Main

May 4, 2010

HBP (3)

Nog twee bochten en ook hier kom ik ongeschonden door. Even lijkt het erop of een "toevallig daar geparkeerde auto" me van achteren omver wil rijden, maar hij blijft gewoon stilstaan. Het Uur U nadert. Gek genoeg voel ik geen angst. In de keldergangen diep onder de grond kan men gemakkelijk last krijgen van claustrofobie, gek genoeg maak ik mij in het geheel geen zorgen hoe ik hier ooit weer uit kom. Ik waan mij hoofdrolspeler in Wolfenstein 3D. Gek genoeg.

Aan het eind van de gang staat een deur open. "Dat is vast Unit 201", denk ik kalm. En ja hoor, het is Unit 201. Men heeft duidelijk op mijn komst gerekend, meteen ontwaar ik de felbegeerde HBP. Mijn spieren spannen zich, daar komen twee vrouwen op mij aflopen. "Handel jij dit maar af", zegt de leidster tegen de andere vrouw. "Geen probleem", antwoordt deze. Ze is in zwart leer gekleed en kijkt me aan met een priemende blik. Een blik die ik met mijn staalblauwe ogen ijskoud beantwoord.

Zo staan we een tijdje tegenover elkaar, wie is de jager en wie is de prooi? Voor een buitenstaander lijkt het tafereel uren te duren, de vrouw en ik beseffen aan elkaar gewaagd te zijn. Dan doet zij de eerste stap.

"Hier staat uw hobbelpaard", zegt ze.

HBP (2)

Om half negen bel ik het opgegeven telefoonnummer. Een vrouw neemt op, maar dat kan evengoed een vermomming zijn. We spreken af om tien uur, ze vraagt of ik de routebeschrijving heb. "Ja", antwoord ik kort. Ik ben goed voorbereid.

04.05.2010: Missie HBP brengt CasaSpider op duistere plekken. Klik voor groter.Eerst geld pinnen, bij dit soort deals moet nu eenmaal cash betaald worden. We willen geen sporen achterlaten. Normaliter documenteer ik alles, nu is het een uitzondering. Niemand mag weten waar dit zich afspeelt. Codewoord HBP, de kwestie is niet geheel ongevaarlijk.

Daar doemt het gebouw op met de bedriegelijke letters SAFE. Conform instructie meld ik me bij de poort en zeg het juiste wachtwoord. Piepend schuift het zware hek opzij. Ik parkeer links op het terrein en lees nogmaals de instructies op het papier:

"Daarna gaat u de kleine brandtrap op en gaat u door de rode deur waarboven Hoofdingang/Receptie/Kantoor staat vermeld (deur naast Unit 16). Vervolgens neemt u direct de trap naar BENEDEN."

De hoofdletters zijn beangstigend maar schrikken me niet af, wat moet dat moet. De bordjes wijzen me de weg in het doolhof met rode deuren. De adrenaline stroomt door mijn aderen. Alvorens een hoek om te slaan declameer ik: "My hands and feet are deadly weapons". Daar is geen woord van gelogen en het verschaft me vrije doortocht. Nog twee afslagen te gaan.

Wordt vervolgd.

May 3, 2010

HBP

Een beetje cryptische post, de "vijand" leest mee. We zijn op zoek naar een HBP en dat valt niet mee. Er zijn er genoeg, maar gek genoeg haast niet meer in gewone winkels. Alleen via internet te bestellen, maar daar zijn we inmiddels rijkelijk laat mee. Bovendien vertrouw ik het zaakje niet helemaal.

Morgen een laatste kans om een HBP te bemachtigen in Den Bosch, de deal moet ergens gemaakt worden in een container op een louche industrieterrein. Neen, het is niet eenvoudig om aan een HBP te komen. Een andere vraag is of hij in de auto past.

April 22, 2010

Grof vuil

22.04.2010: Op donderdagochtend ruimen we de schuur leeg en zetten een kwart bij het grof vuil, Diana (3) houden we natuurlijk. Klik voor groter.Het kleine schuurtje in onze achtertuin begint uit te puilen. Tijd om de ophaaldienst van het grof vuil eens te bellen. Ze komen donderdagmiddag. Die ochtend ruimen we de hele schuur uit. Lucy bepaalt wat er weg gaat, het gekke bij ons is namelijk dat zij meer wil bewaren dan ik. Zonder innerlijk in huilen uit te barsten gooi ik mijn Noren weg, ze moeten ongeveer 34 jaar oud zijn.

Eens in de zoveel tijd is het geen gek idee dat mensen een moment nemen om te kijken wat ze bezitten dan wel allemaal met zich meeslepen. Diana (3) is daar nog te jong voor, zij wil alles houden. Steeds als we een attribuut klaar zetten waar zij een relatie mee heeft zet ze een enorme keel op: "Neeeeeeeee! Dat niet!"

We twijfelen over de rode brandweerauto van Little Tikes. Die kochten we ergens in het jaar 2000 voor Luchiano (12). Hij ziet er niet meer als nieuw uit, maar rijdt nog steeds. Spullen van Little Tikes zijn onverwoestbaar. Het ding staat nu twee jaar in de schuur stof te vergaren, maar Diana kan er geen afstand van doen. Straks maken we hem schoon en dan mag ze erop rijden.

Als de schuur leeg is mag ik iets voor mij geheel nieuws doen: de schuur stofzuigen en dan niet de bodem maar de muren en het plafond. Best slim eigenlijk en de ene na de andere spin verdwijnt in de slang. Het resultaat mag er zijn, nu mogen de overgebleven spullen er weer in. De rest staat aan de straat.

April 16, 2010

Diana update Technische Gegevens

We hebben een afspraak bij consultatiebureau Thebe in Rijen voor Diana (3). Het is niet zomaar een afspraak, want het is de laatste. Diana is bijna vier jaar en dan stopt de begeleiding van het consultatiebureau. We gaan er goedgemutst heen en de eerste actie is het updaten van de meetgegevens. Diana is nu 103 centimeter lang en weegt 15.5 kilo. Keurig in het groene gebied. Thuis verzamel ik alle beschikbare gegevens en dump ze in een Excel-sheet. Dat is vast leuk voor later.

16.04.2010: Diana (3) doet een ogentest bij consultatiebureau Thebe in Rijen. Klik voor groter.Nu volgt een ogentest. Diana krijgt een plastic hoefijzer in haar handen en moet de opening in dezelfde richting houden als die van het hoefijzer dat de medewerkster op de kaart aanwijst. We hebben dit thuis niet geoefend, vergeten, maar Diana begrijpt het idee zonder enig probleem. Vanaf de vierde of vijfde regel, ik kon het zelf niet zo goed zien, heeft ze moeite met de steeds kleiner wordende hoefijzertjes. Het zicht is voldoende maar het houdt niet over. Gezien mijn ogen voorspel ik op termijn een brilletje. Het brilletje waarmee ze de oefening doet valt niet erg in de smaak.

Inmiddels is de arts gearriveerd en zij doet een aantal spelletjes met Diana. Die heeft daar geen enkele moeite mee. De sessie kabbelt voort totdat de arts het kaartje van de DKTP-prik tevoorschijn haalt. "Huh? Ze heeft toch al haar prikken gehad?", zeg ik. "Nee, bij de laatste prik was ze helemaal bij, maar deze komt daarna nog", zegt de arts.

Het verbaast ons een beetje, want iedere keer komen ze met een nieuwe vaccinatie op de proppen. Voor de zekerheid vraag ik daarom: "Is dit voorlopig echt de laatste? En wanneer komt de volgende dan?" De arts antwoordt dat Diana de eerstvolgende prik krijgt in het jaar dat ze negen jaar oud wordt.

Ja, ik denk ik leg het hier maar even vast.

Enfin, ze heeft er absoluut geen zin in, Diana dus niet de arts, maar ondergaat haar lot zonder te huilen. Nu maar hopen dat ze geen koorts krijgt of nog erger, een dikke rood opgezwollen arm. 's Avonds is ze lekker met haar moeder aan het Wii-en.

March 26, 2010

Lawaai in de douche

Het is supervroeg in de ochtend als ik onder de douche stap. De stralen kletteren over mijn Godenlijf, het is een aangenaam geluid. Toch doet zich een merkwaardig natuurkundig fenomeen voor: mensen buiten de douche kunnen mij wel goed horen, maar ik hen niet. Het lijkt een beetje op die spiegelruiten waar je maar van een kant doorheen kunt kijken.

Er komt geluid uit Diana's (3) kamer. "Papa, mmmblmmbl mmblmmmbl mmmmblmmbl!"
CasaSpider, lokatie douche: "Diana, wat zeg je? Ik kan je niet horen!"
Diana, lokatie Diana's slaapkamer: "Papa, mmmblmmbl mmblmmmbl mmmmblmmbl!"
CasaSpider: "Luchiano, vraag eens aan Diana wat er is. Ik kan haar niet verstaan."

Luchiano (12), lokatie Diana's slaapkamer: "Mmmblmmbl mmmblblblmm mmmblblblmm."
CasaSpider: "Wel verdorie, kom hier. Ik versta niets!"
Luchiano, zijn kop de badkamer instekend: "Oh, het is niet belangrijk. Ze zei mijn bil is 24."

Compleet gekkenhuis.

March 8, 2010

Chili con Carne Dag

07.03.2010: Diana (3) op het station van Den Bosch, een dag later is het Internationale Vrouwendag. Klik voor groter.Het is me wat tegenwoordig, met al die bijzondere dagen. Wat te denken van de Dag van de Doktersassistente (4 maart), de Dag van de Leerplicht (18 maart), de Dagen van de Leidster (16 september) en de Dietist (19 september)? Of van Systeembeheerdersdag op 30 juli?

Ik vind het drie keer niks, maar maak graag een uitzondering voor Internationale Vrouwendag, heden op 8 maart. Immers, vrouwen kunnen niet genoeg in het zonnetje worden gezet. Vrouwen zijn het leven.

Geen vrouw komt op het idee om een fles met vloeibare explosieven in een taxfree shop op Schiphol af te rekenen, te laten sealen en zo het vliegtuig in te smokkelen. (#albertostegeman)

Geen vrouw komt op het idee om een website als Chatroulette in het leven te roepen, alwaar nietsvermoedende (nou ja, nietsvermoedende) kinderen met een muisklik gekoppeld worden aan mannen (ja, alweer mannen) die het met de zeden niet zo nauw nemen.

Vrouwen zijn het leven. In de draaimolen en zelfs op een kaal station in Den Bosch. Ik heb ze maar eens verwend met een lekkere pan zelfgemaakte Chili con Carne. O ja, Pi-Dag is ook een uitzondering waard, want die valt heel logisch op 14 maart.

March 4, 2010

Stemmen en Spelen in Gilze en Rijen

Woensdag 3 maart 2010 trekt heel Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nou ja, heel Nederland is overdreven. De opkomst ligt onder de 60%. In de gemeente Gilze en Rijen is dat zelfs niet meer dan 51.5%. Leeft politiek niet in onze mooie gemeente? Het lijkt er een beetje op.

Immers, er zijn slechts zes partijen van belang, in Gilze en Rijen geen SP, geen D66, geen GroenLinks, geen TON, geen Partij voor de Dieren en ga zo maar door. Grote winnaar is Kern'75 dat van 4 naar 7 zetels gaat. De PvdA gaat van 6 naar 5, GemBel en CDA consolideren op 3, de VVD stijgt van 2 naar 3 en Overig06 verdwijnt uit de raad. Bron: Teletekst.

04.03.2010: Diana (3) aan de kabelbaan in het enorme pretpark te Rijen. Klik voor groter.Als men aan mij vraagt: "Waar staat Kern'75 voor?" dan moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik vermoed, maar dat is dus slechts een vermoeden, dat hun belangrijkste punt de ontwikkeling van de Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen (OOR) is. Als deze ontsluiting tot stand komt ontlast dit het verkeer in het dorpscentrum ten koste van het gebied bij mij thuis in de buurt.

Waar wij nu uitkijken op weilanden komt straks een drukke weg. Bewoners in mijn buurt zijn derhalve geen voorstanders van de OOR maar tegelijkertijd een minderheid ten opzichte van de gehele dorpskern. Is de overwinning van Kern'75 hiermee verklaard? Wie het weet mag het zeggen.

Woensdagmiddag mag Diana (3) onze stembiljetten in de stembus gooien en donderdag maken we een ommetje met haar. De schommel in de speeltuin is vervangen door een rieten constructie en dat ziet er tamelijk relaxed uit. Of is het nu relaxt? De eerste spelling komt op mij toch relaxter over en Diana maakt het allemaal niets uit. Vervangen is overigens niet helemaal het goede woord, want een van de twee schommels is domweg gestolen.

We sluiten af met een paar ritjes aan de kabelbaan. Yeeha! Op 9 juni 2010 mogen we weer stemmen en dan gaat het echt ergens over. Agnes Kant heeft zojuist de handdoek in de ring geworpen. Wie volgt?

February 27, 2010

Schotland

Diana (3) heeft een fascinatie ontwikkeld voor Schotland en wij hebben geen idee waar die vandaan komt.
"Waarom hou jij zo van Schotland?", vraag ik.
"Omdat ik daar naartoe wil", zegt ze dan.
"Maar hoe ken jij Schotland en hoe ziet het eruit?", ga ik door.
"Bruin", luidt het logische antwoord.

Haar broer Luchiano (12) heeft zijn plaats hier wel gevonden. Hij luistert vaak naar Brabant, het mooie lied van Guus Meeuwis (lyrics). "Telkens als ik Brabant hoor, dan wordt mijn hart geraakt." Een van de (vele) leuke kanten van Luchiano is dat hij zijn zusje zoveel mogelijk dingen wil leren. Soms zijn dat dingen die ze van mij nog niet persé nu hoeft te weten, maar meestal is het wel nuttig.

Uiteraard moet ze ook Brabant leren zingen en samen zijn ze al een heel eind op weg.
Luchiano begint: "Maar de mensen ze slapen, de wereld gaat dicht..."
Diana valt in: "En dan denk ik aan Schotland, want Schotland nog licht."

Binnenkort een optreden van Guus in Schotse rok.

February 24, 2010

El Sapo El Sapo (53)

1.

's Morgens heb ik een paar keer het gevoel: "Zit ik wel op de goede baan?" Snel stuur ik naar binnen. Het is een enorm drama met Sven Kramer en Gerard Kemkers in de hoofdrol. Van tevoren heb ik er een hard hoofd in, vrees vooral de Koreaan Seung-Hoon Lee. Als die 12:58:55 rijdt weet iedereen dat Sven voor een zware opdracht staat.

Maar dat is de kracht van Sven, als het moet dan staat hij er. Zijn rondetijden zijn sneller, het kan bijna niet meer mis. Dan tuur ik op het bordje dat Gerard Kemkers omhoog houdt, iets van 2.9 seconden sneller dan Lee. Teveel tekst voor zo'n bordje. Waarschijnlijk is Kemkers net klaar met schrijven, ziet Sven aan de buitenkant aan komen razen en denkt in een vlaag van verstandsverbijstering dat hij naar binnen moet.

Als de coach schreeuwt en naar de binnenbaan wijst moet Kramer in een split-second beslissen. Hij vertrouwt blindelings op Kemkers en dat is niet vreemd gezien hun jarenlange en succesvolle relatie. Wat volgt is totale ontluistering, de duw van Kramer en hoe de twee mannen op een paar meter van elkaar met de ruggen naar elkaar toe proberen te beseffen wat er gebeurd is, gebroken.

Klasse van Sven Kramer hoe hij kort na deze deceptie zijn commentaar geeft en ondanks de enorme teleurstelling laat blijken Kemkers ergens toch al vergeven te hebben.

2.

Het is de meesten niet ontgaan, maar we hebben een demissionair rompkabinet. Een dergelijk kabinet mag geen beslissingen nemen over gevoelige onderwerpen. Met naam genoemde gevoelige onderwerpen zijn de JSF, de kilometerheffing en de AOW-leeftijd.

Nog geen enkele keer genoemd in relatie tot bevoegdheden van het demissionaire kabinet is wat de consequenties zijn voor de ontmanteling van de Nederlandse Antillen en dat Curacao per 10.10.2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden wil zijn.

Voor de betrokken eilanden is het te hopen dat dit komt doordat de behandeling van het staatkundig proces Nederlandse Antillen niet als een gevoelige, maar als een lopende zaak wordt beschouwd.

3.

Kinderen houden van herhaling, van dingen telkens weer doen, doorzeuren, doorklieren enzovoorts. Vaak begint het met iets dat ergens ook wel leuk is, maar dan doen ze het daarna zo lang dat het het bloed onder je nagels vandaan haalt. Tegen Luchiano (12) zeg ik regelmatig: "Jongen, dit is één keer wel grappig. Twee keer kan ik ook nog wel hebben maar daarna begint het me exponentieel te irriteren."

Ook Diana (3) heb ik deze wijze les meegegeven. Laatst zaten de veters van allebei mijn schoenen er ineens helemaal verkeerd in. Eerst verdacht ik sommige andere huisgenoten maar de dader bleek Diana. 's Avonds spreek ik haar aan op het ongewenste gedrag. Ze kijkt me aan en zegt: "Maar voor één keer is het wel grappig, hè?"

February 8, 2010

Het feestje van Tom en Sam

Zondag vieren Tom (bijna 5) en Sam (2) hun respectievelijke verjaardagen. De organisatie, logistiek en infrastructuur hebben zij uitbesteed aan hun ouders Pascale en Luc. Grote genade, dit klinkt haast als zo'n typisch kattenblog waarbij de rechtmatige eigenaren van het kattengebroed zich presenteren als hun personeel.

Enfin, bij een verjaardag viert men de geboorte en daarom even een korte terugblik. Tom is geboren op 12 februari 2005 om 21:30, woog 2800 gram en was klein van stuk. Tegenwoordig ziet hij er zo uit.

Sam is mijn petekind en geboren op 25 januari 2008 om 08:49 uur, woog 3970 gram en was ook klein van stuk. Hij is verzot op de 1-jarige dochter van Suus die hij graag mag aflebberen. Sam heeft de blonde krullen.

Het was een kinderfeest zoals het hoort te zijn, met veel familie, vrienden en vooral kinderen. O ja, en niet te vergeten de Chimay. 's Avonds aten we soep, hot-dogs en hamburgers en thuis kon ik nog net Feyenoord onterecht van AZ zien verliezen.

Buiten was het ongeveer drie graden Celsius maar wat een verschil is dat toch met de winterse temperaturen van een paar weken eerder. De kinderen hebben zich er goed vermaakt. Een impressie in 14 foto's.

 • #01 Luchiano (12) probeert met een voetbal zijn neef Marnix in het houten huisje te raken.
 • #02 Tom ziet er stoer uit op de step met een politiehelm op zijn kop.
 • #03 Diana (3) houdt de zaak van bovenaf in de gaten, de verrekijker helpt daarbij.
 • #04 Na het opzichterswerk mag Diana even ontspannen op de schommel.
 • #05 Neef Marnix (14) is op zoek naar een nieuwe Hyves profielfoto. Deze?
 • #06 Diana is dol op kippen en vroeg aan deze: "Leg eens een ei?"
 • #07 Idyllische overview met Luchiano, Diana en de blokhut op palen.
 • #08 Tijd om eten te koken in de kinderkeuken.
 • #09 Oma Truus en Luc pakken een discobal uit voor Tom.
 • #10 Pascale en Sam die net uit zijn bed komt begroeten diens lievelingsvriendin.
 • #11 Na het masker van Darth Vader probeert Diana het met Tom's politiehelm.
 • #12 Sam pakt ons kado uit en krijgt daarbij hulp van vele kinderen.
 • #13 Luchiano en Marnix in karakteristieke, liggende pose. Gamen kost kracht.
 • #14 Ook de oranje skelter ontsnapte niet aan Diana's aandacht.

Tot zover Borkel dat volgens KPN min of meer in Belgie ligt.

February 6, 2010

Darth Diana

06.02.2010: Bij Bart Smit in Breda kopen we een Darth Vader pak voor onze Darth Diana (3). Klik voor groter.Samen met Luchiano (12) en Diana (3) rijd ik naar Breda waar we een paar dingen moeten regelen. Het zijn een beetje vreemde dagen. Nou ja vreemd, ze zijn zelfs raar te noemen. We hebben het prima naar onze zin in de stad waar we op verzoek van Diana internationaal toprestaurant McDonalds aandoen. Ik heb nog wel zin in een trappistje, maar de terrasjes zien me er toch net iets te koud uit.

En dan wil ik ook nog naar de Mediamarkt om een USB-oplader voor in de auto te kopen. Zo'n ding dat je in je sigarenaansteker of de extra 12-volts aansluiting steekt en waar twee of meer USB-aansluitingen op zitten voor de telefoon en de TomTom. Ideaal gewoon.

Helaas heeft Luchiano last van zijn benen, beenpijn noemt hij dat. Het kan de groei zijn, maar ik maak me er toch een beetje ongerust over. We besluiten de Mediamarkt te laten voor wat hij is en rijden naar huis.

Bij Bart Smit hebben we voor Diana een Darth Vader carnavalspakje gekocht. Ze is echter zo moe dat ze meteen naar bed wil met haar chupatina, dat is een oud blauw kussen. Chupatina betekent vrij vertaald iets van klein zuigertje. Na een kwartier hoor ik via de intercom echter activiteit in haar kamer en daar komt ze de trap al af.

"Ik wil mijn masker", zegt ze. Even later staat een gevaarlijke versie van Darth Vader voor ons: Darth Diana.

January 31, 2010

De Zeeland Curacao Connectie

31.01.2010: Diana (3) blijkt dol te zijn op Zeeuwse Bolussen die smaken naar Pan Dushi uit Curacao. Klik voor groter.Onze Diana (3) is geboren op Curacao, dat is algemeen bekend. Als we op zondagavond terugkwamen van het Happy Hour haalden we vaak eten bij de Chinees aan de Rotterdamweg.

Tegenover die Chinees zit een Panaderia (bakker) waar tegen die tijd veel volk op af kwam. Ze verkochten er heerlijke Pan Dushi, letterlijk zoet brood. Vooral de kinderen waren er dol op.

Zaterdag was ik bij Albert Heijn en zag een plastic doosje met daarin twee Zeeuwse Bolussen. Het nuttigen van haar avondeten kostte Diana een hele tijd, maar toen ze daarna een Zeeuwse Bolus kreeg was die zo verdwenen.

Zondag is Bolus #2 aan de beurt. De smaak van een Zeeuwse Bolus doet sterk denken aan Pan Dushi. Het brengt bij Diana onbewust herinneringen terug van haar geboorte-eiland.

Groeten aan de familie Maat in Zeeland die ook een speciale band heeft met Curacao.

Diana smeert een stokbrood

Wat is er op zondagochtend lekkerder dan een stokbroodje met krabsalade bij een mok verse, dampende koffie? Diana (3) helpt me met het stokbrood. Eerst ontdooien we het in de magnetron en dan smeren we er boter op. Dat is nog een beetje moeilijk voor haar en ik kijk toe welke methode ze gebruikt voor het smeren.

CasaSpider: "Hoe smeer jij?"
Diana: "Goed."

Als mijn stokbrood klaar is draagt ze het bord naar de tafel. Haar eigen ontbijt heeft ze nog niet op, ze is net als haar broer geen snelle eter.

Diana: "Heb ik het bordje goed gedragen?"
CasaSpider: "Ja, dat heb je perfect gedaan. Maar nu je eigen boterham opeten, kijken wie het eerste klaar is."
Diana: "Papa, we doen geen race."

January 24, 2010

Potpourri met mayonaise

Zondag is onze Biergrensdag, dan rijden we naar Baarle Hertog (B) / Baarle Nassau (NL) om de voorraden Westmalle Dubbel en Tripel aan te vullen. Gelukkig drinken we geen Leffe of Jupiler want dat is bijna op in Belgie. Net voor we vertrekken verslaat Ajax voor de zoveelste keer AZ. Die ochtend heb ik wat zitten grasduinen in uitspraken van Herman Finkers en deze is in dat opzicht wel aardig: "Jij speelt een verrek leuk potje voetbal", zeiden de Ajax-spelers tegen mij. Ik zei: "Och, dat geeft toch niks, jullie hebben weer andere kwaliteiten."

Hij blijft leuk, net als Luchiano (12) die sinds kort in zijn Waarom-fase zit. Meestal enteren kinderen die fase als ze tweeëneenhalf of drie jaar oud zijn, maar Luchiano dus op zijn twaalfde. Wat zeggen wij dan? Beter laat dan nooit!

Hij heeft nooit animo om ergens heen te gaan maar eenmaal onderweg heeft hij het wel naar zijn zin. We kletsen over van alles en nog wat, bijvoorbeeld over het boek Oorlogswinter waarover Luchiano aanstaande woensdag een boekbespreking heeft. Thema's als verraad en vooroordelen passeren de revue, alsmede het feit dat moeilijke situaties zoals een oorlog verhoudingen en karakters genadeloos bloot leggen.

24.01.2010: Diana (3) en Luchiano (12) smullen van de Belgische frieten in Baarle Hertog / Baarle Nassau. Klik voor groter."Waarom worden haren grijs?", vraagt Luchiano. "Ze zijn toch dood?" Haren groeien aan vanuit het hoofd en daar worden de attributen zoals de kleur bepaald. Maar waarom ze ineens grijs worden, ik heb geen idee. We rijden langs een greppel. "Waarom zijn er eigenlijk greppels? Die zijn keigevaarlijk!", luidt de volgende vraag. Dat is een moeilijke.

"Verkeersdrempels kunnen ook keigevaarlijk zijn, als je er niet op bedacht bent en er met 80 overheen rijdt", zeg ik. Al snel zijn we het erover eens dat verkeersdrempels inderdaad gevaarlijk kunnen zijn maar dat ze ook een verkeersveiligheidsverhogende functie hebben. Bij greppels kunnen we vooralsnog geen nuttige functie ontdekken. Ik kom niet verder dan waterafvoer en een grensfunctie. "Dan kunnen ze toch ook een lijn trekken", ontkracht Luchiano mijn argumentatie.

Bij de Biergrens zijn we snel klaar. Diana (3) zit in het karretje en de verkoopster vraagt of ze haar mag kopen. "Vijf euro", zegt Diana. Bijna is de deal rond maar op het laatst trekt ze haar aanbod in. Ze verkiest haar broertje boven twee nieuwe zusjes. We besluiten nog wat rond te lopen in Baarle Hertog. Ja, ik noem het liever Baarle Hertog dan Baarle Nassau omdat men dan toch meer het gevoel heeft in het buitenland te zijn. De kinderen hebben honger en we kopen een grote puntzak met patat. Oh sorry, dat heet hier friet.

Lekker hoor, die grote dikke frieten met een klodder mayonaise. Waarom vinden mensen vet, alcohol en cola eigenlijk zo lekker en taalt men minder naar een schaaltje prei? Tot slot het antwoord op de grijs-haar vraag: "Grijs haar is het gevolg van een veranderde eiwitsynthese waardoor er een verlies is van melanine, het pigment dat kleur geeft aan het haar. Hierdoor neemt de concentratie van melanine in het haar af en wordt het grijs. Wanneer alle melanine volledig verdwijnt, wordt het haar wit ofwel kleurloos."

Waarom is mijn haar dan zilver?

January 5, 2010

Min acht


Datum: 04.01.2010
Locatie: Volkswagen Jetta, op weg van Rijen naar Dongen
Personen: Geen
Bijzonder: Min acht graden Celsius


04.01.2010: Het is min acht graden en Diana (3) weigert voor het eerst naar school te gaan. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


De tweede aflevering van CasaSpider Stories in Pics, het begint al een rage te worden.

January 3, 2010

Nieuwjaarsreceptie vv Rijen

Winter in Rijen in 22 foto's

Luchiano (12) heeft vrijdag en zaterdag bij zijn neef Marnix in Utrecht gelogeerd. Zaterdagmiddag heb ik hem opgehaald, want zondagmorgen om 11 uur is er de Nieuwjaarsreceptie van vv Rijen en die wil niemand missen. Wij moeten ook wel komen aangezien tijdens de receptie de kampioenselftallen gehuldigd worden. De kampioenen van de najaarscompetitie 2009 zijn Rijen D2, D3 en D4.

Het is winter in Rijen. Als ik naar buiten kijk is alles wit en zie ik sneeuw. Het kost me tien minuten om de auto sneeuwvrij te maken. Inmiddels zijn we wel gewend aan rijden over besneeuwde, gladde wegen. Het geeft zelfs een extra dimensie aan het autorijden. Net als bij autobanden is het van belang dat men in het geval van sneeuw het juiste schoeisel aantrekt, op zijn minst in dezelfde kleur. Sportpark Vijf Eiken ligt er prachtig bij, maar of er die dag ook nog gevoetbald wordt?

03.01.2010: Diana (3) vermaakt zich met stuifsneeuw bij de Nieuwjaarsreceptie van vv Rijen. Klik voor groter.In de kantine begroeten we de andere ouders en wensen hen een gelukkig nieuwjaar. Daarna is het wachten geblazen, lang wachten. De kinderen zitten inmiddels in de bestuurskamer waar ze een scheidsrechtersquiz doen. Dit om ze te leren dat het vak van scheidsrechter niet zo eenvoudig is als het soms lijkt. Van de andere kant, hoeveel scheidsrechters kunnen er goed voetballen?

Na de quiz mag de D4 naar een voetbalveld dat deels van sneeuw is ontdaan. De jongens moeten proberen vanaf een meter of 16 de lat te raken. Dat valt niet mee in de kou, de bal blijft bij iedereen lager dan gebruikelijk. Diana (3) amuseert zich in de sneeuw. Op een bepaald moment maak ik toch weer een rijtjesfoto, het zit gewoon in mijn bloed. Het is slechts een rijtje van drie en meteen komt Meram, de vader van Ömer C. aangelopen. "Hey, wat is dat nou? Altijd maak je een rijtjesfoto als ik er net even niet ben." Ja, zo kan ik er natuurlijk niet onderuit en het moet gezegd, het is een mooi rijtje.

Ondertussen zijn de D4-spelers druk met het trachten de lat te raken. Martijn lacht er nog bij, Luchiano tilt zijn been hoger op dan het schot en Diana bekogelt mij met stuifsneeuwballen. Hier imiteert Luchiano de befaamde karatetrap van Louis van Gaal en vliegt de bal al wat hoger. Bij de derde poging lijkt het zelfs of hij over het doel heen gaat. Menigeen krijgt ondanks het stralende winterzonnetje koude voeten en even later zitten we gelukkig weer in de kantine waar CasaSpider niet de enige is die druk fotografeert.

Jeroen Gillesen neemt het woord en start de huldiging van de kampioenselftallen. De D2 met Ömer K. en Abdullah moet nog even wachten, immers we beginnen met de D4. De spelers krijgen een kampioenschapscertificaat en een Rabobank sleutelkoord. Een beetje vreemd eigenlijk, immers de Rabobank, de bank zonder geld, is helemaal geen sponsor meer van vv Rijen. Diana is dolblij voor haar broer, helemaal als hij haar laat meedelen in zijn patat met frikandel.

Als alles op is vertrekken we. Zelfs een parkeerplaats ziet er mooi uit als hij besneeuwd is onder een blauwe hemel. Vanuit de auto maken we een laatste foto die er zowaar nog winterser uitziet dan het uitzicht vanuit een Trabant 75 kilometer ten zuiden van Budapest. De kampioenen zijn gehuldigd en als het weer het toelaat beginnen we dinsdag 12 januari weer met trainen.

December 27, 2009

Bloemlezing

Raadsels en dan vooral die met een, niet te moeilijke, wiskundige inslag hebben al snel mijn belangstelling. Raadsels scherpen de geest en op feesten en partijen kun je nog eens de slimmerik uithangen, immers jij kent het antwoord.

Mijn verzameling kan wel een oppeppertje gebruiken en ik surf wat rond. Ha, daar is een site met raadsels. Eens even kijken: "Het heeft 50 tanden en houdt een verschrikkelijk monster tegen?" Antwoord: "Mijn gulp!" Hmm, dat is niet helemaal wat ik voor ogen heb maar toch lees ik verder. Een bloemlezing.

 • Wat gebeurt er als de aarde 30 keer sneller draait? ... Dan krijg je elke dag je maandloon en bloeden alle vrouwen dood!!!
 • Waarom is er Whiskas-kip, -vis en -rund, maar geen Whiskas-muis?
 • Wie heeft het melken van koeien ontdekt en wat dacht hij dat hij aan het doen was toen hij ermee begon?
 • Waarom vragen waarzeggers eerst je naam?
 • Wat is het toppunt van egoisme? ... Klaarkomen en je eigen naam roepen.
 • Hoe noem je een slim blondje? ... Een golden retriever.
 • Het zingt en heeft hele zware ballen? ... Gerard Bowling.
 • Het spreekt één woord Frans en neukt als een tijger? ... Moi!

Neen, men hoeft geen wiskundige te zijn om deze raadsels te snappen. Diana (3) is aan het kleuren. Het concept binnen de lijntjes kleuren is nog niet helemaal doorgedrongen. Dan laat ze me een pagina zien met Sneeuwwitje. "Ga die maar kleuren, maar dan wel binnen de lijntjes", zeg ik. Diana: "Nee, ik laat haar wit."

December 14, 2009

De Kerstboom

Ineens staat er een kerstboom in onze woonkamer. "Hoe komt die kerstboom hier?", is een logische vraag. "Oh, die heeft een buurman aan ons gegeven." Het is een kunstboom maar dan wel een heel natuurgetrouwe, immers de naalden vallen uit. Bij bosjes. Ook staat het bovenste stuk er los op. De lampjes ogen versleten maar doen het wel. De kerstboom is geen blijvertje, de volgende dag gaat hij mee met de vuilnisman.

13.12.2009: Diana (3) springt een gat in de lucht naast onze eerste kerstboom. Klik voor groter.Vooral Diana (3) was echter gedurende die ene dag erg blij met de kerstboom. "Papa, als we een kerstboom hebben dan brengt de kerstman ook een kado!" Het zit er al vroeg in. Zaterdag gaan we naar Breda, bij de Hema verkopen ze kunstkerstbomen en we kiezen een exemplaar van ongeveer 1.80 meter uit. Luchiano (12) komt aandragen met ballen, zilveren slingers en een piek en ik zoek de verlichting uit.

's Avonds vouwen we de boom uit, hetgeen nog best veel werk is. Elke tak is verdeeld in subtakken en die moeten een voor een in de juiste stand worden gebogen. Op dergelijke momenten krijgt men respect voor de natuur die dat helemaal vanzelf doet. Van de andere kant heeft de natuur nog geen oplossing voor het bewaren van de bomen als ze niet meer nodig zijn, ja verbranden op oudjaarsavond. Moet de mens toch weer een handje helpen.

Diana is sieperblij met de boom en hij heeft ook wel wat. De gekleurde lampjes doen gewoon hun gekleurde werk, maar de witte knipperen volgens niet minder dan acht programma's. Veertig jaar geleden moest het grootste gedeelte van Nederland het doen met twee: Nederland 1 en Nederland 2. In Brabant hadden we tenminste nog Duitsland 1, 2 en 3, Belgie en Belgie-Frans maar dan komt men in totaal nog maar uit op zeuvm programma's.

Maar goed, onze kerstboom staat. En dat is eigenlijk best een tikkeltje ironisch.

December 8, 2009

Klemtoon en Uitspraak

Klemtonen benadrukken iets of zorgen zelfs voor een andere betekenis, spot dus nooit met klemtonen. Hoe dient de naam van de Almelose voetbalclub Heracles te worden uitgesproken? Volgens de regels van het Klassiek Grieks als Héracles. De supporters uit het dorp met het ene stoplicht hebben hier echter lak aan en zeggen doodleuk Herácles.

Veel duidelijker ligt de zaak bij Ajax-spits Luis Alberto Suárez, immers hier staat het accent er gratis en niet voor niets bij. Toch spelen veel mensen waaronder Hans Kraaij jr. in het bijzonder het telkens klaar om Suaréz te zeggen. Het leuke is dat als er geen accent op de a had gestaan de uitspraak inderdaad Suaréz was. Maar het accent op de a staat er nu eenmaal wel. Knoop je dit even in je oren, Hans Kraaij jr.?

We zitten in de tijd van herfst en winter, het is niet anders. Persephone (uitspraak: Per-sé-fo-nee) verblijft bij haar geliefde Hades in de onderwereld terwijl haar moeder Demeter treurt en de aarde daarom laat verdorren. In de lente keert Persephone terug naar haar moeder en zal de aarde weer bloeien.

Luchiano (12) heeft binnenkort een proefwerk Geschiedenis over de Grieken en de Romeinen. Ik overhoor hem en vraag wie Persephone is. "Huh? Per-sé-fo-nee, daar heb ik nog nooit van gehoord."
- "Wat? Hoe kan dat nou, het staat op de eerste pagina van je leerstof en dit weet je al niet?"
Luchiano pakt het boek uit mijn handen en tuurt op het papier. "Ooooh, ja wist ik veel. Ik noem haar Pers-Foon!"

Tsja, in de Klassieke Oudheid waren er geen mobieltjes. Diana (3) is in de kamer "Lang zal ze leven" aan het zingen. Totaal misplaatst want er is niemand jarig, maar ze vindt het een leuk lied. Luchiano schiet in de lach: "Hoor je wat ze zingt? Langzaam ze leven!"

Tenminste legt ze de klemtoon goed.

November 28, 2009

Sinterklaas bij SQL

Keuzes, keuzes, keuzes. Luchiano (12) heeft zaterdag een belangrijke wedstrijd. Rijen D4 speelt tegen VVR Rijsbergen D3 en we zijn nog slechts twee overwinningen verwijderd van het kampioenschap in de derde klasse D320. Maar... net op die dag brengt Sint Nicolaas een bezoek aan SQL Integrator in Rijswijk. Deze dagen heeft Sint het tamelijk druk en is het niet opportuun hem te vragen op een ander tijdstip te verschijnen. Aangezien er ook op Diana (3) een kado wacht kiezen we voor het Sinterklaasfeest.

Om kwart over tien arriveren we bij Head Quarters van SQL Integrator Rijswijk. Het is er al gezellig druk en de koffie met boterletter smaakt goed. Al snel gaat het programma van start. Het betreft een goochelaar die duidelijk vaker voor kinderen heeft opgetreden. Ze leven in ieder geval behoorlijk mee en dat geldt niet in de laatste plaats voor Diana. Ze biedt zich dan ook onmiddellijk aan als assistente bij een belangrijke truc: het veranderen van papier in pepernoten. De goochelaar stopt papiertjes in een minuscuul klein pannetje, steekt wat namaakdynamiet aan en als de rook is opgetrokken zitten er op onverklaarbare wijze pepernoten in het pannetje. Hoe is het toch mogelijk!

Een heel arsenaal aan trucs trekt voorbij waarbij een groene lege doos het middelpunt is. Ondanks de leegheid van de groene doos presteert de goochelaar het om er telkens de vreemdste attributen uit te halen. Ook met ballonnen kan hij goed overweg, hij vouwt er zo een konijn van. Een grappig kereltje van vijf probeert leuker te zijn dan de goochelaar. Les één: probeer nooit grappiger te zijn dan de goochelaar. Op zeker moment vraagt de artiest of het jongetje een groter konijn wil hebben. Ja hoor, hij wijst een konijn aan zo groot als hijzelf. Zonder blikken of blozen gaat de goochelaar aan de slag met twee ballonnen. Het jongetje staat voor hem. Dan zet hij de ballonnenoren op het kereltje dat niets in de gaten heeft en zegt dat hij nu het nieuwe konijn is.

28.11.2009: Op de dag dat Rijen D4 aan moet treden tegen VVR Rijsbergen D3 komt Sinterklaas op bezoek bij SQL Integrator in Rijswijk. Gelukkig wordt de voetbalwedstrijd afgelast. Klik voor groter.Erg leuk allemaal maar we komen natuurlijk wel voor Sinterklaas. Gelukkig komt hij ook (hij komt altijd), al zijn het in het begin slechts de drie Zwarte Pieten. Het is algemeen bekend dat Zwarte Pieten graag grappig zijn. Ze vragen aan de kinderen wat Zwarte Pieten zoal doen. Een tamelijk dikke Zwarte Piet heeft het hoogste woord. Luchiano steekt zijn vinger op, het lijkt wel school: "Ik weet wat Zwarte Pieten doen", zegt hij tegen de dikkerd. "O ja, wat dan?" "Veel eten!", zegt onze clown.

Even later heeft het varken mij tuk. Als de Zwarte Pieten vragen welke vader het slechtste zingt wijst Luchiano onmiddellijk mij aan. Na een fietspompballonnenopblaaswedstrijd met een collega slechte-zanger die ik tot overmaat van ramp verlies mag ik voor de volle zaal Zie de maan schijnt door de bomen ten gehore brengen. Geinig! Luchiano is met de trein naar huis gegaan, zoveel mag duidelijk zijn.

Iedereen komt aan de beurt, vooral de mensen (m/v) die zich proberen te verstoppen. Sint is natuurlijk niet gek en zorgt er via zijn Pieten wel voor om sommige dames op schoot te krijgen. Voor de mannen verzinnen ze meer kontgerichte activiteiten. Zo mag Berend met gespreide benen een schoorsteen spelen en Ronny de schietschijf voor een pepernotenbombardement. Ook de vrouw van onze nieuwe directeur Roy die hier nog vrolijk lacht mag even later op de schoot van de GoedGeiligman plaatsnemen.

Het allerbelangrijkste moment breekt aan, het verscheuren van de (verpakkingen van de) kado's. In een mum van tijd is het gebeurd en is Diana een prinsessenjurk rijker en Luchiano een radiografisch bestuurbare auto. Thuis trekt ze hem meteen aan (de prinsessenjurk) en eerlijk is eerlijk, behoudens misschien Maxima is er toch geen mooiere prinses? Luchiano is in zijn nopjes met zijn auto, alleen dreigen de batterijen het al snel te begeven. Als we de middag besluiten met een bezoek aan Albert Heijn blijkt Diana ook een stoere kant te hebben. Haar broer hijst haar in een ridderkostuum en ook dat staat haar beeldig.

Inmiddels lees ik een email van Ton van Opstal, de trainer van Rijen D4. Het blijkt dat onze wedstrijd wegens regen is afgelast. Sommige keuzes worden voor je gemaakt en andere doen er ineens niet meer toe. Voornaamste concurrent Ulicoten D1 speelde wel en versloeg Viola D3 met 2-0. Voor ons betekent dit dat we de laatste twee wedstrijden absoluut in winst om moeten zetten. Goed dat Luchiano bij beide gelegenheden aanwezig kan zijn. Of Sinterklaas dit een biet interesseert? Mij wel, in ieder geval.

November 25, 2009

Sieper

Het wordt steeds moeilijker, maar soms kan ik Luchiano (12) nog aan het lachen krijgen. Okay, vandaag ging het ten koste van Diana (3) maar zij heeft dat zelf gelukkig niet in de gaten.

We kijken naar Wonderteam (Wikipedia), een van Diana's favoriete programma's. Ze praat zelfs met hetzelfde accent. In het Wonderteam gebruiken ze vaak het woord "super", bijvoorbeeld in supersnel. Hun en Diana's super klinkt echter eerder als "sieper".

Een paar Wonderteam-figuranten richten hun blik van de televisie naar de toeschouwer.

Diana: "Waarom kijken die sukkels naar mij?"
CasaSpider: "Soort zoekt soort."

Diana gaat gewoon door met haar werkzaamheden.
Luchiano lacht zich een bult.
Wat zeg ik, een sieperbult.

November 23, 2009

H1N1

Plotseling ligt er een oproepkaart op de deurmat voor Diana (3) om zich te laten vaccineren tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) oftwel de Mexicaanse Griep. De vaccinatie bestaat uit twee prikken. Nu ben ik op bepaalde gebieden best ruimdenkend maar naalden zijn niet mijn fetisch. Sowieso is het enigszins paradoxaal om een gezond lichaam te infecteren, ook al staat in de bijgeleverde folder dat het ziekmakende virus niet in het vaccin zit.

Wie geen kinderen heeft kan het zich wellicht moeilijk voorstellen maar veel ouders kampen met een dilemma. Wat als mijn kind straks slecht reageert op het vaccin? Maar wat als we niet vaccineren en ons kind belandt in het ziekenhuis? Diana is een gezonde meid en moet een griepje kunnen overleven. Maar ik herinner me nog goed toen ze net een jaar oud was en ziek werd. Als een slap vaatdoekje hing ze op mijn schouder. 's Avonds laat gingen we op zoek naar antibiotica, dat was nog op Curacao.

23.11.2009: Diana (3) kijkt wat beteuterd maar heeft wel mooi haar eerste H1N1-vaccinatie te pakken in de Margriethal te Rijen. Klik voor groter.De bekende viroloog Ab Osterhaus verkondigt overal dat het belangrijk is om je te laten inenten. Ab Osterhaus werkt een dag in de week voor ViroClinics in Rotterdam en bezit certificaten die recht geven op 9.9% van de aandelen van dit bedrijf. Zijn we met zijn allen lijdend voorwerp in een groot financieel complot?

Enfin, op zondagavond besluiten we Diana toch te laten vaccineren. Maandag 23 november gaat de eerste ronde van start en wij vertrekken om iets voor half tien naar de Margriethal in Rijen. Het is er druk, heel druk. Diana is in een opperbest humeur. De laatste dagen heb ik haar nauwkeurig geobserveerd en zie een levenslustig meisje boordevol energie. Gewoon voor het geval dat.

Als we staan te wachten wil ze een foto van ons maken. Boven op de tribune ontwaren we burgemeester René H. Roep (rechts) van de gemeente Gilze en Rijen. Hij houdt een oogje in het zeil bij de logistiek complexe operatie waar veel mensen zijn ingezet om de grote opkomst in goede banen te leiden.

Na de rij van het inschrijven staan we in de tweede rij die uitmondt in de plaats waar de daadwerkelijke prik gegeven wordt. Voetje voor voetje schuifelen we verder en ik heb tijd genoeg om het vaccinatiebewijs van voren en van achteren te fotograferen. Later hoor ik dat in veel steden het vaccineren in vijf tot vijftien minuten gepiept is maar zo niet in Rijen. Maar wat geeft het, de sfeer in de sporthal is uitstekend. Er is muziek van Belle Perez, kinderen spelen uitgelaten en alleen de versnaperingen ontbreken.

Bij het naderen van de laatste sluis slaat bij veel kinderen de stemming om, net als bij varkens die het slachthuis ruiken. Ook Diana wordt ineens stil en weigert haar jas uit te trekken. Integendeel, ze frommelt aan haar rits om zich eens goed in te pakken. Uiteraard helpt haar dat geen zier. Het is nooit grappig om je eigen kind geprikt te zien worden, gelukkig is het leed snel geleden. Bij de uitgang staan clowns die ballonnen uitdelen, dat verzacht de pijn.

Buiten stortregent het. Diana huilt dat haar ballon nu nat wordt. We proberen haar te troosten. Over drie weken mag ze haar tweede prik halen.

November 15, 2009

AH Zelfscan Part II

14.11.2009: Diana (3) ziet het zelfscannen bij Albert Heijn helemaal zitten. Klik voor groter.Zaterdagmiddag doen we met het hele gezin boodschappen, Luchiano (12) met zijn arm in de mitella. Een uitgelezen moment om de overige Spiders kennis te laten maken met het fenomeen zelfscan. Alleen Diana (3) is enthousiast en wil steeds op de knoppen drukken. Dat kan zowel voordelig (ongemerkt weghalen van boodschappen uit de lijst) als nadelig (het aantal kratten bier ophogen van 1 naar 25) uitpakken.

Wederom duurt het een stuk lnager voordat alle boodschappen in de tassen zitten. We begeven ons naar de betaalpalen alwaar het een drukte van belang is. Een AH-medewerkster wijst ons op de laatste vrije paal. Het betalen verloopt soepel. De bon van afgelopen woensdag heb ik ook bij me, in verband met de niet geleverde Sneeuwwitjes.

Er is slechts één balie waar twee medewerksters de Sneeuwwitjes en de zegeltjes van de winkeliersvereniging uitdelen. Een beetje hectische situatie. Zonder problemen krijg ik een paar honderd Sneeuwwitjes mee. Als we de bon voor de scanner houden om door het poortje te mogen dringt een man voor. Hij is er nog niet van op de hoogte dat hij alleen met de bon het pand kan verlaten.

Als we langs de kassa's richting uitgang lopen valt het op dat er geen sprake is van rijvorming. Iedere caissiere heeft maximaal een klant. Ergens heb ik met ze te doen.

November 14, 2009

Dat lucht op

Luchiano (12) en Diana (3) spelen samen. Meestal eindigt dat met veel geschreeuw en gehuil, tot zover niets nieuws. Diana valt op de grond en Luchiano lacht. Nu wordt ze boos en begint op haar broer in te slaan.

"Hey, hou eens op", grijp ik in.
- "Maar Luchiano lacht om mij", zegt Diana.
"Maar lachen is gezond."
- "Nee! Boos is gezond!", besluit Diana.

Ze knijpt een chocolade Sinterklaas in twee stukken.

October 27, 2009

Gesa, Gertrud und die Vogelscheuche

"We gaan zondag naar Dommelen", zeg ik tegen Luchiano (12).
- "Oh, naar opa en oma", antwoordt de slimmerik.
"Ja, en weet je wie er ook zijn? Tante Gesa en tante Gertrud uit Duitsland."
- "Oh, en spreken die alleen maar Duits?"
"Ja, die kunnen alleen maar Duits."
- "Vet!"

Sinds twee maanden heeft Luchiano Duits op school en zo nu en dan gooit hij er zomaar een zinnetje uit: "Sind Sie neu hier?" En meer van dat geneuzel. Het is leuk beide tantes na lange tijd weer eens te spreken. Veel herinneringen passeren de revue maar Luchiano heeft zijn Duits niet geoefend. Liever speelt hij op CasasPa's laptop, samen met zijn neven Marnix en Ruben.

25.10.2009: Tante Gesa en tante Gertrud op bezoek in Dommelen, da koennen wir mal wieder Deutsch reden. Klik voor groter.Om half vijf stelt zus Pascale voor om een rondje te lopen over het terrein van het Internationaal Vogelverschrikker Festival in Valkenswaard. Twee jaar geleden waren wij daar ook al eens, kennelijk betreft het het enige culturele evenement in Striepersgat?

De Duitse tantes gaan mee en ik moet even zoeken naar het Duitse woord voor vogelverschrikker: Vogelscheuche. Sowieso is mijn Duits iets teveel doorspekt met Spaans, maar daar kan helemaal niemand iets aan doen. Dat laatste is het actuele stopzinnetje van Martin Jol.

Volgens de tantes lijk ik sprekend op mijn (overleden) opa. Maar dan natuurlijk wel in de tweeëndertigjarige uitvoering. Er komt een fotoboek op tafel met foto's van opa en oma toen eerdergenoemde zus Pascale net geboren was. We schrijven 1972.

Ook brengen zij pentekeningen mee, gemaakt door mijn opa in Rothenburg ob der Tauber dat vooral beroemd is om de houtsnijkunst van Tilman Riemenschneider (Wikipedia) en daterend uit februari 1945. Mijn familie van moederskant woonde overigens in Sankt Wendel, Saarland. Zie alhier de pentekeningen: 1, 2 en 3 (origineel).

In een dergelijke Casa Cultuur Clash vergeet men haast het evenement van de dag, dat van de Vogelverschrikkers. We sluiten af met een samenvatting in zes foto's.

Morgen nog meer cultuur, die zijdelings ook met vogels te maken heeft. Wie heeft een idee?

September 28, 2009

Uit onverwachte hoek

Diana (3) heeft zich een vreemd lachje aangemeten. Het klinkt ongeveer als: "Zjie, zjie, zjie" en zelf vindt zij het erg interessant. Luchiano (11) is met andere dingen bezig. "Pap, vandaag ben ik op kimholland.nl geweest." Ja jongen, daar heb ik de kracht niet meer voor.

's Avonds eten we kip. Het is een Albert Heijn-kip in een braadzak die zo de oven in kan. Hij is gewoon heerlijk. Jammer alleen dat Luchiano geen grote eter is. Wederom praat hij over Kim Holland en verzucht dat hij zoveel kip niet op kan.

Lucy pakt een stuk kip van hem af en zegt dat dat de kont is: "Hier heb je je porno, eet de kont van de kip maar op."
CasaSpider: "Ja, en denk daarbij maar aan de kont van Kim Holland."
Luchiano: "Die is oud."

Diana, uit onverwachte hoek: "Kip Holland. Zjie, zjie, zjie!"

August 24, 2009

Twee dagen weg of twee jaar

Zondag brengen Diana (3) en ik Luchiano (11) naar het huis van CasasPa en Truus. Hij logeert daar tot dinsdag samen met neef Marnix (12) en maandag gaan ze met zijn allen kanoën op de Dommel. Dat zijn nog eens leuke vooruitzichten. Zondagmiddag is het prachtig weer en we zitten lekker in de tuin of lopen een rondje in het enge bos. Geen vuiltje aan de lucht of het moeten de velletjes van de pinda's zijn die bij sommigen in de luchtweg blijven steken.

Voetbaltechnisch is het ook een leuke dag, tenminste als men Feyenoord supporter is. Toch waken wij voor euforie, want dat Feyenoord in vier wedstrijden geen doelpunt heeft toegestaan mag met een dergelijke defensie een even groot wonder heten als dat Jezus (of Mozes) de Rode (of de Dode) Zee deed splijten. Ach, geluk dwingt men af zeggen ze. Men kan trouwens nog steeds meedoen met de Webloggers poule van voetbalpoules.nl. Schrijft allen in!


23.08.2009: Diana (3) en CasasPa kijken naar de vissen in de vijver. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Een kwestie waar ik niet echt een standpunt in kan bepalen is die van de 13-jarige Laura die in haar eentje gedurende twee jaren de oceanen wil bevaren. De exacte omstandigheden ken ik niet, maar gelukkig weerhoudt dat mij niet een oordeel te vormen. Dat oordeel valt negatief uit voor Laura en haar vader en dat komt door hun advocaat, een man met een lelijke mond. Uit een lelijke mond komen zelden mooie dingen, let daar maar eens op.

De man betoogde dat het niet de vader maar juist Laura was van wie het idee uit ging. Zij had haar ouders weten te overtuigen en daarom was het wat de advocaat betreft allemaal in orde. In ieder geval een meisje met overredingskracht, denk ik dan. Ouders laten zich door hun kinderen wel eens overhalen cq. in de luren leggen waardoor ze een uurtje of twee later thuis kunnen komen. Maar je kind van 13 gedurende twee jaar in haar eentje de wereld te laten rondzeilen is het andere uiterste.

Regeren is vooruitzien. Wat als het doemscenario zich voltrekt dat Laura onderweg omkomt in bijvoorbeeld een zware storm? Wie neemt dan de verantwoording op zich? Nou ja, Luchiano is nu twee dagen weg maar wil normaliter nooit ergens heen. Dat probleem hebben wij in ieder geval niet.

August 18, 2009

Fietsen

Nederland is een fietsland, de stelling is geponeerd. Is dat nog wel zo? Vroeger werd er overal op straat, okay op de plantsoenen gevoetbald. Ik herinner mij niet anders dan dat we na school met zijn allen gingen voetballen in de Judocus Smitsstraat of de Dokter Schaepmanstraat. En na het avondeten vaak weer.

Dussss, als er bijna niet meer op de plantsoenen wordt gevoetbald, is Nederland dan nog wel een fietsland? Ja, toch wel. Vroeger was de fiets het vervoermiddel voor de arme man en voor diegenen die geen rijbewijs hadden, zoals kinderen. Goedkoop zijn fietsen echter niet meer.

18.08.2009: Luchiano (11) is verguld met zijn nieuwe fiets, de Batavus Runner. Diana (3) fietst er gezellig naast. Klik voor groter.Dit jaar hebben wij nu twee fietsen gekocht. Eentje bij Bart Smit voor Diana's derde verjaardag. Lucy heeft hem in elkaar gezet, maar een echt succes was de fiets niet. Hij trapte te zwaar en de zijwieltjes zaten niet stevig genoeg vast.

Toch wil Diana fietsen en ze heeft er iets op gevonden. In plaats van op het zadel gaat ze op de bagagedrager zitten. Heel slim, want zo is het meer een ligfiets en is het gemakkelijker om kracht op de pedalen te zetten. Ze gaat in ieder geval als een speer.

Dinsdag na het werk reed ik naar Profile in Tilburg om er een Batavus Runner (26 inch) te kopen voor Luchiano (11). Hij heeft nu eenmaal een goede fiets nodig voor de dagelijkse rit Rijen-Tilburg die volgende maand van start gaat. Het was nog een hele klus om het vehikel in de donkerzwarte Volkswagen Jetta te stouwen, ondanks dat de achterbank plat lag.

Het vermaledijde stuur was met geen mogelijkheid naar binnen te krijgen, daarom heb ik de twaalf kilometer naar huis met een volledig geopend kofferdeksel gereden. Het voordeel hiervan is dat automobilisten op gepaste afstand blijven, bang als zij zijn ineens een Batavus Runner door de voorruit te krijgen.

Luchiano is dolblij met zijn fiets, zojuist heeft hij al met 31 km/h over de Zaaren gereden. Ik weet niet of dat slim is. Misschien moeten we een helm en andere beschermstukken aanschaffen. Enfin, Nederland is twee fietsers rijker.

August 17, 2009

Marth en andere namen

Diana (3) heet sinds een week geen Diana meer. Zij wenst aangesproken te worden met "Marth". Marth (Wikipedia) is een game-character uit het spel Super Smash Bros Brawl dat bij ons thuis bijna dagelijks op de Wii wordt gespeeld. Na haar aanvankelijke liefde voor Sonic gevolgd door een kortstondige flirt met Meta Knigt is het nu dus Marth.

"Vraag eens: Marth, wat is je favoriete lolly?" Diana euhm... Marth kijkt me verwachtingsvol aan. Op het moment dat ik de naam Mart uitspreek beginnen haar ogen te stralen. Wij vinden het allemaal best, ook al is het wel even wennen om twee zoons te hebben. De Marth-fase introduceert twee voordelen. Ten eerste poept Marth nooit in zijn pamper maar altijd op de wc en ten tweede blijkt Mart waarachtig een goede eter.

17.08.2009: Diana (3) is de nieuwe Marth, game-character uit Super Smash Bros. Brawl. Klik voor groter.'s Avonds kijken we naar Een tegen Honderd. Er is een fragment uit De Kleine Waarheid, de befaamde televisieserie uit begin jaren 70 over het leven van Marleen Spaargaren. Lucy en Luchiano (11) vragen mij waar dat verhaal over gaat. Echt goed herinner ik het me niet, wij mochten ook niet altijd kijken omdat er voor die tijd nogal pikante scenes in zaten.

Wel weet ik dat er een kind in voorkomt met de naam Eppo. Eppo is "een kind dat gewoon wat meer aandacht nodig heeft", maar toen noemden we zo iemand gewoon een gek. Mijn zus Monica en ik moesten ontzettend om Eppo lachen terwijl mijn moeder afkeurend zei dat dat onfatsoenlijk is. "Hoe dan ook, sinds De Kleine Waarheid noemt niemand zijn kind meer Eppo", zeg ik tegen Lucy. In Duitsland is iets soortgelijks gebeurd met de naam Detlev.

Zijn er meer namen die niet meer gebruikt worden? In Europa zullen weinigen kiezen voor de naam Adolf, maar in Zuid-Amerika is Adolpho weer heel normaal. We vragen ons af wat er met de achternaam Hitler is gebeurd, hebben al die mensen hun naam veranderd? Namen van andere dictators of hun directe ondergeschikten lijken niet in de ban te zijn gedaan.

Om 21:35 schakelen we over naar het WK Atletiek in Berlijn. De 100 meter Mannen, het Koningsnummer, staat op het programma. De twee favorieten hebben bijzondere namen: Usain Bolt en Tyson Gay. Usain is geen gemakkelijke maar wel een mooie naam. Iedere keer als de commentator het over Gay heeft schiet Luchiano in de lach: "Je zult toch maar Gay heten."

Het zit Gay ook niet mee, want ondanks een Amerikaans record in 9.71 wordt hij slechts tweede. Achter de onnavolgbare Usain Bolt die in 9.58 over de finish komt. Het doet denken aan de overmacht van Ben Johnson in 1988. Gelukkig ziet Bolt er heel wat normaler uit hetgeen mogelijke verdenkingen voorlopig naar de achtergrond doet verdwijnen.

We kennen Marth slechts een paar dagen maar toch heeft hij vandaag de respectabele leeftijd van 1200 dagen bereikt. Gefeliciteerd, Marth!

August 12, 2009

Technische upgrade Diana (3)

Zelfs prinsessen draaien op techniek, immers er zit een pomp en een CPU in. Woensdag is het tijd voor de 3-jaarlijkse checkup bij consultatiebureau Thebe in Rijen en tevens mag er weer een vaccinatie in. Als we het gebouw waar het consultatiebureau in is gehuisvest binnenlopen vraagt Lucy: "Diana, weet je wat dit is? Weet je waar je naartoe gaat?" Diana: "Ja, de dokter." Zonder een spoor van angst.

12.08.2009: Diana (3) naar het consultatiebureau, wegen, meten en een vaccinatie. Klik voor groter.Binnen stapt ze op het speelgoed af en speelt wat tot het tijd is voor de testmetingen. Hier volgen de resultaten:

 • Leeftijd: 1195 dagen
 • Lengte: 96 centimeter
 • Gewicht: 14.3 kilo

De ogentest doorstaat ze goed ook al heeft ze niet echt arendsogen. Maar het kan ook zijn dat Diana op het laatst iets minder gemotiveerd was om voor de zoveelste keer te zeggen dat het een poesje of een kerk of een schoen is wat ze ziet.

Dan gaan we naar Marian die het ontwikkelingsniveau onder de loep neemt. Qua taal, inzicht (blokjes in de juiste gaten stoppen), motoriek (toren van blokjes maken), tekenen, geheugen (een auto van blokjes namaken) zit het allemaal wel snor.

Tot slot is daar de inenting. Nu pas begint Diana tegen te stribbelen, ondanks dat ze als ze slim is kan weten dat dat toch niet helpt. De prik wordt in haar linkerbeen gezet en dat levert kortstondig gebrul op. Als we naar buiten lopen hebben we twee oppeppers voor haar. Ten eerste gaan we een kado voor haar kopen en ten tweede liegen we dat Luchiano (11) morgen een prik krijgt. Vooral dat laatste montert haar bijzonder op, geen leuker vermaak dan leedvermaak.

Bij de Formido kopen we een emmer met klei. Beide kinderen zijn daar de hele middag zoet mee geweest. Straks begint Nederland-Engeland, maar ik heb het niet zo op vriendschappelijke wedstrijden. Neen, mijn hoofd zit op dit moment bij de programmeertaal Python (Wikipedia) waarmee ik wat processen binnen het Esri-product ArcGis probeer te automatiseren. Dat is toch het ding waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Gelukkig is het nog lang niet af.

August 10, 2009

Gewoon, eindcijfer zes

Vandaag zijn mensen extra vriendelijk tegen collega's, buren, winkelpersoneel ja eigenlijk tegen iedereen. Hoe komt dit, staan de planeten misschien in een lijn? Neen, ik zeg alleen dit: "Eindcijfer zes". Straks ga ik maar eens voorzichtig en onder voorbehoud afscheid nemen van wat mensen, immers de kans is groot dat dit mijn laatste werkdag is. Eindcijfer zes.

09.08.2009: Diana (3) is eigenlijk een prinses en loopt erg elegant op hakjes. Klik voor groter.Het fenomeen doet zich voor dat het legioen mensen dat geen lot gekocht heeft zich nu zit te verbijten: "Het zal toch niet zo zijn dat die kwal van een [vul hier naam naar keuze in] straks multi-miljonair is en ik niet? Dinsdagochtend verkneukelt datzelfde legioen zich erover dat zij relatief een euro of 15 rijker zijn geworden ten opzichte van eerdergenoemde kwal.

Soms lijkt het wel of afgunst en leedvermaak de wereld domineren en dat is wel een beetje jammer. Diana (3) heeft daar soms ook al last van maar zondag niet want toen was ze een prinses. Als ze prinses is wil ze geen pamper aan maar wel een roze onderbroek.

Verder een prinsessenjurk en prinsessenschoenen met hakjes die een maat of vijf te groot zijn maar waar ze zich verbazingwekkend gemakkelijk op voortbeweegt, jong geleerd is oud gedaan. Een en ander wordt afgemaakt door de lippen te stiften met roze prinsessenlippenstift.

Bij de Zeeman, wij behandelen haar heel gewoon, vertelde Diana aan de winkelmeisjes dat zij een prinses is. De dames vonden haar ook echt op een prinses lijken. Bij het weggaan zei Diana dag tegen die gewone, simpele burgers. Het verwarmt mijn hart dat ze zich ontwikkelt tot een prinses voor het volk. Een beetje de Frans Bauer onder de prinsessen.

Neen, wij moeten die Jackpot vanavond echt winnen. Voor gewone stervelingen valt het niet mee een prinses te onderhouden. Donders! Eindcijfer zes.

July 26, 2009

Nieuwe klanten belangrijker dan de oude?

De laatste weken stalked KPN mij enigszins, zij hebben in de gaten dat mijn mobiele telefoonabonnement in september afloopt en bestoken mij met enorm gunstige aanbiedingen. Maar ik sta in dubio, weet niet eens of ik wel een ander toestel wil en overweeg een Vodafone Scherp Sim-only abonnement.

Maar ja, dan internet je wat en zie je allerlei mooi speelgoed voorbij komen. De Samsung S8000 Jet ziet er toch wel gelikt uit en is bij diverse aanbieders gratis te verkrijgen. Gratis dient dan gelezen te worden als in combinatie met een tweejarig abonnement van ongeveer 20 euro per maand. Zelfs mijn bank de Rabobank heeft een dergelijke aanbieding.

Niet geheel onbelangrijk, aangezien Luchiano (11) in september naar de middelbare school in Tilburg gaat heeft hij ook een mobieltje nodig. Vanwege de netwerk dekking kiezen we sowieso voor een KPN-netwerk aanbieder of eventueel voor Vodafone. In Zuid-Nederland valt T-Mobile al snel af.

26.07.2009: Luchiano (11) maakt een foto met zijn nieuwe mobieltje van zijn zusje Diana (3) en zichzelf. Klik voor groter.Zondagmiddag rijden we naar Tilburg, het is koopzondag. "Is de Tilburgse kermis eigenlijk nog aan de gang?", vraag ik mij af. Op het moment dat we in de sluis richting parkeergarage Koningsplein vast staan weet ik het antwoord al. We kunnen niet vooruit en niet achteruit en gezien de aankomsttijd van ongeveer 13:15 verwacht ik niet dat er snel mensen plaats maken in de parkeergarage. Al met al duurt het een half uur voordat de auto is geparkeerd.

Op het Koningsplein vallen we met de neus in de boter qua kermis. Diana (3) houdt haar oren dicht, ze heeft vaak last van harde geluiden. We lopen richting de Heuvelstraat en komen al snel de KPN-winkel tegen. De verkoper vraagt wat hij voor me kan doen en ik vertel dat mijn abonnement bijna verlopen is en wat KPN mij aan kan bieden.

Dat blijkt vies tegen te vallen. Als ik vertel dat ik toch echt gelezen heb dat de Samsung S8000 Jet gratis is bij een abonnement van 20 euro reageert de verkoper: "Ja, maar dat is voor nieuwe abonnees". Het is maar goed dat ik een riem aan heb maar reageer toch als door een wesp gestoken: "Wat? Nou, als dat zo is heb ik het wel gezien. Dan ga ik naar Vodafone!"

Niet echt professioneel van mijn kant, anderzijds speel ik de rol van klant en hij die van verkoper. Zijn chef of de senior-verkoper, in ieder geval iemand met iets meer ervaring, probeert de zaak te redden. "Voor vaste klanten zijn er ook speciale kortingen mogelijk". Zelf ben ik echter nog steeds de eerdere informatie aan het verwerken, kennelijk zijn vaste klanten van geen enkel belang meer?

Uiteindelijk kan ik de Samsung Jet krijgen voor tien euro bij een tweejarig abonnement van 26,50. Nu is tien euro niet veel, maar het gaat mij ook om het principe. Waarschijnlijk wordt het toch Rabo Mobiel en voor Lucy geldt een maand later dan hetzelfde. Zo verliest de KPN toch in één klap twee klanten, of dat nu zo slim is?

Ze mogen Luchiano dankbaar zijn want hij heeft zijn zinnen gezet op een Nokia 5130 Xpress met een Prepaid abonnement. Er zit een aardige korting op het apparaat omdat het toevallig (?) 25 graden Celcius is. Voor 65 euro mogen we hem meenemen, inclusief 15 euro beltegoed. Tsja, Luchiano is natuurlijk een nieuwe klant die vanaf nu door KPN uitgemolken wordt.

Van dat uitgemolken worden heeft hij nu nog geen last en Luchiano is dolblij met zijn eerste mobieltje. We lopen terug naar de parkeergarage en stoppen bij een paar attracties. Diana heeft zich tot dan toe rustig gehouden maar als ze drie keer in de draaimolen heeft gezeten wil ze er niet meer uit. Uiteindelijk lukt het met de belofte om bij McDonalds te dineren.

Een mooie afsluiting van een middag die weer een levensles heeft opgeleverd. Later wint Mark Cavendish met enorme overmacht de slotetappe van de Tour de France op de Champs Elysées.

July 12, 2009

Diana wordt zelfstandig

Begin augustus wordt Diana (3) bij het consultatiebureau verwacht. Men wil zien of zij op schema ligt voor een drie-jarige. Ik moet een vragenlijst invullen en een van de vragen is of zij al zinnen van drie woorden spreekt.

Wat dat betreft is er geen probleem, Diana spreekt steeds beter en gebruikt woorden als "omdat", "zodat" en "want" om zinnen aan elkaar te knopen. Slechts het feit dat het soms net is of ik Dora hoor praten baart enige zorgen.

12.07.2009: Diana (3) is vandaag 1164 dagen oud en vraagt zelf om worstjes bij de vleesafdeling van Albert Heijn. Klik voor groter.Waar in de tekenfilmserie Dora Zwieber de Vos degene is die voor de spanning zorgt zijn dat bij Diego twee aapjes die de Bobo's heten. Net als Diego bezig is met een gevaarlijke actie om een paar dieren in nood te redden doen de Bobo's iets doms. "Altijd problemen met die Bobo's", klinkt het dan. Ik zeg meteen: "Altijd problemen met die Diana's", waarop zij steevast antwoordt: "Ik ben toch één Diana? Altijd problemen met die papa's!"

Verder is ze dol op boodschappen doen. In Rijen gaan wij naar de C1000 en naar Albert Heijn. Soms vraag ik: "Waar zullen we naar toe gaan, C1000 of Albert Heijn?" Bijna altijd kiest Diana voor Albert Heijn.

Nu is Albert Heijn ook een leukere winkel, helemaal voor kinderen. Diana weet waar alles staat en met alles bedoel ik waar iets te halen valt: de koffiehoek, de vleesafdeling, de kaasafdeling en de computerhoek. Wij drinken nog wel eens een kopje koffie in de koffiehoek en lezen daarbij een krantje. Ineens komt Diana met haar eigen karretje langsgelopen en vraagt in het voorbijgaan: "Willen jullie kaas?"

Is goed. Zij loopt door naar de kaasafdeling waar meestal een schaal met kaasblokjes staat en vraagt aan de kaasjuffrouw een paar stukjes kaas. Zaterdag zitten we wederom in de koffiehoek en loopt Diana naar de vleesafdeling. Ze probeert een stukje worst af te troggelen en discussieert met het meisje. "Mag ik alsjeblieft een worstje? Ik heb honger!"

De rest van de tijd maakt ze vol in de computerhoek. Het voordeel is dat wij er geen omkijken naar hebben. Wel is het oppassen geblazen met haar eigen karretje. Luchiano (11) dacht laatst dat die boodschappen erbij hoorden en zette ze op de band. Nu hebben wij een groene en een blauwe maatbeker en nog wat prullaria.

Als ze bij Albert Heijn slim zijn kicken ze die Harry Piekema (Wikipedia) eruit en zetten Diana in voor hun reclames. Naar verluidt is Piekema trouwens geboren in Winschoten. Renesmurf?

July 4, 2009

Diana breekt door

Een ietwat minder fris praatje op de zaterdagochtend. Diana (3) zit in haar zindelijkheidsproces. Regelmatig, zo ongeveer de helft van de keren, plast zij tegenwoordig op het toilet. Zelf kijkt ze graag toe hoe ik urineer maar als zij op het toilet zit moet de deur dicht. Het gekke is dat we haar nooit zover kregen om op het toilet te poepen. Soms probeerde ze het wel, perste een keer of twee en scheed (sic!) er dan mee uit.

04.07.2009: Diana (3) poept voor het eerst op het toilet, een doorbraak. Klik voor groter.Zaterdagmorgen klom ze uit haar ledikant en kwam tussen Lucy en mij in liggen. Opeens zegt Lucy: "Hey, je bent aan het poepen hè? Ga vlug naar de wc!" Voor de goede orde, dit zei ze dus tegen Diana en niet tegen mij. Diana loopt naar beneden en luttele minuten later hoor ik luid gejuich. Kennelijk is het gelukt. "Jaaaaa, je hebt op de wc gepoept. Nu gaat papa een cadeautje voor je kopen!" Met haar telefoon maakt Lucy een foto van het produkt.

Het gekke is dat ze gisteren nog op Luchiano's (11) kamer in haar roze prinsessenjurk plaste. Dat was een hoop gedoe om het op te ruimen en waarschijnlijk heb ik iets te weinig water gebruikt bij het zwabberen want 's avonds stonk het nog behoorlijk. Maar dit terzijde.

Een ander opvoedkundig aspect. Diana heeft een vrij luide stem en als haar iets tegenwoordig niet zint begint ze te schreeuwen. Daar ben ik niet zo van gediend want het is geen prettig geluid. Meestal is Luchiano de oorzaak van haar geschreeuw, hij heeft de neiging om nogal eens door te gaan met zijn kleine pesterijtjes. Het gevolg is dat ik boos word op beide kinderen.

Diana voelt dit haarfijn aan, dat er een zekere correlatie bestaat tussen wat Luchiano doet, haar schreeuwen en mijn boosheid. Net zat ze met Luchiano op de bank en ze ergerde zich aan hem. Meteen zette ze een flinke keel op en schreeuwde tegen hem: "JIJ MAG MIJ NIET LATEN SCHREEUWEN!"

Neen, dan kan ze toch beter op het toilet uit haar rug brullen.

June 7, 2009

El Sapo El Sapo (50)

1.

Verliefd
Tijdens haar verblijf in Nederland heeft Sugey voornamelijk het enerverende Rijen gezien. Samen met Lucy loopt zij elke dag een rondje van ongeveer 9 kilometer. Tijd om eens naar een iets grotere stad te gaan. Zaterdag rijden we naar Breda en daar proeft Sugey voor het eerst van haar leven de Hema-worst. Ze vindt hem lekker. Als de dames een schoenenzaak inlopen blijven Luchiano (11), Diana (3) en CasaSpider (32x) buiten wachten.

In een etalage ziet Luchiano haar en ineens is hij verdwenen. Tot mijn verbazing staat hij even later in de etalage naast zijn nieuwe liefde en lijkt zielsgelukkig. "Eigenlijk helemaal geen slechte keuze, zo'n mooie pop", mompel ik in mijzelf. Later drinken we wat op het terras van Café Vulling. Diana loopt rond en ziet twee jongetjes. Op de ene (helemaal rechts op de foto bijna het beeld uitrennend) is zij direkt stapelgek. Ook zij heeft haar liefde voor een dag gevonden.

Als we terug naar huis rijden moet Lucy ineens ontzettend plassen. We maken een noodstop bij, hoe toepasselijk, Brabant Water in Breda waar zij achter een vrachtwagen haar blaas leegt. Welk een opluchting nadien.

2.

Voetbal
's Avonds is er voetbal op televisie, IJsland-Nederland. In de eerste helft speelt Nederland verrassend goed. Luchiano stelt een interessante vraag: "Is dit vrijwillig?" "Neen, ze worden gedwongen", antwoord ik. Maar hij bedoelt natuurlijk vriendschappelijk. Uiteindelijk wordt het 1-2 voor Nederland. Heel knap, maar toch begrijp ik er niets van hoe wij op de tweede plaats (Mirror) van de Fifa Wereldranglijst terecht hebben kunnen komen. Een team dat jarenlang geen halve finale heeft gehaald op een EK of WK hoort daar niet thuis. Also sprach CasaSpider.

3.

Déjà vu
Sommige dingen heeft men al eens gezien of meegemaakt, zo lijkt het. Het voordeel van een blog is dat deze dingen vastliggen. Neem nu bijvoorbeeld ons terrasbezoek aan Café Vulling. Daar zaten wij ook op 11 oktober 2008 en het is echt niet zo dat Café Vulling onze stamkroeg is. Integendeel, dit was pas de tweede keer. Maar wat is nu het bijzondere? Die avond speelt het Nederlands Elftal thuis tegen... IJsland. We winnen met 2-0 en Michel Vorm is blij dat hij de drankjes uit de minibar niet zelf hoeft te betalen.

Een iets minder spectakulair Déjà vu is dat Lucy al eens eerder ontzettend moest plassen. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de Curacao Airshow bij Caracasbaai op 2 september 2001. Zie hier het bewijs.

4.

Blaffen
Nederlandstalige honden blaffen zo: "Waf-woef" of gewoon "Waf-waf". Spaanstalige honden verstaan hier niets van en blaffen als volgt: "Hau-hau". Er zijn van die momenten dat men verder niets meer wil zeggen.

May 24, 2009

Duinrell Rijen

Zaterdag was het geweldig zomerweer en ook op zondagochtend ziet het er allemaal niet verkeerd uit. Op Curacao haalt men er de neus voor op, maar hier gonst het direct van de activiteiten. We beginnen met een kleine quiz.

Vraag: Waarom is CasaSpider zaterdag omstreeks een uur of twaalf een tikkeltje duizelig?

Mogelijke antwoorden:

1. Eerder die ochtend heeft hij reeds drie flessen Westmalle Tripel soldaat gemaakt.
2. CasaSpider is aan het trainen voor de halve marathon.
3. Zojuist heeft CasaSpider een heel zwembad opgeblazen. (In de zin van lucht erin blazen)
4. CasaSpider is zwanger.

Sjongesjonge, wat gaat er veel lucht in zo'n zwembad. Gelukkig hebben we niet het iets grotere formaat gekocht en die gedachte komt straks nogmaals naar boven drijven als we zondagavond de stop eruit trekken en het water onze tuin (en misschien die van de buren) blank zet.

23.05.2009: Een prive Duinrell in Rijen, het kan slechter. Klik voor groter.Voor de rest is een zwembad een schot in de roos, het verleidt Luchiano (11) tot de volgende bespiegeling: "Gek is dat, dat zo iets simpels als een zwembad voor zoveel plezier kan zorgen." Het doet mij terugdenken aan de tijd in Curacao toen hij drie was en Lucy een spercieboon aan een touwtje bond. Luchiano deed net of de boon een slang was en kon er uren mee rondlopen.

Vuile honden, inmiddels is hij wel een stukje veeleisender geworden. Vrijdag gingen we met zijn tweeën naar Breda om een aantal dingen aan te schaffen, onder andere overhemden voor mij.

Het is altijd gezellig als wij samen op stap zijn, alleen jammer dat Luchiano daar vaak misbruik van maakt door heel geniepig dingen aan mij te vragen. "Pap, koop je alsjeblieft Fifa 2009 voor mij, alsjeblieft?" Hij weet dat ik in dergelijke situaties kwetsbaar ben. Ach, het voordeel is dat we nu minder televisie kijken, Fifa 2009 slaat de klok en Feyenoord kan daar nog wel van NAC winnen.

Terug naar het zwembad. Na een tijdje in de zon te hebben gelegen houd ik het niet meer uit en duik er ook in. Ja, het is echt een fijn zwembad met water enzo. Met moeite krijg ik de kinderen mee naar Albert Heijn en als we terugkomen willen ze er meteen weer in. We eten buiten kip met rijst en sla en drinken er een flesje koude Rosé bij. Ik maak nog een foto van Luchiano waar hij mee in zijn nopjes is, immers zijn buikspieren zijn zichtbaar en dat gaat indruk maken op de meisjes. Niet op Diana (3) want die loopt al in pyjama. CasaSpider knapt een uiltje.

's Avonds kijken we naar Scary Movie 4 waarin de wereld wordt bedreigd door Aliens, de zogenaamde Tripods. "Om hun te verslaan bouwen wij ook een Tripod, maar dan een met vier poten", dat soort gein. De zon begint alweer te branden, hoogste tijd om Duinrell Rijen open te gooien.

May 23, 2009

Diana (3) en de insecten

Man, man, wat zit ik lekker in het zonnetje in de achtertuin. Diana (3) speelt eerst in de zandbak en bekijkt dan de insecten die in de tuin rondkruipen. "Kijk, een rups en een mier. En daar vliegt een bij, oeh!" Ze is een beetje bang voor bijen.

Diana: "Straks pikt die!"
CasaSpider: "Nee joh, laat maar lekker vliegen. Bijen maken honing."
Diana: "Ja, en mieren maken aardbeienjam."

May 21, 2009

Missers

We waren voor Diana (3) bij oogarts Vrijland in het Amphia ziekenhuis Breda Langendijk. Zij heeft regelmatig ineens een stekende pijn achter haar oog. De oogarts had het al snel gezien, niets aan de hand. Wel krijgt ze een vervolgafspraak bij orthopist Patricia Neomagus die we al kennen via Luchiano (11). De vraag is altijd hoever men door moet gaan als een arts zegt dat er niets aan de hand is. Niemand wil later in een aflevering van Missers terecht komen, missers die niet zelden voorkomen hadden kunnen worden als de patient en/of zijn omgeving assertiever was geweest.

Toevallig zijn we enkele dagen later op bezoek bij neuroloog Sanders in de vestiging Molengracht van het Amphia ziekenhuis. Niets ernstigs, hoor. Bij het inschrijven staat er een oudere dame voor me. Als ze aan de beurt is vraagt de receptioniste: "Heeft u de geheugentest al gedaan of komt u net binnen?" Een beetje verward antwoordt de oudere dame: "Ik kom net binnen." Hoe weet men nu of dit de waarheid is, vraag ik mij af.


11.05.2009: Tot onze verrassing viert speelschool 't Hummeltje Diana's derde verjaardag. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Om af te sluiten Diana's verjaardagsfeestje bij speelschool 't Hummeltje op maandag 11 mei. Lucy maakte de foto en die was raak.

May 5, 2009

Er is een Prinsesje jarig

Dinsdag is het Bevrijdingsdag, een dag die traditiegetrouw altijd op 5 mei valt. Een dag waarop CasaSpider heel toepasselijk vrij is en de dag dat onze Diana (3!) zich bevrijdde uit de buik van haar moeder. Dat was dus drie jaar geleden oftewel 1095 dagen.

05.05.2009: Prinses Diana viert haar derde verjaardag. Klik voor groter.Hoe begint men zo'n dag? Een echte prinses wil zich eerst even opmaken, dat is logisch. Dan komt ze even naast de leeuw met de zilveren manen die goed bij het kussen kleuren liggen en maken we met zijn tweeën gezellig een foto. Beneden wacht een verrassing, de zojuist in elkaar gezette glijbaan van Little Tikes. Het was zelfs voor Lucy nog een hele klus.

De hele kamer ligt bezaaid met ballonnen, net als bij Diana's eerste verjaardag op Curacao. Ze kruipt er meteen als een baby doorheen, waarschijnlijk de herinnering aan toen. CasasPa, Truus en Tom (4), de zoon van Pascale en Luc, komen op koffievisite. Ze brengen veel pakjes mee, het lijkt warempel Sinterklaas alleen is nu alles voor Diana.

Er is een prinsessenjurk, prinsessenoorbellen, prinsessenkettinkjes, een prinsessenkroon en prinsessenschoenen met hakjes. Een vrouw kan niet snel genoeg beginnen te leren op hakken te lopen dat is algemeen bekend. De aardbeientaart met slagroom komt op tafel met drie kaarsjes. Eerst zingen we het standaard repertoire aan verjaardagsliederen. Diana staat erbij en luistert ernaar, als een prinses.

Als het bezoek vertrokken is mag ze even slapen. Inmiddels klinkt de Bachata-muziek weer vanaf beneden en maken we ons op om uit eten te gaan, een idee van Luchiano: "Pap, wat zou je ervan zeggen... om Diana nog een leuk kado te geven... dat we bij McDonalds gaan eten?"

- "Goed idee man", antwoord ik. "Dan ga ik nu met Diana naar McDonalds en eten wij straks spruitjes met witlof." Dat was echter niet de bedoeling. We gaan op pad naar het filiaal in De Reeshof te Tilburg. Het toetje van Diana's verjaardag is de halve finale Champions League tussen Arsenal en Manchester United. Wat leggen we haar toch in de watten.