« Gloria UC D3 - Rijen D4 0-11 | Main | Mauerfall - The Wall »

Aangetast rechtsgevoel (2)

Na de encounter op het politiebureau te Rijen heb ik het even helemaal gehad met het instituut Nederlandse politie. Toch ligt er een afspraak om aangifte te doen in Dongen, op donderdag 5 november om half vier. Dat kunnen we net redden als Luchiano (12) tenminste een beetje doorfietst om op tijd thuis te zijn van school. Dat lukt zowaar.

Als we het politiebureau in Dongen betreden valt ook hier de enorme rust op. Wie wel eens naar Amerikaanse politieseries kijkt associeert een politiebureau met een chaotisch, marktplaatsachtig gebeuren waar mensen al dan niet geboeid in- en uitlopen, geschreeuw, gelach, samengevat in een woord: levendig. Zo niet de politiebureaus van Rijen en Dongen, er heerst meer rust dan in een bibliotheek voor 65-plussers.

"Kan ik u helpen?", vraagt een vriendelijke dame aan de balie.
- "Jazeker, wij hebben een afspraak om half vier om aangifte te doen."
"Ah, dat klopt ja. De man die de aangifte gaat opnemen wacht al op u."

Dat loopt nog eens gesmeerd. Uit een kamertje komt een lange man tevoorschijn die zich voorstelt als Ivo Smans. "Ik ben de computer al aan het opstarten, dat duurt meestal nog het langst", introduceert hij zich. En hij heeft nog gelijk ook, want pas om kwart voor vier is het systeem klaar voor gebruik. Onze gegevens worden gedetailleerd opgenomen en zo ook de plaats delict. Kijk, men kan ook aangifte doen via internet. Ik heb dat zelfs geprobeerd maar bij plaats delicht had ik het Beatrix College opgegeven en dat moet zijn sportcomplex Dongewijk. De gymzaal staat namelijk fysiek en juridisch los van de school.

Aanvankelijk zit Luchiano op zijn vertrouwde verveelde wijze naast mij. Maar gaandeweg de procedure en door de vragen van de heer Smans raakt hij steeds ge´nteresserder en geeft uit eigen beweging extra informatie die ik nog niet gehoord had. Omtrent de indeling van het sportcomplex, de gymzalen, de kleedkamers inclusief nummers en twee jongens die vermoedelijk meer van de diefstal van de mobiele telefoons uit de kleedkamer weten. De een heeft een opvallend blond krullend kapsel en de ander kijkt bijzonder scheel en heeft donker haar. Die twee moeten toch te traceren zijn.

Elke zin wordt nauwkeurig ingetikt door Ivo Smans en meteen daarna ter verificatie voorgelezen. Dat duurt lang maar werkt goed. Ook uit de opmerkingen die we tussendoor maken merk ik dat de zaak hier serieus wordt genomen. Het doet me terugdenken aan ongeveer het jaar 1990 toen mijn Union-fiets in Utrecht was gestolen. Op het bureau te Utrecht ben ik werkelijk erg goed geholpen en toen ik een dag of tien later naar "Der Alte" aan het kijken was ging de bel. Twee agenten stonden voor de deur met de mededeling dat mijn fiets gevonden was. Ik veinsde vreugde maar dacht inwendig: "Shit!" Immers, de fiets was verzekerd en ik zag mij reeds op een splinternieuw exemplaar rondrijden. Maar dat terzijde.

Als het proces-verbaal uiteindelijk is opgesteld en uitgeprint legt de heer Smans uit wat ermee gebeurt. Het wordt doorgestuurd naar Tilburg alwaar men de zaak verder uitzoekt. "Hoe lang worden camerabeelden eigenlijk bewaard?", vraag ik. "Meestal een week", antwoordt Ivo. Dat wordt dus krap, hopelijk nemen de agenten van het Tilburgse bureau de zaak net zo voortvarend aan als in Dongen gebeurt.

Het verbaal wordt netjes in een mapje met diverse telefoonnummers en een folder voor slachtofferhulp gestopt en aan mij overhandigd. Als we afscheid nemen bedank ik Ivo Smans voor de uitstekende service. Mijn vertrouwen in de politie is weer flink toegenomen. Een vreemd proces toch, hoe twee individuen het beeld over een organisatie van duizenden mensen zo snel kunnen bepalen. Al dan niet terecht.

Wordt hopelijk vervolgd.

Comments

Dat is zeker terecht, elk mens is verantwoordelijk voor het bedrijf waar die voor werkt.

Ze moeten wel snel zijn met de camerabeelden, anders heeft dat ook geen enkele zin.
En een pc van te voren opstarten zou ook niet verkeerd zijn.

Em wieweet, over 21 jaar haal je dit weer aan als voorbeeld hoe goed de plaatselijke politie werkt.

Een folder voor slachtofferhulp?? Nu meende ik dat er hier te weinig aandacht voor slachtoffers was, maar dit is toch ook weer overdreven...

Ik vind dit wel verfrissend om te lezen. Eindelijk eens iets positiefs over de politie, ik hoor altijd alleen maar geklaag.

Je vertrouwen in de politie is weer toegenomen, zeg je, maar heb je nou ook vertrouwen in de ßfloop, als slachtoffer zijnde?

Hier was de politie gelijk op school gekomen om daar de boel direct uit te zoeken! Had de school geen contact met ze opgenomen?Maar ik mag aannemen dat als die vriendjes al eerder aangifte gedaan hebben dat die videobeelden al bij de politie liggen?

@Renesmurf: Vind ik ook, maar in iedere organisatie zijn sterkere en zwakkere vertegenwoordigers te vinden. Qua camerabeelden en het opstarten van de pc heb je zeker een punt, ja zelfs twee.
@Irene: Wie weet Irene, wie weet. Of is het dan "werkte"?
@Laurent: Dat zit nu eenmaal allemaal in die map, maar Ivo Smans zei zelf ook al dat hij niet de indruk had dat Luchiano naar slachtofferhulp moest.
@Emma: De aangifte was positief, nu maar hopen dat de resultaten idem zijn.
@Els: Eerlijk gezegd niet al te veel. Het horloge komt niet meer terug. Wel hoop ik dat de daders van de mobiele telefoon diefstal op zijn minst opgespoord worden. Ik geef het 10% kans.
@Ella Rook: Dat blijft voor mij het meest frustrerend, dat er vanuit de school niets is ondernomen. Men verschuilt zich al te gemakkelijk achter de scheiding school/sportcomplex. Terwijl juist een school moet weten dat Lik-op-stuk de beste werkwijze is. Eerlijk gezegd vrees ik dat de camerabeelden er al niet meer zijn, we zullen zien.

Ik hoop dat alles goed komt en dat ze die jongens te pakken krijgen! Heeft Luciano al een andere horloge?

Wel balen dat het aangifte doen pas zo laat kan en dat de video beelden inmiddels mogelijk gewist zijn :-(
Ik hoop dat de daders worden gepakt, balen zeg..

@Ella Rook: Ik heb nog niets van de politie gehoord, dus ik vrees het ergste. Luchiano's opa heeft al bij de juwelier ge´nformeerd of ze eenzelfde exemplaar hebben.
@Jannie: Het was niet het leukste moment en zo zijn er helaas meer. Maar er zijn ergere dingen zullen we maar zeggen.