« Effectief Leiderschap (2) | Main | Effectief Leiderschap (4) »

Effectief Leiderschap (3)

Veel bedrijven hebben een zogenaamd Mission Statement. Daarin staat kort en bondig de reden van bestaan van zo'n bedrijf. Uitgaand van het Mission Statement worden gedetailleerdere plannen gemaakt waar uiteindelijk concrete doelen voor de korte termijn uit komen rollen.

Remco Claassen is van mening dat ieder mens zijn of haar eigen Mission Statement moet schrijven. Hij was (of deed alsof) onthutst dat niemand van ons een persoonlijk Mission Statement op schrift had staan.

Zoiets werkt onmiddellijk op mijn lachspieren. Dan denk ik aan Lucy's familie in Santo Domingo en stel mij voor... haha. In de pauze kon ik het niet laten, heb het wel geprobeerd, en zei tegen Remco dat dit me een uitgelezen onderwerp leek voor Youp van 't Hek. Voor zijn eindejaarsconference.

Remco lachte en zei dat hij Youp inderdaad een keer als toehoorder heeft gehad en dat dat risicovol is. Zo'n cursus zit natuurlijk boordevol stof waar de draak mee gestoken kan worden.

Ik heb nu een Mission Statement en ben daarmee volgens mij een redelijk unieke Nederlander!

Comments

Mijnheer Van 't Hek heeft anders tegenwoordig ook een mission statement in zijn columns; zoiets als: "het leven is wel leuk".

Eerder was het: "leef je leven als de laatste dag". Of iets dergelijks. Ik word altijd een beetje moe van hem, dus kan het absoluut mis hebben.

Maar dat hele mission statement gedoe komt uit de VS, uit een bedrijfscultuur waar mensen de hele tijd dingen moeten doen waar niemand uit zichzelf aan zou beginnen. Dus dienen die wel kunstmatig opgepept te worden om tot daden te komen. De angst bezweren dat het leven weleens zinloos kan zijn, zeker door te werken in zo'n bedrijf, iets anders is het niet.

Ieder mens moet dus een Mission Statement schrijven, als ik het goed gevat heb moet men de reden van zijn bestaan op schrift stellen en wat hij of zij op korte termijn wil bereiken. Als ik het niet goed heb meegekregen dan merk ik dat wel. In elk geval ben ik benieuwd Casa, wat JOUW Mission Statement is. Uit het commentaar van IJsbrand maak ik op dat dit een korte, kernachtige zin kan zijn die meteen weergeeft hoe men denkt of zou kunnen denken. Als het zo eenvoudig is ga ik ervan uit dat ieder mens, zonder dat zelf te weten, allang een Mission Statement heeft.

La mar horen Casa wat jouw drijveer is. Enjoy life to the fullest? Of zoiets?

mijn mission statement is een mission impossible...heb ik weer *grin* :-)

Ik sluit me bij Henk (ES) aan: is zou wel eens willen weten wat jouw Mission Statement is!

Idem, wat is je mission statement?
Toch niet iets als "de (blog)wereld deelgenoot maken van mijn bestaan"?

Net als zoveel dingen klinken ze best okee, als je geen doel hebt hoe denk je dat ooit te kunnen bereiken (voor je 45e rijk, gelukkig, etc. etc.), maar het is allemaal theorie. Voor sommige mensen kan het een drijfveer zijn. Op mijn werk maak in in de ochtend een lijstje met doelen voor die dag. Dan kan ik lekker strepen en ga ik met een goed gevoel weg als ik die doelen gehaald heb. Maar om nu prive zo'n lijstje te maken (1: S*x, 2: Nog een keer s*x, 3:...)

Toch is het goed om af en toe weer bewust te worden dat het fijn is om gezond te zijn, fijn is om lief te hebben en lief te worden gevonden en dat we gewoon erg rijk zijn...

Ik heb geen mission, hooguit een paar losse wensen zonder planning en ben wel nieuwsgierig naar wat je opgeschreven heb (is stap twee dan een plan maken om het te verwezelijken????)

Henri

Rede van een bedrijf: Geld verdienen, snel en zo veel mogelijk.

Je was al een redelijk unieke Nederlander! Maar welke missie heb je nu?

Mission Statement klinkt als iets maar ik niks mee te maken wil hebben.
We leven omdat we geboren zijn.
En een bedrijf heeft als doel hun spul verkopen.
Simpel.

Ieder bedrijf dat een ander mission statement heeft dan het verrijken van de aandeelhouders lult.

En jij generaliseert Erwin. Bovendien heeft niet ieder bedrijf aandeelhouders, er zijn ook kleinere bedrijven die er geen aandeelhouders op nahouden. Dus als dat soort bedrijven een ander Mission Statement heeft, lult het dan ook?

Ik ben heel benieuwd naar de inhoud, volgende log???

Een mission statement moet kort bondig, maar vooral ook realistisch zijn. Het mijne . . . hhmmmm . . . daar zal ik het eerst eens met de content manager van Serendips (I van InR) over hebben.

leven om te werken of werken om te leven wat is het casa?

Ben heel benieuwd of Casa in zijn ziel laat kijken. Mission Statement (ik wilde het afkorten als MS, maar dat is not done) kun je maken voor een bedrijf of organisatie e.d. Een persoonlijke Mission Statement??? Wij leven niet in gisteren of morgen, maar we leven in het NU en dat leven we zoals het is. Geldt m.i. voor iedereen. CasasPa

@CasaPa: Das een hele goeie en volgens mij de enige echte!

@IJsbrand: Ik ben het niet helemaal met je eens. Wel is het zo (mijns inziens) dat er een soort hype is t.a.v. Mission Statements waarbij de diverse opleidings- en trainingsinstituten achteraf de grote winnaars zijn. Toch kan het wel eens zin hebben om na te denken over wie je bent en wat je wil. Daar volgen acties uit. Een organisatie doet hetzelfde.
@Cyberjunk: Wij moesten de vier voor ons belangrijkste woorden uit een lijst kiezen en deze vier woorden (zelfstandige naamwoorden) gebruiken in een Mission Statement van ten hoogste vier regels. Dat zegt iets over de persoon. Met andere technieken worden hieruit de korte-termijn doelen gedestilleerd. Mijn eigen Mission Statement is nog niet voor publicatie geschik... :-)
@Henk(ES): Dat is meer een slogan dan een Mission Statement, daar moet toch net iets meer instaan. Maar het is best een goeie... :-)
@Paola: Haha, toch denk ik dat juist jij het erg goed met Remco Claassen zou kunnen vinden...
@Henk(USA): Not yet! Maybe later! (dat is hem niet hoor, maar afijn...)
@Angel: Neen, en het is ook niet "Ik blog dus ik besta"... :-)
@Henri: Doelen per dag, opgeschreven op een post-it is niet voldoende. Hoevaak gebeurt het niet dat er aan het eind van de dag nog teveel punten openstaan? Dat komt door het niet stellen van prioriteiten, waardoor anderen ongevraagd beslag op jouw tijd gaan leggen. Jij lijkt mij bij uitstek iemand die iets met een Mission Statement kan, gezien de idealen waar je vaak over schrijft. En tevens het feit dat je er (nog (steeds)) geen invulling aan geeft...
@Brillie: Een heel valide reden! Is continuiteit ook van belang?
@Piet: Dank je! Laten we het begin april maar eens over missies hebben, live en met een biertje erbij... ;-)
@Renesmurf: Ik ben helemaal vergeten om trainer Remco Claassen met jouw uitspraken te confronteren, dat was wel leuk geweest... :-)
@Erwin: Geld of winst is een (belangrijk) onderdeel, maar er is toch echt meer...
@Cyberjunk: Een Mission Statement geldt ook voor een persoon, voor jou dus. Jij ben jouw enige aandeelhouder en ook jij wilt 'winst' maken. Al hoeft winst niet altijd hetzelfde als geld te zijn...
@Madelief: Het volgende log is inmiddels geschreven, graag jouw oordeel!
@RvanInR: Jouw Mission Statement is juist helemaal persoonlijk, dat hoeft I nog geeneens te kennen/lezen! (Mag wel hoor)
@Ennu: Ik kies voor B, maar je werk dient zo te zijn dat het je energie geeft in plaats van kost...
@CasasPa: Ik denk dat je mij wel een beetje kent, ben bepaald geen geitenwollen sok maar veel meer geinteresseerd in hoe processen in elkaar zitten. Voor mij dus geen janksessies. Overigens leven we in het nu, maar de kans is groot dat we er morgen ook nog zijn. Een doel voor ogen houden is dan toch wel belangrijk, met of zonder Mission Statement.
@Henk(ES): Zeker en ook een mooie zin. Maar waarom is er dan zoveel te doen over (bijvoorbeeld) pensioenen?

Mission Statement...dat doet me denken aan http://www.huhcorp.com/