« Het feestje van Tom en Sam | Main | Casa stuurt een geheime email »

Achtmaal D1G - Rijen D4 5-1

Het is alweer een hele tijd geleden dat er nieuws is op voetbalgebied met betrekking tot vv Rijen D4. De kampioenen van de derde klasse D320 najaar, samen met Ulicoten D1, zijn in het voorjaarsseizoen ingedeeld in de derde klasse D307:

  • Ulicoten D1
  • Viola D3
  • Rijen D4
  • Achtmaal D1G
  • Neerlandia'31 D2

Afgelopen zaterdag stond de eerste wedstrijd tegen Achtmaal (website) op het programma, maar die dag kwam erg ongelukkig uit. Ondanks dat Rijen D4 nu uit niet minder dan 17 (!) kinderen bestaat konden er slechts acht. De rest had verplichtingen zoals het bezoeken van een open dag van de middelbare school of een nationale lego-competitie. Daarom wordt de wedstrijd verplaatst naar maandagavond 8 februari om 19:00 uur.

Maandag moeten we dus naar Achtmaal ofwel in het Brabants Achmaol. Waar ligt Achtmaal, wat is Achtmaal en waar is Achtmaal van bekend? Achtmaal ligt een stuk verder van Rijen af dan ik dacht, een kleine 45 kilometer. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Zundert en telt per 01.01.2008 1715 inwoners. Er bestaan twee theorieën over de naam Achtmaal. Een daarvan is dat Achtmaal oorspronkelijk Dachmael heette, een stuk grond dat in één dag gemaaid kan worden. De andere theorie mag men zelf opzoeken. Het gemeentebestuur van Achtmaal moest in 1858 aan de Commisaris van de Koning in ieder geval toegeven geen verklaring te hebben voor de naam.

Sportpark Vijf Eiken te Rijen. Wiens auto staat hier illegaal bij een parkeerplaats voor invaliden? Meram is bekeuringsbevoegd en voor een dergelijke overtreding staat 150 euro. Om kwart voor zes vertrekken we in colonne richting Achtmaal. Het is al bijna donker en de thermometer wijst -3 graden aan. We rijden een stukje door Belgie alvorens de afslag Zundert te nemen en moeten dan nog een kilometer of acht over een smal weggetje met bomen aan weerszijden naar Achtmaal. Er is opvallend veel landbouwmateriaal op de weg, tractoren, eggen, combines en meer van dat spul. Ze scheuren ons met hoge snelheid tegemoet en veel speling hebben we niet met die bomen aan de rechterkant.

08.02.2010: Na afloop van de wedstrijd Achtmaal D1G - Rijen D4 5-1 is Luchiano (12) bijna bevangen door de kou. Klik voor groter.De TomTom geeft aan dat we het sportpark naderen. Nog 600 meter, nog 400, nog 200, nog 100 en de finish-vlag begint te wapperen. Ik zet de auto stil, kijk om me heen en zie niets en al helemaal geen sportpark. Alles is pikzwart. "Volgens mij zijn we verkeerd", zegt Jorg die met ons meerijdt. Nu is Jorg een intelligente jongen die O&O doet op het Technasium, wat veranderen de tijden toch. Zo weet hij precies waarom er zoveel overvallen op geldtransporten plaatsvinden: "Als men op een auto schildert dat er geld in zit, dan is dat natuurlijk vragen om problemen." CasaSpider: "Dus in jouw optiek kunnen ze daar beter een onopvallend grijs busje voor gebruiken, met iets van 'Jansen Schilderwerk' erop?" Jorg: "Ja, of er moeten overvallers zijn die verf nodig hebben."

Enfin, ik parkeer de auto een stukje verder op het gras en D4-leider Marco stopt naast mij. Via een hobbelig zandweggetje rijden we in het donker terug naar de enigszins bewoonde wereld en ineens zien we lichtmasten, het sportpark van vv Achtmaal! Zowat iedereen is het kleine zijstraatje voorbij gereden. Het geeft een bijzondere sfeer, zo in the middle of nowhere, pikdonker, ijskoud en een doodstille kantine. Het lijkt een beetje op Transsylvanie al ben ik daar nog nooit geweest.

Wie kent er Jos Sprenkels, Jef van Aert en Fer Dictus? Het zijn de drie ereleden van voetbalvereniging Achtmaal. Dit als weetje tussendoor. Om tien voor zeven staan onze jongens al op het veld. Ik zie Luchiano (12) met muts en handschoenen, maar ook met blote benen. Niet alleen is de temperatuur laag, er staat ook een naar, snijdend windje. De Rijen-supporters staan weer netjes opgesteld in een rijtje, deels in en deels uit de dug-out. Zelfs in de dug-out is het koud.

Om zeven uur is er nog geen tegenstander te bekennen. Is de wedstrijd misschien afgelast? Er wordt navraag gedaan en dan blijkt dat het aanvangstijdstip kwart over zeven is. "Misschien heb ik een mailtje gemist", zegt Marco. Onze voetballers trekken sprintjes om enigszins warm te blijven. Uiteindelijk begint de wedstrijd om 19:20. Rijen D4 trekt meteen ten aanval en Luchiano is nadrukkelijk aanwezig.

Ik besluit naar het doel van Achtmaal te lopen om een paar mooie aanvalsfoto's te maken. Maar dan, het is pas de tweede minuut, staat een aanvaller van Achtmaal alleen voor het doel van keeper Jaap en scoort eenvoudig. Het is een spannende wedstrijd waarin de in groen-wit gehulde Achtmalers langzamerhand de overhand krijgen. Het team bevat ook een paar meisjes die een aardig potje kunnen voetballen. In de 22e en 25e minuut scoort de thuisclub wederom en zo staat het ineens 3-0.


08.02.2010: In de ijskou, het pikkedonker en Achtmaal gaat Rijen D4 met 5-1 ten onder tegen Achtmaal D1G. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Vlak voor het einde van de eerste helft breekt Tom Taekema door op rechts. Hij schiet de bal diagonaal in de linkerhoek. Wij, de toeschouwers, zien de bal links naast het doel rollen. "Hoe krijgt hij die bal ernaast?", vraag ik me af. Dan blijkt dat de bal wel degelijk in het doel was, maar er door een gat in het net uitgerold is. Dat weten Tom en Luchiano die er vlakbij stonden 100% zeker. Er is wat commotie en volgens Luchiano zet de trainer (?) van Achtmaal zijn voet op het net, trekt het omhoog en zegt: "Zie je wel, geen gat." De scheidsrechter besluit tot het geven van een doeltrap. Rijen gaat enigszins bestolen de rust in. Die hebben we hard nodig want gedurende de laatste minuten kunnen we niet eens meer aanmoedigen wegens bevroren wangen. Keeper Jaap zit dan al binnen aan de thee, hij heeft het speelveld met barstende hoofdpijn moeten verlaten. Tjeu is zijn vervanger.

In de tweede helft komen we door een ongelukkig eigen doelpunt van Wesley al snel op een 0-4 achterstand en spelen we een verloren wedstrijd. Toch blijven de jongens knokken en tien minuten voor tijd breekt Luchiano knap door en scoort met een sliding tussen twee verdedigers in de 4-1. De eer is gered, daar doet de vijfde goal van Achtmaal niets aan af. Rillend van de kou gaan de jongens naar de kleedkamer, douchen is niet echt een aanlokkelijk vooruitzicht maar het moet.

Om 21:10 zitten we in de auto. Het is gemakkelijker om vanuit het sportpark de bewoonde wereld te bereiken dan andersom. Om 21:50 zijn we thuis en maak ik een broodje Bapao voor Luchiano en mij. Het avontuur in Achtmaal is ten einde.

Scoreverloop Achtmaal D1G - Rijen D4 5-1:

02 1-0
22 2-0
25 3-0
31 4-0 (Wesley, e.d.)
50 4-1 (Luchiano)
58 5-1

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

Comments

Je log zit vol met geinige weetjes. Of geinig...
Er zijn veel plaatsnamen die met een getal beginnen.

Zo kan men van Eenrum helemaal doortellen tot Zestienhoven, en alle getallen daartussen zijn ook te vinden!

Goed van Luchiano, ondanks de kou! en neem Jorg een keer mee, lijkt me lachen

Hier al weken geen voetbal door de sneeuw. Kinderen trainen binnen in een sporthal. Het is het net niet.

@Renesmurf: Spelenderwijs de lezer iets leren is een van mijn blog-thema's. Het mooie is dat ik er zelf ook iets van opsteek, van al dat opzoeken. Driebergen kan ik aan de lijst toevoegen.
@Pascale: Misschien kun je Jorg een keer inhuren, dat leren ze vermoedelijk ook al op de O&O afdeling.
@Door: Wij hebben dinsdag ook in de zaal getraind en zojuist heeft het alweer gesneeuwd. Het zal me benieuwen voor donderdag. Zaterdag staat Brabant in het teken van het Carnaval en wordt er niet gevoetbald.

Qua nummerplaatsen zal ik ook even een duit in het zakje doen. Numero Uno.....

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nummer_E%C3%A9n

@El Alcalde: Mooie naam, in Sluis zijn wij ooit nog eens op vakantie geweest. Hoe zit het met bijzondere Spaanse plaatsnamen?