« Visie | Main | Oplossing oud vraagstuk »

Oud vraagstuk in modern jasje

Vijf voetbalsupporters hebben een zak met 100 goudstukken gevonden. Ze bevinden zich op een bootje in de Grote Oceaan. Hun opdracht is de goudstukken onder elkaar te verdelen.

Ze gaan een voorstel doen de buit te verdelen. De meest agressieve voetbalsupporter mag eerst, daarna de op-n-na meest agressieve enz. Laten we de volgorde 5-4-3-2-1 van meest agressief naar minst agressief nemen.

Voetbalsupporter nummer 5 doet dus een voorstel voor het verdelen van de buit. Ze gaan vervolgens allemaal stemmen. Iedereen moet VOOR of TEGEN stemmen. Als 50% of meer VOOR het voorstel stemt wordt de buit als in het voorstel verdeeld. Is er minder dan 50% VOOR het voorstel, dan wordt voetbalsupporter nummer 5 overboord gegooid.
Vervolgens is het de beurt aan voetbalsupporter nummer 4 om een voorstel te doen om de buit over de resterende voetbalsupporters te verdelen. Dezelfde procedure wordt gehanteerd: is minstens 50% VOOR dan wordt de buit verdeeld, in de andere gevallen wordt voetbalsupporter 4 overboord gekieperd.

En dat gaat zo alsmaar door totdat f de buit verdeeld wordt, f iedereen overboord is gegooid en voetbalsupporter 1 alleen overblijft met de hele buit.

Nou is van voetbalsupporters het volgende bekend:

  • Ze zijn oneindig slim, en weten dat ook van elkaar.
  • Ze willen op de eerste plaats zoveel mogelijk geld.
  • Ze willen niet overboord gegooid worden.
  • Ze vinden het wl leuk anderen overboord te gooien, maar niet als hen dat geld kost!

Welke voetbalsupporter zou u het liefst willen zijn?
Welk voorstel zou u doen?

Comments

Mummer 2.
Mijn voorstel is ik 100%. H wat zeg je nummer 1, niet goed? Jammer ik heb 50% stemrecht, voorstel aangenomen...

eh.
nou 1 blijft sowieso over. Dus bij het overblijven van 1 en 2 zal die tegen het voorstel van 2 stemmen.
2 echter, wil wel overblijven, dus stemt altijd het voorstel van 3 goed.
3 stemt natuurlijk weer tegen het voorstel van 4. Maar 1 en 2 weten ook dat 3 niet over mag blijven.
(bijv met, 1,1,0,98).

Maar, ik ben toch liever piraat no.5 met 97 goudstukken... :)

Leuk, een spelletje!
mn eerste reactie is ook 2, maar bij nader inzien ga ik voor 5.
1. als 2 en 1 overblijven, krijgt 2 altijd alles omdat ie zelf 50% is, 2 zal dus 100% vd buit voorstellen.
2. Als 1 dus kans wil maken op geld, zal hij accoord moeten gaan met t voorstel van 3. Wat 3 voorstelt: 99% voor 3, 0 voor 2, 1% voor 1.
3. Dit betekent dat 2 voor het voorstel van 4 gaat kiezen, als hem dit iets brengt. Ze weten dit van te voren dus 4 zal voorstellen: 99%, 0%, 1%, 0%. Hiervoor krijgt hij accoord vanzichzelf en van 2, wat voldoende is. maar 3 en 1 weten dit ook van te voren.
4. 5 zal dus voorstellen: 98% voor 5, 0% voor 4, 1% voor 3, 0% voor 2 en 1% voor 1. 5, 3 en 1 gaan accoord, dus dit voorstel wordt aangenomen.

Dit denk ik.

Ik wil helemaal niet in een boot zitten en al helemaal niet met agressieve voetbalsupporters, maar als het dan toch moet, ben ik de Ajaxsupporter. En toevallig is Ajax de beste, dus ik neem die zak met goud en iedereen die het niet met me eens is kan een klap op z'n kop krijgen met die zak.