« Hoe was het? | Main | Metafoor Mont Ventoux »

KBS Sint Jozef spuit diploma's nat

Donderdag neem ik een dagje vrij, onder andere om de huisarts te bezoeken wegens mijn pijnlijke knie. Diverse malen vallen in de conversatie woorden of zinsdelen in de trant van "maar op uw leeftijd" en "zo oud". Dat is ook niet leuk, maar ja er is wel meer niet leuk. De uiteindelijke diagnose is een waarschijnlijk overbelaste pees en dat kan enige tijd duren. Helemaal bij iets oudere mensen.

23.07.2009: Luchiano (11) heeft zijn diploma van de KBS Sint Jozef binnen en er zelfs een Harvard-hoedje voor opgezet. Klik voor groter.'s Middags om vier uur worden de ouders van de leerlingen van Groep 8 van de KBS Sint Jozef in de aula van het schoolgebouw verwacht. Het schooljaar zit erop en de kinderen krijgen hun diploma. Hoofd van de school Cor Zijlmans loopt op krukken maar praat de middag desondanks professioneel aan elkaar. De aula zit helemaal vol met ouders die allemaal met hun mobiel of camera foto's willen maken. Waar zijn de tijden gebleven dat CasaSpider de enige was?

Na de inleiding begint het hoofdonderdeel. In groepen van negen worden de leerlingen onder begeleiding van harde popmuziek over een rode loper naar voren geroepen waar ze de leerkrachten een handje geven en hun diploma in ontvangst mogen nemen. Het is een mooi moment om Luchiano (11) daar te zien, zelf lijkt hij niet erg onder de indruk.

Als iedereen zijn diploma heeft wordt er kinderchampagne uitgedeeld in champagneglazen, het is tijd om te proosten. Hierna mogen alle leerkrachten op het podium en wordt er gezamenlijk een lied over rozen gezongen, het is mij ontschoten welk. Het zit erop en de omroeper geeft aan door welke deur de ouders naar buiten kunnen. De leerlingen moeten nog even wachten.

Even later sta ik met de andere ouders op de speelplaats en ontwaar drie brandweerlieden. Huh? Nu is duidelijk waarom de kinderen even moesten wachten. Hun deur gaat open, de eersten komen eruit en worden direkt vol onder vuur water genomen. O ja, ze hebben allemaal zelfgemaakte papieren afstudeerhoedjes op en die zijn het eerste doel van de spuitgasten.

23.07.2009: Het natspuiten van de geslaagde leerlingen van de KBS Sint Jozef door een paar spuitgasten is het hoogtepunt van de diploma-uitreiking. Klik voor groter.Iedereen moet eraan geloven en degenen die er in het begin zo droog mogelijk vanaf willen komen doen later gewoon mee, immers natter dan nat kan toch niet. Een verschil tussen de jongens en de meisjes is dat eerstgenoemden zich vooral bezig houden met het stampen in plassen water, terwijl de dames elkaar steeds willen omhelzen. Ik vind het allemaal best.

Na een kwartier is ook het waterballet ten einde. De kinderen rillen van de kou en de doornatte Luchiano is hierop geen uitzondering. Ik gooi zijn fiets in de kofferbak en we rijden samen naar huis. Iedereen heeft behalve zijn diploma ook een map mee gekregen alsmede een grote klassenfoto en een dvd van de Groep-8 musical "Om gek van te worden". Die wil ik nog wel een keer zien.

Dit enerverende schooljaar loopt nu echt op zijn laatste benen. Vanavond is er nog een disco. Luchiano gaf te kennen daar niet veel voor te voelen: "Wat moet ik daar doen" (antwoord: met meisjes dansen) en "Ik ga liever thuis computeren" (antwoord: ja, want dat doe je anders nooit). Maar om 19:20 roept hij ineens: "Hey pap, ik ga naar de disco."

That's the spirit. And spirit is what we need, ik tenminste wel. Vrijdag mogen de leerlingen zelf weten of ze naar school gaan en raad eens wat, Luchiano gaat. Het wordt nog een echt studiepikkie.

Tot slot nog twee bonusfoto's van het spuitgastengala:

Comments

Zo nat was het hier vanmiddag, gewoon buiten.
Dan is het met die brandweermensen gezelliger!

Schoolgedoe, zoals disco`s en zo, heb ik nooit wat aan gevonden.
Ik was er niet aan toe, en ben dat nog steeds niet, opgedrongen gezelligheid is niks voor mij.

@Renesmurf: Ja, met brandweermensen is het natte klimaat toch iets beter onder controle te houden. Evenementen "an sich" zorgen niet voor gezelligheid, dat is en blijft de verantwoordelijkheid van de deelnemers. Ze scheppen er wel een plezierig raamwerk voor. Daar is toch niets mis mee?