« Tegennatuur: succesvol incompleet | Main | Suiker »

De wereld zonder liefde

De laatste weken krijgt Luchiano (11) een wat strengere intensievere begeleiding van mijn kant. Zo moet hij verplicht elke dag zijn agenda en zijn huiswerk meebrengen. Verder werken we drie dagen per week aan de voorbereiding van de Cito-toets en als klap op de vuurpijl is het de bedoeling (het lukt niet altijd) dat hij elke dag een verhaal schrijft voor zijn Latios weblog.

Met veel dingen gaat het zo, hoe vaker je iets doet hoe beter het gaat. Doe je iets een tijdje niet dan begint de betreffende vaardigheid roesten.

Nu Luchiano vaker verhalen schrijft worden ze om die reden beter. Dat vindt hij zelf ook en daarom heeft hij een speciale categorie in het leven geroepen met de bescheiden naam De Wereld Series. In die serie is donderdag zijn laatste post verschenen: De wereld zonder liefde.

's Avonds moesten we naar de training van Rijen D4. Met plezier keek ik naar zijn verrichtingen, in de paar weken dat Luchiano nu voetbalt is hij een vast onderdeel van het team geworden. Hij speelt lekker mee.

Toen we thuiskwamen was het voor mij vrijwel direct tijd om weer te gaan, deze keer naar het tienminutengesprek met juf Wendy van Groep 8c van de KBS Sint Jozef. Het werd een serieus gesprek waarin Wendy dingen zei over Luchiano's concentratievermogen en (gebrek aan) interesse voor schoolonderwerpen die voor mij zeer herkenbaar zijn maar tegelijkertijd niet leuk om te horen.

Thuis kwam Luchiano meteen uit zijn bed naar beneden en vroeg nieuwsgierig hoe het gesprek was verlopen. Op dat moment had ik even geen behoeft om met hem te praten en stuurde hem kortaf naar boven. Dat was maar goed ook want constructieve opmerkingen zaten er op dat moment niet in mijn hoofd.

Een nachtje slapen doet wonderen en deed ideeŽn opgebloeien om samen de kwestie op een wijze te bespreken die effectiever is ten aanzien van het gewenste eindresultaat. Mede met dank aan Luchiano's verhaal De wereld zonder liefde.

Comments

De wereld zonder liefde, geschreven door Luciano, krijgt van mij een 10 (als hij het zelf bedacht heeft).

Volgens mij is de categorie niet in het leven geroepen omdat zijn stukjes beter zijn geworden, waarbij de Wereld Series dan een soort "Best of" is. Volgens mij is het omdat het allemaal stukjes zouden moeten zijn/worden over de wereld.

De wereld zonder liefde.
De wereld in karton.

Als Luchiano klaar is met zijn serie, en de lezer heeft alle delen uit, dan wet de lezer precies hoe de wereld in elkaar steekt.

Knap dat je niet direct een 'constructief' gesprek bent aangegaan. En het zal ongetwijfeld een beter resultaat opleveren.

Even een nachtje nadenken.....heel erg verstandig en helpt goed om te relativeren.
Ik vind het enorm knap!!:D

Het is in elk geval wel een goeie jongen, als ik zijn artikel zo lees.

Het is van alle tijden dat ouders van de kinderen willen dat ze bijv. de naamwoorden kennen. Maar na het verhaal Over de Liefde van Luchiano heeft de feitenkennis een toch wat ander belang.

@Bout: Luchiano bedenkt al zijn verhalen helemaal zelf, ook de wereld zonder liefde. Die 10 heeft hij wat mij betreft ook verdiend. Thanks!
@Rolandow: Tot nu toe heten de posts van de Wereld Series allemaal "De wereld..." Maar misschien is dat toeval? De vraag is hoeveel delen Luchiano moet schrijven voordat iedereen precies weet hoe de wereld in elkaar steekt...
@Piet: Al doende leert men. We zijn weer een stukje verder...
@ANila: Het is een variatie van eerst tot 10 tellen. Daar ben ik ook al niet zo goed in. Blijven oefenen dus...
@Laurent: Zeker weten. Luchiano is mijn grootste vriend!
@CasasPa: Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Maar zijn verhaal over de liefde verraste mij ook...

Tien minuten gesprekken zijn er om je op de hoogte te houden.
School moet opleiden, en als er wat mis is moeten ze bij zichzelf te rade gaan.

@CasaSpider: Door jouw zinnen "worden .. om die reden beter" en "Dat vindt hij zelf ook", en daarna "met de bescheiden naam", dacht ik dat je bedoelde dat Luciano zelf dit een Wereldse serie vindt. Een serie van Wereld formaat. Als in: de beste stukjes van het web. Zoiets.

Volgens mij bedoelt hij echter dat alle stukjes over de wereld gaan, en de wereld dus het lijdend voorwerp is. De benaming van de categorie slaat naar mijn idee niet op de kwaliteit van zijn eigen stukjes.

Interessant om te lezen hoe je dat aanpakt.

Ik heb Luciano's blog even bekeken en het z'n erg leuke stukjes om te lezen! (vooral ook 'de wereld zonder liefde')

@Renesmurf: Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid: de school, de ouders en het kind zelf. Op tijd signaleren en communiceren is zeker een taak van de school en de tienminutengesprekken zijn daar een onderdeel van...
@Rolandow: Luchiano vindt het inderdaad zijn Toppers (dat zegt hij zelf tegen mij). Tot nu toe gaan de stukjes ook inderdaad over de wereld en misschien is er wel een relatie tussen "de wereld" en "kwaliteit"?
@Logfather: Vanaf het begin schrijft Luchiano heel aardig (vind ik dan) en het leukste is om de ontwikkeling te zien. Zowel in zijn Nederlands (spelling) als in zijn gedachten (filosofie)...