« Potpourri met mayonaise | Main | Heggenschaar, kappersschaar »

Luchiano, de knie, de beertjes en de Spoedeisende Hulp

Dinsdagavond begint na een lange, verlengde winterstop eindelijk de voetbaltraining van Rijen D4 weer voor Luchiano (12). Bijna alle kinderen zijn present in de ijzige kou, het is vier graden onder nul met een gevoelstemperatuur van min tien. Van de toeschouwers laat de harde kern het niet afweten: moeder, zus en zwager van Mike; Bülent, de vader van Hasan Ali ook al is hij onherkenbaar ingepakt en CasaSpider. We spreken elkaar moed in. Na twintig minuten begint de kou langzaam in de ledematen te trekken ook al is het bij lange na niet zo koud als tijdens de befaamde paardenshow op de Hongaarse pusta.

De kinderen houden zichzelf lekker warm door te voetballen, ja zo is het een koud kunstje. Na een half uur geeft Daniella het voorbeeld en beent richting de kantine. Wij kunnen en willen niet achterblijven en vertellen de trainers dat we alvast de wedstrijdtactiek voor zaterdag met elkaar gaan doornemen.

27.01.2010: Luchiano heeft weer iets, deze keer is het zijn knie en dus mogen we naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia ziekenhuis te Breda. Klik voor groter.Lekker, zo'n warm kopje koffie erbij. Om 14 minuten over 7 melden we ons weer langs de lijn en even later zitten Luchiano en ik in de auto. "Alles kits met je benen?", vraag ik hem. Hij heeft na een sportieve prestatie zo nu en dan flink last van zijn benen. "Nee, ze zijn prima."

Ik doe de voordeur open en loop door naar de woonkamer. Luchiano wil de trap oprennen en dan hoor ik een gil. Snel ga ik naar de trap en zie Luchiano in gebukte houding staan. Hij kan niet vooruit en niet achteruit, er is iets danig mis met zijn rechterknie. Ik draag hem naar de bank en trek voorzichtig zijn schoenen en broek uit. Hij kan zijn knie bijna niet bewegen en het doet flink pijn.

Woensdag is het geen cent beter en maak ik een afspraak bij de huisarts. Dokter Fleerakkers kijkt nauwkeurig naar de knie en vermoedt dat de patella pees is overbelast. Het vreemde is alleen dat Luchiano absoluut niet op zijn rechterbeen kan staan. Daarom overlegt ze met het Amphia ziekenhuis in Breda. Daar raden ze aan om toch even langs te komen, nog wel bij de Spoedeisende Hulp. Het goede van de afdeling Spoedeisende Hulp is dat ik zonder betalen vlak voor de ingang mag parkeren. Het nadeel van Spoedeisende Hulp als men niet op sterven ligt is dat andere patienten met zwaarder letsel nog wel eens voorgaan. Hier een tijdbalkverslag van ons bezoek aan de afdeling Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis (Molengracht) te Breda.

 • 14:35 Aankomst Spoedeisende Hulp. Voor een euro leasen we een rolstoel en het eerste wat de baliemedewerkster van de Spoedeisende Hulp zegt is: "Een ogenblikje". Ja, dat verwacht ik niet bij de Spoedeisende Hulp. Daarna mogen we plaatsnemen in de wachtkamer.
 • 14:55 Een verpleegster haalt ons op en wil ons een kamer binnen leiden die al bezet is. Jammer, maar we moeten terug naar de wachtkamer.
 • 15:10 Nu verschijnt er een verpleger die Luchiano in een behandelkamer op het bed legt. We wachten op de dokter.
 • 15:30 Een dokter komt binnen (dokter Jimenez?). Hij vraagt wat, drukt wat en besluit om Röntgenfoto's te laten maken.
 • 15:32 We zijn weer alleen in de behandelkamer en wachten op het maken van de foto's.
 • 15:40 Mensen komen vragen of de dokter al langs geweest is. De foto's zijn al wel aangevraagd.
 • 15:50 We worden opgehaald en men maakt twee Röntgenfoto's van Luchiano's rechterknie.
 • 15:55 We zijn weer terug in de behandelkamer van de afdeling Spoedeisende Hulp. Luchiano: "Ik wil met Spoed hier weg."
 • 16:20 Luchiano: "Moet ik 500 keer hetzelfde verhaal vertellen." Dat klopt, aan alle hierboven genoemde Amphia-medewerkers heeft hij hetzelfde verhaal verteld. Wachten, wachten, wachten.

O ja, toen we van de huisarts naar de auto liepen, Luchiano hinkelend, heb ik hem het laatste stukje tegen zijn zin gedragen. "Zet me neer, dit is zo humiliating! Straks ziet Joey mij nog, die rijdt hier heel vaak langs."

27.01.2010: Luchiano heeft weer iets, deze keer is het zijn knie en dus mogen we naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia ziekenhuis te Breda. Klik voor groter.

 • 16:35 Ik ben op de gang gaan staan om te laten merken dat wij er nog zijn. Een dame komt langs en vraagt of ik een kopje koffie wil. Ja, graag. Luchiano krijgt niets. Neen, ze zijn ons niet vergeten maar het beoordelen van foto's kan lang duren. Dat weten wij inmiddels al. Als ik een slokje van mijn koffie neem vraagt Luchiano waarom hij eigenlijk niets te drinken heeft gekregen. "Jij bent de patient en die gaan toch dood", zeg ik vriendelijk.
 • 16:47 We maken maar wat foto's van Luchiano met gele en bruine teddyberen die in de behandelkamer voorhanden zijn.
 • 16:57 Dokter Jimenez komt binnen en heeft niets afwijkends op de foto kunnen zien. Luchiano moet maar rusten en er komt een drukverband. Na anderhalve minuut is de dokter alweer weg.
 • 17:06 Een verpleger in opleiding (Sybren?) komt binnen en legt onder het toeziend oog van een wat oudere verpleegster het drukverband aan. Luchiano wil graag krukken, dat vindt hij interessant, en vraagt hierom aan de verpleegster. Die geeft aan dat met de dokter te moeten overleggen. Even later komt ze terug en zegt dat de dokter dat niet nodig vindt: "Anders ga je met die krukken rondsjouwen en dan rust jouw knienie."
 • 17:20 We zijn klaar, ja echt, en begeven ons naar de uitgang met Luchiano in zijn lease-rolstoel. In het portaal zie ik het al, een ambulance heeft mijn auto dubbelgeparkeerd. Dat kan er ook nog wel bij. Ik loop terug naar de balie en de medewerkster roept de chauffeur op.
 • 17:25 Eindelijk, we zijn van het terrein van de Spoedeisende Hulp af.
 • 17:45 Thuis. Snel een Westmalle Tripel opentrekken. Het is me allemaal wat, die Spoedeisende Hulp.

Comments

Het is toch ook spoedEISENDE hulp. Anders had hadden ze het wel SPOEDhulp genoemd. na een poosje ga je vanzelf eisen stellen :-p Beterschap!

Wens Luchiano sterkte! Heeft hij ook zo genoten van PSV-Feyenoord?

Sluit mij aan bij de goede wensen van Piet, inclusief het genieten met Feyenoord.
CasasPa

Heb jij eigenlijk wel tijd overgehouwen buiten het notuleren?

Wat vervelend voor Luchiano! Ik heb ook al meerdere keren op de SH gezeten met voetbalblessures van de boys. Kijk uit voor Osgood Schlatter bij Luchiano; een aandoening die veel voorkomt bij sportende jongens in de groei. Heeft mijn zoon ook gehad. Beterschap!!

3 uur ziekenhuis, klinkt niet als gezellig. Hopelijk werkt het drukverband en kan Luchiano snel weer rond rennen: beterschap!!

@Irene: Misschien hadden we de spoed moeten EISEN, ja dat doe ik de volgende keer. Dank u!
@Piet: Namens Luchiano bedankt. Neen, hij heeft niet echt genoten van de wedstrijd en keek meer naar een dvd van Mr. Bean. Ik had het daarentegen prima naar mijn zin. Alleen jammer dat Ajax in een zetel naar de Beker wordt gedragen.
@CasasPa: Zo is het, het was een leuke wedstrijd met een tikkeltje geflatteerde uitslag.
@Henk: Dat was nu precies het enige voordeel, ik had tijd genoeg om mijn volledige memoires te schrijven.
@Door: Op de foto's was niets bijzonders te zien, had nog nooit van Osgood Schlatter gehoord, terwijl Peter Osgood toch een gerenommeerd Chelsea-speler was. Dank je!
@Pascale: Ach, we vermaakten ons wel met zijn tweeen, daar bij de Spoedeisende Hulp. Ik hoop ook dat Luchiano weer snel rondrent, want nu denkt hij de hele dag te mogen Wii-en. Dank je!

Pff nouja, niets ernstigs iig.
Maar dan smaakt zo'n biertje natuurlijk wel extra lekker na die tijd! :-)

"Ik wil met Spoed hier weg", hahahaha, erg geestig van Luchiano!

Als er geen haast bij is dan gaat het veel te kalm aan allemaal, en dat is op alle fronten zo.

Veel beterschap er mee!

Tjonge jonge, het is niet te geloven. Heel je dag weg.
Ik kwam er ooit met Bart, die van het dak was gevallen en groen zag van de pijn. En dan willen ze je zorgpasje, je postcode, je schoenmaat en je pincode weten voordat je voorbij dat loket mag om in de wachtkamer plaats te nemen. Je zou bijna gaan begrijpen waarom sommige mensen tegenwoordig agressief worden als ze bij een ziekenhuis komen.
Ik hoop dat Luchiano gauw beter is. Misschien kan hij beter gaan schaken, veel gezonder ;).

Sporten is ongezond..Niet meer doen dus!!!stoppen daarmee

@GJ: Ik ben toch een beetje bezorgd, immers hoe kan een jongen van 12 zich zodanig blesseren? Ik had nooit zoiets!
@Laurent: Ja, hij kan soms grappig uit de hoek komen.
@Renesmurf: Haastige spoed is zelden goed, dat geldt blijkbaar ook voor Spoedeisende Hulp (SEV). Dank je!
@Ricky: De administratieve afhandeling voordat je geholpen wordt komt inderdaad vreemd over. Die gedachte over agressie kwam ook bij mij op, tijdens het lange wachten. Gelukkig ben ik een nette jongen. Schaken? Met Luchiano's geluk breekt hij na drie potjes al zijn wijsvinger.
@Cerito: Ligt eraan, kijk zelf ben ik bijzonder sportief. Toch is de kans niet groot dat ik iets breek bij het vanaf de bank liggend bekijken van een voetbalwedstrijd.