Main

July 23, 2009

KBS Sint Jozef spuit diploma's nat

Donderdag neem ik een dagje vrij, onder andere om de huisarts te bezoeken wegens mijn pijnlijke knie. Diverse malen vallen in de conversatie woorden of zinsdelen in de trant van "maar op uw leeftijd" en "zo oud". Dat is ook niet leuk, maar ja er is wel meer niet leuk. De uiteindelijke diagnose is een waarschijnlijk overbelaste pees en dat kan enige tijd duren. Helemaal bij iets oudere mensen.

23.07.2009: Luchiano (11) heeft zijn diploma van de KBS Sint Jozef binnen en er zelfs een Harvard-hoedje voor opgezet. Klik voor groter.'s Middags om vier uur worden de ouders van de leerlingen van Groep 8 van de KBS Sint Jozef in de aula van het schoolgebouw verwacht. Het schooljaar zit erop en de kinderen krijgen hun diploma. Hoofd van de school Cor Zijlmans loopt op krukken maar praat de middag desondanks professioneel aan elkaar. De aula zit helemaal vol met ouders die allemaal met hun mobiel of camera foto's willen maken. Waar zijn de tijden gebleven dat CasaSpider de enige was?

Na de inleiding begint het hoofdonderdeel. In groepen van negen worden de leerlingen onder begeleiding van harde popmuziek over een rode loper naar voren geroepen waar ze de leerkrachten een handje geven en hun diploma in ontvangst mogen nemen. Het is een mooi moment om Luchiano (11) daar te zien, zelf lijkt hij niet erg onder de indruk.

Als iedereen zijn diploma heeft wordt er kinderchampagne uitgedeeld in champagneglazen, het is tijd om te proosten. Hierna mogen alle leerkrachten op het podium en wordt er gezamenlijk een lied over rozen gezongen, het is mij ontschoten welk. Het zit erop en de omroeper geeft aan door welke deur de ouders naar buiten kunnen. De leerlingen moeten nog even wachten.

Even later sta ik met de andere ouders op de speelplaats en ontwaar drie brandweerlieden. Huh? Nu is duidelijk waarom de kinderen even moesten wachten. Hun deur gaat open, de eersten komen eruit en worden direkt vol onder vuur water genomen. O ja, ze hebben allemaal zelfgemaakte papieren afstudeerhoedjes op en die zijn het eerste doel van de spuitgasten.

23.07.2009: Het natspuiten van de geslaagde leerlingen van de KBS Sint Jozef door een paar spuitgasten is het hoogtepunt van de diploma-uitreiking. Klik voor groter.Iedereen moet eraan geloven en degenen die er in het begin zo droog mogelijk vanaf willen komen doen later gewoon mee, immers natter dan nat kan toch niet. Een verschil tussen de jongens en de meisjes is dat eerstgenoemden zich vooral bezig houden met het stampen in plassen water, terwijl de dames elkaar steeds willen omhelzen. Ik vind het allemaal best.

Na een kwartier is ook het waterballet ten einde. De kinderen rillen van de kou en de doornatte Luchiano is hierop geen uitzondering. Ik gooi zijn fiets in de kofferbak en we rijden samen naar huis. Iedereen heeft behalve zijn diploma ook een map mee gekregen alsmede een grote klassenfoto en een dvd van de Groep-8 musical "Om gek van te worden". Die wil ik nog wel een keer zien.

Dit enerverende schooljaar loopt nu echt op zijn laatste benen. Vanavond is er nog een disco. Luchiano gaf te kennen daar niet veel voor te voelen: "Wat moet ik daar doen" (antwoord: met meisjes dansen) en "Ik ga liever thuis computeren" (antwoord: ja, want dat doe je anders nooit). Maar om 19:20 roept hij ineens: "Hey pap, ik ga naar de disco."

That's the spirit. And spirit is what we need, ik tenminste wel. Vrijdag mogen de leerlingen zelf weten of ze naar school gaan en raad eens wat, Luchiano gaat. Het wordt nog een echt studiepikkie.

Tot slot nog twee bonusfoto's van het spuitgastengala:

July 22, 2009

Hoe was het?

Toen brak de dag aan van de seksuele voorlichting, verzorgd door juf Wendy. 's Avonds vroeg ik aan Luchiano (11) hoe het was gegaan. Hij antwoordde: "Dat was LOL, ik was het eerste klaar!"

(Ahum)

July 21, 2009

Luchiano verkneukelt zich op woensdag

Dinsdag viert de KBS Sint Jozef haar zogenoemde Juffendag, ter gelegenheid van hun respectievelijke verjaardagen. De kinderen van de groepen 6, 7 en 8 gaan op de fiets naar een bos waar zij boomhutten bouwen, tenminste de jongens. De meisjes beperken zich tot kletsen, snoepen en boomhutten vernielen. "Waarom bouwen jullie zelf geen boomhutten?", vraagt Luchiano (11) aan een van hen. "Omdat ze dan vernield worden", antwoordt het meisje.

Voor Luchiano is het een bijzonder succesvolle dag. Hij is naar eigen zeggen leider van een door hem gestarte boomhut waar op het laatst niet minder dan 20 kinderen in zitten. "Allemaal jongens of waren er ook meisjes bij?", vraag ik. "Allemaal jongens."

's Middags brengt hij een briefje mee van school, nou ja volgens de datum zit het al een week in zijn tas. De brief luidt als volgt:

Rijen, 13 juli 2009.

Beste ouders/verzorgers,

Het einde van het schooljaar nadert en zo ook het einde van onze biologiemethode. In deze methode zijn wij aangekomen bij het gedeelte 'ontdek jezelf'. In dit hoofdstuk gaat het over de liefde tussen mensen en zoals u waarschijnlijk al verwachtte, wordt hierin ook het onderwerp seksuele voorlichting behandeld. Het kan zijn dat tijdens de behandeling van dit onderwerp uw kind met vragen en opmerkingen thuis komt. Wij willen u met deze brief hiervan op de hoogte stellen.

Met vriendelijke groet,
De leerkrachten van groep 8

Luchiano verkneukelt zich al op de woensdag. Hij was zelfs zo blij dat hij me op het werk opbelde: "Pap, morgen krijgen we seksuele inlichting!" Gelukkig heeft hij het meeste al bij Oprah gehoord. Waarschijnlijk hikt de school meer tegen dit toch wezenlijke onderdeel aan dan de kinderen.

Lucy zegt nog tegen Luchiano: "Let in ieder geval goed op, want ik wil geen jonge oma worden."
Luchiano: "Je bent al jaren niet meer jong."

July 14, 2009

Musical Groep 8 KBS Sint Jozef

Al een paar maanden zijn de drie groepen acht van de KBS Sint Jozef te Rijen bezig met hun afscheidsmusical. De musical heet Om Gek Van Te Worden en speelt logischerwijze in een gekkenhuis met twee afdelingen, Afdeling A en Afdeling B. Meester Rob verzorgt het acteergedeelte van de musical. In maart gaf Luchiano (11) te kennen geen zin te hebben in een rol, neen dat was niets voor hem.

"Jongen, dit is je kans om een voetafdruk te maken, dat de mensen zich je herinneren, dat een mooie periode zijnde de basisschool wordt afgesloten!" Met dergelijk bombastisch taalgebruik probeerde ik hem over te halen alsnog mee te doen, als de langs de zijlijn van het voetbalveld schreeuwende vaders die hun zoons dingen willen laten doen die zij zelf nooit bereikten. Een beetje sneu, ik geef het toe.

Derhalve was ik blij verrast toen Luchiano op zekere dag mededeelde dat hij alsnog meedeed. Zoals het bereiden van een pizza bij de bodem begint, zoals men in de Verenigde Staten van krantenjongen zomaar miljonair kan worden, zo start Luchiano zijn musical-carriere als gordijnschuiver. Hij is er blij mee en daar gaat het om.

Carrieres kunnen snel gaan want een paar weken later promoveert hij tot Levend Decor, weliswaar onzichtbaar voor het publiek maar toch een treetje hoger dan gordijnschuiver. Maar dan... dan komt de verrassing. Op Afdeling A zit een meisje dat denkt dat zij Mega Mindy is, gespeeld door Yala. Zij moet het Mega Mindy lied zingen maar kan niet zo goed bij de hoge noten. De juffen kijken eens goed rond en merken dan op dat Luchiano zowel een duidelijke als een harde als een hoge stem heeft. De oplossing is gevonden, hij neemt het moeilijke stuk van het lied voor zijn rekening.

13.07.2009: Luchiano (11) neemt het hoge gedeelte van het Mega Mindy lied voor zijn rekening in de afscheidsmusical van Groep 8 van de KBS Sint Jozef Rijen. Klik voor groter.Thuis vraagt hij hoe het toch komt dat hij zo'n hoge stem heeft. Ik vertel wat over de stembreuk en verzwijg het treurige lot van de Wiener Sngerknaben. Ach, de viriele Mick Jagger kan ook goed met een kopstem zingen.

Enfin, maandag 13 juli 2009 is het zover: de premiere van Om Gek Van Te Worden. De voorstelling begint om half acht maar wij zijn er al om tien over zeven. Dat blijkt niet onverstandig want zo kunnen we op de eerste rij plaatsnemen. Wel een beetje zielig voor de mensen die achter die vent van 1.86 meter en 100 kilo moeten zitten, van de andere kant hebben wij Diana (3) bij ons en die wil natuurlijk graag vooraan zitten.

De musical begint op Afdeling A en al snel spotten wij onze gordijnschuiver. Ofschoon hij een rol als solo-zanger heeft voelt Luchiano zich hier niets te groot voor. Het Mega Mindy lied is al vrij snel en daar krijgt Luch de microfoon. Het eerste gedeelte dat hij moet zingen is nog een beetje vlak, maar dan komt het stuk met de hoge noten. Lucy en ik zijn verbaasd en bij zijn laatste uithaal "Mega Mindy staat part" heb ik kippenvel op mijn armen, het blijft natuurlijk wel je zoon.

Voor ons kan de avond al niet meer stuk en ook Diana amuseert zich enorm. Zij is met afstand de jongste toeschouwer maar kijkt van begin tot einde gebiologeerd toe. Tweemaal moeten we haar onderscheppen als ze het podium op wil klimmen.

Het verhaal op Afdeling A is grappig. Er komt een nieuwe dokter genaamd Mc Steamy en vertolkt door Sil op de afdeling en de zusters hebben gehoord dat het een knappe man is. De dokter is echter in werkelijkheid een boef en wil een schat buitmaken. Hij leidt het personeel af en zijn kompanen gaan op zoek naar de schat. Uiteindelijk vallen ze door de mand en blijkt de schat ook nog eens uit nepgeld te bestaan. De knappe dokter wordt afgevoerd door twee agentes. Lucas zingt het slotlied van dit bedrijf en doet dat werkelijk voortreffelijk.

Het is de beurt aan Afdeling B. De kinderen van de Sint Jozefschool hebben hun leerkrachten laten opnemen in het gekkenhuis. Dezen proberen op hun beurt de verplegers ervan te overtuigen dat zij niet gek zijn, maar probeer dat zelf maar eens zeggen dat je niet gek bent. Wie gelooft er nu een gek? Ook in dit verhaal zitten vele leuke liedjes (Een Kopje Koffie!) en uiteindelijk vinden de leerlingen het toch zielig voor hun juffen en meester. Ze schrijven een brief en de leerkrachten mogen weer naar huis.

In het echt is het nu pauze en gaat vrijwel iedereen naar buiten om een luchtje te scheppen. Na de pauze is er een rock-optreden van Fabian en Jaap, gevolgd door een moderne dans van Jella, Jill A. en Merle. Vervolgens krijgen we een leuke samenvatting op film te zien van het Westernkamp in Westelbeers waar de kinderen op de fiets naar toe zijn geweest. Als afsluiter zingen ze allemaal samen het lied Vrienden voor het leven en de vrolijke gezichten tonen aan dat ze een mooie tijd hebben gehad in Groep 8 van de KBS Sint Jozef.

Tegen tien uur zijn we thuis en onze jonge ster is nog steeds opgewonden over zijn optreden. Een optreden dat nog vier keer herhaald wordt deze week. Om gek van te worden!

Een impressie van dit gebeuren in niet minder dan 69 foto's is hier te vinden: KBS Sint Jozef Groep 8 Musical 13.07.2009.
Enjoy!

July 9, 2009

Luchiano maakt kennis met 1th4

09.07.2009: Luchiano (11) in de aula van het Beatrix College te Tilburg in afwachting van de kennismakingsmiddag voor de eerste klassen. Klik voor groter.Donderdagmiddag wordt Luchiano (11) op zijn nieuwe school het Beatrix College in Tilburg (Website) verwacht. Er is een kennismakingsaktiviteit voor de aankomende eerste klassen en Luchiano zit samen met zijn huidige klasgenoot Wesley in klas 1th4 die qua naamgeving enigszins aan de befaamde Star Wars figuur R2-D2 doet denken maar gewoon een gecombineerde brugklas Vmbo-T/Havo is. Wesley rijdt met ons mee en ruim op tijd melden wij ons in de aula van Lesgebouw C.

De kinderen hebben thuis een korte presentatie van zichzelf gemaakt, zie hier Luchiano's meesterwerk (MS-Word). Het heeft enige moeite gekost hem zover te krijgen dus dat belooft nog wat voor het komende schooljaar. Bij de introductie mag ik aanwezig zijn. Veel wordt daarin niet verteld, het grootste verschil met de basisschool is dat de leerkrachten met de achternaam aangesproken dienen te worden.

Elk van de acht th-brugklassen heeft zijn eigen mentor en volgt deze even later richting een klaslokaal waar men de medeleerlingen beter leert kennen. Overigens is er begin september ook nog een introductieweek, iets dat in mijn tijd niet bestond. Het is nog vroeg en ik besluit even naar huis te rijden om wat dingen te doen.

Om iets na vieren komen de jongens het gebouw uit lopen en zit de eerste kennismaking erop. "Zitten jullie in een leuke klas?", vraag ik. "Ja, best wel", zegt Wesley. "Nee, niks aan", aldus Luchiano. "Waarom vind jij het geen leuke klas?", vraagt Wesley aan Luchiano. "Weet ik niet."

Het beloven een paar mooie jaren te worden.

June 25, 2009

Kamp KBS Sint Jozef afgelopen

Bezorgdheid, loslaten, deze concepten klinken iedere ouder bekend in de oren. Ik herinner me nog toen Luchiano (11) voor het eerst op kamp ging, het was het karatekamp bij Landhuis Pannekoek op Curacao. Gek genoeg was dat op 23, 24 en 25 juni 2006, vrijwel precies dezelfde periode dat de KBS Sint Jozef haar kamp heeft in Westelbeers. Maar dan drie jaar later.

O ja, bezorgdheid en loslaten. Drie jaar geleden waren Lucy en ik tamelijk bezorgd en ondanks de zorg voor een net geboren baby Diana voelden we het gemis van Luchiano's aanwezigheid. Nu was dat helemaal niet zo, we kwamen de tijd prima door. Desalniettemin lieten we zijn fiets dinsdag repareren, zodat hij terug naar Rijen kon. Twee nieuwe binnenbanden, een buitenband en een zadel alles samen voor 71 euro. We kregen er wel een groen ballonnetje voor terug ook al moest ik hem zelf opblazen.

Woensdagochtend bracht ik de fiets naar school die hem vervolgens naar Westelbeers transporteerde. De aankomst van de kinderen bij de Sint Jozefschool stond om twee uur gepland. Ik vertrok wat eerder en reed richting Tilburg in de hoop het peloton te kunnen onderscheppen voor wat actiefoto's. Ze waren nergens te zien en ik keerde snel om, het is net iets voor mij dat zij een andere route hebben gekozen en al lang op school staan terwijl ik ergens op een binnenweggetje sta te wachten.

De bagage van de kinderen was vooruit gekomen en al snel vond ik de twee tassen van Luchiano. Door een slimme ingeving had ik daar namelijk met Duct-tape een grote 'L' op gefabriceerd. De tassen legde ik snel in de auto.

24.06.2009: Luchiano (11) derde van links komt met de KBS Sint Jozef Rijen terug van vakantiekamp uit Westelbeers. Klik voor groter.Op een strategisch punt in de Tuinstraat kwam ik Yusuf tegen, de vader van mer (links met het zwarte t-shirt) en wedstrijdcoach van Rijen D4. mer speelt volgend seizoen in de D2 en Luchiano blijft bij de D4, dus Yusuf zal ik minder vaak tegenkomen. We praten over de indeling van de D-pupillen en wat een klus dat is geweest. Ouders willen hun kind zo hoog mogelijk zien spelen en een complicerende factor is het feit dat er veel spelers van Turkse komaf zijn. Termen als vriendjespolitiek en discriminatie vallen dan al snel. Het bestuur heeft zelfs een toelichting moeten schrijven naar aanleiding van de indeling.

Maar daar kwamen we niet voor. De kinderen komen eraan. Wederom gebruik ik de Speed Burst Mode van mijn camera maar deze keer heb ik geluk. Luchiano komt precies voorbij als de camera weer paraat is. Hij ziet er ietwat vermoeid uit en heeft deze keer in ieder geval de volle 35 kilometer gefietst. Iedereen wordt de aula ingedirigeerd, hier Max en Luchiano, waar juffrouw Joke het winnende team uitroept tot "De Sheriffs van de Sint Jozefschool" en verder iedereen bedankt die mee heeft gewerkt.

Dan is het afgelopen en zit het erop. Juffrouw Joke besluit met: "Morgen wil ik jullie niet voor elf uur op school zien!" Een bevel dat zonder morren door de groep wordt geaccepteerd. We lopen naar buiten en Luchiano verzucht tegen mij: "Ik hoef toch niet met de fiets naar huis?" "Jawel jongen, want die past niet in mijn auto." Belachelijk natuurlijk, eerst 35 kilometer fietsen en dan n luttele kilometer al teveel vinden. Hij is eerder thuis dan ik.

Ongeveer 12 kinderen, toch zo'n 15%, heeft het kamp op maandag of dinsdag wegens heimwee moeten verlaten. Dat vind ik best veel. Waarschijnlijk hebben die kinderen hele leuke ouders, want Luchiano had nog wel een weekje weg willen blijven. Hij heeft een paar mooie dagen gehad in Westelbeers, waar de kinderen zich bezig hebben gehouden met spelletjes, sport, zwemmen, disco, singstar enzovoorts, enzovoorts.

's Avonds mag hij de eerste halve finale van de Confederations Cup zien tussen Spanje en de USA, een wedstrijd die verrassend met 2-0 door de Amerikanen wordt gewonnen. Spanje heeft weer geleerd wat verliezen is en wij zijn een stukje verder met Luchiano. Het leven is een leerschool waarvan men nooit het einddiploma overhandigd krijgt.

Mag ik even een tegeltje?

June 22, 2009

Luchiano op kamp met KBS Sint Jozef

Groep 8 van de KBS Sint Jozef gaat op kamp, om precies te zijn naar kampeerboerderij De Roerdomp in Westelbeers. De kinderen gaan er op de fiets naar toe en dat is een tocht van ongeveer 35 kilometer. Zondag pakten we de tassen als voorgeschreven op de checklist. 's Avonds bedacht ik nog n klein dingetje. "Luchiano, controleer even of er genoeg lucht in de banden van mama's fiets zit". Al snel is hij terug. "Ze zijn allebei slap."

De Confederations Cup wedstrijd tussen Brazilie, Italie en Vuvuzela is dan al begonnen. Luchiano (11) kan niet met zijn eigen fiets naar Westelbeers aangezien die op zijn laastse tandvlees loopt of liever gezegd de ketting loopt er juist steeds vanaf. Lucy's fiets is een Franse Peugeot. Peugeot maakt redelijke auto's maar waardeloze fietsen. Zoveel is er niet mee gefietst maar we hebben al diverse reparaties moeten laten verrichten en de banden zijn ook al eens vervangen.

22.06.2009: KBS Sint Jozef Rijen Groep 8 gaat op vakantiekamp naar Westelbeers. Klik voor groter.Het irritantste van een Peugeot fiets zijn echter de ventielen waar geen normale fietspomp op past. Nu hebben we bij Bart Ketelaars weleens een setje verloopnippels (heet dat zo?) gekocht maar die kunnen we op zondagavond natuurlijk nergens meer vinden.

Maandagochtend breng ik eerst Diana (3) naar 't Hummeltje en loop naar huis. De sporttas van Luchiano alsmede zijn slaapzak zitten al in de auto. Mijn mobieltje gaat over, het is mijn zoon: "Papa, kom je nog met die tassen? Waar blijf je nou? Om kwart over negen moeten ze er zijn!" Volgens mij ben ik ruim op tijd en dat blijkt want de bestelbus waar de bagage in moet is nog leeg. "En heb jij al gevraagd of ze je banden op kunnen pompen?", vraag ik. Maar neen, daar heeft hij niet meer aan gedacht.

Even later zie ik een leerkracht van de Sint Jozef samen met Luchiano in de weer om de banden op te pompen. De achterband lukt goed, maar de voorband blijft een beetje slap. Volgens de man is hij lek maar er valt goed mee te fietsen. Eerst maken we nog een klassenfoto van de 12 leerlingen van Groep 8C.

Langzaam maar zeker vult de Tuinstraat zich met leerlingen van de lagere klassen die de fietsers uitgeleide doen. Het is een vrolijke boel. "Wat zal ik doen, foto's maken of een filmpje", overleg ik met mijzelf. Zoals zo vaak in het leven kies ik voor een compromis. Op de camera zit een zogenaamde Speed Burst Mode waarmee men met n druk op de knop een serie van zeven foto's kan maken. Erg handig bij snelle acties zoals een aanstormend peloton. Als ik de Speed Burst Mode uittest valt mij op dat de camera na het schieten van de zeven foto's wel flink wat tijd nodig heeft om de opnames op te slaan.

Daar gaan de fietsers van start en vooraan fietst juf Joke. Ik besluit er een Speed Burst tegenaan te gooien, immers Luchiano zit toch bijna achteraan in de groep. Tegen de tijd dat hij langskomt is de camera wel klaar met opslaan. Juf Joke is nog maar net voorbij of ik zie Luchiano er al aankomen. Shit, de camera zegt nog steeds: "Recording". Als hij net voorbij komt kan ik weer een serie maken, vooral van de achterkant. O ja, soms denk ik: "Was ik nog maar twaalf..." Luchiano's eigen juffrouw Wendy is helaas niet aanwezig, zij heeft een begrafenis in Zeeland en zal later die avond op eigen gelegenheid naar Westelbeers vertrekken.

22.06.2009: KBS Sint Jozef Rijen Groep 8 gaat op vakantiekamp naar Westelbeers. Klik voor groter.In de auto bedenk ik dat de groep waarschijnlijk over industrieterrein De Haansberg rijdt om daarna linksaf richting Tilburg af te buigen. Snel rijd ik die kant op en warempel, daar rijdt de sliert. Bij het Shell benzinestation parkeer ik de auto en loop naar het fietspad. Deze keer heb ik Luchiano vol in het vizier. "Hey, hoe kom jij hier?", vraagt hij verbaasd. "Met de auto", antwoord ik. De fiets lijkt het goed te houden en Luchiano ziet er nog fris uit, maar dat mag ook wel na slechts drie kilometer.

Thuis ben ik toch wat gespannen en calculeer dat de kinderen er ongeveer drie uur over doen, inclusief pauze. Om half een gaat de telefoon, het is de concierge van de Sint Jozefschool. Of Luchiano een reservefiets heeft, want hij heeft een lekke band die niet meer gerepareerd kan worden. Neen, er is geen reservefiets. Na wat heen en weer bellen spreken we af dat de fiets terug naar school gaat waar wij hem op kunnen halen. Dinsdag laten we hem repareren en woensdagochtend breng ik hem naar school en gaat hij daarna door naar Westelbeers. Zo kan Luchiano mooi mee terugfietsen.

Als we de fiets ophalen blijkt dat nu de achterband het heeft begeven. Natuurlijk past de fiets niet in de kofferbak van de donkerzwarte Volkswagen Jetta, zelfs niet met opgeklapte achterbank. Het vermaledijde stuur is te groot. Lucy loopt met de fiets aan de hand naar huis. Dinsdag mag ik naar Bart Ketelaars lopen. Alle volgende fietsen hebben normale banden met binnenband, normale ventielen, normale sturen, heten geen Peugeot en komen niet uit Frankrijk.

Voor vanavond staat er iets met spoken op het programma in Westelbeers. Wij vermaken ons in Rijen met andere dingen.

June 5, 2009

Wilders en de Nachtegaal

Het was me wat, donderdag met die verkiezingen. Een van de leukste dingen van verkiezingen is de wijze waarop de politieke leiders nadien tegen de resultaten aankijken. Even kort samengevat de voorlopige uitslag: CDA 5 (-2), PVV 4 (+4), PvdA 3 (-4), VVD 3 (-1), GroenLinks 3 (+1), D66 3 (+2), CU 2 (-), SP 2 (-).

Twee reacties, eerst die van burgemeester Opstelten van Rotterdam die voor de VVD uitkomt: "Grote verliezers zijn CDA en PvdA, de VVD heeft zich goed gestabiliseerd en D66 is absoluut gezien onder ons geindigd." Dan CDA-er Wim van de Camp: "Het is duidelijk dat het CDA met afstand de grootste partij van Nederland is, dus hebben wij gewonnen."

In het latere debat viel mij vooral op de harde (letterlijk en figuurlijk) toon van Agnes Kant (SP), wederom gekleed in een hardrood leren jasje. Vrouwen trekken toch bij voorkeur altijd iets anders aan? Okay, bij Hans van Baalen let ik daar duidelijk minder op. In dat licht bezien is Femke de laatste jaren van koers aan het wijzigen, een positieve ontwikkeling.

Neen, nachtegalen zijn het allemaal niet onze dames en heren politici. Donderdag vroeg de KBS Sint Jozef bij monde van juffrouw Wendy mij om mee te gaan naar een voorstelling van De Nachtegaal door Het Brabants Orkest. Het betreft een compositie van de befaamde Theo Loevendie. Ik mag overigens alleen mee omdat men chauffeurs tekort komt.

Wat deert het, om half tien vertrekken we vanaf school naar de Stadsschouwburg in Tilburg. Daar moeten we even zoeken en vervolgens wachten. Om kwart voor elf lijkt er iets te gebeuren, we komen in beweging en moeten ergens op een trap plaatsnemen. Drie koperblazers staan voor ons en afwisselend spelen zij een stuk en vertellen wat over hun instrumenten, de hoorn, de trompet en de trombone.

Het leukste vertelt Peter over zijn hoorn, dat het instrument al heel oud is en vroeger een signaalinstrument was, bijvoorbeeld bij de jacht. Door het inzetten van dempers kon het instrument in een orkest gebruikt worden maar pas echt praktisch bruikbaar werd de hoorn na het implementeren van ventielen. Bij het demonstreren van de trombone schrok de eerste rij vanwege het plotseling naderende schuifgedeelte. Opvallend is trouwens het bereik van een trombone, hij kan lager dan de hoorn! (Niet te geloven, he?)

We lopen terug naar de foyer, kijken wat naar buiten en mogen na weer een tijdje wachten eindelijk de zaal in. Het Brabants Orkest zit er al, ze zijn aan het stemmen. De Nachtegaal is een sprookje dat in China speelt. Het wordt op het podium verteld door een verteller en het orkest ondersteunt hem met passende geluiden. Leitmotiv is het verschil tussen echt en onecht. De echte nachtegaal, vertolkt door een klarinet, zorgt ervoor dat de op sterven liggende keizer beter wordt maar als dank vervangt men hem door een mechanische, met het geluid van een trompet. Uiteindelijk gaat die kapot en sterft de keizer wederom bijna. Gelukkig heeft de echte nachtegaal geen last van wrok of rancune en zingt hem weer beter.

Op zich een aardig gegeven. De tekst is bewerkt/vertaald door niemand minder dan Kees van Kooten. De performance van de verteller vind ik echter ietwat monotoon. Ook Het Brabants Orkest imponeert niet echt. Het concert duurt ongeveer 35 minuten en dat is voor de meeste kinderen 15 minuten te lang. Op het laatst kraken de stoelen verdacht. Thuis neem ik Luchiano (11) een interview af:

CasaSpider: "En, wat vond je van het concert?"
Luchiano: "Saai!"
CasaSpider: "De man vertelde een verhaal, op rijm..."
Luchiano: "Dat maakte het juist saai."
CasaSpider: "En de muziek?"
Luchiano: "Slecht. De klarinist (sic!) die de nachtegaal nadeed klonk helemaal niet als een nachtegaal."
CasaSpider: "En die drie koperblazers op de trap?"
Luchiano: "Vies. Er kwam speeksel uit, vooral uit de trombone."

Aankomende pubers zijn kritisch, dat is duidelijk. Overigens zat Luchiano vooraan op de trap, dat spuug kon hij dus inderdaad goed zien. Voor de volledigheid hier een genuanceerdere recensie van een uitvoering met Kees van Kooten en het Noord Nederlands Orkest (Mirror).

Bij het verkiezingsdebat draaide winnaar Geert Wilders (PVV) zijn gebruikelijke verhaal af. De vraag is hoe men dit verhaal moet interpreteren en waarderen. Als de achteraf terecht telkens herhaalde waarschuwing van Marcus Porcius Cato Censorius maior: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam." (Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden!). Of als de onechte mechanische nachtegaal met een lelijk geluid die het spoedig zal begeven?

April 16, 2009

Vergeleken met een jaar geleden

Woensdagmiddag is de dag van het schoolvoetbaltoernooi in Rijen en Luchiano (11) is erbij voor de KBS Sint Jozef en speelt in het tweede team. Het belooft heet te worden, pak hem beet 24 graden. Dat is een welkome stimulans voor mij om een middagje vrij te nemen.

Eerst breng ik Luchiano naar sportpark Vijf Eiken waar coach Mustafa, de vader van Furkan die ook in de D4 speelt, ons begroet. Om half twee gaat de eerste wedstrijd van start tegen De Brakken. De kinderen spelen 12,5 minuut met zeven tegen zeven op een half veld met kleinere goals. Na dertig seconden heb ik het al gezien, dit wordt niets. Na de 2-0 voor De Brakken ga ik er vandoor, boodschappen doen en daarna Lucy en Diana (2) ophalen.

15.04.2009: Schoolvoetbaltoernooi sportpark Vijf Eiken te Rijen, elftalfoto KBS Sint Jozef 2. Klik voor groter.Lucy wil die avond graag mosselen eten maar bij Albert Heijn is er geen een meer te bekennen. Kennelijk is het mosselseizoen alweer afgelopen. Om half drie staan we bij de voetbalvelden. De eerste wedstrijd tegen De Brakken is met 4-0 verloren gegaan maar de tweede hebben onze jongens met 2-0 gewonnen. De derde wedstrijd staat op het punt van beginnen maar ik heb nog even tijd voor een foto met coach Mustafa en diens zoon Furkan en voor een heuse elftalfoto.

Lucy heeft Luchiano al een hele tijd niet meer zien voetballen en is verbaasd over zijn vooruitgang. De Sint Jozef is een stuk sterker dan de tegenstander maar de bal wil er gewoon niet in, zelfs niet via een penalty. De logische einduitslag is derhalve 0-0. Tussendoor kijken we naar een wedstrijd van een ander KBS Sint Jozef team, met mer K. en Daan. De vierde en laatste wedstrijd gaat kansloos met 3-0 verloren en hiermee zit het toernooi erop voor het tweede team van de KBS Sint Jozef.

Laten we de verschillen eens onder de loep nemen tussen het schoolvoetbaltoernooi van vorig jaar en de editie 2009. Is dat niet interessant? Ik dacht het wel. Hier komen de verschillen:

 • In 2008 schreef ik nog tournooi. In 2009 weet ik dat het toernooi is.
 • In 2008 was het koud en nat. In 2009 is het een stralende dag.
 • In 2008 wist ik niet dat Luchiano een voetbaltoernooi had en moest ik op zoek naar sportpark Vijf Eiken. In 2009 ben ik op de hoogte en kind aan huis op het sportpark.
 • In 2008 kon Luchiano nog niet goed voetballen en brak tot overmaat van ramp zijn duim in de laatste wedstrijd. In 2009 stapt hij fit en vrolijk van het veld.
 • In 2008 was Luchiano relatief nieuw en onbekend in Rijen. In 2009 zegt hij tegen mij: "Papa, het is ongelofelijk hoeveel mensen mij kennen!"
 • In 2008 waren Lucy en ik gestrest door de gebeurtenissen. In 2009 zitten we om vijf uur relaxed aan de chorizo en een glas Westmalle Tripel.

Er zit duidelijk een stijgende lijn in de voetbaltoernooien van Luchiano. Voor de volledigheid hier een link naar het verslag van vorig jaar. 's Avonds zien we hoe Manchester United in Portugal Porto uit de Champions League kegelt hetgeen leidt tot halve finales met Manchester United, Arsenal, Chelsea en Barcelona. Rijen D4 treedt donderdagavond in Breda aan tegen Jeka D9.

February 6, 2009

Kinderen op foto's

Kinderen zijn van nature fotogeniek. Of ze zijn fotogeniek omdat ze natuurlijk zijn, dat kan ook. Menigeen raakt vertederd bij het zien van een kind op een foto. De ouders die de verrukte blikken van de beschouwer zien denken dan niet zelden: "Hmm, hij moest eens weten hoe dat jong ook kan zijn." Soms wil je ze gewoon achter het behang plakken.

Luchiano (11) is klaar met zijn CITO-toets. Volgens hem is het allemaal prima verlopen. Jaja, eerst zien dan geloven, gemakkelijk is het overigens niet. Hier een voorbeeld van de taaltoets. Mochten de cijfers tegenvallen wordt het tijd om de electrische ramen linksachter in de Jetta uit te testen. Zojuist kwam hij binnenstormen: "Papa, ik heb net Pocognoli van AZ geruild en heb nu heel AZ compleet!" Jammer dat de Albert Heijn voetbalplaatjes geen onderdeel uitmaken van het CITO-onderzoek.

We kregen bericht van Peuterspeelzaal 't Hummeltje. Met ingang van maandag 2 maart gaat Diana (2) daar twee ochtenden per week naar toe. Vanmiddag zijn we de speelplaats bij het schooltje even gaan checken. Het ziet er prima uit! Er is volop gelegenheid tot hinkelen en het chroom van de glijbaan straalt je tegemoet.

February 4, 2009

Een oplossing vanuit de lappenmand

Ja, CasaSpider zit in de lappenmand. Hoesten, hoofdpijn, algemene zwakte... eens kijken wat Feyenoord ervan bakt vanavond. Sparta staat toch beter aangeschreven dan Heracles. Er komt niet veel uit mijn handen, het leven bestaat uit wat eten, wat televisie kijken, een beetje met Diana (2) spelen en vooral slapen.

O ja, en Luchiano (11) overstimuleren op dag twee van de CITO-toets. Tenminste zo noemt hij onze wijze van stimulatie. Het gekke is dat ik dat nog wel ken vanuit mijn eigen schooljeugd en dus weet dat het niet werkt. Maar wat dan wel?

04.02.2009: Diana (2) speelt Putt Putt, nu ook weer met geluid. Klik voor groter.Diana's favoriete spel op de computer is Putt Putt, een geinig pratend auto'tje dat de speler door een avontuur moet leiden. Best een ingewikkeld spel, Luchiano begon er op zijn vierde aan en samen hebben we er een hele tijd over gedaan voordat we het uitgespeeld hadden.

Diana rijdt als Putt Putt doodgemoedereerd door de bossen en andere locaties, vindt de dingen die gevonden moeten worden en gebruikt ze ook op de juiste plaats. Dat is knap en helemaal als het geluid niet werkt. Lucy bezwoer mij dat het geluid het ooit heeft gedaan, maar ik kreeg het sinds maanden niet aan de praat.

Als men ziek is heeft men wat meer tijd voor dit soort klusjes. Eerst downloadde ik een andere versie van Putt Putt, helaas met hetzelfde resultaat. Op diverse fora las ik over geluidsproblemen met Windows Vista. Het ging niet speciaal over Putt Putt, maar een persoon gaf de volgende tip:

 • Ga naar Start, tik onderin (bij zoeken): mmsys.cpl en sluit af met Enter (afbeelding 1).
 • Een window over de geluidskaart opent zich. Klik op de geactiveerde geluidskaart (afbeelding 2).
 • Klik op Eigenschappen (afbeelding 3).
 • Klik op de tab Verbeteringen (afbeelding 4).
 • Klik op het vinkje bij Alle geluidseffecten uitschakelen (afbeelding 5).
 • Klik op OK en het window sluit zich (afbeelding 6).

Diana is druk aan het Putt Putt-en. Drie keer raden of we nu na al die tijd eindelijk weer geluid hebben.

February 1, 2009

Speeksel

Vrijdag heeft Luchiano (11) zijn werkstuk over speeksel/spijsvertering ingeleverd bij juf Wendy. Aanvankelijk ging het alleen over speeksel, maar later heeft hij het uitgebreid tot spijsvertering. Tot en met de endeldarm: "In de endeldarm wacht de poep tot de sluitspier van de anus opengaat." Speeksel is nu een bonusstukje. Ach, zoals de jonge filosoof zelf zegt in zijn post voatbal plaatjes: "Alles heeft een goede reden ook al heeft de ander een slechtere reden dan een ander."

Toevallig staat in de laatste aflevering van de National Geographic Junior een artikel over speeksel. Een onderdeel daarvan is het zoenen. Kijk, dat is nu een interessant en leuk aspect van speeksel. Luchiano's werkstuk dat hij later in een spreekbeurt moet presenteren is eerlijk gezegd een beetje droog, zeker als het over speeksel gaat.

"Kijk jongen, als je nou eens een hoofdstukje over kussen in je spreekbeurt stopt...", probeer ik. Als door een wesp gestoken reageert Luchiano. "Sjieeezzz! Dat is niet leuk voor de jongens hoor. Die lachen me allemaal uit, neen dat doe ik niet!"

January 30, 2009

Voetbalplaatjes en IQ

"Yo s, que soy yo... soy el hombre de tu vida"... de meeste mensen bij Brabant Water kennen mijn ringtone inmiddels wel. Het is woensdagmiddag en Luchiano (11).

"Pap, mag ik vanmiddag naar Albert Heijn?"
- "Neen."
"Waarom niet?"
- "Ik wil niet dat mijn kinderen andere mensen lastig vallen voor voetbalplaatjes. In Nijmegen moesten ze al dranghekken plaatsen."
"Ja maar, ik heb afgesproken met Romana!"
- "Vette pech!"

28.01.2009: Luchiano (11) semi-trots achter zijn collectie Albert Heijn voetbalplaatjes. Klik voor groter.Het is een rage, die voetbalplaatjes van Albert Heijn. Op school wordt er druk mee gehandeld. Luchiano heeft geluk met zijn drie exemplaren van het NAC-embleem. Die gaan elk grif van de hand in ruil voor vier toppers van AZ en PSV. Dit zegt overigens niets over de intelligentie van NAC-supporters.

Toevallig is woensdag onze Albert Heijn-dag. "Hoeveel geld ga je ongeveer uitgeven?", vraagt Luchiano belangstellend en voor het eerst. "Och, ongeveer 60 euro hoop ik." "Kun je niet wat meer kopen, chips ofzo?" Met de intelligentie van de marketing-afdeling van Albert Heijn is niets mis.

Luchiano gaat niet mee naar de Primera en het Kruidvat, neen vanaf de parkeerplaats snelt hij naar Albert Heijn en speurt daar naar klanten die potentieel zelf geen voetbalplaatjes sparen. Het levert hem toch een zakje of zes op, misschien wel dankzij zijn bescheiden opstelling.

Bij aankoop van drie pakken chocomel krijgt men een extra zakje. Voor de komende weken hebben wij voldoende chocomel in huis. 's Avonds is er de Nationale IQ-test van BNN. Ik doe niet mee en maak in plaats daarvan een foto van Luchiano met zijn voetbalplaatjes. Aanvankelijk wil hij niet, maar dan ziet men het belang van woorden op het juiste tijdstip en in de juiste volgorde uitgesproken: "Okay, dan gaan we zaterdag niet naar Albert Heijn maar naar de Em-t."

Heel andere koek dan als je me nu je portemonnee geeft hoef ik straks de ambulance niet te bellen maar wel even effectief. Luchiano is intelligenter dan zijn schooladvies doet vermoeden.

Een dag later blijkt het IQ van de deelnemende kijkers verkeerd te zijn berekend en dan ook nog eens te hoog. Bij een IQ-test! Patrick Lodiers, directeur BNN, werd er in elk geval niet goed van en haalt uit naar Eyeworks van Reinoud Oerlemans. Maar Arnie heeft al lang bewezen slimmer te zijn dan de meesten van ons.

Iemand nog voetbalplaatjes?

December 18, 2008

Kerstmarkt KBS Sint Jozef

Stelling: mensen zoeken naar bevestiging. Vroeger was geluidsapparatuur mijn grote hobby. Weinigen konden mij iets wijs maken op dat terrein. Thuis hadden we de Consumentengids en met name de vergelijkende warenonderzoeken hadden mijn belangstelling, helemaal als het onderwerp audo- en video-apparatuur betrof.

17.12.2008: Kerstmarkt KBS Sint Jozef Rijen, met diverse activiteiten wordt geld verdiend voor Brazilie. Klik voor groterHet was opvallend hoe vaak het merk Philips in die testen hoog, ja zelfs bovenaan eindigde. De vakliteratuur en mijn persoonlijke smaak waren een geheel andere mening toegedaan. Wat is dan de waarde van een dergelijke test en wat is dan de waarde van de Consumentenbond?

Toch viel mijn keus eens op een set IMF Supercompact luidsprekers, winnaar van een Consumentengids-test. Tot volle tevredenheid overigens.

Het nieuwe jaar 2009 is in aantocht. Vorig jaar kochten we de Champagne op de laatste dag en dat is niet slim. We keken naar Kassa met een test van Champagne die in de diverse supermarkten wordt verkocht. Winnaar werd de Crmant de Bourgogne Blanc de Noirs van C1000. De beste (namaak) Champagne voor een lage prijs: 9,95.

Woensdagavond was het Kerstmarkt bij de KBS Sint Jozef. Alle klassen deden mee en moesten iets verzinnen om geld te verdienen voor een project in Brazilie.

Luchiano (11) had zich er gemakkelijk vanaf gemaakt, hij hoefde slechts folders rond te delen. Anderen waren druk in de weer met pannenkoeken bakken, suikerspinnen maken en snuisterijen verkopen.

Het was bomvol op de speelplaats. Het grootste gedeelte van de ruimte werd in beslag genomen door de kraampjes en zo was er maar weinig plaats voor het in grote getale toegestroomde publiek. Het is moeilijk tellen maar ik denk dat er tussen de 1000 en de 2000 mensen aanwezig waren. Het was dus volgens Brabants dialect kei-gezellig. Een greep uit de foto's:

 • Altijd leuk: dingen gooien op kinderen voor weinig
 • Lucy en Diana (2) bij de sneeuwpop
 • Luchiano koopt een koekje
 • Twee meisjes die wel van poseren houden
 • Diana vermaakt zich prima in het houten klimobject
 • De kinderen verkopen als ware marktkooplui
 • Na een half uur wachten heeft Luchiano eindelijk zijn suikerspin
 • In de zandbakken staken brandende fakkels, romantisch

Tegen half acht verlieten we het feestgewoel en liepen naar de auto die voor de C1000 geparkeerd stond. De winkel was nog open en we gingen naar binnen, op zoek naar de prijswinnende Champagne. Maar die was natuurlijk uitverkocht. De invloed van instanties/personen als Radar, Kassa, de Consumentengids en Sonja Bakker is groot. Heeft dit te maken met het zoeken naar bevestiging? Of welk ander proces speelt hier een rol?

Donderdag na het werk ging ik nogmaals naar de C1000. Het duurde even maar toen zag ik de twee laatste flessen Crmant de Bourgogne Blanc de Noirs. Snel deed ik ze in mijn mandje.

December 5, 2008

De wereld zonder liefde

De laatste weken krijgt Luchiano (11) een wat strengere intensievere begeleiding van mijn kant. Zo moet hij verplicht elke dag zijn agenda en zijn huiswerk meebrengen. Verder werken we drie dagen per week aan de voorbereiding van de Cito-toets en als klap op de vuurpijl is het de bedoeling (het lukt niet altijd) dat hij elke dag een verhaal schrijft voor zijn Latios weblog.

Met veel dingen gaat het zo, hoe vaker je iets doet hoe beter het gaat. Doe je iets een tijdje niet dan begint de betreffende vaardigheid roesten.

Nu Luchiano vaker verhalen schrijft worden ze om die reden beter. Dat vindt hij zelf ook en daarom heeft hij een speciale categorie in het leven geroepen met de bescheiden naam De Wereld Series. In die serie is donderdag zijn laatste post verschenen: De wereld zonder liefde.

's Avonds moesten we naar de training van Rijen D4. Met plezier keek ik naar zijn verrichtingen, in de paar weken dat Luchiano nu voetbalt is hij een vast onderdeel van het team geworden. Hij speelt lekker mee.

Toen we thuiskwamen was het voor mij vrijwel direct tijd om weer te gaan, deze keer naar het tienminutengesprek met juf Wendy van Groep 8c van de KBS Sint Jozef. Het werd een serieus gesprek waarin Wendy dingen zei over Luchiano's concentratievermogen en (gebrek aan) interesse voor schoolonderwerpen die voor mij zeer herkenbaar zijn maar tegelijkertijd niet leuk om te horen.

Thuis kwam Luchiano meteen uit zijn bed naar beneden en vroeg nieuwsgierig hoe het gesprek was verlopen. Op dat moment had ik even geen behoeft om met hem te praten en stuurde hem kortaf naar boven. Dat was maar goed ook want constructieve opmerkingen zaten er op dat moment niet in mijn hoofd.

Een nachtje slapen doet wonderen en deed ideen opgebloeien om samen de kwestie op een wijze te bespreken die effectiever is ten aanzien van het gewenste eindresultaat. Mede met dank aan Luchiano's verhaal De wereld zonder liefde.

November 28, 2008

De Luchiano Paradox

Schouwhengst is wel een van de treurigste beroepen die er bestaan maar wat is dan een van de fijnste? Ik meen filosoof. De gehele dag mag men nadenken over vreemde redeneringen, paradoxen en wat dies meer zij. Typisch een baan die men het beste in de kroeg uitvoert.

Neem bijvoorbeeld een Carl Gustav Hempel en de stelling "Alle raven zijn zwart". Men houdt een steekproef onder een miljoen raven die allen zwart blijken te zijn. Het omgekeerde is per definitie ook waar: "Alle niet-zwarte dingen zijn niet-raven". Een rode appel is een niet-zwart ding en het is een niet-raaf. Hieruit volgt dat het observeren van een rode appel het geloof in de stelling dat alle raven zwart zijn verhoogt. Het paradoxale element zit hem erin dat de inductieve logica de intutie tegenspreekt. (Wikipedia)

Denk daar maar eens over na, dan schenk ik mijn glas nog maar eens vol met Tequila. Luchiano (11) heeft zijn eerste rapport van dit schooljaar binnen. Een rapport dat mij in zowel positieve als negatieve zin verrast, een paradox an sich. De laatste twee weken zijn wij druk bezig met de voorbereiding van de Cito-toets die begin februari 2009 afgenomen wordt.

27.11.2008: Gelijktijdig met zijn eerste rapport van groep 8 bracht Luchiano dit zelfgemaakte kunstwerk mee naar huis. Klik voor groterTaal is een probleem voor Luchiano dus daar ligt de focus. Zijn nivo valt mij eerlijk gezegd vies tegen, van de gehele materie over lidwoorden, bijvoegelijke naamwoorden, voorzetsels en voornaamwoorden is hem nauwelijks iets bekend. Wat doen ze daar op school? Of moet ik zeggen wat doet Luchiano daar?

Daarom verbaast het mij enigszins dat zijn rapport nog niet eens zo slecht is. Het doet mij wel vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs. Voor het tienminutengesprek dat binnenkort met juf Wendy plaatsvindt heb ik in ieder geval voldoende gesprekstof.

Met haar commentaar onderaan het rapport ben ik het volmondig eens: "Luchiano, Let goed op tijdens de uitleg, dan weet je altijd precies wat je moet doen. Lees de opdrachten goed."

Toch baart de Cito-toets mij zorgen. Op een bepaald moment weet je ook niet meer of je kind nu slim is of (gechargeerd) dom, op specifieke gebieden. Aan de hand van hoe hij zich gedraagt en uit weet ik zeker dat Luchiano een pienter mannetje is, maar als hij een bladzijde over voornaamwoorden uit zijn hoofd moet leren slaat de twijfel toe. Waarschijnlijk heeft het met interesse te maken.

Samen met het rapport bracht hij een werkstuk uit de handenarbeidles mee naar huis. Een plexiglazen ornament met de letter L die via een batterij en speciale verlichting steeds van kleur verandert. Dat is dan weer knap en Luchiano is naar eigen zeggen een van de weinigen die het werkstuk af heeft gekregen.

Tijd voor een andere filosoof, tijd voor een nieuwe Tequila. Enrico Fermi is de naam van de een, Jos Cuervo die van de ander.

De Fermiparadox is een paradox waarin hoge schattingen voor de kans op het bestaan van buitenaards leven in schril contrast staan met een gebrek aan bewijs daarvoor. De leeftijd van het universum en het reusachtige aantal sterren lijken aanwijzingen voor de aanname dat buitenaards leven veel zou moeten voorkomen. Tijdens een lunch in 1950 praatte de natuurkundige Enrico Fermi daarover met zijn collega's en zou toen hebben gezegd: "Waar zijn ze dan?"
(Wikipedia)

Haha, die vraag had Luchiano kunnen verzinnen! Ik klok de rest van de fles Tequila met een paar ferme slokken naar binnen en veeg de lippen af aan de rug van mijn hand.

November 5, 2008

Het kado en het nog mooiere briefje

Luchiano (11) en ik liggen regelmatig met elkaar in de clinch, meestal over zijn huiswerk. Maar verder doen we veel dingen samen, helemaal nu hij bij de D4 van vv Rijen speelt. Dinsdagavond en donderdagavond trainen en op zaterdag de wedstrijd. Als het aan De Nieuwe Afellay (DNA) ligt wordt hij binnenkort gescout door SC Heerenveen waarna al snel de transfer naar PSV volgt.

05.11.2008: Klasgenoot Wesley (12) uit groep 8c van de KBS Sint Jozef is op bezoek maar kan qua lengte Luchiano's (11) vader zijn. Klik voor groter.Prima wat mij betreft al is het te hopen dat zijn wens om tegelijkertijd Chefkok te worden het onderspit delft. Ach, we zien het allemaal wel. Toen we vandaag met zijn allen boodschappen bij Albert Heijn deden zei hij: "Papa, ik heb een waardevol kado op je bureau gelegd. Wil je weten wat het is? Of moet het een verrassing blijven?"

Het mocht een verrassing blijven maar uiteindelijk kon hij zich niet bedwingen en vertelde dat het een USB-stick van 2 gigabyte betrof. Die ochtend was groep 8 van de KBS Sint Jozef naar een restaurant in Rijen geweest om iets op te steken van de bedrijfstak Horeca. Daar kregen ze de USB-stick. Nu ken ik mijn pappenheimer en weet dat Luchiano gek is op dit soort gadgets en ze dus liever zelf houdt.

Al spoedig kroop de aap uit de mouw. 's Middags kwam klasgenoot Wesley bij ons op bezoek. Wesley heeft geen computer en gaf daarom zijn USB-stick aan Luchiano. En die heb ik nu. Er zat een mooi briefje bij, de USB-stick die niet eens van hemzelf was dient als kado voor mijn verjaardag (maanden geleden) en ook nog voor Vaderdag.

Dat laatste is een verhaal apart. Ooit, op de Marnix-school op Curacao moesten de kinderen voor Vaderdag een peer maken. In de zin van: "Mijn vader is een geschikte peer". De peer van Luchiano was echter bruin en leek sprekend op een keurig gedraaide drol. Dat vertelde ik hem ook en sindsdien krijg ik, heel vreemd, nooit meer iets met Vaderdag.

Heerlijk toch zo'n jongen? Maar hij is mijn grootste vriend en dat meen ik serieus. Over groot gesproken, klasgenoot Wesley die is pas groot. Luchiano schrijft er het volgende over op Latios: "en er is een bepaald hoogte verschil tussen Wesley en ik". Ja, dat kan men wel stellen.

Verder heb ik vanavond mijn favoriete auto-cd bijgewerkt met twee nummers. Feel van Robbie Williams en de inspiratie kwam van Coldplay met het tegen het kitscherige aanhangende maar evengoed prachtige Lost (YouTube). Hier de playlist...


Artiest Titel
Vicentico Los Caminos de la Vida
Aventura Obsecion
Los Adolescentes Arrepentida
Burning Spear I stand Strong
Armin van Buuren In and Out of Love
Julieta Venegas Eres para Mi
Johnny Nash Rock me Baby
Los Adolescentes Hoy Aprendi
Willie Colon El gran Varon
Robbie Williams Feel
Third World 96 Degrees in the Shade
DJ Flex Te Quiero
Coldplay Lost

CasaMix November 2008

September 13, 2008

Klassenfoto KBS Sint Jozef Rijen

Een belangrijke taak van ouders is hun kinderen in de gaten te houden. Niet obsessief met CIA-praktijken maar men wil bijvoorbeeld op een ouderavond niet voor (onaangename) verrassingen komen te staan. Een heel simpel middel is het dagelijks inzien van de schoolagenda. Daarin vindt men het huiswerk en de punten voor toetsen en andere opdrachten.

Het is alleen een beetje jammer dat Luchiano (10) zijn agenda nogal buitengewoon tamelijk vaak vergeet en op school laat liggen. 's Avonds peper ik hem dan in om de agenda de volgende dag zeker niet te vergeten. Soms leidt dat tot resultaat maar de dag daarna is hij het alweer vergeten.

Luchiano houdt er terecht niet van dat ik boos word en tegen hem schreeuw. "Dat wil ik ook helemaal niet, maar zeg me wat ik dan moet doen", vroeg ik hem om raad. Hij dacht even na en zei toen: "Wel, geef me drie sterren per maand en als ik iets fout doe haal je een ster weg. Geen sterren meer? Geen computer de rest van de maand."

Een briljant plan, het is sowieso erg handig heb ik ontdekt om anderen hun eigen straf te laten bedenken. Niet zelden pakt die strenger uit. Afijn, binnen de kortste keren was het weer zover, Luchiano had geen agenda bij zich. "Zo, daar gaat je eerste ster. Two more to go!"

Hmm, dat was niet geheel de bedoeling. Luttele minuten later vond ik de volgende tekst in mijn mailbox. De foto van de ezel dient men er zelf bij te bedenken. Over foto's gesproken, de klassenfoto's van de KBS Sint Jozef, groep 7c/8c zijn binnen. Jammer dat het lidteken nog vers is maar dat staat ook wel stoer. Hier de hele klas, de namen van groep 7c zijn rood en die van groep 8c blauw.


11.09.2008: KBS Sint Jozef Rijen, groep 7c/8c, schooljaar 2008-2009. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Bovenste rij: Larissa, Melissa, Mandy, Luchiano, Sylke, Jethro, Guus, Anne-Lotte, Heidi, Loesje
Middelste rij: Wesley, Max, Angela, Katinka, Romana, Rachel, Mariska, Juf Wendy, Nienke, Feyza
Onderste rij: Gijs, Ivo, Jaap, Maurice, Fabian

September 6, 2008

Kijk op de week

"Wel, het is natuurlijk even wennen dat samenwonen, zo was meteen de badkuip verstopt. Nou was dat niet helemaal Lucy's schuld, er zat namelijk al geruime tijd een prop in. Maar ja, als een vrouw gaat baden schijnt dit toch vaak een enorme ravage tot gevolg te hebben. Enfin, de badkuip is nu weer helemaal op orde. Iets minder vond de Spider het dat Lucy voornemens is om samen met hem de tuin eens een beurt te geven. Tot nu toe heeft Casa dit 3,5 jaar uit kunnen stellen en nu zou dit ineens moeten gebeuren... Het moet dan maar..."

02.09.2008: Juffrouw Wendy (niet op de foto) legt het digitale schoolbord uit in klas 7c/8c van de KBS Sint Jozef te Rijen. Klik voor groter.Geschreven door CasaSpider ergens begin september 1999 (bron). Woensdag 3 september 2008 wonen Lucy en ik negen jaar samen. Quizvraag: wanneer en waar zijn wij getrouwd? In een tijd van globalisering aan de ene kant (ondernemers, rijken) en blokkades aan de andere (armen) is het geen gemakkelijke weg die we gaan.

Het lijkt een beetje op het beklimmen van een berg, naarmate men dichter bij de top komt wordt het moeilijker. Een dergelijk gemengd huwelijk is niet aan te bevelen maar we, okay ik dan, zouden het zo overdoen. Lucy, te quiero muuuuuuucho!

Dinsdagavond was er ouderavond op de Sint Jozefschool. Zo maakte ik kennis met de nieuwe juf van Luchiano (10), juf Wendy. Zij legde uit wat er dit jaar te gebeuren staat en welke methodieken en hulpmiddelen gebruikt worden.

Het meest in het oog springend is het digitale schoolbord. Dat ziet er goed uit en het befaamde knerpende, snerpende geluid van het krijtje is voltooid verleden tijd.

Dit schooljaar staat voor groep 8c in het teken van de Cito-toets begin februari 2009. Daarnaast krijgen de kinderen seksuele voorlichting, we zijn benieuwd. Het regende toen ik naar huis reed en op de voordeur zat een zwarte vlek. Die Schnecken greifen an! De volgende dag waren ze even snel (...) verdwenen als ze de avond ervoor gekomen waren.

Op het werk bij Brabant Water gaat het zijn gangetje. Collega-DBA Geoffrey heeft een nieuw mobieltje. Nu is het de sport om elkaar ongemerkt te fotograferen en vervolgens de foto via Bluetooth naar het slachtoffer over te seinen. Zelfs aan de leestafel in het bedrijfsrestaurant is men niet veilig. Gelukkig neemt CasaSpider hier een hap van een salade.

Update 07.09.2008 / 09:52

Het commentaar van Bout over de zogenaamde gelijkenis van CasaSpider met Gerard uit het reclamefilmpje voor Hertog Jan deed mij in de lach schieten. Voor de zekerheid vroeg ik het aan mijn gezinsleden. Luchiano zei direct: "Die lijkt op jou!" Lucy was mijn redding, in de verte lijkt Gerard misschien wat op mij bij het uitstappen maar voor de rest is hij dikker en vooral veel ouder. Grappig bedoelde opmerkingen dat Lucy nodig eens naar de oogarts moet mogen achterwege blijven!