« Een dag vrij op vrijdag | Main | Kampeerweekend vv Rijen 2010 Zaterdag »

Kampeerweekend vv Rijen 2010 Vrijdag

Het Kampeerweekend 2010 van voetbalvereniging Rijen is geopend. Was ik vorig jaar nog Teamleider van de Hospikken (1, 2, 3), dit jaar ben ik gedegradeerd tot hulpouder. Volgend jaar mag ik wellicht het gras met een nagelschaartje knippen, maar wie dan leeft dan zorgt. Vrijdagmorgen koop ik nog snel een luchtbed, dat ligt volgens Luchiano (12) een stuk comfortabeler dan een matje. Ik probeer het luchtbed zelf even uit, immers de zon schijnt vrolijk. Het is een lekker luchtbed, alleen heb ik het idee dat er na een half uurtje veel minder lucht in zit. Ik besluit deze waarneming geheim te houden voor Luchiano, dat merkt hij vanzelf wel.

04.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, de Buffels met Luchiano (12) zitten in de kookpot voor de teamfoto. Klik voor groter.Om 17:15 vertrekken we met zijn tween naar sportpark Vijf Eiken. Voor de vrijdagavond ben ik als hulpouder ingedeeld van 19:00 tot 23:45, de hele avond dus. Eerst moeten we de slaapplaats inrichten. Luchiano vindt een plekje naast Jorg en Mike, beiden uit de D4. Na het inschrijven mogen de jongens zich omkleden en prepareren voor de grote opening. De ouders begeven zich naar het veld en zoeken een plekje in de zon, dan wel de schaduw. Ik zie dat de geuniformeerde Jan van Hees in de schaduw op een stoel zit en volg zijn voorbeeld.

Het thema van dit jaar is Afrika. Daar komen de kinderen al aan, in een lange sliert en iedere groep met zijn eigen kleur t-shirt. Luchiano is in het lichtgeel gekleed en maakt deel uit van de Buffels. En wat te denken van de kleding van D4-teamleider Marco Fischer? Na een toespraak, een aktiviteit in de kookpot en Afrikaanse muziek van Klabats uit Gilze zijn de Spelen voor geopend verklaard. De ouders mogen nog even afscheid nemen en worden dan vriendelijk doch dringend verzocht het terrein te verlaten.

Het eerste onderdeel is een groot circuitspel op het trainingsveld. Er zijn 12 spellen en de 12 groepen schuiven steeds een spelletje door. Ik sta bij het spel liaanslingeren. De kinderen klimmen een voor een op een tafel, pakken het touw vast en slingeren zo ver als ze kunnen. Hoe verder, hoe meer punten. Het nadeel hiervan is dat ik slechts n spel zie, het voordeel dat alle teams voorbij komen. Ieder team bestaat uit D-, E- en F-spelers. Het is leuk om te zien hoe sommige teams een zekere discipline hebben en dat deze bij andere juist volledig ontbreekt. Ik heb te doen met Ron, de leider van de grijze Bavianen. Een erg wild team.

Om kwart voor tien is deze aktiviteit afgelopen en worden de kinderen naar de kantine gedirigeerd waar 12 lange tafels staan opgesteld. Meteen begint het geschreeuw en gejoel. Favoriet onderdeel, net als vorig jaar, is het "Laatjebuikzien", waarbij de naam van een van de kinderen wordt geroepen die vervolgens drie keer zijn t-shirt omhoog moet trekken. Alhoewel ik ook ergens een broek zie zakken.

04.06.2010: Kampeerweekend vv Rijen, Jorg is een oranje, Nederlandse luipaard. Klik voor groter.Verder is er strijd tussen de groepen die in de kantine zitten en de tafels die vanwege plaatsgebrek in de voortent staan. En niet te vergeten tussen de D- en de E-tjes die in de Schutterij slapen en de F-jes die meer begeleid op een andere lokatie bivakkeren. Het blijft een interessant proces hoe mensen, ja ook kinderen, al dan niet bewust zich in groepen laten onderverdelen. Als men niet goed oplet gepaard met bijbehorend vijandig gedrag.

Voordat het laatste onderdeel van de avond begint moet het eerst donkerder worden. Dat valt niet mee op zo'n mooie avond. Ach, de schalen met broodjes knakworst gaan steeds weer rond, niemand hoeft honger te lijden. Dat laatste spel is een soort van speurtocht. Veel heb ik er niet van meegekregen, mijn taak bestaat uit het plaatsnemen in een stoel vlakbij het hek en erop toezien dat geen kind het terrein verlaat.

Met een beetje internetten op de telefoon en wat kletsen met mijn medebewaker gaat de tijd lekker snel. Jammer is alleen dat de spelleiding ons kennelijk vergeten is, want als de kinderen al lang en breed binnen zijn zitten wij nog steeds bij het hek. "Het lijkt wel of het spel afgelopen is, ik zie geen kind meer op het veld", zeggen we tegen elkaar. We pakken de stoelen op en slenteren naar de kantine.

Daar begint het geschreeuw om wie het eerst naar bed moet. "F-jes naar bed, F-jes naar bed", joelen de D- en de E-tjes. Dit jaar draait de leiding het echter eens om en moeten onder gehoon van de F-jes juist de oudere spelers eerst naar bed. Het hoort er allemaal bij. Om half twaalf zijn alle kinderen op weg naar hun slaapplaats en mag ik naar huis. De eerste dag zit erop.

Comments

Leuk thema! En ook een hulpouder is van belang, das niks minder dan teamleider.

Het hek in de gaten houden is ook belangrijk, en degene die degene in de gaten moest houden die het hek in de gaten hield heeft een beetje gefaald.
Ook dat is een belangrijke functie.

@Renesmurf: Je hebt de zaak keurig geanalyseerd. En ik ben het er nog mee eens ook!