Main

Voeding & Gezondheid Archives

June 10, 2002

Nancy

Zoals ik zondag al schreef kun je op Curacao de lekkerste Lomitu (ossenhaas) met Batata (patat) krijgen bij Nancy Snack aan de parallelweg van de Santa Rosaweg. De snack dankt zijn naam aan Nancy, de eigenaresse. Nu staat zij eigenlijk nooit meer (?) in haar snack, maar vroeger was zij er altijd. Vroeger waren de openingstijden voor alle snacks van elf uur 's avonds tot een uur of vijf, zes in de morgen. De bezoekers waren uitgeweest en hadden behoorlijk wat bier achter de kiezen. Want juist dan is die combinatie van lomitu, pika, batata en knoflooksaus onweerstaanbaar. Alleen de webmaster van Willemstad.net bestelde consequent erwtensoep.

Nancy, Powered by GatoradeNu gaat het niet om het eten, maar om Nancy. Een heel bijzondere vrouw. Lelijk als de nacht (de tekening flatteert nog enigszins) met een vierkant hoofd en kort zwart haar erop. Ze werkte echter als een paard en had duidelijk de broek aan in de snack. Haar man Fred en een hulpje vlogen in ieder geval voor haar.

Een keer zal ik nooit vergeten. Ik was met ex-collega Cor van D. naar Nancy gegaan, Cor hield er eigenlijk niet zo van, want na zo'n bezoek kreeg hij altijd last van diarree. Zwakke maag zullen we maar zeggen. In die tijd had Nancy altijd een zwart T-shirt aan met de tekst 'Powered by Gatorade'. Nu stond ze met haar (brede) rug naar ons toe. Ze draaide zich om om de bestelling op te nemen en ik zag het gelijk, Nancy is ziek. Het zweet gutste over haar voorhoofd. 'Och, och wat heb ik toch een griep', steunde Nancy. Zij is echter bepaald niet het type om zich ziek te melden. Met haar armen veegde ze het zweet van haar voorhoofd en van onder haar neus, draaide zich om en begon onze ossenhaasjes met haar bezwete handen plat te drukken. Tevens ontsnapten wat rochels. Cor en ik keken elkaar wat angstig aan. We spraken elkaar moed in door te zeggen dat de hete grill de bacterieen wel zou doden.

De lomitu smaakt nog steeds goed bij Nancy, toch mis ik haar persoonlijke aanwezigheid.

June 19, 2002

Sperciebonen met mosterd

Via allerlei zijsprongen, waar ik u verder niet mee zal vermoeien, kwam het volgende verhaal bij mij bovendrijven. Een ex-collega van mij houdt niet van sperciebonen. Toen hij trouwde kwamen er op een zeker moment, zoals het in een goede Hollandse Keuken betaamt, toch sperciebonen op tafel. Mijn collega was toen nog erg verliefd op zijn vrouw. Hij durfde haar daarom niet te vertellen dat hij helemaal niet van sperciebonen hield, ofschoon dat wel het allervieste voedsel was wat hij zich kon voorstellen. En dus at hij de sperciebonen op. Om de vieze smaak weg te nemen, bedekte hij de bonen met een dikke laag mosterd.

Regelmatig stonden er sperciebonen op het menu en iedere keer at de arme man ze op, doordrenkt in mosterd. Jaren later was er een feestelijke gebeurtenis. De vrouw wilde eens lekker koken voor haar man en vroeg hem wat zij moest maken. 'Ah, dat weet ik niet', zei de man. 'Ok, dan maak ik lekker sperciebonen voor je', zei de vrouw. 'Het is nu of nooit', dacht de man en hij zei: 'Nee, alsjeblieft niet, ik hou helemaal niet van sperciebonen!'.
'Hoe kan dat nou?', zei de vrouw, 'dat is je lievelingskostje toch, sperciebonen met mosterd...'
'Ja, die mosterd smeer ik er juist op omdat ik het anders niet door mijn keel krijg!', antwoordde de man.

En daarmee was vele jaren later een misverstand toch nog uit de weg geruimd.

July 26, 2002

Mamajuana

Mamajuana, in ieder geval het lekkerste medicijnIeder land heeft zo zijn eigen gebruiken en eigenaardigheden. Naast de reguliere geneeskunst bestaat er in ieder land ook wel de zogenaamde kruidengeneeskunst. In Nederland hadden we Klazien uit Zalk. Ook in de Dominicaanse Republiek worden aan diverse kruiden bepaalde geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Niets bijzonders dus.

Nu houdt men in de Dominicaanse Republiek erg veel van rum. De twee grote merken zijn Brugal en Barceló, een lachwekkend slechte website overigens.

Feiten op zich zeggen niet veel, het is de combinatie die de maaltijd maakt (©asaSpider, 2002). Dus bedachten de Dominicanen Mamajuana. Je stopt kruiden, wortels en andere zaken in een fles en vult die vervolgens met wijn, anijsdrank en/of rum en klaar is je medicijn! Als de fles leeg is, moet hij weer snel worden aangevuld. Anders drogen de kruiden uit. Voor vrijwel ieder probleem is er wel een Mamajuana.

Lucy's vader houdt erg veel van rum. Hij lijdt echter aan wat kwaaltjes waardoor hij van de dokter een drankverbod opgelegd heeft gekregen. Laatst zag Lucy's nicht hem echter een hele fles Mamajuana opdrinken. 'Hé, je mag toch niet drinken van de dokter!', zei ze tegen hem. Waarop Lucy's vader antwoordde: 'Ja, maar ik ben niet aan het drinken, ik neem alleen mijn medicijn!'.

Wij hebben nu ook zo'n fles en ik moet zeggen, twee, drie van die borrels kikkeren je echt op. Dus het werkt. Vroeger was de zogenaamde dropdrank (Mixtura Resolvens) mijn favoriete medicijn. Dropdrank is een hoestdrank met dropsmaak. Maar deze is nu van de eerste plaats verdrongen door Mamajuana.

August 14, 2002

Kookkunsten

Tussen de middag krijg ik altijd wel iets te eten van Lucy, lekker conventioneel. Meestal maakt zij een lekker soepje met eieren. Soms hebben we blikken Unox-soep in huis, dat vind ik ook wel eens lekker voor de afwisseling. Gisteren was het Unox-dag, tomaten-groentensoep. Tijdens het eten was ik druk aan het internetten. De soep smaakte niet echt vies, maar ook niet zo lekker als ik gedacht had. Wel zaten er verdomd veel gehaktballetjes in.

Toen ik de soep op had, wilde ik gewoontegetrouw nog een kommetje halen. De pan was echter leeg. 'Hoe kan dat nou Lucy, de pan is al leeg!', zei ik tegen mijn echtgenote. 'Ja, ik vond het ook al zo weinig', antwoordde zij. U voelt hem al aankomen, bij de Unox maaltijdsoepen hoeft geen water te worden toegevoegd, bij de normale blikjes wel. Ik had dus een heel blik onverdunde soep gegeten, vandaar die vele gehaktballen. Het drinken van veel water achteraf heeft niet echt meer geholpen.

Nu heb ik een bord nasi voor me.

August 19, 2002

Dieet

Vanaf vandaag ga ik op dieet. Het dieet zal duren tot volgende week maandag. Ik mag gedurende deze week geen chips of patat eten en geen cola drinken. Alcohol mag alleen vanavond en vrijdag tot en met zondag. Sjonge, vier uur geleden ben ik begonnen en ik blaf nu al van de honger. Zojuist sprak ik met een vriendin in Nederland over haar gewicht. Zij is helemaal niet dik, maar wel vier kilo zwaarder dan toen ze op Curacao op vakantie was. Ik heb het dan over maar vier kilootjes, zij vraagt zich meteen af Waarom vraagt hij dat? Stond dat beter?

Zometeen een lading groente kopen, het dieet combineren met gezonde voeding. Zo slaan wij twee vliegen in een klap.

August 27, 2002

Supermarktengids Curacao

Naar welke supermarkten ga ik hier op Curacao? Zaterdags gaan we naar Mangusa, om massaal zaken in te slaan als Spa Blauw, kip en aanverwante artikelen. Naar Centrum Supermarkt Mahaai (er is er ook een in Piscadera) ga ik doordeweeks, voor de tijdschriften en wat extra groenten. Dan is er nog Pita Supermarkt, lekker dichtbij, waar we wel eens een gebraden kip kopen. U bent weer op de hoogte.

Sinds enige tijd promoot Wim van CuraBelgica nog een andere supermarkt. Het betreft hier Vreugdenhill (met één of met twee ellen?). Wat is er nu zo bijzonder aan Vreugdenhill? Een grote liefde die Wim en ik delen is die voor het Belgische Bier. Ik ben niet altijd blij met Wim, zo heeft hij afgelopen vrijdag al het Belgische Bier op Pleincafé Wilhelmina opgedronken. Toen ik zaterdag een Westmalle Dubbel wilde drinken, kregen wij dan ook te horen dat er geen enkel Belgisch Bier meer verkrijgbaar was. Dat was wat minder leuk van Wim. Wèl leuk is dat hij mij wist te vertellen dat ze bij Vreugdenhill Westmalle Dubbel verkopen voor ANG 2,95. Dat is spotgoedkoop, want bij Centrum Supermarkt betaal je ANG 5,75 voor zo'n flesje. Vandaag hebben Lucy en ik bij Vreugdenhill zes flessen ingeslagen, twee zijn er nu op.

Bedankt Wim, ik zou vanavond niet drinken weet je nog! Dit brengt me wel op het vreemde prijzenbeleid alhier. Sommige spullen zijn in de ene supermarkt aanzienlijk duurder dan in de andere en andersom. Hoe bestaat dat nou zo'n verschil: 2,95 versus 5,75, dat is bijna 100 procent! Belangrijk is wel om altijd de uiterste verkoopdatum te checken, maar ook die is bij Vreugdenhill een stuk beter dan bij Centrum. De Westmalle blijft tot 2004 goed. Maar het jaar 2004 gaat niet gehaald worden door deze flesjes...

September 4, 2002

Tomatensoep, Fase 2

Vandaag een minuscuul inkijkje vanuit een simpel organisme, genaamd Man, in de complexe wereld van de Vrouw. Ik zit achter een bord tomatensoep met knoflookgehaktballetjes. Gisteren is Lucy begonnen met een van haar 'experimenten' en dat was ditmaal dus tomatensoep. Gisteren was hij nog niet echt te pruimen, vandaag is het een stukje beter. Lucy garandeerde mij dat ik hem in Fase 5 erg lekker zal vinden. Tot die tijd moet ik Fase 2, 3 en 4 nog slikken.

De kern van bovenstaande alinea is, en ik geef toe dat het er bijzonder moeilijk uit te halen is, dat vrouwen altijd willen experimenteren. Of het nu is met hun kapsel, met de inrichting van het huis, of met het eten, altijd moet er iets veranderen. Mannen zijn conventionele wezens, enigszins zeer bevreesd voor veranderingen. 'Er was nooit iets mis met die soep, ik vond hem altijd lekker, waarom in Godsnaam moet zij hem ineens zo klaarmaken (en verpesten)!'.

Geruime tijd na in productie name van het experiment begint de man er langzaam aan te wennen. En voor hij het weet is het onderdeel geworden van zijn statische, onwrikbare werkelijkheid. Tot het volgende experiment...

October 17, 2002

Twee Tips

Vandaag eens iets anders, geen langdradige verhalen, neen, ditmaal twee nuttige tips. De eerste komt van Henk Rook en gaat over het verrijken van knoflooksaus. In mijn laatste CasaNews Update repte ik over de heerlijke knoflooksaus van Centrum Supermarkt. Natascha had op haar Pool & BBQ Party deze saus flink verrijkt door er twee voeten knoflook aan toe te voegen. Henk deed mij via mail de volgende tip toekomen:

Ik kan me die knoflooksaus van Centrum nog heel goed herinneren. Om het nog lekkerder te maken moet je er, naast de extra teentjes knoflook, eens cream cheese aan toe voegen. Volgens mij hadden wij altijd Philadephia cream cheese. Die is een stuk goedkoper dan Mon Chou.

Nou mensen, probeer het eens. Dan gaan we nu over naar tip nummer twee. Walter van G. is een collega van mij. In de avonduren programmeert hij ook wel eens iets voor het web en het resultaat mag er zijn. Vooral als u van raadsels houdt, moet u zijn site Challenging Logic echt eens bezoeken.

Niet alleen kunt u er diverse raadsels oplossen, in het Engels of het Nederlands, tevens krijgt u een score, zeg maar een punt! En om het helemaal af te maken bestaat er ook nog de mogelijkheid om zelf raadsels te uploaden, eventueel zelfs compleet met een plaatje. Gaat dat zien!

Cream cheese en raadsels, een bijzondere combinatie.

November 21, 2002

Oorzaak & Gevolg

Sinds maandagmiddag voelde ik mij niet zo lekker. Maagklachten en diarree. Bovendien was ik een beetje misselijk. Dat was wel jammer, want eigenlijk zou ik met Pascale en Luc woensdag of donderdag de Christoffelberg beklimmen.

Het vreemde is nu dat als ik mij niet helemaal lekker voel, de belangrijkste database die ik beheer hetzelfde heeft. Niet dat de database de hele dag op het toilet doorbrengt, maar u begrijpt wat ik bedoel. Vandaag voel ik mij weer iets beter, straks voor de zekerheid nog wel een toiletbezoekje afleggen, maar sta dus niet op de Christoffelberg. De database is ook nog niet 100%, maar ziet er een stuk gezonder uit dan gisteren. Met een beetje geluk zijn we er beiden morgen weer helemaal bovenop.

Volgens planning vindt de Christoffel-excursie nu maandag plaats. Dat zal wel moeten, want dinsdag vertrekken Pascale en Luc alweer. En een bezoek aan Curacao zonder Christoffelberg is als een café zonder bier.

Ik ga naar het toilet.

December 30, 2002

Niet nuchter naar de dokter

Vanmorgen stond ik even te praten met wat collega's. Het was ongeveer half elf, toen de deur openging en een vrouw binnenkwam met een Big Mac Menu. Dat was voor collega F. De overigen, inclusief ik, keken verlekkerd naar het eten. 'Goh, je had ook wel aan ons mogen denken', zei collega M. 'Ja, sorry, helemaal vergeten, maar ik moet naar de dokter, onderzoeken laten doen en zo', antwoordde F.

'Wat gek, als je bloed moet laten prikken, dan moet je toch helemaal nuchter zijn', vroeg ik verbaasd. 'Precies!', zei F., 'dat gaat de dokter straks zeggen, dus dan mag ik niet meer eten en daarom moet ik nu snel nog dit Big Mac Menu-tje naar binnen werken'.

Iets zegt mij dat hier iets niet klopt, maar wat dan?

February 5, 2003

Minder en Meer

Ik vind dat ik iets te dik word. Volgens de officiele normen lijd ik aan ernstig overgewicht, maar dat is onzin. Er wordt immers alleen gekeken naar het gewicht in relatie tot de lengte. Breedte en spiermassa worden buiten beschouwing gelaten. Dus daar ga ik al!

Toch mogen er plaatstelijk wel wat kilo's af. Vandaar dat ik sinds gisteren Cola Light drink. Er zijn avonden dat ik zo'n vier glazen Cola drink, zeg maar een liter. Dat zijn zo'n 400 calorieen. Met Cola Light zijn het er minder dan vier, de moeite waard dunkt mij. Jammer is wel dat Cola Light eigenlijk niet te drinken is, het schijnt dat men er aan gaat wennen. Hopelijk gebeurt dat snel.

Gisterenavond heb ik de nijhuis.net website ge-update. Met Cola Light en daarna enige Tequila's. Ik rekende mij al rijk, bijna 400 calorieen bespaard. Zo tegen elf uur kreeg ik echter verschrikkelijke honger en heeft Lucy zes of zeven gevulde eieren voor mij klaargemaakt. Per 100 gram zitten er in een gekookt ei al 147 calorieen, bij een gevuld ei is dat natuurlijk nog veel erger, met al die mayonaise.

Samenvattend kan ik stellen dat ik gisterenavond waarschijnlijk niet dunner ben geworden, maar dat het toch een verstandig besluit was om Cola Light te drinken.

March 17, 2003

Teennagels

Nagels zijn vreemde dingen. Hebben we nagels eigenlijk nog nodig? Ja, ik dacht het wèl. Een vrouw met mooi gelakte nagels ziet er nu eenmaal verzorgder uit.

Vroeger waren gelakte nagels voor mij zelfs een selectie-criterium en dan met name gelakte teennagels. Nederlandse vrouwen besteden daar over het algemeen te weinig aandacht aan. Nu is dat wel enigszins te verklaren doordat dames in Tropische landen vaker in open schoenen lopen en hun tenen dus vaker exhibitioneren.

Maar ik dwaal af. Deze keer wil ik het niet over de esthetische aspecten van de (vrouwen)teennagel hebben, maar over de groeisnelheid. Eigenlijk was het Lucy het eerst opgevallen, teennagels groeien op Curacao een stuk langzamer dan vingernagels.

Ik ben er zelf eens op gaan letten en ik knip mijn vingernagels ongeveer één keer per twee weken. De laatste keer dat ik mijn teennagels heb geknipt kan ik me niet meer herinneren. Ik vermoed zo'n zes weken geleden. Hoe komt dat nou? Ik loop hier veel meer op blote voeten dan in Nederland en ook vaak op het strand in het zand. Zouden de teennagels hierdoor afgeschuurd worden? Als dat zo doorgaat moeten we straks nog naar de hoefsmid.

Nou ja, ik ben er nog niet uit maar vind het verder wel prima. Het is tenslotte een heel gebuk om bij je teennagels te kunnen, dus hoe minder die geknipt moeten worden, des te beter het is.

March 18, 2003

Thee

Als ik keelpijn heb kan ik aan niets anders denken dan aan keelpijn. Ik denk al sinds gisterenavond aan keelpijn. Nu ben ik eigenlijk best een goede huisarts, zeker voor een DBA (Database Administrator). Zo weet ik dat er bij beginnende keelpijn onmiddellijk met zout water gegorgeld dient te worden. Zo vaak mogelijk.

Meestal ontdek ik de keelpijn als ik in bed lig, waarschijnlijk is de keel 's nachts wat droger omdat er niet gepraat wordt. Dan begint de keelpijn. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel 's avonds mijn bed uitkomen om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Of om te gaan gorgelen met zout water.

Toch heb ik het gedaan en toch heb ik nu nog steeds keelpijn. Een van de erge neveneffecten van keelpijn is dat ik heel goed weet dat het niet verstandig is om bij keelpijn koffie met melk en suiker te drinken. Thee is veel beter, maar wel ongelofelijk vies. Als het dan toch moet (theedrinken) neem ik het liefste maar de allervieste thee, zoals kamillethee zonder suiker. Er schijnen mensen te bestaan die dat voor hun lol drinken.

Nu zit ik aan mijn vierde kop Soothing Moments Herbal Tea, Lemon Soother. Cafeïne-vrij uiteraard. Uiteraard! Vanavond ga ik toch maar een fles lekkere rum kopen op voorschrift van Dokter Spider en citroenen. Na een glaasje of vijf daarvan knapt mijn keel vast een stuk op.

Overigens ben ik wel veranderd ten opzichte van vroeger. Waar ik vroeger altijd dacht dat de pijn die ik op dat moment had, de allerergste pijn was, kan ik nu volmondig zeggen dat keelpijn minder erg is dan bijvoorbeeld rugpijn. Tegen rugpijn helpt ook geen rum, vandaar.

About Voeding & Gezondheid

This page contains an archive of all entries posted to blogger in the Voeding & Gezondheid category. They are listed from oldest to newest.

Vergunningen is the previous category.

Vreemd is the next category.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33