Main

Computer & Internet Archives

March 17, 2002

Mijn eerste entry

Hmmm, mijn eerste entry bestaat slechts uit twee links.
Namelijk naar mijn eigen website CasaSpider en die van La Chica Merengue.

Tot zover de eerste entry.

April 18, 2002

Linux en het treetje Amstel

Vandaag is het een lekker druk dagje. Zojuist hebben we Aqualectra's eerste Linux Database Server naar Nieuwe Haven gebracht. Ik ben nu bezig met een proefconversie en zaterdag worden de spullen uit de oude Windows/NT omgeving overgezet naar Oracle 8.1.7 onder Linux. Een grote stap voor Aqualectra Distribution, maar een kleine voor de mensheid.

Tussen de bedrijven door heb ik nog boodschappen gedaan voor Diamond Piet, die morgen met vrouw en kind een week vakantie op Curacao komt vieren. De CasaSpider verheugt zich er al op. De beheerder van het appartementencomplex nam de boodschappen in ontvangst. Toen hij het treetje Amstel zag, zei hij 'O, dat maak ik vanmiddag wel op.'
'Als er morgen maar een treetje koud in de koelkast staat', reageerde de Spider gevat (...). O ja Piet, het is Nescafe geworden, aangezien ik niet wist wat voor type koffiefilter het koffie-apparaat heeft. Hier gebruiken ze namelijk vaak ronde filterzakjes. Het is maar een weet.

Zometeen een Technical Meeting van 'mijn' bedrijf SQL Integrator. Dat begint met lekkere broodjes zalm, vervolgens een uurtje of anderhalf informatie en daarna een borrel, het favoriete onderdeel.

Totzover Linux, Nescafe en de Technical Meeting.

June 9, 2002

Schepen kijken

Dit weekend was er een botenshow, iets van Americas Sail 2002. Vrijdagavond gingen we eens kijken, eerst wat Westmalle Dubbel drinken bij Pleincafe Wilhelmina. Dan zien de scheepjes er gelijk wat interessanter uit. De sfeer was goed in Otrabanda, er waren veel kraampjes en podia waar muziek werd gemaakt. Om een uur of half elf vonden wij het welletjes, Luchiano lag al zowat te slapen. De avond werd afgesloten bij Nancy Snack, alwaar je de lekkerste Lomitu ku Batata (ossenhaas met patat) van Curacao kunt krijgen. Zeker als je de lomito helemaal bedekt met pika (scherp spul) en de batata met knoflooksaus. Een volgende keer meer over Nancy, de attractie.

Zaterdagmiddag togen we opnieuw naar de bootjes. Ditmaal mochten we er ook nog in. Er lag een mooi exemplaar uit Brazilie, de naam is me helaas ontschoten. Al biertjes drinkend wandelden we langs de kade, lekker in het zonnetje. Het laatste schip was van de Nederlandse Marine. Het was niet de Pelikaan van Steefopzee, de broer van Yannah. Maar wel de Hr. Ms. Bloys van Treslong, zo'n naam vergeet je van je leven niet. Dit type schip heeft een helicopter aan boord, maar die was er nu even niet. 'Zeker even boodschappen doen', grapte ik op Seth Gaaikema-nivo. Toen heb ik maar een T-shirt van de Nederlandse Marine aangeschaft.

Uiteindelijk eindigden we bij Pleincafe Wilhelmina. Overigens, voor de lezers die niet bekend zijn met Curacao, er zijn wel degelijk nog meer cafe's op dit eiland! Maar daar werkt dan niet mijn favoriete serveerster, Laura. We zaten lekker aan de Westmalle Triple ditmaal. Toen zag ik mijn huisarts Harry aan een tafeltje zitten. Harry drumt in zijn vrije tijd bij de op Curacao wereldberoemde band Diverse Sauzen, vooral bekend van hun hit Chillen op de Antillen. Nu trad hij op in een gelegenheidsformatie, volgens mij heette het Toon back in August, maar na vier Westmalle Triple sta ik hier niet meer 100% voor in. Wel weet ik nog dat het een driemansgroep was die nummers van Creedence, Jimi Hendrix en dergelijke speelde. En voor een perfect sfeertje zorgde.

Thuisgekomen wilde ik nog wat naar Costa kijken, Lucy zat echter op haar praatstoel dus toen ben ik na een kwartiertje maar het bed ingedoken... :-)

Suffinnetje

Kan het zijn dat Marti de vrouw van Suffie en daarmee dus Suffinnetje is?

Is hij toch niet zo suf!

June 15, 2002

Prijs gewonnen

Met prijsvragen, weddenschappen en wat dies meer zij heb ik altijd pech. Toch ben ik best vaak goedgemutst. Dat heeft te maken met de Harmonie in de Wereld. Ditmaal heb ik echter dubbel pech. Op Spockspot regent het tegenwoordig prijsvragen, zelfs is het fenomeen GastLog Wedstrijd geintroduceerd door T-Jo.

Door meer geluk dan wijsheid (ik was toevallig de eerste die reageerde) heb ik die wedstrijd gewonnen, jazeker! Waarom dan dubbel pech vraagt u zich af? Wel, dan heb ik eindelijk eens een keer gewonnen, kan ik mijn prijs (biertje op de weblogmeeting) niet ophalen. De kosten wegen duidelijk niet tegen de baten op.

Eigenlijk is het zelfs driedubbele pech, want die meeting had ik ook wel willen meemaken. Ben benieuwd naar de verslagen en foto's.

P.S. en op de valreep. Over quizzen en prijzen gesproken, op CuraBelgica kunt u Hoegaerden Bier winnen. Laat die kans niet aan uw neus voorbijgaan!

June 19, 2002

Helpdesk

Afgelopen weekend zijn we bij Aqualectra Distribution gemigreerd van Windows/NT naar Windows/2000. Dat was nog een hele klus. En tot de dag van vandaag regent het dan ook problemen. Op het bijkantoor in Barber had men ook een probleem. Normaliter wordt de eerste lijn afgevangen door onze Helpdesk. Aangezien de Helpdesk overbelast dreigde te raken, dienden andere medewerkers waaronder ikzelf, in te springen.

Is het u wel eens opgevallen dat over andere banen vaak gedacht wordt 'ach, dat is niet zo moeilijk, dat zou ik er zo bij kunnen doen'. Zo'n idee heb ik bijvoorbeeld over Personeelswerk. En over de Helpdesk dacht ik ook een beetje zo. Dat is nu wel anders geworden. Het directe contact met een gebruiker is toch minder gemakkelijk dan interfacen met een Unix-machine. Ik moest er achterkomen of de PC van een medewerkster in Barber onder Windows95 of Windows2000 draaide. Nu is het zo dat de Windows2000 PC's zwarte Dell's zijn en de Windows95 PC's grijze Compaq's. Dat leek niet al te moeilijk. Mevrouw had een zwarte PC en draaide dus onder Windows2000.

Na een tijdje leek het er echter steeds meer op dat zij toch een Windows95 PC had. Ik snapte er niets van. Nogmaals vroeg ik: 'Heeft u echt een zwarte PC?'. En de mevrouw antwoordde: 'Ja hoor, de computer is zwart. Maar de kast is grijs.'
Wat bleek, de monitor was zwart en de systeemkast grijs en dus een Compaq met Windows95.

Achteraf bedacht ik dat ik gewoon had moeten vragen of de desktop groen of blauw was. Alhoewel, als deze mevrouw een wallpaper van de zee had geinstalleerd, zou ze ongetwijfeld zeggen dat ze een zwarte computer met een blauwe desktop heeft...

June 23, 2002

Internet

Generatiekloven, of is het er maar een? Vroeger lachte ik erom. Neen, dat zou mij nooit overkomen, daar was ik te flexibel voor. Deze God zou altijd jong blijven. Nu is dat laatste wel gelukt, ik ben tenslotte nog steeds 29. Maar toch. De techniek ontwikkelt zich steeds sneller, alles wat zojuist uitgevonden is moet alweer veranderen. De kleuters van nu groeien op een heel andere manier op dan de mensen van mijn generatie.

Neem Internet. Ik was bezig met Bulletin Boards, het neusje van de zalm op dat moment. Langzaam groeide het Internet. De verbindingen waren langzaam en ik moest er mee om leren gaan. Mijn zoon Luchiano (4 jaar) heeft daar helemaal geen moeite mee. Hij start de PC op, tikt zelf het password in en start tegenwoordig ook de verbinding naar het Internet op. In zijn belevingswereld is het simpel. Op CD heeft hij een paar spelletjes, maar die kent hij al. Op Internet is veel meer te vinden, dat heeft hij al goed in de gaten. Laatst zat hij een of andere flash-game te spelen, Darts. Er stond een dartboard in een wit Explorer-scherm. Met de muis richtte Luchiano zijn pijlen op het dartboard. Op een bepaald moment miste hij, de pijl bleef hangen in de witte achtergrond. 'Heeeyyyy, ik heb de pijl in Internet geschoten!!!', zei de kleine man. Destructief als kinderen zijn, probeerde hij vervolgens het Internet te vernietigen door het te bestoken met groene pijlen.

Een man waar ik zeker respect voor heb is Gustaaf Leenders van http://wilhelmina.blogspot.com. Een weblog in het seniorenhuis, kom er maar eens op. En waar de jonge(re) webloggers bij bosjes stoppen (Luna, Suffie) of weer beginnen (Vandenb), durf ik er wel een flesje Gorilla op te zetten dat Wilhelmina doorgaat tot hij echt niet meer kan!

Hou jezelf bezig met Google

Juul, bekend deelneemster van allerlei testen, heeft nu zelf een testje ontworpen. Met behulp van Google. Dit is de opdracht:

Zoek op Google op je naam en erachter is, kijk wat er uit komt rollen, post de top 15...

"Peter is"

 • Where Peter is, There is the Church
 • Peter is a Terminally Sad Gear Junkie
 • Peter is used by local authorities, government agencies, Blue Chip companies, retailers, charities ...
 • Peter is co-author (with Louis Rosenfeld) of the best-selling book on the subject
 • Peter is anxious to return to Halifax to begin shooting 17 new episodes the end of May
 • Peter is now pursuing new avenues in his career by composing for dance, theatre and animation
 • Protestant Scholars Agree: Peter is the Rock
 • Peter is now a Visiting Professor of Law
 • 2 Peter is the most difficult. ...
 • Peter is active as a singer, harpsichordist, composer and musicologist
 • 71 Saint Peter is one of the best restaurants in San Jose
 • Peter is currently working on extending the IBM DB2 database product to permit sampling in SQL queries
 • Peter is an editor of the Australasian Journal of Philosophy
 • PETER IS RELEASED FROM PRISON
 • Peter is now producing award-winning children's broadcast programming

Ben ik echt een zojuist vrijgelaten, tot de kerk bekeerde junk? De CasaSpider speelt harp, nu is het afgelopen met die spelletjes!

Andere deelnemers: Uren, Dagen, Nachten.

June 30, 2002

Weblogmeetings

Ik ben jaloers, jawel! In Nederland zoeken de webloggers elkaar steeds vaker op. De ene keer met meer succes dan de andere, maar vooruit. Vandaag vertrekt er een groep bloggers naar Parkpop en een andere groep gaat met zijn achten op een boot, onder aanvoering van Hello Again. En wie weet wat er verder nog ontmoet wordt, zonder logging. Maar dat lijkt welhaast onmogelijk.

Ik heb ook wel eens zin in een meeting. Mijn probleem is dat ik slechts twee medeloggers ken op dit eiland. Mijn buurman en op het werk kamergenoot Wim en mijn andere collega Karin, die overigens vandaag jarig is. Bij deze je eerste felicitatie vanaf een weblog... :-) Leuke mensen, daar niet van, maar het blijft behelpen. Bovendien is het grappige van een meeting dat je juist loggers in het wild ziet, waar je je nog geen voorstelling van had kunnen maken.

Affijn, zometeen maar weer eens richting strand. Zie ik wellicht medelogger Wim op het Happy Hour...

July 28, 2002

Not Hot

Eerst maar eens het op zich leuk bedoelde idee Is my Blog Hot or Not? weggehaald. Het genereert wel wat hits, maar werkt bijzonder onhandig. Je wordt zowat gedwongen te stemmen en dat leidt ertoe dat je de te beoordelen website al snel een 'een' geeft. Dat is tenminste bij mij gebeurd. Bovendien worden alle aangemelde blogs door elkaar getoond, minimaal verwacht ik toch een splitsing op taal. Wat moet een Amerikaan met een Nederlandstalig blog?

Genoeg gezeurd en de link verwijderd.

August 9, 2002

Waar ben ik?

Het is leuk om te weten waar bezoekers van een website vandaan komen, geografisch gezien. Zo heb ik laatst Geobutton op deze site gezet, juist boven het klokje. Op de La Chica Merengue website zag ik in de statistieken plotseling een nieuw land opduiken: Guatemala. Nu zijn op La Chica Merengue leuke dames in bikini te zien. Na zo'n 20 hits uit Guatemala kreeg ik visioenen van een wigwam met ADSL, waar een geile indiaan de hele dag naar onze Mambo-foto's zit te kijken.

Nu internet ik zelf op verschillende manieren. Laatst logde ik in via Curanet, een lokale provider. En wat zag ik in mijn Geobutton? Ik bevond mij klaarblijkelijk in Guatemala! Curanet is van server gewisseld en het zijn gewoon Curacaoenaars die naar de bikini's komen kijken.

Graag ik hoor ik van u of de Geobutton bij u wel de juiste geografische lokatie aangeeft...

August 21, 2002

Stoplichten en de Loglijst

Stel je hebt een drukke kruising, die beveiligd is met stoplichten (ja, ik weet ook wel dat het eigenlijk verkeerslichten zijn). En dat op zekere dag die stoplichten uitvallen. In eerste instantie zou je een chaos verwachten, maar wat gebeurt er? Mensen helpen elkaar, laten een ander eens voorgaan en zo ontstaat er een vloeiende verkeersstroom. Vaak kan men gewoon, nou ja iets langzamer dan normaal, doorrijden en hoeft er niet of nauwelijks gestopt te worden.

Op Curacao hadden we deze situatie bij de ingewikkelde kruising Churchillweg, Rooseveltweg, Jan Noorduynweg. U kent hem vast wel. Daar had op Nieuwjaarsnacht een automobilist de stoplichtregelkast omvergereden. Voordat de benodigde onderdelen op het eiland waren, verstreken toch al gauw drie, vier weken. Zo kon men mooi het gedrag van de automobilisten bestuderen. Waar zij in het begin haast overdreven vriendelijk voor elkaar waren, was daar na twee weken nog maar weinig van over. Steeds minder was men genegen de ander voor te laten gaan. Hierdoor onstond er steeds langduriger oponthoud en begon iedereen weer naar de (werkende) stoplichten te verlangen.

Wat is nu de relatie met de loglijst? Wel, al sla je me dood, ik heb geen idee. De loglijst deed het ruim een dag niet en tot mijn verbazing kreeg ik toch evenveel of zelfs meer hits dan voorheen. Wat zou er gebeuren als de loglijst pak hem beet een maand niet meer ge-update wordt. Ziet u een analogie met de stoplichten, of wellicht een andersom analogie, of iets anders?

August 22, 2002

Atari 800 XL

Vanmorgen heb ik snel twee CD-tjes gecopieerd voor Luchiano. Guus gaat kamperen en Leon de Kameleon of zoiets. Het zijn een soort adventures, waar het kind op van alles en nog wat kan klikken. Er gebeuren dan allemaal grappige dingen. Tussendoor moeten er opgaves gemaakt worden, het leermoment zeg maar. Luchiano is daar best handig in, logisch natuurlijk als je ermee opgroeit.

Dat doet mij even teruggaan in de tijd. Computers waren toen nog geen gemeengoed en zelf had ik geen flauw benul wat bijvoorbeeld programmeren inhield. Het viel ook niet mee om iemand te vinden die dat wel wist. Uiteindelijk wist een jongen op mijn studentenflat te vertellen dat dat nogal ingewikkeld was. Na lang wikken en wegen besloot ik een computer te kopen. Ik moest kiezen tussen een Commodore 64 en een Atari 800 XL. Vraag mij niet waarom, ja zo weinig wist ik toen van computers, maar ik had het idee gelezen te hebben dat de Commodore alleen maar over hoofdletters beschikte. Dat was helemaal niet zo, maar dat dacht ik dus. Daarom kocht ik een Atari 800 XL. Hij kostte 1100 gulden, en er zat verder niets bij. Geen monitor, geen diskdrive, geen cassetterecorder. Ik sloot hem aan op de TV en daar verscheen de Basic-prompt: Ready.

Aangezien ik niets van programmeren wist, tikte ik een listing van een regel of 12 over uit de Atari manual. Toen ik vervolgens run intikte verschenen er op mijn TV-tje zes prachtige massieve cylinders, oplopend in grootte. Ik heb daar zeker een half uur naar zitten kijken, bedenkend hoe het in vredesnaam mogelijk is dat 12 regeltjes tekst zes van dergelijke cylinders op het beeldscherm kunnen toveren.

Tot op de dag van vandaag merk ik dat ik achterloop bij 'jongere' mensen, dingen die zij als vanzelfsprekend beschouwen probeer ik nog steeds te verklaren. Het zal echter niet lang duren of die zogenaamd jongere mensen gaan tegen hetzelfde probleem aanlopen. Gelukkig maar...

September 15, 2002

Weblogmeeting

Zaterdag 14 september vond in Amersfoort een weblogmeeting plaats. Voor alle duidelijkheid, ik was daar niet bij. Ik bedoel, er komen was misschien nog wel gelukt. Maar als iemand als Emiel eerst zijn auto niet kan vinden en later constateert dat hij in een parkeergarage staat die zaterdag om zeven uur dicht gaat tot maandagochtend, tja... En Craftman, die eerst al geleden had onder Emiel's vertraging en later nog een uur extra nodig had om zijn fiets uit de tuin van een vriend te krijgen, tja... Hoe zou ik dan in vredesnaam thuis hebben moeten komen, met een reis van zo'n 8000 kilometer voor de boeg? Dat zou zelfs voor de enige logger waar ik op taxi-gebied nog enig vertrouwen in heb een te grote opgave zijn.

Nee, ik was er dus niet bij, zat thuis gezellig aan de Guiness en Tequila. Toch heb ik me prima geamuseerd met de meeting, want ik ben al ruim een uur de diverse verslagen aan het lezen. Bijzonder leuk was dat er ditmaal een echt goede fotograaf aanwezig was in de persoon van Rood Petje. Als je zijn fotoserie hebt gezien zijn de andere, met respect overigens, overbodig. Rood Petje is ook de enige die iets heel belangrijks doet bij het plaatsen van zijn foto's: namen en commentaar! Een compleet verslag met links kunt u vinden bij Achhetiswat.

Volgende meeting op Curacao?

October 31, 2002

Nerds

Op dit moment zit ik helemaal in de RedHat 8 sferen. Diverse tools en applicaties moeten geÔnstalleerd worden. Er gebeuren altijd rare, onverwachte dingen bij een installatie. Zo werkt het standaard terminal programma Konsole niet goed. Dat had ik nou nog nooit meegemaakt. Het start gewoon op, maar de ingetypte letters worden standaard gescheiden door een spatie. Nu gebruik ik dus Xterm, maar dat is lang niet zo fijn als Konsole.

Nu denkt u misschien dat ik een nerd ben, maar dat bent u mooi zelf! Als ik even een rondkijk in de weblogwereld, dan moet ik met wat natte-vinger-statistiek-werk toch constateren dat het nerd-gehalte veel hoger is dan in de normale wereld. Toch vind ik het een beetje slapjes de laatste tijd, die logwereld. Er wordt minder gepost en minder gereageerd. Ja, een manische nerd als Zijperspace, die post gewoon door in zijn verwoestende, niets ontziende tempo. In het algemeen zie ik toch een tendens en dan vraag ik mij af: 'Hoe komt dat nou?'.

Twee verklaringen heb ik gevonden. De eerste is dat het in Nederland dik herfst is, dat slaat creativiteit dood. Zelf was ik ook altijd veel leuker in de lente. Veel weblogs zijn ook in de lente begonnen. De tweede reden is dat de Moeder aller Nerds tegenwoordig een vaste baan heeft. Zij was toch vaak de spil in vele discussies.

Het zou wellicht ietwat egoistisch zijn om haar te vragen die baan op te zeggen, dus moeten we het over een andere boeg gooien. Hoe gaan we wat peper in de logjes stoppen?

November 8, 2002

One down, a lot to go

Allereerst heet ik vanaf deze plek de bezoekers van Heftklammern hartelijk welkom. De encyclopedisch vastgelegde mooie dames vind u bij La Chica Merengue. Voor de niet Spaanstaligen: klik op La Chica Semana en/of op Chica Archivos.

Vandaag is er iets bijzonders gebeurd. Ik heb een keer gelijk gekregen, iets wat geheel strijdig is met mijn Kassandra-complex Het gelijk kwam dan ook niet uit Nederland, maar uit Engeland. Ik hoorde het op de radio en kreeg het dankzij Diamond Piet ook nog eens toegemaild. Vrouwen kunnen niet parkeren!

Deze stelling, hij ging meer over het achteruitrijden, introduceerde ik op 8 april. Op de kop af een half jaar geleden. Het is niet mijn gewoonte, maar om te voorkomen dat u weer op een link moet klikken, plaats ik de betreffende post hier integraal.

==================================================================
Stelling: de hersens van vrouwen werken anders(om) dan die van mannen.

Vanmorgen bracht ik Luchiano en Willy naar school, hun vakantie was eindelijk afgelopen. Ik parkeerde mijn auto naast een groene Mitsubishi Lancer Stationwagon, eigendom van de vrouw van een collega. De linkerzijkant van deze auto zag er verschrikkelijk uit, het leek wel of die auto een zwaar ongeluk had gehad. Gelukkig kwam Ann de vrouw van die collega er net aan.

'Wat is er met jouw auto gebeurd? Heb je een ongeluk gehad?', vroeg ik.
'Nee, ik ben een paar keer tegen ons hek aangeklapt', antwoordde zij.

Let op, want nu introduceert de CasaSpider de stelling...

Spider: 'Ahaa, dan reed je zeker achteruit!'
Vrouw: 'Ja, hoe weet jij dat?'
Spider: 'Nou dat weet ik, omdat vrouwen een stofje in hun hersens hebben waardoor ze niet weten welke kant ze op moeten sturen bij het achteruit rijden.'
Vrouw: 'Ja, ik moet gaan. Daag!'
Spider: 'Ho ho, ik bedoel het niet slecht, mannen kunnen andere dingen weer niet...'

Maar het was al te laat, de vrouw van de collega stoof achteruit (!) weg.

Nu zijn er inderdaad vrouwen die het achteruitrijden wel beheersen, tuurlijk, er zijn altijd uitzonderingen. Maar in het algemeen geldt toch de stelling, let er maar eens op, dat hoe vrouwelijker de vrouw is, hoe slechter zij achteruit kan rijden.
==================================================================

Twee dingen houden mij nog ietwat bezig. Ten eerste maken vrouwen bij het achteruitrijden volgens mij veel meer brokken dan de genoemde 15%. Ten tweede vraag ik mij of of de knappe koppen in de wereld in staat zijn om ook mijn andere stellingen eens te bewijzen.

November 11, 2002

Stenen tranen

Ik las het eerst bij Sylvia, vorige week vrijdag. De dood gaat je nooit in je koude kleren zitten. Het is een bijzonder proces dat het overlijden van iemand in een van je eigen kringen meer impact heeft, dan als het daarbuiten plaatsvindt.

Johnny Vanzo kende ik niet echt, maar hij was wel een weblogger. Ooit ben ik op zijn site geweest, maar je kunt niet alle logs bijhouden. Wel zag ik regelmatig zijn reacties opduiken en ik moest inwendig vaak lachen om zijn barokke stijl. Ik kan best redelijk Nederlands, maar het doorgronden van Vanzo's zinnen kostte moeite. Wellicht was dat de bedoeling.

Aanvankelijk heetten de reacties op zijn log Stenen tranen, een mooie betiteling. Gisteren realiseerde ik mij ineens dat Vanzo ook bij mij eens heeft gereageerd. Ik had een stukje geschreven over het mooie weer op Curacao, of een Pool Party, dat weet ik niet meer zeker.

Vanzo reageerde met: 'Waarom krijg ik zo vaak zin te emigreren als ik deze site bezoek ?'.
Ik beantwoordde zijn reactie: 'Ha, ha! Vanzo, die opmerking is eigenlijk nog leuker als je hem op een Nederlandse site plaatst... :-) Grapje natuurlijk, wel, laat je inspireren en doe het (emigreren). Ik heb er nooit spijt van gehad...'

Nog diezelfde dag reageerde Vanzo opnieuw:

#3 Oct 17 2002, 05:02 pm

Met het idee loop ik jaren rond, alleen zou niet weten waar ik moest beginnen...

vanzo

Zeker toen ik het nu weer las, vond ik dit antwoord van een ontwapenende eerlijkheid. Iemand die op zoek was, maar net als zoveel anderen niet wist waar te beginnen.

December 2, 2002

WinMX & Curry

Zaterdag schreef ik over het lied La Vaca van La Banda Chula. Staalin was nieuwsgierig en wist het nummer te localiseren met behulp van WinMX.

Als Staalin dat kan, kan ik het ook, dacht ik bij mijzelf en heb WinMX gedownload. Terwijl ik aan het zoeken was naar La Vaca zag ik ineens dat iemand anders mijn Zappa album Roxy & Elsewhere aan het downloaden was van mijn PC. Voor wat hoort wat, zullen we maar zeggen.

Inmiddels heb ik twee versies van La Vaca, een van La Banda Chula en een andere van Mala Fe. Die laatste is zelfs nog iets beter. Denk er wel aan dat het nummer hard afgespeeld moet worden en als het in de auto geschiedt, dat de ramen openstaan. Toehoorders menen dan met een authentieke bewoner van Santo Domingo te maken te hebben.

Even iets heel anders. De Adams Family van Adam Curry en Patricia Paay gaat na BNN en RTL nu door SBS6 uitgezonden worden. Patricia geeft haar uitleg, maar wij weten wel beter, het gaat natuurlijk alleen om geld. In het AD doet Patricia de volgende uitspraak:

"Het wordt volgens mij een groot succes. We hebben echt een hartstikke leuk gezin, met heel veel humor."

Nou, ik heb hier erg om moeten lachen, wel beseffend dat hiermee Patricia's gelijk is aangetoond.

January 15, 2003

50 Miljoen minder

Ik heb niets tegen Chinezen, Chinees eten vind ik zelfs bijzonder lekker. Zeker nadat we ontdekt hebben dat de Chinees vlakbij ons huis toch ook Tjap Tjoy verkoopt.

Maar wat de regering in Peking, Beijing of hoe de hoofdstad tegenwoordig heet, nu heeft bedacht, neen, dat gaat mij te ver. Ik las het in de Telegraaf, in China worden Weblogs geblokkeerd. Eerst dacht ik nog dat er selectief wat anti-communistische weblogs gefilterd zouden worden, niets daarvan, China blokkeert meteen maar het hele blogspot.com domein! En toevallig valt daar ook dit weblog onder.

Concreet betekent dit dat CasaSpider's marktaandeel met 50 miljoen mensen (=internettende Chinezen) is teruggebracht. De reden van deze onzinnige beslissing is dat de duizenden Amerikaanse dagboeken de Chinese jeugd wel eens duidelijk kunnen maken wat ze daar missen.

Het netwerk in China sluit zich, mocht er in Nanking of een andere stad nog access zijn, dan wenst de CasaSpider deze verdwaalde Chinees een hartelijk Ni Hao toe! Wat is er eigenlijk van die aantrekkelijke Chinese Teleac-lerares geworden?

January 16, 2003

Backup

Vandaag hoorde ik iets grappigs op het werk. Nou ja grappig, voor een nerd dan toch. Nu ontken ik zelf met klem een nerd te zijn, maar misschien zijn dat wel de ergsten, wie zal het zeggen. Het ging over backups van computersystemen. Iedere nacht worden de gegevens van alle belangrijke systemen gebackupped naar tape. Dat is heel mooi. Nog mooier is het als in geval van een calamiteit de omgekeerde weg bewandeld kan worden.

En daar zit hem nu de kneep. Veel bedrijven testen de gemaakte backups nooit. Op het moment suprŤme worden vaak schietgebedjes afgevuurd in de hoop dat de backup ook daadwerkelijk weer op het systeem gerestored kan worden. Op zich is het daarom helemaal geen onnozel idee om de backup op gezette tijden te testen.

Het was de uitvoering van de test waar ik wat moeite mee had. Het plan was namelijk om de productie-server gewoon leeg te gooien en dan te proberen om de backup in te lezen. Dat leek mij niet zo handig. Er zijn immers twee mogelijkheden, of de tape kan ingelezen worden en alles gaat goed, of er gaat iets mis en men is zijn productie-omgeving kwijt.

In feite houdt een dergelijke test niets anders in dan een eventuele ramp uit de toekomst geforceerd naar het heden brengen, met exact hetzelfde resultaat. Een ramp uit de toekomst, die theoretisch nooit hoeft plaats te vinden. Neen, dat kan men beter niet doen.

Een collega grapte nog dat het maar goed was dat de bedenker van het idee geen chirurg was geworden. Ondanks dat ik geen nerd ben schieten mij op dit moment geen analogieŽn met het echte leven te binnen, over eventuele rampen uit de toekomst geforceerd naar het heden brengen. Ik hou mij aanbevolen!

January 18, 2003

Vrienden en Internet

Informatie op het Internet verspreidt zich sneller dan water uit een lekkende kraan in de keuken. Zeker als het ietwat ranzige informatie betreft, dat blijkt toch het meeste aan te spreken. Deze behoefte aan ranzige informatie ligt ook ten grondslag aan het feit dat virussen (Kournikova) zich zo snel kunnen verspreiden.

Met zulke vrienden heeft Erik Otten geen vijanden meer nodig!Een jaar of wat geleden vond ik het een leuk verhaal. Een advocaat had een kortstondige relatie met een cliente. Deze vrouw vond de advocaat wel leuk en stuurde hem na een wilde nacht een mailtje, waarin zij haar minnaar prees om zijn bedprestaties. Zoals alle mannen was de advocaat zeer in zijn nopjes met de complimenten, zo zeer dat hij vond dat twee of drie van zijn vrienden ook wel eens mochten weten hoe goed hij in bed was. Dus forwarde hij het mailtje naar deze drie mannen.

Waar de advocaat niet op had gerekend was dat zijn vrienden het mailtje ook weer forwarden en zo ontstond de enige werkende variant van het Pyramide-Spel. In slechts drie dagen tijd was het mailtje in miljoenen mailboxen terechtgekomen. Niet lang daarna zag ook de schrijfster wat er met haar intieme gedachten was gebeurd. De zaak werd hoog opgespeeld en de advocaat dreigde zijn baan te verliezen.

Nog niet zo lang geleden hadden we in Nederland Het Dagboek van Sanne en Lesley. Ik weet niet of de meisjes inmiddels uit hun schuilplaatsen tevoorschijn zijn gekomen. Ook ben ik benieuwd hoe de relatie met hun oude vrienden is.

Over vrienden gesproken, de arme Erik Otten heeft het wel bijzonder slecht getroffen. Zijn vrienden wisten hem te verleiden tot sexuele chat-sessies, waarin zij zich voordeden als een zekere Anna. Zij brachten Erik ertoe om allerlei dingen over zijn sexleven te vertellen en uiteraard moest hij de webcam aansluiten. Ook vroeg Anna hem om naaktfoto's van zijn vriendin en zijn ex op te sturen. Toen had Erik, door zijn vrienden in de Powerpoint Presentatie (!) liefkozend Ottertje genoemd, toch op zijn minst nattigheid moeten voelen.

Op de laatste foto's vertonen de vrienden zichzelf, Lachuuuuuuuuu!

January 29, 2003

Dutch Bloggies 2003

Sinds maart 2002 schrijf ik hier stukjes in mijn weblog. Toen ik eraan begon wist ik het nog niet, maar eigenlijk deed ik het al die tijd alleen maar om mee te kunnen doen aan de Dutch Bloggies 2003!

Nu is het zover, de voorronde is begonnen. Mocht u CasaSpider een nominatie waard vinden, vul dan CasaSpider en http://casaspider.blogspot.com in alle categorieŽn in, ja ook in die van Beste vrouwelijke logster, men kan immers nooit weten. Bovendien moeten volgens de spelregels alle categorieŽn ingevuld zijn. Uiteraard mag u ook andere loggers opgeven, zo ben ik ook wel weer. Klik hier!

Voor de organisatoren van de wedstrijd zit er ook nog een aardige kant aan. Zij mogen de immense hoofdprijs op Curacao komen afleveren, dat is toch wat!

(De Amstel staat koud)

February 6, 2003

Dual Boot

Zelf houd ik er helemaal niet van om allerlei technische verhalen te lezen op weblogs omtrent installaties en upgrades. Ik heb dan het idee dat het middel een doel wordt. Dat doet mij denken aan een voorval jaren geleden. Ik had net mijn eerste auto gekocht en was bij mijn zus Monica op bezoek. Zij had geen rijbewijs en ik probeerde haar de voordelen van een auto uit te leggen.

'Nou, wat is daar nou zo handig aan?', vroeg Monica. Enthousiast begon ik te vertellen: 'Dankzij de auto heb ik vandaag veel dingen gedaan. Zo ben ik vanmorgen bij de garage geweest...'. Op het moment dat deze woorden uit mijn mond rolden, besefte ik dat dit nu niet het beste argument was om een auto te hebben. Dat vond Monica ook niet.

Heel even dan. De ochtend heb ik doorgebracht met het fris installeren van een mooie PC met zowel RedHat Linux als Windows 2000. Dual Boot dus. Wat gaat dat tegenwoordig toch gemakkelijk, en het was nog een Compaq PC ook. Beide Operating Systems ondersteunen ook de Automatic Update via het Internet, ideaal.

Vanmiddag de gewenste applicaties installeren en dan begint mijn weekend. Ja, de CasaSpider heeft de vrijdag maar eens vrijgenomen. 's Morgens wat dingen regelen, met een beetje geluk kom jij ook aan de beurt, Edgar, en 's middags met Lucy en Luchiano naar het strand. Het enige nadeel van een vrije dag is dat men er snel aan went en er meteen weer een wil. Het lijkt wel Cola Light!

February 24, 2003

Dutch Bloggies

De Dutch Bloggies zijn vergeven. Van de tien awards gingen er vijf naar Retecool en drie naar Merel. Tonie en Volkomenkut kregen er ieder ťťn. CasaSpider feliciteert de winnaars bij deze!

Het gebeurt vaak dat na een verkiezing de verliezers en hun fans het niet eens zijn met de uitslag. In het geval van de Bloggies levert dat in de diverse reactie-tools leuke discussies op. Ik lees ze tenminste met plezier.

Nu kan ik het niet laten om mijn visie omtrent dit gebeuren even op te schrijven. Dat is ook erg nuttig, want ik ben een van de weinige loggers die in geen een kliekje zit. Dat zeggen natuurlijk veel meer mensen, maar in mijn geval is dat echt zo. Neem dat maar van mij aan.

Als mensen actief dan wel passief deelnemen aan verkiezingen dienen zij de uitslag te respecteren. De enige reden om een uitslag niet te respecteren is aantoonbare fraude, maar we zitten hier natuurlijk niet in Irak of Zimbabwe. Persoonlijk heb ik vertrouwen in de organisatoren van About:blank.

Met name het feit dat de heer Reet (nice name!) awards wegkaapte in categorieŽn waar hij volgens sommige anderen niets te zoeken had, heeft de gemoederen verhit. Zoals Reet zelf in diverse commentaren aangaf, kan hij daar helemaal niets aan doen. De man heeft nu eenmaal 5000 bezoekers per dag en als die mensen hun stem in iedere categorie aan hem geven, dan is dat zo. Idols en Big Brother trekken waarschijnlijk ook meer stemmen dan een VPRO-programma als Noorderlicht.

Het idee heb ik geleend van Verbal Jam en een beetje aangepast. Laat iedere logger zelf een top drie, vier of vijf maken van zijn favoriete loggers. Belangrijkste verschil met de Dutch Bloggies is dat er een motivatie bij moet staan. In mijn ogen zegt de motivatie namelijk meer dan het aantal stemmen. Zojuist zie ik trouwens dat MijnComputertje me voor is geweest.

Hier volgen de zogenaamde LogSpiders, met de winnaars in alfabetische volgorde:

Charlotte heeft met afstand de beste schrijfstijl. Bovendien heeft zij oog voor detail en humor. Dit levert vrijwel altijd stukjes op, die het waard zijn om ook op papier afgedrukt te worden. Als verbeterpunt wil ik aandragen dat zij het aantal thema's iets kan uitbreiden. Zo'n jonge, leuke vrouw moet er op uit en kan veel meer meemaken!

GeenHeld is een van de eerste loggers die ik las. Maakt meer taal- en spelfouten dan nodig (en dat voor een student Journalistiek), maar is als hij in vorm is erg oorspronkelijk. Jammer genoeg heeft GeenHeld nu niet meer zoveel tijd en dat slaat enigszins neer op zijn log. Vandaar Casa's gratis tip: "GeenHeld, ga weer bij je moeder wonen!".

Nico Dijkshoorn. Kijk, dat bedoel ik nu met boven de partijen staan. Nico Dijkshoorn wordt vaak verguisd, ook ik heb wel eens problemen met zijn uitlatingen. Blijft onverlet dat de heer Dijkshoorn in potentie hilarische stukken kan schrijven en dat ook geregeld doet. Zijn stijl wordt vaak geÔmiteerd, de kunst om grof te schrijven met humor zonder te kwetsen is echter een stuk moeilijker dan menigeen denkt. Dat is meteen de zwakte van Nico, als hij wat minder geÔnspireerd is, slaat die stijl terug, in die zin dat het stukje wŤl grof wordt en zonder humor.

Last but not least is daar Verbal Jam. Net zoals voetballers van elkaar weten wie er goed is en wie wat minder, weet ook VJ dat hij bij de blog-top hoort. Daarom is het denk ik zuur voor hem dat een schrijftechnisch en inhoudelijk minder begaafde logger met vijf prijzen aan de haal gaat. Sterke punten van Verbal Jam zijn de schrijfstijl, alsmede zijn durf om controversiŽle onderwerpen aan te pakken. De website zit boordevol verhalen en informatie, weinigen hebben alle hoeken en gaten ontdekt. Wat ik vreemd vind is dat de Verbal Jam website niet genomineerd is voor de beste layout, in mijn ogen is het namelijk wel de mooiste site: sober, met vele mooie effecten en nog eens snel ook. Mede dankzij Xiffy. Het enige nadeel van Verbal Jam dat ik kan bedenken is dat hij niet tegen zijn verlies kan. Dat gold voor de Dutch Bloggies, enigszins voor de BNN Top40 en zelfs voor de Kamerverkiezingen. Van de andere kant, geen enkele winnaar houdt van verliezen!

Tot zover de uitreiking van de LogSpiders.

February 28, 2003

De reikwijdte van het internet

Wereldwijd wordt er gegokt. Vroeger werd er nog wel eens om vrouwen gedobbeld, tegenwoordig zitten veel van die vrouwen zelf in een Casino achter een of andere gokkast.

Sinds een aantal jaren bestaan de virtuele Casino's, roulette en black-jack op het Internet. Een groot aantal landen heeft strenge regels dienaangaande. Gokken zit echter samen met Sex en Drugs in een segment waar veel geld in kan worden verdiend. De exploitanten zochten derhalve andere wegen om aan hun trekken te komen.

Vele kleine (ei)landjes werden benaderd en onder anderen Curacao hapte toe. Sexlijnen en virtuele Casino's mogen zich hier vestigen. De regering is apetrots op de groei van de E-Commerce alhier, maar heeft nogal veel boter op haar hoofd. Men weet donders goed wat E-Commerce hier inhoudt.

Nederlanders die een Internet Casino wilden openen, konden op Curacao voor een bedrag van 500.000 gulden bij bepaalde mensen (uit Rusland) terecht en kregen een website tot hun beschikking. Dat was snel verdiend voor de exploitant op Curacao en het was blijkbaar ook lucratief voor de Nederlandse Casino-aanbieder. Een voorbeeld van zo'n website is casinolux.com van Universal Amusements NV.

Holland Casino in Nederland wil ook on-line gokspelen aanbieden. Het verstrekken van de betreffende vergunning laat echter lang op zich wachten. In de tussentijd wil men niet dat de concurrentie vanuit Curacao ongehinderd zijn werk kan doen. De rechter heeft Holland Casino in het gelijk gesteld en de aanbieders op Curacao moeten hun software zodanig aanpassen dat de sites ontoegankelijk zijn vanuit Nederland.

Ik voorzie dat er in de nabije toekomst diverse views over het Internet worden gelegd. Informatie is dan alleen nog via die views te ontsluiten. Uiteraard zullen de voorstanders van een Free Internet met tegenmaatregelen komen. Volgens mij is het nu al mogelijk om via een omweg te surfen, zodat niet te achterhalen is dat de surfer in Amsterdam woont. Weer een nieuwe vorm van bewapeningswedloop.

April 4, 2003

Onlogisch Tellen

Sommige dingen die onlogisch zijn kan men toch leren beheersen. Na verloop van tijd weet men niet meer beter. Ik heb dit bijvoorbeeld met Microsoft Outlook. Op het moment dat het niet werkt en ik achter al die tab-bladen de juiste optie probeer te vinden, dan weet ik dat het pakket niet goed in elkaar steekt. Als even later alles het weer vrolijk doet is het geleden leed snel vergeten.

Luchiano (5) kan al best goed tellen. Hij is dol op zijn rekenmachine en wil nu steeds weten welk getal er staat. Ik tik dan bijvoorbeeld een '6' in en dan zegt Luchiano: 'Zes!'. Niet zo moeilijk. Op het moment dat ik een digit toevoeg en er '36' van maak beginnen de problemen. 'Drie-en-zestig!' zegt het jong dan. Ik leg hem uit dat hij rechts moet beginnen met lezen. 'O ja, zes-en-dertig', luidt vervolgens het correcte antwoord.

Wederom voeg ik een digit toe, nu staat er '236'. Tja... Leg nu maar eens uit dat wij Nederlanders in dit geval met de linker-digit beginnen, dan switchen naar de rechter en dat als laatste de middelste aan de beurt is. Volslagen onlogisch toch? Het Spaans is wat dat betreft wel logisch, 36 is daar gewoon treinta y seis.

Kunnen mensen zich relatief snel aan dergelijke onregelmatigheden aanpassen, computers hebben daar meer problemen mee. Ik betaal mijn electriciteits- en waterrekening van Aqualectra per computergestuurde telefoon. Uiteindelijk tik ik het te betalen bedrag in. Het programma aan de andere kant van de lijn herhaalt dit bedrag voor de zekerheid. Als ik 236 gulden moet betalen, spreekt de software dit als volgt uit: 'Tweehonderd Dertig en Zes gulden'.

De programmeur was wellicht een beetje lui, maar logisch is het wel!

About Computer & Internet

This page contains an archive of all entries posted to blogger in the Computer & Internet category. They are listed from oldest to newest.

Chicas is the previous category.

Curacao is the next category.

Many more can be found on the main index page or by looking through the archives.

Powered by
Movable Type 3.33