuitreiking. Een prima prestatie van hun D1 die dit jaar zowel kampioen van de derde klasse D320 als van D307 is geworden. Proficiat Ulicoten!

Op de terugweg is er een storing in mijn carkit waardoor de muziek uitvalt. Later blijkt dat ik de bluetooth-connectie op de telefoon even uit- en aan moet zetten en alles werkt weer. Als alles in het leven zo gemakkelijk was. Op de kast ligt een nieuw Ziggo-modem dat we misschien vandaag gaan installeren. Met het risico op een weekje zonder internet. Eerst deze post maar eens publiceren. Aha, het verslag van Ulicoten staat ook online (mirror).

Scoreverloop Ulicoten D1 - Rijen D4 5-2:

11 1-0 (Chiel, penalty)
12 1-1 (Martijn)
14 2-1 (Chiel)
34 2-2 (Tjeu)
47 3-2 (Casper)
50 4-2 (Chiel)
57 5-2 (Casper)

Uitslagen en stand tot voor de wedstrijd.

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

April 10, 2010

Rijen D4 - Achtmaal D1G 4-7

"Slaap lekker ding want jij is lastig", het is zaterdagochtend zeven uur en mijn alarm gaat af. Liever geef ik op dat moment gehoor aan de oproep van Eva de Roovere, maar er moet gevoetbald worden. Het sterke Achtmaal, gemeente Zundert, komt op bezoek en het geeft een beetje troost dat de tegenstander nog een stukje vroeger op moet staan. Voor de rest mogen we niet klagen, met het ontluikende zonnetje is het uitstekend voetbalweer. Het levert een mooie traditionele Rijense rijtjesfoto op.

De uitwedstrijd in Siberische kou en aardedonker hebben we tamelijk kansloos met 5-1 verloren en al snel blijkt dat Achtmaal D1G, de G staat voor Gemengd, beter combineert en harder schiet dan Rijen D4. Desalniettemin nemen we reeds in de derde minuut een 1-0 voorsprong als Mike op doel schiet en een verdediger van Achtmaal de bal ongelukkig maar wel erg mooi verlengt en daarmee zijn eigen doelman kansloos laat.

10.04.2010: Rijen D4 gaat met 4-7 ten onder tegen Achtmaal D1G, ondanks deze kopbal van Luchiano (12). Klik voor groter.Ondanks het daaropvolgende overwicht van Achtmaal houd ik hardnekkig vast aan mijn positie links op de helft van Achtmaal. Immers Luchiano (12) speelt linksbuiten en doet dat goed. Telkens weer dolt hij zijn twee opponenten, tot ergernis van de Achtmaal-trainer. Toch duurt het tot de 29e minuut voordat hij rendement haalt, maar dan staat het al 1-3 voor de tegenstander. We juichen niet minder om Luchiano's doelpunt, alleen jammer dat een verdediger vervolgens met zijn noppen op de knie van de goaltjesdief gaat staan. We gaan met 2-3 de rust in, er is nog hoop.

In de tweede helft grijpt de trainer van Achtmaal in en koppelt hun lange nummer zes aan Luchiano. De jongen heeft opdracht gekregen om Luchiano geen seconde uit het oog te verliezen en kwijt zich goed van zijn taak. Als een stelletje lopen ze over het veld, maar zijn lange rushes kan Luchiano nu wel vergeten. De nummer zes van Achtmaal schuwt geen middel om hem aan banden te leggen, trekken, duwen enzovoorts en het werkt, alhoewel "Luch" uit een corner bijna vanaf de penaltystip snoeihard een paar centimeter over het doel kopt. De Rijen dugout verliest het hoofd niet en blijft rustig.

Dankzij Martijn maakt Rijen D4 gelijk en zeven minuten voor het einde van de wedstrijd doet Tom dat nogmaals. Voor diegenen die de tel kwijt zijn, de stand is dan 4-4. Helaas kunnen we dit niet lang vasthouden. De verder uitstekend keepende Tjeu die de geblesseerde vaste keeper Jaap vervangt verkijkt zich op een eenvoudig schot en zo staan we weer achter. Tjeu is ontroostbaar ondanks dat zijn teamgenoten hem proberen op te monteren. Dat Achtmaal in de laatste minuten uitloopt naar 4-7 is slechts interessant voor de statistieken.

Thuis eten we soep en boterhammen met kaas die je daar zo lekker in kunt dopen. Inmiddels loopt Luchiano mank van alle aanslagen op zijn benen. Zijn knie is dik, maar hij klaagt niet. 's Middags ga ik daarom alleen naar Tilburg om stofzuigerzakken te kopen voor onze Hema stofzuiger. Ik heb het typenummer van de stofzuiger opgeschreven, maar krijg toch een standje van de Hema-medewerkster. "Kunt u de volgende keer het nummer van de stofzuigerzakken opschrijven? Dat is gemakkelijker voor ons." Wie maakt zich sterk voor een standaardformaat van stofzuigerzakken?

Scoreverloop Rijen D4 - Achtmaal D1G 4-7:

03 1-0 (Eigen doelpunt na schot Mike)
17 1-1
20 1-2
25 1-3
29 2-3 (Luchiano)
40 3-3 (Martijn)
42 3-4
53 4-4 (Tom)
55 4-5
57 4-6
59 4-7

Uitslagen en stand tot voor de wedstrijd.

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

April 1, 2010

Een avondje Luchiano

Gezien de gezapigheid van het CasaLog lijkt het allemaal wel rustig bij ons in Gilze-Rijen, desalniettemin vinden er spannende ontwikkelingen plaats. Sinds enige tijd wordt Luchiano (12) gevolgd door een scout van NAC. Het is de heer Jef Bommelmans en hij heeft ook een aantal malen met mij gesproken.

Mijn eerste vraag aan Jef was hoe ze in vredesnaam bij Luchiano terecht zijn gekomen, immers hij speelt niet in de D1 of D2 maar in de D4. Bovendien zijn er ook in de D4 spelers die minstens zo goed zijn als Luchiano. Het leuke is dat Jef op de D4 is geattendeerd door mijn website. Hij las er dat Luchiano pas sinds november 2008 voetbalt. Normaliter moet een jongen van twaalf namelijk al lang zijn doorgebroken.

Ook afgelopen zaterdag tijdens de uitwedstrijd tegen Neerlandia'31 D2 in Dorst was Jef aanwezig als toeschouwer. Jammer genoeg stond Luchiano de eerste helft reserve, maar toen hij in de tweede helft na vier minuten al een puike goal maakte was de zaak beklonken. Woensdagavond, net voor de knaller Arsenal-Barcelona (2-2), komt Jef bij ons langs en hebben we concrete afspraken gemaakt, inclusief handtekeningen.

Per 1 mei vertrekt Luchiano naar NAC waar hij mee mag trainen met de selectie van de D1. Volgend seizoen schuift hij direkt door naar NAC C1, een enorme promotie. Er moeten afspraken gemaakt worden over school, huiswerkbegeleiding, vervoer enzovoorts. Luchiano zelf is er heel rustig onder: "Ik zei toch dat ik ooit gescout zou worden". Jaja, vooralsnog houd ik het op een flinke dosis geluk.

Meneer gaat ook meteen verdienen, al is het eerder een veredelde onkostenvergoeding. Maar 800 euro in de maand is niet weinig voor een twaalfjarige. Als vader heb ik er ook wel zin in, al ga ik spelers en ouders van Rijen D4 zeker missen.

Over een paar jaar heet een avondje NAC misschien wel een avondje Luchiano!

March 28, 2010

Neerlandia'31 D2 - Rijen D4 3-2

Zaterdag gaan we naar Dorst. We, dat is Rijen D4 en we gaan voetballen tegen Neerlandia'31 D2, het enige team waar we in de derde klasse D307 tot dusverre van hebben gewonnen. In Rijen werd het geflatteerd 7-2. Maar nu gaan we dus naar Dorst, een dorp behorende tot de gemeente Oosterhout waar niet veel informatie over te vinden is. In het jaar 2004 woonden er 2430 mensen. Wie van neogotische kerken houdt moet zeker eens naar Dorst om de door Jos Cuypers ontworpen en in 1911 gebouwde Sint Marculphuskerk te bekijken. Veel Dorstenaren hielden zich bezig met de geitenfokkerij en dat is het wel zo'n beetje. In 2008 schrijft CasaSpider trouwens een aardig raadsel over Dorst. Al zegt hij het zelf.

Het sportpark van Neerlandia'31 ligt vlakbij sportpark Vijf Eiken van Rijen. De leiding van de D4 heeft iets leuks bedacht: "We gaan op de fiets naar Dorst!" Gelukkig is er een manier om aan deze vorm van Extreme Sports te ontsnappen, de tassen worden namelijk met de auto vervoerd. Jan & Astrid, de ouders van Mike, bieden zich samen met CasaSpider aan. Als we bij het sportpark aankomen dragen we de tassen van de parkeerplaats naar de kantine.

27.03.2010: Neerlandia'31 D2 behaalt zijn eerste overwinning in de derde klasse D307 ten koste van Rijen D4: 3-2. Klik voor groter.Het is wel een beetje sneu voor Jan dat hij zoveel tassen moet dragen. Sommige mensen zeggen in zo'n geval: "Ga hem eens helpen, jij hebt nog jonge benen." Het standaard antwoord daarop luidt: "Ja, maar we maken eerst de ouwe op." Na een minuut of vijf komt ons elftal aangefietst. Bij sommige mensen ziet het er best een beetje raar uit dat ze op een fiets zitten. Aan het gezicht van Rob (links) te zien is hij vergeten een zadel te monteren. Neen, een fiets is toch vooral een vervoermiddel voor dames en kinderen.

Neerlandia'31 beschikt over een mooie accomodatie. Het hoofdveld is van kunstgras en vanaf het terras voor de kantine heeft men een prima uitzicht. De wedstrijd gaat van start en Neerlandia'31 met een fanatiek meisje in de gelederen heeft er zin in. In de 9e minuut komt de thuisclub op 1-0 na een frommelgoal. Aan het einde van de eerste helft oogt de defensie van Rijen eufemistisch gezegd chaotisch. Dat moet haast wel tot doelpunten leiden, immers niet iedereen heeft zoveel geluk als Feyenoord in de halve finale van de KNVB-beker tegen FC Twente. Kort na elkaar vallen de 2-0 en de 3-0. De reserves (Mike, Luchiano (12), Ömer en Daan) verbijten zich. Mike: "Hoe moet ik dat straks nou weer oplossen. Vijf keer scoren?" Mike en Ömer geven Ivar een tip voor het nemen van een vrije trap.

Hoe komt het dat we zo slecht spelen? De enige verklaring die ik kan vinden is het fietsen. Immers, voor een etappe in de Tour de France laten de ploegleiders hun vedetten toch ook niet een half uurtje voetballen? Nou dan.

In de tweede helft gaat Rijen D4 met vers bloed fanatiek van start. Dat werpt resultaten af, want al na vier minuten speelt Mike Luchiano vrij. Hij staat oog in oog met de keeper en schuift de bal koelbloedig in de linkerhoek. Het is 3-1. De hoop van de Rijen-supporters groeit als Mike een minuut later de Anschlusstreffer op het scorebord zet. Neerlandia'31 herpakt zich echter knap en er ontspint zich een gelijkwaardige strijd. Toch krijgt Rijen nog een paar grote kansen. Nieuweling Fas kopt na een corner hard in, maar de keeper houdt de bal op de lijn tegen.

Jammer maar helaas blijft het 3-2 en viert Neerlandia'31 D2 zijn eerste overwinning (website), ten koste van ons. Ach, ergens gun ik het ze wel. Rinus en Sylvia Verburgt zijn Vrienden van Feyenoord en de Vrienden van Feyenoord steunen de jeugd van Neerlandia'31. Dat is dan jammer voor ons.

Het gezelschap gaat minus een paar slimmeriken weer op de fiets terug naar Rijen. Dat zal ze leren.

Scoreverloop Neerlandia'31 D2 - Rijen D4 3-2:

09 1-0 ( Wouter van der Heijden)
25 2-0 (Ewoud Boomaars)
29 3-0 (Gijs Baijens)
34 3-1 (Luchiano)
35 3-2 (Mike)

Uitslagen en stand tot voor de wedstrijd.

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

March 7, 2010

Viola D3 - Rijen D4 2-2

Captains's Log: Wij schrijven zaterdag 6 maart 2010, locatie kantine vv Rijen, tijdstip bij benadering 07:59:18. Temperatuur: Noordpoolachtig. Het is dat we allemaal ons bed uit zijn, maar de afkorting van Viola D3, de tegenstander van vandaag, kan me even niet bekoren: Voetbal Is Onze Lust Alphen. Gelukkig is er koffie.

Even later zijn we op weg naar het dorp Alphen. Geloof mij, ik heb echt mijn best gedaan om nog meer informatie over Alphen boven water te halen ten opzichte van ons vorige bezoek. Maar meer is er domweg niet. Hoogtepunt blijft de geboorte van darter Jelle Klaasen op 17 oktober 1984. Alhoewel, Mike en zijn vader Jan zitten bij ons in de auto en Jan weet te vertellen dat het vroeger leuk uitgaan was in Alphen, vooral met Carnaval. Relevante informatie, maar we gaan alweer richting Pasen.

Rijen D4 doet het tot dusverre niet bovenmatig goed in de derde klasse D307 en Viola D3 kennen we als een taaie tegenstander uit de najaarscompetitie. Een ding scheelt, wij zijn hun Angstgegner. De voorgaande twee wedstrijden (thuis en uit) hebben we gewonnen. Viola beschikt over een mooie accomodatie met op de achtergrond steeds de kerk, een instituut waar deze dagen veel over te doen is. De jongens maakt het allemaal niets uit, die lopen zich lekker warm en schudden de tegenstander de hand. Opvallend aan het sportpark is dat ieder pleintje en paadje een heuse straatnaam heeft.


06.03.2010: Rijen D4 loopt zich warm in het ijskoude Alphen als voorbereiding op de wedstrijd tegen Viola D3. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Er staat een snijdende wind op het veld die Rijen D4 eerst tegen heeft. Hierdoor komen we moeilijk uit de verdediging. In het doel staat Tjeu en niet Jaap, die heeft snel last van hoofdpijn als hij bij extreem koud weer moet keepen. Jaap is echter een heel behoorlijke voetballer en staat samen met Luchiano (12) op de rechterflank.

Op zeker moment weet het tweetal een doorbraak te forceren en de bal op de rand van het strafschopgebied bij Martijn te bezorgen. De keeper komt uitlopen en ik denk: "Wat gaat Martijn nu doen?" Tot mijn verbazing stift hij de bal met een mooie boog hoog in de goal en staan we met 0-1 voor. Later, jongens onder elkaar, bekent Martijn dat hij eigenlijk een pass wilde geven of iets anders, maar zeker niet deze geweldige lob in gedachten had. Die eerlijkheid siert hem en de goal is er geen rimpel lelijker door.

Mede dankzij de wind wordt Viola steeds sterker en verkas ik naar het andere doel, immers daar is meer te beleven. Er volgt een serie corners waarvan de laatste uiteindelijk de verdiende gelijkmaker oplevert. We gaan met 1-1 rusten en hebben daar vrede mee. De reservebank vindt tijd voor een plaatje.


06.03.2010: Traditionele rijtjesfoto fans Rijen D4 in het ijskoude Alphen, Rijen D4 speelt tegen Viola D3 (2-2). Klik voor groter.

(Klik voor groter)


In de tweede helft is de wind de twaalfde man van Rijen D4 en de kou tegenstander van iedereen. Het (spel)peil daalt en de spanning stijgt, waar heb ik dat meer gehoord? In de voorhoede zijn Jaap en Luchiano vervangen door Ivar en Mike. Bij zijn eerste uitbraak is Mike meteen succesvol en scoort de 1-2. Nadien krijgt hij nog twee soortgelijke kansen die er evanals de poging van Rik helaas niet ingaan. Viola spreekt haar laatste krachten aan, de jongens zijn enorm gemotiveerd om juist tegen Rijen eens niet te verliezen. In de 57e minuut, een wedstrijd duurt een uur, komen ze toch wel verdiend op 2-2.

Als de scheidsrechter voor het laatst fluit vieren de Alphenaren het gelijke spel als een overwinning. Na het douchen blijkt waarom, ze worden door hun leiders getracteerd op patat. Is dat eigenlijk geen doping? Toch rijden ook wij voldaan terug naar Rijen. Als beloning krijg ik de grote tas met vuile shirts mee, altijd leuk om daar het thuisfront mee te verrassen.

Voor het eerst is Luchiano me voor met het schrijven van het verslag, als extra heeft hij de opstellingen van de eerste en de tweede helft bijgevoegd. Leuk voor later! Qua voetbal gaan we een mini winterstop in van twee weken. Daarna begint wat mij betreft het lentevoetbal met zonnebrillen, luchtige kleding en frisse dranken.

Scoreverloop Viola D3 - Rijen D4 2-2:

08 0-1 (Martijn)
22 1-1
37 1-2 (Mike)
57 2-2

Uitslagen en stand tot voor de wedstrijd.

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

February 27, 2010

Rijen D4 - Ulicoten D1 1-4

Zaterdagochtend voetbalt Rijen D4 tegen een oude bekende, Ulicoten D1. Met dit team vochten we in het najaar het kampioenschap van de derde klasse D320 uit. Op doelsaldo was Ulicoten ons net de baas en nu spelen beide teams in de derde klasse D307. Het is regenachtig weer, iets anders dan barre kou en witte sneeuw maar toch niet bepaald prettig. Natuurlijk heb ik geen paraplu bij me, maar Raymond, de vader van Daan, helpt me uit de brand. De paraplu's zorgen voor een bijzondere rijtjesfoto met Jan, Astrid, Daniella en Tanisha. Vooral dankzij de paraplu van Jan, over laatstgenoemde straks meer.

27.02.2010: De voetballers van Rijen D4 en Ulicoten D1 schudden elkaar de hand voor de wedstrijd. Klik voor groter.Vrolijke gezichten bij de warming-up. De jongens hebben de desastreuze partij van woensdagavond tegen ONI D2 helemaal verwerkt. Omgaan met teleurstellingen is een belangrijk facet van het leven en meteen een van de sterke punten van Rijen D4.

De liefhebbers van extra informatie omtrent het dorp waartegen we spelen moet ik teleurstellen. Aangezien het een thuiswedstrijd betreft komt Ulicoten later aan bod. Hier kan ik reeds voorwegnemen dat de Vrede van Münster (1648) grote gevolgen heeft gehad voor Ulicoten. Een cliffhanger van jewelste.

De D1 van Ulicoten is vrijwel identiek aan het elftal van het najaar 2009. Alleen de libero is nieuw en die kan een aardig balletje trappen. De twee reuzen Giel met nummer 16 en keeper Bram zijn weer van de partij. In de eerste helft houdt Rijen aanvankelijk knap stand, maar dan maakt Giga-Giel het verschil door de bal hard en hoog de touwen in te jagen. Daar heeft onze kleine keeper Jaap geen antwoord op.

De met een grijs kapsel getooide scheidsrechter Toon wekt bij sommige Rijen-supporters enige irritatie op. Vooral de met een Zuid-Amerikaans temperament gezegende JvH (60) te R heeft het nodige commentaar. Dit komt hem op een luidkeelse reprimande van scheidsrechter Toon te staan. Rijen D4 gaat met een 0-3 achterstand de rust in.


27.02.2010: Hachelijke momenten voor het doel van Rijen D4 dat in de thuiswedstrijd tegen Ulicoten D1 met 1-4 ten onder gaat. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Aan het begin van de tweede helft waarschuwt de scheidsrechter leider Marco: "Als er nog een keer commentaar van de Rijen-supporters op mijn leiding komt, dan staak ik de wedstrijd!" We houden ons hart vast. Wordt na Utrecht-Feyenoord en NAC-Utrecht Rijen D4 tegen Ulicoten de derde wedstrijd van dit jaar met een staking? Mogen wij onszelf als hooligan beschouwen? Ik dacht het wèl!

Rijen heeft op een aantal plaatsen gewisseld en dat pakt goed uit. De wedstrijd is veel meer in evenwicht en we zijn steeds vaker voor het doel van Ulicoten te vinden. Daar doet de 0-4 in de 42e minuut niets aan af. Luchiano (12) heeft zichzelf een andere rol toegeëigend. In plaats van als statische linksbuiten loopt hij nu meer in het midden van het veld en krijgt daardoor aanzienlijk meer balcontacten.

27.02.2010: Een knappe ingooi van de nummer 8 van Ulicoten D1 tegen Rijen D4. Klik voor groter.In de 50e minuut soleert hij in het strafschopgebied tussen drie, vier verdedigers totdat hij in een sandwich wordt genomen en ter aarde stort. Scheidsrechter Toon aarzelt geen moment en wijst naar de stip. Mike benut de penalty en brengt de stand daarmee op 1-4.

Het is tevens de eindstand, feitelijk hebben we de tweede helft met 1-1 gelijk gespeeld. De ouders drinken een kopje koffie in de kantine en de jongens gaan douchen. Als Luchiano na een tijdje bij mij staat komt Marco eraan met een sok. "Oh, die is van mij", zegt Luchiano. Regelmatig erger ik me aan Luchiano's slordigheid.

Ach, het is maar een sok. Dat kan de beste overkomen. Als we naar de auto lopen gaat mijn telefoon. Het is Marco: "Luchiano is zijn handschoenen vergeten, Martijn komt er nu mee aanlopen." Dat kan er ook nog wel bij. Net als ik het portier open doe hoor ik Wesley gillen. Hij staat aan de andere kant van het hek en houdt een badslipper in de lucht: "Die is Luchiano vergeten!"

Wat een oen. Enfin, na de uitschakeling voor de beker hoefden we ons op slechts één doel te focussen. Met twee nederlagen en een overwinning lijkt het kampioenschap dit seizoen ook niet meer helemaal realistisch. We gaan daarom voor mooie wedstrijden en veel doelpunten. En wat commentaar op de leiding zo nu en dan, immers dat is een Hooligan aan zijn stand verplicht.

Scoreverloop Rijen D4 - Ulicoten D1 1-4:

15 0-1
19 0-2
28 0-3
42 0-4
51 1-4 Mike (pen.)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

February 25, 2010

ONI D2 - Rijen D4 10-1 (Beker)

Rijen D4 heeft in het najaar van 2009 zonder puntverlies haar bekerpoule gewonnen en mag als beloning de knock-out rondes in. De eerste tegenstander in deze fase is ONI D2. Door het slechte weer dat op zijn beurt een gevolg is van de bevriezing van de aarde met als gevolg een daling van de zeespiegel is het duel een aantal keren uitgesteld. Op woensdagavond 24 februari 2010 is het eindelijk zover en gaan we voetballen.

Maar dan moeten we wel eerst even weten waar ONI vandaan komt. En wat betekent ONI eigenlijk? Ontspanning Na Inspanning, kom er maar eens op. Dan klinkt Rijen D4 ineens toch wel erg out-dated. ONI heeft haar thuisbasis in 's Gravenmoer, gemeente Dongen. Wat zijn de bijzonderheden van het dorp 's Gravenmoer? Op de eerste plaats staat er geen, ik herhaal geen koppelteken tussen 's en Gravenmoer. Het dorp wordt voor het eerst genoemd in 1293 en is samen met Roosendaal de oudste veenkolonie van Nederland. 's Gravenmoer is een protestantse enclave in een rooms-katholieke streek. Theoloog Wim Aalders is de enige beroemdheid tot dusverre uit het dorp dat in 2007 2220 inwoners telde.

24.02.2010: Rijen D4 dugout uit bij ONI D2 in 's Gravenmoer; Ivar staat op het punt om in te vallen. Klik voor groter.Ruim op tijd arriveren we met een vaste club supporters in de kantine van ONI. Leiders Johan en Marco, trainers Ton en Huub, de familie Van Hees met Mike's moeder Astrid, zussen Daniella en Femke plus zwager Max en last but not least Meram, de vader van Ömer. Tegen zeven uur is het nog steeds niet donker en gerelateerd aan de recente historie lekker warm. Behalve voor Huub, want die was er niet bij in Achtmaal.

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. ONI D2 is duidelijk een maatje te groot. De jongens spelen beter samen, hun passes en schoten zijn harder en Rijen raakt hierdoor juist iets gedesoriënteerder. Het spel speelt zich voornamelijk af in de buurt van keeper Jaap. We gaan met een 7-0 achterstand de rust in en trekken twee conclusies. Ten eerste zijn onze jongens duidelijk geen avondvoetballers en ten tweede hoeven we ons dit seizoen nog maar op één doel te focussen, namelijk de competitie. De beker kunnen we uit ons hoofd zetten. Het heeft allemaal weinig invloed op het humeur van Rijen D4.

Luchiano (12) is reserve gedurende de eerste helft en mag in de tweede aantreden. Het spel van Rijen blijft tamelijk beroerd en ik vraag aan de trainers of het niet tijd is de tactiek enigszins te wijzigen: "Is het niet handiger als wij op hun helft gaan spelen?"

Ivar (links) is halverwege de eerste helft geblesseerd uitgevallen en mag er na een kwartier in de tweede weer in. Het staat op dat moment nog steeds 7-0. "Wat krijg ik als ik scoor?", vraagt hij aan mij. "Als je drie keer scoort krijg je een frikandel", zeg ik. Ivar gaat het veld in en net op dat moment breekt Luchiano op links door. Hij wordt naar de achterlijn gedrongen, omspeelt daar knap zijn tegenstander en stoomt over de lijn op richting het doel. Precies op het juiste moment geeft hij een mooie pass op de vrijstaande Ivar die zonder nadenken hard uithaalt: 7-1! Ivar juicht en schreeuwt tegen mij: "Nog twee!"

Zover komt het niet. ONI loopt verdiend uit naar 10-1, het is lang geleden dat de D4 een dergelijk pak slaag heeft gekregen. Over een smal weggetje rijden we van 's Gravenmoer via Dongen terug naar Rijen. Luchiano heeft berehonger en ook last van zijn knie, deze keer de linker.

Scoreverloop ONI D2 - Rijen D4 10-1 (Beker):

05 1-0
12 2-0
17 3-0
24 4-0
27 5-0
35 6-0
37 7-0
46 7-1 Ivar
53 8-1
55 9-1
59 10-1

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

February 20, 2010

Rijen D4 - Neerlandia'31 D2 7-2

Zaterdagochtend 07:00 AM. De wekker gaat, het is koud en ook nog donker hoewel het in rap tempo lichter wordt. Beneden zet ik de verwarming en de televisie aan. Geen Olympische Winterspelen op Nederland 1 maar wel de val van Balkenende 4. Deze keer niet over iets triviaals als een skateboard maar of onze soldaten aan het eind van 2010 nu wel of niet uit Uruzgan vertrokken moeten zijn.

Is dit een crisis waard? Neen, ik vind van niet. Wat mij betreft was het de beurt aan het CDA om water bij de wijn te doen en dat is niet geschied. Het was niet het eerste issue en in de loop der jaren ontwikkelen haarscheurtjes zich tot breuklijnen in een relatie. Het vertrouwen is weg en Uruzgan is derhalve eerder aanleiding dan oorzaak. Zo gaan die dingen.

Rijen D4 voetbalt om kwart voor negen thuis tegen Neerlandia'31 D2 uit Dorst. Thuis maken wij dan al snel de grap dat die jongens vast wel veel sed hebben. Twee jaar geleden leverde dit een leuk raadsel op. Tijdens het eten vrijdagavond gaan we even door op het thema taalgrappen. We eten vis en Luchiano (12) is doodsbang voor graten, in het Spaans espinas. "Heeft deze vis espinas?", vraagt hij. Neen, er zitten geen graten in de vis. Dan bemoeit Diana (3) zich ermee: "Spinazie heeft wel spinas."

20.02.2010: Bij nul graden met een laag rijp op het veld verslaat Rijen D4 Neerlandia'31 d2 met 7-2. Klik voor groter.Het kunstgrasveld is bedekt met een witte laag rijp waarbij het fel oranje shirt van leider/scheidsrechter Marco mooi afsteekt. Het is nul graden. De voetballers kletsen er meteen in en er ontwikkelt zich een gelijkwaardige wedstrijd.

Onze vaste keeper Jaap staat in het veld, tijdens de laatste wedstrijd tegen Achtmaal kreeg hij hoofdpijn. Vermoedelijk is dit veroorzaakt door de kou. Daarom staat Tjeu vandaag weer in het doel. Het is niet te geloven, maar in de zevende minuut opent Jaap de score en leiden we met 1-0.

Neerlandia'31 geeft niet op en duikt vaker voor ons doel op dan gewenst. Dat de gelijkmaker valt is daarom niet echt verrassend. Wel verrassend is dat Rijen nu de mouwen opstroopt en in vier minuten tijd drie keer scoort via Ivar en tweemaal Mike. We gaan de rust in met een 4-1 voorsprong. Luchiano speelt een moeilijke wedstrijd tegen de grote rechtsback van Neerlandia en is regelmatig net een tikje te laat.

Voor de volledigheid de traditionele rijtjesfoto op afstand. De koffie in de pauze is welkom om enigszins op temperatuur te komen. In de tweede helft is het witte veld plotseling perfect groen, zeg maar net als de nieuwe uitkleur van het Nederlands Elftal. Wie verzint dat eigenlijk, het Nederlands Elftal in het groen. We zijn toch geen Ieren?

Een hele tijd gebeurt er niet veel, maar halverwege de tweede helft verkleint Neerlandia'31 de achterstand tot 4-2. Alles is nog mogelijk en Rijen moet weer aan de bak. Het venijn zit in de staart. Vijf minuten voor het einde maakt Jaap zijn tweede goal, straks wordt hij nog topscorer. Neen, dat zal niet snel gebeuren. Immers, ten eerste is hij keeper en ten tweede hebben wij Mike. In de laatste minuten scoort de jonge Van Hees twee prachtige doelpunten en brengt daarmee zijn totaal op vier en de eindstand op 7-2 in het voordeel van Rijen D4.

Informatie over het dorp Dorst volgt in het verslag van de uitwedstrijd. Nu al wil ik mijn complimenten overbrengen voor de prima website van Neerlandia'31. Hij oogt fris en is bijzonder actueel. Om 11:55 klik ik op laatste uitslagen en direkt verschijnt het resultaat van de zojuist gespeelde wedstrijd. Hulde! Update 16:51, en het verslag staat ook al online.

Scoreverloop Rijen D4 - Neerlandia'31 D2 7-2:

07 1-0 (Jaap)
17 1-1
19 2-1 (Ivar)
21 3-1 (Mike)
23 4-1 (Mike)
43 4-2
55 5-2 (Jaap)
57 6-2 (Mike)
60 7-2 (Mike)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

February 9, 2010

Achtmaal D1G - Rijen D4 5-1

Het is alweer een hele tijd geleden dat er nieuws is op voetbalgebied met betrekking tot vv Rijen D4. De kampioenen van de derde klasse D320 najaar, samen met Ulicoten D1, zijn in het voorjaarsseizoen ingedeeld in de derde klasse D307:

 • Ulicoten D1
 • Viola D3
 • Rijen D4
 • Achtmaal D1G
 • Neerlandia'31 D2

Afgelopen zaterdag stond de eerste wedstrijd tegen Achtmaal (website) op het programma, maar die dag kwam erg ongelukkig uit. Ondanks dat Rijen D4 nu uit niet minder dan 17 (!) kinderen bestaat konden er slechts acht. De rest had verplichtingen zoals het bezoeken van een open dag van de middelbare school of een nationale lego-competitie. Daarom wordt de wedstrijd verplaatst naar maandagavond 8 februari om 19:00 uur.

Maandag moeten we dus naar Achtmaal ofwel in het Brabants Achmaol. Waar ligt Achtmaal, wat is Achtmaal en waar is Achtmaal van bekend? Achtmaal ligt een stuk verder van Rijen af dan ik dacht, een kleine 45 kilometer. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Zundert en telt per 01.01.2008 1715 inwoners. Er bestaan twee theorieën over de naam Achtmaal. Een daarvan is dat Achtmaal oorspronkelijk Dachmael heette, een stuk grond dat in één dag gemaaid kan worden. De andere theorie mag men zelf opzoeken. Het gemeentebestuur van Achtmaal moest in 1858 aan de Commisaris van de Koning in ieder geval toegeven geen verklaring te hebben voor de naam.

Sportpark Vijf Eiken te Rijen. Wiens auto staat hier illegaal bij een parkeerplaats voor invaliden? Meram is bekeuringsbevoegd en voor een dergelijke overtreding staat 150 euro. Om kwart voor zes vertrekken we in colonne richting Achtmaal. Het is al bijna donker en de thermometer wijst -3 graden aan. We rijden een stukje door Belgie alvorens de afslag Zundert te nemen en moeten dan nog een kilometer of acht over een smal weggetje met bomen aan weerszijden naar Achtmaal. Er is opvallend veel landbouwmateriaal op de weg, tractoren, eggen, combines en meer van dat spul. Ze scheuren ons met hoge snelheid tegemoet en veel speling hebben we niet met die bomen aan de rechterkant.

08.02.2010: Na afloop van de wedstrijd Achtmaal D1G - Rijen D4 5-1 is Luchiano (12) bijna bevangen door de kou. Klik voor groter.De TomTom geeft aan dat we het sportpark naderen. Nog 600 meter, nog 400, nog 200, nog 100 en de finish-vlag begint te wapperen. Ik zet de auto stil, kijk om me heen en zie niets en al helemaal geen sportpark. Alles is pikzwart. "Volgens mij zijn we verkeerd", zegt Jorg die met ons meerijdt. Nu is Jorg een intelligente jongen die O&O doet op het Technasium, wat veranderen de tijden toch. Zo weet hij precies waarom er zoveel overvallen op geldtransporten plaatsvinden: "Als men op een auto schildert dat er geld in zit, dan is dat natuurlijk vragen om problemen." CasaSpider: "Dus in jouw optiek kunnen ze daar beter een onopvallend grijs busje voor gebruiken, met iets van 'Jansen Schilderwerk' erop?" Jorg: "Ja, of er moeten overvallers zijn die verf nodig hebben."

Enfin, ik parkeer de auto een stukje verder op het gras en D4-leider Marco stopt naast mij. Via een hobbelig zandweggetje rijden we in het donker terug naar de enigszins bewoonde wereld en ineens zien we lichtmasten, het sportpark van vv Achtmaal! Zowat iedereen is het kleine zijstraatje voorbij gereden. Het geeft een bijzondere sfeer, zo in the middle of nowhere, pikdonker, ijskoud en een doodstille kantine. Het lijkt een beetje op Transsylvanie al ben ik daar nog nooit geweest.

Wie kent er Jos Sprenkels, Jef van Aert en Fer Dictus? Het zijn de drie ereleden van voetbalvereniging Achtmaal. Dit als weetje tussendoor. Om tien voor zeven staan onze jongens al op het veld. Ik zie Luchiano (12) met muts en handschoenen, maar ook met blote benen. Niet alleen is de temperatuur laag, er staat ook een naar, snijdend windje. De Rijen-supporters staan weer netjes opgesteld in een rijtje, deels in en deels uit de dug-out. Zelfs in de dug-out is het koud.

Om zeven uur is er nog geen tegenstander te bekennen. Is de wedstrijd misschien afgelast? Er wordt navraag gedaan en dan blijkt dat het aanvangstijdstip kwart over zeven is. "Misschien heb ik een mailtje gemist", zegt Marco. Onze voetballers trekken sprintjes om enigszins warm te blijven. Uiteindelijk begint de wedstrijd om 19:20. Rijen D4 trekt meteen ten aanval en Luchiano is nadrukkelijk aanwezig.

Ik besluit naar het doel van Achtmaal te lopen om een paar mooie aanvalsfoto's te maken. Maar dan, het is pas de tweede minuut, staat een aanvaller van Achtmaal alleen voor het doel van keeper Jaap en scoort eenvoudig. Het is een spannende wedstrijd waarin de in groen-wit gehulde Achtmalers langzamerhand de overhand krijgen. Het team bevat ook een paar meisjes die een aardig potje kunnen voetballen. In de 22e en 25e minuut scoort de thuisclub wederom en zo staat het ineens 3-0.


08.02.2010: In de ijskou, het pikkedonker en Achtmaal gaat Rijen D4 met 5-1 ten onder tegen Achtmaal D1G. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Vlak voor het einde van de eerste helft breekt Tom Taekema door op rechts. Hij schiet de bal diagonaal in de linkerhoek. Wij, de toeschouwers, zien de bal links naast het doel rollen. "Hoe krijgt hij die bal ernaast?", vraag ik me af. Dan blijkt dat de bal wel degelijk in het doel was, maar er door een gat in het net uitgerold is. Dat weten Tom en Luchiano die er vlakbij stonden 100% zeker. Er is wat commotie en volgens Luchiano zet de trainer (?) van Achtmaal zijn voet op het net, trekt het omhoog en zegt: "Zie je wel, geen gat." De scheidsrechter besluit tot het geven van een doeltrap. Rijen gaat enigszins bestolen de rust in. Die hebben we hard nodig want gedurende de laatste minuten kunnen we niet eens meer aanmoedigen wegens bevroren wangen. Keeper Jaap zit dan al binnen aan de thee, hij heeft het speelveld met barstende hoofdpijn moeten verlaten. Tjeu is zijn vervanger.

In de tweede helft komen we door een ongelukkig eigen doelpunt van Wesley al snel op een 0-4 achterstand en spelen we een verloren wedstrijd. Toch blijven de jongens knokken en tien minuten voor tijd breekt Luchiano knap door en scoort met een sliding tussen twee verdedigers in de 4-1. De eer is gered, daar doet de vijfde goal van Achtmaal niets aan af. Rillend van de kou gaan de jongens naar de kleedkamer, douchen is niet echt een aanlokkelijk vooruitzicht maar het moet.

Om 21:10 zitten we in de auto. Het is gemakkelijker om vanuit het sportpark de bewoonde wereld te bereiken dan andersom. Om 21:50 zijn we thuis en maak ik een broodje Bapao voor Luchiano en mij. Het avontuur in Achtmaal is ten einde.

Scoreverloop Achtmaal D1G - Rijen D4 5-1:

02 1-0
22 2-0
25 3-0
31 4-0 (Wesley, e.d.)
50 4-1 (Luchiano)
58 5-1

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

January 27, 2010

Luchiano, de knie, de beertjes en de Spoedeisende Hulp

Dinsdagavond begint na een lange, verlengde winterstop eindelijk de voetbaltraining van Rijen D4 weer voor Luchiano (12). Bijna alle kinderen zijn present in de ijzige kou, het is vier graden onder nul met een gevoelstemperatuur van min tien. Van de toeschouwers laat de harde kern het niet afweten: moeder, zus en zwager van Mike; Bülent, de vader van Hasan Ali ook al is hij onherkenbaar ingepakt en CasaSpider. We spreken elkaar moed in. Na twintig minuten begint de kou langzaam in de ledematen te trekken ook al is het bij lange na niet zo koud als tijdens de befaamde paardenshow op de Hongaarse pusta.

De kinderen houden zichzelf lekker warm door te voetballen, ja zo is het een koud kunstje. Na een half uur geeft Daniella het voorbeeld en beent richting de kantine. Wij kunnen en willen niet achterblijven en vertellen de trainers dat we alvast de wedstrijdtactiek voor zaterdag met elkaar gaan doornemen.

27.01.2010: Luchiano heeft weer iets, deze keer is het zijn knie en dus mogen we naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia ziekenhuis te Breda. Klik voor groter.Lekker, zo'n warm kopje koffie erbij. Om 14 minuten over 7 melden we ons weer langs de lijn en even later zitten Luchiano en ik in de auto. "Alles kits met je benen?", vraag ik hem. Hij heeft na een sportieve prestatie zo nu en dan flink last van zijn benen. "Nee, ze zijn prima."

Ik doe de voordeur open en loop door naar de woonkamer. Luchiano wil de trap oprennen en dan hoor ik een gil. Snel ga ik naar de trap en zie Luchiano in gebukte houding staan. Hij kan niet vooruit en niet achteruit, er is iets danig mis met zijn rechterknie. Ik draag hem naar de bank en trek voorzichtig zijn schoenen en broek uit. Hij kan zijn knie bijna niet bewegen en het doet flink pijn.

Woensdag is het geen cent beter en maak ik een afspraak bij de huisarts. Dokter Fleerakkers kijkt nauwkeurig naar de knie en vermoedt dat de patella pees is overbelast. Het vreemde is alleen dat Luchiano absoluut niet op zijn rechterbeen kan staan. Daarom overlegt ze met het Amphia ziekenhuis in Breda. Daar raden ze aan om toch even langs te komen, nog wel bij de Spoedeisende Hulp. Het goede van de afdeling Spoedeisende Hulp is dat ik zonder betalen vlak voor de ingang mag parkeren. Het nadeel van Spoedeisende Hulp als men niet op sterven ligt is dat andere patienten met zwaarder letsel nog wel eens voorgaan. Hier een tijdbalkverslag van ons bezoek aan de afdeling Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis (Molengracht) te Breda.

 • 14:35 Aankomst Spoedeisende Hulp. Voor een euro leasen we een rolstoel en het eerste wat de baliemedewerkster van de Spoedeisende Hulp zegt is: "Een ogenblikje". Ja, dat verwacht ik niet bij de Spoedeisende Hulp. Daarna mogen we plaatsnemen in de wachtkamer.
 • 14:55 Een verpleegster haalt ons op en wil ons een kamer binnen leiden die al bezet is. Jammer, maar we moeten terug naar de wachtkamer.
 • 15:10 Nu verschijnt er een verpleger die Luchiano in een behandelkamer op het bed legt. We wachten op de dokter.
 • 15:30 Een dokter komt binnen (dokter Jimenez?). Hij vraagt wat, drukt wat en besluit om Röntgenfoto's te laten maken.
 • 15:32 We zijn weer alleen in de behandelkamer en wachten op het maken van de foto's.
 • 15:40 Mensen komen vragen of de dokter al langs geweest is. De foto's zijn al wel aangevraagd.
 • 15:50 We worden opgehaald en men maakt twee Röntgenfoto's van Luchiano's rechterknie.
 • 15:55 We zijn weer terug in de behandelkamer van de afdeling Spoedeisende Hulp. Luchiano: "Ik wil met Spoed hier weg."
 • 16:20 Luchiano: "Moet ik 500 keer hetzelfde verhaal vertellen." Dat klopt, aan alle hierboven genoemde Amphia-medewerkers heeft hij hetzelfde verhaal verteld. Wachten, wachten, wachten.

O ja, toen we van de huisarts naar de auto liepen, Luchiano hinkelend, heb ik hem het laatste stukje tegen zijn zin gedragen. "Zet me neer, dit is zo humiliating! Straks ziet Joey mij nog, die rijdt hier heel vaak langs."

27.01.2010: Luchiano heeft weer iets, deze keer is het zijn knie en dus mogen we naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia ziekenhuis te Breda. Klik voor groter.

 • 16:35 Ik ben op de gang gaan staan om te laten merken dat wij er nog zijn. Een dame komt langs en vraagt of ik een kopje koffie wil. Ja, graag. Luchiano krijgt niets. Neen, ze zijn ons niet vergeten maar het beoordelen van foto's kan lang duren. Dat weten wij inmiddels al. Als ik een slokje van mijn koffie neem vraagt Luchiano waarom hij eigenlijk niets te drinken heeft gekregen. "Jij bent de patient en die gaan toch dood", zeg ik vriendelijk.
 • 16:47 We maken maar wat foto's van Luchiano met gele en bruine teddyberen die in de behandelkamer voorhanden zijn.
 • 16:57 Dokter Jimenez komt binnen en heeft niets afwijkends op de foto kunnen zien. Luchiano moet maar rusten en er komt een drukverband. Na anderhalve minuut is de dokter alweer weg.
 • 17:06 Een verpleger in opleiding (Sybren?) komt binnen en legt onder het toeziend oog van een wat oudere verpleegster het drukverband aan. Luchiano wil graag krukken, dat vindt hij interessant, en vraagt hierom aan de verpleegster. Die geeft aan dat met de dokter te moeten overleggen. Even later komt ze terug en zegt dat de dokter dat niet nodig vindt: "Anders ga je met die krukken rondsjouwen en dan rust jouw knienie."
 • 17:20 We zijn klaar, ja echt, en begeven ons naar de uitgang met Luchiano in zijn lease-rolstoel. In het portaal zie ik het al, een ambulance heeft mijn auto dubbelgeparkeerd. Dat kan er ook nog wel bij. Ik loop terug naar de balie en de medewerkster roept de chauffeur op.
 • 17:25 Eindelijk, we zijn van het terrein van de Spoedeisende Hulp af.
 • 17:45 Thuis. Snel een Westmalle Tripel opentrekken. Het is me allemaal wat, die Spoedeisende Hulp.

January 3, 2010

Nieuwjaarsreceptie vv Rijen

Winter in Rijen in 22 foto's

Luchiano (12) heeft vrijdag en zaterdag bij zijn neef Marnix in Utrecht gelogeerd. Zaterdagmiddag heb ik hem opgehaald, want zondagmorgen om 11 uur is er de Nieuwjaarsreceptie van vv Rijen en die wil niemand missen. Wij moeten ook wel komen aangezien tijdens de receptie de kampioenselftallen gehuldigd worden. De kampioenen van de najaarscompetitie 2009 zijn Rijen D2, D3 en D4.

Het is winter in Rijen. Als ik naar buiten kijk is alles wit en zie ik sneeuw. Het kost me tien minuten om de auto sneeuwvrij te maken. Inmiddels zijn we wel gewend aan rijden over besneeuwde, gladde wegen. Het geeft zelfs een extra dimensie aan het autorijden. Net als bij autobanden is het van belang dat men in het geval van sneeuw het juiste schoeisel aantrekt, op zijn minst in dezelfde kleur. Sportpark Vijf Eiken ligt er prachtig bij, maar of er die dag ook nog gevoetbald wordt?

03.01.2010: Diana (3) vermaakt zich met stuifsneeuw bij de Nieuwjaarsreceptie van vv Rijen. Klik voor groter.In de kantine begroeten we de andere ouders en wensen hen een gelukkig nieuwjaar. Daarna is het wachten geblazen, lang wachten. De kinderen zitten inmiddels in de bestuurskamer waar ze een scheidsrechtersquiz doen. Dit om ze te leren dat het vak van scheidsrechter niet zo eenvoudig is als het soms lijkt. Van de andere kant, hoeveel scheidsrechters kunnen er goed voetballen?

Na de quiz mag de D4 naar een voetbalveld dat deels van sneeuw is ontdaan. De jongens moeten proberen vanaf een meter of 16 de lat te raken. Dat valt niet mee in de kou, de bal blijft bij iedereen lager dan gebruikelijk. Diana (3) amuseert zich in de sneeuw. Op een bepaald moment maak ik toch weer een rijtjesfoto, het zit gewoon in mijn bloed. Het is slechts een rijtje van drie en meteen komt Meram, de vader van Ömer C. aangelopen. "Hey, wat is dat nou? Altijd maak je een rijtjesfoto als ik er net even niet ben." Ja, zo kan ik er natuurlijk niet onderuit en het moet gezegd, het is een mooi rijtje.

Ondertussen zijn de D4-spelers druk met het trachten de lat te raken. Martijn lacht er nog bij, Luchiano tilt zijn been hoger op dan het schot en Diana bekogelt mij met stuifsneeuwballen. Hier imiteert Luchiano de befaamde karatetrap van Louis van Gaal en vliegt de bal al wat hoger. Bij de derde poging lijkt het zelfs of hij over het doel heen gaat. Menigeen krijgt ondanks het stralende winterzonnetje koude voeten en even later zitten we gelukkig weer in de kantine waar CasaSpider niet de enige is die druk fotografeert.

Jeroen Gillesen neemt het woord en start de huldiging van de kampioenselftallen. De D2 met Ömer K. en Abdullah moet nog even wachten, immers we beginnen met de D4. De spelers krijgen een kampioenschapscertificaat en een Rabobank sleutelkoord. Een beetje vreemd eigenlijk, immers de Rabobank, de bank zonder geld, is helemaal geen sponsor meer van vv Rijen. Diana is dolblij voor haar broer, helemaal als hij haar laat meedelen in zijn patat met frikandel.

Als alles op is vertrekken we. Zelfs een parkeerplaats ziet er mooi uit als hij besneeuwd is onder een blauwe hemel. Vanuit de auto maken we een laatste foto die er zowaar nog winterser uitziet dan het uitzicht vanuit een Trabant 75 kilometer ten zuiden van Budapest. De kampioenen zijn gehuldigd en als het weer het toelaat beginnen we dinsdag 12 januari weer met trainen.

December 13, 2009

Viola D3 - Rijen D4 1-2

Campeones!

Door het gelijke spel vorige week tegen VVR D3 staan twee teams samen aan kop in de derde klasse D320, te weten Ulicoten D1 en Rijen D4. Wat men mij vertelt is dat bij de pupillen het doelsaldo niet telt, als twee teams met een gelijk aantal punten eindigen zijn ze beide kampioen. Toch willen wij ook graag als eerste op de eindstand prijken. Rijen D4 staat 11 doelpunten voor op Ulicoten, maar zij gaan op bezoek bij de nummer laatst Moerse Boys D3 en wij moeten naar de nummer drie, Viola D3 uit Alphen. Het belooft een spannende dag te worden.

Eerst wat informatie over Alphen. In Nederland bestaan er drie plaatsen met die naam, het bekendst is Alphen aan den Rijn. Ook in Gelderland ligt een Alphen en wij spreken hier over het Alphen in de gemeente Alphen-Chaam, gelegen tussen Riel en Baarle-Nassau en in de buurt van Tilburg en Breda. Het dorp telt 4000 inwoners, heeft een basisschool en qua economische activiteit telt het een paar campings. Het dorp is voor het eerst vermeld in het jaar 709, knap oud dus. Bekendste personen geboren in Alphen zijn bisschop Joseph Baeten (wie?) en darter Jelle Klaasen.

Om acht uur is het een drukte van belang in de kantine van vv Rijen. Alle kinderen zijn present en dat geldt ook voor veel van hun ouders, familie en vrienden. Er heerst een uitgelaten stemming vermengd met een beetje spanning. We moeten winnen en dat is geen eenvoudige opgave tegen het sterke Viola. De druk ligt op Rijen D4. In colonne rijden we naar Alphen. Behalve Luchiano (12) heb ik ook Ömer en Hasan Ali in de auto. Als we het dorp binnenrijden verbazen de kinderen zich. "Wat een oud dorpje", roepen ze als we door de smalle straatjes de markt passeren. "En kijk die ouderwetse lantarenpalen eens!"

12.12.2009: Na een zwaarbevochten 1-2 overwinning op Viola D3 is Rijen D4 kampioen van de derde klasse D320, gefeliciteerd! Klik voor groter.Het is frisjes, ongeveer 3,5 graden. In de kantine van Viola zitten we al snel aan de koffie. De spelers lopen het veld op en Marco vraagt mij om een nieuwe elftalfoto te maken. De Rijen-supporters kiezen een plekje op de kleine tribune en als de scheidsrechter opdoemt gaat er een golf van verbazing door het stadionnetje: Het is een vrouw! Knap modern voor een dorp met zulke ouderwetse lantarenpalen bij de markt.

Met haar fluiten is helemaal niets mis, het klinkt precies even helder en krachtig als bij onze Marco. Rijen stort zich op de bal en wil meteen naar voren. Al snel neemt Viola het initiatief over en al in de vierde minuut openen ze de score en staan wij met 1-0 achter. Een achterstand is op zich niet zo erg als men maar goed speelt. Wij doen niet aan scorebordjournalistiek. In dit specifieke geval maken we ons terecht zorgen want Viola speelt gewoon beter. Vooral het roodharige kleine mannetje en de lange blonde snijden veel te gemakkelijk door onze defensie.

Gelukkig hebben wij zelf ook een lange blonde in de persoon van Tom Wouters die een echte aanjager is. Rijen komt er steeds beter uit en krijgt in de 20e minuut loon naar werken als Ivar een prachtige solo-actie start waarbij hij de keeper passeert en uit een hele moeilijke hoek binnentikt. We staan weer gelijk. Een paar minuten voor het verstrijken van de eerste helft maakt Mike het feest compleet door de 1-2 te scoren. Met die stand gaan we rusten en kunnen handen en voeten weer enigszins op temperatuur worden gebracht.

Als de tweede helft begint komt CasasPa kijken. Hij heeft de pech dat Luchiano precies dan reserve staat. Dat is het nadeel van een compleet team met 15 spelers, er moet vaak gewisseld worden. Een luxe-probleem. Rijen heeft nu de wind mee en is duidelijk sterker. Veel kinderen klagen over koude tenen waardoor ze niet zo hard kunnen schieten. Gelukkig geldt dat ook voor de tegenstander die de bal tegen de wind in haast niet meer weg krijgt. Ik sta achter het doel van Viola en zie de ene na de andere grote kans maar we krijgen de bal niet over de lijn. Soms wil ik zelf binnen de lijnen springen om te helpen, maar of dat een goed idee is?

De seconden tikken weg en ondanks dat Viola duidelijk zwakker is hangt er altijd een AZ-scenario in de lucht. Dan gebeurt het, we zien in de verte twee Viola-spelers opstomen naar het doel van Rijen. Een enorme kans, ja zelfs niet te missen. Op wonderbaarlijke wijze wordt de bal door een Rijen-verdediger (Daan?) weggewerkt, we kruipen door het oog van de naald. De vrouwelijke scheidsrechter fluit elegant voor de laatste keer, ze heeft de wedstrijd uitstekend geleid. Rijen D4 is KAMPIOEN, ook al kennen we de uitslag van Moerse Boys tegen Ulicoten nog niet. Er wordt gezongen, buikgeschoven en Max de zwager (dat klinkt stoer) van Mike heeft voor een echte beker en medailles gezorgd.

12.12.2009: Na een zwaarbevochten 1-2 overwinning op Viola D3 is Rijen D4 kampioen van de derde klasse D320, gefeliciteerd! Klik voor groter.Terwijl de supporters de kantine opzoeken loop ik met de jongens mee de kleedkamer in. Daar hebben de trainers gezorgd voor kinderchampagne en ook hebben ze extra kleren meegenomen, immers het is traditie dat zij met kleren aan onder de douche worden gezet. Het is feest in de kleedkamer en het "V-V Rijen! V-V Rijen!" galmt telkens weer. Jammer dat de camera ervan beslaat.

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met de kantine in Rijen om daar de kampioenen als helden binnen te halen met toepasselijke muziek: "We are the Champions". Na een telefoontje naar Moerse Boys weten we dat Ulicoten met 0-14 heeft gewonnen en ons daardoor net met twee doelpunten verschil voor is gebleven op de ranglijst. Het doet niets af aan de feestvreugde. Wij zijn ook kampioen. De jongens klimmen op tafel en genieten van het moment.

Als beloning is er patat met frikandel voor iedereen en die wordt met groot enthousiasme ontvangen. De sterren van Real Madrid nemen hier geen genoegen meer mee, waar is toch dat omslagpunt? Sommige (willekeurige) trouwe supporters vragen zich af waar hun patat blijft, maar de kinderen krijgen dan weer geen Jupiler.

Het is een geweldige dag voor de jongens, een zwaarbevochte zege en een kampioenschap. In de auto zegt Luchiano: "Pap, dit is de eerste keer dat ik kampioen ben!" Het zijn momenten om nooit meer te vergeten.

Scoreverloop Viola D3 - Rijen D4 1-2 alsmede uitslagen, stand en uitslagenmatrix van pupillen.voetbal.nl:

04 1-0
20 1-1 (Ivar)
27 1-2 (Mike)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

December 5, 2009

Rijen D4 - VVR Rijsbergen D3 2-2

Het stortregent in de vroege ochtend van Sinterklaas-zaterdag. Vorige week is de wedstrijd tussen Rijen D4 en VVR Rijsbergen D3 afgelast wegens het slechte weer of beter gezegd in combinatie met het feit dat er geen kunstgrasvelden beschikbaar waren. Vandaag is het een inhaalweekend en mogen we wel gebruik maken van het kunstgrasveld waar we altijd op trainen. Regen is geen bezwaar. Zoals gezegd komt VVR Rijsbergen D3 op bezoek. Wederom een taaie tegenstander die we eind september in de uitwedstrijd enigszins geflatteerd met 2-4 hebben verslagen. Nu spelen we thuis en hebben bij winst het kampioenschap van de derde klasse D320 in eigen handen, hoe kan men beter gemotiveerd zijn?

Over het dorp Rijsbergen is niet zoveel bekend. Sinds 1997 maakt het deel uit van de gemeente Zundert terwijl de grensovergang Hazeldonk naar Breda is overgegaan. Het betreft een soort van ontmanteling. De bekendste persoon uit Rijsbergen is wellicht Jacco Verhaeren die als zwemcoach onder anderen Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband naar Olympisch goud begeleidde. Gelukkig is Jacco niet de trainer van VVR D3.

Als de wedstrijd een minuut of vijf onderweg is wordt duidelijk dat VVR zich niet als makke schapen naar de slachtbank laat sturen. Integendeel, de in blauw gehulde tegenstander is bloedfanatiek. De neutrale toeschouwer denkt al snel dat zij voor het kampioenschap vechten en niet Rijen D4. We krijgen wel wat kansjes maar de scherpte ontbreekt. In de 23e minuut breekt VVR uit en verschijnt hun spits alleen voor keeper Jaap. De bal zit er keurig in en de bezoekers staan met 0-1 voor.

Dat is wel een bummer voor ons, toeschouwers. Het erste is nog dat onze spelers nog steeds niet helemaal wakker zijn. Een minuut later herhaalt zich de situatie van een minuut eerder en is het 0-2 voor VVR. De kampioensschaal lijkt verder weg dan ooit. Ik probeer mijn teleurstelling te verbijten en draai me om richting het hockeyveld waar onze dames bezig zijn. Het hockey is intussen een running-gag bij de vaders die op dinsdag- en donderdagavond langs de lijn staan bij de training van de D4.


05.12.2009: Rijen D4 behaalt een zwaarbevochten 2-2 gelijkspel tegen VVR Rijsbergen D3, een taaie tegenstander. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Op zekere dag begon op dezelfde tijd de hockey-training van de dames. Omdat hockeyballen erg hard zijn en men die niet graag tegen het achterhoofd krijgt moesten wij ons wel omdraaien en naar hun kijken in plaats van naar onze zonen. Sindsdien hopen vragen wij ons elke trainingsavond af of de hockeydames ook komen. Dat gebeurde echter niet meer. Behalve in de week dat Luchiano (12) geblesseerd was aan zijn schouder en wij thuisbleven. Mijn mobieltje ging over en leider Marco bracht mij op de hoogte: "De hockeydames zijn er! En het is best koud maar aan hun kleding te zien denken zij dat het hartje zomer is!" Altijd ben ik bij de training aanwezig en net die ene keer... ach, zo is mijn leven.

We gaan rusten met een 0-2 achterstand. Het Rijen-publiek weet natuurlijk precies wat er moet gebeuren, nu de trainers nog. In de tweede helft dringen we aan, maar VVR geeft geen krimp. De wedstrijd is hard en er wordt fanatiek om iedere centimeter gestreden. De scheidsrechter heeft er zijn handen vol aan. Jammer genoeg fluit hij wel erg vaak waardoor het tempo uit de wedstrijd gaat. De man is zeker geen thuisfluiter en had de bal warempel twee keer voor ons op de stip kunnen leggen. Hier ligt Tjeu vakkundig onderuitgeschoffeld in het penalty-gebied.

In de 34e minuut maakt Rik uit een scrimmage de zo vurig gewenste Anschlusstreffer. We hebben nog 26 minuten en de hoop herleeft. Toch wil het niet echt draaien en dat is zeker ook de verdienste van VVR. De officiele speeltijd zit erop. Door de vele blessures en het oponthoud rekenen we op minstens vijf minuten blessuretijd. In de tweede minuut van de extra speeltijd stoomt Luchiano op. Hij heeft twee VVR-verdedigers voor zich en de keeper. De verdedigers zet hij een voor een op het verkeerde been, maar hierdoor moet hij naar links uitwijken. "Die kans is verkeken", denk ik bij mijzelf. Toch weet Luchiano met een laatste krachtsinspanning uit te halen, nog wel met zijn linkerbeen. Tot grote vreugde van alles wat Rijen een warm hart toedraagt glijdt de bal net langs de paal het doel in. Het is een magistrale goal en de ontlading is groot.

"Het leek wel of ik in een vol stadion speelde", zo meldt de goalgetter na afloop. "Iedereen ontplofte!" Vanaf de kant proberen we de jongens op te zwepen om direkt na de aftrap nog een keer vol ten aanval te trekken. Dan fluit de scheidsrechter echter voor de laatste keer. Een paar VVR-spelers storten ter aarde en huilen: "We hadden kunnen winnen". Rijen viert feest, dankzij het gelijke spel hebben we nog steeds een kansje om kampioen te worden. Maar dan moet er in de laatste wedstrijd tegen Viola D3 uit Alphen wel beter gevoetbald worden.

Scoreverloop Rijen D4 - VVR Rijsbergen D3 2-2 en de stand van zaken volgens voetbal.nl:

23 0-1
24 0-2
34 1-2 (Rik)
62 2-2 (Luchiano)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

November 21, 2009

Rijen D4 - Boeimeer D6 3-0 (Beker)

Na de titanenstrijd van vorige week tegen Ulicoten D1 waarbij Luchiano (12) met zijn linkerschouder in het ziekenhuis terechtkwam zijn we wel toe aan een beetje rust. Hoe is het met Luchiano's schouder? Maandag en dinsdag breng ik hem met de auto naar school. Die dinsdag heeft hij een akkefietje met een leraar en vindt dat hij onterecht (alleen) wordt beschuldigd. Woedend loopt Luchiano de klas in en maakt een wegwerpgebaar met zijn linkerarm. "Krak!", klinkt het uit zijn schouder. Dat is even schrikken maar tot zijn eigen verbazing heeft hij daarna geen last meer. Kennelijk is er een botje op de goede plaats terechtgekomen. Kwaad worden loont.

Het is bekerweekend en wij spelen de laatste wedstrijd in onze poule thuis tegen Boeimeer D6. Het belooft een spannende wedstrijd te worden want beide teams hebben de twee eerdere wedstrijden tegen Dongen D5 en Zundert D4M winnend afgesloten. In dit duel maken zij uit wie er naar de volgende ronde gaat, het lijkt wel Popstars. Boeimeer is een zware tegenstander, zij zijn nu al kampioen in de derde klasse D318 met een straatlengte voorsprong op de concurrentie.

Speciaal voor de dames en andere niet-cultuurbarbaren volgt nu enige informatie over Boeimeer. Het Boeimeer is een wijk in Breda. In den beginne behoorde Boeimeer bij Princenhage maar in 1927 is het geannexeerd door Breda. De oudst bekende schrijfwijze is Boymere (1295). Boey betekende mogelijk 'slechte of natte grond' en het tweede deel van de naam versterkt die karakteristiek nog: 'mere' staat voor 'zeer natte gronden', vergelijk met Almere. Tot zover, genoeg cultuur en over naar de voetbalwedstrijd. O ja, nog een dingetje. Vroeger was het NAC-stadion gevestigd aan de Beatrixstraat in het Boeimeer. Door dat sfeervolle stadion ontstond het gezegde 'een avondje NAC'. NAC is verhuisd wegens de slechte bereikbaarheid midden in een woonwijk.

21.11.2009: Boeimeer D6 gooit op sierlijke wijze in maar delft toch het onderspit tegen Rijen D4 in het beslissende bekerduel. Klik voor groter.Voor het eerst spelen we een echte wedstrijd op kunstgras, hetzelfde veld waar we altijd op trainen. Onderweg erheen lopen de heren Rob, Raymond en Jan al in een mooi rijtje, het doet ze zelf denken aan Abbey Road maar dan zonder zebrapad. Ik hum een paar keer bevestigend maar sla er verder geen acht op. Even later staat er warempel weer een traditioneel rijtje.

De wedstrijd begint en teamleider Marco Fischer is de scheidsrechter. Al snel blijkt dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn. Het grootste gedeelte van de eerste helft speelt zich af op het middenveld en er zijn slechts een paar kansen die gelijkelijk over de clubs zijn verdeeld. Niet onlogisch gaan we de rust in met 0-0. Rijen D3 doet het op het naastgelegen kunstgras niet slecht en staat met 1-0 voor in haar bekerduel.

In de tweede helft verschijnen Mike en Ömer in de plaats van Jorg en Tom Taekema. De wissels pakken goed uit want in de 42e minuut opent Ömer de score met een mooi afstandsschot en vijf minuten later brengt Mike Rijen D4 op een 2-0 voorsprong. Over geluk hebben we echter niet te klagen want Boeimeer had al eerder op een voorsprong kunnen komen. Een aanvaller verschijnt vrij voor keeper Jaap maar kiest ervoor de bal af te spelen naar een medespeler die, helaas voor hem gelukkig voor ons, buitenspel staat.

Deze wedstrijd geven we niet meer uit handen en in de 60e minuut bepaalt Rik met een mooi schot de eindstand op 3-0. We bekeren verder en zijn op twee fronten in de race. Welk een luxe. Dinsdag moeten de jongens maar eens goed trainen en hopelijk zijn de hockey-dames er dan ook weer.

Scoreverloop Rijen D4 - Boeimeer D6 3-0 (Beker) en de stand van zaken volgens pupillen.voetbal.nl:

42 1-0 (Ömer)
47 2-0 (Mike)
60 3-0 (Rik)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

November 14, 2009

Rijen D4 - Ulicoten D1 3-2

Met een lach en een traan

Weken zijn we er al mee bezig, met de belangrijke thuiswedstrijd tegen koploper Ulicoten D1. De uitwedstrijd verliezen we tamelijk kansloos met 5-2 maar gaandeweg het seizoen wordt Rijen D4 steeds sterker. We blijven erin geloven. Als ik Luchiano (12) om kwart over zeven in het pikkedonker wakker maak heeft hij niet bepaald zin, maar met zachte dwang lukt het me hem uit zijn bed te krijgen. Rijen D4 is met 15 man helemaal compleet en datzelfde geldt voor de supportersschare. Het zijn er zoveel dat ze een tikkeltje rebels gedrag vertonen en domweg weigeren in een keurig rijtje te gaan staan voor de traditionele rijtjesfoto. "Dat herstel je maar met Photoshop", roepen ze me vrolijk toe. Mike's vader Jan trapt een balletje met zijn kleinzoon.

Wat weten we over Ulicoten? Ulicoten is een dorp in de gemeente Baarle-Nassau en ligt ten noorden van de 22e enclave van Baarle-Hertog, het voormalige Niemandsland. Typisch een vraag voor één tegen honderd. Over de naam Ulicoten: "Een verhaal is dat het afkomstig is van ölle, dat voor moerassig land staat. Een ander verhaal verwijst naar de vele holen van bunzingen in het gebied rondom Ulicoten. Ule zou dan verwijzen naar Ullingen of bunzingen." (bron)

14.11.2009: Tom Wouters in actie voor Rijen D4 tegen Ulicoten D1, in de laatste minuut scoort hij de 3-2 voor ons. Klik voor groter.De scheidsrechter fluit en de wedstrijd gaat van start. Rijen begint fanatiek en al snel blijkt dat Ulicoten een taaie tegenstander is. Onze sterspelers Mike van Hees en Tom Wouters krijgen niet echt voet aan de grond tegen de Ulicoten-defensie. Bij een levensgevaarlijke corner ontsnappen we nog, maar in de 13e minuut is het raak. De boomlange (3.68 meter) nummer 16 genaamd Giel haalt uit en laat keeper Jaap kansloos: 0-1 voor Ulicoten.

Rijen D4 laat de kopjes niet hangen en krijgt prompt haar eerste grote kans. Even later breekt Luchiano door op links en forceert een corner. De inzet wordt ongelukkig geraakt door een Ulicoten-verdediger en Tom Taekema is er als de kippen bij om de bal over de doellijn te tikken, we staan weer gelijk. Even later mag Ulicoten een corner nemen. Luchiano die eigenlijk in de aanval speelt verdedigt mee en krijgt de bal ongelukkig op zijn rug. Op zich is het nog best een mooi doelpunt, maar hij is er toch niet blij mee. Ulicoten leidt met 1-2.

Luchiano wil zijn fout goedmaken en werkt hard. Eenmaal ontfutselt hij de bal, draait om en wil wegsprinten. De Ulicoten-speler valt hem van achteren aan en beiden liggen op de grond. Dan komt er een moment dat Luchiano de ruimte in wordt gestuurd. Hij sprint het strafschopgebied in terwijl de keeper van Ulicoten (lengte: 2.98 meter) uitkomt. Een clash volgt en Luchiano smakt met zijn linkerschouder tegen de grond. Het doet flink pijn maar hij speelt de eerste helft uit. De ruststand is 1-2 in het voordeel van Ulicoten.

Tijdens de rust heeft Luchiano zoveel last van zijn schouder dat de tranen in zijn ogen staan. We nemen het zekere voor het onzekere. Leider Marco belt de huisartsenpost in Oosterhout waar we om 10:20 uur terecht kunnen. De arts vermoedt een sleutelbeenbreuk en laat Röntgenfoto's maken. Het goede nieuws is dat er op de foto's geen breuk te zien is. Toch wil de arts dat Luchiano een week lang kalm aandoet en een mitella draagt. Het is niet anders. Tijdens het wachten krijg ik een SMS van Bülent, de vader van Hasan Ali. We hebben de wedstrijd in de allerlaatste minuut met 3-2 gewonnen! Dat is nog eens goed nieuws. Het betekent dat Rijen D4 de nieuwe lijstaanvoerder is in de derde klasse D320. Met nog twee wedstrijden te gaan hebben we twee punten voorsprong op zowel Ulicoten D1 als Viola D3, het team dat we in de laatste competitiewedstrijd bezoeken.

Van trainer Ton verneem ik dat Mike en Tom Wouters voor de twee goals in de tweede helft hebben gezorgd en dat de overwinning verdiend was. Mijn excuses voor de slechte kwaliteit van de foto's. De reden hiervoor is dat het 's morgens vroeg een stuk donkerder is en mijn flitser te zwak voor voetbalwedstrijden in dergelijke omstandigheden. Zie de onscherpte maar als kunst in de zin van een abstract schilderij.

Scoreverloop Rijen D4 - Ulicoten D1 3-2 en de stand van zaken volgens voetbal.nl:

13 0-1 (Giel?)
18 1-1 (Tom Taekema)
25 1-2 (Luchiano e.d.)
?? 2-2 (Mike)
60 3-2 (Tom Wouters)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

Update 16.11.2009 / 06:00

Op de website van SVU Ulicoten staat een leuk en zeer sportief verslag van de wedstrijd (mirror).

November 7, 2009

Gloria UC D3 - Rijen D4 0-11

Twee weken geen voetbal, menigeen heeft minder nodig om in een diep, zwart gat te vallen. Alhoewel, het uitslapen was wel lekker. Zaterdagmorgen mag Rijen D4 eindelijk weer aan de bak en om de (oudere) jongens te laten wennen hoeven we pas om half twaalf te voetballen. Maar dan wel in Baarle-Nassau, het dorp van de vele enclaves. Voor mijn gevoel ligt het tientallen zo niet honderden kilometers ver weg, de TomTom helpt mij snel uit de droom.

De weg van Rijen bij restaurant 't Vliegveld rechtsaf richting Gilze hebben we al vaak gereden. Maar dan de verrassing. Ten eerste ligt 't Vliegveld niet in Rijen doch in Hulten en ten tweede staat er op het ANWB-bord niet alleen Gilze maar tevens Baarle-Nassau. Dat is mij werkelijk nooit opgevallen. Aan wie ligt dat nou, aan de ANWB, aan Baarle-Nassau of aan restaurant 't Vliegveld?

Enfin, via Alphen rijden we zo Baarle-Nassau binnen. We zijn er in een wip, zie hier de kaart van Google Maps met de voetbaldorpen uit de derde klasse D320. Opvallend is hoe mooi de accomodaties van de kleine clubs in het zuiden erbij liggen en die van Gloria UC vormt hier geen uitzondering op. Net als VVR Rijsbergen beschikt de club over een gemetselde tribune, van steen dus.

07.11.2009: Rik en Luchiano (12) blesseren elkaar en liggen even voor pampus tijdens Gloria UC D3 - Rijen D4, uitslag 0-11. Klik voor groter.Sportpark Vijf Eiken van voetbalvereniging Rijen wordt op dit moment grondig gerenoveerd maar een nieuwe tribune zit er niet in. En al helemaal geen gemetselde. Wat wij wel hebben is de traditionele rijtjesfoto van de Rijen-aanhang. De warming-up doen we op het atletiekveld waar we even later van weggestuurd worden.

Thuis hebben we tegen Gloria UC D3 met 5-0 gewonnen, maar dat was tamelijk geflatteerd. Deze keer is Jordy, hun uitblinker met het zwarte kraagje, er niet bij. Onze jongens beseffen dat ze de mouwen moeten opstropen en kiezen fanatiek de aanval. Een moeder van een van de Gloria-jongens zegt ietwat treurig tegen mij dat ze tot op heden alles verloren hebben. Gelukkig kan ik haar door middel van feiten van het tegendeel overtuigen, tegen Moerse Boys heeft Gloria met 6-2 gewonnen. Het is altijd fijn om iemand een hart onder de riem te kunnen steken.

Natuurlijk heeft dat onder riemen steken wel zijn grenzen want voor de rest moet Rijen vandaag gewoon dik winnen. En dat doen we ook. In de vijfde minuut opent Martijn de score. Luchiano (12) is goed in vorm en behoorlijk actief. Hij speelt zich mooi vrij en geeft een knappe assist die Ivar slechts binnen hoeft te lopen. Bij rust staat het al 0-4.

In de tweede helft gaat het allemaal zo snel dat ik zelfs een goal mis in mijn verslaglegging op de mobiele telefoon. Iedereen van Rijen wil zijn goaltje meepikken en stormt naar voren. Hierdoor vallen achterin regelmatig gaten die echter vakkundig door uitblinker Tjeu worden dichtgelopen. Man van de wedstrijd is voor het voltallige Rijen-publiek echter Wesley Fischer, niet te verwarren met Kabouter Wesley, die voor het eerst scoort en niet één maar meteen twee puike doelpunten maakt. Met een beetje geluk meer had er zelfs een hattrick ingezeten.

De laatste goal komt verdiend op naam van Luchiano die zich wederom vrijspeelt en na drie doeltreffende assists deze keer voor eigen roem kiest. Op het virtuele scorebord staat de eindstand: 0-11. Het is niet moeilijk om Baarle-Nassau te verlaten, van al die enclaves merkt men werkelijk niets. Volgende week komt de koploper op bezoek, Ulicoten D1. We lusten ze rauw.

Scoreverloop Gloria UC D3 - Rijen D4 0-11 en de stand van zaken volgens de KNVB:

05 0-1 (Martijn)
10 0-2 (Ivar)
12 0-3 (Mike)
18 0-4 (Ivar)
36 0-5 (Tom Taekema)
39 0-6 (Tom Taekema)
49 0-7 (Wesley)
51 0-8 (Tom Taekema)
52 0-9 (Ivar)
54 0-10 (Wesley)
58 0-11 (Luchiano)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

October 17, 2009

Moerse Boys D3 - Rijen D4 0-10

Alles wat Rijen D4 een warm hart toedraagt alsmede de spelers zelf mogen zaterdagochtend een kwartiertje langer dan gebruikelijk in bed blijven liggen. We hoeven pas om 08:30 in de kantine te zijn. De uitwedstrijd tegen Moerse Boys D3 begint om 09:30 en vindt plaats in Zundert. Wat weten wij van Zundert? Ik ken Zundert via Geoffrey, een ex-collega bij Brabant Water. Daarvoor was alleen de naam Zundert mij bekend.

17.10.2009: Ivar neemt een corner voor Rijen D4 uit tegen Moerse Boys D3, er wordt flink geduwd. Klik voor groter.Zundert staat bekend om twee dingen: het grootste dahlia-bloemencorso ter wereld en Sauna Diana dat het de geboorteplaats is van Vincent van Gogh op 30 maart 1853 aan de Markt 29. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat Vincent van Gogh in Uden was geboren. Wat leren wij hiervan? Neem nooit zomaar dingen aan als waar.

We schakelen over naar het voetbalgebeuren. Moerse Boys heeft haar accomodatie ingrijpend vernieuwd. Kantine, toiletten, kleedkamers, het ziet er allemaal nagelnieuw en prima uit. De thuiswedstrijd tegen Moerse Boys D3 hebben wij gemakkelijk met 13-0 gewonnen, sommige jongens denken daardoor even het doelsaldo te kunnen opvijzelen. Al in de tweede minuut opent Tom Wouters de score.

Maar dan gaat het toch moeizamer dan verwacht. We krijgen wel kansen maar ook aan de andere kant is het soms gevaarlijk. Dat is het gevaar als men denkt veel sterker te zijn dan de tegenstander, niemand wil meeverdedigen en libero Jorg heeft meer te doen dan ons lief is. Ons dat zijn de trouwe supporters van Rijen D4. Als wij met zijn allen het veld betreden schrikken de drie Moerse Boys supporters een beetje van de overmacht. Gewillig poseren de mannen voor de traditionele rijtjesfoto.

Bij de warming-up schiet ik wat plaatjes van ons team-management. Hier leider Marco, leider Johan en trainer Huub, zeg nooit trainer tegen een leider, en willekeurige trainer Ton die Martijn en Luchiano (11) van enige aanwijzingen voorziet. Omdat het zo mooi is nogmaals een foto van leider Marco samen met Hasan Ali. Ik kan reeds voorwegnemen dat niemand van de leiders en trainers, laat hier geen verwarring over ontstaan, vandaag een gele dan wel rode kaart heeft ontvangen. Ga zo door, heren!

Terug naar de wedstrijd. Pas in de 19e minuut brengt wederom Tom Wouters de D4 op een 2-0 voorsprong en dat is toch een beetje tegenvallend. Overigens niet voor de supporters van Moerse Boys waar ik de volgende flarden van een gesprek opvang: "Hoeveel staat het? 2-0? Oh, vorige keer verloren we met 13-0, dus eigenlijk gaat het nu best goed!" Zo zijn we allemaal op onze eigen willekeurige wijze tevreden. Vlak voordat de scheidsrechter fluit bepaalt Tom Taekema de ruststand op 3-0 en even later genieten de Rijen-supporters van een welverdiend kopje koffie.

17.10.2009: Ivar, Martijn, Daan en Tom T. in het strafschopgebied van Moerse Boys. Klik voor groter.Geen idee wat onze jongens in de rust te drinken krijgen, maar in de tweede helft ogen ze altijd een stuk kwieker. Na twee minuten scoort Luchiano uit een pass van Mike, die actie is als gebruikelijk professioneel vastgelegd. Ja, het been en de mouw zijn van Luchiano. Rijen is nu duidelijk sterker en het regent kansen. Drie keer Mike, een puike kopbalgoal van Rik, een eigen doelpunt van ene Wouter en een beheerste schuiver van Tjeu zorgen voor de 10-0 eindstand.

Terwijl de jongens douchen doen we nog een laatste kopje koffie en maken ons daarna gereed voor de reis naar huis. We nemen de snelweg en rijden een stukje door Belgie. Opvallend is de enorme file de andere kant op, richting Antwerpen. We hebben geluk gehad dat we niet twee uur later moesten spelen. Wie zijn al die mensen in die auto's en waar gaan ze naartoe? Ach, als iedereen dat voor zichzelf maar weet is het goed.

Twee weken lang is er geen competitievoetbal. Hoor ik daar ergens een zucht van opluchting?

Scoreverloop Moerse Boys D3 - Rijen D4 0-10 en de stand van zaken volgens de KNVB:

02 0-1 (Tom Wouters)
19 0-2 (Tom Wouters)
30 0-3 (Tom Taekema)
32 0-4 (Luchiano)
33 0-5 (Mike)
37 0-6 (Mike)
41 0-7 (Eigen doelpunt, Wouter)
48 0-8 (Rik)
52 0-9 (Tjeu)
56 0-10 (Mike)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

October 10, 2009

Rijen D4 - Gloria UC D3 5-0

Zaterdagmorgen om kwart voor negen begint vv Rijen D4 aan de laatste wedstrijd van de eerste helft van de najaarscompetitie in de derde klasse D320. Een hele mond vol en de tegenstander is Gloria UC D3 uit Baarle Nassau. Wie aan Baarle Nassau denkt behoort aan enclaves te denken. Tenminste toch de mensen die weten wat een enclave is. Volgens Van Dale is een enclave een stuk van een land, ingesloten door vreemd grondgebied. Het Kempense dorp Baarle spant qua enclaves wel de kroon:

Baarle-Nassau vormt samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog het Kempense dorp Baarle. Het grondgebied van beide gemeenten loopt met name in de kern van Baarle flink door elkaar. Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en acht exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormt weer enclaves binnen de Belgische enclaves in Nederland (counterenclaves of enclaves van de tweede orde, vergelijkbaar met Nahwa en een 28-tal van de Cooch Beharenclaves). (Wikipedia)

Als ze in Baarle Nassau de bal eens iets te ver over de hekken schieten kan het zomaar gebeuren dat hij in een Belgische enclave of zelfs weer in een Hollandse counterenclave binnen die Belgische enclave terechtkomt. Je kunt er je paspoort maar beter altijd bij je hebben.

10.10.2009: Warming-up Rijen D4 dat later enigszins geflatteerd Gloria UC D3 uit Baarle Nassau met 5-0 verslaat. Klik voor groter.Wat is een van de leuke eigenschappen van een teamsport als voetbal? Dat de bal rond is, waardoor men nooit zeker weet wie er gaat winnen. Een mooi voorbeeld daarvan is de openingswedstrijd van het Wereldkampioenschap 1982 in Spanje tussen wereldkampioen Argentinie en het nietige Belgie. Sterspeler Maradona was in zijn eentje duurder dan alle spelers tezamen van het Belgische team. Toch zegevierde Belgie en daarmee ook haar enclaves in Baarle Nassau met 1-0.

Vorige week versloeg Rijen D4 enigszins verrassend maar wel dikverdiend koploper Viola D3. De tegenstander van vandaag staat voorlaatste, in theorie een gemakkelijke wedstrijd derhalve. Maar eerst de traditionele rijtjesfoto met (semi-)vaste supporters. De D4 kiest meteen voor de aanval en het ziet er dan nog goed uit. Al snel blijkt dat Gloria UC over een paar aardige voetballers beschikt. Vooral onze sterspeler Mike heeft het erg lastig tegen de enige Gloria-speler met een zwart in plaats van wit kraagje. Vermoedelijk heet hij Jordy maar hoe dan ook komt Mike er niet een keer langs.

De wedstrijd wordt gefloten door Ali Bierbuik die op geen enkele wijze ook maar de schijn wil wekken een thuisfluiter te zijn. Bijna alle beslissingen zijn in ons nadeel en trainers Ton en Huub hebben enige malen commentaar, vooral op vermeende buitenspelsituaties. Op een bepaald moment vindt de scheids het genoeg en stuurt onze trainers naar de tribune. Op het veld wordt Gloria UC steeds sterker en Rijen mag in zijn handen knijpen dat we de rust halen met 0-0.

We drinken een kopje koffie in de kantine en slenteren op ons gemak naar het nieuwe, tijdelijke hoofdveld. In de verte zie ik de spelers al voetballen, we zijn een paar minuten te laat. Net als ik mijn positie heb ingenomen scoort Tom Taekema tot grote vreugde van het publiek dat de paraplu's heeft opgestoken. Het blijkt echter niet 1-0 maar reeds 2-0 te zijn, want een luttele minuut eerder heeft Mike de eerste goal gemaakt.

De spelers van Gloria UC geloven er niet echt meer in en ondanks dat ook Rijen geen geweldige wedstrijd speelt lopen we gestaag uit naar een 5-0 eindstand. Man van de wedstrijd is Tom Taekema die slechts één helft speelt maar daarin wel een hattrick scoort. Ik maak nog snel een foto van Luchiano (11) die de volgende wedstrijdanalyse heeft: "Gloria is net Chelsea. Ze staan heel goed en dekken fel. Maar dan raken ze uitgeput en verliezen ze." Trainers Ton en Huub worden in de bestuurskamer ontboden alwaar zij een gele kaart krijgen. Deze dienen zij van hun eigen zakgeld te betalen. Ach, misschien zijn ze vanavond wel schatrijk, als de jackpot van de Staatsloterij op hun lot valt.

Scoreverloop Rijen D4 - Gloria UC D3 5-0 en de stand van zaken volgens de KNVB:

32 1-0 (Mike)
36 2-0 (Tom T.)
38 3-0 (Tom T.)
46 4-0 (Tjeu)
56 5-0 (Tom T.)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

Update 11.10.2009 / 19:34

Trainer Ton stuurt een mail met daarin een correctie omtrent wie er nu precies een gele kaart heeft gekregen. Blijft de vraag waarom de ene wel en de andere niet.

Hoi,

De vader van Luchiano heeft op zijn blog weer een kleurvolle beschrijving van de gebeurtenissen op de grasmat weergegeven.

Opmerkelijk om te zien dat een willekeurige toeschouwer denkt dat beide trainers (Ton en Huub) een boete hebben gekregen, terwijl de scheidsrechter er 3 man afstuurde (Huub, Ton en leider Johan!) en uiteindelijk besloot tot het uitdelen van twee gele kaarten aan Ton en Johan. Waarom Huub geen gele kaart gekregen heeft is ons niet helemaal duidelijk. Voor mezelf is nog altijd niet duidelijk wie waarom precies een gele kaart gekregen heeft.....

October 3, 2009

Rijen D4 - Viola D3 3-1

Subtitel: Waar zijn onze kousen?

De laatste weken trekken wij op zaterdagochtend de omgeving in om idyllische plaatsen als Ulicoten en Rijsbergen te bezoeken. We, dat zijn de supporters en spelers van voetbalvereniging Rijen D4. Vandaag spelen we thuis tegen Viola D3 uit Alphen. Wie weet wat Viola betekent? Laat ik het maar verklappen: "Voetbal Is Onze Lust Alphen". In Alphen is er ook een hockey-club, drie keer raden hoe die heet.

Vorige week speelde Viola D3 nog knap gelijk tegen Ulicoten D1, de club waartegen wij met 5-2 de bietenbrug op gingen. Onze mannen zijn derhalve gewaarschuwd. Daar komen de spelers het veld op, de Alphenaren zijn gelukkig niet reusachtig groot. Die van ons zien er goed uit in de nieuwe tenues. Jammer is alleen dat de kousen oud zijn. Keeper Jaap heeft zelfs maar één kous en trekt daarom als protest een zwarte en een gele aan.

Naar verluidt heeft vv Rijen 600 paar nieuwe kousen gekocht, de vraag is alleen waar zijn die gebleven? Vrijdag was er een Algemene Ledenvergadering, misschien hebben de kousen zelfs de agenda gehaald. Hoe dan ook, inwoners van Rijen en omstreken indien u iemand kent die wel opvallend vaak nieuw ogende gele kniekousen draagt, meldt dit dan onmiddellijk bij Peter R. de Vries. Die kousen moeten boven water!

03.10.2009: Rijen D4 verslaat Viola D3 met 3-1 op het eigen, prachtige veld met bomen in herfststemming en een opkomend zonnetje. Klik voor groter.Meteen na het eerste fluitsignaal kiest Viola de aanval. Al snel is duidelijk dat er een paar bewegelijke spitsen rondlopen die het onze verdedigers behoorlijk moeilijk maken. Na vier minuten breekt een roodharige Viola-speler door en legt de bal achter Jaap, 0-1. Voor de zekerheid sta ik met de camera achter het Rijen-doel, in de verwachting dat daar de meeste activiteit plaatsvindt. Gelukkig heb ik het bij het verkeerde eind, want al snel begint Rijen te drukken.

Tom Wouters en Mike van Hees zijn onze gevaarlijkste spelers, maar daarmee wordt de anderen tekort gedaan. Iedereen staat vandaag zijn mannetje en straalt vastberadenheid uit. De verdediging staat als een huis met de goede mix van snelheid en overzicht in de persoon van Jorg en robuustheid bij Alperen, Ömer en Hasan Ali. Een doelpunt kan niet uitblijven en in de elfde minuut scoort Ivar de dikverdiende 1-1. Rijen blijft aanvallen en krijgt diverse kansen waaronder een schot op de lat. Viola komt er niet meer uit en is blij met het rustsignaal.

Ons wisselbeleid is zo dat er per helft vier man naast staan. In de tweede helft zijn Jorg, Luchiano, Hasan Ali en Mike het haasje en komen Tjeu, Daan, Rik en Wesley voor hun in de plaats. De verdediging moet even wennen aan een Viola-aanvaller met blond haar die er een paar keer te gemakkelijk doorheen loopt, maar dan is het wederom Rijen wat de klok slaat, op een enkele ingooi na.

Na een kwartier in de tweede helft komt Martijn ongelukkig ten val en blesseert zijn hand. Hij wordt gewisseld en Mike mag het nogmaals proberen. De aanval van de D4 krijgt een impuls en in de 55e minuut brengt Tom Wouters ons op voorsprong. Bij een corner knoopt Tom Taekema tactisch een gesprek aan met een tegenstander: "Jij heet toch Daan?" Vlak voor het einde maakt Mike aan alle onzekerheid een eind met een mooi schot. We winnen met 3-1 van de koploper en hebben alles nog in eigen hand.

Tevreden lopen we van het D-veld terug naar de kantine en passeren daarbij het hoofdveld dat er nu bij ligt als een zandvlakte. Als het aan de penningmeester ligt verbouwen we er binnenkort hennep op. Met de opbrengst daarvan kan Rijen zich een adequate tribune veroorloven. En hoeven we ons geen zorgen te maken over verdwenen kousen.

Scoreverloop Rijen D4 - Viola D3 3-1 en de stand van zaken volgens de KNVB::

04 0-1
11 1-1 (Ivar)
55 2-1 (Tom W.)
60 3-1 (Mike)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

September 26, 2009

VVR Rijsbergen D3 - Rijen D4 2-4

Komt hij weer aanzetten met een voetbalverslag van Rijen D4 (of all teams!) dat zeker en vast begint met de mededeling dat we erg vroeg op moesten staan op de zaterdagochtend. En precies zo is het. Gaap. Om acht uur A.M. worden we in de kantine van vv Rijen verwacht en rijden daarna in kolonne naar Rijsbergen. Rijsbergen, waar ligt dat in hemelsnaam?

Vorig seizoen zijn we er twee keer doorheen geraced op weg naar Zundert. Op de provinciale weg vlak voor Rijsbergen staan veel flitsers en een daarvan heeft mij destijds onvrijwillig op de foto gezet. Sterker nog, die foto heb ik nooit ontvangen. Deze keer wipt mijn voet steeds omhoog en haalt de donkerzwarte Volkswagen Jetta nauwelijks de 70 km/h. Het africhten van mensen is niet moeilijk, zo ziet men maar weer.

VVR Rijsbergen beschikt over een schitterende accomodatie met een centraal gelegen grote kantine. Door het veelvuldig gebruik van glas als in ramen heeft men uitzicht op alle velden. Veel is daar vooralsnog niet te beleven en wij drinken daarom een paar koppen koffie. Tegen negen uur lopen we naar het hoofdveld en zoals gebruikelijk draagt Daniella een klapstoel voor haar vader. Wederom kunnen wij het niet nalaten te vragen waar onze stoelen zijn, maar dat treft want die zijn er in overvloed op de mooie stenen tribune. Van links naar rechts de vader van Hasan Ali, Daniella, de vader van Mike en de vader van Daan. Ivar's vader slaapt op dat moment zijn roes uit.

26.09.2009: Rijen D4 neemt de punten mee uit Rijsbergen waar VVR D3 met 2-4 wordt verslagen. In het geel-groen vlnr Wesley, Rik en Tjeu. Klik voor groter.Door combineren en interpreteren van de voorgaande uitslagen in de derde klasse D320 weten we dat Rijsbergen van ongeveer gelijke sterkte is als onze jongens. Dat blijkt al snel want in de vijfde minuut komt de thuisclub op een verdiende 1-0 voorsprong. Het eerste kwartier komen wij er niet echt aan te pas, de verdediging heeft grote moeite met de snelle blauwe spitsen. Het had evengoed 3-0 kunnen staan.

Dan gebeurt er iets moois in het voetbal. Rijen D4 herpakt zich knap en stoomt op naar voren. Ineens loopt alles beter en dat leidt tot kansen. In de 25e minuut krijgt Tjeu de bal op zijn hoofd en ziet hem even later tot zijn vreugde in de linkerhoek van het doel terechtkomen. Twee minuten later zet Mike door op een bal die een zekere prooi voor de keeper lijkt en schuift hem knap binnen. We staan voor met 1-2 en dat is meteen de ruststand.

Bij de koffie komt ter sprake dat Sonja Bakker is gestopt, een mededeling die inslaat als een bom. Wie kent niet het verhaal van de door Amazon.com gewiste Ebooks? Er was een rechtenkwestie en Amazon.com had die Ebooks niet mogen verkopen. Op zekere nacht heeft men de reeds verkochte Ebooks domweg gewist. Sommige klanten hadden er al aantekeningen bijgeschreven en die zijn alles kwijt. Als men een dergelijk scenario vertaalt naar het stoppen van Sonja Bakker scheurt half Nederland op zaterdagochtend ineens uit zijn broek.

De Rijen-supporters zijn niet uit hun broeken gescheurd maar toch ook niet gerust op een goede afloop. Gelukkig gaat Rijen D4 door op de ingeslagen weg, met aanvallen. Uit een afgeslagen aanval komt de bal in de hoek van het 16-metergebied in de voeten van Luchiano (11) die zich geen seconde bedenkt en uithaalt. De bal krult prachtig in de linkerbovenhoek en we staan met 1-3 voor. Als Mike er twee minuten later 1-4 van maakt lijkt de strijd gestreden, ware het niet dat we al eens eerder met 1-4 voor hebben gestaan en toen werd het gewoon 4-4.

VVR D3 geeft niet op en neemt extra risico's. In de 48e minuut betaalt dit zich uit in een doelpunt: 2-4. Het wordt nog benauwd en er ontstaan kansen aan beide kanten. In de laatste minuut zie ik hoe een VVR-speler hands maakt in het penalty-gebied. Uiteraard ontkent hij en het is ook wel wat sneu. De scheidsrechter lost de situatie prima op door af te fluiten. Wij winnen ons tweede duel en horen bij de top-3 in onze klasse.

In de kantine van VVR heeft de bardame ons Champagne beloofd als we winnen. Maar ja, we moeten nog rijden en houden het derhalve bij koffie.

Scoreverloop VVR D3 - Rijen D4 en de stand van zaken volgens de KNVB:

05 1-0
25 1-1 (Tjeu)
27 1-2 (Mike)
36 1-3 (Luchiano)
38 1-4 (Mike)
48 2-4

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

September 19, 2009

Ulicoten D1 - Rijen D4 5-2

Had men een jaar geleden aan mij gevraagd waar Ulicoten ligt was ik het antwoord schuldig gebleven. Inmiddels klinken de contreien rondom Chaam, Alphen, Ulvenhout, Baarle-Nassau en Zundert me een stuk bekender in de oren. Het is altijd fijn om er iets bij te leren, jammer alleen dat andere in het hoofd opgeslagen gegevens hiervoor het veld moeten ruimen. Het is niet anders.

Zaterdagochtend verzamelen we om 08:15 AM in de kantine van vv Rijen, dat betekent toch een uurtje extra uitslapen voor zowel Luchiano (11) als voor mij. De D4 gaat op bezoek in Ulicoten, door Luchiano consequent Ultihout genoemd. Waarschijnlijk betreft het een samentrekking van Ulicoten, Ulvenhout en Oosterhout. Het valt echter niet mee in de geest van onze brugsmurf te kijken en misschien is dat maar goed ook.

Vanuit Rijen is het een half uurtje rijden naar Ulicoten. Jaap en zijn moeder zitten bij ons in de auto. Jaaps moeder heeft een collega die in Ulicoten woont en vertelt over de lange reistijden die de kinderen van die collega voor de kiezen krijgen als ze naar de middelbare school in Breda moeten. Verder is het erg, erg rustig in Ulicoten.

19.09.2009: Rijen D4 gaat met 5-2 ten onder tegen Ulicoten D4, hier zijn we nog in de aanval. Klik voor groter.We drinken een kop koffie in de kantine van Ulicoten, alleen de Turkse vader Meram blijft buiten. De Ramadan loopt op zijn eind. Dan zien we de geel-groene D4 naar buiten komen. Ulicoten D1 is de tegenstander en de jongens ogen een stuk groter in hun rode shirts met witte broeken. Er staat ons een pittige partij te wachten.

Daniella, de zus van Mike, haalt een stoeltje tevoorschijn en plaatst dat tactisch langs de zijlijn. Het stoeltje is bestemd voor haar vader, maar de anderen vinden dat bij de volgende wedstrijd vijf stoeltjes geregeld moeten worden alsmede een koelbox met inhoud. Ze lacht er maar eens om en denkt dat zien we dan wel weer. De eerst verborgen sigaar is op verzoek in de mond gestoken.

De wedstrijd begint en binnen een minuut combineert onze D4 door de vijandelijke defensie en rondt Tom W. keurig af. We staan met 1-0 voor en wanen ons al kampioen van de derde klasse D320. Een minuut later ontwaken we wreed uit onze droom want dan staat het alweer gelijk. Dit is duidelijk een tegenstander van formaat. Vooral de keeper en een zekere Giel zijn minstens 1.85 meter groot en onze verdediging heeft het er knap lastig mee. Libero Jorg heeft er de handen vol aan om de gaten dicht te lopen.

In de tiende minuut laat onze keeper Jaap een niet al te moeilijke bal ongelukkig door zijn handen glippen en staan we met 2-1 achter. Het spel golft op en neer met kansen aan beide zijden. Dan zie ik vanaf onze achterlijn in de verte iemand zich mooi vrijspelen en scoren. "Wie is dat?", vraag ik aan Jaap. "Dat is Rik." Ik ben een beetje verbaasd, Rik heeft zich enorm verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Dit was werkelijk een prima goal.

Met 2-2 gaan we de rust in maar ik ben er niet gerust op. In de tweede helft komen er vier verse spelers het veld in onder wie Luchiano. Toch krijgen we het een stuk moeilijker en is het bijna eenrichtingsverkeer, richting Rijen wel te verstaan. De patronen die goed werkten tegen zwakkere tegenstanders zijn nergens meer te bekennen, onze spelers verliezen zich in solo-acties en moeten steeds verder terug. In acht minuten tijd loopt Ulicoten uit naar 5-2 en daar valt niets op af te dingen.


19.09.2009: Ulicoten heeft mooie velden met mooie netten in de goals, toch verliest Rijen D4 met 5-2 of misschien wel daarom. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Na afloop aan de bar bespreken we, als in ouders, wat we met onze losers moeten doen. Straftraining, auto wassen en naar huis lopen lijken de meest aangewezen middelen om het moreel van Rijen D4 op te krikken. Tot mijn verbazing meldt Luchiano zich als eerste en dat terwijl hij normaal de allerlangzaamste is met douchen. "Heb je echt gedouched?", vraag ik wantrouwend. "Ja, kijk maar. Mijn haar is nat." Ik weet genoeg maar houd mijn mond.

Scoreverloop Ulicoten D1 - Rijen D4 en de stand van zaken volgens de KNVB:

01 0-1 (Tom W.)
02 1-1
10 2-1
22 2-2 (Rik)
44 3-2
47 4-2
51 5-2

We zijn met de neus op de feiten gedrukt en eerlijk gezegd zie ik liever een spannende wedstrijd als deze dan een eenvoudige 13-0 overwinning. Het gekke is dat Luchiano in moeilijke wedstrijden beter presteert. 's Middags kopen we een nieuwe fiets voor Lucy, een waar tenminste een kinderzitje achterop kan. Als ze naar huis fietst halen we haar met de auto in en Luchiano schiet met mijn telefoon snel een foto. Meteen daarna rijdt een politie-auto langs, goed dat ik het apparaat niet vasthield.

September 12, 2009

Rijen D4 - Moerse Boys D3 13-0

Na twee prima overwinningen in het bekertoernooi moeten de jongens van Rijen D4 op zaterdagmorgen aan de bak voor de competitie. Voor het najaar 2009 zijn we ingedeeld in 0255 D-Pupillen (najaar), 3e klasse D320. Niet meer vergeten, hè? Het is een beetje een plattelandspoule, we hoeven deze keer niet naar Breda of Tilburg maar zijn ingedeeld met Gloria UC D3 uit Baarle Nassau, Moerse Boys D3 uit Zundert, Ulicoten D1, VVR D3 uit Rijsbergen en Viola D3 uit Alphen NB.

Enfin, vorig seizoen speelden we ook al tegen Moerse Boys D3 en dat leverde twee spannende wedstrijden op met een keer winst en een keer verlies. Ik heb er een hard hoofd in en voorspel in de auto tegen Luchiano (11) dat het 1-3 voor Moerse Boys wordt. Op het veld blijkt al snel dat de oranje mannen uit Zundert een maatje kleiner zijn geworden. Ze maken het ons niet echt lastig en na de eerste helft staat Rijen D4 met 5-0 voor.

12.09.2009: Rijen D4 verslaat Moerse Boys D3 met 13-0 en schrijft geschiedenis. Klik voor groter.Is er nog iets bijzonders gebeurd? Jazeker, Luchiano is voor vijf minuten van het veld gestuurd. Welk een verschrikkelijk vergrijp heeft hij dan wel gepleegd? Wel, hij kreeg per ongeluk een bal tegen zijn hand. "Het is hier geen handbal", hoor ik de scheidsrechter nog zeggen. Op weg naar de kleedkamer spreekt Luchiano de scheidsrechter en zegt dat het toch echt per ongeluk was van die handsbal. "Ja, maar daarom stuurde ik je er niet uit. Dat deed ik omdat je drie keer te dicht bij je tegenstander stond bij een vrije trap."

Jaja. Maar ach, ik zeg altijd tegen de jongens dat men elke beslissing van de scheidsrechter moet accepteren. Dat hoort erbij. Net voordat de tweede helft begint zijn de jongens van Moerse Boys elkaar aan het bekogelen met graskluiten. Nieuwsgierig luister ik hun tactische gesprekken af. "We gaan proberen één doelpunt te maken, okay?" Ik herinner me hoe onze D4 vorig jaar ook dolgelukkig was met één goaltje.

Helaas voor hun komt het er niet van. Rijen gaat onverdroten door met hoofdrollen voor Mike van Hees (voorgrond) en Tom Wouters die beiden vijf keer scoren. De overige doelpunten komen op naam van Ivar, Luchiano en Tom Taekema. Een eenvoudige rekensom leert dat de einduitslag 13-0 is maar dat staat ook al in de titel.

Is er nog iets bijzonders gebeurd? Jazeker, Rijen D4 krijgt een corner. Ik sta op de lijn om een mooie foto te maken en zie duidelijk dat de bal met effect over de achterlijn draait en dan toch voor de goal komt. Een ongelukkige Moerse Boys speler schiet hem vervolgens in eigen doel. Enkele verdedigers protesteren en zeggen dat de bal over de achterlijn is geweest. De scheidsrechter kijkt naar de Zundertse grensrechter maar die heeft het niet gezien. Dan vraagt hij het aan mij en ik antwoord naar waarheid dat de bal wel degelijk over de achterlijn is geweest. Moerse Boys krijgt een vrije trap. Later zegt Luchiano tegen mij dat ik me in het vervolg niet meer met de wedstrijd mag bemoeien want ze winnen liever met 14-0 dan met 13-0.

Sportief gedrag kan men niet vroeg genoeg leren. Tijdens de wedstrijd ben ik blij met de functie "Actieve Notities" op mijn telefoon waarmee het scoreverloop nog enigszins is bij te houden. Een luxe-probleem dat Rijen D4 vorig seizoen nooit heeft gekend. Tot slot maken we een teamfoto in de nieuwe tenues, zie hier het resultaat.


12.09.2009: Elftalfoto Rijen D4 0255 D-Pupillen (najaar), 3e klasse D320. Klik voor groter.

(Klik voor groter)

Bovenste rij: Johan Taekema (leider), Marco Fischer (leider), Ton van Opstal (trainer), Huub Willemen (trainer)
Middelste rij: Alperen Arslan, Jorg Mallens, Ömer Celik, Tom Wouters, Rik van Opstal, Tjeu Dekkers, Daan Bourgonje, Hasan Ali Toker
Onderste rij: Tom Taekema, Wesley Fischer, Mike van Hees, Ivar van Iersel, Jaap Evers, Luchiano Nijhuis, Martijn Houtepen


Scoreverloop Rijen D4 - Moerse Boys D3 en de stand bij de KNVB:

02 1-0 (Tom W.)
10 2-0 (Mike)
17 3-0 (Mike)
25 4-0 (Tom W.)
29 5-0 (Tom T.)
32 6-0 (Ivar)
33 7-0 (Tom W.)
33 8-0 (Mike)
35 9-0 (Mike)
40 10-0 (Tom W.)
41 11-0 (Luchiano)
47 12-0 (Tom W.)
54 13-0 (Mike)

Als beloning krijg ik de tas met de vuile shirts mee naar huis. Over die shirts gesproken, het is het nieuwe tenue van Rijen. Sponsors Rabobank en Kin hebben afgehaakt en zijn vervangen door Van Dorst en Toyota zoals Alperen fier laat zien. Alperen hebben wij na afloop naar huis gebracht, zijn vader heeft het momenteel nogal druk wegens de geboorte van een broertje.

September 8, 2009

Rijen D4 - Zundert D4M 12-0 (beker)

Dinsdag 8 september gaat de boeken in als een prachtige zomerse dag met temperaturen van tussen de 27 en 30 graden. Misschien is het wel de laatste zomerse dag van 2009, het is dus zaak ervan te genieten.

Om 18:45 speelt Rijen D4 een thuiswedstrijd tegen Zundert D4M. Die "M" staat voor meisjes. Nu moet men meisjes nooit onderschatten, kijk maar eens hoever het Nederlands dameselftal gekomen is op het Europees Kampioenschap. De meisjes van Zundert hebben hun eerste wedstrijd tegen Boeimeer D6 echter met niet minder dan 23-0 verloren en dan te bedenken dat er in totaal slechts 60 minuten speeltijd is.

08.09.2009: Dinsdagavond speelt Rijen D4 een bekerduel tegen Zundert D4M, we winnen met 12-0. Klik voor groter.Ik heb hoge verwachtingen van Luchiano (11) maar die worden vanavond helaas niet helemaal ingelost. Hij speelt op de linksbuiten positie en vult die iets te letterlijk in. Als het spel, de bal en de spelers zich allemaal aan de rechterkant bevinden staat hij nog strak tegen de linker zijlijn. "Om een mogelijke breedtepass op te kunnen vangen", aldus onze geinponum.

Met Luchiano is het zo dat hij beter speelt naarmate hij meer bij het spel betrokken wordt. De spaarzame balcontacten die hij in de eerste helft heeft zijn niet zo gelukkig. Dat komt ook door de stoere rechtsback van Zundert.

De meisjes zijn geen voetbalwonderen maar fysiek toch een stuk sterker. Een aantal van hen heeft dispenatie van de KNVB, aangezien zij officieel vanwege hun leeftijd in de C-competitie horen te spelen. Hoe dan ook, Luchiano is duidelijk onder de indruk van de kloeke vormen van zijn zijn tegenstandster.

Sinds dit seizoen beschikt Rijen D4 echter over Mike van Hees die altijd scoort. In de eerste helft doet hij dat drie keer, een zuivere hattrick. Een eigen goal van de Zundertse nummer 16 en doelpunten van Alperen en Tom zorgen voor een 6-0 ruststand.

In de tweede helft staan Luchiano en Mike reserve. Het nieuwe beleid van trainers Ton en Marco is dat er minder gewisseld wordt. Of een hele helft ernaast staan niet een beetje te veel van het goede is wordt binnenkort geëvalueerd. Ik sta met de camera wederom naast het doel van Zundert dat nu wordt verdedigd door Samira. Tussen het uit het net halen van de ballen heeft ze voldoende tijd om wat te kletsen.

Rijen D4 gaat onverdroten door. Ivar (2x), Rik (2x), Tom en Jorg zorgen voor nogmaals zes goals. Het valt niet mee om het allemaal bij te houden maar de eindstand is 12-0 voor Rijen. Trainers en begeleiders zien erop toe dat de teams gescheiden douchen.

Scoreverloop Rijen D4 - Zundert D4M en de stand van zaken in onze bekerpoule volgens de KNVB:

04 1-0 (Mike)
17 2-0 (Eigen doelpunt #16)
25 3-0 (Alperen)
27 4-0 (Tom)
29 5-0 (Mike)
32 6-0 (Mike)
39 7-0 (Tom)
41 8-0 (Ivar)
47 9-0 (Ivar)
50 10-0 (Rik)
54 11-0 (Jorg)
57 12-0 (Rik)

September 5, 2009

Dongen D5 - Rijen D4 4-6 (beker)

Zaterdagochtend mogen we vroeg uit de veren want om acht uur verzamelen we in de kantine van vv Rijen. Er staat een bekerwedstrijd op het programma, uit tegen Dongen D5. Een aantal jongens is vertrokken naar andere elftallen en andere kinderen zijn ervoor in de plaats gekomen. Dat houdt in dat we ook andere ouders tegenkomen, maar gelukkig ook een aantal bekende gezichten.

05.09.2009: Op zaterdagochtend spelen Dongen D5 en Rijen D4 een spannende pot voetbal, Rijen trekt uiteindelijk met 4-6 aan het langste eind . Klik voor groter.Over gezichten gesproken, een bekend cliché in voetbalverslagen is: "De wedstrijd had twee gezichten". De wedstrijd in Dongen doet daar nog een schepje bovenop. Allereerst speelt Dongen D5 met vijf of zes meisjes, gek genoeg allemaal in de verdediging.

In de eerste helft heeft Rijen de wind mee maar gedurende de eerste tien minuten is Dongen volop in de aanval. Omdat Luchiano (11) linksbuiten staat posteer ik mij achter het vijandelijke doel. Geen enkele keer komen de geel-groenen echter in mijn buurt. In de tiende minuut is het raak en leidt Dongen dik verdiend met 1-0.

Dan kantelt de wedstrijd. Rijen zoekt steeds nadrukkelijker de aanval en Dongen komt er met de sterke tegenwind haast niet meer uit. In zes minuten buigen wij de achterstand via Mike, Ivar en wederom Mike om in een 1-3 voorsprong. Op slag van rust maakt Tom er zelfs 1-4 van. De koffie in de pauze smaakt goed, dat spreekt voor zich.

Als de tweede helft op gang komt gaat het echter mis. Een paar keer staat onze verdediging niet goed gepositioneerd. Bovendien speelt Dongen nu iets fysieker, volgens Luchiano duwen ze de Rijenaren steeds omver. Tsja, voetbal is geen sport voor mietjes. In een tijdsbestek van slechts vier minuten komt Dongen op gelijke hoogte: 4-4. Ik vrees het ergste.

05.09.2009: De meisjes van Dongen D5 doen in niets voor de jongens onder. Klik voor groter.Rijen herpakt zich knap en de wedstrijd is bloedstollend spannend met kansen aan beide kanten. Dan komen de momenten van Luchiano die regelmatig vinnige duels met de vrouwelijke verdedigers uitvecht. Hij speelt zich voor het strafschopgebied knap vrij tussen twee belagers (m/v) en jaagt de bal hoog in de touwen, 5-4 voor Rijen. Nog is het niet gedaan maar een minuut voor het slotsignaal doet Luchiano zijn eerdere kunstje nog eens dunnetjes over en bepaalt daarmee de eindstand op 6-4 voor Rijen D4.

Vorig seizoen scoorde hij in totaal twee keer en nu staat de teller na één wedstrijd al op twee. "Net als Afellay", roept de goalgetter enthousiast. Ik ben al lang blij dat de D4 er voetballend niet minder op is geworden.

Scoreverloop Dongen D5 - Rijen D4:

10 1-0 (?)
17 1-1 (Mike)
19 1-2 (Ivar)
21 1-3 (Mike)
30 1-4 (Tom)
40 2-4 (?)
42 3-4 (?)
44 4-4 (?)
46 4-5 (Luchiano)
59 4-6 (Luchiano)

September 2, 2009

vv Rijen traint op kunstgras

Dinsdagmiddag bel ik Marco Fischer, begeleider van de vv Rijen D4-pupillen. Buiten regent het.

"Marco, volgens mijn agenda begint vandaag de voetbaltraining weer."
- "Jij hebt een goede agenda."
"Dank je, dus het gaat door vanavond?"
- "We hebben nu kunstgras dus in principe gaat de training altijd door."
"Okay, tot vanavond."

01.09.2009: Training vv Rijen D4 gaat van start in het gerenoveerde sportpark Vijf Eiken, vanaf nu op kunstgras. Klik voor groter.Sportpark Vijf Eiken is gedurende het afgelopen half jaar grondig gerenoveerd en het werk is nog niet af. De voetbalclub krijgt de beschikking over twee kunstgrasvelden waarvan er een is opgeleverd. Het veld ligt er bij als een biljartlaken en de witte belijning lijkt zo weggelopen uit Fifa 2009. Maar ik ruik geen gras.

De training verloopt goed voor Luchiano (11), in het oefenpotje speelt hij een uitstekende partij. Wat een verschil met een jaar geleden. Tussendoor probeer ik wat te internetten op mijn telefoon, maar telkens is er geen verbinding. Zeer irritant en ligt het aan de telefoon, de provider of aan iets anders?

Om half acht zijn we weer thuis en Luchiano voelt zijn benen. Dat gaat in de loop van het jaar wel over als hij iedere dag 16 kilometer moet fietsen. Daar wordt hij hard van. Zaterdag is er de eerste bekerwedstrijd, uit tegen Dongen D5. We moeten om 8 uur verzamelen in de kantine van vv Rijen, het feest begint weer. Dinsdagavond mogen de heren aantreden tegen Zundert D4M, die M staat voor MEISJES. "Oh, makkie. Meisjes maken we zo in." Aldus Luchiano.

Nederlanders vinden zichzelf vaak origineel, ik tenminste wel. Toch zijn Duitsers in combinatie met de Duitse taal een nog sterkere combinatie. Louis van Gaal is hot in Duitsland waar men voor het eerst met deze puber in het lijf van een volwassene wordt geconfronteerd. De Duitsers noemen hem Der Tulpengeneral. Aardig maar ook niet meer dan dat.

Bayern München sterspeler Franck Ribery is op ramkoers met Van Gaal. Dat kan meerdere redenen hebben, immers voetballers die weg willen bij hun club zijn inventief in het verzinnen van conflicten. Ribery beweert dat sinds de komst van Louis van Gaal het plezier op de trainingen en het zelfvertrouwen in de wedstrijden is verdwenen. De Duitse televisie komt daarop met een voor mij nieuw woord: Van Gaal ist eine Spaßbremse.

Spaßbremse, nu al mijn woord van het jaar 2009.