« CasaMovie: Korsou kontra Verdonk | Main | Watskeburt »

Lid van de Bieb

Luchiano (7) is een exponent van onze consumptiemaatschappij. Het leven draait al snel om Cartoon Network, de Gameboy en de computer in het algemeen. Wij hadden vroeger De Meccanodoos, maar of ik daar nu echt zoveel mee speelde?

Feit is dat er vroeger meer boeken gelezen werden dan nu. In een land als Cuba waar het onderwijs zich op een hoog nivo bevindt maar computes, gameboys en electriciteit schaarse goederen zijn wordt nog steeds ontzettend veel gelezen. Mijn stelling is dat lezen goed is voor het concentratievermogen en de fantasie.

Luchiano is lid van de biebHoogste tijd om Luchiano te stimuleren meer te lezen. Curacao beschikt over een moderne Openbare Bibliotheek. Voor kinderen tot 17 jaar is het nog gratis ook. Volwassenen betalen 15 gulden (minder dan 7 Euro) per jaar, eigenlijk voor niks dus.

Luchiano werd ingeschreven en we liepen de trap op naar de kinderafdeling. Luchiano had nog wel oog voor het grote aquarium dat op de afdeling stond, de computerhoek met een stuk of zes mooie computers ontging hem vreemd genoeg. Even later keerden we met drie boeken terug.

Misschien wordt Lucy de volgende keer ook wel lid. Op de volwassenenafdeling staan computers en tevens leent men video's, cd's en talencursussen uit. De website geeft veel informatie. In principe kan men zelfs zien welke boeken men heeft geleend en wanneer ze terug moeten worden gebracht. Dat is mij helaas nog niet gelukt. Ook de navigatie is voor verbetering vatbaar.

Toen we het pand wilden verlaten was er een (piep)klein incidentje. Een man met lang grijs haar en een wit t-shirt stond bij de uitgang het bord met de openingstijden boven hem aandachtig te bestuderen. Hierdoor stond hij een beetje in de weg. Een medewerker van de bibliotheek sprak hem aan en posteerde zich naast hem. Om voor te doen hoe hij in de weg stond.

Maar nu was de uitgang daadwerkelijk geblokkeerd. Mijn "Sorry, mag ik even passeren?" werd domweg genegeerd. De bibliotheekmedewerker was stukken irritanter dan de man met lang grijs haar en het witte t-shirt. Die bleef vervolgens provocatief staan. Volgens mij houdt hij het wel vol tot sluitingstijd.

Ja, ja, bij de Openbare Bibliotheek is het te doen!

Comments

Vroeger, toen ik klein was, hadden we thuis allemaal een bieb-abonnement, behalve mijn vader (mijn moeder haalde op haar kaart een paar boeken die zij leuk vond en een paar boeken die mijn vader leuk vond). Dat betekende dus 7 abonnementen, en we wilden allemaal het maximale aantal boeken mee naar huis.... Wekelijks was het drama, omdat de boeken weer terug moesten en we niet meer zo wisten welke boeken door wie gehaald waren. Kortom, ik kom uit een leesfamilie!

Omdat het aanbod Nederlandstalige boeken op Madeira nu eenmaal beperkt is (hoewel de boekhandel in het winkelcentrum vlak bij ons diverse titels verkoopt!), ben ik sinds kort overgestapt op Engels. Ik merk dat het lezen me steeds gemakkelijker afgaat, maar het gaat toch trager dan Nederlands lezen, dus ik geniet langer van een boek!

Door het lezen heb ik al inmiddels heel veel avonturen meegemaakt en ben ik bijna de hele wereld overgeweest, heerlijk hè!!!

Misschien moet ik hier toch ook maar eens in de bieb gaan kijken :-)

De dichtstbijzijnde Openbare Bibliotheek is sinds enige jaren een zogeheten Beleefbibliotheek.
http://www.beleefbibliotheek.nl/frames.php

Dat klinkt net zo erg als het is. maar, ze hebben er prijzen mee gewonnen in de branche.

Dus, op gezette tijden stroomt het gebouw even helemaal luidruchtig vol met mensen. Die gaan dan met veel kabaal zingen, of bridgen, of andere activiteiten doen waarvoor het dorpshuis toch is uitgevonden. En op het moment dat die belevenis is afgelopen, stroomt het gebouw ook meteen weer leeg.

Enfin, ik klaag daar alleen maar over omdat ik altijd binnenstap als iedereen nog van alles daar schijnt te beleven.

Ooit, als in onze contreien de mensen alleen nog pictogrammen kunnen lezen, zal vanuit Curacao en Cuba de beschaving weer over de wereld worden verspreid. Dat is een hoopgevende gedachte.

Ik lees nooit boeken, nauwelijks gedaan ook.
Ik had een afkeer voor lezen.

En sinds ik internet heb en de weblogs ontdekt heb lees ik meer dan wie dan ook!

Manneke lees dit even goed: zeg dat je een vrees hebt om een virus op te lopen van anderen, door hun boek te moeten lezen. Alleen zo kan je er onder uit komen. Want boeken nieuw kopen gaat onbetaalbaar worden.

Ik ben ook lid van de Bieb, maar haal nooit een boek. REden geen tijd. Wel jammer, want lezen is je in de fantasiewereld van de ander bewegen. Soms denk ik: ik neem vakantie, ga geen kerken en musea bezoeken, maar neem een rustig plekje ergens en dan weer eens boeken lezen. Luchiano geef maar het goede voorbeeld aan opa. CasasPa

@Willisha: Het is toch niet zo dat je Madeira-avontuur eigenlijk een boek is? Ben benieuwd hoe een bieb er daar uitziet!
@IJsbrand: Wat grappig! Na mijn eerste zin wilde ik ook schrijven dat het net of niet zo erg is als het klinkt... :-) Ja, watskeburt met het aloude dorpshuis?
@Aargh: De gedachte op zich wel, maar of de wereld er dan nog ontvankelijk voor is... :-)
@Renesmurf: Heel goed dat je aan het lezen bent geslagen! Hoewel weblogs natuurlijk niet te vergelijken zijn met boeken...
@Brillie: Boeken onbetaalbaar? Ach, de wet van vraag en aanbod reguleert dit vanzelf... En anders lezen we het gratis in de bieb... :-)
@CasasPa: Geen tijd bestaat niet. Gewoon een kwestie van prioriteiten stellen! We zullen zien hoe het met Luchiano's voorbeeldfunctie gaat...

Hier betaal je iets van 30 euro per jaar plus 1 euro per boek per drie weken en is het aanbod weinig groot. Sindsdien heb ik het wel gezien met de bieb. Helaas ..

Computeren en Weblogs leuk. Maar mijn grootste hobby is het lezen van boeken, alle genres, als goed leesbaar zijn. ca. 3 boeken per week.

Tja, of ik het nu echt beleef of dat het toch "alleen maar" een boek is, dat moeten jullie nog maar afwachten! Misschien ga ik mijn verhalen ooit nog eens publiceren hahahaha....

Iedereen zou moeten lezen. Het vergroot je taalvaardigheid, je beleeft avonturen, leert andere mensen en andere culturen kennen, kortom het verrijkt je leven in alle opzichten. Ik was aangenaam verrast te lezen dat Curacao zo'n mooie bibliotheek heeft. Ik vraag mij wel af of de overschakeling naar het papiamento in het basisonderwijs consequenties heeft voor de belangstelling voor het boek. Het aanbod aan boeken in de eigen taal zal toch beperkt zijn en ik vraag mij af in hoeverre er een leescultuur is. In Nederland zijn het toch vooral mensen die wat bewuster leven die hun kinderen aan het lezen zetten. Het leren lezen is een van de beste geschenken die je je kinderen kunt geven.

vdb.

@Cinner: Doodzonde! Mijn mening is dat bibliotheken in principe gratis moeten zijn. Financiele drempels zorgen ervoor dat vooral rijkere mensen er gebruik van maken...
@Hans: Een hele gezonde hobby! Drie boeken per week, dat is me nogal niet wat. Wat is je top-3?
@Willisha: De memoires van Don & Willisha... het kan zomaar een bestseller worden!
@MJvdBroek: Ik was ook verrast. En ook door het feit dat het zo weinig kost of zelfs gratis is. Het was er dan ook best druk waarbij het me opviel dat er vooral veel meisjes rondliepen. Aangezien het mijn eerste keer in de bibliotheek was weet ik niet of dat altijd zo is. Op de scholen wordt lezen gestimuleerd en in de bibliotheek is veel te vinden om schoolopdrachten/-projecten uit te voeren.

ja precies wat cinner zegt...ook mijn reden om mijn abbo vanaf dat ik lezen kan op te zeggen een aantal jaren geleden...
Gelukkig heb ik nog veel te lezen... en krijg er regelmatig 1 cadeau... heerlijk!!

Op Curacao gingen we wekelijks naar de bieb. De kinderen konden tijden blijven hangen en lezen daar. Hier is de Bieb gratis en hebben we een enorme keuze. Via hun website kun je kijken wat je hebt uitgecheckt, verlengen en ook reserveren!
Verder lenen ze hier ook gratis d.v.d's en cds uit. Gratis en je mag ze 10 dagen houden. En meestal als er een nieuwe film op d.v.d uitkomt dan heeft onze bieb hem vrij snel in de collectie. Vaak kun je de d.v.d al reserveren voordat de bieb hem heeft. Ideaal dus. En we komen er dus erg vaak.