Main

May 18, 2012

Nog even jarig

Captain's Log, vrijdag 18.05.2012 / 22:15:17 uur. Nog minder dan twee uur te gaan op mijn 35e hexadecimale verjaardag. Ik weet niet of het aan de beursgang van Facebook ligt ter waarde van een kleine 100 miljard euro, maar het aantal felicitaties op Facebook, WhatsApp, Twitter, LinkedIn en de 'oude' SMS is groter dan ooit. Het kost bijna minder tijd om de menigte IRL te ontvangen.

Anderzijds, de berichten uit Curacao, Palma de Mallorca, Overijssel (haha), Zwitserland, de Dominicaanse Republiek, Suriname en wat dies meer zij doen me goed en die mensen waren anders natuurlijk nooit langsgekomen. Tijden veranderen. Op Spotify klinkt de eeuwig jonge Tina Turner met Addicted To Love (Live at Camden Place).

Might as well face it...

March 22, 2012

SQl Server 2012 en een oude jeugdliefde

Afgelopen dinsdag 20 maart 2012 organiseert Microsoft een evenement in de Jaarbeurs te Utrecht getiteld SQL Server Symposium. Om kwart voor acht die ochtend rijd ik in de Brabant Water Citroen DS3 uit Rijen weg. Volgens de TomTom bedraagt de reisduur 50 minuten, uiteindelijk doe ik ruim anderhalf uur over de 66 kilometers. Dan denk je "zo gek is de trein nog niet", maar ja vanmorgen lag het treinverkeer rond Amsterdam compleet stil. Op tijd vertrekken luidt het adagium.

20.03.2012: Microsoft SQL Server 2012 Symposium, Jaarbeurs Utrecht. Astrid Joosten is de Dagvoorzitter en mijn oude jeugdliefde. Klik voor groter.Met de zonnebril op loop ik over de parkeerplaats van het Jaarbeursterrein op zoek naar de Media Plaza in Hal 6. Om half tien begint het evenement en kies ik een mooi plekje uit in de lichte, moderne zaal. Iemand van Microsoft neemt het woord en kondigt de Dagvoorzitter aan.

Het is niemand minder dan Astrid Joosten (website). Geroutineerd innemend opent Astrid het evenement en geeft meteen de Twitter hashtag door: #sql2012nl. Dat we er maar een Twitterfontein van maken.

Dat laat CasaSpider zich geen twee keer zeggen: "Presentatie door mijn oude jeugdliefde (iknietvanhaar) Astrid Joosten". Als zij de eerste spreker op het podium roept, neemt zij zelf plaats op luttele stoelen afstand van de haar onbekende jeugdliefde. Dangerousssss!

Het is een aangename en nuttige dag waarbij het prachtige product Power View een prominente plaats inneemt. We mogen er zelfs hand's on mee stoeien, dat is gewoon Affengeil.

Okay, mensen die meer technische details willen kunnen mij hiervoor benaderen. Maar nu gaat het over Astrid. Aan het eind van de dag neemt zij een aantal tweets door en als laatste leest ze die over mijn oude jeugdliefde voor. Ik geloof dat ze het wel lief vond (iknietvanhaar), haha. Vandaag, donderdag 22 maart 2012, is ze jarig. Astrid, van harte gefeliciteerd en nog vele jaren of in het Spaans: Con cada ao que pasa, te haces ms hermosa. Feliz Cumpleaos.

December 4, 2011

Memories over dertig jaar

Er klinkt een lied op de televisie of was het de radio.

"Eeej! Daar heb ik zoveel herinneringen aan, aan dat lied!", roept Luchiano (14).
Ik trek mijn wenkbrauwen op.
Wat voor herinneringen heb jij dan aan dat lied?", vraag ik benieuwd.
"Groep 8", antwoord Luchiano.
"Groep 8? Jij ging nooit naar de disco ofzo", zeg ik.
"Nee, toen speelde ik de hele tijd RuneScape (Wikipedia) en toen was dit lied z populair", zegt Luchiano.

In mijn fantasie zie ik een aflevering van Memories, over een jaar of dertig.
Mannen en vrouwen op leeftijd die ineens door een lied uit hun jeugd teruggaan in de tijd.
Naar een romantische avond, een zwoele kus.
Dan komt Luchiano in beeld.

"Bij dit nummer moet ik denken aan RuneScape dat ik toen 23 uur per dag speelde en bij dat nummer aan Cross Fire. Dat waren nog eens tijden, man! Ik word er gewoon weer emotioneel van."

Nu ja, ik heb me dit weekend beziggehouden met het platslaan van XML-bestanden.
Ook niet iets waar de rest van de wereld van wakker ligt.
Niet nu, laat staan over dertig jaar.

Bij Memories denk ik trouwens aan Jerney Kaagman (YouTube).

October 19, 2011

Thanks anyway

Ik ben serieus (!) op zoek naar een manier om n Oracle sequence te gebruiken om een attribuut OBJECTID dat in meerdere tabellen voorkomt automatisch te vullen door middel van n trigger. Probleem is dat een trigger gedefinieerd wordt op n tabel.

Tijdens mijn zoektocht stuit ik op een forum met de volgende dialoog waarbij Q staat voor Question en A voor Answer.

Q: "Is there a way to create a trigger that is able to monitor multiple tables?"
A: "I've not seen one. And I don't know why you'd want to do that. What is the requirement you have?"
Q: "Well, the trigger need to be able to monitor multiple tables, but i guess nvm =/ thanks anyway =)"

Nu ja, als iemand mij kan helpen dan hoor ik het graag.
Thanks anyway!

September 23, 2011

Redwood Relatiedag 2011 Voorthuizen

Brabant Water is een gebruiker van Redwood Cronacle, een programma waar men jobs mee kan "schedulen". Een keer per jaar organiseert Redwood (website) een relatiedag en daarvoor zijn de DBA's van Brabant Water uitgenodigd. De andere DBA moest echter naar Parijs en derhalve neemt CasaSpider de honneurs waar.

Lokatie van de relatiedag is conferentiecentrum Edda Huzid in Voorthuizen, in de buurt van Putten en Barneveld. Tussen de 40 en 50 vertegenwoordigers van klanten zijn aanwezig en met sommigen van hen voer ik leuke gesprekken. Met Cor Schipper en zijn collega, beiden van Menzis Enschede, spreek ik vooral over Grolsch. Peter Lengkeek schuift aan, hij is een tijd bij Brabant Water gedetacheerd geweest.

Het ochtendprogramma gaat van start met een aantal sessies, waaronder een van Tijl Vuijk, de President en CEO van Redwood. Ik herinner me hoe de Oracle-groep van de Detam, bestaande uit Bert Nederhoff, Johan Boer, Ronald van Engelen en CasaSpider, ergens in 1994 naar Wijk bij Duurstede reed om kennis te maken met Redwood, dat toen net door Tijl Vuijk was opgericht.

Een andere sessie is in de vorm van een interview gegoten. Drie mannen van de Data Warehouse-groep van het UWV vertellen hoe zij Redwood Cronacle hebben binnengereden en vervolgens met hulp van Redwood consultant Gerald Kruizenga hebben gemplementeerd. Een zekere Ton uit het trio wil vertellen dat het allemaal soepel is verlopen: "Alles ging fluiteloos". Een onbedoelde maar mooie contaminatie.


23.09.2011: Onderdeel van de Redwood Relatiedag in Voorthuizen is een safari in jeeps en Mehari's door de Veluwe. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Tijdens de koffiepauze praat ik met Jos Springveld van Getronics dat nu overgaat naar KPN. Tot mijn verrassing komt hij van de aloude BVG, de bedrijfsvereniging die ergens in 1994, 1995 is gefuseerd met de Detam. We hebben veel gemeenschappelijke kennissen en Jos werkt zelfs nog steeds samen met Jimmy Tan, Ron Elmensdorp en Peter Kokhuis. Grappig.

De lunch nuttig ik aan een tafel met Robeco-medewerkers en daarna begint het middagprogramma. Dat ziet er volgens de agenda als volgt uit: "Start middagprogramma: Safari-Mehari-Tour. De helft van de groep start in de Mehari's, de andere helft in de stoere Jeeps. De deelnemers maken een uitdagende tour over de Veluwe onder begeleiding van onze ervaren instructeurs. Halverwege de tour vindt de wissel plaats. Onderweg komen we een tweetal leuke opdrachten tegen."

Ik zit bij de helft die in de jeeps van het type Daihatsu Feroza van start gaat. Het uitdagende karakter van de tour wordt enigszins teniet gedaan door de mededelingen van de leider. De jeeps zijn door middel van een bout onder het gaspedaal begrensd op 80 kilometer per uur. Staatsbosbeheer staat niet (meer) toe door de bossen te rijden en als klap op de vuurpijl is de 4-wiel aandrijving uitgeschakeld. Toch is het een leuke middag geworden die aan de hand van enige foto's gedocumenteerd is.

 • De parkeerplaats van Edda Huzid, onze groep bevindt zich in een jeep en we hebben uitzicht op de vijf Mehari's.
 • Ex-collega bij Brabant Water Peter Lengkeek heeft er zin in, al ruilt hij de Feroza liever in voor een zweefvliegtuig.
 • Op het zanderige weggetje weten de jeeps zowaar wat stof op te doen waaien, het begint ergens op te lijken.
 • Dit is een van de dorpen in de buurt, ik gok op Speuld maar weet het niet zeker.
 • We moeten geblindoekt een parcours afleggen met de jeeps, eigenlijk is er nauwelijks verschil met zonder blindoek rijden.
 • In een op snelheid begrensde maar desondanks nauwelijks remmende Feroza heeft CasaSpider kennelijk toch plezier, de foto is volgens mij genomen door Gijs van Essent, alle Angaben ohne Gewhr.
 • Ergens bij een open plek in het bos komen we de andere groep tegen. Nu is het onze beurt om in de Mehari's over te stappen.
 • Zij mag ook wel eens op de foto, Sheila Badoux van Redwood is ongeveer de enige vrouw in het gezelschap en zij is de grote organisatrice van het evenement die tevens nog meer foto's heeft gemaakt dan ik.
 • Raadsel: De Mehari's zijn Citrons, uit Frankrijk. Welke typisch Franse opdracht gaan wij uitvoeren tijdens de Mehari-safari?
 • Het is even wennen in een Mehari, met die 2CV-versnelling en het ontbreken van (onder andere) veiligheidsriemen, laat staan airbags.
 • Pech onderweg. Een van de Mehari's is verzopen. Gezien het kenteken is het een tamelijk nieuwe.
 • We zijn allemaal veilig teruggekeerd op de basis. De borrel kan beginnen!

Tot zover deze impressie. Na de Feroza-/Mehari-expierence voelt de Brabant Water Citron DS3 ineens supercomfortabel aan. Het was een in alle opzichten geslaagde relatiedag, alleen is te hopen dat er volgend jaar tenminste een paar dames te ronselen zijn.

O ja, het antwoord op het raadsel!

June 9, 2011

KPN-fail

Over niet al te lange tijd lopen er twee van mijn contracten voor mobiele telefoons af bij Hi/KPN. Een moment om eens te kijken wat voor moois er op de markt is. Nu heb ik een Nokia E75, op zich een aardig toestel maar het heeft een klein display en geen touch-screen. Lange tijd zweefde ik tussen een HTC Desire S en de iPhone 4 16Gb. De iPhone dreigt aan het langste eind te trekken.

In mijn business-model dienen vaste klanten beloond te worden, zo voel ik dat nu eenmaal. De iPhone kost bij T-Mobile eenmalig 189,95 en vervolgens 35,00 per maand. De eerste vier maanden wordt het abonnementsgeld nog kwijtgescholden ook! Snel kijk ik op de website van Hi (ook KPN), daar kost hetzelfde model 149,95 en vervolgens 45,00 per maand. Dan beland ik op de website van KPN, log in en krijg een welkomsboodschap: "Bekijk je persoonlijke aanbieding hier en verleng direct".

Dat belooft wat en ik kan mijn nieuwsgierigheid haast niet bedwingen. Immers, ik ben al vier jaar klant! Krijg ik een iPhone in een gouden doosje? En voor niks, misschien? Helaas is de aanbieding niet helemaal wat ik in gedachten heb. Omdat ik zo'n trouwe klant ben mag ik 299,95 voor het toestel betalen en daarna 45,00 per maand. Nog duurder dan het reguliere aanbod bij Hi (ook KPN). Ik kan het haast niet geloven en bel verbouwereerd 0800-0200804. Een aardige dame staat me te woord.

Als ik haar uitleg wat ik zo vreemd vind aan het "speciale aanbod", is ze het direct met me eens.
"Ja, dat is inderdaad vreemd", zegt ze.
"Of er nog iets te regelen valt?", vraag ik.
"Neen, als dit het aanbod is komt dat waarschijnlijk doordat ze naar uw belgedrag gekeken hebben over de laatste jaren", zegt ze.
"Waarschijnlijk is dat aan de lage kant, vandaar het slechte aanbod", zegt ze.

Mooi is dat!
Ik slaap er nog een nachtje over en stap morgen over naar T-Mobile.
Of zijn er nog andere aspecten?

May 27, 2011

Kleine dingen

Net als ik mij in de DBA-kamer bij Brabant Water aan het voorbereiden ben op een meeting over Microsoft System Center Data Protection Manager (DPM) 2007 om SharePoint databases te managen, komt de organisator van die meeting binnen. De organisator staat bij ons bekend als "De Kest".

De Kest deelt mede dat degene die het DPM-verhaal komt uitleggen ziek is en de meeting derhalve wordt uitgesteld. Na dit slechte nieuws keuvelen we wat over de iPhone en de HTC Desire S. Is het ene toestel voor mannen en het andere voor vrouwen, het ene voor rijk en het andere voor arm? Ik denk dat laatste, immers de iPhone is net iets verfijnder.

"Het zijn van die kleine dingen waarin de iPhone zo fijn werkt", zegt De Kest.
"Wat zijn dat bijvoorbeeld voor kleine dingen?", vraag ik nieuwsgierig.
"Dat is het hem juist, die dingen zijn zo klein dat ik ze niet kan opnoemen", zegt De Kest.

Het doet me denken aan gember.
Jaren geleden nodigde WhatsApp-gebruikster Ingrid Lucardie mij uit om bij haar te komen eten.

"Is er iets dat je niet lust?", vraagt zij.
"Nou nee, ik lust alles. Alleen gember vind ik niet lekker", antwoord ik.
"Oh, maar dat hoort juist in dit (Indische, red.) gerecht", zegt Ingrid ontsteld.
"Maar het is zo weinig dat je er niets van proeft", vervolgt zij.
"Maar waarom doe je het er dan in?", vraag ik wanhopig.

Dat kleine beetje zon waar je al weken lang op wacht
Die uitgestoken hand die je van hen niet had verwacht
Dat kleine bosje bloemen en precies op dat moment
Die onverwachte brief als je alleen of eenzaam bent

't Zijn de kleine dingen die het doen die het doen
't Zijn de kleine dingen die het doen
't Zijn de kleine dingen die het doen die het doen
't Zijn de kleine dingen die het doen

Met dank aan Saskia, Serge, Ingrid en De Kest.

May 20, 2011

Social Klove

Vroeger en dan praat ik over de tijd van voor 1 januari 2011 reed ik dagelijks, tenminste op werkdagen, met de auto van en naar mijn werk. De radio stond afgestemd op 3FM met 's morgens Giel en 's middags Coen en Sander. Toen vond ik dat okay, schoot regelmatig in de lach en werd zo nu en dan geattendeerd op een puik muziekstukje.

Een fascinerend proces, destijds dacht ik dat het gewoon niet beter kon. Maar nu weet ik beter! Sterker nog, ik durf hier de stelling te poneren dat mensen die met het Openbaar Vervoer reizen binnen afzienbare tijd stukken slimmer zijn dan de rest. Hoe komt dit? Dat komt zo, wij OV-reizigers nemen veel meer informatie tot ons.

Was treinreizen in de vorige eeuw een bezigheid waarbij men wat uit het raam keek of sliep, tegenwoordig lees ik eerst een gratis krant, check daarna mijn Twitter en Facebook, lees mijn RSS-feeds en ben zo helemaal bij als de trein na een half uurtje in 's-Hertogenbosch stopt. Hoeveel informatie en genegenheid van digitale vrienden krijg je zo in de schoot geworpen op jaarbasis? Nog even en er ontstaat een sociale kloof tussen OV-reizigers en gewone mensen, let op mijn woorden.

Laatst zat ik als eerste in een treincompartiment voor vier personen. Twee meisjes kwamen tegenover mij zitten. "Oeh, ik hoop wel dat we vooruit rijden, anders word ik misselijk. Kijk, daar staat de trein naar Eindhoven, dus die rijdt die kant op. Dan rijdt deze dus de andere kant op. Kom, we gaan ergens anders zitten." Behulpzaam greep ik in: "Nee hoor, deze trein rijdt voor jullie juist de goede kant op." Ze bleven zitten.

Het waren vrolijke meisjes. Eentje haalde een iPod uit haar tas en even later hadden ze allebei n oordopje in hun oor, de een in haar rechter en de ander in haar linker. Het witte snoer verbond hun hoofden. Ze lachten en keken elkaar instemmend aan als er een leuk stukje klonk. Het zag er grappig uit en ik moest me bedwingen ze niet te vragen of ik er een foto van mocht maken. Van de andere kant, ik had enig krediet opgebouwd door ze te vertellen welke kant de trein op ging. Ik heb het ze niet gevraagd.

Bij Brabant Water zitten we tegenwoordig bijna met zijn allen op Yammer, een soort van kruising tussen Facebook en Twitter. Die kan ik voortaan in de trein ook raadplegen. Er is alleen geen app voor mijn Nokia. Dat is wel een beetje yammer.

March 25, 2011

Casa Match Index (CMI)

Geld, het gaat altijd over geld. Grote getallen zijn voor mensen feitelijk niet te bevatten, neem nu de omvang van de ramp in Japan uitgedrukt in geld: 200 miljard euro. Van de andere kant, het overeind houden van de euro gaat Nederland 50 miljard euro kosten. Dat is alleen Nederland nog maar, hoeveel kost het in stand houden van onze munt in totaal? Het is niet te bevatten.

Al voor de begrafenis van Elizabeth Taylor ruzin de erfgenamen om het geld, ook de dagboeken zijn belangrijker qua inkomsten dan inhoud. Kostbaarder dan geld is tijd, al kan in zeker opzicht ook tijd in geld uitgedrukt worden. Geld heb ik niet veel en tijd nog minder.

's Avonds zit ik met mijn hoofd in een computerprogramma (Python) dat de relatie van mensen uitdrukt in een cijfer, gebaseerd op de conventionele en Chinese horoscoop. Interessante shizzle? Laat in de comments twee geboortedatums achter en ik calculeer de Casa Match Index (CMI).

March 9, 2011

Spotify.com

Het was een tip van mijn zwager Luuk uit Borkel, maar een goede tip geeft men graag door. Komtie: spotify.com! Wat is Spotify? Wikipedia zegt er het volgende over (bron):

Spotify is een Zweeds bedrijf, opgericht in 2006 dat muziek als stream aanbiedt. De gebruiker kan uit een database van miljoenen nummers bepalen welke muziek hij wil luisteren. Om opbrengsten te genereren wordt de uitzending door reclame onderbroken, maar tegen betaling is dit afkoopbaar. De dienst wordt gezien als alternatief voor iTunes.
Spotify is opgericht door Daniel Ek en Mark Lorentzon in April 2006. De naam "Spotify" is ontstaan uit de twee woorden Spot en Identify. Hiermee wil het bedrijf zeggen dat je het nummer dat je allang vergeten was, spot, identificeert. Dan kun je weer van dat ene nummer genieten. Hun motto toen ze begonnen waren, is dat iedereen straks alle nummers kan beluisteren. Het bedrijf heeft nu ruim 200 werknemers (NRC, 6 november 2010) en hun applicatie is sinds 18 mei 2010 in Nederland beschikbaar.

Installeren is een fluitje van een cent en voor alle duidelijkheid, het is gratis en voor niets. Ik zocht even op "Adolescentes" en belandde bij het album La Mega Mezcla van Alex Sensation & Friends. Lekkere muziek, man. En dit is pas het begin.

Daniel Ek, Mark Lorentzon en zwager Luuk zijn de mannen van woensdag 9 maart 2011.

March 4, 2011

Sorry Bol!

Een paar weken geleden heeft onze Nintendo Wii het begeven. Waarschijnlijk is de laser kapot. Gezien het aantal Wii-spellen dat we hebben en het aantal uren dat de overige gezinsleden met de Wii doorbrachten, is er slechts n optie: een nieuwe Wii.

Met Internetwinkels moet men voorzichtig zijn, maar in Bol.com heb ik vertrouwen en bestel er een zwarte Wii met alles erop en eraan. Het is mijn eerste bestelling bij Bol.com.

04.03.2011: De rest van de Spider-family is maar wat blij met de nieuwe, zwarte Nintendo Wii van Bol.com. Klik voor groter.Een dag later wordt het pakket afgeleverd door TNT Post. Na het eten en de afwas begin ik met de installatie, het is allemaal supereenvoudig. Luchiano (013) wil graag het meegeleverde Wii Sports Resort uitproberen.

Het systeem zegt echter dat hij Wii MotionPlus moet aansluiten. Wii MotionPlus is een fysiek kleine uitbreiding voor de Wii controller waarmee complexe bewegingen mogelijk zijn. De vraag is waar die kleine uitbreiding is.

Drie keer keer ik de hele doos binnenstebuiten. Potverdikkie, zijn ze bij Bol de MotionPlus uitbreiding vergeten. Of erger nog, heeft iemand van Bol hem gestolen!

Ik beraad me op de te nemen stappen.
Dat wordt bellen naar Bol.com.
En als ze niet heel snel hun verontschuldigingen aanbieden en dat ding nasturen...
Zet ik alle middelen in: CasaLog, Twitter, Facebook, alles!

Inwendig begin ik te koken, maar zie ook het positieve van het verhaal. Die uitbreiding kost 20 euro. Voor dat geld weet ik straks of Bol.com een betrouwbare en goede leverancier is. Als ze niet adequaat reageren, ga ik over tot bovengenoemde stappen. Dont f*ck with CasaSpider!

Plotseling zegt Luchiano die de nieuwe, zwarte Wii controller bekijkt: H, hier staat Wii MotionPlus inside!

Sorry Bol!

January 30, 2011

Het getal Nul

Het is me weer eens gelukt om Luchiano (013) iets zogenaamd nuttigs te laten doen op de computer. "Hoe staat het met je VBScript messagebox-gebeuren?", vraag ik. "Oh, goed. Soms doe ik daar wel wat mee", zegt hij. "Ik heb iets nieuws voor je, minstens zo krachtig en een stuk gemakkelijker: AutoIT!", probeer ik hem enthousiast te maken.

Tot mijn verbazing begint Luchiano het programma alsmede de bijbehorende Scite-editor meteen te downloaden. Al snel maakt hij zijn eerste kleine programma's. Later vertelt hij eerlijk dat de internet-servers van zijn favoriete spel Maplestory eruit liggen, waardoor hij dat spel niet kan spelen en tijdelijk niets te doen heeft.

Nu hij toch aan het programmeren is, vraag ik hem listig hoeveel zes gedeeld door nul is. Tot mijn verbazing weet hij het antwoord niet. Wanneer leer je dat delen door nul niet mag? Samen beredeneren we waarom. Met Diana (4) wil ik er toch iets eerder bij zijn en ik vraag het aan haar. Ze kan tegenwoordig redelijk optellen, maar delen zit er nog niet in. Laat staan door nul. Daarom leer ik het haar, als parate kennis. Als iemand nu aan Diana vraagt hoeveel is dit of dat gedeeld door nul, dan zegt zij: "Het is verboden om door nul te delen."

Men weet nooit wanneer het van pas komt.

January 16, 2011

CasaHoroscopos

Astrologie en horoscopen... zit er wat in of is het allemaal onzin? Dat laatste geldt zeker voor de dagelijkse horoscopen, waarin de tips zo algemeen zijn dat er altijd wel iets van uitkomt. Globale horoscopen kunnen per definitie niet kloppen, immers dan zijn alle Stieren hetzelfde. Dat is niet zo.

Grote spelers in de ICT-markt zijn Microsoft, Apple, Google en Facebook. Niet eerder las ik welke speler bij welk teken van de dierenriem hoort, maar mijn sympathie gaat uit naar Google. Heb je een gmail-account, klik dan eens op Calendar, Documents, Reader of een van de andere opties. Er gaat een wereld voor je open.

Mijn agenda houd ik bij in Google Calendar en Luchiano (013) zet tegen wil en dank al zijn schoolactiviteiten in zijn eigen agenda, die hij met mij deelt. Zo zie ik in een oogopslag wanneer er een proefwerk aankomt. Tenminste als hij het niet vergeten is te noteren. Werkstukken voor school maakt hij in Google Documents, zo kan ik die ook gemakkelijk bekijken. Ideaal gewoon.

Voor een romanticus als ik (ahum) is de liefde het meest interessante aspect van een horoscoop. Welk sterrenbeeld past bij welk? Op zich totale waanzin, immers of Katja Schuurman een Cobra of een Kakkerlak is, wij passen toch wel bij elkaar. Collega Eduard B. ziet dat anders: "Waarom interesseert jou dat? Je hebt al een vrouw. Dus het is te laat." Mag men als men al een vrouw heeft niet meer filosoferen?


23.07.2010: De Oostelijke Ontsluitingsweg Rijen is bijna klaar, maar nu zijn bijna alle in- en uitgangen afgesloten. Klik voor groter.

(Klik voor groter)De website kellystarsigns.com geeft antwoord op mijn vraag. De gepresenteerde informatie heb ik in een public Google spreadsheet gegoten. Nooit eerder waren aantrekking en afstoting op horoscoop-nivo zo gemakkelijk af te lezen.

Klopt het een beetje?

January 4, 2011

Een tip, een flop en een weetje

1. Een tip

Wederom is het krabben op de voorhruit van de auto. Het blijft een gek idee, krabben om uiteindelijk in een trein te stappen. Maar het kan nog erger, de tank is bijna leeg. Bij de Shell gaat er bijna 48 liter in de Focus, dat kost me 75,22. Boehoe! Het is van het grootste belang de benzinekosten in het gareel te houden. Snel maak ik hier een Excel-sheet voor, maar wat blijkt? Er is al een prima oplossing op het internet: autoverbruik.nl. Je moet je registreren en de rest wijst zich vanzelf. Wel is het belangrijk om de tank altijd vol te gooien, anders kloppen de verbruiksgegevens niet.

2. Een flop

Als ik denk aan het moeizame lanceren van de vuurpijlen met Oud & Nieuw krijg ik onmiddellijk weer pijn in mijn knien. Ontwikkelaar Willem-Jan de Graaf komt de DBA-kamer in en we hebben het even over de jaarwisseling. Graag wil ik hem deelgenoot maken van het probleem met de vuurpijlen. "Ja, en de lont van die vuurpijlen was een beetje raar. Een hard stuk plastic...." Willem-Jan onderbreekt me: "Ja, en dat moet je eraf trekken."

Oh.

3. Een weetje

Op het toilet lees ik de laatste editie van Lijf & Leden, Gids in Gezondheid. Het clubblad van de ONVZ waar wij met ingang van 1 januari niet meer bij verzekerd zijn. In het blad staat een interessant artikel over de kosten van de gezondheidszorg. Okay, zonder te spieken... wat zijn de overheidsuitgaven voor het jaar 2011, in de volksmond de Miljoenennota genaamd? En waar gaat het meeste geld naartoe? Bekijk hier de grafische versie.


04.01.2011: CasaSpider leest in het ONVZ-clubblad over de Miljoenennota. Interessante shizzle!

(Bron)


Verrassend?

December 10, 2010

RMAN-Padvinders

Padvinders zijn een mooie uitvinding. Padvinders komen altijd van pas, al willen ze er wel iets voor terug. Hun motto is niet voor niets: "Een heitje voor een karweitje". Diep van binnen ben ik een padvinder, bereid om te helpen. Hoeveel mensen zitten 's avonds niet voor de televisie en verzuchten: "Sjonge, sjonge, wat wil ik graag al mijn (global) RMAN-scripts eens uitlijsten. Maar hoe doe ik dat toch?"

Veelal weet ook de buurman geen raad. Tijd voor CasaPadvinder! Dit eenvoudige Oracle PL/SQL-script tovert in een wip de create-statements voor alle global RMAN-scripts op het scherm. Het script gaat er vanuit dat de user RMAN owner is van de repository.

Als er mensen zijn die niet kunnen wachten hoe de output van onderstaand script er uitziet, wel dan geeft men maar een gil.


10.12.2010: Oracle PL/SQL script om create-statements voor alle global Rman scripts aan te maken. Klik voor groter.

(Click on image for a bigger version. Download script here.)


English version: If you are looking for a simple script to create create-statements for all global RMAN-scripts, you might want to use this one. The script assumes Oracle user RMAN to be owner of the repository tables.

Tags: Oracle, Rman, Global script, PL/SQL.

December 3, 2010

Drift

Het woord drift heeft vaak een negatieve klank. Het doet denken aan ongecontroleerde woede, ja daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Het ongecontroleerde is een essentieel onderdeel van het fenomeen drift. Of woede ook zo'n element is? Het is niet eenvoudig voor te stellen hoe iemand buiten zinnen aan het borduren is.

Drift is sterk gerelateerd aan drijfveer. "What makes a person tick?", is een vraag die snel opduikt in deze context. De laatste tijd ben ik driftig aan het programmeren, hetgeen wel een beetje ten koste gaat van het CasaLog. Maar ja, zo gaat dat met driften.

Wat is er nu gebeurd? Mijn zoon Luchiano (013) is sinds een paar dagen ook helemaal bezeten van programmeren. Hij doet dat in VBScript en gebruikt voornamelijk de functie msgbox. Eerder heb ik al een paar pogingen ondernomen om hem zover te krijgen, alle waren tevergeefs. En nu doet hij het uit zichzelf. "En wat programmeert de nieuwe Steve Jobs?", vraagt menigeen zich af.

Wel, Luchiano maakt allemaal programma's die een boodschap op het scherm toveren dat de computer is genfecteerd door een virus. Het zijn behoorlijke if-then-else constructies waarin de argeloze gebruiker tientallen keren moet klikken voordat de clou wordt getoond met de melding dat het een grapje is. Veel informatie haalt hij van de uitstekende w3schools.com website, zie hier de info over de messagebox. "Dit is vet, pap. Kijk, als jij mij uitlegt over programmeren dan is het saai. Maar dit is andere koek!"

Het zal je maar gezegd worden. Veel goede ideen ontstaan door slechte gedachten. Luchiano vormt hierop geen uitzondering. "Als ik nu een werkstuk niet af heb, dan geef ik dit bestand aan de leraar. Als hij erop klikt, dan verschijnt de boodschap File not compatible with this version of Microsoft Word. Dan geeft de leraar mij een dag uitstel. Ghe, ghe, ghe!"

Vooral leraren Duits staan erom bekend dat zij, indien voor de gek gehouden, tamelijk driftig kunnen reageren.

November 22, 2010

Poknepa

De droom over de zilveren lepel bracht herinneringen naar boven. Ergens in het begin van de jaren negentig volgde het Oracle-clubje van de Detam, bestaande uit Johan Boer, Ronald van Engelen en CasaSpider, een cursus PL/SQL programmeren bij Oracle Nederland in De Meern.

Het begin van een cursus is altijd een beetje spannend. Wie zijn de medecursisten en zit er wellicht een leuke dame bij? Immers, ik was toen vrijgezel. Zowaar kwam er een vrouw naast mij zitten, ze heette Anja. Haar achternaam wil me even niet te binnenschieten.

Datzelfde geldt voor de docent, in die zin dat ik me ook zijn achternaam niet herinner. Wel had hij gevoel voor humor. Een van de eerste opdrachten was om een PL/SQL-programma te schrijven dat een woord om kan draaien. Met zijn tween hadden we de beschikking over een computer, het was derhalve samenwerken geblazen.

In die tijd was ik een fanatiek (C-)programmeur, maar buurvrouw Anja kon er ook wat van. Twee kapiteins op een schip is nooit een goed idee, gelukkig zat ik achter het toetsenbord. Maar ja, Anja spuide de hele tijd ideen en die kon ik niet allemaal negeren. Resultaat van ons gekibbel was dat het programma niet helemaal deed wat het moest doen. In plaats van een woord om te draaien gaf het gewoon het originele woord weer. Bepaald geen hogere wiskunde.

Daar kwam de docent aan: "En, hoe gaat het bij jullie?"
- "Nou, best goed. Het programma kan al n woord omdraaien."
"O ja?", zei de docent verbaasd. "Wat gek! Welk woord is dat dan?"
- "lepel".

Okay, parterretrap kan hij ook. In Python gaat het omdraaien zo, met apenkop als input.

November 5, 2010

Blob's & Clob's

05.11.2010: CasaSpider verdiept zich in de wereld van de Oracle Blob's en Clob's en schrijft het wxPython programma showLobs.py. Klik voor groter.De afgelopen twee weken zit ik met mijn hoofd in de Blob's en de Clob's. Neen, dit is niet een nieuw ijsmerk, maar het betreft Oracle datatypes waarin grote objecten kunnen worden opgeslagen.

Blob staat voor Binary Large OBject en Clob voor Character Large OBject. In een Clob kan men lange teksten zoals programma's of XML-files opslaan en in een Blob alles wat binair is: een Word-document, audio-files, foto's en wat dies meer zij.

Interessante shizzle, nietwaar? Ach, soms wil ik mij van mijn gevoelige kant laten zien. Helaas is het geen sinecure om bestanden in een Blob of een Clob te stoppen en al helemaal niet om ze er weer uit te halen.

Hiervoor heb ik een aantal Python-routines geschreven en nu is het een fluitje van een cent om grote verzamelingen files de Oracle database(s) in te fietsen. Een simpel wxPython-programma tovert de opgeslagen objecten tevoorschijn, zie bijgaande afbeelding en hier een Clob-voorbeeld van een opgeslagen Python-library.

Met mijn collega-DBA Judith heb ik regelmatig discussie over de uitspraak van Blob en Clob. Zo volhard ik steeds glashard in 'klob' en 'blob', maar staat zij op 'sie-lob en bie-lob'. Waarop ik haar dan uitmaak voor 'es-nob'. Zo houden we elkaar wel bezig.

October 2, 2010

Voetbal afgelast, Twitter gaat door

Om 11:00 uur staat de uitwedstrijd Jeka C7 - Rijen C4 in Breda op het programma. Om 10:00 uur verzamelen we in de kantine van vv Rijen. Terugrekenend, en wie kan er beter rekenen dan de Nederlands Kampioen Rekenen van rekenbeter.nl, moet Luchiano (12) om 08:40 opstaan. Hij is niet echt een ochtendmens.

02.10.2010: Om onbekende redenen is de wedstrijd Jeka C7 - Rijen C4 vanmorgen afgelast.Ik wel. De koffie is gezet en ik blader door de Twitterberichten. Wat te denken van deze: "@casaspider haha, wat ben je toch dirty young man!" Drie complimenten op een rij, de dag kan niet beter beginnen. Dank je wel, Door.

Luchiano kleedt zich boven aan en ik tweet dat we op weg gaan naar een duchtig pak slaag, uit tegen Jeka C7. Twee seconden later gaat de telefoon. Het is trainer Ton van Opstal: "De wedstrijd is afgelast."

Een beetje vreemd, want het regent niet eens. Hoe moet dat straks in de winter? Boven heeft Luchiano lucht gekregen van de slechte tijding en hij slaakt een vreugdekreet: "Yesss!!!" Er moet duidelijk nog een beetje aan zijn voetbalmentaliteit geschaafd worden. De tweets op een rij, inclusief een reactie van Bw14.

Tot besluit een Repelsteeltjes-raadsel. Waar staat de afkorting Jeka voor? Ach, ik kan ook geen geheim bewaren en moet het gewoon zeggen: Jeugdig Enthousiasme Kan Alles. Gevonden op Wikipedia, waar anders. Maar of het dan ook waar is?

September 17, 2010

Politie, ga aan de Scrum

Het rapport van Drs. Jannes Helfrich omtrent het functioneren van de politie in Nederland, gepubliceerd alhier op 29 december 2009, is inmiddels door meer mensen gelezen en hun bevindingen halen nu het nieuws. Overal leest men: de politie heeft geen tijd meer voor "lichte" criminaliteit en hun computers functioneren slecht. Precies wat Helfrich vorig jaar reeds constateerde en waarna hij de burgers opriep vooral geen aangifte meer te doen. Immers, mede dankzij de trage computers kost dit zoveel tijd dat de agenten helemaal niet meer aan hun kerntaken toekomen.

De afdeling Software Development bij Brabant Water doet vanaf begin deze week een test met een nieuwe methodiek: Scrum. Wie heeft nooit gelezen over mislukte ICT-projecten waarbij budgetten drie, vier, vijf keer overschreden worden en/of de eindstreep nooit halen? Het is eerder regel dan uitzondering, zo lijkt het.

16.09.2010: Brabant Water doet een proef met Scrum, Anja houdt zich manmoedig staande in de gele zee plakkertjes. Klik voor groter.Ervaren ICT-ers zijn op zijn minst licht sceptisch bij het introduceren van nieuwe methodieken. Meestal is het oude wijn in nieuwe zakken en uiteindelijk moet de klus toch met dezelfde mensen geklaard worden. Het aansprekende van Scrum (Wikipedia) is de benadering: "Software Development is productontwikkeling en gn massaproductie. De meest gebruikte projectmanagement-tools (Gantt charts etc.) zijn gebaseerd op massaproductie."

Een andere mindshift is het benadrukken van teamverantwoordelijkheid, het vervangen van gecalculeerde uren door Scrum-eenheden en het in vroeg stadium betrekken van de juiste personen, zoals de gebruiker en de testers. Een project wordt opgeknipt in behapbare brokken waarbinnen de Product Owner (gebruiker) de prioriteit bepaalt.

De teamleden pokeren legaal met speciale kaarten om Scrum-eenheden (voorheen uren) aan ieder brokstuk toe te kennen. Dit leidt uiteindelijk tot een Sprint, waarbij de naam van ieder brokstuk op een geel plakpapiertje wordt geschreven dat men in de Todo-kolom plakt. Van tevoren is bekend hoeveel Scrum-eenheden een team in een Sprint kan afhandelen.

Taken (brokstukken) zijn niet toegekend aan specifieke teamleden. Neen, ieder teamlid pakt zelfstandig een geel plakpapiertje uit de Todo-kolom en verhuist dit naar Doing. Is de taak afgehandeld komt het papiertje terecht in de Done-kolom. Op het moment dat alle papiertjes zich in deze kolom bevinden is de Sprint klaar. Het proces in een nutshell.

Misschien is het een idee dat de politie eens een blik werpt op Scrum?

September 16, 2010

Gekke berichten in knakkige plaatjes

Nieuwe Fiat wordt drie meter breed


16.09.2010: Nieuwe Fiat wordt drie meter breed


Duitse man kaal door programmeertaal Python


11.09.2010: Moerse Boys C3 - Rijen C4 5-3; Moerse Boys uithangbord. Klik voor groter.


Zie ook:

Hoogbegaafde rekenaars benadeeld door rekenbeter.nl


16.09.2010: Hoogbegaafde rekenaars benadeeld door rekenbeter.nl


Zie ook: