« kleverig lol. | Main | sam sam sam sam sam sam sam sam sam sam sam. »

spijsvertering.

dit is de weg die spijs(voedsel) neemt.(dit zit ook in mijn werkstuk!)

lollig.jpg ik ga jullie eens wat vertellen over spijsvertering.

Het eten.

Eten is heel erg belangrijk. Eten heb je nodig voor energie,. Je hebt ook eten nodig voor de groei en om te kunnen leven. eten is pas bruikbaar als het door het spijsverteringskanaal is gegaan. Je moet gezonde dingen eten anders word ziek.

De mond.

Als het eten in de mond gaat moet je goed kauwen omdat het eten dam makkelijker te verteren is. Als je eten in je mond gaat komt er speeksel bij. In het speeksel zitten stoffen die de vertering begint en het speeksel maakt het eten in onze mond vochtig en begint het met verteren. Je keelamandelen zorgt ervoor dat sommige bacteriŽn dood gaan. Dan slik je het eten door. Je tong duwt het eten door naar de slokdarm.

de slokdarm.

De doet eigenlijk niks bij het spijsvertering. De slokdarm zorgt er alleen voor dat het eten zich verplaatst naar de maag. Het eten glijd met het slijm naar de maag. Dat duurt ongeveer 10 seconden. De slokdarm brengt het voedsel van je keel naar je maag.

De maag.

Als het eten in de maag is dan gaan de maagwanden samenkomen. De maag blijft in beweging want het eten moet helemaal klein gemaakt worden. Dan komt er zoutzuur bij. Het zoutzuur is zo zuur dat het zelfs kleren kan oplossen. Maar gelukkig is onze maagwand goed beschermd tegen het zoutzuur. De bedoeling van het zoutzuur is ongewenste bacteriŽn in de voedselbrij te doden. Het duurt zo ongeveer 1 tot 4 uur in de maag. Bij sommige eten duurt dat langer omdat het dan moeilijker te verteren is. Als het dan klaar is word het eten in kleine stukjes naar de dunne darm geduwd

De dunne darm.

In de dunne darm zijn eigenlijk drie verschillende darmen. De eerste is de twaalfvingerige darm. De tweede de nuchtere darm en de derde de kronkeldarm. In de twaalfvingerige darm komt het half verteerd voedsel. Bij dit voedsel komen sappen van de gal, de lever en de alvleesklier. In de nuchtere darm wordt voedsel nog meer verteerd. Dan blijft er nog maar weinig over. De enzymen breken het vloeibare voedsel tot eenvoudige voedingsstoffen. Die voedingsstoffen worden meteen meegesleurd door het bloed.

De lever, de alvleesklier en de gal.

De lever regelt het aantal koolhydraten, energie, vitaminen, mineralen enzo wat er moet komen in het lichaam. En de lever maakt ook galsappen. Galsappen is een stof wat de vetten goed kan verteren. Want in de dunne darm is het moeilijk te verteren vanwege de vetten. De lever regelt ook dat er extra galsappen in de gal komt als je echt super vet hebt gegeten. Want dan heeft de lever te weinig sap om het vet te verteren. De lever zorgt er ook voor dat de giftige stoffen uit het lichaam worden verwijderd.
In de alvleesklier zitten sappen die er voor zorgen dat het zoutzuur niet meer zuur is. Want als dat niet gebeurd maakt zoutzuur alles kapot in je lichaam. Als er per ongeluk nog voedsel bijzit dat niet verteerd is zorgt de alvleesklier er voor dat dat alsnog gebeurd.
De gal heeft extra galsappen. Als je heel vettig hebt gegeten is dat nodig want dan heeft de lever te weinig galsappen om het vet af te breken.

De dikke darm.

De dikke darm kijkt wat voor voedsel er nog in zit dat gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld water en energie. Als je ziek bent werken je darmen niet zo goed en dan haalt de dikke darm het water er niet zo goed uit. Dan krijg je diarree. Als je diarree hebt is je poep meer water dan afvalstoffen.. In het totaal is het eten nu ongeveer 17 tot 46 uur onderweg geweest. Dat is een erg groot verschil. Dat ligt eraan wat je hebt gegeten.

De endeldarm.

Vanuit de dikke darm komt de onverteerbare eten en bacteriŽn in de endeldarm. Deze noemt men ontlasting oftewel poep en het verlaat via de anus je lichaam. In de endeldarm wacht de poep tot de sluitspier van de anus opengaat.

onthoud dit zit ook in mijn werkstuk!

dag dag allemaal.

Comments (3)

Pascale:

sjonge wat een lang verhaal en wat weet je dat goed. Ik vind twaalfvingerige darm altijd een beetje raar klinken. als ie maar niet echt 12 vingers heeft, want dat lijkt me een eng idee!!

Opa:

Mooi werkstuk Luchiano. Nog een vraagje: waarom komt er soms ook een scheet(je) bij? dag dag, opa.

oma Truus:

Wat een lang verhaal! Heel boeiend.
Nu weet je ook waarom goed eten belangrijk is.
Wanneer moet je het aan de klas vertellen? Hoop dat ik je morgen zie, dan kan je me het vertellen.
Lieve groeten,
Oma.

About

This page contains a single entry from the blog posted on January 8, 2009 1:05 PM.

The previous post in this blog was kleverig lol..

The next post in this blog is sam sam sam sam sam sam sam sam sam sam sam..

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Creative Commons License
This weblog is licensed under a Creative Commons License.
Powered by
Movable Type 3.33