« Win some, lose some | Main | Ik vertrek »

Oefening baart kunst?

Als men iets wil bereiken dient men daar in de regel iets voor te doen. Voorbereiding in de vorm van studie en training.

CasaSpider gooit de jongleerbal OVER de andere heen in plaats van onderdoor, een bijzonder moeilijke variant! Klik voor groter/sluiten.Op 16 februari 2005 startte mijn cursus Effectief Leiderschap, gegeven door Remco Claassen. Een belangrijk onderdeel van de cursus is het leren jongleren. Belangrijk omdat met jongleren op eenvoudige wijze aangetoond wordt dat men zich iets dat bijzonder complex lijkt toch in korte tijd eigen kan maken.

Zoals zo vaak na een cursus waren er na afloop de goede voornemens. Iedereen wilde aan zijn Mission Statement werken en ook het jongleren bijhouden. Zoals ook zo vaak met goede voornemens kwam er - in mijn geval dan toch - niet veel van terecht. Wel, dat is niet helemaal waar want jongleren deed ik nog af en toe.

De basics van jongleren beheers ik weliswaar, maar ten eerste ziet het er niet uit en ten tweede ken ik geen enkel trucje. Nu komt het gekke. Omdat Diamond Piet in juli wellicht ook lid van ons circus wordt haalde ik zaterdag de jongleerballen uit het vet.

"Hopelijk kan ik het nog een beetje", sprak ik mijzelf bemoedigend toe. Tot mijn verbazing hield ik de ballen met gemak meer dan honderd keer hoog. Het ging zo gemakkelijk dat het tijd werd voor een eerste trucje. In plaats van de bal in de rechterhand onder de bal in de lucht door te gooien, gooide ik hem eroverheen. Geloof mij, dat is een stuk moeilijker.

Het lukte!

Is de conclusie gerechtvaardigd dat hoe minder men oefent hoe beter men wordt of hoe werken dit soort processen?

Comments

Als men iets wil bereiken dient men daar in de regel iets voor te doen? Poeh, dat kun je wel stellen, ja!

Probeer het nog eens een tweede keer, en zie of de truc dan nog wil.

Volgens mij verwachtte je er niets van, was je daarom ontspannen, en lukte het dus ineens wel.

Een tweede keer, als de verwachtingen veel hoger gespannen zijn, zal die ontspanning waarschijnlijk ontbreken.

Een zelfde effect treedt vaak op als mensen skin op wintersport. De eerste dag verwachten ze er niets van, en gaat het geweldig. De tweede dag gaat het een stuk minder.

Hoe dit soort processen werken weet ik niet, maar wat jou betreft trek ik de conclusie dat je blijkbaar een natuurtalent jongleren bent. Ook zou de conclusie getrokken KUNNEN worden dat wanneer men een vaardigheid eenmaal beheerst, men die niet meer verleert. Maar of dat helemaal klopt weet ik niet zeker. Misschien zou je het kunnen vragen aan je collega-cursisten van destijds, gesteld dat je die nog wel eens spreekt.

IJsbrand heeft gelijk. Hoe lager de verwachtingen, hoe beter het resultaat. En wat aangeboren talent kan natuurlijk ook geen kwaad.

@Patrick: In jouw geval zeker ja. En toch... misschien is het wel eens goed om (soms) een korte adempauze te nemen in plaats van door te stomen. Het kan tot verrassende resultaten leiden!
@IJsbrand: Daar zit zeker een hoop in, in die theorie over verwachtingen en ontspannen. Vandaag kon ik de truc echter ook zonder problemen en nu waren de verwachtingen hoger gespannen. Ik vermoed dat na een periode van intensief trainen een periode van bezinken nodig is. Dat is effectiever dan op 100% kracht doortrainen. Men ziet dat ook bij topsporters, vlak voor een grote wedstrijd...
@Cyberjunk: Nou, een natuurtalent ben ik echt niet. Eerder tamelijk fanatiek als ik iets onder de knie wil krijgen. Wat je zegt over vaardigheden die je praktisch niet meer verleert, zoals ook zwemmen en fietsen, denk ik dat je gelijk hebt. In dit geval is het echter iets anders, want ik kon juist MEER na een periode van rust. De meeste collega-cursisten jongleren nooit meer...
@Piet: Het is een combinatie van vele factoren, ik ben benieuwd hoe jij het er in juli vanaf brengt... :-)
(Misschien kunnen we een duo-optreden doen om wat kwartjes bij te verdienen!)

Af en toe een adempauze en je hebt weer beginnersgeluk! En dat vasthouden en het is oke!

net wat IJsbrand schrijft ... beginners luck ... geen verwachtingen ... probeer het nog een keer en je weet hoe het zit ...

Ik heb geen idee. Als het klopt wat je zegt dan moet ik op veel terreinen inmiddels prof zijn :)

Wanneer kom je met het circus in Apeldoorn?

@Renesmurf: Hernieuwd beginnersgeluk! Zo had ik er nog niet tegen aangekeken... :-)
@Henk: Ik dacht dat je zou zeggen dat een LCCS Muts onvermoede krachten in mensen losmaakt... ;-)
@Champagne Columns: Ik ook, dus ik vrees dat de theorie iets bijgesteld dient te worden. Misschien geldt zij wel alleen voor jongleren...
@Brillie: We wachten op een telefoontje van de burgemeester. Maar als het zover is ben jij de eerste die het hoort...

Maar, hoe zit het nu met je mission statement ?

Ik dacht dat vorig jaar door Casa was vastgesteld dat een mission statement eigenlijk toch niet zo belangrijk was, of heb ik dat nou verkeerd begrepen?

dat is ook wel zo natuurlijk ... maar ik was bang dat je dan overmoedig zou worden ... zelfs zou kunnen gaan zweven ...

nou dat is wel zo voor een paar dingen zo als dood gaan hoe minder je oefend hoe beter het gaat , maar ik weet niet of dat voor alles zo is
M

het kan ook gewoon beginnersgeluk zijn he ;)

afgelopen zaterdag een golfclinic gedaan. Sta in dubio of jongleren net zo moeilijk is als golfen. Maar in principe kan jouw ?in de titel wel een ! worden. CasasPa
PS: een ardige score in de poule dit weekend.

oh! ik had een movie verwacht. Bij zo'n foto kan ik alles bedenken.

Je had zelfs kunnen zeggen dat je reeds met kegels, fakkels en messen jongleert!
Heb je al een 'flash' gedaan? :)

@Bodo: Volgens mij stond er in mijn Mission Statement iets over jongleren. Geintje, ook dit statement haal ik binnenkort uit het vet. Misschien publiceer ik het hier wel!
@Cyberjunk: Dat heb je verkeerd begrepen. Een Mission Statement is wel degelijk belangrijk. Om daartoe te komen dient men bij zichzelf na te gaan wat men eigenlijk wil. Probleem is alleen de uitwerking. Er dienen allerlei acties aan het Mission Statement gekoppeld te worden. En daar ontbreekt het nogal eens aan...
@Henk: In een gewichtsloze situatie is jongleren wel stukken gemakkelijker!
@Michel: Zonder oefenen gaat weinig goed, de vraag is alleen hoever men door moet gaan met oefenen...
@Paola: Absoluut! Na meer dan tien uur oefenen kan men echter niet meer van een beginner spreken... :-)
@CasasPa: Ik denk dat golf en jongleren wel met elkaar te vergelijken is. Na een paar dagen trainen kent men de beginselen. Met par een baan rondgaan of met zes ballen trucs uithalen is van een ietwat andere dimensie. Ik zie dat je inderdaad de top-5 weer nadert in de voetbalpoule. Dat wordt uitkijken!
@GJ: Binnenkort staan 'chain saws' op het menu. Nu je het zegt, het wordt wel weer tijd voor een nieuwe CasaMovie!

Ik ben meer een man van "Rise to the occasion".
Indien je denkt dat dat iets moeilijk zal gaan of niet gaat lukken maar dat het toch zeer belangrijk is dat het goed gaat zal je zien dat het lukt.
Deze invalshoek werkt zowel voor de fysieke kant als de mentale kant van de mens.

Oefening baart kunst, en kinderen.

denk es aan het yvonne van gennip effect...lang niet meer geschaatst (geoefend) en hoepla 3 medailles.
van basten...zijn 1e jaar bij AC Milaan...vrij lang geblesseerd (niet geoefend) en hoepla de held van het EK in 88.

@Cerito: Haha, rise to the occasion... maar wat dan als de verwachtingen heel hoog gespannen zijn?
(er is natuurlijk altijd nog het blauwe pilletje)
@Agnes: Een waar woord. Gelukkig kunnen we tegenwoordig vrij goed bepalen of we iets langer willen oefenen... ;-)
@Durumkiller: Exactly. Volgens mij zijn dit twee voorbeelden die precies in IJsbrands theorie vallen!

@CasaSpider: kwartjes? Dan toch wel de euro variant mag ik hopen.

Hoe het precies zit weet ik ook niet, maar ik speel gitaar en daar valt het mij ook nogal eens op dat soms, na een tijd niet veel gespeeld te hebben, ik ineens heel leuke dingen doe. Dit is dan echter slechts n uurtje of zo. Daarna gaat het weer minder.
Het heeft iets te maken met het kwijtraken van foute patronen die erin gesleten waren bij het oefenen. Je kijkt er fris tegenaan en daardoor lukken dingen die eerder niet lukten.
Op langere termijn moet je echter wel blijven oefenen.