« Voorzichtig met namen! | Main | El Sapo El Sapo (18) »

Johnny Ventura

De Curacao Lions Club bestaat 60 jaar en haalde Johnny Ventura naar het eiland. Wie is Johnny Ventura? Geboren op 8 maart 1940 te Santo Domingo, Republica Dominicana, als Juan de Dios Ventura Soriano nam hij in 1959 de artiestennaam Johnny Ventura aan.

Johnny Ventura is een van de grote Merengue-vertolkers uit de Dominicaanse Republiek, zowel door zijn zang als door zijn fabelachtige heupbewegingen. Zijn optredens in alle belangrijke clubs van Amerika en Europa hebben de Merengue feitelijk buiten Santo Domingo op de kaart gezet. Hieraan heeft hij zijn bijnaam El Caballo Mayor (Het Oudste Paard) te danken.

Op politiek gebied was Johnny Ventura actief als lid van de PRD, de partij van ex-president Hippolito Mejilla. In de jaren '90 is hij een aantal jaren burgemeester van de hoofdstad Santo Domingo (3 miljoen inwoners) geweest. Voorts presenteerde hij het veelbekeken televisie-programma Cuanto vale el show? (Hoeveel is de show waard?).

Een man die men graag eens wil zien optreden! De Curacao Lions Club maakte dit mogelijk. Ieder jaar organiseert deze club een concert ten behoeve van locale jeugdprojecten op telkens andere, speciale locaties. Zaterdagavond had men het schiereilandje Bati Pa˝a omgedoopt tot Isla di Aventura. Bati Pa˝a betekent letterlijk "kleren slaan", dit om ze schoon te krijgen.

De auto moesten we op een groot veld dat als parkeerterrein was ingericht achterlaten. Met bussen werden de gasten naar het feestterrein vervoerd. Daar stonden vele ronde tafels opgesteld, alsmede een groot podium. Wij zochten een plaatsje aan een tafel en haalden wat te eten. Eten en drank was in de toegangsprijs inbegrepen en we werden goed verzorgd door de vele serveersters.

Johnny Ventura en La Chica Merengue! Klik voor groter."Hmm... ik voel een druppeltje", zei ik tegen Lucy. Even later begon het te hozen. Iedereen zocht een goed heenkomen bij een van de vele overdekte standjes met drank en voedsel. Daar stonden we dicht tegen elkaar gedrukt te wachten tot de bui over was. Het duurde een minuut of 20 voordat de menigte haar stoelen weer op kon zoeken. Stoelen die wel even drooggemaakt moesten worden.

We zaten nog geen tien minuten of de volgende bui sloeg toe. Daar gingen we weer met zijn allen. De eerste keer stond ik nog direct tegen de bar aan, de tweede keer bij de zoete nagerechten. Cakes, koekjes en wat dies meer zij, allemaal een stuk minder lekker dan een biertje natuurlijk. Dit was het uitzicht vanuit de toetjestent in de regen. Lucy hield zich kranig staande op haar hoge hakken.

Het ritueel van gaan zitten en vluchten voor de regen herhaalde zich enige malen. Tussendoor aten we nog een erg lekker soepje. De muziekapparatuur op het podium was afgedekt met witte doeken. Om iets na twaalven was het voor het eerst ongeveer een half uur achter elkaar droog.

Er werd omgeroepen dat Johnny Ventura zich reeds op het schiereiland zou bevinden. Mensen begonnen te lopen. In zulke gevallen weet Lucy in tegenstelling tot mij altijd precies waar het te doen is. We spoedden ons richting podium en daar, als uit het niets, doemde Johnny Ventura op. Vastberaden liep Lucy op hem af en zo stond ze even later met haar jeugdidool op de foto.

Johnny had haast. Veel fans wilden hem even zien en er waren de veiligheidsmannen. In minder dan een minuut was hij achter het podium verdwenen.

Het concert kon nu niet lang meer op zich laten wachten. Wij rukten op naar voren en stonden even later tegen het podium aan. De muzikanten kwamen op en begonnen alvast wat in te spelen. Er werd een Merengue ingezet. Een man verscheen vlak voor mijn neus on stage en kondigde Johnny Ventura aan. Daar stond hij ineens en het publiek vooraan ging meteen uit zijn dak.

Johnny Ventura bevond zich ongeveer een meter voor mij. Ik zag de geestdrift en voelde de energie. De man is 65 jaar maar heeft op het podium een enorme power. Bovendien straalt het plezier er zichtbaar van af. Lucy was van het lange wachten, de regen en het in verband met haar status nauwelijks alcohol mogen drinken ietwat slaperig geworden. Bij de eerste klanken van het concert veranderde dat op stel en sprong. Zij joelde, zong en danste hartstochtelijk mee.

Na drie of vier nummers verscheen de ongenode gast in de gedaante van regen wederom. Het podium was weliswaar overdekt, maar ook zo lek als een mandje. Dat kon ik goed constateren omdat ik onder het afdak stond en toch kletsnat werd. De band ging nog even door en Johnny Ventura improviseerde nog snel iets over de regen. Maar al snel moest men het voor gezien houden. Electronische apparatuur en water gaan nu eenmaal niet goed samen.

Het hoosde. Lucy verschool zich onder het podium. Langzaam maar zeker gingen steeds meer mensen weg, richting de pendelbus. Toen het iets minder hard ging regenen waagden ook wij de oversteek. Na even in de toiletruimte geschuild te hebben zagen wij een bus arriveren. We waren niet de enigen. Op slimme wijze wurmde Lucy zich tussen de dringende menigte en was binnen. Toen kon ik niet achterblijven. Er werd flink geduwd en getrokken, niemand wilde in de regen op de volgende bus wachten. Even later zat ik erin.

Vanaf de plek waar de bus stopte moesten we nog naar de auto lopen. Het parkeerveld was inmiddels tot een modderpoel verworden. Dit was geen avontuur meer, dit was Extreme Sports! Glibberend en glijdend bereikten we de auto. Tegen drieŰn waren we thuis. De babysit wachtte al op ons.

Een avond die we ondanks de regen niet graag hadden willen missen. Met dank aan Johnny Ventura.

Comments

Dat is wel leuk dat het lukt om met je jeugdidool op de foto te komen!
Extreme Sports foto's?
Hoe erger hoe leuker, achteraf.

Wat een fantastisch mooi en uitgebreid verslag CasaSpider. Ik heb weer genoten van je verhaal, alsof ik daar zelf was. Ondanks de regen zie ik op de foto's alleen maar vrolijke gezichten. Merengue-muziek maakt blijkbaar heel veel goed.

mooi verslag , of topic is het duur om op curacao een weekje op vakantie te zijn ? ik wil mijn kinderen graag een keer meenemen in 2006 ?

Leuk man!! En dat rennen van tent naar tent is in nederland onderdeel van de feestvreugde... :-)

ff een vraagje Spider, waar is Bati Pa˝a??? Heb daar 21 jaar gewoond, maar ik ken het niet!

Ik zal morgen loggen over mijn muziek helden.

@Pascal: Gelukkig vonden we het op het moment zelf ook al wel leuk... :-)
@VernonO: Thanx man! Ik vermoed dat je zelf ook niet ongevoelig bent voor de sfeer van Merengue en Salsa. Morgenavond ga ik de filmbeelden editen, ze zijn de moeite waard!
@Michel: Eilanden in de buurt (Isla Margarita etc.) zijn goedkoper, maar Curacao heeft natuurlijk wel iets speciaals doordat je er met Nederlands terecht kunt. Zolang de Euro hoger staat dan de dollar valt het volgens mij wel mee qua kosten...
@Paola: Ja, dat kan wel zijn maar hier niet! Ik ben niet ge-emigreerd om van de regen in de drup te geraken... Alhoewel de regen hier tenminste wel altijd warm is...
@Mariska: Het ligt in het Schottegat. Je komt er door vanuit Salinja over de Julianabrug te rijden. Op een bepaald moment heb je dan zo'n scherpe S-bocht. Meteen na die bocht staat er rechts een spoorboom. Dat is de ingang. Heb ik het zo duidelijk uitgelegd?
@Brillie: Ik ben benieuwd!

Hoe kom jij bij de Curacao Lions Club ?

En ik vond het in de regen behoorlijk fris hoor !

Johnny Ventura .... jaaaa .... die ken ik ook heel goed. Samen met andere zeer beroemd naamgenoot Johhny Pacheco. Ook de namen Ray Barretto, Ricardo Rey, Bobby Cruz, Tito Puente, Larry Harlow, Willie Colon, Sergio Vargas, .... sorry ik gooi Salsa, Merengue en Charanga doorelkaar hier ... maar je moet toegeven dat dit 'swingende' namen zijn ... in vergelijking met 'Jantje Smit'

extreme sports na extreme mooie avond. klinkt goed!

Zaterdagavond een nachtduik gemaakt bij Blauw Baai...
Zo te horen was het onder- en bovenwater even nat..
Vandaar dat het zo rustig was tijdens de duik...iedereen was bij Johnny "Ace" Ventura..

Zo, dus zelfs in Curašao kan zo'n prachtevenement als jij in je verslag beschreef letterlijk in het water vallen. En ik maar denken dat zoiets op een tropisch eiland onmogelijk is!! De Lions dus, is dat in Curašao ook een club van zakenlieden? In Nederland is dat in elk geval wel zo. En in Nederland heb je ook de Rotary, bestaat die bij jullie ook? En wat is eigenlijk het verschil tussen beide clubs? Heeft het met bepaalde beroepsgroepen te maken of je bij de Lions of bij de Rotary zit? In elk geval vind ik het leuk voor Lucy dat ze met haar grote fan op het podium is geweest. Hoe komt het toch dat zij altijd zo precies weet waar ze moet zijn? Is dat vrouwelijke intu´tie?

@Bodo: Tja... laten we het houden op 'connecties'... ;-) Lucy is er trouwens wel verkouden van geworden. Warm ten opzichte van Nederland dus...
@Don Amaro: Ook vergeleken met (wijlen?) Arie Ribbens klinken de door jou genoemde namen exotischer... :-)
@MirjaM: Haha, ja... Extreme Sports... ;-)
@Cerito: De grote vraag is natuurlijk waar je moet schuilen als het onder water plotseling droog is. Johnny en Ace hebben met elkaar gemeen dat zij hun publiek goed weten te entertainen!
@Cyberjunk: Waar denk je dat de Tropische Regenwouden vandaan komen? Gelukkig bestaan die (nog) niet op Curacao. De Lions en Rotary clubs zijn volgens mij vergelijkbaar. Net zoiets als het CDA en de PvdA zeg maar... :-) Lucy stond overigens wel met haar idool op de foto maar niet op het podium...

Als het onderwater plotseling droog word hoop ik niet te zwemmen in de Marianentrog...

"De Marianentrog, is de diepste trog ter wereld. Het diepste punt ligt op 11.035 meter onder het zeeniveau".

Mount Everest kan daar gewoon in verdwijnen!!
Dat word dus duiken met parachute!!!huh???

Bah Cerito, wat ENG!!!!!