« Effectief Leiderschap (3) | Main | Een kado van Lijn »

Effectief Leiderschap (4)

De cursus zit erop. Ben ik nu een ander mens? Neen, ik dacht het niet. Heb alleen vanmorgen een uurtje langer geslapen. De cursus was intensief en duurde gemiddeld zo'n 12 uur per dag inclusief lunch.

In de comments is gevraagd om een inhoudelijke beschrijving. Die is echter moeilijk te geven. Het pakket is zodanig uitgebreid en samengebald dat het teveel is om in een simpele post weer te geven. Een tipje van de sluier dan...

De cursus heet Effectief leiderschap. Leiderschap is heel iets anders dan Management. Dat laatste heeft veel meer te maken met "hoe krijg ik iets op tijd af". Leiderschap gaat over visie, doelen, verandering en hoe dit te bereiken.

  • Mensen willen best veranderen, maar willen niet veranderd worden.
  • Leiderschap = Weten wat je wil + in staat zijn dit te transformeren in voordeel naar anderen.

Woensdag startte het diner om 21:45 uur, na 13.5 uur cursus!Mensen zijn al snel bereid te doen wat jij wilt als er voordeel voor hunzelf in zit. Persoonlijk noem ik dit overigens Met stroop vangt men meer vliegen dan met azijn.

Met de Seven Habits van Stephen Covey als leidraad worden in de cursus diverse levenswijsheden geanalyseerd en van een theoretische basis voorzien. Als men de werking van deze processen goed begrijpt is het eenvoudiger om er grip op te krijgen. Hiervoor dient men zeven nivo's te doorlopen.

Habit #2 luidt als volgt: Begin with the end in mind. Logisch bij automatiseringsprocessen, maar wellicht even nuttig in je eigen leven. Na een diagnose komt men tot een design (Mission Statement) en detailleert dit over vijf deelgebieden: emotional, fysical, social, active en material. Voor elk van deze vijf deelgebieden wordt een lijst gemaakt die uiteindelijk uitmondt in één document: One year goals.

  • Als je niet zelf een goed plan hebt voor de dingen die je echt wilt, word je automatisch ingezet in het plan van anderen.

Habit #3 gaat over het stellen van prioriteiten: Put first things first. Het is het verhaal van de glazen pot waar men grote stenen en kleine steentjes in moet stoppen. De grote stenen zijn belangrijke zaken als aandacht voor je gezin, de essentie van je werk, je hobby's etc. De kleine steentjes zijn zaken die door anderen vaak ongevraagd worden ingebracht en die veel tijd kosten.

Remco (Obi-Wan) en Lahrn (Intercity)Het is zaak om de grote stenen eerst in de glazen pot te stoppen, de kleintjes passen er dan gemakkelijk bij. Doet men het andersom dan blijft een aantal grote stenen buiten de pot. Overigens ken ik deze theorie ook in de vorm van een mopje. Nadat eerst de grote stenen in de pot zijn gelegd en de kleine steentjes daarna de pot hebben gevuld staat er een jongen op in de klas die een blikje bier in de tot de rand gevulde glazen pot leeggooit. Het past er gemakkelijk in, waarop de jongen concludeert: "Voor bier is er altijd tijd!"

Habit #4: Think Win/Win. Dit is geen methode maar een attitude. Van nature zijn mensen Win/Lose ingesteld. Uiteindelijk leidt dat in de meeste gevallen niet tot succes. Stephen Covey legt dit in een optreden uit aan de hand van een armworstel-gevecht. Hij daagt een boom van een kerel uit om met hem te armpje te drukken. Als Covey wint krijgt hij een dubbeltje van de jury, als de ander wint krijgt die een dubbeltje. Elke keer weer. Ze hebben 30 seconden de tijd. In het begin staan beiden te duwen, dan laat Covey gaan. En nog een keer en nog een keer. Totdat de reus het ook doorkrijgt en ze als een dolle stier heen en weer gaan. Op deze wijze winnen beiden meer dubbeltjes met minder inspanning.

Het zijn een paar voorbeelden. Iedere Habit werd uigebreid door Remco Claassen behandeld. Met eigen theorieen, met disco-muziek, met video's, met spelletjes (hoogtepunt: Mijnenspel), met driemaal daags jongleren en met verhalen over zijn eigen leven. Af en toe stond Remco anderhalf tot twee uur achtereen over zichzelf te lullen vertellen, maar geen hond die zich verveelde. Integendeel, behalve trainer is Remco ook een eersteklas entertainer. Dat is meteen ook zijn probleem, want de cursus kan op deze wijze alleen door hemzelf gegeven worden.

Remco (Obi-Wan) en zijn grote vriend Dik (Dildo)Is alles even geweldig? Neen. Zelf ben ik een uitermate nuchter persoon. Het gedeelte over de theorie achter levenswijsheden spreekt mij erg aan, zeker als ik het gevoel heb dat het klopt. Het was voor het eerst dat ik Stephen Covey via DVD in actie zag en dat viel me niets tegen. In Remco's programma zaten twee onderdelen waaraan ik wel heb meegedaan, maar die voor mij persoonlijk niets toevoegden. Iets te hoog geitenwollensokkengehalte zeg maar. Voor mij dan.

Zo ging de laatste middag over luisteren en verschillende luisternivo's. Het allerhoogste nivo van luisteren is empathisch luisteren. Inleven in de ander is hier het adagium. We deden een experiment waarbij een emotionele gebeurtenis van een vrijwilliger (A) zonder woorden aan iemand anders (B) werd gecommuniceerd. De overgeblevenen (C's) moesten na het experiment B interviewen en er zo achterkomen wat A voelde. En waarachtig, bij ons klopte een aantal dingen. Waar sommigen dan over een doorbraak spreken en een unieke ervaring is dit voor mij precies hetzelfde als het interpreteren van een horoscoop: men herkent altijd wel iets. Ik geef toe dat een en ander wellicht wat vaag overkomt, maar het leek me geen goed idee om het hele experiment hier uit te schrijven.

Ik hoop dat men een idee heeft waar de cursus over ging. Zonder terughoudendheid kan ik hem iedereen die daartoe de mogelijkheid heeft aanbevelen.

Om zes uur waren we klaar en vertrokken we met de hele groep naar het kantoor van SQL-Integrator waar een borrel was georganiseerd. Daar bleek Remco ook wel van een biertje te houden. Ik heb van mijn vierde tot mijn 18de in Valkenswaard en Dommelen gewoond. Tijdens de cursus had Remco het af en toe over Valkenswaard gehad, dus ik vroeg hem daarnaar. Blijkt hij al zijn hele leven in Dommelen te wonen en ook zijn vrouw Marita komt er vandaan. Leonoradal, vlakbij mijn ouders. Toeval!

Leuk neveneffect van de cursus was dat wij acht collega's uit Nederland hebben leren kennen. Wellicht zien we ze zondagmiddag nog bij het Happy Hour op Mambo Beach. Een kleine foto-impressie (14 pics) van de borrel is hier te bekijken. Of klik op een van de drie foto's.

Comments

En nu weet ik nog steeds niet wat je mission statement is! Leuke foto's trouwens. Is er nog een inzamelingsactie gehouden om Marco een bezoek aan de kapper te laten brengen?

Covey op deeveedee? Lijkt me een beetje een Dr. Phil-gebeurtenis. Even los van de inhoud vond ik het boek van Covey zelf al bijna niet om door te komen vanwege dat super-Amerikaanse gejuich van hem. Voor mij is het al weer een paar jaartjes geleden, maar ik heb nog steeds veel aan wat ik van Covey heb geleerd. Zolang ik hem maar niet hoef te zien.. denk ik..

off topic: de korte versie van het woord deeveedee wordt door jouw MT geweigerd. Heeft dus niets met taalverbastering te maken..

Interessante kost, maar wel bijzonder ingewikkeld. Te ingewikkeld voor iemand als ik. Alleen dat verhaal over het stellen van prioriteiten aan de hand van die grote en kleine stenen in de pot sprak me aan. In eerste instantie omdat ik de essentie vatte, al had ik dat voorbeeld nog nooit gehoord. Maar ook omdat het voor mij eningszins herkenbaar is. Ik denk overigens dat ik het hele verhaal wel in 1 zin kan samenvatten, men moet het onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken kunnen herkennen en daarmee handelen, anders blijven belangrijke zaken liggen. Dat is ook buiten het bedrijfsleven goed toepasbaar. Voor de rest laat ik het maar aan de mensen over die actief zijn binnen het bedrijfsleven. In elk geval ben ik blij datje hier zoveel van geleerd hebt.

Even off topci, waar ligt Dommelen? Ligt dat bij Valkenswaard in de buurt? Ik weet dacht ik wel ongeveer waar Valkenswaard ligt, volgens mijn totpgrafische idee ligt dat niet zo ver verwijderd van de Belgische grens, in elk geval weet ik zeker dat het in het zuiden van ons kleine landje ligt. Maar van Dommelen heb ik nooit gehoord, dat zal wel een klein gehucht zijn, hetzij in Nederland, hetzij in België.

tell me about it casa...ik heb de zweef Z-opleiding gedaan ;-).... too much van dit soort dingen gedaan..... en toch was het een supertijd :-) dat dan weer wel....

@Piet: Over Mission Statements kunnen we het in april nog hebben, als je hier bent. Veel leuker! Het (in toom houden van het) kapsel van Marco staat waarschijnlijk niet eens in zijn eigen Mission Statement, laat staan in dat van anderen... :-)
@Suffie: Covey is inderdaad superamerikaans, dat ben ik zeker met je eens. Mijn 'truc' om die aversie te overwinnen is de volgende. Ik probeer mij voor te stellen hoe ikzelf datgene wat Covey vertelt aan het publiek zou overbrengen. Op dat moment ziet men (ik in ieder geval) dat Covey op het gebied van woordkeuze, voorbeelden, intonatie en beweging toch echt een hele grote is. Al ziet hij er enigszins uit als ET.
@Cyberjunk: Het kunnen stellen van prioriteiten is een (belangrijk) gedeelte van het programma, maar toch slechts een gedeelte. Gelukkig doen veel mensen veel dingen automatisch al goed. Dommelen is gemeente Valkenswaard, ligt er direct tegenaan. Valkenswaard ligt 10 kilometer ten zuiden van Eindhoven en een kilometer of 6 ten noorden van Achel, Belgische grens.
@Paola: Ik wist het wel... :-) Het zijn leuke cursussen, de volgende mag wat mij betreft wel weer over de techniek gaan (Oracle enzo)... :-)

Het komt op mij over als een hoop geklets.
En als dat interesant is is dat best te doen.
Eindconclusie is vaak: Logisch nadenken, dan kom je al een heel eind.

Amstelbier? Bier uit de Amstel? Hoelang zijn zij niet meer in Nederland geweest?

Grappig verhaal Casa.
Na jouw eerste logs over het onderwerp zag ik op ons intranet dat er in mei een workshop wordt gegeven door Remco Claassen over de 7-habits.
Ik ga me daar voor opgeven, ben benieuwd...:-)
Hou niet van geiten wollen sokken!

@Renesmurf: Er is weer eens geen speld tussen te krijgen bij jouw betoog. Zoals altijd... :-)
@Brillie: Amstelbier wordt als enige bier ter wereld hier gemaakt van zeewater. Vandaar dat je er zo'n dorst van krijgt... ;-)
@Angel: Wees niet bezorgd, het overgrote deel van Remco's programma is niet geitenwollen sokken. Doe hem maar de groeten van Jannie en mij!

Na de laatste 3 berichten vraag ik me af...wat betekent 'effecief' eigenlijk? ;-)

Het doet me toch ietwat aan Ratelband denken, ik hou niet zo van dat groepsoppeppen, in mijn ogen allemaal erg vluchtig. Het zit in je of niet en dat weet je volgens mij zonder training ook wel. Maar het kunnen natuurlijk toch leuke dagen zijn, als je het maar niet al te serieus neemt, datgene eruit haalt wat bij je past en lekker aan kunt zien hoe een ander op zoiets reageert.