« Kritische afstand | Main | Het blauwe goaltje »

Een absurde Koninginnedag

"Een dag die feestelijk begon, is geŽindigd in een drama. Deze Koninginnedag eindigt in treurnis." Aldus burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn op donderdag 30 april 2009.

Eerder die ochtend kijken we naar de glimmende zwarte bus met daarin de Koninklijke familie. "Wie is er het elegantste?", vraagt Lucy. Zonder aarzeling antwoord ik: "MŠxima". Om tien voor twaalf lig ik op de bank, een beetje half te kijken half te dommelen. Dan ineens is er dat absurde beeld en dat absurde geluid van een auto die zich te pletter rijdt tegen De Naald (Wikipedia), terwijl op de achtergrond de open bus met Beatrix en haar gevolg nog in beeld is.

"Is dit echt of hoort dit erbij?", is mijn eerste absurde gedachte. Immers, welke gek verzint een dergelijke activiteit op zo'n feestdag. Al snel wordt duidelijk dat het menens is. "Wie heeft dit op zijn geweten en was het expres?", is de volgende vraag die later wordt beantwoord. Het betreft de 38-jarige Karst Tates uit Huissen die met zijn zwarte Suzuki Swift FZ-VL-03 door de hekken raast en een groot aantal mensen meesleurt.


30.04.2009: Een aanslag met een Suzuki Swift maakt editie 2009 tot een absurde Koninginnedag. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Vier doden en dertien gewonden waarvan vijf zeer ernstig maken de trieste balans op. "Had dit niet voorkomen kunnen of zelfs moeten worden?", schiet er door mijn hoofd. Het lijkt de actie van een man met een waanidee, geruchten gaan dat hij kort geleden is ontslagen en nu zijn huis niet meer kan betalen. Maar als zo iemand niet tegengehouden kan worden, hoe zit dat dan in het geval van professionele terroristen?

"Kan het feest nog wel doorgaan?", dat is een gemakkelijke vraag. Neen, natuurlijk niet. De ontsteltenis op de gezichten van de Koninklijke familie spreekt boekdelen. Het is logisch dat de vlaggen halfstok gaan en alle officiŽle activiteiten worden afgelast.

Om een uur of drie gaan wij toch even naar het Burgemeester Sweensplein in Rijen. Het is stralend weer, perfect voor een normale Koninginnedag. Er staat een grote tent waar een band optreedt. We drinken twee biertjes en laten Diana (2) even spelen op de glijbaan en in de zandbak. Luchiano (11) voetbalt met een paar jongens en Lucy kijkt van een afstandje toe. We zijn er even uit geweest.

Op weg naar huis gebeurt er weer iets vreemds. Er zitten twee mensen op het dak van een woning, een vrouw en een politie-agent. Al snel is ook de brandweer ter plaatse. De agent praat op de vrouw in, het heeft er alle schijn van dat ze van het dak wilde springen. Uiteindelijk gaat ze met de agent mee naar beneden. Thuis kijken we naar de televisiebeelden en langzaam wordt de informatie completer. Maar wat hebben de slachtoffers en hun familie daaraan?

Bij De Chinese Muur halen we Babi Pangang met nasi en Koe Loe Kai met mihoen. Gerechten die we voor de televisie opeten. Zoals eerder gezegd, het is een absurde dag.

Comments

Inderdaad absurd.

inderdaad.
van de vrouw op t dak bij jullie in de buurt ook!! de info van tv heeft neem ik aan geen betrekking op haar??

Zo ontzettend.....vreemd de dag van gisteren......

Die gek is ingereden op een Antilliaanse dansgroep in klederdracht. Er zijn ook mensen uit die dansgroep overleden en anderen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

http://multimedia.ekstrabladet.dk/eb/archive/00432/Holland_14_jpgNY_432540m.jpg

Het lijkt me sterk dat iemand die er zo eruit ziet nog kan vertellen wat zijn motieven waren...

@Lennart: Absurd en bizar.
@Pascale: Neen, de tv is er niet bij geweest. Een beetje mysterieuze passage in het verhaal, dat wel...
@ANila: Ook 's avonds had ik dat nog, net of het al langer geleden gebeurd was...
@Bout: K.T. zal niet bewust de Antilliaanse dansgroep hebben uitgekozen, maar ook voor hun is het verschrikkelijk...

Voor mij is alles wat die gek gedaan heeft bewust, anders had hij het niet gedaan.

http://antilliaans.caribiana.nl/innederland/car20090430_koninginnedag