« Woensdag met Diana en Breaking News | Main | CasaMovie: Diana Camina »

We hebben een Missie

Remco Claassen is op het eiland. Dat houdt in dat op diverse plaatsen Mission Statements en jongleerballen uit het vet worden gehaald. Ja, ook ik heb een Mission Statement maar niet paraat. Het staat ergens in een boekje geschreven.

Toch moeten we verder en nu is het de beurt aan ons bedrijf, SQL Integrator. In twee sessies van vier uren maakten we een eerste aanzet. Vorige week vrijdag van 16:00 tot 20:00 was de eerste sessie en donderdagavond op dezelfde tijd de tweede en tevens laatste. Beiden in het Trupial Inn. Opvallend is dat het thuisfront, het mijne dan toch, absoluut niet vindt dat hier sprake is van werk. Misschien dat de aansluitende borrel daar iets mee van doen heeft.

Wat hebben we globaal gedaan? De eerste activiteit bestond uit het definieren van onze stakeholders. Voorbeelden van stakeholders zijn de klant, de leverancier en de werknemers zelf. Per stakeholder schrijft men groepsgewijs een aantal typerende woorden op, woorden die vervolgens in een korte en krachtige zin worden gebruikt als paragraaf van het Mission Statement.

19.07.2007: Remco Claassen legt uit hoe SQL Integrator bij zijn One Year Goals kan komen. Klik voor groter.Of we hier allemaal in (willen) geloven is de vraag. De materie is afkomstig van kopstukken op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling als Stephen Covey. Remco heeft hier een mooie mix van gemaakt en brengt deze overtuigend en met humor. Hij had evengoed cabaretier kunnen worden.

Zelf ben ik ietwat sceptisch maar volgens Remco maken mensen met realiteitszin nooit buitenissige dromen waar. Bovendien, als men niets doet heeft men ook niets. En de sessies zijn zeker niet saai ondanks veel theorie en groepsopdrachten.

Na het formuleren van de Mission Statement paragrafen per stakeholder volgt de stap om een en ander te concretiseren. Dit geschiedt door het bedenken van gedragsregels die voortkomen uit eerdergenoemde paragrafen. Een voorbeeld hiervan is dat als men in het Mission Statement zegt betrouwbaar te zijn voor de klant hier wij komen altijd op tijd en zo niet lichten wij de klant direct in als gedragsregel uit voort kan vloeien.

Gedragsregels zijn belangrijk, immers volgens de theorie van The Circle of Influence heeft men alleen invloed op zijn eigen gedrag. Invloed op anderen is altijd indirect en vindt plaats via het eigen gedrag. Dat kan nog eens van pas komen als men zijn partner wil manipuleren.

Remco gaf als voorbeeld van een gedragsregel dat in een bepaald bedrijf de telefonistes zelf bedachten dat een telefoon maximaal vier keer mocht overgaan voordat er werd opgenomen. Zover ben ik nog lang niet. Als in onze kamer een werknemer er even niet is en zijn telefoon gaat oneindig vaak over wekt dit veel irritatie. "HIJ IS ER NIET!", roep ik dan meestal door de ruimte. Als het gerinkel doorgaat check ik het display van de betreffende telefoon om te achterhalen welke gek zolang een complete kamer van het werk houdt.

Het is duidelijk dat ook bij CasaSpider ruimte is voor groei.

Om acht uur waren we nog lang niet klaar maar begon wel de borrel. Het is de bedoeling dat we zonder Remco het stukje van de gedragsregels afmaken en tevens een aanzet tot de stap die daar weer op volgt, het formuleren van onze One Year Goals. Doen we dat niet is Remco de volgende keer boos op ons. Interessant is om te zien in hoeverre persoonlijke doelstellingen die van het bedrijf al dan niet gaan kruisen.

Na de droge kost is het tijd voor wat beeldmateriaal, om een kleine impressie te geven:

  • Frank en Erwin wachten de Customer op met een glimlach en gebalde vuist.
  • Remco Claassen legt nogmaals uit wat de bedoeling is van deze avond.
  • Richard (speciaal voor de familie Maat in Zeeland), Kees en Vanessa lijken het over het brandblusapparaat te hebben. Maar dat is niet zo.
  • Lahrn is het jongleren niet verleerd, de twee gele lampen hangen gewoon aan het plafond.
  • De afsluitende borrel met spiezen, drank en wederom Richard (rechts) speciaal voor de familie Maat in Zeeland.
  • Remco en Lahrn en rechts van hun een glimp van... Nog een vraag, is Lahrn ontzettend veel aangekomen of is Remco juist afgevallen ten opzichte van 18.02.2005?

Alle posts op het CasaLog met betrekking tot Remco Claassen en Effectief Leiderschap zijn gebundeld in de category Remco Claassen.

Comments

Het is zeker geen droge kost, integendeel, ik vind het juist bijzonder interessant, het is stof om je hersens bij te laten werken. Het is inderdaad niet iets om klakkeloos in te geloven, maar er zit in een heleboel zaken die jij beschrijft minstens wel een kern van waarheid. Waar ik me zeker in kan vinden is in die gedragsregel over betrouwbaarheid naar de klant toe mbt op tijd komen. Waarom neem je trouwens niet even de telefoon op voor een collega uit je kamer als die er even niet is? Dat is collegiaal en je bent meteen van het irritante gerinkel af. Wat jij in zo'n geval doet is volkomen nutteloos.

Mooi dat je nog ruimte voor groei hebt, een mens moet immers wat te wensen houden.
Over groei gesproken, Remco is flink afgevallen.

goedemorgen leuke verrassing kijk altijd er na en dan nu onverwachts foto,s van richard hartelijk bedankt

groetjes fam maat

Familie van Jan Claassen?

Een glimp van...? Van wie? Nou? Vertel?

@Cyberjunk: De cursus van Remco is jou op het lijf geschreven, minus het jongleergedeelte dan (vermoed ik). Er zit zeker veel waars in waar men zijn voordeel mee kan doen. Met betrekking tot mijn telefoongedrag heb je helemaal gelijk. Vandaar dat er nog ruimte is om te groeien en dat is ook best fijn...
@Piet: Ja, als je een Fleischmann treinbaan aanlegt en hij is helemaal af is de lol er snel vanaf. Het bouwen is toch het leukste. Remco is inderdaad flink afgevallen, heb zojuist een foto uit 2005 toegevoegd...
@Carla: Goedemorgen familie Maat. Graag gedaan!
@Boutie: Neen, daarvoor is Remco te soepel in de heupen... :-)
@René: Ja hallo, het CasaLog is geen magnetronmaaltijd! Een beetje zelfinitiatief is wel gewenst. Als je goed kijkt moet je toch kunnen zien van wie dat lange, smalle gezicht is. De familie Maat uit Zeeland heeft hem zo herkend...

Dat een telefoon een beetje snel opgenomen moet worden is hier normaal.
Na een aantal keer floept de voicedinges aan, dus je moet snel zijn.

Overigens nog even de opmerking dat paddestoelen in het bos groeien en wapentuig niet.

Je vermoeden is helemaal juist Casa, jongleren zou ik inderdaad niet kunnen, want motorisch functioneer ik even slecht, (zo niet slechter) als visueel. Je hele betoog getuigt er trouwens van dat je mij inmiddels behoorlijk goed kent.

Shit, moet ik hier ook al nadenken? Het is weekend (en ik ben pas vijf).

CadaSpider heeft een luie inslag? ;)

Pittige reactie voor een vijfjarige...;-)

TJAKKAAAAAA !!!

Luxe hoor ieder jaar effe een update dat moet ik SQL toegeven strakke actie!

@Renesmurf: Mijn eigen telefoon neem ik ook binnen twee keer op. Reden van mijn ergernis is trouwens dat veel mensen tegenwoordig 'on speaker' een nummer draaien. Ze werken dan lekker door en wachten gewoon tot er opgenomen wordt. Zeer irritant. Qua paddestoelen heb je gelijk maar ik had het over Vrijheden...
@Cyberjunk: Sommige dingen liggen meer voor de hand dan andere. Maar het blijft merkwaardig dat men elkaar kan leren kennen zonder de ander ooit gesproken te hebben...
@René & Cyberjunk: In de blogosphere ben je met vijf al bejaard... :-)
@Cinner: Neen, absoluut niet en dat ontken ik ook hevig. Zie het relaas hierboven over mensen die bellen terwijl de hoorn gewoon op de haak blijft liggen...
@Bodo: Was dat niet de concurrentie? (Met de nadruk op was)
@Jannie: Een kwestie van synergie vermoed ik, Remco heeft het goed naar zijn zin op Curacao...

Ik heb ook een missie. En daar heb ik geen bord voor nodig met kinderlijke tekeningen.

Euh dat ontgaat me eigenlijk. Zeker is het irritant als mensen dat doen, maar hoe zie jij dat als de telefoon overgaat?

Eeuhh, tsjakka?

De opmerking over "kinderlijke tekeningen" die Brillie maakt, doet mij er aan denken dat ik toch niet alleen zou "struikelen" over het jongleren waar het die cursus aangaat. Mijn interesse voor de stof is eigenlijk het enige dat me werkelijk op het lijf is geschreven, want inderdaad, die tekeningen daar zou ik op stranden. Die worden toch gemaakt op zo'n flap-over? Ik zou daar vlak voor moeten staan om ze te kunnen zien, voor alle anderen uit de groep, bovendien snap ik meestal niets van schema's en tekeningen. Ik snap alleen mondelinge en tekstgeschreven uitleg en dat is nooit voldoende voor zo'n cursus, ook niet als er NIET gejongleerd zou worden.

@Brillie: Wat eenieder nodig heeft bepaalt hij zelf. Visualiseren met schema's kan hierbij behulpzaam zijn...
@Cinner: Dat kan ik inderdaad niet zien, maar het is tegenwoordig met die moderne toestellen heel gebruikelijk hem op speaker te zetten en dan te bellen. Dat zie ik om mij heen veel gebeuren. Zelf houd ik de hoorn altijd braaf vast en dan hou je het gewoon niet vol de telefoon 40 keer te laten overgaan...
@Lennart: Sommigen weten na verloop van tijd niet meer bij welke goeroe ze nu cursus volgen...
@Cyberjunk: Het visuele aspect is in jouw geval niet goed bruikbaar. Toch blijft er nog genoeg over. De schema's die Remco gebruikt zijn tamelijk eenvoudig, immers ik begreep ze ook!

Ik kan dat echt geen aanwinst vinden, dat geklodder... Natuurlijk mag iedereen dat doen. Dat zal ik ook niet tegen spreken. Maar dit... nou ja, het is ook maar papeir weggooien, stiften leeg maken ed. De natuur wordt niet gespaard.