« Met de Spider naar Carré (8) | Main | Exit melktand #3 »

El Sapo El Sapo (15)

1.

Woensdagavond werd de cursus Effectief Leiderschap van Remco Claassen voor de tweede groep SQL Integrator werknemers afgesloten met een borrel. De deelnemers aan de eerste cursus en de terugkomdag waren ook uitgenodigd. Ik heb niet veel foto's gemaakt, het spijtige is echter dat ze allemaal mislukt zijn. Er was (is?) iets met de camera aan de hand. Of ik had een instelling verkeerd staan.

Het mislukken van de foto's is bijzonder jammer. Ik had Marita Stofmeel, de vrouw van Remco, net beloofd dat zij haar tweede stap via CasaSpider richting mondiale roem ging maken. Het toeval wil namelijk dat Marita in het Leonoradal te Dommelen (gemeente Valkenswaard) heeft gewoond en mijn ouders van gezicht kent. Die wonen namelijk om de hoek.

We hebben een tijdje gepraat over mensen uit die tijd en van die plek. Zo vertelde Marita dat mijn ex-buurjongen John V. op de lagere school erg verliefd op haar was. Ook wisten we allebei nog dat Greetje v.d. E. inderdaad getrouwd is met de jongen met de rode haren. Zijn naam zijn we vergeten.

Interessante materie, maar helaas dus geen foto. Wie Marita kent beseft dat dat een gemis is. Volgende keer beter!

2.

Rita Verdonk was in het Vredespaleis om een beeld of buste te onthullen van Nelson Mandela. In haar toespraak meldde Rita dat zijzelf in hoge mate door Nelson Mandela is geïnspireerd.

(... eerbiedige stilte ...)

Antillianen en Surinamers konden hun oren niet geloven en ik ook niet. Als ze nu gezegd had Idi Amin, ja dan wel. Laten we het erop houden dat na de periode Rita Verdonk dringend een Nelson Mandela nodig is om de interraciale verhoudingen weer te normaliseren.

3.

We zitten midden in de vergunningen- en paspoortzaken. Op 4 juli hebben we eindelijk de laatste papieren alsmede een betalingsbewijs voor Lucy en Luchiano's Nederlandse paspoortaanvragen ingeleverd. Volgens de ambtenaar van Kranshi moeten ze nogmaals gecontroleerd worden en gaan dan naar de IND in Nederland. Daar duurt het een jaar en indien onze aanvragen worden gehonoreerd mogen Lucy en Luchiano daana alhier een Nederlands paspoort aanvragen.

Mijn eigen paspoort verloopt volgende week. Zo meteen maak ik een afspraak voor een nieuwe. Vanmorgen waren we al bij Vreemdelingenzaken om Luchiano's verblijfsvergunning te verlengen. Toen we aan kwamen rijden dachten Lucy en ik tegelijk: "Wat vreemd, er staat geen rij buiten."

Dat kwam omdat het buro op vrijdag gesloten is.

Comments

hee grappig. Ik ken de fam.Stofmeel ook wel, maar zo'n naam onthou je ook wel. Volgens mij heeft haar moeder vroeger wel eens mee geholpen met het uitstapje van het kinderkoortje, maar geen idee of Marita of n evt. zusje er ook bij zaten. De man van Greetje is Henk.
Succes met jullie paspoorten. Wanneer ga je ze weer gebruiken om naar Nederland te komen?

Ik dacht eigenlijk dat dit soort cursussen altijd volstrekt nutteloos waren, maar ik zie dat ik mij vergis. Deze was zeer informatief.

God ja...de paspoorten issue...dank je.
Ik moet de mijne ook binnenkort verlengen...
Even wat mensen bellen of ik voor in de rij kan...

1: Als mijn foto`s mislukt zijn zeg ik er niks van, of ik post wat er te posten valt.

2: Verdonk lijkt meer op een strenge dictator dan op een mensenrechtenactivist.

3: Papieren verkrijgen is een sport, en geen simpele.

@Pascale: Ja, grappig he. Nu herinner ik het me weer, Henk heette hij! Als alles goed gaat verwacht ik de paspoorten ergens in 2007. Dan komen we zeker langs!
@Aargh: Zo zie je maar, de informatie zit in een klein hoekje... :-)
@Cerito: Tegenwoordig hoef je niet meer in de rij te staan, je moet een telefonische afspraak maken (433-3123) en dan is het zo gepiept.
@Renesmurf: 1. Bij jou werkt dat goed, maar ik kan gewoon geen onscherpe foto's publishen. 2. Met deze stelling ben ik het eens. 3. Een sport zonder winnaars helaas. Doe mij maar pool-biljart!

Staat genoteerd..dank je...

Identiteitsbewijzen, zoals bij ons in Nederland, zullen in Curaçao waarschijnlijk niet bestaan, waarbij ik jou even buiten beschouwing laat Casa, met jouw specifieke situatie. Maar ik denk dat als je in Curaçao geboren en getogen bent, dus als echte Curaçaoenaar, toch niet aan een identiteitsbewijs kan komen zoals bij ons. Of wel?

Zeer bijzonder dat zelfs bij JOU foto's kunnen mislukken!! Dat zou ik nooit verwacht hebben. Dan moet de camera wel kapot zijn, want JIJ stelt niets verkeerd in, dat kan iedereen overkomen, behalve JOU!!

De wereld wordt steeds kleiner. Ik zal mijn buurvrouw zeggen dat John V. verliefd was op Marita. Over de paspoorten: als ik iets kan doen voor een versnelling dan hoor ik het graag. 2007 is wel erg ver weg. CasasPa

In Suriname werd mij verteld dat Brabanders zich daar erg thuisvoelden vanwege de mentaliteit en de sfeer. Ik weet dat op de Antillen ook veel paters uit het zuiden des lands werken en gewerkt hebben. Is het op de Antillen ook zo dat "zuiderlingen" zich daar meer thuisvoelen?

Je noemt Rita Verdonk, in Nederland is zij de meest populaire minister. Trek zelf je conclusie maar.

vdb.

@ vdb. Ik neem aan dat je laatste opmerking grappig bedoelt is??

@Cerito: Graag gedaan, vergeet niet een recente pasfoto te laten maken... ;-)
@Cyberjunk: Identiteitsbewijzen bestaan hier zeker wel. Het heet "Sedula" en er staat een foto en een uniek nummer op. Wat aardig van je dat je het mislukken van de foto's automatisch aan de camera wijdt. Ergens hoop ik dat je geen gelijk hebt, want dan moet ik hem laten repareren.
@CasasPa: Het is vast groot nieuws voor de buurvrouw... :-) T.z.t. wil ik via de vriendin van Pascale wel eens zien of we de voortgang bij de IND kunnen volgen...
@MJvdBRoek: Ik weet niet of zuiderlingen zich beter thuisvoelen op Curacao, misschien zit er in zuiderlingen een relaxtere levenshouding ingebakken. Ik weet het niet, want ik kom uit Rotterdam. Dat Rita Verdonk de populairste minister is zegt veel over het huidige Nederland. Mijn conclusie is dat men daar niet trots op hoeft te zijn.
@Pascale: Of je het ermee eens bent of niet... het feit ligt er (helaas) wel...

Een Nederlands identiteitsbewijs is, evenals een paspoort en een rijbewijs, een geldige legitimatie. Daarnaast mag men ermee in Europa de grens over, maar niet in de rest van de wereld, met een paspoort kan men overal naar toe. Wat mag en kan er met de Sedula in Curaçao in vergelijking met het paspoort aldaar? Ik bedoel, mag men met de Sedula Curaçao verlaten en zo ja, waarheen mag men dan?

Minister Verdonk is nu aan het stappen. nijmeegse 4-daagse. TV-Gelderland.

Ik reageer ff op cyberjunk zijn vraag over wat je nu eigenlijk met een cedula kan.

Het gaat als volgt:

Je woont op Curacao, je gaat een keer voor een uitstapje naar Colombia, (het eiland verlaat je met je paspoort en je komt met je paspoort Colombia binnen, je gaat een keer een toertje maken en vergeet je paspoort, tijdens de reis in wat bergachtig gebied is er een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personen wagen. Je zit in een bus en staat dan zo'n 5 uur in een file tot er politie komt om de aanrijding af te handelen. je komt dus met je busreisje op een punt dat het donker wordt, midden in de nacht tijdens de busreis naar eindbestemming wordt de bus door Guerillas aangehouden en iedereen moet de bus uit de mannen worden van de vrouwen gescheiden en de mannen volledig gecontroleerd, ik had dus alleen mijn cedula en die werd keurig geaccepteerd door deze heren (ze konden waarschijnlijk niet lezen want ze bleven maar draaien met mijn cedula) maar na een Kalashnikov in mijn rug en een sensueele visitatie van mijn overige delen en wat spaanse assistentie van mijn schoonzusje (die was mee op ons reisje) konden we toch door reizen, zo zie je maar dat onze cedula's toch in iedergeval door de FARC worden erkend. Of we daar blij mee moeten zijn is een tweede.

@Cyberjunk: De Sedula is een geldig reisdocument binnen de Nederlandse Antillen. Als wij naar Sint Maarten willen mogen we ons paspoort dus thuislaten. En het Farc schijnt het ook te accepteren, maar dat probeer ik liever niet uit... :-)
@Hans: Als ze echt meeloopt heb ik daar wel respect voor. Dat doe ik de deelnemers niet na namelijk...
@Ennu: Een mooi verhaal en het ultieme bewijs dat een Sedula een nuttig ding is. Die sensuele visitatie vergeet je volgens mij je leven lang niet mee... ;-)

Grappig verhaal Ennu en bedankt voor de info. Ik ben overigens een vrouw. Dat zeg ik even omdat jij zei dat je reageerde op cyberjunk zijn vraag, dat had dus HAAR vraag moeten zijn. Geen punt hoor, ik leer veel van je, het is gewoon maar even dat je het weet,

Bij een populariteitsonderzoek had Rita Verdonk 28% score als populairste minister. Hoe dat precies tot stand is gekomen weet ik niet, maar het was wel de hoogste score.
Het is maar vanuit welk perspectief je naar haar kijkt. Dat bedoelde ik met "trek zelf maar je conclusie".
Als je last van haar politiek hebt dan vind je haar niet aardig. Als ze in jouw ogen "ongewenst volk" buiten de deur houdt dan vind je haar aardig. Op de Antillen zal ze dus minder populair zijn dan in Nederland. Het zegt ook iets over de sfeer in Nederland t.a.v. immigratie.
Het "aardige" in dat verband is dat veel immigranten op een gegeven moment ook gaan vinden dat er niet meer bij moeten komen omdat dat hen ook benadeeld, immigranten blijken ook niet graag in een buurt met veel immigranten te wonen. Kortom, de mens denkt vooral aan zijn eigenbelang bij zijn oordeel over zaken.

vdb.

Ze loopt niet mee. Ze stapt 's avonds

Ik denk dat vdb met zijn (of haar) laatste bijdrage de spijker op de kop slaat. Ik bewonder de objectiviteit waarmee deze post geschreven is.

@vdb: Dat individuele mensen aan hun persoonlijk belang denken ben ik volledig met je eens. Een gekozen regering kan objectiever naar bepaalde dingen kijken. In de loop der jaren heeft men het zover laten komen m.b.t. immigratie zonder te beseffen dat hier ooit problemen uit zouden voortvloeien. Het gaat echter wel over mensen en bij het oplossen van het ontstane probleem (dat er zeker is!) verwacht ik van een minister van Integratie toch iets andere maatregelen. De kern is de onmacht in het uitvoeren van beleid op straat. De straat is al lang niet meer in Nederlandse handen.
@Hans: Ja, ik zag haar eventjes op het journaal. 's Avonds stappen kan overigens net zo vermoeiend zijn... :-)
@Cyberjunk: Inderdaad een sterke post van vdb, mede daarom een gewaardeerd reageerder. Net als jij trouwens en nogmaals... wellicht ten overvloede... Cyberjunk is een vrouw... :-)

@Casaspider: Wat zijn precies de redenen dat je Verdonk vergelijkt met Idi Amin? Ik lees dat je het niet eens bent met haar maatregelen, maar welke maatregelen bedoel je dan precies?

@NI: Even voor de duidelijkheid, ik heb Rita Verdonk absoluut niet met Idi Amin vergeleken! Wat er staat is dat als Rita Verdonk meent dat zij geinspireerd is door Nelson Mandela, een man die 20 jaar lang in slechte omstandigheden vast heeft gezeten en nadien toch de kracht heeft gehad om werkelijk integrerend bezig te zijn... dan had Rita Verdonk met even veel recht kunnen zeggen geinspireerd te zijn door Idi Amin.
Maatregelen van Verdonk? Belangrijkste vind ik dat een Minister van Integratie daadwerkelijk iets doet aan integratie. Daar heb ik 0,0 procent van gemerkt in het beleid van Rita Verdonk. Maatregelen neemt zij wel. Een greep: buitenlanders moeten in het land van herkomst Nederlands leren en daar examen doen. Het examengeld bedraagt een paar honderd Euro en dat is men (vooralsnog) kwijt als men het examen niet haalt. Criminele Antillianen (met Nederlands paspoort!) moeten teruggestuurd worden naar de Antillen, waar de schaalgrootte kleiner en de problemen stukken groter zijn dan in Nederland. En ga zo maar door. Rationeel zit er wellicht iets in, maar integratie is op deze wijze verder weg dan ooit.
Wellicht kijk ik er gekleurd tegenaan, heb zojuist weer twee uur bij het politieburo gezeten om de verblijfsvergunning van mijn zoon voor de derde keer te verlengen. Mijn vrouw en zoon hebben nog steeds een visum nodig als zij in Nederland op vakantie willen.
Soms ga je wel eens twijfelen of fatsoen afgestraft in plaats van beloond wordt, ja ook door Rita Verdonk. Wat mij betreft dienen de rotte appels (zowel autochtoon als allochtoon) hard aangepakt worden.
Nogmaals, Rita Verdonk is zeker geen Idi Amin, maar komt ook niet in de buurt van Nelson Mandela. Zij bedoelt het vast allemaal goed, maar het ontbreekt haar totaal aan inlevingsvermogen m.b.t. de integratieproblematiek.

Bij Rita Verdonk zijn het nog niet eens de maatregelen die ze in sommige gevallen terecht neemt. Ook ik vind dat Nederland in de afgelopen 30 jaar wat te liberaal was in zijn toelatingsbeleid. Wat me enorm in haar tegenstaat is de arrogantie die in mijn ogen voortkomt uit een onterecht superioriteitsgevoel. Haar houding lijkt een beetje op die van immigratieambtenaren die een immigrant met een hoge universitaire opleiding, die helaas (nog) geen Nederlands spreekt laatdunkend behandelen en er te gemakkelijk vanuit gaan dat elke vluchteling achterlijk is. Verder zitten er in haar beleid elementen (zoals de toelatingsregeling Antillianen maar ook de inburgeringstoetsen), die niet de integratie maar de segregatie bevorderen. De toelatingsregeling voor Antillianen is in mijn ogen zonder enige twijfel discriminerend en vanhieruit onwettig. De Antilliaanse premier IJs heeft in dit kader ooit de jodenster genoemd, Direct stond politiek Nederland op zijn achterste benen. Hoe durfde hij, dit was HEEL iets anders, maar feitelijk maakt het in mijn ogen niet zo heel veel uit. Je maakt onderscheid tussen Nederlanders, in dit geval op basis van hun geboorteplaats. Volgens de nu in de 2e kamer aangenomen regeling zal een verstandelijk gehandicapte Antilliaanse jongere met een beperkte schoolopleiding vanwege de handicap zich niet in Nederland mogen vestigen want zijn opleiding is volgens de wet onvoldoende en hij is niet in staat in zijn eigen levensonderhoud te voorzien. Als iemand mw. Verdonk dit laat weten dan schuift ze dit laconiek terzijde. Zo iemand mag in mijn ogen geen beslissingen nemen die voor landgenoten of uberhaupt voor mensen levensbepalend kunnen zijn. Een populariteit van 25% is natuurlijk ruim onvoldoende. Dat anderen nog lager scoren maakt het er niet beter op.