« Aangetast rechtsgevoel (2) | Main | We moeten het allemaal zelf doen »

Mauerfall - The Wall

Eerst was er al iets in Tsjechie en/of Hongarije, maar toen kwam de letterlijke doorbraak. Mensen vanuit het voormalige Oost-Duitsland konden in Berlijn ongehinderd van de oost- naar de westzijde lopen. Ik herinner me een mengeling van verbazing, vreugde en opwinding.

In de jaren 1978 en 1979 studeerde ik Duits aan de Rijksuniversiteit Utrecht en ging met studiegenoot Paul Spanjaart (Website) en een jaar later wederom met Paul en ook met Ronald Korvers naar Berlijn. We logeerden in een studentencomplex en in een gekraakte woning. De ijzerdraad die als sleutel diende lag in de brievenbus.

Uiteraard bezochten we Oost-Berlijn, zowel via de grensovergang Friedrichstrasse (U-Bahn) als bij Checkpoint Charlie. Vooral die laastse heeft indruk gemaakt. Die dag hebben we illegaal geld gewisseld en boeken gekocht, ze waren er spotgoedkoop.


09.11.1989: De val van de Berlijnse Muur, een jaar later gevolgd door het concert van Pink Floyd. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Om een uur of vijf kwamen we bij de grenspost aan om terug te keren naar het vrije westen. Het weer was somber, grijs en zelfs een tikkeltje donker. We liepen door de lange met beton bemuurde gangen die als sluizen dienden. Bij de eerste controle werd Paul's camera aan een grondig onderzoek onderworpen. Gelukkig was het een Praktica, made in DDR. Dat wekte de sympathie van de douanier en we konden door naar de volgende controle.

Er deden vele verhalen de ronde over naieve westerse studenten die zonder vorm van proces opgepakt zijn bij de grensposten, wegens spionage, illegaal geld wisselen etc. De Westduitse regering moest de ongelukkigen vervolgens voor enkele tienduizenden D-Marks vrijkopen. Ik voelde mij onbehaaglijk en tegelijk was daar de opluchting op het moment dat we weer voet op West-Berlijnse bodem zetten.

Vraag niet aan mij welk systeem nu beter is, het communistische of het kapitalistische. Gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer waren uitstekend geregeld in Oost-Duitsland. Maar als men een muur om een land moet bouwen om de mensen binnen te houden is er per definitie iets niet in orde. Tegenwoordig probeert men juist muren te bouwen om mensen buiten te houden, is dat niet gek?

"Der Mauerfall" is een van de belangrijke historische gebeurtenissen van de vorige eeuw. Wie herinnert zich nog het indrukwekkende concert van Pink Floyd op 21 juli 1990, The Wall - Live in Berlin?

Comments

Ik weet dat het maatschappelijk totaal onaanvaardbaar is, maar eigenlijk is dat concert het enige wat ik me kan herinneren..

Dat gevoel van vrijheid dat je had toen je weer op West Duitse bodem was, doet mij herinneren aan 10 april 1045: wij werden 's morgens wakker en hoorden "de Duitsers zijn weg". Wij waren bevrijd van vijf jaar opgesloten zitten en voortdurend in spanning zitten dat er iets kon gebeuren. CasasPa

Dat concert herinner ik me nog als de dag van gisteren. Met 3 man 's morgens vroeg in een oud Opeltje richting Berlijn en na het concert slapen (wel in een tentje) in een park ergens in Berlijn.

En wat een geweldige sfeer hing er!

"Vraag niet aan mij welk systeem nu beter is (...)"
Als mensen constant bang moeten zijn om opgepakt te worden omdat je denkbeelden niet overeenkomen met die van het systeem, dan denk ik dat die vraag vrij makkelijk is. Het idee van communisme is dan misschien wel heel OK, maar de uitvoering bleek niet goed te zijn. Mensen met macht worden onmenselijk naar anderen toe. Of macht is verslavend?

Een muur dwars door een stad is sowieso erg raar, erg onnatuurlijk, en tegelijkertijd boeiend.

Beide systhemen deugen niet.
Toch zijn we beter af zonder muur.

@Suffie: Ach, als musicus is je dat vergeven.
@CasasPa: Oost-Duitsland was natuurlijk niet bezet maar ik kan me er iets bij voorstellen.
@Jan: Ik zie het voor me, of Opel Duits blijft/wordt is weer een actueel thema.
@Pascale: Veel mensen hebben het niet eens in de gaten, die leven gewoon hun leven. Na de val van de muur zijn er veel ex-DDR bewoners geweest die terugverlangden naar de goede dingen uit hun tijd. ze hebben het westen vaak geidealiseerd. Het wrede is wel dat gezinnen door de muur zijn gescheiden (geweest). Macht is zeker verslavend en wordt overal misbruikt.
@Renesmurf: Muren benemen je het zicht, maar zonder muren geen kozijnen en zonder kozijnen geen werk voor Renesmurf!