« Oefening baart kunst? | Main | Inburgeringstest 2005 »

Ik vertrek

De eerste film die ik bewust in de bioscoop heb gezien was Bij de beesten af van Bert Haanstra, in 1972. Dat jaartal wist ik niet meer, ik had stellig de indruk dat het een paar jaar eerder was. Een voor mij enigszins shockerende scene was de geboorte van een mensenkind. Dit werd open en bloot gefilmd hetgeen voor die tijd zeer progressief was.

De film gaat over beesten, over jager en prooi. De beelden waarop leeuwen, tijgers en luipaarden onschuldige kleine gnoetjes, zebra's en gazelles te grazen nemen zijn zeer expliciet.

Samen met het hele publiek had ik medelijden met de slachtoffers en vroeg mij af waarom de filmers doorfilmden. In plaats van in te grijpen in de ongelijke strijd. Later was er een soortgelijk gevoel bij het filmen van de hongersnood in Biafra.

Jan en Saskia Kist vertrekken onvoorbereid naar Spanje. Ik Vertrek registreert.Naar het schijnt hebben steeds meer Nederlanders plannen om te emigreren. Programma's als Het Roer Om, dat ik overigens alleen van horen zeggen ken, en Ik Vertrek spelen hier op in. Inmiddels heb ik twee afleveringen gezien.

Eťn van een Feyenoord-supporter die het in Nederland goed voor elkaar had, maar toch met vrouw en twee kinderen naar Portugal vertrok om daar als Koning van het Graniet uit China geÔmporteerde granieten tafels te verkopen. Aan het eind van de aflevering had ik sterk de indruk dat het gezin spijt had als haren op hun hoofd.

Een tweede aflevering stond op de video. Deze keer waren het Jan en Saskia Krist uit Groningen die met hun negenjarige zoon Duco praktisch onvoorbereid naar Zuid-Spanje afreisden om een nazorghuis voor psychiatrische patienten te beginnen. Een adequate recensie van deze aflevering is hier te vinden.

Vierendertig jaar na Bij de beesten af is daar plotseling hetzelfde gevoel. Moeten de makers van Ik Vertrek niet ingrijpen in plaats van een mooie documentaire te maken?

Don Amaro en Willisha zijn ongeveer anderhalf jaar geleden naar Madeira geŽmigreerd. Uiteraard lopen ook zij tegen de nodige dingen aan, maar het verschil is dat zij wel degelijk goed voorbereid waren. Don Amaro schrijft in zijn post Het Roer Om en Interview dat zij twee maal door een dergelijk programma zijn benaderd en beide keren werden afgekeurd. Juist vanwege de te grote kans op succes.

Jan en Saskia Krist zijn geswitched van psychiatrische patienten naar verhuur van huizen en appartementen. Hun bedrijf heet Rainbow Rentals. Ik ben benieuwd hoe het ze vergaat.

Comments

Ach, goed-nieuws documentaires scoren nu eenmaal slechter. En zo'n Feyenoord supporter (een van een) maakt het allemaal nog wat erger :-))))

Goed nieuws verhalen zouden mensen er juist toe motiveren om ook onvoorbereid te emigreren, ik vind het daarom heel terecht dat men de slecht nieuws programma's een grote plek geven. Ongeacht hoe goed ze zouden scoren, als men meer slecht nieuws programma's ziet, zal men wel twee keer nadenken voordat men zomaar emigreert. Hooguit zou een goed nieuws verhaal mensen kunnen leren hoe ze het wel moeten doen. En Casa, ik dacht dat jij ook niet zoveel had voorbereid voordat jij wegging, toch heb jij een goed leven opgebouwd daar op CuraÁao.

oh ja ik had een aflevering gezien van die mensen uit Groningen. Ik snap niet hoe mensen zo onvoorbereid naar een compleet ander land gaan en meestal kennen ze de taal niet. Maar ja je hebt doorzetters, hopelijk gaat hun rainbow bedrijfje het wel halen. Hoe voorberid was jij Casa toen jij op Curacao kwam wonen? Onschuldig, onervaren of juist niet? hahahahahaa

.. slecht nieuws verkoopt inderdaad nou eenmaal beter .. daar wordt van gesmuld .. kijk maar naar de hype met de soaps .. veel geconcentreerde problemen bij elkaar laten de mensen denken dat ze het toch eigenlijk zo slecht niet voor elkaar hebben .. hoe ongelukkig ze misschien ook zijn .. wat mezelf betreft .. ik ging weg uit Nederland om hele andere redenen en met een ander doel .. ga nu terug om me voor te bereiden op een waarschijnlijk definitieve stap over een aantal jaren .. we'll see want je weet natuurlijk nooit weet hoe de dubbeltjes rollen ..

Je zult altijd mensen hebben die onvoorbereid vertrekken en het redden, mensen die onvoorbereid vertrekken en het niet redden, mensen die voorbereid vertrekken en het niet redden en mensen die voorbereid vertrekken en het redden! Ook hier op Madeira ken ik verhalen van mensen die het niet gered hebben, door verschillende oorzaken. Wij hebben het voordeel dat Don half-Madeirens is (daardoor worden wij meer als remigranten dan immigranten gezien, ja ja, dat geldt ook voor mij hahaha). Geduld is een groot goed, en wij hebben heel veel geluk gehad met het vinden van werk. Nederlanders staat hier goed aangeschreven, zeker nu de twee belangrijkste voetbalteams een NL-trainer hebben!

Tegen die bungalows hoeven ze vast niet zo veel aan te lullen. Lijkt me ook veel relaxter.
Vertrekken uit Nederland moet je denk ik nooit doen als vlucht en dat is wat het bij veel mensen die het niet redden toch is.

ik kan me bij de beesten af wel herrineren, was een harde film en ik nog jong. Goed nieuws is geen nieuws, maar ik ken het dilema wel hoor soms zeg ik tegen gasten met een been dat ze maar niet naar de spook stad moeten gaan want er zijn heel veel trappen , en soms worden ze blij andre keren worden ze heel kwaad dat ik ingrijp

M

O ja, ik heb die recensie over die Groningse familie inmiddels ook gelezen. Uit het verhaal maak ik niet met zoveel woorden op of die familie ook deskundigheid bezit in de omgang met ex psychiatrische patŽnten, maar tussen de regels door lezend, kwam ik tot de conclusie dat ze er dus ECHT niets van afwisten. Als je zoiets wilt opzetten- zelfs als dat in je vaderland is- moet je kennis hebben van de psychiatrie of directeur worden van zo'n woonvorm en je laten begeleiden en adviseren door iemand die de kennis wel heeft. Laat staan wanneer je zoiets wilt doen in welk achterafgebied in het buitenland dan ook. In de recensie las ik ook dat het daar niet van de grond kwam omdat het niet voor niets om ex patiŽnten ging die het zo'n nzorg niet meer nodig zouden hebben. Dat klopt niet. Mensen met een psychiatrisch probleem die pas uit een kliniek komen en officieel genezen zijn verklaard hebben wel degelijk nazorg nodig om niet terug te vallen, geloof dat maar gerust!!! Maar die nazorg moet dan niet afkomstig zijn van dilletanten die toegeven aan een gril. Kende die familie de Spaanse taal wel voldoende? Dat zoontje van die lui is weerloos, inderdaad heb ik met dat joch te doen. Het zou mij niets verbazen als zo'n kind later ook in de psychiatrie terecht zou komen en wiens schuld is dat dan? Van grillige ouders die niet eerst eens even nadenken voordat ze met iets beginnen waarvan ze totaal geen verstand hebben en waar ze de draagwijdte niet van overzien!!

De televisie is het venster op de wereld, of dat zou het moeten zijn.
Daarom heb ik het ook niet zo op showprogramma`s en opsporingen en gedoe.

Documentaires moeten registreren, en absoluut het verhaal niet sturen.

@Bodo: Goed nieuws scoort slechter dat is zeker. Mijn punt is dat het hier vaak normale mensen betreft die het prima voor elkaar hebben in Nederland. Als filmmaker zou ik er toch enige moeite mee hebben om praktisch voor mijn ogen die mensen zichzelf in het ongeluk te zien storten. Ik bedoel, de Tokkies is toch een ander verhaal...
@Cyberjunk: De waarschuwingsfunctie die van dit soort docu's uitgaat is een positief neveneffect, daar heb je gelijk in. De familie Krist sprak misschien twee woorden Spaans. Ik vraag mij af of zij van tevoren nagedacht hadden wie die psychiatrische patienten gaat leveren en wie de nazorg betaalt...
@Tashita & Cyberjunk, over mijn eigen voorbereiding. Een aantal zaken sprak in mijn voordeel. Ik was al op Curacao geweest, ik nam de baan over van een ex-collega en had dus werk. Op Curacao kan men met Nederlands uitstekend uit de voeten, ik sprak dus de taal. Verder had ik geen kinderen en wist ik 100% zeker dat ALS het zou 'mislukken' ik zo weer in Nederland aan de slag kon. Derhalve geef ik mijzelf een 8.5 uit 10 qua voorbereiding... ;-)
@Henk: Ieder 'geval' is anders en zo ook het jouwe. Ook jij hebt niet al je schepen achter je verbrand. Na anderhalf jaar ben je terug in Nederland, een enorme ervaring rijker. Ik vrees dat jij ook niet in aanmerking komt voor 'Ik Vertrek'... :-)
(Alhoewel, met jouw soaps!)
@Willisha: Het feit dat Don half-Madeirens is is een positief punt. Bovendien sprak hij de taal. Daar heb jij enig voordeel bij, maar ik vind het enorm knap hoe jij je op Madeira hebt ingeburgerd. Okay, met dank aan Koeman en Adriaanse... :-)
@Theo: Een waar woord. Sommige mensen ergeren zich aan bepaalde zaken in NL, emigreren en denken een lange neus te kunnen trekken. Helaas is burocratie niet iets typisch Nederlands. Nog afgezien van de andere problemen (id, inschrijven, bankrekening, water & electra, vergunningen etc. etc.)
@Michel: In jouw geval geldt dat des te meer. Immers, als die mensen toch meegaan bederven ze wellicht de excursie van de hele groep. Dat is jouw verantwoordelijkheid...
@Renesmurf: In de natuurkunde geldt dat meten is beÔnvloeden. Wat te denken van een cameraploeg die een groep probleemjongeren volgt op een zaterdagavond. Wellicht slaan een paar van die jongeren een voorbijganger in elkaar, juist omdat de camera erbij is. Dat komt stoer over. Hoe sta jij in een dergelijk geval tegenover registreren en niet sturen?

ik ben het helemaal met de laatste reactie van cyberjunk eens....dat dat nog eens mocht gebeuren he hihi...echt je hebt het heel goed verwoord, dit soort dingen kun je niet zomaar doen, dat is echt te zot voor woorden.... ik kom zelf uit de verstandelijk gehandicaptenzorg en als je soms ziet wat daar voor mensen ingezet worden gaan je haren rechtovereind staan en dan vinden we het gek dat er iemand verdrinkt in bad.... ongelovelijk dat geld hierin zo'n grote rol speelt dat er met mensenlevens gespeeld wordt, zowel als cliŽnt als verzorger....sorry laat me even gaan, het zit me zo hoog he...

En dan nu even waar je log eigenlijk over ging hihi...ik ben het zo met je eens he....het ongelovelijk misbruik wat televisiemakers gebruiken om over de rug van anderen te scoren...nu heb ik het niet over het roer om ofzo, dat zijn mensen die zelf na kunnen denken maar je ziet zo vaak een andere doelgroep die gebruikt wordt om te scoren...