Main

July 20, 2007

We hebben een Missie

Remco Claassen is op het eiland. Dat houdt in dat op diverse plaatsen Mission Statements en jongleerballen uit het vet worden gehaald. Ja, ook ik heb een Mission Statement maar niet paraat. Het staat ergens in een boekje geschreven.

Toch moeten we verder en nu is het de beurt aan ons bedrijf, SQL Integrator. In twee sessies van vier uren maakten we een eerste aanzet. Vorige week vrijdag van 16:00 tot 20:00 was de eerste sessie en donderdagavond op dezelfde tijd de tweede en tevens laatste. Beiden in het Trupial Inn. Opvallend is dat het thuisfront, het mijne dan toch, absoluut niet vindt dat hier sprake is van werk. Misschien dat de aansluitende borrel daar iets mee van doen heeft.

Wat hebben we globaal gedaan? De eerste activiteit bestond uit het definieren van onze stakeholders. Voorbeelden van stakeholders zijn de klant, de leverancier en de werknemers zelf. Per stakeholder schrijft men groepsgewijs een aantal typerende woorden op, woorden die vervolgens in een korte en krachtige zin worden gebruikt als paragraaf van het Mission Statement.

19.07.2007: Remco Claassen legt uit hoe SQL Integrator bij zijn One Year Goals kan komen. Klik voor groter.Of we hier allemaal in (willen) geloven is de vraag. De materie is afkomstig van kopstukken op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling als Stephen Covey. Remco heeft hier een mooie mix van gemaakt en brengt deze overtuigend en met humor. Hij had evengoed cabaretier kunnen worden.

Zelf ben ik ietwat sceptisch maar volgens Remco maken mensen met realiteitszin nooit buitenissige dromen waar. Bovendien, als men niets doet heeft men ook niets. En de sessies zijn zeker niet saai ondanks veel theorie en groepsopdrachten.

Na het formuleren van de Mission Statement paragrafen per stakeholder volgt de stap om een en ander te concretiseren. Dit geschiedt door het bedenken van gedragsregels die voortkomen uit eerdergenoemde paragrafen. Een voorbeeld hiervan is dat als men in het Mission Statement zegt betrouwbaar te zijn voor de klant hier wij komen altijd op tijd en zo niet lichten wij de klant direct in als gedragsregel uit voort kan vloeien.

Gedragsregels zijn belangrijk, immers volgens de theorie van The Circle of Influence heeft men alleen invloed op zijn eigen gedrag. Invloed op anderen is altijd indirect en vindt plaats via het eigen gedrag. Dat kan nog eens van pas komen als men zijn partner wil manipuleren.

Remco gaf als voorbeeld van een gedragsregel dat in een bepaald bedrijf de telefonistes zelf bedachten dat een telefoon maximaal vier keer mocht overgaan voordat er werd opgenomen. Zover ben ik nog lang niet. Als in onze kamer een werknemer er even niet is en zijn telefoon gaat oneindig vaak over wekt dit veel irritatie. "HIJ IS ER NIET!", roep ik dan meestal door de ruimte. Als het gerinkel doorgaat check ik het display van de betreffende telefoon om te achterhalen welke gek zolang een complete kamer van het werk houdt.

Het is duidelijk dat ook bij CasaSpider ruimte is voor groei.

Om acht uur waren we nog lang niet klaar maar begon wel de borrel. Het is de bedoeling dat we zonder Remco het stukje van de gedragsregels afmaken en tevens een aanzet tot de stap die daar weer op volgt, het formuleren van onze One Year Goals. Doen we dat niet is Remco de volgende keer boos op ons. Interessant is om te zien in hoeverre persoonlijke doelstellingen die van het bedrijf al dan niet gaan kruisen.

Na de droge kost is het tijd voor wat beeldmateriaal, om een kleine impressie te geven:

 • Frank en Erwin wachten de Customer op met een glimlach en gebalde vuist.
 • Remco Claassen legt nogmaals uit wat de bedoeling is van deze avond.
 • Richard (speciaal voor de familie Maat in Zeeland), Kees en Vanessa lijken het over het brandblusapparaat te hebben. Maar dat is niet zo.
 • Lahrn is het jongleren niet verleerd, de twee gele lampen hangen gewoon aan het plafond.
 • De afsluitende borrel met spiezen, drank en wederom Richard (rechts) speciaal voor de familie Maat in Zeeland.
 • Remco en Lahrn en rechts van hun een glimp van... Nog een vraag, is Lahrn ontzettend veel aangekomen of is Remco juist afgevallen ten opzichte van 18.02.2005?

Alle posts op het CasaLog met betrekking tot Remco Claassen en Effectief Leiderschap zijn gebundeld in de category Remco Claassen.

July 13, 2006

Twee foto-albums

Donderdag was een rustige dag. Diana heeft weinig last gehad van de vaccinatie, maar ziet een beetje bleekjes. De rest van de familie is moe. Zelf ben ik bezig met mijn tweede Westmalle Tripel, de derde staat in het vriesvak koud te worden.

Desalniettemin is er hard gewerkt. Twee achterstallige foto-albums zijn online gezet. Het betreft:

 • 07.07.2006 Borrel SQL Remco Claassen, 37 foto's
 • 08.07.2006 Verjaardag Kyra (2) en Roland, 20 foto's

  Het is bijna 22:00 uur. Tijd voor Chocolate con Pimienta, onze dagelijkse soap. Veel mensen uit met name Chili zoeken naar foto's over deze serie en komen dan (uiteraard) bij CasaSpider terecht.

July 9, 2006

WK2006 30/31 Zaterdag 8 juli 2006

De titel dekt de lading tot opluchting van velen niet. Vrijdag 7 juli was de laatste dag van de cursus Effectief Leiderschap gegeven door Remco Claassen. De deelnemers van zowel de Curacaose als de Nederlandse vestiging sloten een vermoeiende maar inspirerende week af met een borrel op ons kantoor.

Borrel bij SQL ter ere van Remco Claassen

Kees Barneveld en Remco Claassen huggen wat. Klik voor groter/sluiten.Aangezien de cursisten er geen genoeg van kregen en pas na zeven uur arriveerden, moest de werkende SQL-bezetting alvast beginnen. Thuis had ik Lucy, Luchiano (8) en Diana opgehaald. Tegen zeven uur vond Lucy het beter naar huis te gaan, Diana begon zich te roeren. Snel bracht ik de beide dames via KFC weg.

De borrel was ouderwets gezellig, ook de toespraken waren goed te verduren. Foto's zeggen meer dan woorden, hier een kleine impressie. Het album komt ergens in de loop van de week online ook al is dat geen belofte.

 • Cursussen van Remco Claassen staan altijd in het teken van jongleren. Hier toont Andrew Solomon zijn kunsten.
 • Voor de achterblijvers in Nederland die zich afvragen wat Piet uitspookt op Curacao. Wel, hij amuseert zich prima met Jaresca en Manja.
 • Remco Claassen en Beertje tonen affectie. Klik voor groter/sluiten.
 • The beauty and the beast is al te voor de hand liggend in deze, maar wie weet een betere titel?
 • Andre in gesprek met Marlieke terwijl kleine Vincent jongleerballen uitpoept.
 • Kees en Remco huggen als eersten.
 • Andre is 50 geworden, maar viert eigenlijk alleen veelvouden van zeven. Het kado neemt hij niettemin in ontvangst.
 • Remco Claassen met zijn mooie vrouw Marita uit het Leonoradal te Dommelen.
 • Tijdens iedere cursus heeft Remco een favoriet, Beertje viel ditmaal deze eer te beurt.
 • Marita Claassen met haar drie kinderen.
 • We sloten de avond af met een Lomito bij de gezellige snack El Canario.

Troostfinale: Duitsland-Portugal 3-1

Zaterdagmiddag om 14:45 haalde ik Piet op bij het Plaza Hotel. Hij ging met ons mee naar Roland en Barbara die een kinderfeestje organiseerden ter ere van het twee jaar worden van hun dochter Kyra. 's Avonds vierde Roland zelf zijn 41e verjaardag.

Toen we om ongeveer 15:20 de huiskamer binnenliepen zaten alle mannelijke bezoekers rond de televisie. De troostfinale Duitsland-Portugal was bezig. Feitelijk doet deze finale er niet toe, behalve dan voor de deelnemers aan de voetbalpoule. Piet voorspelde een 3-0 overwinning voor Duitsland. In de tweede helft dreigde hij gelijk te krijgen. In de 85e minuut scoorden de Portugezen onverwachts een tegendoelpunt.

Oliver Kahn verdedigt het Duitse doel in de troostfinale tegen Portugal. Klik voor groter/sluiten.Vermeldenswaardig over de troostfinale is dat eerste keeper Lehmann de eer gaf aan reservedoelman Oliver Kahn. Waarschijnlijk was het de laatste wedstrijd van Kahn voor het Duitse elftal. Het afscheid van een grote keeper, de beelden van zijn pep-talk voor concurrent Lehmann vlak voor de beslissende strafschoppenreeks tegen Argentinie staan bij iedere voetballiefhebber nog op het netvlies.

Eigenlijk was het een kinderfeestje. De kinderen zwommen en speelden in het zwembad. De vrouwen kletsten wat en liepen rond met hapjes en de mannen keken voetbal. Soms heeft men het gevoel dat alles klopt.

De stand in de voetbalpoule. Hier het eerste en hier het tweede rijtje. In het algemeen klassement zijn de Webloggers wederom gezakt, ditmaal van de 64e naar de gedeelde 66e positie. Hopelijk is hiermee de bodem bereikt.

Verjaardagsfeest Roland & Kyra na het voetballen

Na afloop van de troostfinale kon iedereen zich op Kyra's feestje concentreren. Dat was ook leuker voor Barbara die wel wat hulp kon gebruiken. We namen een duik in het zwembad waar het uitkijken was voor rondvliegende ballen en visjes. Opeens liep iedereen naar binnen. Het was tijd voor de piñata en de taart. Hier een kleine impressie.

Roland en Kyra, twee bijna jarigen. Klik voor groter/sluiten.

 • Uiteraard mag de jarige Kyra (2) als eerste proberen de piñata aan gort te slaan.

 • Als het snoep er eindelijk uitvalt stort de hele menigte zich met plastic tasjes op de buit.

 • Roland met Kyra in zijn armen, net voor het aansnijden van de taart.

 • Barbara helpt Kyra om haar eigen taart aan te snijden, het exemplaar met de klaverjas-kaarten is voor later.

Om zes uur was het kinderfeest officieel afgelopen en gingen we geruisloos over op Rolands verjaardagspartijtje. Voor Lucy en Diana was het een lange zit en om kwart voor tien hielden wij het voor gezien. Er was maar een probleem, Luchiano wilde nog niet naar huis.

"Papa, kun je mij dan straks weer terugbrengen als je mama en Diana naar huis hebt gebracht?" Het wordt steeds gekker. "Idioot, je bent pas acht en je gaat zo slapen", antwoordde ik tot zijn grote teleurstelling.

Het is nu 14:02. Zinedine Zidane heeft een minuut geleden middels een (versierde?) penalty Frankrijk op 1-0 gebracht tegen Italie.

Update dd. 13.07.2006 / 21:31

De foto-albums zijn zojuist online gegaan. Het betreft:

April 22, 2006

Twee vrouwen is twee tot de macht drie

Met Sugey in huis is het ineens een stuk drukker. Drukker maar ook leuker. Alles moet nog een beetje zijn of haar plaats vinden. Zaterdagmorgen gingen de twee dames op pad om damesdingen te kopen. Luchiano (8) en ik deden mannenzaken, we kochten een nieuwe cellular. Of mobieltje in goed Nederlands.

's Middags waren de dames bezig met Lucy's haar. Ik trainde wat met gewichten en jongleerballen. De jongleerballen beginnen het al enigszins te begeven in mijn handen. Van de groene bal is het velletje er half af.

Dominoën bij Pleincafé Wilhelmina. Klik voor groter/sluiten.In juli komt Remco Claassen weer naar Curacao, de man die mij heeft leren jongleren. Middels een email heb ik hem om nieuwe ballen gevraagd. Van zijn management consulente Sylvia kreeg ik een aardige mail terug dat hiervoor wordt gezorgd.

Het werd tijd ons gereed te maken voor het wekelijkse bezoek aan Pleincafé Wilhelmina. Terwijl ik naar Mooi Weer de Leeuw keek met als hoogtepunt de oude dame die werd verrast met een lied uit de musical Oklahoma, ging Luchiano (8) als eerste douchen. Lucy en Sugey volgden parallel, we hebben twee douches, zijn voorbeeld. Als laatste was ik aan de beurt.

Nu komt het vreemde. Tot op heden waren Luchiano en ik altijd het eerste klaar op een half uur gevolgd door Lucy. Aangezien de twee dames zich parallel aan het mooi maken waren dacht ik dat de totale vertraging zich zou beperken tot maximaal een half uur plus tien minuten.

Logisch gezien klopt dat ook wel, maar dan is er even geen rekening gehouden met de Wet van Vrouwen die zich Gelijktijdig Opmaken. Deze wet houdt in dat iedere vrouw die men toevoegt de totaaltijd logaritmisch verhoogt. Het geheel begon zodanig lang te duren dat ik voorstelde om maar vast op weg te gaan naar het strand, voor zondag. Maar om tien over zes kwamen beide dames eindelijk naar buiten.

Bij Pleincafé Wilhelmina waren Ino & Bente al aanwezig. Wij lieten een tafel aanschuiven en begonnen al snel te dominoën. Toen Lucy en Ino op vijf gewonnen partijen stonden arriveerde onze daghap. Helaas kan deze uitslag daarom niet in de boeken. Na Pleincafé reden we door naar Robbie's Lottery waar de dames gokten op de nummers van Wega di Number.

De trekking is zojuist voorbij, beiden hebben geen geluk in het spel. Lucy heeft nu regelmatig last van pijnscheuten, volgens Sugey duurt het nog maximaal twee dagen. De spanning neemt toe.

March 19, 2006

Oefening baart kunst?

Als men iets wil bereiken dient men daar in de regel iets voor te doen. Voorbereiding in de vorm van studie en training.

CasaSpider gooit de jongleerbal OVER de andere heen in plaats van onderdoor, een bijzonder moeilijke variant! Klik voor groter/sluiten.Op 16 februari 2005 startte mijn cursus Effectief Leiderschap, gegeven door Remco Claassen. Een belangrijk onderdeel van de cursus is het leren jongleren. Belangrijk omdat met jongleren op eenvoudige wijze aangetoond wordt dat men zich iets dat bijzonder complex lijkt toch in korte tijd eigen kan maken.

Zoals zo vaak na een cursus waren er na afloop de goede voornemens. Iedereen wilde aan zijn Mission Statement werken en ook het jongleren bijhouden. Zoals ook zo vaak met goede voornemens kwam er - in mijn geval dan toch - niet veel van terecht. Wel, dat is niet helemaal waar want jongleren deed ik nog af en toe.

De basics van jongleren beheers ik weliswaar, maar ten eerste ziet het er niet uit en ten tweede ken ik geen enkel trucje. Nu komt het gekke. Omdat Diamond Piet in juli wellicht ook lid van ons circus wordt haalde ik zaterdag de jongleerballen uit het vet.

"Hopelijk kan ik het nog een beetje", sprak ik mijzelf bemoedigend toe. Tot mijn verbazing hield ik de ballen met gemak meer dan honderd keer hoog. Het ging zo gemakkelijk dat het tijd werd voor een eerste trucje. In plaats van de bal in de rechterhand onder de bal in de lucht door te gooien, gooide ik hem eroverheen. Geloof mij, dat is een stuk moeilijker.

Het lukte!

Is de conclusie gerechtvaardigd dat hoe minder men oefent hoe beter men wordt of hoe werken dit soort processen?

July 22, 2005

El Sapo El Sapo (15)

1.

Woensdagavond werd de cursus Effectief Leiderschap van Remco Claassen voor de tweede groep SQL Integrator werknemers afgesloten met een borrel. De deelnemers aan de eerste cursus en de terugkomdag waren ook uitgenodigd. Ik heb niet veel foto's gemaakt, het spijtige is echter dat ze allemaal mislukt zijn. Er was (is?) iets met de camera aan de hand. Of ik had een instelling verkeerd staan.

Het mislukken van de foto's is bijzonder jammer. Ik had Marita Stofmeel, de vrouw van Remco, net beloofd dat zij haar tweede stap via CasaSpider richting mondiale roem ging maken. Het toeval wil namelijk dat Marita in het Leonoradal te Dommelen (gemeente Valkenswaard) heeft gewoond en mijn ouders van gezicht kent. Die wonen namelijk om de hoek.

We hebben een tijdje gepraat over mensen uit die tijd en van die plek. Zo vertelde Marita dat mijn ex-buurjongen John V. op de lagere school erg verliefd op haar was. Ook wisten we allebei nog dat Greetje v.d. E. inderdaad getrouwd is met de jongen met de rode haren. Zijn naam zijn we vergeten.

Interessante materie, maar helaas dus geen foto. Wie Marita kent beseft dat dat een gemis is. Volgende keer beter!

2.

Rita Verdonk was in het Vredespaleis om een beeld of buste te onthullen van Nelson Mandela. In haar toespraak meldde Rita dat zijzelf in hoge mate door Nelson Mandela is geïnspireerd.

(... eerbiedige stilte ...)

Antillianen en Surinamers konden hun oren niet geloven en ik ook niet. Als ze nu gezegd had Idi Amin, ja dan wel. Laten we het erop houden dat na de periode Rita Verdonk dringend een Nelson Mandela nodig is om de interraciale verhoudingen weer te normaliseren.

3.

We zitten midden in de vergunningen- en paspoortzaken. Op 4 juli hebben we eindelijk de laatste papieren alsmede een betalingsbewijs voor Lucy en Luchiano's Nederlandse paspoortaanvragen ingeleverd. Volgens de ambtenaar van Kranshi moeten ze nogmaals gecontroleerd worden en gaan dan naar de IND in Nederland. Daar duurt het een jaar en indien onze aanvragen worden gehonoreerd mogen Lucy en Luchiano daana alhier een Nederlands paspoort aanvragen.

Mijn eigen paspoort verloopt volgende week. Zo meteen maak ik een afspraak voor een nieuwe. Vanmorgen waren we al bij Vreemdelingenzaken om Luchiano's verblijfsvergunning te verlengen. Toen we aan kwamen rijden dachten Lucy en ik tegelijk: "Wat vreemd, er staat geen rij buiten."

Dat kwam omdat het buro op vrijdag gesloten is.

July 16, 2005

Effectief Leiderschap (Terugkomdag)

Om iets voor achten was het niet moeilijk om een parkeerplaats te vinden bij het Plaza hotel (v.d. Valk) in Punda. Later hoorde ik dat de bezettingsgraad momenteel slechts 40% bedraagt, dat verklaart het een en ander.

Ik liep de trap op, passeerde het terras van het restaurant en hoorde achter een dikke bruine deur de vertrouwde klanken van 2 Unlimited: No Limits!

Remco vraagt aan Marlieke wat voor haar belangrijk isRemco Claassen was druk doende de disco-installatie af te stellen. Dat viel nog niet mee, want er zat een irritante brom in.

Het was Terugkomdag van de cursus Effectief Leiderschap (zie mijn verslagen: 1, 2, 3, 4) die wij samen met een aantal collega's van de Nederlandse vestiging in februari van dit jaar hebben gevolgd.

De Nederlandse collega's van toen zijn er nu niet bij op de terugkomdag, dat was wellicht iets te kostbaar. Wel is er een nieuwe lichting gearriveerd die vanaf zondagavond de cursus gaat volgen.

Veel theorie uit februari was (een eind) weggezakt. Niemand had gewerkt aan zijn Mission Statement. De terugkomdag was in ons geval dus hard nodig volgens Remco. Logischerwijs zit hij zo diep in zijn eigen materie dat het hem verbaast dat mensen zonder Mission Statement dit jaar überhaupt de Kerst halen.

Als vanouds was Remco's aanpak weer dik in orde. In de ochtend werd oude stof herhaald. Dat gebeurde echter niet door Remco, dat moesten wij zelf doen. Drie groepen kregen ieder twee onderwerpen en moesten de materie opdiepen uit het geheugen, maar vooral uit de oude aantekeningen. Vervolgens diende men zijn onderwerpen aan de groep te presenteren.

Een thema als de Circle of Influence gaat erover dat ieder mens slechts directe invloed heeft op één ding: het eigen gedrag. Alle andere zaken als gezondheid, relatie etc. kunnen slechts indirect worden beïnvloed. Door het eigen gedrag.

Karin kan goed overweg met (jongleer)ballenVeel van het aangereikte materiaal is met name bruikbaar bij tegenslag. Hoe staat iemand in het leven als hem iets ergs is overkomen. In sommige gevallen komen hier zaken als wraak en vergeving om de hoek kijken.

In een filmpje zagen we destijds een jonge Afrikaanse voetballer met de naam Stone. Hij was een talent en wilde via het voetbal geld verdienen om zijn familie te kunnen helpen. Tijdens een wedstrijd werd hij echter dermate hard onderuitgehaald (ik weet niet meer of dit misschien zelfs expres gebeurde) dat hij nadien nooit meer kon voetballen. Zelfs lopen ging heel moeizaam.

Stone had de kracht om de dader te vergeven. Vergeving is het opgeven van de hoop op een beter verleden. Ook voor wraakgevoelens was geen plaats. Wraak blijft bij het slachtoffer, de dader drinkt al lang weer zijn pilsje aan de bar. In plaats van verbitterd te raken pakte Stone zijn leven weer op en werd trainer van het voetbalteam.

Tussen de theorie door moesten we regelmatig aan de bak om onze jongleerkunsten te vertonen. Dat had ik al een hele tijd niet meer gedaan. Jongleren is echter net als fietsen, men verleert het niet. Helemaal zeker ben ik niet met betrekking tot deze vergelijking, want ik heb al jaren niet meer gefietst.

's Middags was het tijd om aan onze Mission Statements te werken. Jammer genoeg moest ik tegen half vier de cursus verlaten. Bij UTS staat dit weekend de migratie van het belangrijkste systeem op de planning.

Remco Claassen gebruikt zijn tijd effectief, zoveel is zeker. De terugkomdag was interessant en leuk, maar er diende ook gewerkt te worden. Dat merkte ik wel aan de (lichte) hoofdpijn die avond.

February 22, 2005

Juggler's Heaven

Sinds de cursus Effectief Leiderschap heb ik niet meer aan mijn Mission Statement gewerkt. Het is een normaal proces. De eerste dagen praat men er nog enthousiast over en langzaam maar zeker zakt alles een beetje in. Opgeslagen in het onbewuste.

Eén concreet ding heb ik er deze keer wèl aan over gehouden en dat pakt niemand me meer af: jongleren! Niet dat ik nu al gevraagd word door diverse circussen, neen zover is het nog niet. Maar ik kan de drie ballen redelijk hoog houden. Dat gelooft natuurlijk niemand, dat weet ik ook wel.

Trainer Remco Claassen is een muziek-fanaticus. Hij heeft jaren (?) als disc-jockey gefungeerd. Zijn CD-mappen zijn indrukwekkend qua grootte. Wat wij voornamelijk te horen kregen was 80-er jarenwerk en dan met name 2 Unlimited. Daar is niets mis mee, het jongleert bijzonder goed.

In een pauze kon ik het niet laten tegen Remco te zeggen dat hij toch wel erg in de jaren '80 was blijven steken en of de hele Reggaeton hype misschien aan zijn neus voorbij was gegaan. "Reggaeton?", vroeg Remco, "Wat is dat?"

Dan blijkt dat CasaSpider toch een stuk jonger is! "Reggaeton? Dat is N.O.R.E., Vico C en Tego Calderon!", antwoordde ik een blik van verstandhouding met onze Office-Manager Manja wisselend. Jonge vrouwen zijn helemaal wild van Reggaeton.

Het is een leerzame ja zelfs educatieve movie geworden. Een combinatie van Juggling met daaronder Reggaeton-style music. Speciaal voor Remco. Let goed op, want het is een korte film. Voor men het weet begint de aftiteling al.

In slaap vallen is deze keer vrijwel uitgesloten.

Juggler's Heaven


Download Juggler's Heaven (Right mouseclick, Save Target As...) for free!
Size: 4,027,900 bytes.
Duration: 1.52 minutes.

Uiteraard is deze CasaMovie binnenkort ook in Google Video te aanschouwen.

Explore the CasaMpeg Category or retrieve a list of all CasaMovies.

February 19, 2005

Effectief Leiderschap (4)

De cursus zit erop. Ben ik nu een ander mens? Neen, ik dacht het niet. Heb alleen vanmorgen een uurtje langer geslapen. De cursus was intensief en duurde gemiddeld zo'n 12 uur per dag inclusief lunch.

In de comments is gevraagd om een inhoudelijke beschrijving. Die is echter moeilijk te geven. Het pakket is zodanig uitgebreid en samengebald dat het teveel is om in een simpele post weer te geven. Een tipje van de sluier dan...

De cursus heet Effectief leiderschap. Leiderschap is heel iets anders dan Management. Dat laatste heeft veel meer te maken met "hoe krijg ik iets op tijd af". Leiderschap gaat over visie, doelen, verandering en hoe dit te bereiken.

 • Mensen willen best veranderen, maar willen niet veranderd worden.
 • Leiderschap = Weten wat je wil + in staat zijn dit te transformeren in voordeel naar anderen.

Woensdag startte het diner om 21:45 uur, na 13.5 uur cursus!Mensen zijn al snel bereid te doen wat jij wilt als er voordeel voor hunzelf in zit. Persoonlijk noem ik dit overigens Met stroop vangt men meer vliegen dan met azijn.

Met de Seven Habits van Stephen Covey als leidraad worden in de cursus diverse levenswijsheden geanalyseerd en van een theoretische basis voorzien. Als men de werking van deze processen goed begrijpt is het eenvoudiger om er grip op te krijgen. Hiervoor dient men zeven nivo's te doorlopen.

Habit #2 luidt als volgt: Begin with the end in mind. Logisch bij automatiseringsprocessen, maar wellicht even nuttig in je eigen leven. Na een diagnose komt men tot een design (Mission Statement) en detailleert dit over vijf deelgebieden: emotional, fysical, social, active en material. Voor elk van deze vijf deelgebieden wordt een lijst gemaakt die uiteindelijk uitmondt in één document: One year goals.

 • Als je niet zelf een goed plan hebt voor de dingen die je echt wilt, word je automatisch ingezet in het plan van anderen.

Habit #3 gaat over het stellen van prioriteiten: Put first things first. Het is het verhaal van de glazen pot waar men grote stenen en kleine steentjes in moet stoppen. De grote stenen zijn belangrijke zaken als aandacht voor je gezin, de essentie van je werk, je hobby's etc. De kleine steentjes zijn zaken die door anderen vaak ongevraagd worden ingebracht en die veel tijd kosten.

Remco (Obi-Wan) en Lahrn (Intercity)Het is zaak om de grote stenen eerst in de glazen pot te stoppen, de kleintjes passen er dan gemakkelijk bij. Doet men het andersom dan blijft een aantal grote stenen buiten de pot. Overigens ken ik deze theorie ook in de vorm van een mopje. Nadat eerst de grote stenen in de pot zijn gelegd en de kleine steentjes daarna de pot hebben gevuld staat er een jongen op in de klas die een blikje bier in de tot de rand gevulde glazen pot leeggooit. Het past er gemakkelijk in, waarop de jongen concludeert: "Voor bier is er altijd tijd!"

Habit #4: Think Win/Win. Dit is geen methode maar een attitude. Van nature zijn mensen Win/Lose ingesteld. Uiteindelijk leidt dat in de meeste gevallen niet tot succes. Stephen Covey legt dit in een optreden uit aan de hand van een armworstel-gevecht. Hij daagt een boom van een kerel uit om met hem te armpje te drukken. Als Covey wint krijgt hij een dubbeltje van de jury, als de ander wint krijgt die een dubbeltje. Elke keer weer. Ze hebben 30 seconden de tijd. In het begin staan beiden te duwen, dan laat Covey gaan. En nog een keer en nog een keer. Totdat de reus het ook doorkrijgt en ze als een dolle stier heen en weer gaan. Op deze wijze winnen beiden meer dubbeltjes met minder inspanning.

Het zijn een paar voorbeelden. Iedere Habit werd uigebreid door Remco Claassen behandeld. Met eigen theorieen, met disco-muziek, met video's, met spelletjes (hoogtepunt: Mijnenspel), met driemaal daags jongleren en met verhalen over zijn eigen leven. Af en toe stond Remco anderhalf tot twee uur achtereen over zichzelf te lullen vertellen, maar geen hond die zich verveelde. Integendeel, behalve trainer is Remco ook een eersteklas entertainer. Dat is meteen ook zijn probleem, want de cursus kan op deze wijze alleen door hemzelf gegeven worden.

Remco (Obi-Wan) en zijn grote vriend Dik (Dildo)Is alles even geweldig? Neen. Zelf ben ik een uitermate nuchter persoon. Het gedeelte over de theorie achter levenswijsheden spreekt mij erg aan, zeker als ik het gevoel heb dat het klopt. Het was voor het eerst dat ik Stephen Covey via DVD in actie zag en dat viel me niets tegen. In Remco's programma zaten twee onderdelen waaraan ik wel heb meegedaan, maar die voor mij persoonlijk niets toevoegden. Iets te hoog geitenwollensokkengehalte zeg maar. Voor mij dan.

Zo ging de laatste middag over luisteren en verschillende luisternivo's. Het allerhoogste nivo van luisteren is empathisch luisteren. Inleven in de ander is hier het adagium. We deden een experiment waarbij een emotionele gebeurtenis van een vrijwilliger (A) zonder woorden aan iemand anders (B) werd gecommuniceerd. De overgeblevenen (C's) moesten na het experiment B interviewen en er zo achterkomen wat A voelde. En waarachtig, bij ons klopte een aantal dingen. Waar sommigen dan over een doorbraak spreken en een unieke ervaring is dit voor mij precies hetzelfde als het interpreteren van een horoscoop: men herkent altijd wel iets. Ik geef toe dat een en ander wellicht wat vaag overkomt, maar het leek me geen goed idee om het hele experiment hier uit te schrijven.

Ik hoop dat men een idee heeft waar de cursus over ging. Zonder terughoudendheid kan ik hem iedereen die daartoe de mogelijkheid heeft aanbevelen.

Om zes uur waren we klaar en vertrokken we met de hele groep naar het kantoor van SQL-Integrator waar een borrel was georganiseerd. Daar bleek Remco ook wel van een biertje te houden. Ik heb van mijn vierde tot mijn 18de in Valkenswaard en Dommelen gewoond. Tijdens de cursus had Remco het af en toe over Valkenswaard gehad, dus ik vroeg hem daarnaar. Blijkt hij al zijn hele leven in Dommelen te wonen en ook zijn vrouw Marita komt er vandaan. Leonoradal, vlakbij mijn ouders. Toeval!

Leuk neveneffect van de cursus was dat wij acht collega's uit Nederland hebben leren kennen. Wellicht zien we ze zondagmiddag nog bij het Happy Hour op Mambo Beach. Een kleine foto-impressie (14 pics) van de borrel is hier te bekijken. Of klik op een van de drie foto's.

February 18, 2005

Effectief Leiderschap (3)

Veel bedrijven hebben een zogenaamd Mission Statement. Daarin staat kort en bondig de reden van bestaan van zo'n bedrijf. Uitgaand van het Mission Statement worden gedetailleerdere plannen gemaakt waar uiteindelijk concrete doelen voor de korte termijn uit komen rollen.

Remco Claassen is van mening dat ieder mens zijn of haar eigen Mission Statement moet schrijven. Hij was (of deed alsof) onthutst dat niemand van ons een persoonlijk Mission Statement op schrift had staan.

Zoiets werkt onmiddellijk op mijn lachspieren. Dan denk ik aan Lucy's familie in Santo Domingo en stel mij voor... haha. In de pauze kon ik het niet laten, heb het wel geprobeerd, en zei tegen Remco dat dit me een uitgelezen onderwerp leek voor Youp van 't Hek. Voor zijn eindejaarsconference.

Remco lachte en zei dat hij Youp inderdaad een keer als toehoorder heeft gehad en dat dat risicovol is. Zo'n cursus zit natuurlijk boordevol stof waar de draak mee gestoken kan worden.

Ik heb nu een Mission Statement en ben daarmee volgens mij een redelijk unieke Nederlander!

February 17, 2005

Effectief Leiderschap (2)

We zijn bezig met de cursus Effectief Leiderschap van Remco Claassen.

De cursus is gebaseerd op de Seven Habits van Stephen Covey. In mijn ogen probeert Covey een (wetenschappelijke?) verklaring te vinden voor levenswijsheden als:

 • Geef dingen de tijd
 • Met stroop vangt men meer vliegen dan met azijn
 • Tel eerst tot tien voor je een klap uitdeelt

Drie keer per dag jongleren (minstens)Door de krachten achter deze levenswijsheden te begrijpen is men in staat om meer dingen (van anderen) gedaan te krijgen. Dat is effectief leiderschap. Ik ga het meteen op Lucy uitproberen!

Dinsdagavond begon de cursus en leerden de acht deelnemers uit Curacao hun acht Nederlandse collega's van SQL Integrator kennen.

Ook werd een aanvang gemaakt met jongleren. Vrijdag moeten we de drie ballen tien keer hoog kunnen houden.

Woensdag was een zware dag, cursus van 08:15 tot 21:45 met aansluitend een diner. Om half twaalf was ik thuis.

Zwaar is eigenlijk niet het juiste woord. De stof is zo afwisselend, met veel 80-er jaren disco en natuurlijk het jongleren, dat iedereen het gemakkelijk vol hield en eigenlijk zelfs nog energie over had.

Op de foto is te zien dat er voornamelijk nog wordt gebukt tijdens het jongleren. Bij mij komt daar nog een facet bij. Totale paniek, oordeel zelf.

Het is tijd voor dag #2.

February 16, 2005

Effectief leiderschap (1)

Vuile hond Scoort één keer Slaat zijn vrienden neer

Nog snel even jongleren trainen.

Ik zit op een persoonlijkheidsontwikkelingscursus.
Tot en met vrijdag.