« www.ikslajeopjeneus | Main | CumpleaŮos de Lucia »

Tsunami Dag

De rondetijd voor een rondje weblogs is vandaag aanzienlijk bekort door de actie Webloggers voor AziŽ. De natuurramp veroorzaakt door de Tweede Kerstdag Tsunami is dermate groot van omvang dat speciale acties zeker gerechtvaardigd zijn.

Meer dan 150.000 mensen hebben de ramp niet overleefd, velen zijn nog vermist. Hoe moet men zich voelen, als in ťťn keer alles maar dan ook alles uit iemands leven wordt weggerukt. Vrouw, kinderen, huis. Alles!

Ik verbaas mij daarom over de schijnbare rust die de mensen in de getroffen gebieden uitstralen. Waarschijnlijk vinden bij dergelijk onvoorstelbaar leed bepaalde chemische processen plaats in het menselijk lichaam die voor een soort van verdoving zorgen. Anders wordt men gewoon gek.

Er was een man die met vrouw en dochter in Quatar woont. Hij is evenals zijn vrouw afkomstig uit Atjeh en wilde in januari teruggaan naar zijn geboortestreek om te kijken of ze daar een bestaan konden opbouwen.

Hij vond dat zijn vrouw wel een maandje extra vakantie had verdiend. Daarom ging zij met hun dochter vooruit. De man is ze nu aan het zoeken, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tevergeefs.

Veel webloggers zetten hun site op 'wit' vandaag!Een econoom sprak van een paradoxale situatie. Voor de economie kan de Tsunami op termijn een enorme boost betekenen. Er gaat ontzettend veel gebouwd en geÔnvesteerd worden in de rampgebieden. Bovendien zijn de belangrijke industrieŽn niet geraakt, maar vooral de arme gebieden.

Dat is het grootste onrecht van een dergelijke ramp, de armen krijgen alles op hun dak.

Ja, ook bemiddelde mensen hebben schade. Ik zag een Nederlander die al tien jaar in Thailand woont. Zijn hotel of restaurant is zwaar beschadigd maar daar tilt de man niet zo aan: "Dat wordt betaald door de verzekering. De arme mensen hier, die hebben geen verzekering. Die zijn echt alles kwijt." Deze Nederlander zet zich nu in om de mensen om hem heen te helpen.

En over het straatarme SomaliŽ hoort men (wederom) bijna niets.

Het trieste toppunt in al deze ellende is toch wel dat het Indonesische leger onverdroten door blijft gaan met haar jacht op rebellen in Atjeh in plaats van concrete hulp te bieden en te helpen bij de enorme logistieke problemen om de noodhulp op de goede plaats te krijgen. De Amerikaanse legerbases in de buurt bieden hier uitkomst, over paradoxen gesproken.

En wat te denken van het doorverkopen tegen woekerprijzen van voedsel, dekens en andere hulpgoederen door louche handelaren, of beter gezegd criminelen. Ellende trekt ellende aan, dat is maar weer eens bewezen.

Ik hoop dat er heel veel geld wordt opgehaald voor AziŽ en Afrika (Tanzania, SomaliŽ) en tevens dat het geld zoveel mogelijk terecht komt bij de armen die zoveel verloren hebben op Tweede Kerstdag.

Comments

Alleen op 555 staat nu al 63 miljoen euro ..... nooit eerder is er (nu al) zoveel opgebracht tijdens een aktie. Wat het gaat worden is alleen maar hopen .......

Eerlijk gezegd...doet het me niets, helemaal niets meer....alle ellende op de wereld laat ik aan mij voorbij gaan.
Ik zap langs moord en doodslag, oorlogen en massamoorden, deportaties en tsunamies.
Ik zie aardbevingen en onthoofdingen, ongevallen en hongersnood.
Het laat me koud..de mensheid is in de kern "goed" maar het komt er steeds zo "rottig" uit.
Ik geef niets...en ik doe niets...ik leun achterover en doe mijn best om het voor mij en mijn familie beter te laten worden.
Daar heb ik meer dan genoeg aan.
Ik weet het ik ben een egoist.
Maar ik heb er vrede mee...ik verwacht ook geen hulp van anderen als ik problemen heb...ik zorg goed voor mijzelf en mijn naasten.

IK begin me er dood aan te ergeren.
JA het is zielig, NEE ik geef niks.

renesmurf: jaja we weten nu wel dat je niks geeft, hoor. heel goed. jouw keus. maar is het echt nodig om dat overal te melden? het begint nogal irritant te worden, namelijk.

@Marmod: Dat is goed nieuws!
@Cerito: Ik kan me je gevoel wel voorstellen, het is inderdaad al moeilijk genoeg om je directe omgeving voldoende te supporten. Maar toch, als je je een voorstelling maakt wat daar aan de hand is... die situatie is natuurlijk met geen pen te beschrijven...
@Renesmurf: Je mening is duidelijk. Je ergeren aan een positief initiatief van anderen is van de andere kant ook weer niet nodig...
@Charlotte: Ieder zijn mening. Renesmurf is in ieder geval wel duidelijk, bij sommige anderen proef ik meer venijn...

Ik vind het niet nodig om te laten weten aan anderen of ik wel of niet geef. Wat betreft de meningen die ik hier lees even dit. Niemand hoeft zich beter voor te doen dan hij is. En iedereen moet zijn eigen hart, verstand, of geweten volgen. Wat ik wel even kwijt wil is dat ik denk dat het een utopie is dat het geld terecht zal komen bij de armen die dat het meest nodig hebben. Wat ik hoop is dat als het daar toch terecht komt, dat het dan ook werkelijk goed besteed wordt, dus echt aan het allernoodzakelijkste, zoals wederopbouw.

Ieder moet voor zich weten wat hij hier mee of aan doet, ieder zijn mening en respect daarvoor. Ik heb ook even overwogen om op wit te gaan maar zie het punt niet. Net wat Cerito schrijft is het denk ik al heel wat en erg belangrijk dat je goed bent voor de mensen om je heen, je kunt verder weinig meer. En zoals altijd bij dit soort dingen zal ook deze keer het meeste toch wel in de verkeerde zakken verdwijnen. Hoe wrang het ook klinkt: de een zijn dood.........enz. En overal lopen toch aasgieren zonder geweten rond, zeker op dit soort plekken, dat trekt ze van nature aan, instinct nemen ze dat geloof ik. Triest

Voor BAM was 1 milliard toegezegd, slechts 17 millioen is gegeven.

casa: ja, je hebt gelijk. ik ergerde me even heel hard, maar dat is nu weer over, hoi.

@Cyberjunk: Laten we dan hopen dat er toch tenminste een groot deel terecht komt waar het terecht moet komen...
@Henk(ES): Dat er geld terecht komt bij aasgieren is onvermijdelijk. Toch mag dat niet de reden zijn om niet te geven. Het is nu eenmaal onmogelijk om overal mensen als Thomas Siffer te hebben die er persoonlijk op toezien wat er met het geld gebeurt.
@Hans: Dat is minder dan 0.2%, geen beste verhouding!
@Charlotte: Ook je ergeren is een basisrecht... ;-)

Met de gedachten van Casa ben ik het wel eens. Wel heb ik twijfels bij de TV optredens: iedereen probeert zich geweldig te presenteren, het lijkt allemaal ontroerend, maar ik denk ook wel in de geest van "moet je mij toch eens weldoenerig zien" o.i.d. Zover ik mij herinner is het wel de grootste natuurramp met nooit eerder zo veel slachtoffers. Tegelijk wordt de aandacht ook wel gevoed omdat er zoveel westerse toeristen onder de slachtoffers zijn. In Dafur ging het alleen maar om naamloze Afrikanen. CasasPa.

Ik sta altijd dubbel tegenover het geven aan goede doelen. Tuurlijk is er geld nodig, dat is duidelijk, maar ik herinner me ook dat jaren geleden een oom van mij op een schip voer dat graan bracht naar Bangladesh. Alleen waren er op ter plekke geen auto's aanwezig die het graan verder konden vervoeren, zodat het lag te rotten op de kade toen het schip na een paar weken met de volgende lading kwam. Dus dŠt er hulp moet komen is duidelijk, aleen is het op afstand vaak moeilijk te bepalen welke hulp.

Daarnaast is 63 miljoen euro op giro 555 natuurlijk een fantastisch resultaat, maar denkt iemand nog terug aan de vele miljoenen die op 31 december om 00.00 de lucht in zijn gegaan?

@ Lucy: Ik had er een fotootje bij willen doen maar dat lukte helaas niet, maar daarom niet minder en al heel vroeg: FELIZ CUMPLEANOS!!!!!

@CasasPa: Ik heb het niet gevolgd in Nederland (moest werken), maar krijg wel berichten door dat er een soort competitie aan de gang was wie het meeste geeft. Misschien wel goed voor het resultaat maar in mijn ogen niet zo fris. Darfur en Afrika in het algemeen is andere problematiek. Daarom wees ik er hier ook op, dat Afrika wederom is vergeten. Terwijl in Somalie en Tanzania ook vele doden te betreuren zijn. Complicerende factor in Afrika is verder dat men er daar zelf veel aan doet om hulpverlening moeilijk te maken. De mensen in Darfur zijn op de vlucht, hun levens worden bedreigd door mede-Afrikanen. Aan die situatie lijkt weinig te veranderen. Helaas...
@Willisha: Bij grote rampen is uiteindelijk de logisitiek het probleem. Hoe voedsel en andere hulp op de plaats te brengen waar het nodig is. In Atjeh moest de hulp 15 uur gestaakt worden omdat een vliegtuig de landingsbaan blokkeerde. Het was tegen een buffel gebotst...
@Henk(ES): Haha, volgens mij leef jij echt al een dag vooruit, bij jou is het al uuuuuuren 7 januari... :-)

Ik hoop dat de overheid van India eens stopt met het onwikkelen van atoomwapens, en dat geld terug geeft aan de mensen, die het meer nodig hebben.

ja, mooi enzo, die actie, maar tijdens het t.v. kijken dacht ik toch regelmatig www.ikslajeopjeneus als er weer een net-niet bekende nederlander kwam opdraven

Geheel off-topic, excuus. CasaSpider, ik kan nergens je emailadres vinden op je site....

Kennu mij dat ff mailen, middels het mailformulier op mijn site? Heb nl een vraag (goh.....).

Danki danki...

@Brillie: Dat is een klassiek probleem. De landen die ontwikkelingshulp geven hebben maar heel beperkte invloed op hoe dit geld wordt besteed. Of er nu atoomwapens mee worden ontwikkeld of dat het op een Zwitserse bankrekening van het staatshoofd en zijn vriendjes terechtkomt. En dat is heel jammer.
@Louterlog: Haha, ik heb de uitzending (gelukkig) niet gezien, maar kan me heel goed voorstellen dat ik daar ook www.krommetenen.nl van zou krijgen... :-)
@Roos: No problem. Ik heb een gewoon hotmail-adres en ik heet casaspider. Need I say more... ;-)

Ik sluit me toch bij de eerste reactie aan van Charlotte in de richting van Renesmurf. Zeker na wat hij op zijn log heeft geschreven.

Maar ik vind het fijn dat er zoveel is opgehaald voor AziŽ, maar vind dat ook anderen rampplekken in de wereld niet vergeten moeten worden.