Main

April 18, 2011

Belletje Trekken 2.0

De bel gaat.
Zuchtend hijs ik me vanuit mijn favoriete positie op de bank omhoog en loop naar de voordeur.
Vast weer iemand die geld wil.
Door de ruit in de voordeur zie ik een meisje staan.
Ik doe de deur open.
Het meisje ziet er vlot uit en lijkt een jaar of tien, elf.
"Jaha?", vraag ik bedenkend voor welk doel zij mij het geld uit de zakken wil kloppen.
Het meisje kijkt me stralend aan en zegt: "Oh, ik ben vergeten weg te rennen!"
Als ik in de lach schiet komen er drie andere kinderen bij staan.
Of ik nog meer huizen weet waar ze belletje kunnen trekken.

April 5, 2011

Een geinige verklaring

Eind maart hebben wij op een zaterdag een aantal huizen bezocht in het kader van de Open Huis Route. Als men het huis gezien heeft vraagt de eigenaar altijd om een formulier in te vullen, voor de makelaar. Nu word ik regelmatig gebeld door makelaars.

Een van die makelaars wil mij graag informatie over meer huizen toesturen en vraagt om mijn email-adres.
Ik zeg: "casaspider apenstaart gmail.com".
De makelaar: "Aha, u heeft er een speciaal account voor aangemaakt?"

February 22, 2011

Gerard Need

Het exacte jaartal is mij ontschoten, maar waarschijnlijk speelt dit verhaal zich af in 1976 en anders in 1977. Destijds was ik een fanatiek tafeltennisser bij TTV Geenhoven in Valkenswaard. In het gebouwtje waar wij tafeltennisten werden op zondag danslessen gehouden. Mijn ouders, vooral mijn moeder, vonden dat ik moest leren dansen. Ergens leek mij dat ook wel handig, maar het moest wel incognito. Daarom viel het tafeltennisgebouw af.

Waarheen dan? Eindhoven leek voldoende ver weg en als men Eindhoven zei en dansen dan impliceerde dat meteen Dansschool Gerard Need. Ik ging naar het gebouw aan de Biesterdwarsweg. Op dinsdagmiddag fietste ik na school naar Eindhoven voor de lessen. "Eej, waar ga jij naartoe?", vroegen mijn vrienden toen ik rechts in plaats van linksaf sloeg. "Euhm, ik moet even een paar dingen doen", antwoordde ik dan of iets in die trant. Voor geen goud onthulde ik mijn geheim en Secret Story bestond nog niet.

De meeste mensen kwamen in groepjes naar dansles, maar ik zat daar in mijn eentje aan een tafeltje met een glaasje cola voor me. Dat had ook zijn voordelen, immers zo kon ik de leuke dames goed bespieden. Er waren trouwens meer jongens alleen, zij waren speciaal gevraagd vanwege het vrouwenoverschot. Zo was er een jongen met een vetkuif. Jammer genoeg was die een stuk vlotter dan ik en na twee lessen had hij al verkering met het knapste meisje, een blondine.

Zover is het bij mij niet gekomen, maar toch vond ik de lessen absoluut niet onplezierig. Een drietal meisjes kan ik mij nog goed voor de geest halen. Ondanks mijn niet imponerende danskwaliteiten werd ik het jaar daarop gevraagd om gratis mee te doen. Vanwege het vrouwenoverschot.

September 16, 2010

Gekke berichten in knakkige plaatjes

Nieuwe Fiat wordt drie meter breed


16.09.2010: Nieuwe Fiat wordt drie meter breed


Duitse man kaal door programmeertaal Python


11.09.2010: Moerse Boys C3 - Rijen C4 5-3; Moerse Boys uithangbord. Klik voor groter.


Zie ook:

Hoogbegaafde rekenaars benadeeld door rekenbeter.nl


16.09.2010: Hoogbegaafde rekenaars benadeeld door rekenbeter.nl


Zie ook:

September 8, 2010

Yesss!!!

Vals spelen loont, dat zagen we dinsdagavond wel weer bij Tros Opgelicht. #Schiltkamp.


08.09.2010: Eindelijk gerechtigheid, CasaSpider is opnieuw nationaal rekenkampioen van Nederland op rekenbeter.nl. Klik voor compleet overzicht.

(Klik voor complete stand)


Rekenbeter.nl heeft wel een correctie op het aantal seconden aangebracht. Waarom en hoe is mij niet duidelijk. Gelukkig geldt de correctie ook voor medeboef Raymond, die nu vijfde staat.

September 6, 2010

Trampa op rekenbeter.nl!

Inmiddels is algemeen bekend dat CasaSpider nationaal rekenkampioen van Nederland is. Jammer genoeg zijn metingen niet meer dan momentopnames. In de tussentijd heb ik een keer een foutje gemaakt en zakte op de ranglijst van rekenbeter.nl.

Sommige deelnemers verdenk ik van het gebruik van rekenmachientjes. Echt bewijs is er niet, maar vecht maar eens tegen een vermoeden. Wielrenners die aan succes hebben gesnoven, en vervolgens links en rechts ingehaald worden door mannen waarvan er op zijn minst een vermoeden is dat zij gebruiken, komen gemakkelijk in de verleiding objectief recht naar de eigen situatie om te buigen.

06.09.2010: CasaSpider zet al zijn slechtheid in om wederom nationaal rekenkampioen van Nederland te worden op rekenbeter.nl. Klik voor groter.Vals spel. In het Spaans is hier een mooi woord voor: Trampa! Ook de voormalig nationaal rekenkampioen van Nederland is onder de druk bezweken. Met een ingenieus plan stijg ik allengs weer in het klassement. Twee factoren zijn van belang voor een hoge klassering: ten eerste mag men geen fouten maken met de sommen en ten tweede wordt de totale tijd die benodigd is om de sommen op te lossen bijgehouden.

De goede rekenaars, of zij die een rekenmachine gebruiken, staan op ongeveer 300 seconden. De normale rekenaars bevinden zich tussen de 400 en 700 seconden. Nu mijn snode plan. Het is heel eenvoudig. Ik heb een tweede account aangemaakt met de naam SuperCasa. Met dit account maak ik de sommen naar eer en geweten. Na de derde opgave verschijnen de goede antwoorden en die schrijf ik op. Vervolgens maak ik de sommen met mijn CasaSpider account, dat is natuurlijk een fluitje van een cent en gaat enorm snel. Zo sta ik nu al op 67 seconden. GJ twittert meteen dat hij mij verdenkt van het gebruik van een rekenmachine. Welk een ongefundeerd wantrouwen!

Het is allemaal heel slim en toch vals. Alleen ben ik in mijn eigen kuil gevallen. De goede antwoorden van een bepaalde dag waren B-B-C. Ik noteerde deze antwoorden en ging naar mijn CasaSpider account. Snel klikte ik bij de eerste vraag op het middelste antwoord, evenzo bij vraag twee. Bij vraag drie nam ik blindelings de onderste mogelijkheid, klikte op Verder en zag tot mijn onthutsing dat ik vraag drie fout had. In al mijn slechtheid had ik over het hoofd gezien dat vraag drie ook een mogelijkheid D bevatte.

Dinsdag verwacht ik bovenaan te staan en mij wederom nationaal rekenkampioen van Nederland te kunnen noemen. Hoewel er een goeie slechterik met de naam Raymond is die op 77 seconden staat. Het is 99.9999% zeker dat hij dezelfde truc gebruikt. Boeven vangt men het best met boeven.

January 13, 2010

Little Dream

Terwijl in Haiti de aarde en hier het Kabinet Balkenende beefde ben ik die nacht aan het dromen. Zoals dat bij dromen vaker het geval is zonder me daarvan bewust te zijn. De plaats van handeling is een supermarkt, de Lidl. Dat is best vreemd want normaal gaan wij altijd naar Albert Heijn of C1000, een enkele keer naar EM-TÉ en echt heel zelden naar de Lidl.

Met vier kleine artikelen sta ik voor de kassa. De caissiere slaat de artikelen aan en presenteert me de rekening: "Dat is 650 euro, meneer." Wat? Dat kan nooit! Ik overtuig de dame dat 650 euro toch wel erg veel is voor vier artikelen die normaliter een euro of zes, zeven bij elkaar kosten.

Zuchtend slaat de caissiere de artikelen nogmaals aan. Nu kost het iets van 70 euro, twee dingen hebben een normale prijs gekregen. Ik begin me wat op te winden, de humor van het gebeuren is steeds moeilijker in te zien. Een man van de Lidl bemoeit zich ermee. Hij kijkt naar de boodschappen, doet wat op de kassa en concludeert: "Aha, ik zie het al. Uw pas is geskimmed."

"Wat? Mijn pas is GESKIMMED? Beste man, is mijn bankpas soms op een of andere manier verbonden met uw kassa? Dit is echt grote onzin, hoor!"

De Lidl-man houdt echter voet bij stuk. Voor mij is het genoeg geweest. Ik zet het mandje met de boodschappen demonstratief op de grond en been de winkel uit met de woorden: "Uw boodschappen zijn Little, uw kassa's zijn Little, uw service is Little en uw medewerkers zijn Little!"

Daar kan de Lidl-man het mee doen. This message has been sponsored by Albert Heijn.

August 16, 2009

Speld

"Niet Amsterdam of Rotterdam, maar Ivo Niehe wordt de Nederlandse kandidaat voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2028. Het is voor het eerst dat één enkele persoon de organisatie van het grootste sportevenement ter wereld op zich wil nemen. Staatssecretaris Bussemaker (PvdA) maakte het nieuws bekend." (Bron)

Normaliter citeer ik liever mezelf en dat tot in den treure maar deze moet even onder de aandacht worden gebracht. Updates van De Speld lees ik met plezier en gezien het geringe aantal reacties zijn te weinig mensen op de hoogte van het bestaan.

Wellicht dat de organisatie van een hele krant voor Ben Elker, data-analist te Bilthoven, qua marketing een te grote opgave is? Jammer dat Ivo Niehe voorlopig geen tijd heeft om bij te springen.

June 27, 2009

Zegeltjes die plakken

Zegeltjes zijn een raar fenomeen, misschien wel typisch Hollands. Als echte man heb ik er helemaal niets mee, okay bij de Bonuskaart en ook Airmiles ben ik overstag gegaan, maar zegeltjes? Never!

Bij de Primera krijgt men Primera-zegeltjes, ik meen één of twee bij elke bestede tien euro. Ik neem de zegels wel in ontvangst maar doe er verder niets mee. Anders zou de stelling van de eerste alinea niet kloppen en dat mag niet. Als men ongeveer 7300 van die zegels heeft gespaard heeft men recht op 1/5 (éénvijfde) Staatslot. De verhoudingen lijken mij enigszins zoek.

Zaterdagmiddag stond ik met mijn ingevulde lotto-formulieren paraat achter een man van tussen de 30, 40 jaar oud. Op zich geen nerd-type maar misschien wel op zoek naar aandacht, ik weet het niet. Zijn dialoog met de Primera-baas verliep ongeveer als volgt.

(Vieze) Man: "Die zegeltjes hč, als die een beetje tegen elkaar geplakt zitten, door vocht ofzo, hoe krijg je die dan los?"
Primera-baas: "Tsja, dan moet je ze heel voorzichtig van elkaar proberen te trekken..."
(Vieze) Man: "Maar als dat nu niet lukt, omdat ze heel vast tegen elkaar zitten..."
Primera-baas: "Als het echt niet lukt, neem ze dan maar mee. Dan kijken we hier wel wat we kunnen doen."
(Vieze) Man: "Poeh, gelukkig."

Hierna was het nog niet afgelopen want toen begon een discussie over het feit dat er zaterdag een dubbele trekking is, een fenomeen waar ik principieel falikant op tegen ben maar noodgedwongen wel aan mee doe.

Jaja, het is me allemaal wat.

April 30, 2009

Een absurde Koninginnedag

"Een dag die feestelijk begon, is geëindigd in een drama. Deze Koninginnedag eindigt in treurnis." Aldus burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn op donderdag 30 april 2009.

Eerder die ochtend kijken we naar de glimmende zwarte bus met daarin de Koninklijke familie. "Wie is er het elegantste?", vraagt Lucy. Zonder aarzeling antwoord ik: "Máxima". Om tien voor twaalf lig ik op de bank, een beetje half te kijken half te dommelen. Dan ineens is er dat absurde beeld en dat absurde geluid van een auto die zich te pletter rijdt tegen De Naald (Wikipedia), terwijl op de achtergrond de open bus met Beatrix en haar gevolg nog in beeld is.

"Is dit echt of hoort dit erbij?", is mijn eerste absurde gedachte. Immers, welke gek verzint een dergelijke activiteit op zo'n feestdag. Al snel wordt duidelijk dat het menens is. "Wie heeft dit op zijn geweten en was het expres?", is de volgende vraag die later wordt beantwoord. Het betreft de 38-jarige Karst Tates uit Huissen die met zijn zwarte Suzuki Swift FZ-VL-03 door de hekken raast en een groot aantal mensen meesleurt.


30.04.2009: Een aanslag met een Suzuki Swift maakt editie 2009 tot een absurde Koninginnedag. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Vier doden en dertien gewonden waarvan vijf zeer ernstig maken de trieste balans op. "Had dit niet voorkomen kunnen of zelfs moeten worden?", schiet er door mijn hoofd. Het lijkt de actie van een man met een waanidee, geruchten gaan dat hij kort geleden is ontslagen en nu zijn huis niet meer kan betalen. Maar als zo iemand niet tegengehouden kan worden, hoe zit dat dan in het geval van professionele terroristen?

"Kan het feest nog wel doorgaan?", dat is een gemakkelijke vraag. Neen, natuurlijk niet. De ontsteltenis op de gezichten van de Koninklijke familie spreekt boekdelen. Het is logisch dat de vlaggen halfstok gaan en alle officiële activiteiten worden afgelast.

Om een uur of drie gaan wij toch even naar het Burgemeester Sweensplein in Rijen. Het is stralend weer, perfect voor een normale Koninginnedag. Er staat een grote tent waar een band optreedt. We drinken twee biertjes en laten Diana (2) even spelen op de glijbaan en in de zandbak. Luchiano (11) voetbalt met een paar jongens en Lucy kijkt van een afstandje toe. We zijn er even uit geweest.

Op weg naar huis gebeurt er weer iets vreemds. Er zitten twee mensen op het dak van een woning, een vrouw en een politie-agent. Al snel is ook de brandweer ter plaatse. De agent praat op de vrouw in, het heeft er alle schijn van dat ze van het dak wilde springen. Uiteindelijk gaat ze met de agent mee naar beneden. Thuis kijken we naar de televisiebeelden en langzaam wordt de informatie completer. Maar wat hebben de slachtoffers en hun familie daaraan?

Bij De Chinese Muur halen we Babi Pangang met nasi en Koe Loe Kai met mihoen. Gerechten die we voor de televisie opeten. Zoals eerder gezegd, het is een absurde dag.

November 19, 2008

Reünie Sint Janschool Valkenswaard 1971

Afgelopen zondag ben ik in mijn eentje op pad, dat gebeurt niet zo vaak. Het doel is Speeltuin Geenhoven in Valkenswaard. In Speeltuin Geenhoven vierde CasaSpider vele jaren voordat mensen van het bestaan van Wikipedia wisten triomfen bij tafeltennisvereniging TTV Geenhoven. Daar gaat het nu niet over, maar dat Speeltuin Geenhoven met mijn roots van doen heeft zeker wel.

Op 22 september 2006 schrijft Ine van den Dungen (meisjesnaam, tegenwoordig Schutjes) een mail gericht aan alle klasgenoten van de Sint Janschool, zesde klas 1971. In haar mail stelt Ine voor om over drie jaar een reünie te organiseren. Nog in diezelfde maand ontvangt zij veel reacties. Oud-klasgenoten die het een leuk idee vinden en zelfs complete levensloop-verhalen.

Men is database administrator of men is het niet. Al snel zie ik dat het versturen van emails aan steeds langer wordende mailing-lists een crime is. Daarom bouw ik een speciale weblog voor de aanstaande reünie: Reünie Sint Janschool Valkenswaard 1971. Op de website loopt het niet storm maar het belangrijkste is dat verhalen, mails en foto's op een centrale plaats staan.


16.11.2008: Reunie klas 6 1971 Sint Janschool Valkenswaard in Speeltuin Geenhoven. Klik voor groter.

(Klik voor groter)

Inmiddels heeft Ine ondersteuning gekregen van Roel van den Boom en Cynthia Pietersen. De eerst nog vrij vage reünie begint steeds vastere vormen aan te nemen. Na wat heen en weer gemail over mogelijke datums wordt zondag 16 november 2008 definitief geprikt. De locatie is Speeltuin Geenhoven.

Op de betreffende zondagmiddag, PSV is zojuist met 4-1 ten onder gegaan in de Amsterdam Arena, wandel ik het gebouwtje in de speeltuin binnen. De ontvangst is hartelijk en meteen moet er geraden worden. Wie ben ik en wie is de ander? Het valt nog niet mee, hoewel sommige mensen nooit lijken te veranderen. Neem bijvoorbeeld Marion Lievens of Gerard van Nimwegen. Zelf was ik vroeger erg mager, dat ben ik nog steeds maar het Italiaanse design doet mijn overhemd zodanig bollen dat men mij dikker acht. Een puntje van aandacht.

Het is een beetje vreemd maar de gesprekken met deze en gene zijn zeer vertrouwd. Het is verwonderlijk dat het delen van een aantal jaren in de prille jeugd kennelijk zoveel teweeg kan brengen, ook al is die jeugd niet minder dan 37 jaar geleden. De hele middag verloopt in een uitgelaten sfeer, een nadeel is dat velen het aantal alcoholische consumpties goed in de gaten moeten houden. Wellicht kunnen we de volgende reünie op Curacao organiseren.

16.11.2008: Reunie Sint Janschool Valkenswaard 1971: Jac Mollen, Marian Baeten en Marion Lievens. Klik voor groterIk voer een aantal leuke en interessante gesprekken waarbij twee zaken speciale vermelding verdienen. Bij de reünie zijn twee onderwijzers van toen aanwezig, meester Tinus Schijven (D'n Big) en juffrouw Riek Dusseljé. Erg leuk dat zij erbij zijn.

Juffrouw Dusseljé vertelt openhartig over haar illegale kind dat in 1972 of 1973 ter wereld komt. De toenmalige pastoor van de Sint Janskerk, pastoor van Rooijen heeft van alles in het werk gesteld om haar bij de Sint Janschool te laten ontslaan.

Riek is tot aan Monseigneur Bluyssen van het Bisdom 's-Hertogenbosch geweest om haar beslissing te verdedigen en is een van de eerste BOM-moeders. We hebben het niet meer gehad over de roddel dat de vader van het kind het toenmalige hoofd van de Sint Janschool was, de rossige meester Van Gerven. "Als het een rooie was geweest was die van hem", een mooie voorloper van de reclame met clown Bassie.

Er waren twee dingen die speciaal genoemd moeten worden. Het tweede ding is de organisatie, immers zonder organisatie gebeurt er niets. Daarom speciale aandacht voor Roel van den Boom, Cynthia Pietersen (een van de meisjes waar ik vroeger verliefd op was) en zeker Ine van den Dungen. Kort samengevat een geweldig team met een perfecte taakverdeling.

Zelfs bij het afscheid nemen ben ik verrast over de intensiteit waarmee dit gepaard gaat. Hallo, we hebben het hier over contacten van 37 jaar geleden. Uit de reacties daags na de reünie blijkt dat meer mensen dit gevoel hebben. Afijn, als aandenken hebben we gelukkig de foto's nog. Ze staan in het album Reunie Sint Janschool Valkenswaard 1971, voorlopig 23 stuks maar hopelijk sturen andere deelnemers hun foto's ook in.

CasaSpider heeft zondag genoten en een stukje Wikipedia meegemaakt. Het smaakt naar een vervolg!

October 17, 2007

My Privacy

Er is veel te doen over internet en privacy de laatste tijd. Igor Delissen kan erover meepraten. Hij zette een toneelstuk in scene waarbij de invalide Eindhovense stadsprediker Arnol Kox door Igor en een maat met spuitbussen werd ondergespoten. Arnol Kox zat in het complot maar bij het uiteindelijke resultaat dat op YouTube verscheen werd de indruk gewekt dat de overval echt was.

GeenStijl pikte het op en het gevolg was een enorme lijst (463, still counting) van reacties waarvan de meeste zeer negatief of zelfs bedreigend waren voor Igor Delissen. Die het allemaal zo niet had bedoeld. Via zijn eigen website en Hyves waren persoonsgegevens niet moeilijk op te sporen.

Als webmaster van de lachicamerengue website is mij een aantal malen door geportretteerde dames en heren gevraagd om hun foto's van de site af te halen. Een meisje dat bijvoorbeeld op de HEAO zit komt erachter dat klasgenoten en anderen haar bikinifoto's via Google terug hebben gevonden. Dat vindt niet iedereen leuk. In een dergelijk geval worden de foto's zo snel mogelijk van de site verwijderd. Een probleem is de Google Cache waarin de betreffende pagina nog lange tijd beschikbaar kan zijn.

"Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) ziet er op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens als onafhankelijke toezichthouder op toe dat persoonsgegevens zorgvuldig worden gebruikt en beveiligd én dat de privacy van burgers ook in de toekomst gewaarborgd blijft. Zonodig treedt het CBP handhavend op." (Bron)

Valt onder de privacy van burgers ook het plaatsen van foto's? Feestjes en andere evenementen leg ik graag vast en maak daar online albums van. De meeste mensen vinden het leuk om zichzelf terug te zien. Moet ik straks aan iedere geportretteerde persoon vooraf toestemming vragen alvorens een foto te mogen plaatsen? Waar ligt de grens tussen vrije nieuwsgaring en inbreuk op de privacy van een individu?

Op de CBP-website myprivacy.nl vindt men informatie over deze materie en tevens de procedure om een klacht in te dienen over een organisatie die onzorgvuldig omgaat met persoonsgegevens.

Diana (1) heeft vooralsnog weinig inspraak met betrekking tot foto's die van haar worden gepubliceerd. Het is echter moeilijk voor te stellen dat zij later problemen krijgt met haar keuze voor een six-pack Leffe Dubbel als stoeltje. Luchiano (9) is zelfs onherkenbaar.

May 17, 2007

Twee citaten van donderdag 17 mei 2007

Op de dag dat prinses Máxima 36 jaar is geworden. Felicidades mi Amor!

"Eigenlijk heb ik alleen maar moeite om tot handelen over te gaan. Maar sommige mensen zouden dit uit kunnen leggen als luiheid."
Ton Zijp, originele post.
"De SP is tegen sociale woningbouw als er groen voor moet worden opgeofferd, en ongetwijfeld tegen het aanleggen van groen als er sociale woningbouw voor moet worden opgeofferd. Kortom: met de SP staat alles stil."
David Rietveld, originele post.

February 12, 2007

De nieuwe Marten Hoepla

De Dutch Bloggies verkiezingen zijn in volle gang en deze week is het de beurt aan de categorie Best Geschreven Weblog. Het CasaLog is één van de elf genomineerden en ja ik weet dat ik beloofd heb niet meer om stemmen te leuren. Helaas moet het toch gebeuren en dat heeft een reden.

Na zorgvuldig onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat het werkelijk best geschreven weblog dat van Marten Hoepla is. Jammer genoeg voor Marten geldt dit voor het jaar 2005, zijn topjaar. Een van mijn favoriete posts is Abricoteren: bedrijf 1 van 5. Maar ja, abricoteren deed hij in 2005 en aangezien de verkiezingen gaan over het afgelopen jaar valt Marten dus af.

Maar er is een alternatief. Luchiano (9) had zondagavond zichtbaar plezier bij het maken van het dagelijkse verhaal voor zijn Latios weblog. Uiteindelijk moest ik hem een klein beetje helpen om met behulp van Microsoft Image Composer 1.5 (!) enige effecten toe te voegen. De regie was hierbij helemaal in handen van de kleine man.

Bij het lezen en zien van het resultaat getiteld De wereld in karton dacht ik meteen en direct: "Luchiano is de nieuwe Marten Hoepla!"

Aangezien Luchiano niet meedoet aan de verkiezingen ligt het voor de hand de stem uit te brengen op dat andere weblog binnen hetzelde domein. En dan komt men uit bij het CasaLog. Dat is logisch. Een mooi overzicht van de genomineerden inclusief hun laatste entries vindt men bij originalsignal.nl.

Verder is het wachten op de jaarlijkse uitreiking van de LogSpiders® die traditioneel gelijktijdig plaatsvindt met de Dutch Bloggies. Twee genomineerden zitten reeds in mijn hoofd, een man en een vrouw. De criteria zijn helder, alleen met een goede motivatie kan daarvan afgeweken worden.

Stemt allen CasaSpider, ja ook gij Brillie en Renesmurf!
Voor Luchiano aka de nieuwe Marten Hoepla.

January 16, 2007

Dingen die bijna niemand van mij weet

Laatst ging er een stokje rond of beter gezegd werden mensen getagged. Daar doe ik uit principe bijna nooit aan mee, kan dat überhaupt uit principe bijna nooit? Het laatste stokje was iets van: "Vertel vijf dingen over jezelf die bijna niemand weet."

Daar moest ik aan denken toen ik op een ochtend mijn brood aan het klaarmaken bereiden was. Bruin brood, Blue Band halvarine, een groot aantal plakjes kaas en daar mayonaise bovenop.

Het is altijd een heel gesmeer en geklieder om de kaas netjes met mayonaise te bestrijken. Ik vroeg mij af waarom ik de mayonaise op de kaas smeer en niet op het lege sneetje brood dat daar opgeklapt moet worden. Ja zelfs kan men mayonaise op beide sneetjes brood smeren nog voor deze met kaas te beleggen.

Dit is ten eerste een stuk gemakkelijker dan de gladde kaas te besmeren en ten tweede kan de mayonaise op de sneetjes veel beter gedoseerd worden. Weinigen zullen dit van mij weten. Voor sommigen betekent het wellicht een keerpunt in hun leven met betrekking tot het besmeren van boterhammen met kaas en mayonaise.

November 13, 2006

Het verleden komt dichterbij

Toen wij destijds RealWrite™ onze dingen deden was de wereld zoals Luchiano (9) zo mooi uitdrukt nog black and white. Kleurentelevisie bestond pas een paar jaar en zelfs kleurenfoto's waren bijzonder. Wij schrijven 1971 en het gaat over de zesde klas van de Sint Janschool te Valkenswaard.

Eind september schreef ik de post Herinneringen uit een ver verleden over deze episode van ruim 35 jaar geleden. Regelmatig komt er tegenwoordig een email binnen met een foto, reacties, een nieuwtje of het levensloopverhaal van een oud-klasgenoot. Deze informatiestroom wordt gecoördineerd door Ine van den Dungen.

Zowel de hoeveelheid emails als de mailinglist namen dermate in omvang toe dat ik zondagmorgen toen Lucy in Punda kleding aan het kopen was dacht: "Waarom bouwen we niet een website voor de Sint Janschool jaargang 1971?"

Na een paar uurtjes van ultieme creativiteit copy/paste was het klaar. We proudly present: http://sintjan.casaspider.com. Misschien niet bijster interessant voor het grote publiek, maar wel voor eenieder die omstreeks de periode 1965-1971 de Sint Janschool te Valkenswaard heeft bezocht.

Het verleden is een stukje dichterbij gekomen.

Het is helemaal niet vreemd en zelfs niet raar dat ik het adres van de Sint Jan website ken. Toch is er een url waar zelfs CasaSpider geen weet van heeft. Het gaat om de website van Anthony Godett waarop hij zich als politieke gevangene presenteert. Dat was de quizvraag van de week, gesteld aan het eind van de post Een goede opinie, een goede website.

Ondanks het inschakelen van diverse contacten heb ik de website nog niet in mijn browser gehad. Wel stond er maandag in de Extra dat hij uit de lucht was, volgens Anthony Godett het werk van het Recherche Samenwerkings Team (RST) in Nederland.

De toekomst lijkt een eindje verder weg.

September 27, 2006

Herinneringen uit een ver verleden

Mijn lagere schooltijd heb ik doorgebracht op de Sint Janschool aan de Ch. Ruys de Beerenbrouckstraat 39 te Valkenswaard. Het was een mooie tijd waarvan nog veel herinneringen zijn blijven hangen. Per 1 januari 2005 is de school overigens een kinderdagverblijf geworden, kinderopvang De Horizon.

Kort geleden kwam er een email binnen van Ine Schutte. Op de Sint Jan heette zij nog Ineke van den Dungen, maar namen kunnen veranderen. Immers, op de lagere school heette ik ook geen CasaSpider.

Zo nu en dan spreekt Ine wel eens een oud-klasgenoot van de Sint Jan en het idee van een reunie werd geopperd. Een reunie over drie jaar aangezien wij dan allemaal 32 worden. Okay, hexadecimaal dan toch.


Klassefoto Sint Janschool Valkenswaard 1970/1971. Waar staat CasaSpider? Klik voor groter/sluiten.

(Klik voor iets groter)


Bovenstaande foto zat als attachment bij Ines mail. Het is frappant hoeveel namen en gezichten me zijn bijgebleven uit dit verre verleden. CasaSpider is niet moeilijk te ontdekken op de foto, hij was al een nerd voordat het woord was uitgevonden.

Zo hield ik een ranglijst bij van alle meisjes in de klas die per dag punten konden verdienen door aantrekkelijk te zijn. Ingrid Govers zat naast mij en nu is het zo dat als men meer met iemand omgaat men die persoon ook al snel leuker gaat vinden. Dat is een automatisch en menselijk proces. Ingrid Govers steeg dan ook met stip op mijn lijst.

Toen ik haar dit mededeelde slaakte zij echter een kreet van ontzetting. Zou Ingrid dat nog weten?

September 7, 2006

Tweemaal hallo maar wie is het

Visueel mensen herkennen is niet mijn sterkste eigenschap. Het gaat nog niet zover dat ik 's morgens bij het in de spiegel kijken denk wat doet die knappe kerel in mijn badkamer, maar als we ergens rondlopen gebeurt het regelmatig dat Lucy mij wijst op collega's en bekenden die straal door mij voorbij worden gelopen.

Tussen de middag deden Luchiano (8) en ik boodschappen bij Mangusa te Rio Canario. De jongen die bij de kassa onze boodschappen in plastic zakken stopte groette mij vriendelijk. Hij leek een beetje op een andere jonge jongen die een keer brutaal was geweest tegen Lucy. Bij het inpakken van een 30-kilo zak hondenvoer vroeg hij of dat voor haar was.

Duideijk een geval van een rotjongen.

We liepen gezamenlijk naar de auto. Daar aangekomen deed de jongen wederom erg vriendelijk, maar ik had geen idee waar ik hem van moest kennen. "Ik werkte bij de Agency in Pietermaai waar jullie elke maand komen", zei hij. O ja, het Dominicaanse kantoortje waar je relatief goedkoop geld en poststukken naar Santo Domingo kunt sturen.

CasaSpider: "Aha, ja nu weet ik het weer, de zoon van de eigenaar. Maar werk je nu hier?"
Jongen: "Ja, ik heb iets slechts gedaan en voor straf moet ik van mijn vader een tijdje hier werken."
CasaSpider: "Ja, je kunt maar beter goede dingen doen."
Jongen: "Ja, maar je weet hoe dat gaat... je bent jong en dan doe je wel eens domme dingen."
CasaSpider: "Sure. En hoe lang moet je dit werk nu doen?"
Jongen: "Dat beslist hij."

Ik gaf hem een gulden extra en wenste de jongen succes.

Donderdag was de dag dat de permanente verblijfsvergunningen, de zogeheten Toelating van Rechtswege, voor Lucy en Luchiano gereed waren. Bij het ophalen van de vergunningen is een bewijs van ziektekostenverzekering vereist. Dit bewijs had ik ruim een week geleden aangevraagd.

Omdat het bewijs nog niet in mijn postvakje bij SQL Integrator lag reed ik naar onze broker Interassure. Bij binnenkomst werd ik door een enthousiaste medewerker begroet. We gaven elkaar een hand. "Ivan Jonker", zei de enthousiaste man. Ivan Jonker, natuurlijk. Dat is dé sportman van Curacao op het gebied van de triatlon. Sinds jaar en dag wint Ivan Jonker. In 2004 staat hij zelfs met Lucy en Luchiano op de foto. Maar ik had hem niet herkend.

Tussen het bellen en regelen door praatten we wat over zijn sport. Bij de laatste Run-Bike-Run op Playa Kanoa is Ivan eindelijk weer eens verslagen door een fanatieke marinier. Het scheelde 20 sekonden.

Na heel wat heen en weer gebel bleek het bewijs van ziektekostenverzekering klaar te liggen op het hoofdkantoor dat toevallig gelegen is aan het Wilhelminaplein. Dat had ik snel gevonden en even later werd mij het document op vriendelijke wijze overhandigd.

Voor de vergunning was het echter al te laat, dat staat nu voor maandag op de planning.

July 7, 2006

Optische geintjes op vrijdag

Na al het voetbalgeweld is het nu tijd voor iets simpels, een paar optische geintjes. Welke twee woorden zijn in onderstaande figuur te ontdekken?


Welke twee (Engelse) woorden staan hier geschreven?


Het leuke is dat de hersenen zich snel aanpassen. Heeft men één raadsel gezien dan zijn de volgende een stuk gemakkelijker. Voor de liefhebber nog een paar plaatjes:

 • Freud over wat de man bezighoudt. (Niet echt een truc)
 • Oude vrouw of jong meisje, als tekening of als foto.
 • Hoeveel poten heeft deze olifant?
 • Tot slot een mooie site over Optical Illusions & Visual Phenomena.

  April 13, 2006

  Witte Donderdag

  Het is donderdagavond, Witte Donderdag om precies te zijn, en het regent. "De hemel huilt", zei ik tegen niemand in het bijzonder, "vanwege het Laatste Avondmaal".

  Door het long weekend verkeren veel mensen vandaag in de veronderstelling dat het vrijdag is. Plotseling realiseerde ik me dat het vandaag niet vrijdag maar donderdag is en corrigeerde snel: "O neen, het is Witte Donderdag dus niet het Laatste Avondmaal."

  Maar wat gebeurde er dan op Witte Donderdag? Zowel Lucy als Luchiano (8) stellen dat het Laatste Avondmaal juist op Witte Donderdag plaatsvond. "Ja papa, want anders zou Stille Zaterdag op zondag vallen", beweerde de kleine man eigenwijs. Ja zeg, wie is er hier jarenlang misdienaar en acoliet geweest?

  Google geeft het antwoord:

  "Witte Donderdag is de donderdag voor Pasen. Herdacht wordt het Laatste Avondmaal, dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen heeft gevierd. Tijdens het Laatste Avondmaal heeft Jezus de Eucharistie en het Priesterschap ingesteld." (Bron)

  "Aha, nu geloof je ons wel?", zei Lucy quasi beledigd. Gelukkig vinden wij allebei Thomas nog niet zo'n domme apostel. Qua bijbelkennis komt mij in ons gezin slechts de bronzen medaille toe.

  March 18, 2006

  Win some, lose some

  Wij schrijven zaterdag 18 maart 2006 ongeveer 19:58:23. Even terug naar vanmorgen. Luchiano (8) had karateles en hij krijgt er steeds meer plezier in. Toen de kinderen klaar waren zei leraar Anthony tegen mij: "Die Luchiano kan trappen zeg!" Dat was mij nog niet eens opgevallen.

  Aan Lucy vroeg ik wat het plan voor vandaag was. "Hetzelfde als altijd", antwoordde zij. Dat betekent een beetje rommelen, een beetje uitrusten en dan naar Pleincafé Wilhelmina. Maar er was ook de halve finale baseball tussen de Dominicaanse Republiek en Cuba voor de World Baseball Classic.

  "We kunnen ook even naar Strada gaan en witte wijn, garnalen en sla kopen. En daarna lekker baseball kijken.", stelde ik voor. Strada is een nieuwe winkel, een soort groothandel aan de Caracasbaaiweg. Lucy stemde in, ook al interesseerde het baseball haar voor geen cent.

  CasaSpider wint de eerste LCCS Muts! Klik voor groter/sluiten.Om iets over vieren waren we terug en ging de televisie aan. In de eerste innings werd er niet gescored en at ik een salade. Toe kwamen de garnalen, een stuk of elf jumbo-shrimps vergezeld van een glas ijskoude witte wijn. Grauwwww. DomRep was iets sterker dan Cuba maar kon desondanks niet tot scoren komen.

  In the bottom of the sixth was het eindelijk zover, Santo Domingo liep de 0-1 binnen. Ik juichte en was in extase. Helaas was de extase van korte duur, want de zevende inning was de inning van Cuba. Zij kwamen op een 3-1 voorsprong en dat had zelfs nog meer kunnen zijn.

  In een van de vele pauzes checkte ik een paar weblogs. Gewoontegetrouw kwam ik uit bij Las Cosas Como Son van Henk. Wat schetste mijn verbazing dat zijn laatste post over het CasaLog gaat. Ik blijk een prijs gewonnen te hebben. De prijs is een Muts, dat is wel een beetje jammer maar mag de pret niet drukken.

  Henks motivatie: "… zijn onderwerpen verrassen telkens … zijn stukjes overstijgen altijd het gewone … ze zijn persoonlijk … vaak heel informatief … hij heeft een mening … is heel onderhoudend … behandelt een breed scala aan onderwerpen … regelmatig met een knipoog dus niet al te serieus … en zijn log heeft tweerichting verkeer … het enige minpuntje … hij wil nog weleens doordraven over de politiek op Curacao … zijn dwangneurose … maar dat is hem bij deze vergeven …"

  Ik kan mij er helemaal in vinden. Henk, van harte bedankt.

  Brillies Weblintjes, Henks Mutsen en mijn eigen LogSpiders, eigenlijk zijn het allemaal spin-offs van de Dutch Bloggies. Die wij nooit kunnen winnen. Verbal Jam is ermee begonnen, met die spin-offs. Uit onvrede met de selectieprocedure voor de Dutch Bloggies introduceerde hij in 2003 de Verbal Jam Award (hier en hier). Inmiddels heeft VJ zijn eigen Dutch Bloggie en speelt hij een divisie hoger.

  De achtste en negende inning gingen tamelijk geruisloos voorbij. De stand wijzigde niet meer en derhalve bereikte het sterke Cubaanse collectief verdiend de finale van de World Baseball Classic. De Dominicaanse Republiek verloor, maar dat is geen schande tegen de huidige Wereld en Olympisch kampioen (statistics).

  De LCCS-Muts is een aardige pleister op de wonde.

  January 9, 2006

  Welkom op CasaLog v2

  Sneller dan -ik had- verwacht presenteer ik met gepaste trots het CasaLog v2. We gaan even met zevenmijlslaarzen door de historie.

  Op 17 mei 1998 schreef ik op willemstad.net de eerste aflevering van het CasaNews. Vanaf 20 augustus 1998 verscheen het CasaNews op nijhuis.net. Zo nu en dan lees ik nog wel eens wat in de CasaNews History. En ja, de sportieveling die op de voorpagina zo druk aan het springen is dat ben ik.

  Ergens begin 2002 las ik per toeval het artikel De hunkering naar knus van Nico Dijkshoorn waarin hij de draak steekt met diverse webloggers. Uit mijn hoofd weet ik dat Puck met haar stukjes over supermarkten en GeenHeld erin voorkomen. Het was tamelijk humoristisch en ik begon een aantal weblogs te lezen. Door de mogelijkheid van reacties was het allemaal net iets dynamischer dan mijn eigen website. Op zondag 17 maart 2002 schreef ik mijn eerste post op een Blogger account.

  In die tijd had Blogger nog geen eigen comment-systeem. Hiervoor moest ik uitwijken naar Yaccs. Op zich naar volle tevredenheid, maar regelmatig was het systeem overbelast. In de zomer van 2003 zag lachicamerengue.com het levenslicht, voor de chica's die Lucy op het strand van Mambo Beach fotografeert. In augustus van dat jaar liet Yaccs het gedurende lange tijd afweten. In allerijl installeerde ik Movable Type en opende een schaduwlog.

  De bezoekers waren een stuk enthousiaster over het schaduwlog dan over het blogspotgeval. Daarom werd het schaduwlog geruisloos voortgezet als CasaLog op lachicamerengue.com. Met uitzondering van bijna de hele maand maart 2004 toen de beschikbare bandbreedte binnen een paar dagen op was. Niet door het weblog maar door de populariteit van de chica's. Die heb ik toen maar naar nijhuis.net verhuisd en zelf viel ik voor de rest van de maand terug op Blogger.

  Vanaf april 2004 heb ik geen noemenswaardige problemen ondervonden met betrekking tot webloggen, maar toch ging het jeuken. Wegens kostenbesparing wordt er binnenkort het een en ander verschoven qua hosting en een van de gevolgen daarvan is dat het domein casaspider.com het licht zag.

  Afgelopen vrijdag registreerde ik het domein en huurde serverruimte. Zaterdag werd Movable Type 3.2 geďnstalleerd en met style-sheets gestoeid. Zondag konden de grootste stukken van het CasaLog geďmporteerd worden in zijn opvolger: CasaLog v2. GJ van Camarados ontdekte de nieuwe site als eerste en reageerde: "Ziet er zeer goed uit! Ben helemaal content met deze reactie tool, dat is stukken aangenamer reageren :)"

  Nu is het zaak om bookmarks, blogrolling-entries etc. aan te passen. Wat ook niet vergeten mag worden zijn de Dutch Bloggies 2006. Het schijnt dat er een aantal nominaties verdwenen zijn gedurende de eerste dagen dat er genomineerd kon worden.

  Een mooie gelegenheid om dit te controleren en meteen het oude lachicamerengue-adres te vervangen door http://live.casaspider.com.

  Allen hartelijk bedankt hiervoor, ja ook jij Renesmurf!

  Verhuizen

  Deze week verhuist een van de trouwste reageerders van dit weblog, Cyberjunk. Het is weliswaar tijdelijk maar brengt toch een hoop rompslomp met zich mee.

  Een mooie gelegenheid om het CasaLog ook eens te verhuizen. Naar een nieuw domein met een nieuwe versie van Movable Type. Het werd ook wel eens tijd.

  Het werk is in volle gang, de planning is om alles voor het einde van deze week af te ronden. Automatiseerders weten dat het oude systeem op een bepaald moment bevroren wordt. Anders moet men twee systemen bijhouden. Deze Freeze-Phase is nu aangebroken.

  Zondagavond stonden we op het Happy Hour van Wet&Wild een meter of tien verwijderd van ons nachtegaaltje, Gerard Joling. Wellicht is hij ook (tijdelijk) verhuisd?

  Cyberjunk, Gerard en het CasaLog... succes met de verhuizing!

  November 30, 2005

  Slachtoffers, daders, journalistiek

  Xaviera volgt een studie journalistiek bij Inholland Select Studies. Organisatorisch loopt het allemaal niet op rolletjes bij Inholland, maar het voordeel is dat het collegegeld 4500 Euro per jaar bedraagt in plaats van 1500. Vanuit de studenten klinken regelmatig kritische geluiden, hier een voorbeeld daarvan.

  Door Xaviera worden lesstof en beoordeling als vaag ervaren. Er zijn wel regels, maar niemand weet exact wat ze zijn. Zij gaat op zoek naar de statuten en komt uiteindelijk terecht bij opleidingsmanager Koos Verkerk met wie zij een afspraak maakt. Een afspraak die in haar woorden meer van een audiëntie weg heeft.

  Het wordt een bijzondere ontmoeting, het woord gesprek is in deze niet echt adequaat. Het is zeer aan te raden om Xaviera's verslag van de ontmoeting helemaal te lezen, het is de reincarnatie van Jiskefet, geplaatst op woensdag 23 november: Met mijn voet tussen de deur.

  Samenvattend vindt de heer Verkerk dat Xaviera eerst maar eens netjes moet gaan zitten. Zij kan haar benen echter niet onder de tafel krijgen en zit daardoor ietwat scheef. Dat is niet goed.

  Tot tweemaal toe sommeert Verkerk haar om fatsoenlijk te gaan zitten. Dan beschouwt hij het gesprek als beëindigd en probeert haar de kamer uit te duwen. Om dit te voorkomen zet Xaviera haar voet tussen de deur. Uiteindelijk wordt zij er toch uitgeduwd, waarna Koos Verkerk de deur voor haar neus dicht slaat.

  Een mooi verhaal, maar het gaat nog verder.

  Vanuit de journalistiek opleiding worden de studenten gestimuleerd (verplicht?) om een weblog op de Volkskrantsite bij te houden. Volkskrantredacteurs en -journalisten houden deze weblogs in de gaten en het is de bedoeling dat zij opbouwende kritiek leveren.

  Voor Xaviera is het dubbel werk, zij heeft immers al een weblog. Derhalve plaatst zij op maandag 28 november de post Met mijn voet tussen de deur op haar Volkskrant weblog.

  Dankzij reageerder DefJam gaat de discussie aldaar een andere kant op. Koos Verkerk heeft een gereformeerde achtergrond en heeft dus een andere houding tegenover minirokjes. Meer mensen beginnen naar Xaviera's kleding te vragen. Zij geeft aan tijdens het gesprek een lange spijkerbroek te hebben gedragen.

  Op woensdag 30 november verschijnt in een ander Volkskrant weblog van de hand van Wouter Engel een stuk dat er qua layout uitziet als een krantenartikel. De titel is insinuerend: "Mediastudente brengt coördinator in verlegenheid".

  Wouter Engel heeft uit Xaviera's post de reacties van eerdergenoemde DefJam gepikt. Dat ziet er als volgt uit:

  "Deze studente wist dondersgoed waar ze mee bezig was. Want de opleidingscoördinator is namelijk nogal bijbelvast. Dan weet je dus dat hij het niet op prijs stelt wanneer je als een soort van stoeipoes op afspraken verschijnt. Aldus DefJam, een student journalistiek van Inholland."

  Degene die dit artikel leest zonder kennis van het voorafgaande denkt al snel dat Xaviera van achteren Hollander heet. Zelf doet zij er nogal luchtig over, maar deze sluipende verschuiving van slachtoffer naar dader doet toch enigszins aan de verhalen van Franz Kafka denken.

  Het lijkt mij een mooi onderwerp voor een talkshow.

  November 25, 2005

  Sneeuw!

  Sneeuw op Curacao wordt meestal met iets anders geassocieerd dan met ski's en sneeuwpoppen. De afgelopen tijd heeft het erg veel geregend. "Nog even en het gaat hier nog sneeuwen ook!", was een gedachte die in een semi-depressieve bui wel eens naar boven kwam.

  Zo erg is het gelukkig niet.

  Sneeuw in Apeldoorn (1), klik voor groter. Foto: Hans (Dwaler)

  Vrijdag hoorden en lazen we over de hevige storm en de sneeuw in grote delen van Nederland. Op diverse weblogs verschenen foto's, als een soort bewijs dat er echt sneeuw ligt. Vreemd genoeg schijnt het in het noorden van het land relatief mooi weer te zijn. De rayonhoofden hoeven voorlopig hun bed niet uit.

  Sneeuw in Apeldoorn (2), klik voor groter. Foto: Hans (Dwaler)

  CasaLog lezer Hans uit Apeldoorn, tevens deelnemer aan de Webloggers voetbalpoule, stuurde me vandaag een aantal sneeuwfoto's. Het zijn geslaagde foto's waarvan ik er graag twee plaats. Waarschijnlijk zijn het de eerste sneeuwfoto's uit Curacao überhaupt.

  Het wachten is nu op foto's van de eerste CasaSneeuwpop.

  November 5, 2005

  Voorzichtig met namen!

  Op het moment dat een bedrijf of organisatie een dienst, product of service wereldwijd in de markt wil zetten is het extra belangrijk om aandacht aan de naam te besteden. Immers, wat in de ene taal goed klinkt en een passende betekenis heeft kan in een andere onsmakelijk, lachwekkend of zelfs beledigend zijn.

  Toen ik een aantal Curacaose mannelijke collega's eens attendeerde op het bestaan van Flickr begonnen zij allemaal zenuwachtig te lachen. Veel animo om de betreffende url in te tikken was er niet.

  In Nederland was de Fiat Croma (1985-1994) geen groot succes. Koot & Bie maakten er eens een leuke scetch over. Koot vond de Fiat Croma maar niets, want als hij door een plas reed waar een voetganger vlakbij stond spatte hij niet. De Croma komt overigens weer terug. Bestaat die bakboter trouwens nog?

  Vrijdagochtend bezocht ik een Oracle 10g seminar. Er werd gesproken over Service-Oriented Architecture hetgeen men heeft afgekort tot SOA. Volgens een bepaald rapport vormen de Oracle tools het meest productieve SOA ontwikkelings platform.

  Reden genoeg voor de Rutger Stichting om geen Oracle te gebruiken lijkt mij. Waarom hebben die eigenlijk geen officiele website?

  November 4, 2005

  Frappr Webloggers ©®™

  "Danki Dios ta Djabierne!" zeggen wij op de dag dat het weekend voor de deur staat. "Thank God it's Friday" betekent dit vrij vertaald.

  Niet zelden wordt er op vrijdagavond een voetbalwedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Vanavond is het niet anders, RBC Roosendaal treedt aan in een heuse derby tegen RKC Waalwijk.

  Invitation to join Frappr Webloggers! Click for Bigger.Nog maarliefst acht mensen moeten hun uitslagen nog voorspellen in www.voetbalpoules.nl. Onder hen CasasPa, Dutch Angel en Paola. Vergeet het niet mensen, denk aan ons team de Webloggers!

  Zo heet ons team namelijk, de Webloggers. Ronald van Lulderij schreef kort geleden eens over Frappr. Frappr is een soort Geo-Community Tool, dat zijn mijn woorden.

  Gebaseerd op Google Maps kan iedereen per community aangeven waar hij woont en tevens een boodschap achterlaten. Communities kan men zelf creëren en mogen overal op gebaseerd zijn. Zo heb ik de Frappr Webloggers in het leven geroepen, een community voor Nederlandstalige webloggers en -niet te vergeten- hun lezers.

  De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen zich met een leuke boodschap bekend maken in Frappr Webloggers. De bloggers kunnen er vanzelfsprekend meteen hun url spammen.

  Nog even over namen. Na het tweemaal gebruiken van de naam Webloggers voor zowel de voetbalpoule als voor Frappr behoort deze naam juridisch gezien wel aan mij toe. Daarom is hij vanaf nu geregistreerd en beschermd: Webloggers ©®™.

  Frappr heette in het begin Frapper, maar met een knipoog naar Flickr heeft men er Frappr van gemaakt. Bij het intikken van de url maak ik echter nog regelmatig fouten. Dan is het weer Frapper, dan weer Flappr of Flapper. Maar het is dus Frappr.

  Tijd om op zoek te gaan naar een derde community voor Webloggers ©®™.

  November 2, 2005

  Opvoedingsverantwoordelijkheid

  Het is ongelofelijk maar Van Dale kent het woord opvoedingsverantwoordelijkheid niet. En dat terwijl ik er in zeer korte tijd tweemaal mee geconfronteerd ben. Loop ik nu zover voor of Van Dale zover achter?

  Lynx & Lamb van Prussian Blue met bijzondere smileyIn de Vigilante stond een bericht over een Boneiriaanse moeder die haar kinderen bolita's (bolletjes) naar Nederland liet smokkelen. "Die mag van mij minstens zes jaar de cel in", was mijn eerste gedachte. Maar ik ken haar verhaal niet.

  Het verhaal van April Gaede, een moeder uit de Verenigde Staten, ken ik ook niet. Deze vrouw heeft haar nu 13-jaar oude tweelingdochters Lynx en Lamb op zeer bijzondere wijze opgevoed. De meisjes zingen in Prussian Blue, een popgroep met een tamelijk nazistische uitstraling.

  Met opgetrokken wenkbrauwen heb ik 16 minuten en 33 seconden gekeken naar een ABC documentaire. In een interview babbelden Lynx en Lamb frank en vrij over de teksten die zij ten gehore brengen. Zo staat de 8 in 88 voor de achtste letter van het alfabet, de H. Het getal 88 dient derhalve gelezen te worden als HH, Heil Hitler.

  Het woord mud (modder) in de liederen verwijst naar a non-white, aldus een van de meisjes. Het aantal van zes miljoen Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord is schromelijk overdreven: "I hardly believe there were that many Jews alive at that time".

  Een interessante discussie is altijd of gedrag wordt bepaald door de genen of door opvoeding. Naar mijn mening grotendeels door het laatste. Het woord opvoedingsverantwoordelijkheid hoort derhalve wel degelijk in Van Dale opgenomen te worden.

  September 18, 2005

  AYB: Main screen turn on

  Het is een oud verhaal dat het waard is om steeds opnieuw verteld te worden. In 1989 werd het computerspel Zero Wing uitgebracht in een Engelse vertaling. De vertaler beheerste het Engels echter niet tot in perfectie en dat leverde een aantal kromme zinnen op in de dialogen.

  Cats: All your base are belong to us.Captain: What happen?
  Mechanic: Somebody set up us the bomb.
  Operator: We get signal.
  Captain: What!
  Operator: Main screen turn on.
  Captain: It's You!!
  Cats: How are you gentlemen!!
  Cats: All your base are belong to us.
  Cats: You are on the way to destruction.
  Captain: What you say!!
  Cats: You have no chance to survive make your time.
  Cats: Ha Ha Ha Ha ....
  Captain: Take off every 'Zig'!!
  Operator: You know what you doing.
  Captain: Move 'Zig'.
  Captain: For great justice.


  De zin die er uitsprong is All your base are belong to us. Overal op het internet dook hij op en werd te pas en te onpas gebruikt. Spoedig ontstonden vele variaties en parodieën. Een van de betere is de Zero Wing Rhapsody, naar het nummer van Queen.

  AYB LogoHet All Your Base Are Belong To Us (AYB) verhaal schoot mij te binnen naar aanleiding van een paar Engelstalige emails met een Braziliaanse consultant. Ik had informatie nodig omtrent een aantal achtergrondprocessen die al dan niet moesten draaien nadat de database was opgestart.

  CasaSpider: "Both processes are running now."
  CasaSpider: "Is this enough or do we have other things to do?"
  Hierop kwam een mail terug van de Braziliaanse consultant:
  Braziliaanse consultant: "This would have to decide."

  Kan zomaar een klassieker worden, This Would Have To Decide. Luchiano (7) vindt het allemaal prachtig. De hele morgen is hij de AYB-movies aan het bekijken. We gaan nu even naar meta-nivo, want zelf maakt hij inmiddels ook deel uit van de cult. Tegen Lucy zei Luchiano namelijk: "Y ahora el movie que me gusta lo más". (En nu de movie die ik het de leukste vind)

  "Lo más" betekent letterlijk uit het Nederlands vertaald "het meeste", maar in goed Spaans zegt men in dit geval niet "lo más" maar slechts "más". Met een beetje pech (of geluk) wordt deze zin door een Spaanstalige site opgepikt en over het internet verspreid. Dingen kunnen snel gaan.

  For great justice.

  July 19, 2005

  De liniaal

  Het compleet papierloze kantoor zal er niet gauw komen. Qua hulpmiddelen zijn er evenwel enige veranderingen te bespeuren. Zo had ik laatst een liniaal nodig. Een vreemd woord eigenlijk waarvan ik altijd denk dat het geschreven wordt als lineaal, maar het is toch echt liniaal.

  Online liniaal, wat een uitvinding!Een liniaal heeft drie functies. Men kan er (a) rechte lijnen mee trekken, (b) voorwerpen mee meten, (c) corrigerende tikken mee uitdelen.

  Ik had hem nodig voor functie (b), om de lengte van iets te bepalen. Concreet gezegd, het had met mijn mannelijkheidspercentage te maken. Vraag maar aan Lijn.

  Niemand heeft tegenwoordig nog een liniaal in zijn la liggen, het is gewoon ongelofelijk.

  Gelukkig hebben we tegenwoordig internet. Heel even dacht ik iets giniaals te hebben bedacht, namelijk een online liniaal. Printable ruler geeft echter about 195.000 resultaten. Kennelijk zijn anderen me net voor geweest.

  De eerste de beste website bood precies wat ik nodig had. Na het uitprinten van de liniaal was de meting in een vloek en een zucht verricht.

  Als men het helemaal mooi wil doen knipt men de liniaal uit en plakt hem op een stuk hard karton of hout. Maar wat te doen als men geen schaar heeft. Ik krijg ineens een geweldig idee... een online schaar die men uit kan knippen.

  June 27, 2005

  Het kartonnetje

  Schrijven doen wij van links naar rechts en van boven naar beneden. Okay, in China doen ze het anders maar met die paar honderd man houden we nu even geen rekening.

  Jaren geleden toen de internetverbindingen overal ter wereld schrikbarend langzaam waren bestonden er ook al internetverslaafden. Minder in aantal dan nu, maar eigenlijk waren zij de echte nerds.

  Ik las eens een verhaal over zo'n nerd die op vakantie was in India. Hij bezocht de Taj Mahal met een kartonnetje voor zijn ogen. Heel langzaam schoof hij het kartonnetje naar beneden. Lijntje na lijntje werd het beeld van de prachtige tempel opgebouwd. Zo leek het precies op het downloaden van de foto via internet.

  In mijn belevingswereld gaat downloaden altijd van boven naar beneden. Tot mijn verbazing staan er soms echter plaatjes op een website die van beneden naar boven opgebouwd worden! Een voorbeeld hiervan is de foto van Jacq in Lief Dagboek.

  Hoe kan zoiets eigenlijk?

  June 11, 2005

  Bibliotheek en camera

  's Morgens gingen we naar de bibliotheek waarvan Luchiano (7) op 28 mei lid is geworden. De website van de bibliotheek biedt de mogelijkheid om in te loggen en vervolgens te zien welke boeken men geleend heeft en wanneer ze moeten worden teruggebracht. Tevens kan men de uitleenperiode verlengen en nieuwe boeken reserveren. Een prachtig systeem, maar men moet wel kunnen inloggen.

  Hiervoor heeft men een code nodig die men bij de bibliotheek kan verkrijgen. Dat stond ook vermeld op een bordje bij de uitleenbalie. Aan een van de medewerksters vroeg ik om onze code. "Wilt u hier internetten?", luidde de wedervraag. "Neen, ik wil thuis internetten en daar inloggen op de bibliotheek website."

  Er kwam een andere dame bij en in mijn beste Papiaments probeerde ik uit te leggen wat ik wilde. Al snel begreep ik dat de dames geen notie hadden van de door mij gewenste functionaliteit op de website. Toch bleven alle partijen vriendelijk. De dames haalden er een derde dame bij, de expert. Dat wist ik, want zij riep meteen al: "1234". Dat was de code.

  Samen met de expert bekeken we de website en vonden de pagina. Zij tikte de barcode van Luchiano's pasje in en vervolgens de code, 1234. And we were in! Gelukkig kan men zijn code na het inloggen wijzigen, anders kan de hele wereld zien welke boeken Luchiano leent. Boeien! Het is overigens moeilijker Luchiano's barcode te raden (een cijfer of 15) dan zijn pincode.

  Voor vaderdag krijg ik een nieuwe camera, dat is nog eens goed nieuws. De oude Sony DSC-S75 is nu precies vier jaar oud en aan vervanging toe. We hebben er zo'n 16.000 foto's mee gemaakt. Met de Sony ben ik bijzonder tevreden. Hij is simpel in gebruik, heeft een groot percentage geslaagde foto's ook in het donker en kan heel goed filmpjes maken.

  Daarom wilde ik weer een Sony, ditmaal de V3. Helaas vonden we hem niet meteen. Bij Omni bood men mij een Nikon 8400 aan. Thuisgekomen zocht ik de test van deze camera op internet en zag dat hij movies maakt in Quicktime formaat. Daar hou ik niet van. Bovendien heeft de Nikon problemen met scherpstellen in het donker.

  's Middags ondernamen we een nieuwe poging en we slaagden bij Freeport. De batterij van de V3 staat nu te laden. Met een beetje geluk kunnen we het apparaat straks uitproberen bij Pleincafé Wilhelmina.

  May 19, 2005

  Goede timing van het AD

  Op Koninginnedag stuurde ik een paar foto's in naar het Algemeen Dagblad. Bij grote evenementen vraagt deze krant om foto's uit de hele wereld. Een paar dagen later kreeg ik een aardig mailtje van het AD waarin stond dat mijn foto De Koning van Punda was uitgekozen om in de papieren edite te worden afgedrukt.

  Tevens stond erin dat een exemplaar van de krant alsmede een kleine attentie onderweg waren (was?) naar Curacao. Dat is altijd leuk om te lezen. Ik had het adres van mijn werkgever SQL Integrator opgegeven en lichtte onverwijld Office Manager Manja in. Zij beloofde mij te bellen als het pakketje arriveerde.

  CasaSpider wordt op 37e verjaardag verrast door het Algemeen DagbladMet mijn jeugdige uitstraling kan ik nog zo in een Boys Band, ware het niet dat ik niet kan zingen. Jarenlang ben ik 29 gebleven, aanvankelijk met groot succes.

  Het aantal gelovigen nam de laatste tijd echter flink af. Het is eigenlijk ook zo kinderachtig hč, liegen over je leeftijd. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Op woensdag 18 mei ben ik dus 37 jaar geworden, zo dat lucht op!

  Intermezzo

  Op het journaal zag ik zojuist een verongelijkte Gerrit Zalm over het feit dat mensen hem niet vertrouwen met betrekking tot de Euro. "Onverkwikkelijk", noemt Zalm dat. Op het moment dat ik de minkukel in beeld zie ballen mijn handen zich onwillekeurig tot vuisten.

  Gezellig, zo'n intermezzo. Op mijn verjaardag ging 's morgens de telefoon. Neen, het was niet Gerrit Zalm om zijn excuses aan te bieden. Met zoetgevooisde stem deelde Manja mij mede dat het pakketje uit Nederland was aangekomen. Dat is nog eens timing van het AD.

  Met Luchiano (7) reed ik in de namiddag naar SQL Integrator. In de auto wilde hij het pakket al openmaken. Op de terugweg, na een interessant bezoek aan Centrum supermarkt te Mahaai liet ik hem begaan. Het pakket bevatte het Algemeen Dagblad van maandag 2 mei, het AD Tijdsdocument Oh, my God! over de aanval op het WTC, en het boekje Het Rotterdam van Arnon Grunsberg van Arnon Grunsberg.

  O ja, er zat ook nog een soort halsband met sleutelhanger aan. Die mocht Luchiano hebben. Even later kwam hij naar me toe. "En dan zeggen ze dat ik nooit geluk heb...", zei hij. "Wat voor geluk heb je dan?", vroeg ik hem. Hij wees op een AD-penning die hij al aan de sleutelhanger had bevestigd. Met gewijde stem las hij wat er op de penning stond: "Algemeen Dagblad".

  Woensdag hadden we allebei geluk.

  March 24, 2005

  Weblint van Brillie

  Stukjes schrijven doe ik voornamelijk voor mijn eigen plezier. Niet voor geld of roem. Tot mijn niet geringe verbazing blijkt het CasaLog vandaag toch in de prijzen te zijn gevallen!

  CasaSpider wint Brillie's Weblint 2005!Het log van Brillie bezoek ik dagelijks. Maart is de tijd waarin hij zijn zogenaamde Weblintjes uitreikt. En nu heb ik er ook één. Omdat Brillie mijn email-adres (nog) niet had, heb ik het lintje (nog) niet van hemzelf ontvangen. Tot die tijd leen ik het lintje van Renesmurf, ook een van de gelukkigen dit jaar.

  Dit is Brillie's motivatie:

  Het achtste lintje is voor Cassa. Curacao is een mooi eiland, iets minder mooi dan St. Maarten, volgens Brillie dan, maar het geeft wel aanleiding tot mooie verhalen. En prachtige foto's van de stranden, met alle bij behorende mensen. Daarnaast zijn de kleine mini films een hype aan het worden. Het gezin van Cassa is daarin vaak het onderwerp van vermaak. Maar ook zijn log heeft diepgang. En laat zien dat het soms helemaal niet eenvoudig is Nederlanders te willen zijn. Het lezen van de dagelijkse verhalen zijn de moeite meer dan waard.

  Uhm... Brillie... eigenlijk heet ik Casa en geen Cassa. Maar alleen een kniesoor zeurt daarover na het ontvangen van zo'n mooie trofee. Thanx, Brillie!

  January 6, 2005

  Tsunami Dag

  De rondetijd voor een rondje weblogs is vandaag aanzienlijk bekort door de actie Webloggers voor Azië. De natuurramp veroorzaakt door de Tweede Kerstdag Tsunami is dermate groot van omvang dat speciale acties zeker gerechtvaardigd zijn.

  Meer dan 150.000 mensen hebben de ramp niet overleefd, velen zijn nog vermist. Hoe moet men zich voelen, als in één keer alles maar dan ook alles uit iemands leven wordt weggerukt. Vrouw, kinderen, huis. Alles!

  Ik verbaas mij daarom over de schijnbare rust die de mensen in de getroffen gebieden uitstralen. Waarschijnlijk vinden bij dergelijk onvoorstelbaar leed bepaalde chemische processen plaats in het menselijk lichaam die voor een soort van verdoving zorgen. Anders wordt men gewoon gek.

  Er was een man die met vrouw en dochter in Quatar woont. Hij is evenals zijn vrouw afkomstig uit Atjeh en wilde in januari teruggaan naar zijn geboortestreek om te kijken of ze daar een bestaan konden opbouwen.

  Hij vond dat zijn vrouw wel een maandje extra vakantie had verdiend. Daarom ging zij met hun dochter vooruit. De man is ze nu aan het zoeken, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tevergeefs.

  Veel webloggers zetten hun site op 'wit' vandaag!Een econoom sprak van een paradoxale situatie. Voor de economie kan de Tsunami op termijn een enorme boost betekenen. Er gaat ontzettend veel gebouwd en geďnvesteerd worden in de rampgebieden. Bovendien zijn de belangrijke industrieën niet geraakt, maar vooral de arme gebieden.

  Dat is het grootste onrecht van een dergelijke ramp, de armen krijgen alles op hun dak.

  Ja, ook bemiddelde mensen hebben schade. Ik zag een Nederlander die al tien jaar in Thailand woont. Zijn hotel of restaurant is zwaar beschadigd maar daar tilt de man niet zo aan: "Dat wordt betaald door de verzekering. De arme mensen hier, die hebben geen verzekering. Die zijn echt alles kwijt." Deze Nederlander zet zich nu in om de mensen om hem heen te helpen.

  En over het straatarme Somalië hoort men (wederom) bijna niets.

  Het trieste toppunt in al deze ellende is toch wel dat het Indonesische leger onverdroten door blijft gaan met haar jacht op rebellen in Atjeh in plaats van concrete hulp te bieden en te helpen bij de enorme logistieke problemen om de noodhulp op de goede plaats te krijgen. De Amerikaanse legerbases in de buurt bieden hier uitkomst, over paradoxen gesproken.

  En wat te denken van het doorverkopen tegen woekerprijzen van voedsel, dekens en andere hulpgoederen door louche handelaren, of beter gezegd criminelen. Ellende trekt ellende aan, dat is maar weer eens bewezen.

  Ik hoop dat er heel veel geld wordt opgehaald voor Azië en Afrika (Tanzania, Somalië) en tevens dat het geld zoveel mogelijk terecht komt bij de armen die zoveel verloren hebben op Tweede Kerstdag.

  December 27, 2004

  Tsunami op tweede Kerstdag

  Zondagmiddag 26 december begon het nieuws bij mij door te dringen. Het nieuws over de ramp in Zuidoost-Azië. Een onderzeese aardbeving leidde tot enorme vloedgolven in Indonesie, Thailand, Sri Lanka, India, ja zelfs tot aan de kust van Oost-Afrika. Tsunami heet het natuurverschijnsel.

  Tsunami zorgde voor een hele slechte tweede Kerstdag in grote gedeeltes van Zuidoost-Azie. Op de foto Sri Lanka

  Het dodental is opgelopen tot boven de 15.000. Toen ik de cijfers hoorde drong het nog niet echt tot mij door. Bij het bekijken van het beeldverslag liepen de rillingen over mijn rug. Onvoorstelbare ellende...

  De natuur geeft, de natuur neemt, maar was op tweede Kerstdag de grootste veelvraat van ons allemaal.

  Update 29.12.2004 / 06:30