« Wijzer geworden | Main | Eindejaars quizvraagje »

Politie in Nederland functioneert boven verwachting

Persbericht ANP via Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ondanks kritische geluiden functioneert de politie in Nederland ruim boven verwachting. Dit blijkt uit een onderzoek van Drs. Jannes Helfrich dat hij in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft afgerond. De zaak van het ontvreemde Diesel-horloge van CasaSpider's zoon Luchiano (12) heeft de doorslag gegeven voor het positieve resultaat. De Champagne-kurken mogen knallen. Lees hieronder de bevindingen van Drs. Helfrich, opgetekend uit een interview met CasaSpider.

Op 2 november is tijdens de gymles het splinternieuwe Diesel-horloge van Luchiano verdwenen. De telefoons van twee eveneens uit Rijen afkomstige klasgenoten zijn tijdens diezelfde gymles uit de kleedkamer weggenomen. Luchiano's telefoon hebben de onverlaten ook in handen gehad, ze hebben er zelfs mee gebeld, vervolgens het call-register professioneel leeggemaakt maar het toestel gelukkig weer teruggestopt.

Op dinsdag 3 november doen Luchiano en CasaSpider aangifte bij de politie in Rijen. 's Maandags deelde een politie-ambtenaar CasaSpider telefonisch mede dat hij gewoon binnen kon lopen voor de aangifte. Op de betreffende dinsdag blijkt dit toch niet zomaar te kunnen, een klein dompertje voor CasaSpider en zijn zoon. Dit is echter volstrekt logisch, immers waar kan men heden ten dage nog gewoon binnenlopen en meteen antwoord krijgen? Bij de Hema? Bij C&A of bij de bakker? Wij dachten het toch van niet.

In Rijen heeft men de hele week geen tijd voor het doen van aangiftes en derhalve worden de slachtoffers doorverwezen naar Dongen, de datum is donderdag 5 november. Dienstdoende agent Ivo Smans verwacht beide heren al en is bezig zijn computer op te starten. Het doen van de aangifte wordt als zeer plezierig ervaren en het politie-apparaat heeft Casa en Luch zelfs even de hoop gegeven dat er iets mee gebeurt. Dat is uitstekend nieuws, want hoe vaak wordt bij slachtoffers niet reeds onmiddellijk alle hoop de bodem ingeslagen?

Aan het eind vraagt CasaSpider nog even aan de heer Smans hoe snel de politie nu in aktie komt. Dit in verband met het mogelijk wissen van de camerabeelden door de gymzaal van het Beatrix College. "Maakt u zich geen zorgen, de politie in Tilburg bepaalt snel de prioriteit."

Naarmate de dagen, weken verstrijken neemt de eerder gecreŽerde hoop een beetje af, zo moet CasaSpider ruiterlijk toegeven. Maar hij voegt daar meteen aan toe: "De factor tijd kun je de politie natuurlijk niet aanrekenen, Vadertje Tijd tikt voor ons allen even snel. Kijk maar eens hoe dicht we alweer tegen een nieuw jaar aanzitten!" (Notitie Drs. Jannes Helfrich: In plaats van altijd op alles en iedereen te vitten ware het beter als heel Nederland een voorbeeld nam aan het begrip van CasaSpider.)

Nog voordat het jaar 2010 zijn intrede doet neemt de politie op dinsdag 29 december al contact op met CasaSpider. Dat is binnen acht weken en wat zijn nu acht weken op een mensenleven? Helaas heeft de agent niet echt goed nieuws, dat maakt zijn toch al moeilijke taak niet gemakkelijker. Monter vertelt hij: "In het proces-verbaal lees ik dat er camerabeelden zijn. Helaas zijn deze beelden inmiddels overschreven. Dus daar hebben we niets meer aan." Dit is klip en klare Jip- en Janneketaal en daar kan de burger iets mee.

Gelukkig zijn er nog de telefoonnummers waarmee vanaf Luchiano's telefoon is gebeld. "Heeft u die nummers nog?", vraagt de agent. "Neen, in het proces-verbaal staat dat het geboefte het call-register heeft leeggemaakt", antwoordt CasaSpider. "Oh, dan zijn die nummers dus weg", merkt de agent geheel correct op. "Nou, KPN heeft ze vast nog wel ergens opgeslagen", sputtert Casa tegen. "Ja, maar het opvragen van deze registers doen wij alleen bij grote zaken", zegt de agent. Criminaliteit is net zoals alles relatief en het ontvreemden van twee telefoons en een horloge met een totale waarde van bijna 600 euro in een brugklas stelt heden ten dage niets voor, wie dat niet begrijpt heeft 12 jaar onder een steen geleefd.

De agent is echter geen moeite teveel om de op dat moment toch lichtelijk aangeslagen CasaSpider de situatie toe te lichten: "Kijk, u heeft aangifte gedaan in Dongen, dan wordt het proces-verbaal doorgestuurd naar Tilburg, vervolgens gaat het naar het coŲrdinatiemenu. Het wordt niet gescreend of er snel aktie ondernomen moet worden, want u moet begrijpen wij hebben zelfs met geweldsdelicten te maken waarvan we de dader kennen en zelfs daar komen we niet aan toe. We hebben geen capaciteit."

De man heeft 100% gelijk en CasaSpider ziet dat ook in. Hij voelt zich schuldig over de aangifte, immers hoeveel mensen hebben daar intussen hoeveel uren in gestoken? Door zijn schuld zijn andere zaken nu blijven liggen. Neen, deze zaak is volgens en voor alle partijen bevredigend opgelost. Hulde aan de politie in het algemeen en aan die van Rijen en Tilburg in het bijzonder. CasaSpider is blij dat hij geen uitbrander heeft gekregen omdat anno 2009 ook aangifte via internet gedaan kan worden. Dat werkt als een tiet, vraag maar aan mede-blogger Mack (verhaal en aangifte).

Case closed.

Drs. Jannes Helfrich stelt in zijn aanbevelingen dat het doen van aangifte naar aanleiding van de gebeurtenissen met CasaSpider beter achterwege kan blijven. Wil men desondanks het politie-apparaat extra belasten adviseert Helfrich aangifte via internet te doen waarop de politie door middel van een standaardmail reageert. Zo blijven de kosten binnen de perken en kan de politie zich bezighouden met nutterige zaken, wat deze ook mogen behelzen.

Comments

Die Jannes.. mooi verhaal, jammer van de afloop.

Knap dat je het zo sportief opvat:-)

En maar verder bezuinigen op die politie, hŤ. Volgens Ter Horst kan dat makkelijk als ze gewoon eens wat efficiŽnter zouden werken. Ongelooflijk foute managerstaal slaat die Ter Horst altijd uit.

Ik ben heel blij dat ik je zo blij heb kunnen maken met al die Tom Waits covers. Ik denk wel eens dat ik tegen de stroom inroei. Maar gelukkis is er altijd wel iemand geintereseerd.

Ik krijg verschrikkelijke 'paarse krokodil' visioenen.

Veel ongedierte onder die steen?

@Pascale: De meeste films hebben inderdaad een beter einde, vermoedelijk wordt "The Diesel Robbery" dan ook niet echt verfilmd. Trouwens, daar hebben die agenten toch ook helemaal geen tijd voor?
@Margriet: Als Feyenoordsupporter leer je vanzelf het omgaan met tegenslagen. Zie ik je binnenkort nog?
@Laurent: Ik ben geen fan van Ter Horst maar dit kan natuurlijk niet haar alleen in de schoenen worden geschoven. Het is een tendens die veel breder ligt: minder conducteurs in de treinen, geen concierges meer in flatgebouwen etc. De beste aanpak van criminaliteit is het zoveel mogelijk wegnemen van de oorzaak. Op een of andere manier vindt geen enkele politieke partij behoudens SFBUA het op deze wijze investeren zinvol.
@Renesmurf: Gewoon doorgaan met tegen de stroom inroeien. Het ontwikkelt in ieder geval je armspieren.
@Gerrit: Weet je dat ik die paarse krokodil nog nooit heb gezien? (Heb onder die steen gezeten) Maar ik begrijp wel wat je bedoelt.
@HJC: Neen, integendeel het was er goed toeven. Misschien ga ik wel terug.

Het is toch wat! Op CuraÁao werden er dingen uit mijn huis gestolen. Ik deed aangifte en men vroeg of er een raam op had gestaan. Ik antwoordde bevestigend, ik was immers thuis. 'Ja, dat moet u ook nooit doen!' zei de politie.

Dat dacht ik al.

@Casaspider: wat politieke partijen zinvol vinden qua investeringen heeft meestal niet veel met zinnig handelen te maken, maar met koehandel in hun onderlinge belangetjes.

@Door: De politie op Curacao is een verhaal apart, dat is zeker.
@HJC: Dan denken we hetzelfde.
@Laurent: En toch, de politiek dat zijn wij. Waar gaat het dan mis?

Niet efficient werken, ja. Maar ik denk dat er ook procedures zijn die ambtelijk (dus zonder gezond verstand te gebruiken) worden gevolgd. CasasPa

@CasasPa: Procedures of niet, het punt is dat jonge kinderen nu niet op tijd worden gecorrigeerd. Over tien jaar kost dat een hoop meer geld (en ellende).