« De wereld zonder liefde | Main | Het Geluid »

Suiker

Suiker, suiker, wie zegt dat iets? In de tijd vlak na Sinterklaas denkt men wellicht aan marsepein. Vertaalt men suiker in het Spaans met de klemtoon op de juiste (tweede) lettergreep dan krijgt men een ander verhaal. "Az˙car!" associeert iedere Spaanstalige muziekliefhebber met maar ÚÚn vrouw, de onvolprezen Celia Cruz.

07.12.2008: Celia Cruz en Azucar, een combinatie die altijd zal blijven bestaan. Klik voor groterBij mij heeft het een hele tijd geduurd, ik herinner me nog wel van een jaar of negen, tien geleden dat secretaresse Sandra bij SQL Integrator Curacao een grote fan was van Celia Cruz. Ik bezocht het Curacao Salsa Festival in 1997 of 1998 en daar trad onder andere op JosÚ Alberto, beter bekend onder zijn bijnaam El Canario (De Kanarie). Deze Puertoricaan draagt vaak toepasselijk gele kleding en kan heel mooi fluiten, vandaar.

In november 2005 gaf de grote Merengue-zanger Johnny Ventura uit de Dominicaanse Republiek een helaas verregend concert op het schiereilandje Bati Pa˝a op Curacao. Lucy, zwanger van Diana (2) en ik waren erbij. Ondanks dat Ventura het optreden door de regen tot slechts een paar nummers moest beperken hebben wij genoten. De bijnaam van Johnny Ventura is El Caballo Mayor ofwel het oudste paard.

Celia Cruz heb ik nooit mogen zien optreden. Zij is geboren op 21 oktober 1925 in Havana (Cuba) en in 1960 naar de Verenigde Staten gevlucht. In ieder mens zit iets moois maar bij Celia Cruz is dat qua uiterlijk niet eenvoudig te ontdekken. De enorme innerlijke kracht van deze vrouw is echter direkt voelbaar als zij begint te zingen. Een kracht die zij onderstreept met het uitroepen van Az˙car!, een uitroep die moeilijk te vertalen is maar staat voor levenslust. Op 16 juli 2003 is Celia Cruz overleden.

Guantanamera is misschien wel het bekendste Cubaanse lied, ook in Europa. Het is een van die in aanleg prachtige nummers die door James Last-achtige interpretaties in de categorie kitsch terecht zijn gekomen. De drie bovengenoemde giganten Celia The Queen of Salsa Cruz, Johnny El Caballo Mayor Ventura en JosÚ El Canario Alberto traden eens samen op in Los Altos de Chavˇn, een sprookjesachtige plaats in de streek La Romana in de Dominicaanse Republiek. Een plek waar alle sterren ooit hebben gespeeld.
Guantanamera biedt veel ruimte voor improvisatie en dat doen de drie. Ze zingen elkaar lof toe, nemen de lokale situatie op de hak (Ventura: "Ik woon in dit dorp waar soms het licht uitvalt") en vooral de intensiteit van Celia Cruz en haar liefde voor La Republica Dominicana zorgen voor koude rillingen. Als men er tenminste gevoelig voor is. Enig begrip van het Spaans helpt dan zeker wel.

Az˙car!

Comments

Zucht....ik begeef me weer op Curacao als ik ernaar luister. Azucar!
Er is een liedje dat Celia in het papiaments zingt:
http://www.youtube.com/watch?v=SNHZjPCRy-w

Mijn favo!

CUCALAAAAAAAAAAAAA!!
Zeker weten AZUCAR, ik hoor haar dagelijks zingen, want dat is mijn ringtone;-))

Casa, bo ta trempan den ambiente di a˝a nobo, swa.
Sabrosooo, gezellig.

Pasa un bon Pasku y feliz a˝a nobo!

@Tashita: Hey, dat liedje heb ik nooit eerder gehoord. Leuk!
@ANila: Dat lijkt mij een ringtone die je elke keer weer "zin geeft om te leven". Niet verkeerd dus... :-)
@Bout: Si Bout, bo tin razon. Esaki ta musika! I pa bo tambe un bon Pasku i felis anja nobo.

Hier heb ik haar optreden kunnen vinden in het papiaments op curacao: http://www.youtube.com/watch?v=SrfpnsX9kpk

heerlijk!

@Tashita: Ontzettend leuk om Celia Cruz in het Papiaments te horen en zien zingen. Ze ziet er trouwens verbazingwekkend goed uit daar, volgens de film (Alex Alberto) is ze ongeveer 61 op dat moment. Que mujer!