« Afgedroogd | Main | Complot in het Koningshuis? »

Oplossing van de Ballenquiz

  • Bolletjes voor gevorderde slikkers
  • Zakhouder voor eikeltjes
  • Talisman voor eikels
  • Zuidoost-Aziatische sextoy
  • Geluks-uhm balletjes

Dit waren de antwoorden op de quizvraag van 5 december.

Het doet me enigszins denken aan dat mopje van de psychiater die verschillende inktvlekken aan zijn patient laat zien. Op de vraag wat de patient in de inktvlekken ziet, is het antwoord steevast: "Sex!".

De drie ballen uit de quiz hebben echter niets met sex te maken. Neen, ze worden gebruikt door de Gaucho's van de Pampa's in Argentinie om paarden en runderen mee te vangen door ze om de poten van de dieren te slingeren.

De naam van dit instrument is Boleadoras en ze worden ook wel Tres Marías of Potreadora (temmer) genoemd.

Het gewicht van de ballen is uitgekiend, één is wat lichter. De andere twee hebben een bijna gelijk gewicht, maar wegen nooit hetzelfde, zodat ze bij het gooien voldoende uit elkaar gaan.

Ik heb voor mijn Spaanse les een aparte Gaucho-pagina gemaakt. Daar kunt u foto's zien van typische Gaucho-zaken als La jineteada, La chacarera en uiteraard Las boleadoras.

Blijft u echter maar gewoon aan sex (of drugs) denken bij de volgende quiz!

Comments

"Blijft u echter maar gewoon aan sex (of drugs) denken bij de volgende quiz!"

Moet jij zeggen met die vieze plaatjes van je !! ;-)

Leuke oplossing!

Ben ik even blij dat ik niet ingevuld heb wat ik dacht dat het was ;-)

Ik had het niet over sex!

Mijn hemel, dat klinkt behoorlijk dieronvriendelijk (in zoverre een jacht diervriendelijk kan zijn dan). Zo'n diet breekt dus gewoon de poten bij de val denk ik dan? Wordt het nog wel gebruikt of is het een voorwerp uit de 'oudheid'?

@Cinner: ik weet er het fijne niet van, maar volgens mij wordt er normaliter niet veel gebroken. Het instrument is een alternatief voor de lasso.
Wat mij betreft is het leven voor de runderen op de Pampa van hogere kwaliteit dan in een Hollandse stal staan en aan het eind van je korte leven ge-electrocuteerd te worden...
De Gaucho's zijn eigenlijk de Cowboys van het Wilde Westen. Volgens mij worden nu ook wel modernere methodes gebruikt....

*Denkt er nu in een klap heel anders over* Inderdaad, what was I thinking! Was te gefocused op de ballen duidelijk. Hoewel niet alle hollandse stallen zo verschrikkelijk zijn, halen ze het niet bij rondhuppelen in de natuur.

Hoe ging die mop ook weer verder?

@Ruben: Zie de eerste reactie, van w8in...