« Praten | Main | Gangsterliefje »

Reeksen

Ik kan het niet laten, zo vlak voor het weekend. Reeksen zijn leuk. Neem bijvoorbeeld: 1, 2, 4, 8, 16, ?
Bijna iedereen kan bedenken dat het volgende getal 32 moet zijn.

Vandaag stuitte ik op anderssoortige reeksen. Ik zal het eerlijk toegeven, ik kwam er niet uit. De reeksen zijn erg bedacht, maar kloppen wel.

Wilt u een poging doen?

Reeks #1: N, E, T, D, V, V, Z, Z, A, N, ...
Reeks #2: G, G, G, G, G, G, ...

Degene die reeks #2 zelfstandig oplost heet van achteren Einstein.

Update 03.10.2003 / 13:30

Als Einstein in zijn tijd toch eens over Google had kunnen beschikken... De oplossing schijnt gemakkelijker op het Internet te vinden te zijn dan door er zelf over na te denken!

Reeks #1 bevat de eerste letters van de cijfers nul tot en met negen en dient derhalve aangevuld te worden met de 'T' van Tien.

Reeks #2 bevat de laatste letter (G) van de dagen van de week in het Duits, te beginnen bij Donnerstag. Na Freitag, Sammstag, Sonntag, Montag, Dienstag belanden wij uiteindelijk bij de 'H' van Mittwoch.

Kom er maar eens op, zonder Google! Carin was de beste of in ieder geval de snelste Google-aar.

De reeksen komen overigens (evenals de Möbius-band) van de leuke site Creative Puzzles en zijn te vinden met de volgende zoekstring.

Comments

H natuurlijk....

Hierboven staat het antwoord op de tweede reeks. De eerste reeks eindigt uiteraard op een T.

Helaas is het google-baar.

Goh, kan dat met Google gevonden worden. Tsjjkk, mensen hebben geen fantasie meer tegenwoordig.

Het zal de tijdgeest wel zijn. Dus helaas heten we niet Einstein van achteren, maar Google...
Ik kon het zo gauw trouwens niet vinden, welke zoekargumenten gebruik je?

Da's heel simpel: "N, E, T, D, V, V, Z, Z, A, N"
De kwootjes zijn in deze erg belangrijk anders krijg je alle pagina's waar deze letters op voorkomen ;-) Alles tussen kwootjes geplaatst wordt ook letterlijk in die volgorde gezocht.

De eerste is heel bekend. Dat antwoord wist ik gelijk.

De tweede herken ik vanuit heel diep in mijn geheugen, maar de oplossing komt naar niet naar boven. Waarom een H?

De eerste zie ik niet meteen, maar de 2e is een eitje. Om de continuiteit er in te houden wordt de volgende letter natuurlijk ook een G. De google oplossing kan ook, maar die is veel minder logisch.

Deze is ook leuk: X, J, V, E, I, ?

Je kan ook zeggen dat al die G's de laatste letters zijn van de nederlandse dagen van de week. Dan wordt de laatste dus ook een G.

Das kann man auch sagen, Elmer... :-)

heerlijk altijd dat soort puzzeltjes.. ik kan daar ook uren mee bezig zijn.. Al zijn de genoemde voorbeelden me iets te willekeurig.. En voor meerdere interpretaties vatbaar, dan gaat de lol er snel af.. Die van elmer is pittig.. moet ik nog even over denken..

gokje.. a? met zo'n raar wiskundedingetje.. stel je neemt het verschil in getalswaarde van de letters (dus tussen 24 en 10 zit 14 enz.. hmm layout werkt niet echt mee, dan maar zo):
x=24 }
j=10 } 14 }
v=22 } 12 } 2 }
e=5 } 17 } 5 } 3
i=9 } 4 } 3 } 2

en dan zie je 3, 2 ontstaan, logische volgende stap: 1.. Als je dan de opeenvolging vasthoudt van (2 -> 5 = groter, 5 -> 2 = kleiner, dan moet de volgende dus groter zijn, en wel 1 groter.. dus 4. Zelfde een kolom naar links.. dan krijg je:

x=24 }
j=10 } 14 }
v=22 } 12 } 2 }
e=5 } 17 } 5 } 3
i=9 } 4 } 3 } 2
a=1 } 8 } 4 } 1

dan komt er uiteindelijk 1 uit.. = a..

Misschien heel vergezocht ;-), maar dat krijg je met wat biertjes op.. Het zal wel weer een hele simpele oplossing zijn met wat woorden waar de letters dan inpassen.. maar ik vond het zo leuk gevonden..

o.. voor de duidelijkheid: jasper = oblomov

Dat ziet er indrukwekkend uit, Jasper/Oblomov! Complimenten. Het zal echter een tijdje duren voor er een nieuwe quiz in dit log verschijnt. Ik zal hem immers zelf moeten verzinnen, de antwoorden van bestaande raadsels zijn allemaal al te vinden via Google... :-)

Het bizarre is dat Jasper het antwoord goed heeft, maar dat hij er op een hele andere manier achter is gekomen.