« Mauerfall - The Wall | Main | Moeten we dit serieus nemen? »

We moeten het allemaal zelf doen

De Albert Heijn in winkelcentrum De Laverije te Rijen is grondig verbouwd en heringericht. Onderdeel van de nieuwe inrichting vormen een paar rekken met zelfscanapparaten. Een vriendelijke dame legt aan de consument uit hoe het werkt en hoe men zelfscannend toch gebruik kan maken van bonus-, 35%- en andere aanbiedingen.

Wat zijn de voordelen van zelfscannen? Consumentenorganisatie ConsuCasa zet ze even op een rijtje:

11.11.2009: CasaSpider scanned zijn boodschappen bij Albert Heijn voor het eerst zelf, het valt niks tegen. Klik voor groter.

  • De boodschappen kunnen meteen in de tas, dat scheelt tijd en stress ten opzichte van de lopende band bij de oude kassa's.
  • Men heeft direkt een overzicht van wat de boodschappen kosten. Zo was ik verbaasd over de prijs van een grote fles Euroshopper (dat wel) slasaus, 49 eurocent!
  • Huh? Ben ik al aan het einde van de voordelenlijst?

Eens kijken of er ook nadelen kleven aan het zelfscannen:

  • Het eerstgenoemde voordeel is niet zo voordelig als het lijkt. Het is zaak om de zware boodschappen eerst te zoeken, anders wordt het een drama met het direkt inpakken van de tassen.
  • Al met al kost het heel wat tijd, dat zelfscannen. Ik deed nu 45 minuten over de boodschappen waar normaliter 25 volstaan.
  • Waar blijft het contact met een mooie caissiere? Okay, vandaag had ik drie encounters met AH-medewerksters in verband met het zelfscannen. Uiteindelijk is het toch de bedoeling van Albert Heijn dat er personeel uit kan.
  • De groente moet men weer ouderwets zelf wegen, back to the future?
  • Thuis lees ik op de kassabon dat ik recht heb op VIER SNEEUWWITJES en die ben ik VERGETEN! Dat overkomt me niet bij een caissiere.

Verder heeft het wel iets, dat gescan en gebliep. Bij het richten van de scanner op mijn streepjesoverhemd bleek ik een bonusaanbieding te zijn, gratis af te halen. Ja het is de elfde van de elfde, een heel andere dag dan de dertiende van de tweede. De hele maatschappij ontwikkelt zich richting individualisering en zelf doen. Het is niet anders en daarom is het zaak hier maar zo snel mogelijk op te anticiperen.

Bliep.

Comments

Een gratis DBA? Het moet niet gekker worden ;-)

In Amerika heb ik voor het eerst een self service kassa gebruikt. Ik denk dat dat beter werkt. Gewoon ouderwets winkelen en dan zelf scannen, wegen en inpakken en daarna met je pinpas afrekenen, ideaal. Een cassiere overziet 4 kassa's wat dus voor de nodige besparing zorgt voor de grootgrutter. Ben benieuwd hoe jij over een tijdje over het AH scannen denkt, niet de neiging om een aantal artikelen te "vergeten" te scannen?

Altijd al geweten dat jij een bonusaanbieding bent.
Ik las vandaag toevallig een colum van een man die bij de kassa altijd bang is aangesproken te worden door de cassiere op de boodschappen die hij koopt. (wat, 3 flessen wijn, is dat niet erg veel?). Voor hem is dit een prima oplossing. Bij de Continente kan het hier ook maar ik ga altijd bij de cassiere, die helpt mee inpakken in de vele plastic tasjes.

Hahaha, laat dat de klant waarbij je gedetacheerd bent maar niet horen.
Voel je je nu niet een beetje goedkoop?

@Lars Mennen: Bij de Postcodeloterij geven ze een gratis BMW weg, dus in die zin kan het een stuk gekker.
@Theo: Het scannen heeft wel iets, ik denk dat ik er wel aan kan wennen. Het gratis meenemen van een krat bier spookt wel even door je hoofd maar het blijft slechts bij spoken. Nette opvoeding, he.
@Margriet: Het stadium van die man ben ik al lang voorbij sinds Luchiano die de spullen op de band legt keihard door de winkel roept wat dat zijn, die condooms. Die plastic zakjes doen mij terugdenken aan Curacao waar vele jongens en een paar meisjes klaarstonden om je boodschappen in te pakken. Ik weet niet of dat nog steeds gebeurt, de plastic tasjes zijn er geloof ik tegenwoordig verboden.
@Laurent: Nee hoor, bonus zie ik juist als iets extra's. Nu de rest nog.

Zelfscannen, ik zei het al eerder, is het positiefste element van de verandering van Konmar naar AH XL. Hierdoor kan ik snel de AH door, ook voor een enkel dingetje. Het scheelt rijen (nooit meer altijd de langzaamste rij), het scheelt omgepak. En nog steeds heb ik de vrijheid om de babbeltjes te maken die ik wil. Soms 's ochtends als het rustig is pak ik gewoon de kassa (dat moet je dan wel van te voren bedenken).

Wat een geprut. Haha. Het voelt ineens als wasmiddelen en strijkpraat.

Meestal halen we de groenten en vis of vlees ergens anders. Daar is nog veel meer 'kruideniercontact'.

ik vind het een groot voordeel dat je niet alles eerst op de band moet laden en daarna weer in de tas. Je wordt ook steeds handiger in het scannen - hoewel, geldt dit ook voor handige harry's als jij?:-) ik ben alleen steeds bang dat ik iets vergeet te scannen, maar dat kun je snel terug zien op je schermpje. Ben nog nooit gechecked, dat lijkt me ook wel spannend.

@Pascal: Ik ben er nog niet uit of het tijdwinst oplevert. Een pot bruine bonen is zo gepakt en als er een kassa vrij is direkt betaald. Ja, lekker die wasmiddel- en strijkpraat. Het leukste vind ik de controle die je over je boodschappen hebt. Ook al kan ik ook bij de gewone kassa tamelijk goed inschatten wat de boodschappen kosten. Voorlopig blijven we lekker scannen.
@Pascale: Ik kan ontzettend goed scannen, al zeg ik het zelf. Het handig inpakken is een tweede, maar daar wordt men vanzelf beter in. (Eerst de aardappelen kopen, dan de eieren). Ik ben banger dat ik iets per ongeluk twee keer scan dan dat ik iets vergeet. Zoals bijvoorbeeld die SNEEUWWITJES!

@Casa: misschien is dat een belangrijke punt: de drukte bij de AH en het belang van zelfscannen. Het zou ook kunnen dat ze bij ons het zelfscannen sneller hebben gemaakt door minder kassa's te openen. Bij de zelfscanners kan je altijd doorlopen, op het betalen na dan.

Ideaal. Ik heb dat bij ons nog niet gezien! Ik vraag me trouwens af of er op deze manier meer proletarisch gehopt wordt.

Het is wennen, heel erg wennen, je zal zien dat het steeds sneller gaat!

Het is net als met de streepjescodes, op den duur niet meer weg te denken.

@Pascal: Eerlijk gezegd heb ik nooit last van de wachtrijen bij Albert Heijn, zelfs op zaterdag valt het mee. Maar wees gerust, ik ga lekker scannen!
@Ella Rook: Gek is dat, want het lijkt me typisch iets Amerikaans. Alhoewel, Nederlandse werknemers zijn duurder en moeilijker kwijt te raken. Misschien daarom? Om de kosten van een werknemer te compenseren moeten er heel wat kratten bier proletarisch gekocht worden.
@Renesmurf: Iets zegt mij dat het scannen zelfs zijdelings met streepjescodes van doen heeft.

Het is natuurlijk alleen voor AH goedkoper want jullie boodschappen zijn niet voordeliger als je scant dan dat je van de kassa gebruik maakt. Eigenlijk ben je dus voor AH flink geld aan het verdienen, dat doen ze heel slim. Zoals je al schrijft moeten er heel wat kratjes bier "vergeten" worden om de kosten voor een werknemer te compenseren.
En uh Casa we hebben hier idd geen plastic tasjes meer, in het begin even wennen maar nu weten we al niet meer beter. Niet dat het nu beter gaat met het milieu hier hoor, dat was een mooie smoes om een enorme kostenbesparing door te voeren ;-)

@Theo: Natuurlijk doet AH het uit eigenbelang. Men hoopt op een win-win situatie, ik ben daar nog niet uit. Wat is er gebeurd met al die tientallen/honderden inpakkers, zijn die in eenk klap werkloos geworden?

jij een handige harry . . . ik snap je zus niet. Overigens: kun je nog wel een winkelwagentje gebruiken? Dan kun je toch later de tas vullen? CasasPa

@CasasPa: Een van de voordelen is juist dat je je tas vult tijdens het winkelen: tijdwinst. Maar vandaag hebben we ouderwets boodschappen gedaan en dat ging toch sneller.