« Belgisch Infuus | Main | De zaak Dost »

Het getal Nul

Het is me weer eens gelukt om Luchiano (013) iets zogenaamd nuttigs te laten doen op de computer. "Hoe staat het met je VBScript messagebox-gebeuren?", vraag ik. "Oh, goed. Soms doe ik daar wel wat mee", zegt hij. "Ik heb iets nieuws voor je, minstens zo krachtig en een stuk gemakkelijker: AutoIT!", probeer ik hem enthousiast te maken.

Tot mijn verbazing begint Luchiano het programma alsmede de bijbehorende Scite-editor meteen te downloaden. Al snel maakt hij zijn eerste kleine programma's. Later vertelt hij eerlijk dat de internet-servers van zijn favoriete spel Maplestory eruit liggen, waardoor hij dat spel niet kan spelen en tijdelijk niets te doen heeft.

Nu hij toch aan het programmeren is, vraag ik hem listig hoeveel zes gedeeld door nul is. Tot mijn verbazing weet hij het antwoord niet. Wanneer leer je dat delen door nul niet mag? Samen beredeneren we waarom. Met Diana (4) wil ik er toch iets eerder bij zijn en ik vraag het aan haar. Ze kan tegenwoordig redelijk optellen, maar delen zit er nog niet in. Laat staan door nul. Daarom leer ik het haar, als parate kennis. Als iemand nu aan Diana vraagt hoeveel is dit of dat gedeeld door nul, dan zegt zij: "Het is verboden om door nul te delen."

Men weet nooit wanneer het van pas komt.

Comments

volgens mij is het niet verboden om door nul te delen, het kan alleen niet.

Ik vrees dat ennu gelijk heeft. Nu heb je Diana met parate onzin opgescheept. Maar goed dat je er zo vroeg bij bent :-)

Nou, het is niet verboden hoor, het gaat gewoon niet.
Nul staat voor niks.

Maar als er iets voor de nul staat weer wel.
En de letter o is net zo rond als de 0, reuze verwarrend allemaal.

'Delen door Nul is Flauwekul' leerde men mij.

@Allen die denken dat het wel mag maar niet kan: "Delen door nul is een rekenkundige bewerking die niet toegestaan is in de wiskunde." ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Delen_door_nul )
@Laurent: Grappig dat jouw stelling ook in het Wikipedia-bericht wordt genoemd.
Maar er is hoop: Chuck Norris-fan Freddy de Kerpel kan het wel, zie zijn Facebookpagina: http://www.facebook.com/pages/Alleen-Freddy-de-Kerpel-kan-delen-door-nul/226787983436
In dezelfde categorie staan daar de volgende beweringen over Chuck Norris:
- Chuck draagt geen horloge, Chuck bepaalt zelf hoe laat het is.
- Er geen lesbische vrouwen zijn, enkel vrouwen die Chuck nog niet zijn tegengekomen.

Men heeft het ook lang zonder het getal nul gedaan:
"In de 19e eeuw formuleerde Peano een axiomatische definitie van de natuurlijke getallen, gebaseerd op de verzamelingenleer, waarin hij het getal 0 ook tot de natuurlijke getallen liet behoren":
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurlijk_getal#Historie

niet voor niets is die wikipedia pagina nog op 24 januari 2011 bijgewerkt (door Casa natturlijk met zijn onzin verhaal dat delen door nul niet mag.

Wij wetenw el beter: het kan gewoon niet!!!!