« Lucy stemt voor het eerst | Main | El Sapo El Sapo (50) »

Wilders en de Nachtegaal

Het was me wat, donderdag met die verkiezingen. Een van de leukste dingen van verkiezingen is de wijze waarop de politieke leiders nadien tegen de resultaten aankijken. Even kort samengevat de voorlopige uitslag: CDA 5 (-2), PVV 4 (+4), PvdA 3 (-4), VVD 3 (-1), GroenLinks 3 (+1), D66 3 (+2), CU 2 (-), SP 2 (-).

Twee reacties, eerst die van burgemeester Opstelten van Rotterdam die voor de VVD uitkomt: "Grote verliezers zijn CDA en PvdA, de VVD heeft zich goed gestabiliseerd en D66 is absoluut gezien onder ons geŽindigd." Dan CDA-er Wim van de Camp: "Het is duidelijk dat het CDA met afstand de grootste partij van Nederland is, dus hebben wij gewonnen."

In het latere debat viel mij vooral op de harde (letterlijk en figuurlijk) toon van Agnes Kant (SP), wederom gekleed in een hardrood leren jasje. Vrouwen trekken toch bij voorkeur altijd iets anders aan? Okay, bij Hans van Baalen let ik daar duidelijk minder op. In dat licht bezien is Femke de laatste jaren van koers aan het wijzigen, een positieve ontwikkeling.

Neen, nachtegalen zijn het allemaal niet onze dames en heren politici. Donderdag vroeg de KBS Sint Jozef bij monde van juffrouw Wendy mij om mee te gaan naar een voorstelling van De Nachtegaal door Het Brabants Orkest. Het betreft een compositie van de befaamde Theo Loevendie. Ik mag overigens alleen mee omdat men chauffeurs tekort komt.

Wat deert het, om half tien vertrekken we vanaf school naar de Stadsschouwburg in Tilburg. Daar moeten we even zoeken en vervolgens wachten. Om kwart voor elf lijkt er iets te gebeuren, we komen in beweging en moeten ergens op een trap plaatsnemen. Drie koperblazers staan voor ons en afwisselend spelen zij een stuk en vertellen wat over hun instrumenten, de hoorn, de trompet en de trombone.

Het leukste vertelt Peter over zijn hoorn, dat het instrument al heel oud is en vroeger een signaalinstrument was, bijvoorbeeld bij de jacht. Door het inzetten van dempers kon het instrument in een orkest gebruikt worden maar pas echt praktisch bruikbaar werd de hoorn na het implementeren van ventielen. Bij het demonstreren van de trombone schrok de eerste rij vanwege het plotseling naderende schuifgedeelte. Opvallend is trouwens het bereik van een trombone, hij kan lager dan de hoorn! (Niet te geloven, he?)

We lopen terug naar de foyer, kijken wat naar buiten en mogen na weer een tijdje wachten eindelijk de zaal in. Het Brabants Orkest zit er al, ze zijn aan het stemmen. De Nachtegaal is een sprookje dat in China speelt. Het wordt op het podium verteld door een verteller en het orkest ondersteunt hem met passende geluiden. Leitmotiv is het verschil tussen echt en onecht. De echte nachtegaal, vertolkt door een klarinet, zorgt ervoor dat de op sterven liggende keizer beter wordt maar als dank vervangt men hem door een mechanische, met het geluid van een trompet. Uiteindelijk gaat die kapot en sterft de keizer wederom bijna. Gelukkig heeft de echte nachtegaal geen last van wrok of rancune en zingt hem weer beter.

Op zich een aardig gegeven. De tekst is bewerkt/vertaald door niemand minder dan Kees van Kooten. De performance van de verteller vind ik echter ietwat monotoon. Ook Het Brabants Orkest imponeert niet echt. Het concert duurt ongeveer 35 minuten en dat is voor de meeste kinderen 15 minuten te lang. Op het laatst kraken de stoelen verdacht. Thuis neem ik Luchiano (11) een interview af:

CasaSpider: "En, wat vond je van het concert?"
Luchiano: "Saai!"
CasaSpider: "De man vertelde een verhaal, op rijm..."
Luchiano: "Dat maakte het juist saai."
CasaSpider: "En de muziek?"
Luchiano: "Slecht. De klarinist (sic!) die de nachtegaal nadeed klonk helemaal niet als een nachtegaal."
CasaSpider: "En die drie koperblazers op de trap?"
Luchiano: "Vies. Er kwam speeksel uit, vooral uit de trombone."

Aankomende pubers zijn kritisch, dat is duidelijk. Overigens zat Luchiano vooraan op de trap, dat spuug kon hij dus inderdaad goed zien. Voor de volledigheid hier een genuanceerdere recensie van een uitvoering met Kees van Kooten en het Noord Nederlands Orkest (Mirror).

Bij het verkiezingsdebat draaide winnaar Geert Wilders (PVV) zijn gebruikelijke verhaal af. De vraag is hoe men dit verhaal moet interpreteren en waarderen. Als de achteraf terecht telkens herhaalde waarschuwing van Marcus Porcius Cato Censorius maior: "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam." (Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden!). Of als de onechte mechanische nachtegaal met een lelijk geluid die het spoedig zal begeven?

Comments

"Wij" hebben al maanden geleden afscheid van "burgemeester Opstelten van Rotterdam" genomen en hebben nu Ahmed Aboutaleb aan het roer, waarvan acte !

Groeten uit Rotterdam :-)

De Nachtegaal was een paar jaar terug nog op TV als deel van The Storyteller. De rol van Chinese keizer werd gespeeld door niemand minder van Mick Jagger. De 11-jarige jongeman verwoord meteen waarom politiek zo saai is: men blijft maar decennialang hetzelfde riedeltje herhalen, laat dat doen door saaie mannen en het enige dat echt opvalt is het speeksel...

" burgemeester Opstelten van Rotterdam " , zelfs hier op Korsou weten we dat Ali B. sinds een tijdje burgemeester is van R'dam.

Vandaag geen foto van Sugey? Zou leuk zijn zo vlak voor het weekend en dan hebben we op het happy hour van Wet & Wild ook weer iets om over te praten.

Het was even voorspelbaar als schrikbarend, de uitslag.
Het geleuter achteraf heb ik niet gezien.

En puber is een stempel drukken op iemand, dat heeft totaal geen nut.
Elk individu maakt zijn eigen keuzes, en de ene mens is kritischer dan de andere mens, ongeacht geslagt, leeftijd, of aankomende leeftijd.

Vůor het stemmen hadden jullie vast een lekker bakkie Censeo, om wakker te blijven. Dan het Grote Avontuur tegemoet in een dreigend zwarte bolide (Lucy, ik snap de gretigheid waarmee je nu ein-de-lijk jouw invloed ook eens laat gelden! Principekwestie!) en erna nog uitgebreid On The Pimple? Wat een dag! Zelf ben ik op mijn krent blijven zitten. Ook een statement maar wel een makkelijk. Maar goed, wie doet me wat.

O gut, dit was het stuk over de nachtegaal. Ach wat maakt het ook uit. Wie doet me wat.

@Bart: Je hebt helemaal gelijk, maar wees blij dat ik het niet over Thomassen (hoe schrijf je dat?) heb... :-)
@Terrebel: De mannen van Het Brabants Orkest deden hun best en speeksel hoort nu eenmaal bij een blaasinstrument. Het is een goede les voor de kinderen. Met Mick Jagger wordt menig ding interessanter...
@Anonymous: Het is ook bij mij bekend maar als men schrijft vergist men zich wel eens. (Probeer het maar!) Vandaag (zondag) wel degelijk een foto van Sugey, precies op tijd voor Wet&Wild...
@Renesmurf: Gek is dat, wat de een leuk vindt en wat de ander. Gelukkig heb ik de puberteit niet uitgevonden, maar dat er bepaalde fases zijn in een mensenleven daar geloof ik wel in. In welke fase bevind jij je?
@FrankiePebbles: Fout geraden, ik ben een tegenstander van Senseo. Gewoon een ouderwets koffiezetapparaat. Jouw statement is duidelijk maar je had natuurlijk ook alle vakjes rood kunnen kleuren, wat een kans! Commentaar hoeft absoluut niet op de post te slaan, niemand doet jou wat, haha... ;-)

Oeiii luchiano, trombones zijn zo leuk, vraag maar es aan luc, dan zal hij een vrijwel speekselloze speech uitbrengen hierover.. :-)