« WK2006 14/31 Donderdag 22 juni 2006 | Main | WK2006 16/31 Zaterdag 24 juni 2006 »

WK2006 15/31 Vrijdag 23 juni 2006

Op dag vijftien vonden de laatste groepswedstrijden van het WK2006 plaats. Om tien uur gingen de wedstrijden in groep H van start. Spanje won met 1-0 van Saudi-Arabie en kwalificeerde zich met de volle 9 punten voor de achtste finales. Tegelijkertijd won ook Oekraine zijn laatste match dankzij een penalty met 1-0 van Tunesie.

Twee observaties. Ten eerste verloor Oekraine zijn eerste duel met 4-0 tegen Spanje en werd door menigeen opgegeven. Wat een contrast toch met de 3-0 zege van Tsjechie tegen de USA. Ten tweede wordt Oekraine beloond met een achtste finale tegen Zwitserland. Geen eenvoudige opgave, maar groepswinnaar Spanje mag aantreden tegen Frankrijk. Daar zijn de Spanjaarden niet blij mee. En de Fransen trouwens ook niet.

Bovenstaande wedstrijden heb ik zelf niet gezien, die van 's middags wel. Zowel Frankrijk-Togo als Zwitserland tegen Zuid-Korea waren van belang, immers behalve Togo had ieder land nog kans op plaatsing. Het betekende regelmatig zappen en daardoor bijna alle doelpunten missen.

De Fransen hadden relatief de eenvoudigste opgave, winnen van het reeds uitgeschakelde Togo. Maar wat ging het weer moeizaam. Zidane zat op de bank en de in zijn plaats spelende David Trézéguet liep zich de longen uit het lijf en was veel aan de bal, maar zijn balcontacten waren over het algemeen ongelukkig.

Op het andere kanaal speelden de Zwitsers fris. Ze kwamen verdiend op een 1-0 voorsprong door de sterke Senderos. Met een 0-0 bij Frankrijk-Togo zou Zuid-Korea toch geplaatst zijn. Dit was echter teveel eer voor de kleurloze Aziaten. In de tweede helft brak Vieira de ban en 6 minuten later volgde Henry zijn voorbeeld: 2-0.

Luchiano in zijn nieuwe karatepak op Landhuis Pannekoek, 23-25 juni 2006. Klik voor groter/sluiten.Nu moest Zuid-Korea plotseling winnen, hetgeen niet gemakkelijk is als men vanaf de 23e minuut achterstaat. Het werd nog erger. In de 77e minuut scoorde Frei vanuit vermeende buitenspelpositie de beslissende 2-0. Hiermee was het lot van Zuid-Korea bezegeld.

Het loopt tegen vijven, tijd voor actie. Luchiano (8) heeft dit weekend karate-kamp. Tussen vijf en zes worden ongeveer 100 karateka's verwacht op Landhuis Pannekoek, gelegen op de weg naar Soto. Lucy heeft de koffer reeds ingepakt. Luchiano en ik beginnen aan onze reis van ruim 30 kilometer. Het is goed voor de Toyota om eens lange trajecten te rijden en tevens gunstig voor het gemiddelde benzineverbruik.

Om kwart voor zes arriveren we bij Landhuis Pannekoek. We zijn een van de eersten. Een overdekt open gebouw is ingericht als oefenruimte. De matten liggen al klaar en een paar jongens zijn er aan het voetballen. Luchiano kiest zijn bed uit en we maken het op. Ik adviseer hem om niet het bovenste smalle stapelbed te kiezen in verband met het risico van eruit vallen.

Ik loop een rondje rondom het Landhuis dat in de kunuku staat. Speciaal voor Boutie maak ik een foto van het ruige landschap en van een geit. Graag gedaan, Boutie!

Luchiano moet een beetje wennen. Het ene moment kletst hij volop, dan weer kijkt hij naar de voetballende jongens en soms komt hij bij mij zitten en vraagt of ik alsjeblieft ook blijf. Er blinken een paar tranen in zijn ogen.

Meer en meer mensen arriveren in het Landhuis, waaronder Luchiano's leraar Anthony Leito. Deze roept mij. Bij zijn auto aangekomen blijkt tot mijn verrassing dat de karatepakken zijn gearriveerd. Tot dusverre heeft Luchiano de lessen in korte broek en t-shirt gevolgd en dat is een stuk minder leuk. Een stoot geven met een karatepak aan levert een soort van zoef-geluid op dat doet denken aan Michael Jackson in zijn goede tijden.

Als ik het pak aan Luchiano geef is hij dan ook dolblij. Het komt precies op tijd. Snel trekt hij het aan, het is iets aan de grote kant maar het ziet er stukken professioneler uit. Eigenlijk wil hij het niet meer uitdoen.

Om iets na zeven begint het programma. Als eerste wordt er een uurtje Tae-Bo gedaan. Ik blijf even kijken en zie dat Luchiano goed oplet en zijn best doet. Dan loop ik weg en ga naar huis in de hoop dat hij het een beetje leuk heeft. Het kamp duurt tot zondagmiddag drie uur.

Thuis is het zonder Luchiano een beetje vreemd gevoel voor Lucy en mij. Diana mist haar broertje nog niet bewust. Dan gaat tegen negen uur mijn telefoon. Ik schrik en neem hem snel op. Het is Luchiano. "Papa, ik moet poepen", zegt hij. Nu is het niet zo dat wij Luchiano hebben opgevoed dat hij waar hij ook is aan ons moet vragen of hij naar het toilet mag.

Neen, in het kader van de onderzoeken voor zijn buikklachten moeten we twee keer ontlasting bij het Medisch Laboratorium inleveren. Vrijdag is dat niet gelukt omdat hij niet kon poepen, maar na de Tae-Bo zijn de darmen kennelijk losgeschud. "Ga maar gewoon naar het toilet", antwoord ik. Die poep voor het Lab komt maandag wel.

Opgelucht hang ik op. Luchiano's stem klonk namelijk enthousiast. Zaterdag na Duitsland-Zweden gaan we een kijkje nemen op Landhuis Pannekoek.

Duitsland-Zweden begint over 38 minuten. Snel even de stand van zaken in de Webloggers poule. Hier het eerste en hier het tweede rijtje. In het algemeen klassement staan we gedeeld 26e, op pagina twee dus.

Comments

Poep oprapen en meenemen kan ook nog.
Buiten is binnen, lijkt me.
Maar ach, er zal nog wel meer aankomen, dat gaat maar door.

Altijd weer leuk om je dagelijkse verhalen te lezen.
Vanaf 28 december ben ik eindelijk weer eens 2 weken op dat heerlijk eiland.

Heel leuk om dat verslag te lezen over de ervaringen op dat Landhuis. Ik ben benieuwd of Luch het echt naar zijn zin heeft gehad. Hoe was het ook weer, moet hij nu de gele band halen? Of heeft hij die al? Dat is me even ontgaan. Die achternaam Leito, die komt me heel bekend voor. In Nederland woont een blinde man, oorspronkelijk afkomstig uit Curaçao die ook de achternaam Leito draagt.Ik geloof dat zijn voornaam Stanley is, maar zeker weten doe ik dat niet helemaal. Wel weet ik zeker dat die man in Rotterdam heeft gewoond, daar heb ik die man ooit ontmoet. Die naam Leito zal in Curaçao wel vaker voorkomen denk ik.

@Renesmurf: Dan had ik eerst weer 30 kilometer moeten rijden met het poepbakje van het lab. En dat het hele weekend in de koelkast bewaren. Neen, dan wachten we wel een paar dagen... :-)
@Lennart: Dank je! Oud & Nieuw op Curacao is een heel bijzondere dag, dus je hebt geluk. Of wellicht bewust gekozen...
@Cyberjunk: Tijdens het karatekamp wordt het gele band examen geoefend. Woensdagavond volgt een extra les en volgende week zaterdag is het examen. De naam Leito is heel gewoon op Curacao. Ik lees niets over hoe je het voetbalgedeelte beschreven vond... ;-)

Gewoon in de plee laten schijten en dan oprapen in een zakje en dat mee laten nemen. Simpel.

Ik kom met vrouw en 3 (kleine, 4, 3 en nu 12 weken)) kinderen en verblijf in een huis (van mijn ouders) op Coral Estate, Sint Willibrordus (?). Heb je nog goede tips voor een gezin met (kleine) kinderen?
Misschien kunnen we nog een biertje met elkaar drinken?

Ja welja. Ga ik even uitslagen kijken en staat argentinie-mexico op 1-1 op de WK-site. Allene daar in slaap gevallen in de verlenging zeker :)

Overigens zie je het hier ook weer, ik ben inderdaad erg van de ongeduldige :D

@Renesmurf: Aha... ja, ja... wel, wij wachten toch maar gewoon tot maandag...
@Lennart: Op Coral Estate is volgens mij alles aanwezig voor een leuke vakantie. Met kleine kinderen zou ik zeker een ochtend naar de dierentuin gaan. Het biertje kunnen we op Pleincafe Wilhelmina drinken!
@Cinner: Voor de voetbalpoule telt de stand na 90 minuten. Die 1-1 blijft dus nog wel even staan, met of zonder geduld... ;-)

Leuk op karatekamp. Wel spannend voor Luchiano. Doet me denken aan die tijd dat ik met Padvinderij een weekendje in Landhuis Knip verbleef. Ik was toen net zo oud/jong als Luchiano.

@CasaSpider: bedankt voor de tip, en wat dat biertje betreft: lijkt mij een goed plan. Tzt kom ik er wel even op terug. Het lijkt mij nl echt leuk om eens het e.e.a. te horen over Curacao van iemand die er woont en werkt.

Het kamp duurt tot zondag 3 uur ???

Karateka's houden zeker niet van voetbal !

Goeie reden om even te bellen, slimme jongen. Geniet maar lekker van de rust.

@Donna: Spannend voor Luchiano, maar even spannend voor ons. Hoe lang is dat precies geleden, dat van jou weekend in Landhuis Knip? ;-)
@Lennart: Afgesproken! Voor je het weet is het 2007, de tijd vliegt. (Zelfs hier)
@Bodo: Haha, dat was ook mijn eerste gedachte. Meteen na Engeland-Ecuador rijden we naar Pannekoek, met Diana. Om 14:25 krijgt Diana onverwacht krampjes en moeten we halsoverkop naar huis. Men moet inventief zijn... :-)
@Jannie: Eerlijk gezegd was het mij iets te stil zaterdagavond. En Diana vergt ook nogal wat aandacht. We maken er het beste van...

@casa: ik lees het net ja. Belachelijk zeg, moet je ook nog inschatten of er gescoord gaat worden in een verlenging. *gaat zitten mokken in een hoekje*

Fijn, bedankt Casa! Leuk Dat je dat onthouden hebt. Maar dat is helaas niet genoeg. Een paar kabritu's en sumpinya's alleen? :)