Main

May 31, 2011

Meta-Meta

Als er weinig of geen nieuws is, genereren we nieuws. Zo eenvoudig is dat. Het fenomeen staat ook wel bekend als komkommertijd, maar dat is in deze tijden van EHEC misschien niet helemaal de juiste term. Grappig trouwens hoe Duitse boeren, woordvoerders en hoge Pieten beweren dat de besmette komkommers aus Holland kommen: "Kam die vierte EHEC-Gurke aus Holland?" (artikel)

Italiaanse media lanceren het gerucht dat een scheiding tussen Wesley Sneijder en Yolanthe op handen is. Boeien! Nederlandse Shownieuws-achtige programma's pikken het item dankbaar op en concluderen na tien minuten dat er niets aan de hand is. Het feit dat Wesley en Yolanthe op het moment weinig samen gezien worden komt doordat zij in Amerika is voor haar werk en dat klinkt best plausibel.

Het is toch ongelofelijk dat iemand daar überhaupt aandacht aan besteedt? Denkend aan de naam Meta schiet me als eerste Meta de Vries te binnen. Maar wat te denken van de Meta Segmentata ofwel de Strekspin?

Over hoeveel meta-niveau's hebben we het hier, luidt de quizvraag van vandaag.

August 11, 2010

De Rekenkampioen

Drie keer vier is dertien, zes plus acht is elf en zestien gedeeld door nul is twee komma zeven. Wie er nog twijfels heeft wordt NU omver geblazen door het overtuigend bewijs. CasaSpider is De Rekenkampioen Van Nederland. En niemand anders.

Elke dag ontvang ik een email van rekenbeter.nl met een link naar een webpagina met drie rekenopgaves. Die moet men zo snel mogelijk oplossen, uit het hoofd en/of met pen en papier. Niemand die het controleert, maar elke zichzelf respecterende deelnemer doet het daarmee en niet met een calculator.

Woensdagochtend ben ik er vroeg bij en maak de sommen gelukkig foutloos. Even nadenken is het bij de vraag hoeveel dagen koningin Beatrix nu precies koningin was op 30 april 2010. Op 30 april 1980 kwam zij aan de macht. De clou zit hem in het aantal schrikkeljaren.

Meteen klik ik op de link naar het klassement en waarachtig, daar staat het: CasaSpider is de nummer één met 100% en 710 seconden. Vijf keer drie is zeventien, er is gewoon geen betere rekenaar. Jammer genoeg zijn 29 anderen mij in de loop van de dag voorbijgestreefd, maar morgenochtend ben ik weer de eerste.

Ook meedoen? Meldt u aan op rekenbeter.nl en u ontvangt op de eerstvolgende werkdag een mail met de begeerde link. Succes, immers ik ben toch niet bang!

December 30, 2009

Eindejaars quizvraagje

Hoeveel bytes (min of meer letters) bevat de post "CasaSpider Jaaroverzicht 2009" die donderdagmiddag omstreeks 16:00 uur verschijnt?

December 27, 2009

Bloemlezing

Raadsels en dan vooral die met een, niet te moeilijke, wiskundige inslag hebben al snel mijn belangstelling. Raadsels scherpen de geest en op feesten en partijen kun je nog eens de slimmerik uithangen, immers jij kent het antwoord.

Mijn verzameling kan wel een oppeppertje gebruiken en ik surf wat rond. Ha, daar is een site met raadsels. Eens even kijken: "Het heeft 50 tanden en houdt een verschrikkelijk monster tegen?" Antwoord: "Mijn gulp!" Hmm, dat is niet helemaal wat ik voor ogen heb maar toch lees ik verder. Een bloemlezing.

 • Wat gebeurt er als de aarde 30 keer sneller draait? ... Dan krijg je elke dag je maandloon en bloeden alle vrouwen dood!!!
 • Waarom is er Whiskas-kip, -vis en -rund, maar geen Whiskas-muis?
 • Wie heeft het melken van koeien ontdekt en wat dacht hij dat hij aan het doen was toen hij ermee begon?
 • Waarom vragen waarzeggers eerst je naam?
 • Wat is het toppunt van egoisme? ... Klaarkomen en je eigen naam roepen.
 • Hoe noem je een slim blondje? ... Een golden retriever.
 • Het zingt en heeft hele zware ballen? ... Gerard Bowling.
 • Het spreekt één woord Frans en neukt als een tijger? ... Moi!

Neen, men hoeft geen wiskundige te zijn om deze raadsels te snappen. Diana (3) is aan het kleuren. Het concept binnen de lijntjes kleuren is nog niet helemaal doorgedrongen. Dan laat ze me een pagina zien met Sneeuwwitje. "Ga die maar kleuren, maar dan wel binnen de lijntjes", zeg ik. Diana: "Nee, ik laat haar wit."

April 18, 2009

Wat is die auto

In parkeergarage Paleiskwartier te 's-Hertogenbosch staan een aantal mooie, oude, veelal Engelse auto's gestald. Van die typisch rode, meer bordeaux dan Ferrari, en groene MG's, Jaguars en andere. Mijn donkerzwarte Duitse Volkswagen Jetta kleurt er goed bij.

Laatst stond er een prachtige auto naast de mijne. Soms zie je van die modellen.. ja, wat zal ik zeggen, die zuigen gewoon je aandacht naar hun vormen toe. Geen normale man die daartegen bestand is en ik al helemaal niet. Maar deze auto ken ik niet. Er staat ook geen embleem op. Snel schiet ik drie foto's en maak er een quiz van: "Wat is die auto?"


17.04.2009: CasaLog Quiz April 2009: Wat is die auto? Klik voor groter.

(Klik voor groter)

Foto #1
Foto #2
Foto #3


Zelf doe ik uiteraard ook mee aan de quiz en vraag mij af hoe hierachter te komen. De irritante en schreeuwende reclame van Carspotter (SMS je kenteken, DOE HET NIET!) schiet me als eerste te binnen en dat is erg genoeg. Maar waar haalt Carspotter zijn gegevens vandaan, toch ook gewoon van de RDW-website?

Probeer het maar eens en voer een kenteken in. Een kind kan de auto wassen. Het is niet vreemd dat ik de auto pas sinds kort in Paleiskwartier zie, hij staat pas sinds 2 april 2009 op naam van de eigenaar (mirror).

August 6, 2008

Wat ben ik?

Welke nationaliteit een pasgeboren baby krijgt is ingewikkelde materie. Helemaal omdat ieder land zijn eigen regels heeft. Internationale verdragen zorgen ervoor dat conflicterende regels worden gladgestreken.

In december 2004 verscheen de post D'r uit jij! van mijn hand. Het ging over het kind dat in Nederland geboren werd uit een Marokkaanse moeder en een Nederlandse vader die niet gehuwd waren. Omdat de vader verzuimd had de ongeboren vrucht te erkennen kreeg het kind de Marokkaanse nationaliteit en dreigde op de koop toe uitgezet te worden. Het gevolg van een wetswijziging in 2003.

Reageerder Henk Rook meldde dat in de USA babies die op Amerikaans grondgebied worden geboren uit buitenlandse ouders automatisch de Amerikaanse nationaliteit krijgen. Dat geldt zelfs als een Mexicaans echtpaar in een Mexicaans vliegtuig in het luchtruim van de Verenigde Staten een baby ter wereld brengt.

Maar hoe zit het nu precies in Nederland? Neem het volgende geval, een Dominicaanse vrouw is reeds een jaar of vijf officieel getrouwd met een Canadese man maar ze wonen niet bij elkaar. De vrouw krijgt vervolgens in Nederland een relatie met een Nederlandse man en hier komt een baby uit voort.

De Nederlandse man wil zijn kind aangeven bij de Burgerlijke Stand maar daar eist men een bewijs van vrijgezel zijn van de moeder. Dat papier is er niet.

De vraag is welke nationaliteit het kind heeft en zo ja, waarom.

April 7, 2008

Quizzen bij Brabant Water

Maandagochtend was het sensatie op de vijfde verdieping van Brabant Water in 's Hertogenbosch. Een en ander leidde tot consternatie. Maar wat is er gebeurd?


07.04.2008: Welke senstationele gebeurtenis vond maandagochtend plaats bij Brabant Water te Den Bosch? Klik voor groter.

(Klik voor groter)


(a) De kalende man met de blauwe spijkerbroek heeft in de witte circel ge-urineerd.
(b) Iemand heeft het device met zes bekers koffie laten vallen.
(c) Iemand heeft tegen een met water gevulde strandbal getrapt.
(d) Niets aan de hand, het betreft het gebruikelijke werkoverleg op maandagochtend.
(e) Verzin uw eigen spectaculaire verhaal.

March 18, 2008

Oplossingen

Net als voor veel dingen geldt dat een oplossing geen absolute grootheid is. Neem een bedrijf dat slecht draait. De directie wil een gedeelte afstoten terwijl de vakbond opkomt voor de met ontslag bedreigde werknemers.

"Het is kiezen of delen", zegt de directie. "Ofwel gaan die 100 man eruit en kunnen we met de rest door ofwel over een half jaar staat iedereen op straat." De vakbond weet er een redelijke afvloeiingsregeling uit te slepen en het probleem is opgelost. Maar er staan straks wel 100 mensen op straat.

Volgens Van Dale is een oplossing de beëindiging van een probleem op bevredigende wijze.

Nou, voor mij was de oplossing in de vorm van een boete van 130 euro voor het probleem van door rood rijden niet echt bevredigend. Na enige moeite zijn inmiddels de foto's in mijn bezit.

07.02.2008: De beelden bewijzen het onomstotelijk, de donkerzwarte Volkswagen Jetta van CasaSpider rijdt door rood op de Vlijmenseweg te Den Bosch. Klik voor groter.Het bewijs lijkt overduidelijk, alhoewel de politie misschien wel een Photoshop-artiest in dienst heeft die de hele dag op bekeuringsfoto's de stoplichten op rood zet.

Blijft er nog één probleem over namelijk de associatievraag van gisteren: Dorst - ??? - ??? - Voetbal International. Ik weet het nu al, voor velen is de oplossing niet echt bevredigend.

De hints waren taal en Unix. Met taal wordt hier een vreemde taal bedoeld en welke taal komt het meest in aanmerking? Dat moet wel haast Spaans of Papiaments zijn. In allebei deze talen wordt het woord dorst vertaald door sed.

Het programma sed staat voor de zogenaamde Stream EDitor van Unix. Een bijzonder interessant programma, tenminste voor de liefhebber, waarover hier veel te lezen valt. En natuurlijk ook in Wikipedia.

In het kort kan sed ingewikkelde tekstbewerkingsoperaties op bestanden toepassen. Zo verwijdert de volgende zin bijvoorbeeld commentaarregels (deze beginnen in Unix met een "#") behalve tussen de woorden "start" en "stop". Ga er maar aan staan:

sed -e '1,/start/ s/#.*//' -e '/stop/,$ s/#.*//'

Het eerste programma waar iedere Unix-leerling mee begint is de teksteditor vi (Wikipedia). Wie Microsoft Word of een soortgelijke editor gewend is schrikt zich een hoedje van vi. Dat komt omdat de editor ofwel in commando-mode ofwel in tekst-mode staat. Om iets in te kunnen tikken dient eerst een commando te worden gegeven als i voor input of a voor append. Vervolgens tikt men wat tekst en schakelt terug naar commando-mode door op escape te drukken. Tikt men nu tweemaal een d dan is de regel waar de cursor op staat verdwenen. Erg leuk!

De stap van teksteditor vi naar Voetbal International is door de meesten waarschijnlijk zonder problemen te maken.

De beëindiging van het probleem op bevredigende wijze is derhalve: Dorst - sed - vi - Voetbal International.

September 15, 2004

Oplossing oud vraagstuk

Echt veel zin heeft het niet om tegenwoordig nog een wiskundig vraagstuk (raadsel) te plaatsen. Google weet immers alles. Nu heb ik nog zo mijn best gedaan door piraten te vervangen door voetbalsupporters en dubloenen door goudstukken. Het mocht niet baten.

De oplossing van mijn slimme zus Pascale is sluitend en beknopt:

1. Als 2 en 1 overblijven, krijgt 2 altijd alles omdat hij zelf 50% is, 2 zal dus 100% van de buit voorstellen.
2. Als 1 dus kans wil maken op geld, zal hij accoord moeten gaan met het voorstel van 3. Wat 3 voorstelt: 99% voor 3, 0% voor 2, 1% voor 1.
3. Dit betekent dat 2 voor het voorstel van 4 gaat kiezen, als hem dit iets brengt. Ze weten dit van te voren dus 4 zal voorstellen: 99%, 0%, 1%, 0%. Hiervoor krijgt hij accoord vanzichzelf en van 2, wat voldoende is. maar 3 en 1 weten dit ook van te voren.
4. 5 zal dus voorstellen: 98% voor 5, 0% voor 4, 1% voor 3, 0% voor 2 en 1% voor 1. 5, 3 en 1 gaan accoord, dus dit voorstel wordt aangenomen.

Zo is het en niet anders. De credits voor het raadsel Piratendemocratie gaan naar Herman's Thuisbladzijde (echte nerd-name).

Vroeger op school werd er wel eens gespiekt. Ik heb niks tegen spieken, maar dan moet men het wel goed doen. Ik herinner mij nog goed dat ik een tentamen bij mijn studie Duits aan de R.U.Utrecht niet goed had geleerd. Met twee anderen besloten we te spieken bij één persoon. Spieker 1 schreef alles van hem over, spieker 2 deed hetzelfde bij spieker 1 en spieker 3 bij spieker 2. Dit is niet slim!

Helemaal niet toen bleek dat degene bij wie wij spiekten slechts een 5 haalde voor het tentamen. Wij, de drie spiekers, werden op het matje geroepen en kregen een 1. Bijna werden we overboord gegooid.

Spieken lijkt een beetje op googlen. Van de oplossing van GJ krijg ik stellig de indruk dat hij wèl gegoogled heeft, maar bij het verkeerde vraagstuk! Er bestaan namelijk meerdere varianten. De oplossing van GJ gaat ervan uit dat het voorstel van de piraten een meerderheid moet krijgen. 50% is hierbij niet voldoende en in mijn raadsel wel. Volgende keer beter spieken, GJ... ;-)

September 14, 2004

Oud vraagstuk in modern jasje

Vijf voetbalsupporters hebben een zak met 100 goudstukken gevonden. Ze bevinden zich op een bootje in de Grote Oceaan. Hun opdracht is de goudstukken onder elkaar te verdelen.

Ze gaan een voorstel doen de buit te verdelen. De meest agressieve voetbalsupporter mag eerst, daarna de op-één-na meest agressieve enz. Laten we de volgorde 5-4-3-2-1 van meest agressief naar minst agressief nemen.

Voetbalsupporter nummer 5 doet dus een voorstel voor het verdelen van de buit. Ze gaan vervolgens allemaal stemmen. Iedereen moet VOOR of TEGEN stemmen. Als 50% of meer VOOR het voorstel stemt wordt de buit als in het voorstel verdeeld. Is er minder dan 50% VOOR het voorstel, dan wordt voetbalsupporter nummer 5 overboord gegooid.
Vervolgens is het de beurt aan voetbalsupporter nummer 4 om een voorstel te doen om de buit over de resterende voetbalsupporters te verdelen. Dezelfde procedure wordt gehanteerd: is minstens 50% VOOR dan wordt de buit verdeeld, in de andere gevallen wordt voetbalsupporter 4 overboord gekieperd.

En dat gaat zo alsmaar door totdat òf de buit verdeeld wordt, òf iedereen overboord is gegooid en voetbalsupporter 1 alleen overblijft met de hele buit.

Nou is van voetbalsupporters het volgende bekend:

 • Ze zijn oneindig slim, en weten dat ook van elkaar.
 • Ze willen op de eerste plaats zoveel mogelijk geld.
 • Ze willen niet overboord gegooid worden.
 • Ze vinden het wél leuk anderen overboord te gooien, maar niet als hen dat geld kost!

Welke voetbalsupporter zou u het liefst willen zijn?
Welk voorstel zou u doen?

June 20, 2004

Zondag Quiz

Nog steeds lichtelijk verdoofd. Ik geloof dat heel Nederland woedend is. Bestaat er eigenlijk een mevrouw Advocaat?

Dat is niet de quiz-vraag van vandaag, neen, die luidt als volgt:

"Wie (in vredesnaam) is Peen Bereek?"

Een knappe kop die dit raadt!

Continue reading "Zondag Quiz" »

April 12, 2004

Waar heb ik het gejat vandaan?

LogSpiders 2004Artistiek gezien beschik ik over twee linker handen. Een kind van vijf tekent beter dan ik. Gelukkig zijn op het internet op ieder gebied plaatjes in overvloed te vinden. Op ieder gebied.

Tevens bestaan er vele programma's om foto's te editen. Zo is de LogSpider® tot leven gekomen. Ik vind hem er nog best chique uitzien!

De LogSpider® bestaat uit twee plaatjes, het onderste is het CasaSpider handelsmerk: de spin.

Maar wat is het bovenste plaatje? Dat is de vraag van de Tweede Paasdag Quiz.

March 17, 2004

Optimaliseer je vrouw!

Twee posts geleden (Statistiek & Romantiek) kon ik de website niet vinden, waarin een raadsel stond over het selecteren van de beste vrouw in een reeks van 100. Flink doorzoeken en niet opgeven leidde uiteindelijk tot het gewenste resultaat.

Op Herman's Website heet het betreffende raadsel: Optimaliseer je vrouw! Dat klinkt wellicht wat seksistisch, maar is uiteindelijk slechts het vertalen van een mathematische uitdaging in een Real Life situatie, maar dan van de denkbeeldige soort.

De juiste oplossing komt van Ivo, zelfs compleet met wiskundige uitleg (zie comments). Inderdaad moet men na de 37e uitgeprobeerde vrouw de eerstvolgende beste die voorbij komt nemen. Het is dus zaak om niet de tel kwijt te raken!

Herman (ik weet niet waarom, maar als ik de naam Herman hoor, denk ik steevast aan Stier Herman) geeft een op mij iets ingewikkelder overkomende oplossing dan Ivo. Voor de wiskunde-freaks...

Continue reading "Optimaliseer je vrouw!" »

March 15, 2004

Statistiek & Romantiek

Net als alle dingen is romantisch een relatief begrip. Laatst zei ik tegen een vriendin op MSN, die iets leuks met haar vriend had gedaan: "Romantisch!". Zij antwoordde als volgt: "We zijn altijd romantisch, dus ervaar ik dat niet zo".

Precies 25 jaar geleden ontmoette Menno Nicolai zijn Hannie in Café De Engelbewaarder te Amsterdam. Ze gingen eten in het Vegetarisch Eethuisje op de Overtoom. Menno: "Het was de eerste keer dat ik mocht meemaken dat een vrouw mij een diner aanbood. Dat leek me een goede basis voor een langdurige relatie".

In Menno's specifieke geval bleek het een juiste inschatting, statistisch gezien zegt een enkele meting echter helemaal niets. Een tijdje geleden vond ik op het web een raadsel. Helaas kan ik het nu niet meer terugvinden, volgens mij lijdt Google aan geheugenverlies!

Het goede nieuws is dat ik me het raadsel zelf nog wel herinner, het enige wat ontbreekt is de uitwerking. Een mooie gelegenheid om er een heuse quiz van te maken! De vraag luidt als volgt:

Stel dat een man in zijn huwbare jaren de gelegenheid krijgt om 100 vrouwen oneerbiedig gezegd uit te proberen. Als hij denkt de beste te zijn tegengekomen, stopt hij uiteraard (???) met uitproberen. De man wil natuurlijk met de beste vrouw trouwen. Na hoeveel vrouwen moet de man stoppen met uitproberen om uit statistisch oogpunt een zo groot mogelijke kans te hebben op een zo goed mogelijk exemplaar?

Op mijn vergeefse zoektocht naar de oplossing kwam ik nog een leuke stelling van Goethe tegen over wiskundigen:

Die Mathematiker sind eine Art Franzosen: redet man zu ihnen, so übersetzen sie es in ihre Sprache, und dann ist es alsobald ganz etwas anderes.

Een apart volk toch, die Fransen...

December 7, 2003

Oplossing van de Ballenquiz

 • Bolletjes voor gevorderde slikkers
 • Zakhouder voor eikeltjes
 • Talisman voor eikels
 • Zuidoost-Aziatische sextoy
 • Geluks-uhm balletjes

Dit waren de antwoorden op de quizvraag van 5 december.

Het doet me enigszins denken aan dat mopje van de psychiater die verschillende inktvlekken aan zijn patient laat zien. Op de vraag wat de patient in de inktvlekken ziet, is het antwoord steevast: "Sex!".

De drie ballen uit de quiz hebben echter niets met sex te maken. Neen, ze worden gebruikt door de Gaucho's van de Pampa's in Argentinie om paarden en runderen mee te vangen door ze om de poten van de dieren te slingeren.

De naam van dit instrument is Boleadoras en ze worden ook wel Tres Marías of Potreadora (temmer) genoemd.

Het gewicht van de ballen is uitgekiend, één is wat lichter. De andere twee hebben een bijna gelijk gewicht, maar wegen nooit hetzelfde, zodat ze bij het gooien voldoende uit elkaar gaan.

Ik heb voor mijn Spaanse les een aparte Gaucho-pagina gemaakt. Daar kunt u foto's zien van typische Gaucho-zaken als La jineteada, La chacarera en uiteraard Las boleadoras.

Blijft u echter maar gewoon aan sex (of drugs) denken bij de volgende quiz!

December 5, 2003

Wat is dit nou weer?

Enig idee wat dit is/zijn?

Vrijdagmiddag, al lang geen Quiz meer gedaan, dus...

Heeft iemand een idee wat dit is of zijn? Waar het vandaan komt, hoe en door wie het gebruikt wordt? Hoe ze ook genoemd worden?

Zelf ben ik een cultuurbarbaar, dus ik had werkelijk geen idee. Door omstandigheden ben ik bezig met een soort werkstukje, waarin dit object voorkomt.

Met een beetje geluk kan ik zondag de oplossing geven. Als u die tenminste niet al eerder heeft gevonden...

October 30, 2003

Pegar cuernos

De Spaanse les was leuk gisteren, maar dat is eigenlijk altijd zo. We kregen drie straatinterviews op DVD te zien, waarin de ondervraagde persoon over zijn of haar leven vertelde. Aan ons de taak om er een uit te kiezen en dat verhaal daarna zo goed mogelijk na te vertellen.

Ik koos voor Rosibel, een aantrekkelijke dame uit Honduras. In haar jeugd zat Rosibel op een nonnenschool en wilde toen zelf ook non worden. Dat vonden haar ouders niet zo'n goed idee en zij verhuisden haar naar een gemengde school.

Al spoedig kreeg Rosibel vriendjes. Op zeker moment verzeilde zij in een drie jaar durende verkering, maar kwam erachter dat haar verloofde haar bedroog. In het Spaans noemt men dit poner cuernos (horentjes opzetten) of iets meer van de straat pegar cuernos.

Ontrouw is een leuk thema en leidt tot leuke discussies. Het begrip horentjes opzetten was onbekend bij de andere cursisten. Ik kende het wel en dacht zelfs dat het in het Nederlands ook bestond. In het Duits in ieder geval wel.

In een bepaalde stad in de Dominicaanse Republiek heeft men een feest verbonden aan het pegar cuernos. Eenmaal per jaar wordt de man uitgekozen die de grootste horentjes opgezet heeft gekregen. Met andere woorden: de man die het vaakst door zijn vrouw bedrogen is.

U begrijpt dat het niet echt een prijs is waar iemand op zit te wachten. Een hele stoet trekt naar het huis van de armzalige man om hem de prijs te overhandigen. Niet zelden leidt dit tot heftige ruzies en vechtpartijen. De burgemeester tracht het feest al tijden te verbieden.

Jammer genoeg is mijn geheugen niet geweldig en ben ik de volgende zaken vergeten:

 • Hoe heet de stad waar dit feest plaatsvindt?
 • Op welke datum wordt het feest gehouden?
 • Wat is de prijs voor de winnaar?

Ik maak er meteen een Quiz van! De eenvoudigste manier voor mij om aan de antwoorden te komen. Anders moet ik het Dominicaanse sensatieblad Sucesos (Gebeurtenissen) weer gaan lezen, daar wordt altijd uitgebreid verslag van het festijn gedaan.

October 21, 2003

Antillendag Quiz

Vandaag 21 oktober is het Antillendag, net als vorig jaar trouwens. Het levert een vrije dag op, maar verder maakt het weinig emoties los. De Antillen zijn in de harten van veel Antillianen ondertussen zo goed als dood.

De meeste Curacaoenaars schaffen deze feestdag met plezier af, als er maar wel een andere voor in de plaats komt. Een vrije dag is immers een vrije dag.

Gisteren zat ik op MSN met Luchiano. We speelden Checkers, daar is hij dol op. Tussendoor stuurt hij mij wat berichtjes. Ruim twee maanden lees- en schrijfles beginnen hun vruchten af te werpen. Roos, maan, vis leest en schrijft Luchiano zonder problemen. Nu is hij zover dat hij zelf probeert andere woorden fonetisch te schrijven.

Wat denkt u van een Antillendag Quiz? Wat probeert Luchiano aan mij te schrijven? Het voordeel is dat de oplossing van deze quiz (nog) niet via Google te vinden is! Om u een beetje te helpen heeft Luchiano symbolen toegevoegd om de tekst te verduidelijken.

On your marks...

Antillendag Quiz: wat schrijft Luchiano?

Opmerking: Luchiano was ingelogd als Lucy. Bonusvraag: wie heeft het potje Checkers gewonnen?

October 3, 2003

Reeksen

Ik kan het niet laten, zo vlak voor het weekend. Reeksen zijn leuk. Neem bijvoorbeeld: 1, 2, 4, 8, 16, ?
Bijna iedereen kan bedenken dat het volgende getal 32 moet zijn.

Vandaag stuitte ik op anderssoortige reeksen. Ik zal het eerlijk toegeven, ik kwam er niet uit. De reeksen zijn erg bedacht, maar kloppen wel.

Wilt u een poging doen?

Reeks #1: N, E, T, D, V, V, Z, Z, A, N, ...
Reeks #2: G, G, G, G, G, G, ...

Degene die reeks #2 zelfstandig oplost heet van achteren Einstein.

Update 03.10.2003 / 13:30

Als Einstein in zijn tijd toch eens over Google had kunnen beschikken... De oplossing schijnt gemakkelijker op het Internet te vinden te zijn dan door er zelf over na te denken!

Reeks #1 bevat de eerste letters van de cijfers nul tot en met negen en dient derhalve aangevuld te worden met de 'T' van Tien.

Reeks #2 bevat de laatste letter (G) van de dagen van de week in het Duits, te beginnen bij Donnerstag. Na Freitag, Sammstag, Sonntag, Montag, Dienstag belanden wij uiteindelijk bij de 'H' van Mittwoch.

Kom er maar eens op, zonder Google! Carin was de beste of in ieder geval de snelste Google-aar.

De reeksen komen overigens (evenals de Möbius-band) van de leuke site Creative Puzzles en zijn te vinden met de volgende zoekstring.

September 27, 2003

Uitslag Möbius Quiz

Ik geloof dat het handenarbeid-uurtje met Möbius en de CasaSpider wel is bevallen. De Möbius-strip, -ring of -band was daar verantwoordelijk voor: een mysterieuze vorm die eenvoudig nagemaakt kan worden. Dat is door menig inzender, met name van het goede antwoord, gedaan.

Een tijdje terug verdeelde ik de mensheid in twee groepen: generalisten en specialisten. Later werden deze groepen onderverdeeld in de subgroepen dom en slim.

Hier beperk ik mij echter tot het weergeven van de uitslag. Wat mij betreft bepaalt u als een soort vervolgquiz zelf in welke groep u thuishoort. Is dat niet leuk?

Het juiste antwoord was tien punten waard. Voor ieder fout antwoord ontvangt men -5 punten. Er was namelijk een briljant en bescheiden iemand die het presteerde om driemaal, waarvan eenmaal expres, een fout antwoord te geven. Voor de goede orde: het juiste antwoord was D. De band valt uiteen in een ring met twee slagen erin.

De officiële uitslag:

1. Oblomov, 10 punten
2. Guillermo, 10 punten
3. Ella Rook, 10 punten
4. Vryage, 10 punten
5. Cockie, 10 punten
6. Elmer, 3 punten (ik wist nog niet dat Storm ook op een Möbius-band zat)
7. Jenny, -5 punten
8. W8in, -5 punten
9. Eric, -15 punten

Van harte, Oblomov. Zijn antwoord kwam luttele minuten na plaatsing binnen, evenals het eerste foute antwoord van Eric... :-)

September 25, 2003

August Ferdinand Möbius

Morgen is het 135 jaar geleden dat August Ferdinand Möbius overleed, dit gebeurde dus op 26 september 1868. Möbius werd geboren op 17 november 1790 te Schulpforta (Duitsland) en was een groot wiskundige.

Mobius StripIn het jaar 1813 studeerde hij te Göttingen onder de beroemde Carl Friedrich Gauss. In 1816 werd hem een leerstoel in de Astronomie aangeboden aan de Universiteit van Leipzig. Möbius had de hoop om snel professor te worden. Deze hoop werd echter de bodem ingeslagen. De wijze waarop hij college gaf was dermate saai dat hij leerlingen moest lokken door zijn lessen gratis aan te bieden.

Een van de dingen waardoor Möbius beroemd is geworden is de Möbius strip, zie afbeelding. De Möbius strip (band) is een eenzijdig oppervlak: als je er een viltstift op zet kun je de gehele band kleuren zonder die stift op te tillen!

Doordat de Möbius strip geen begin en geen einde heeft, wordt hij gebruikt als Recycle Logo, zie deze willekeurige site als voorbeeld.

Het leuke is dat de Möbius strip heel gemakkelijk te maken is. Neem een lange reep papier en plak of niet de twee uiteinden aan elkaar, nadat u het ene uiteinde een halve slag heeft gedraaid.

En dan nu een heuse Quiz-vraag! Als u deze band over de lengterichting doorknipt, wat gebeurt er dan? De band:

 • A. Valt uiteen in twee losse ringen, met de slag erin
 • B. Valt uiteen in een ring, zonder de slag erin
 • C. Valt uiteen in twee losse ringen, zonder de slag erin
 • D. Valt uiteen in een ring, met twee slagen erin
 • E. Valt uiteen in twee losse ringen, met twee slagen erin

Handenarbeid met Möbius en de CasaSpider, leuker kunnen we het niet maken!