« Hurricane (!) Emily | Main | Dipje »

Effectief Leiderschap (Terugkomdag)

Om iets voor achten was het niet moeilijk om een parkeerplaats te vinden bij het Plaza hotel (v.d. Valk) in Punda. Later hoorde ik dat de bezettingsgraad momenteel slechts 40% bedraagt, dat verklaart het een en ander.

Ik liep de trap op, passeerde het terras van het restaurant en hoorde achter een dikke bruine deur de vertrouwde klanken van 2 Unlimited: No Limits!

Remco vraagt aan Marlieke wat voor haar belangrijk isRemco Claassen was druk doende de disco-installatie af te stellen. Dat viel nog niet mee, want er zat een irritante brom in.

Het was Terugkomdag van de cursus Effectief Leiderschap (zie mijn verslagen: 1, 2, 3, 4) die wij samen met een aantal collega's van de Nederlandse vestiging in februari van dit jaar hebben gevolgd.

De Nederlandse collega's van toen zijn er nu niet bij op de terugkomdag, dat was wellicht iets te kostbaar. Wel is er een nieuwe lichting gearriveerd die vanaf zondagavond de cursus gaat volgen.

Veel theorie uit februari was (een eind) weggezakt. Niemand had gewerkt aan zijn Mission Statement. De terugkomdag was in ons geval dus hard nodig volgens Remco. Logischerwijs zit hij zo diep in zijn eigen materie dat het hem verbaast dat mensen zonder Mission Statement dit jaar Řberhaupt de Kerst halen.

Als vanouds was Remco's aanpak weer dik in orde. In de ochtend werd oude stof herhaald. Dat gebeurde echter niet door Remco, dat moesten wij zelf doen. Drie groepen kregen ieder twee onderwerpen en moesten de materie opdiepen uit het geheugen, maar vooral uit de oude aantekeningen. Vervolgens diende men zijn onderwerpen aan de groep te presenteren.

Een thema als de Circle of Influence gaat erover dat ieder mens slechts directe invloed heeft op ÚÚn ding: het eigen gedrag. Alle andere zaken als gezondheid, relatie etc. kunnen slechts indirect worden be´nvloed. Door het eigen gedrag.

Karin kan goed overweg met (jongleer)ballenVeel van het aangereikte materiaal is met name bruikbaar bij tegenslag. Hoe staat iemand in het leven als hem iets ergs is overkomen. In sommige gevallen komen hier zaken als wraak en vergeving om de hoek kijken.

In een filmpje zagen we destijds een jonge Afrikaanse voetballer met de naam Stone. Hij was een talent en wilde via het voetbal geld verdienen om zijn familie te kunnen helpen. Tijdens een wedstrijd werd hij echter dermate hard onderuitgehaald (ik weet niet meer of dit misschien zelfs expres gebeurde) dat hij nadien nooit meer kon voetballen. Zelfs lopen ging heel moeizaam.

Stone had de kracht om de dader te vergeven. Vergeving is het opgeven van de hoop op een beter verleden. Ook voor wraakgevoelens was geen plaats. Wraak blijft bij het slachtoffer, de dader drinkt al lang weer zijn pilsje aan de bar. In plaats van verbitterd te raken pakte Stone zijn leven weer op en werd trainer van het voetbalteam.

Tussen de theorie door moesten we regelmatig aan de bak om onze jongleerkunsten te vertonen. Dat had ik al een hele tijd niet meer gedaan. Jongleren is echter net als fietsen, men verleert het niet. Helemaal zeker ben ik niet met betrekking tot deze vergelijking, want ik heb al jaren niet meer gefietst.

's Middags was het tijd om aan onze Mission Statements te werken. Jammer genoeg moest ik tegen half vier de cursus verlaten. Bij UTS staat dit weekend de migratie van het belangrijkste systeem op de planning.

Remco Claassen gebruikt zijn tijd effectief, zoveel is zeker. De terugkomdag was interessant en leuk, maar er diende ook gewerkt te worden. Dat merkte ik wel aan de (lichte) hoofdpijn die avond.

Comments

Ik zou het niet kunen laten om zijn leiderschap op de proef te stellen...

Heel interessant om dit te lezen. Die Stone is bewonderenswaardig. Ik zou niet zo vergevingsgezind kunnen zijn, dat denk ik tenminste. Fietsen is heerlijk hoor Casa, ik zou er, als ik jou was, maar eens aan beginnen. Ik doe het sinds een jaar- weliswaar altijd met iemand anders, een zogeheten voorrijder op een tandem waar ik achterop zit- maar ik trap net zo hard mee en ik voel iedere beweging die de voorrijder ook voelt, het enige verschil is dat ik geen verantwoording draag en niet op het verkeer hoef te letten. Dat zou ik niet kunnen, maar het fietsen zelf is heerlijk. Ik kan het je van harte aanbevelen, tenminste, als er op Curašao sowieso wel eens wordt gefietst, want dat weet ik eerlijk gezegd niet eens.

Iemand vergeven , daar is moed voor nodig.
Enne 2 Unlimeted, dat blijft leuk!

Ik proef een beetje dat de cursus / training er een was zoals zo vele: leuk om mee te doen, maar je doet er zo weinig mee. Gaat de la of de ijskast in. Zonder Mission Statement. Maar voor de trainer / opleidingsinstituut is het altijd lucratief. Ben toch wel benieuwd wat jouw M.S. zou kunnen inhouden. CasasPa.

@Eric: Dat is een mij bekende neiging. Ik ken er ook diverse die door de mand vielen. Remco is is orde, naar mijn oordeel. Maar als je de kans hebt... test him!
@Cyberjunk: Stone is bewonderenswaardig, maar vooral ook slim. Was hij niet vergevingsgezind geweest was hij nu een verbitterd man. Feitelijk is vergeven dus puur eigenbelang. Over het fietsen: Curacao is heet, heuvelachtig, kent geen fietspaden en automobilisten zien fietsers als geiten. Moet ik nog meer zeggen?
@Renesmurf: Ik ga er iets mee doen, met 2 Unlimited...
@CasasPa: Laten we het erop houden dat je er "in the background" wel wat mee doet. De theorie is consistent en goed. Maar je hebt gelijk, de trainer vaart er uiteindelijk het beste bij!

het is absoluut waar.... ik ben een tijdje heel verbitterd geweest over mijn leven.... als die knuppel van een arts beter op had gelet jaren geleden had ik nu niet zo'n ellende gehad... en het is zo waar.....het helpt echt niemand als je zo denkt.....en zeker jezelf niet.....nu ik dat losgelaten heb kan ik er veel beter mee overweg... hoewel ik nog wel eens terugval hoor maar ik laat het niet meer mijn leven beheersen....tot zover paool die teveel prive prijs geeft....*rent snel weg*

Nou wilde ik dat ook net aanstippen ja. Hoe doe je dat als je gezondheid naar de fillistijnen is bivoorbeeld? Of er sowieso veel dingen spelen waar je zelf weinig invloed op kan uitoefenen. Ik heb het nooit zo op dit soort cursussen daarom.

@Paola: Dat het niet gemakkelijk is om die knuppel van een arts te vergeven daar kan ik heel goed inkomen. Toch ken ik weinig mensen met een positievere instelling dan jij. Het resultaat daarvan zie jij zelf regelmatig, denk bijvoorbeeld aan het pakketje dat een aantal mensen voor jou in elkaar hebben gezet. Jij vroeg je af waaraan je dat verdiende... Stel je eens voor dat je jezelf verbitterd had teruggetrokken... op zich niet onbegrijpelijk, maar je gezondheid was daardoor niet beter geworden. En je zou veel steun die je nu (heel terecht!) wel krijgt moeten missen.
Jouw verhaal is ook een mooi verhaal...
@Cinner: In veel opzichten lijkt jouw verhaal op dat van Paola, behalve dan dat er niet een schuldige aan te wijzen is. Jij spuwt af en toe wel je gal (wijdt er zelfs een hele week aan), maar toch doe ook jij je best om positief te blijven. Hoewel het niet altijd meevalt is dat toch echt de enige houding waar je verder mee kunt komen, tenminste dat denk ik ervan... ;-)

Meneer Stone was zo goed in voetballen dat de scouts van internationale topclubs in de rij stonden. Hij werd moedwillig en doelbewust onderuitgehaald. De uitspraak: 'Revenge is drinking poison and hoping the other one dies' is voor mij een reminder om wraak direct van mijn lijstje van mogelijke reacties te schrappen. Hoewel een groot deel van de theorie niet paraat was, zie ik wel degelijk bij een aantal deelnemers aan de eerdere cursus veranderingen. Ook ikzelf merk dat ik wel degelijk aan de slag ben met het bewuster maken van keuzes in mijn leven. Nadat jij vertrok hebben we alsnog gewerkt aan ons mission statement en onze '10 geboden'. Inmiddels heeft elk van de aanwezigen daar tenminste een begin mee gemaakt en hebben we ook geleerd hoe we iemand anders kunnen coachen in het vinden van zijn of haar belangrijkste waardes in het leven en in het verlengde daarvan zijn missie statement. Als je wilt kan ik dat deel wel alsnog aan je overbrengen.

Zijn er nog andere pics? Ik werd door een wederzijdse bekende geattendeerd op het suggestieve onderschrift bij de jongleerfoto. Toch benieuwd ...