« Oud vraagstuk in modern jasje | Main | Dit is geen quiz! »

Oplossing oud vraagstuk

Echt veel zin heeft het niet om tegenwoordig nog een wiskundig vraagstuk (raadsel) te plaatsen. Google weet immers alles. Nu heb ik nog zo mijn best gedaan door piraten te vervangen door voetbalsupporters en dubloenen door goudstukken. Het mocht niet baten.

De oplossing van mijn slimme zus Pascale is sluitend en beknopt:

1. Als 2 en 1 overblijven, krijgt 2 altijd alles omdat hij zelf 50% is, 2 zal dus 100% van de buit voorstellen.
2. Als 1 dus kans wil maken op geld, zal hij accoord moeten gaan met het voorstel van 3. Wat 3 voorstelt: 99% voor 3, 0% voor 2, 1% voor 1.
3. Dit betekent dat 2 voor het voorstel van 4 gaat kiezen, als hem dit iets brengt. Ze weten dit van te voren dus 4 zal voorstellen: 99%, 0%, 1%, 0%. Hiervoor krijgt hij accoord vanzichzelf en van 2, wat voldoende is. maar 3 en 1 weten dit ook van te voren.
4. 5 zal dus voorstellen: 98% voor 5, 0% voor 4, 1% voor 3, 0% voor 2 en 1% voor 1. 5, 3 en 1 gaan accoord, dus dit voorstel wordt aangenomen.

Zo is het en niet anders. De credits voor het raadsel Piratendemocratie gaan naar Herman's Thuisbladzijde (echte nerd-name).

Vroeger op school werd er wel eens gespiekt. Ik heb niks tegen spieken, maar dan moet men het wel goed doen. Ik herinner mij nog goed dat ik een tentamen bij mijn studie Duits aan de R.U.Utrecht niet goed had geleerd. Met twee anderen besloten we te spieken bij n persoon. Spieker 1 schreef alles van hem over, spieker 2 deed hetzelfde bij spieker 1 en spieker 3 bij spieker 2. Dit is niet slim!

Helemaal niet toen bleek dat degene bij wie wij spiekten slechts een 5 haalde voor het tentamen. Wij, de drie spiekers, werden op het matje geroepen en kregen een 1. Bijna werden we overboord gegooid.

Spieken lijkt een beetje op googlen. Van de oplossing van GJ krijg ik stellig de indruk dat hij wl gegoogled heeft, maar bij het verkeerde vraagstuk! Er bestaan namelijk meerdere varianten. De oplossing van GJ gaat ervan uit dat het voorstel van de piraten een meerderheid moet krijgen. 50% is hierbij niet voldoende en in mijn raadsel wel. Volgende keer beter spieken, GJ... ;-)

Comments

ik heb de vraag heus gemist....pfieuw..... :-)

ik zie de prijs wel tegemoet (reisje Curacao?). Helaas was ik niet slim genoeg om te gaan google-en.

hehehe

Euhmmm ja ik denk er nog een keer over na als ik me wat helderder voel! Pfff...

@Paola: Dat is geen enkel excuus! Je kunt de vraag vinden in de post onder de oplossing. (Was je soms te druk met Chips-tatoo's op je been plakken?)
@Pascale: Over de prijs zal ik nog nadenken. Heb je ook niet altavista of ilse gebruikt?
@Bareuh: Je bent toch wel de echte Bareuh he... ;-)
@Theo: Ja, het is hier niet bepaald 'Sense & Simplicity'... :-)

Tjeee.....ik heb het drie keer overgelezen. Maar ik snap er gewoon geen en malle .... van!
Het geeft me hetzelfde zwarte gat in mijn denken als men een vraagstuk gaat voorleggen over jan die drie kilometer harder fiest dan klaas terwijl klaas zijn wielen groter zijn en ze dezelfde afstand afleggen binnen 3 seconden. Wat is dan de afstand......
Niks voor mij, en ik ben geneens blond!

Een stropdas dragen. Dat maakt indruk.

Als ik het goed heb 'verschrijft' GJ zich ook al door het woord "piraat" te gebruiken.

hihi..
(nu weet je hoe ik aan mn diploma's kom..)

Ik had het raadseltje idd al eens eerder gezien.

@Madlief: Helaas voor jou gaat het volgende stukje ook al over getallen... (is wel iets makkelijker)
@Brillie: Het belemmert ook de bloedtoevoer naar de hersenen!
@Pascal: Ook daaraan zag ik het ja... :-)
@GJ: Ik neem aan dat je je diploma's op een iets minder opvallende manier gecloned hebt... ;-) Voor het overige is het natuurlijk gewoon gebruik maken van de mogelijkheden en daar is niets mis mee!

@casa; wat is altavista en ilse?? :-) maar nee, daar kijk ik echt nooooooit op

@Pascale: Schurk!