« Gekke berichten in knakkige plaatjes | Main | Rijen C4 - Right'Oh C2 3-3 »

Politie, ga aan de Scrum

Het rapport van Drs. Jannes Helfrich omtrent het functioneren van de politie in Nederland, gepubliceerd alhier op 29 december 2009, is inmiddels door meer mensen gelezen en hun bevindingen halen nu het nieuws. Overal leest men: de politie heeft geen tijd meer voor "lichte" criminaliteit en hun computers functioneren slecht. Precies wat Helfrich vorig jaar reeds constateerde en waarna hij de burgers opriep vooral geen aangifte meer te doen. Immers, mede dankzij de trage computers kost dit zoveel tijd dat de agenten helemaal niet meer aan hun kerntaken toekomen.

De afdeling Software Development bij Brabant Water doet vanaf begin deze week een test met een nieuwe methodiek: Scrum. Wie heeft nooit gelezen over mislukte ICT-projecten waarbij budgetten drie, vier, vijf keer overschreden worden en/of de eindstreep nooit halen? Het is eerder regel dan uitzondering, zo lijkt het.

16.09.2010: Brabant Water doet een proef met Scrum, Anja houdt zich manmoedig staande in de gele zee plakkertjes. Klik voor groter.Ervaren ICT-ers zijn op zijn minst licht sceptisch bij het introduceren van nieuwe methodieken. Meestal is het oude wijn in nieuwe zakken en uiteindelijk moet de klus toch met dezelfde mensen geklaard worden. Het aansprekende van Scrum (Wikipedia) is de benadering: "Software Development is productontwikkeling en gn massaproductie. De meest gebruikte projectmanagement-tools (Gantt charts etc.) zijn gebaseerd op massaproductie."

Een andere mindshift is het benadrukken van teamverantwoordelijkheid, het vervangen van gecalculeerde uren door Scrum-eenheden en het in vroeg stadium betrekken van de juiste personen, zoals de gebruiker en de testers. Een project wordt opgeknipt in behapbare brokken waarbinnen de Product Owner (gebruiker) de prioriteit bepaalt.

De teamleden pokeren legaal met speciale kaarten om Scrum-eenheden (voorheen uren) aan ieder brokstuk toe te kennen. Dit leidt uiteindelijk tot een Sprint, waarbij de naam van ieder brokstuk op een geel plakpapiertje wordt geschreven dat men in de Todo-kolom plakt. Van tevoren is bekend hoeveel Scrum-eenheden een team in een Sprint kan afhandelen.

Taken (brokstukken) zijn niet toegekend aan specifieke teamleden. Neen, ieder teamlid pakt zelfstandig een geel plakpapiertje uit de Todo-kolom en verhuist dit naar Doing. Is de taak afgehandeld komt het papiertje terecht in de Done-kolom. Op het moment dat alle papiertjes zich in deze kolom bevinden is de Sprint klaar. Het proces in een nutshell.

Misschien is het een idee dat de politie eens een blik werpt op Scrum?

Comments

Die van die productontwikkeling ipv massaproductie snap ik, maar wat is het verschil tiussen scrum-eenheden en gecalculeerde uren? Je zult toch weer ergens een schatting moeten maken van hoeveel tijd iets gaat kosten?

Maar tijdsplanning en ICT-projecten, prt me er niet van...

Het duizelt me voor de ogen, al die gele papiertjes. Maar als daarmee de klus geklaard wordt, mijn zegen hebben ze.

Die gele plakkertjes, dt is de massaproductie....

@Laurent: Het is een manier van denken. Er is bijv. 22 Scrum-eenheden (of gummieberen) capaciteit voor een Sprint. Een item kost 4 eenheden. Uiteindelijk zijn het natuurlijk gewoon uren, maar de ontwikkelaar voelt zich er veel minder op afgerekend als iets uiteindelijk 6 gummieberen kostte in plaats van dat hij er 35 uur overheen geschoten is. Klinkt misschien gek, maar het schijnt te werken.
@Door: Het doel heiligt de middelen, op mij komt de lawine van papiertjes eerder bedreigend over. Anderzijds zie je wel wat je wegwerkt.
@Els: Precies, software developers mogen dan ook zeker gebruik maken van massaproductie.

Misschien moet de boel eens grondig worden doorgelicht, als dat niet al lang gebeurd is. Rapporten genoeg.

En daar eens wat mee doen.
Nu willen ze alles weer omgooien en zo, daar snap ik niks van.

Hoe je t ook wil noemen en aanpakken .. 't gaat vooral om de mentaliteit .. t tot 'n oplossing willen komen en je niet verliezen in bijverschijnselen

Da's nou grappig Peter. Ik heb vorige jaar wat ervaring opgedaan in het werken met Scrum. En weet je waar dat was? Bij de politie!!

@Renesmurf: Als er iets niet werkt is het wel doorlichten en rapporten schrijven. Wij Feyenoorders zeggen niet voor niets: Geen woorden maar daden!
@Henk: Klopt, en ook het nemen van verantwoordelijkheid.
@Rene: Dat is zeker grappig! Alleen is het waarschijnlijk wel gebeurd bij de ICT-afdeling van de politie. Of loop jij tegenwoordig in een strak uniform op straat te paraderen... ;-)