« Kampeerweekend vv Rijen 2010 Vrijdag | Main | Kampeerweekend vv Rijen 2010 Zondag »

Kampeerweekend vv Rijen 2010 Zaterdag

Zaterdagmiddag om 13:15 vertrek ik richting sportpark Vijf Eiken waar de tweede dag van het vv Rijen Kampeerweekend 2010 voor de D-, E- en F-pupillen plaatsvindt. De organisatie heeft mij als hulpouder ingedeeld van 13:30 tot 17:30 en dat blijkt geen ongelukkige keuze, het is een stralende dag met een temperatuur van 28,5 graden. Men meldt dat het programma iets is uitgelopen in verband met logistieke problemen bij het verstrekken van de friet ofwel patat in het Nederlands. Ik kan mij daar iets bij voorstellen.

05.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, het is prachtig weer en het waterballet komt als een welkome afwisseling. Ook voor Luchiano (12). Klik voor groter.Luchiano (12) is bezig op de luchtkussen stormbaan waar de kinderen op sadistische wijze worden natgespoten door D4-trainer Ton van Opstal. Nou ja, sadistisch. Gezien de temperatuur is het een welkome douche, zeker in combinatie met de waterbak. De kinderen wringen hun t-shirts uit en zon en wind doen de rest. In de tussentijd ontvangen de hulpouders instructies van Jeroen voor het volgende spel.

Samen met de pittige Els Lauwaars ben ik ingedeeld bij het onderdeel Parijs-Daccar. Twee teams moeten in estafettevorm op een mountainbike een parcours met een paar hindernissen afleggen. De voornaamste hindernis is een bankje waar de kinderen met de fiets overheen moeten. Els kiest positie bij het bankje om de kleine F-pupillen te helpen, ik leg het spel uit en zorg dat alles reglementair verloopt.

Ons onderdeel loopt op rolletjes en dat ligt niet zozeer aan Els en mij als wel aan het uitgekiende spelplan, dat mag ook wel eens gezegd worden. Immers, ga er maar eens aanstaan om een strak schema in elkaar te draaien waarbij meerdere spellen tegelijkertijd gespeeld worden en toch op hetzelfde moment moeten eindigen. Ik vind het knap. Verder is opvallend dat de kinderen over veel energie beschikken. Ondanks het drukke programma en de brandende zon vechten ze bijna om de fietsen als er nog ruimte is om een extra rondje te rijden. Zondag is dat vast een ander verhaal.

Tussendoor is er tijd om een paar foto's te schieten, van Luchiano die Jorg net voorblijft, van mijn held Menno met zijn aanstekelijk goede humeur, van de blauwe krokodillen met rechts Mike en van de onfortuinlijke Luc van Opstal die op het allerlaatst de overwinning aan de tegenstander moet laten. Als ik aan een van de krokodillen vraag waarom ze niet groen maar blauw zijn antwoordt een slimme krokodil: "Dan zijn ze ziek of geverfd."

We hebben een half uur pauze en daar komt een auto het terrein oprijden. Het is de ijsco-auto. Iedereen: kinderen, leiding, EHBO, teamleiding en hulpouders krijgt een lekker, verkoelend ijsje. Ik lig heerlijk in het gras en klets wat met Luchiano en zijn teamgenoten. Hij heeft het goed naar zijn zin en vertelt dat ze 's nachts helemaal niet hebben geslapen.

05.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, de kinderen als mieren op de stormbaan. Klik voor groter.Even later heeft hij echter weer last van zijn knieŽn en benen, een ons inmiddels bekende kwaal. Als Luchiano in die brandende hitte zijn trainingsjack onder zijn t-shirt aantrekt en vraagt of ik het niet koud heb, maak ik me enige zorgen. "Jongen, als het niet gaat, zeg het dan op tijd. Dan ga je met mij mee naar huis." Daar heeft hij echter geen zin in.

Het volgende onderdeel is een tamelijk ingewikkeld spel met de naam Waterput. In het midden van het veld staat een teil gevuld met water. Twee teams staan tegenover elkaar en hebben op hun respectievelijke doellijn een lege emmer. De kinderen halen met een plastic bekertje water uit de waterput en gieten het daarna in hun eigen emmer. Complicatie is dat de tegenpartij een tikker heeft. Wordt iemand getikt moet hij stil blijven staan totdat een teamlid een bekertje water over zijn hoofd leeg giet. Wie dit moeilijk te volgen vindt? Geloof mij, in het echt is het nog veel moeilijker.

Het blijkt namelijk onbegonnen werk om te zien of ieder getikt (...) kind ook daadwerkelijk blijft staan. Ja, in het begin nog wel. Al snel worden normen en waarden opgerekt. Aan alle kanten wordt gefraudeerd, zo betrap ik zelfs de leider van de groene Apen erop dat hij de emmer af en toe op illegale wijze bijvult door er met een flesje water in te spuiten. Interessante processen wederom. Sommige kinderen voelen zich werkelijk benadeeld en reageren daar als volgt op: "Ja, maar dan moeten wij toch gewonnen hebben. En anders gaan wij bij de volgende wedstrijd ook gemeen spelen." Het lijkt de echte maatschappij wel en bijbelteksten als "Keer de vijand uw andere wang toe" of "Oog om oog..." schieten afwisselend door mijn hoofd.

Belangrijker voor mij is dat Luchiano die een wedstrijd aan de kant heeft gezeten weer volop meedoet. Na afloop van zes wedstrijden Waterput krijgen de kinderen de opdracht te gaan douchen. Van dat moment maak ik gebruik om afscheid te nemen. De tafels voor de kinderen zijn gedekt en thuis wachten verse asperges.

Comments

Lekker spelen met water, daar is het wel weer voor.
Niet al te veel inspannen, als het niet moet.

@Renesmurf: Ik had ook wel een duik willen nemen. Kinderen hebben sowieso meer energie dan volwassenen. Jammer, maar helaas.