« Per ongeluk handigheidje | Main | Yohanna »

D'r uit jij!

Er was een actualiteitenprogramma op tv met een onderwerp dat mijn aandacht trok. Nederlandse man met buitenlandse (Marokkaanse) vrouw. De vrouw had al een kind uit een eerder huwelijk en samen met haar man was ze net moeder geworden van een zes maanden oude baby. Ze wonen al sinds tijden legaal in Nederland.

De problemen ontstonden toen de man zijn baby wilde aangeven bij de Burgerlijke Stand. Daar werd hem te verstaan gegeven dat hij te laat was. De baby had erkend moeten worden toen hij zich nog in de buik van de moeder bevond. Door het niet tijdig erkennen was de baby nu statenloos geworden. In dat geval duurt het drie jaar duren voor hij het Nederlanderschap kan verkrijgen.

Bovendien kwam de IND nu in actie. Vraag: Wat dient er te gebeuren met een statenloos individu? Antwoord: Die moet het land uit! Er viel een officiele brief bij de ouders op de deurmat waarin stond dat de baby binnen 28 dagen uitgezet zou worden.

De moeder kan er haast niet meer van slapen. "Maar waar moet mijn kind dan heen? Ik ben al 20 jaar weg uit Marokko, daar heb ik helemaal niets!" Dat is dan jammer voor de baby, maar die gaat het maar mooi zelf uitzoeken daar ergens in Tanger of Casablanca.

De vader begreep er helemaal niets van. "Wie gaat er nu een ongeboren vrucht aangeven?" Ja, de wet was blijkbaar gewijzigd. Maar dan moeten mensen daar toch op gewezen worden. Hoe kun je zoiets nu weten? Volgens de advocaat van de familie was het aanvankelijk ook de intentie om het erkennen gewoon toe te staan tot een aantal dagen na de geboorte. Op een of andere manier is de passage opgenomen zoals hierboven beschreven.

Het actualiteitenprogramma heeft bij de IND aangedrongen op wat men nu gaat doen. Uiteindelijk wordt de soep niet zo heet gegeten en mag de baby gewoon in Nederland blijven. Degene die verantwoordelijk is voor de uitzettingsbrief van deze zes maanden oude Nederlandse baby mag wat mij betreft per direct zijn of haar paspoort worden ontnomen en uitgezet worden naar pak hem beet Haiti.

Comments

Dat hebben wij ook op tv gezien, wat een achterlijke situatie was dat. Duidelijk niet overnagedacht door de beleidsmakers. Maar volgens mij hoeft een beleidsmaker ook niet na te denken, als zijn/haar naam maar onder de regel staat...

Helaas is mijn comment om je beterschap te wensen met een grog recept weggevallen, maar zo te horen heb je geen grog meer nodig. Ik ben blij dat je weer op de been bent, maar ik denk dat er een comment dief rond jouw site sluipt, want dit is niet de eerste keer dat ik een ingetikt en gepost comment kwijt raak.

Er moet me even iets kwijt over je Nederlands, dat is geschikt voor 'geknipt voor u':
..en samen met haar man was ze net moeder geworden van een zes maanden oude baby...

punt 1: moeder worden doe je niet samen: zij was moeder geworden, hij vader. Hoe moet een man nu samen met zijn vrouw moeder worden?
punt 2: Uit jouw verhaal begrijp ik dat het niet om een geadopteerd kind gaat, maar het verbaast me dat het niet in de krant heeft gestaan dat een moeder bevallen is van een 6 maanden oude baby (dat staat er namelijk).

Verder is dit natuurlijk typisch Nederlands krom beleid, maar het stomme is dat het wordt ingegeven door de tendens om vreemdelingen te wantrouwen. Blijkbaar zijn meneer en mevrouw niet gehuwd (anders is erkennen volgens mij niet nodig) maar ik weet ook van situaties hier op Curaçao van bijv. collega Richard, die pas na de geboorte van zijn kind met de moeder van zijn kind trouwde, dat hij 3 jaar moet wachten voordat het kind Nederlands kan worden. En die heeft wel al voor de geboorte van alles geprobeerd. Eerder trouwen lukte niet omdat de papieren uit Colombia moesten komen etc. etc. En hoe staat het met Luchiano?
Dit alles wordt ingegeven door het feit dat er mensen bestaan, die (om een beter leven voor zichzelf (en hun kinderen) te creeren) een nephuwelijk sluiten, om zo de Nederlandse nationaliteit te verwerven. En omdat je kinderen volgens de internationale wetten niet van hun ouders mag scheiden, zijn al eerdere geboren kinderen dan ook gerechtigd om bij de genaturaliseerde ouder te zijn. Ik heb zelf zelden gehoord van fraudes met erkenningen van baby's. Natuurlijk komt het veelvuldig voor dat vaders kinderen als het hunne aangeven, terwijl het kind een andere biologische vader heeft, maar dat gebeurt al zo lang er kinderen geboren worden, onafhankelijk van nationaliteit.

Vanuit ons wantrouwen slaan we inderdaad behoorlijk door. Vanuit mijn persoonlijk wantrouwen vind ik het uitzetten van de ambtenaar naar Haiti mild. Vuurland lijkt mij klimatologisch een stuk passender voor zo'n koud stuk ambtenaar.

Inderdaad belachelijk van die voorgestelde uitzetting.
De man en de vrouw waren, net als CuraKora al suggereerde, niet getrouwd? in dat geval vind ik het niet erg slim van die man, iedereen weet toch dat je dan voor de geboorte de vrucht al moet erkennen? Zoiets check je toch van te voren, wat er geregeld moet worden als je een kind krijgt als je niet getrouwd bent?

Die ambtenaar naar Haïti of Vuurland sturen? Best, maar waar die ook heengestuurd zou moeten worden, laat hem 24 uur per dag dwangarbeid verrichten. En voor iedere minuut dat hij niet werkt, 20 stokslagen en voor iedere dag dat hij even stopt met werken, geen eten!!!!!

Over ambtenarij gesproken! En dat soort achterlijke regeltjes en uitwassen kom je helaas steeds meer tegen. Dat kan nog erg leuk worden als dat stel wat er nu zit het nog lang voor het zeggen heeft. Nederland zal dan waarschijnlijk een live realitysoap ala `Ook dat nog worden` gaan worden. Het is in ieder geval wel lachen voor de buitenstaander, maar ik kan me goed voorstellen dat het dit voor de betrokkenene niet is.

@Henriette: Vroeger dacht ik dat beleidsmakers wijze mannen (en vrouwen) waren...
@CuraKora: Vreemd dat er af en toe comments van je verloren gaan, het beste kun je maar meteen even refreshen om te kijken of hij er staat.
Ik wilde gewoon heel veel info in een korte zin samenballen. Ik noem dat dan gewoon 'Nieuwe Taal'... :-) Tenslotte vind ik dat een Nederlandse biologische vader zijn kind altijd de Nederlandse nationaliteit moet kunnen geven. Hoeveel kan daar nou mee gefraudeerd worden?
@Piet: Qua klimaat is Vuurland inderdaad erger, maar ik vermoed dat de ambtenaar in Haiti nog minder kans heeft om het er levend vanaf te brengen... :-)
@Pascale: Ik zou het maar snel gaan checken, straks is er nog een regel die iets zegt over mannen die Luc heten. Dat die bijvoobeeld eerst vijftien handstands moeten doen voor het kind erkend kan worden. In Nederland weet je het maar nooit... :-)
@Cyberjunk: Ik geloof dat we de bewaking van het sujet met een gerust hart aan jou kunnen overlaten... :-)
@Henk(ES): Zo is het. Het lijkt ook wel of iedereen zulke regels zomaar kan maken, dat er niemand meer is die daar eerst nog eens met gezond verstand naar kijkt!

Dat uitzetten is trouwens al sinds 1985 onmogelijk op grond van artikel 8 van het Europees Verdrag voor de rechten van de mens, en de zaak Berrehab die daarop gebaseerd was. Maar misschien hoeven ambtenaren vreemdelingenzaken die saaie verdragen, waar maar irritante rechten voor de burger in staan, niet te lezen? Paaseiland, stel ik voor. Daar staat al een heel aantal onbehouwen koppen op het strand. Eentje meer zal niet opvallen.

Dat moeten we die man naar jou eiland sturen. Wedden dat jij daar niet op zit te wachten?

Het blijft een gekke wereld he?

straks moeten deze baby's na 3 jaar nog een inburgeringscursus doen!
Waarschijnlijk een legpuzzel van Nederland of zo!

Ik wilde geen dom commentaar insturen maar ik
voel aan dat het alleen maar erger wordt...

De beste conclusie uit jouw verhaal is dat jij dus weer beter of aan de beterende hand bent. En: dat de baby toch mag blijven. CasasPa

Las het ook. Bizarre regel maar goed, dit is een bizar land ..

Ik las vandaag in de internet-editie van de Telegraaf over de inburgeringsplannen van Minister Verdonk. Als zij haar zin krijgt moet met ingang van 2006 iedereen tot 65 jaar, autochtoon en allochtoon, die zijn acht jaar leerplicht niet in Nederland heeft doorgebracht; nieuwkomers van buiten de EU die zich duurzaam in Nederland vestigen en ook asielzoekers 'inburgeren'. Gezien het feit dat geen van onze kinderen 8 of meer jaren in Nederland naar school is geweest (3 zijn geboren in Nederland en nummer 4 is geboren op Curacao), zullen zij allemaal moeten inburgeren als ze ooit de bevlieging krijgen om terug te keren naar hun geboorteland (in Lisandra's geval: het geboorteland van haar ouders, broers en zus).

Hier in de States is het net andersom voor wat betreft dat hele baby-gebeuren. Babies die op Amerikaans grondgebied worden geboren uit buitenlandse ouders krijgen automatisch de Amerikaanse nationaliteit. Daarnaast kunnen ze tevens de nationaliteit van de ouders behouden. Dat 'Amerikaans grondgebied' gaat dan ook nog eens verder dan alleen de 50 Amerikaanse staten. Toen we nog op Curacao woonden heb ik wel eens samen met m'n zonen een schip van de Amerikaanse kustwacht bezichtigd. Een bemanningslid vertelde me dat ze een week eerder een groep Cubaanse vluchtelingen uit zee hadden opgevist. Nog maar koud aan boord beviel één van de Cubaansen vrouwen van een gezonde zoon op het helicopterdek. Een schip van de kustwacht valt onder 'Amerikaans grondgebied', dus kreeg het babietjes automatisch de Amerikaanse nationaliteit. De moeder heeft de baby de naam 'George Washington' gegeven, wat de naam van het schip was.

@Irene: Paaseiland is een goed idee. En dan wel de hele dag stilstaan he... :-)
@Brillie: Zolang hij hier geen enkele functie mag uitvoeren heb ik geen bezwaar!
@CasasPa: Het gaat gelukkig weer iets beter, thanx!
@Cinner: Bizar vind ik nog zacht uitgedrukt, 'volslagen van de pot gerukt' komt dichter in de buurt... :-)
@Henk(USA): Dat vind ik heel wat normaler. Over het inburgeren zullen we het maar even niet hebben. Verdonk en Donner zijn er vooralsnog niet in geslaagd om aan te tonen dat het geen extra-terrestrials zijn, integendeel. Mooi verhaal van George Washington!

Degene die verantwoordelijk is voor de uitzettingsbrief van deze zes maanden oude Nederlandse baby mag wat mij betreft per direct zijn of haar paspoort worden ontnomen en uitgezet worden naar pak hem beet Haiti.

Daar sluit ik mij bij aan.

BTW wat CuraKora schreef over collega Richard:
Ze kunnen voor dat kindje een procedure gerechtelijke vaststelling vaderschap doen. Dat levert weer de NL nationaliteit op. Hoeft hij geen 3 jaar te wachten! Voor meer info:
http://www.buitenlandsepartner.nl/forum/index.php