« Klemtoon en Uitspraak | Main | De Kerstboom »

Viola D3 - Rijen D4 1-2

Campeones!

Door het gelijke spel vorige week tegen VVR D3 staan twee teams samen aan kop in de derde klasse D320, te weten Ulicoten D1 en Rijen D4. Wat men mij vertelt is dat bij de pupillen het doelsaldo niet telt, als twee teams met een gelijk aantal punten eindigen zijn ze beide kampioen. Toch willen wij ook graag als eerste op de eindstand prijken. Rijen D4 staat 11 doelpunten voor op Ulicoten, maar zij gaan op bezoek bij de nummer laatst Moerse Boys D3 en wij moeten naar de nummer drie, Viola D3 uit Alphen. Het belooft een spannende dag te worden.

Eerst wat informatie over Alphen. In Nederland bestaan er drie plaatsen met die naam, het bekendst is Alphen aan den Rijn. Ook in Gelderland ligt een Alphen en wij spreken hier over het Alphen in de gemeente Alphen-Chaam, gelegen tussen Riel en Baarle-Nassau en in de buurt van Tilburg en Breda. Het dorp telt 4000 inwoners, heeft een basisschool en qua economische activiteit telt het een paar campings. Het dorp is voor het eerst vermeld in het jaar 709, knap oud dus. Bekendste personen geboren in Alphen zijn bisschop Joseph Baeten (wie?) en darter Jelle Klaasen.

Om acht uur is het een drukte van belang in de kantine van vv Rijen. Alle kinderen zijn present en dat geldt ook voor veel van hun ouders, familie en vrienden. Er heerst een uitgelaten stemming vermengd met een beetje spanning. We moeten winnen en dat is geen eenvoudige opgave tegen het sterke Viola. De druk ligt op Rijen D4. In colonne rijden we naar Alphen. Behalve Luchiano (12) heb ik ook Ímer en Hasan Ali in de auto. Als we het dorp binnenrijden verbazen de kinderen zich. "Wat een oud dorpje", roepen ze als we door de smalle straatjes de markt passeren. "En kijk die ouderwetse lantarenpalen eens!"

12.12.2009: Na een zwaarbevochten 1-2 overwinning op Viola D3 is Rijen D4 kampioen van de derde klasse D320, gefeliciteerd! Klik voor groter.Het is frisjes, ongeveer 3,5 graden. In de kantine van Viola zitten we al snel aan de koffie. De spelers lopen het veld op en Marco vraagt mij om een nieuwe elftalfoto te maken. De Rijen-supporters kiezen een plekje op de kleine tribune en als de scheidsrechter opdoemt gaat er een golf van verbazing door het stadionnetje: Het is een vrouw! Knap modern voor een dorp met zulke ouderwetse lantarenpalen bij de markt.

Met haar fluiten is helemaal niets mis, het klinkt precies even helder en krachtig als bij onze Marco. Rijen stort zich op de bal en wil meteen naar voren. Al snel neemt Viola het initiatief over en al in de vierde minuut openen ze de score en staan wij met 1-0 achter. Een achterstand is op zich niet zo erg als men maar goed speelt. Wij doen niet aan scorebordjournalistiek. In dit specifieke geval maken we ons terecht zorgen want Viola speelt gewoon beter. Vooral het roodharige kleine mannetje en de lange blonde snijden veel te gemakkelijk door onze defensie.

Gelukkig hebben wij zelf ook een lange blonde in de persoon van Tom Wouters die een echte aanjager is. Rijen komt er steeds beter uit en krijgt in de 20e minuut loon naar werken als Ivar een prachtige solo-actie start waarbij hij de keeper passeert en uit een hele moeilijke hoek binnentikt. We staan weer gelijk. Een paar minuten voor het verstrijken van de eerste helft maakt Mike het feest compleet door de 1-2 te scoren. Met die stand gaan we rusten en kunnen handen en voeten weer enigszins op temperatuur worden gebracht.

Als de tweede helft begint komt CasasPa kijken. Hij heeft de pech dat Luchiano precies dan reserve staat. Dat is het nadeel van een compleet team met 15 spelers, er moet vaak gewisseld worden. Een luxe-probleem. Rijen heeft nu de wind mee en is duidelijk sterker. Veel kinderen klagen over koude tenen waardoor ze niet zo hard kunnen schieten. Gelukkig geldt dat ook voor de tegenstander die de bal tegen de wind in haast niet meer weg krijgt. Ik sta achter het doel van Viola en zie de ene na de andere grote kans maar we krijgen de bal niet over de lijn. Soms wil ik zelf binnen de lijnen springen om te helpen, maar of dat een goed idee is?

De seconden tikken weg en ondanks dat Viola duidelijk zwakker is hangt er altijd een AZ-scenario in de lucht. Dan gebeurt het, we zien in de verte twee Viola-spelers opstomen naar het doel van Rijen. Een enorme kans, ja zelfs niet te missen. Op wonderbaarlijke wijze wordt de bal door een Rijen-verdediger (Daan?) weggewerkt, we kruipen door het oog van de naald. De vrouwelijke scheidsrechter fluit elegant voor de laatste keer, ze heeft de wedstrijd uitstekend geleid. Rijen D4 is KAMPIOEN, ook al kennen we de uitslag van Moerse Boys tegen Ulicoten nog niet. Er wordt gezongen, buikgeschoven en Max de zwager (dat klinkt stoer) van Mike heeft voor een echte beker en medailles gezorgd.

12.12.2009: Na een zwaarbevochten 1-2 overwinning op Viola D3 is Rijen D4 kampioen van de derde klasse D320, gefeliciteerd! Klik voor groter.Terwijl de supporters de kantine opzoeken loop ik met de jongens mee de kleedkamer in. Daar hebben de trainers gezorgd voor kinderchampagne en ook hebben ze extra kleren meegenomen, immers het is traditie dat zij met kleren aan onder de douche worden gezet. Het is feest in de kleedkamer en het "V-V Rijen! V-V Rijen!" galmt telkens weer. Jammer dat de camera ervan beslaat.

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met de kantine in Rijen om daar de kampioenen als helden binnen te halen met toepasselijke muziek: "We are the Champions". Na een telefoontje naar Moerse Boys weten we dat Ulicoten met 0-14 heeft gewonnen en ons daardoor net met twee doelpunten verschil voor is gebleven op de ranglijst. Het doet niets af aan de feestvreugde. Wij zijn ook kampioen. De jongens klimmen op tafel en genieten van het moment.

Als beloning is er patat met frikandel voor iedereen en die wordt met groot enthousiasme ontvangen. De sterren van Real Madrid nemen hier geen genoegen meer mee, waar is toch dat omslagpunt? Sommige (willekeurige) trouwe supporters vragen zich af waar hun patat blijft, maar de kinderen krijgen dan weer geen Jupiler.

Het is een geweldige dag voor de jongens, een zwaarbevochte zege en een kampioenschap. In de auto zegt Luchiano: "Pap, dit is de eerste keer dat ik kampioen ben!" Het zijn momenten om nooit meer te vergeten.

Scoreverloop Viola D3 - Rijen D4 1-2 alsmede uitslagen, stand en uitslagenmatrix van pupillen.voetbal.nl:

04 1-0
20 1-1 (Ivar)
27 1-2 (Mike)

Alle posts over Rijen D4 in het seizoen 2009-2010 zijn gebundeld in de categorie Luchiano Rijen D4 2009/2010.

Comments

Van harte gefeliciteerd! Zo'n kampioenschap vergeet je inderdaad niet snel. Ik heb het 1x mogen meemaken en teer daar nog steeds op.

Knap zeg. En 0-14, dat is toch ook niet menselijk meer. hartelijk gefeliciteerd.

Ik dacht eerst, wat een enorme lap tekst.
Maar al lezend viel dat wel weer mee, en je had ook nog iets te melden!
De felicitatie`s daarvoor!

@Piet: Namens Luchiano bedankt. Gelukkig hebben wij een goed geheugen voor onze kleine succesjes. Dat houdt de moed erin!
@Irene: Waarschijnlijk heeft Ulicoten Moerse Boys omgekocht met frikandellen, dat kan haast niet anders.
@Renesmurf: CasaSpider's leesvoer is een stuk minder taai dan de tegenstanders van Rijen D4, dat blijkt maar weer. Dank je!

Een historische overwinning: de eerste kampioensmedaille. Laat de kleine Afellay het koesteren. CasasPa

@CasasPa: Dat doet hij zeker, De Nieuwe Afellay...