Main

January 1, 2011

2011 is begonnen

Ja, het nieuwe jaar is begonnen. Al dient daaraan toegevoegd te worden dat het tempo, tenminste bij ons, laag ligt. We eten wat zelfgemaakte soep, kijken naar de Drie Musketiers met Mickey Mouse, Goofy en Donald Duck, slapen weer even in en nu kijkt de familie naar The Blue Lagoon waarin mijn jeugdliefde Brooke Shields speelt. Een overigens nooit beantwoorde jeugdliefde, maar dat is algemeen bekend. Anders was mijn naam destijds wel genoemd in de roddelbladen.

Vrijdag, oudjaarsdag, rijd ik al vroeg naar Rijswijk om de donkerzwarte Volkswagen Jetta met kenteken 89-XL-KN en 96.060 kilometer op de teller in te leveren bij SQL Integrator. Het is de laatste keer dat ik in die heerlijke auto rijd en voorlopig ook de laatste keer in een donkerzwarte. Om elf uur heb ik een afspraak met directeur Roy Thakoerdin. Tot mijn verrassing is onze Sales in de persoon van Claudine Broomans er ook, notabene op haar vrije dag.

31.12.2010: Lucy ziet er weer sexy en feestelijk uit op oudjaarsavond in Rijen. Klik voor groter.We spreken het afgelopen jaar nog eens door en mijn motieven om SQL Integrator in te ruilen voor Brabant Water. Claudine inspecteert de auto en vindt geen noemenswaardige gebreken. Ook de laptop is ingeleverd. Op een van de buro's ligt een kerstpakket voor mij klaar. Na ruim een uur nemen we afscheid van elkaar. Of het een definitief afscheid is? Ik zeg altijd zeg nooit nooit. Van beide kanten staat de deur open en dat is de meest plezierige manier van afscheid nemen. Roy en Claudine, bedankt daarvoor.

Toevallig is collega Thom Nijdam op kantoor en hij biedt mij een lift aan naar huis. Ik was al voorbereid op een moeizame tocht met de trein, maar kan nu in de Vectra van Thom stappen. Dat is nog eens comfortabel naar huis gaan. In de auto nemen we het leven in zijn algemeenheid door en trekken enige conclusies die in een volgend leven goed van pas komen. Alleen jammer dat ik niet in reïncarnatie geloof. Thom, nogmaals bedankt voor het thuisbrengen.

Thuis bulken we van het eten, met als hoofdmoot gefrituurde kippenbouten en spare-ribs met door mijzelf gemaakte knoflooksaus. Lucy trekt haar trouwjurk aan, die haar eigenlijk nog beter staat dan bijna twaalf jaar geleden. We spelen een partij domino en kijken naar Guido Weijers, gevolgd door de Staatsloterij Show. Ergens is een foutje gemaakt, want iemand anders gaat er met de grote prijzen vandoor.

Om precies twaalf uur knalt de champagnekurk en gaan naar buiten om ons vuurwerk af te steken. Het valt om den drommel niet mee de vuurpijlen met een lontje aan te steken. Per pijl kost het me bijna tien minuten en dat gehurk is niet fijn voor de knieën. De Paratroopers, gekleurde tollen die op het laatst een onverwachte richting inschieten, gaan een stuk beter en dat geldt ook voor de kanonslagen. Luchiano (013) en ik zijn er al met al een hele tijd mee bezig.

Soezelend met een Tequila op de bank en muziek op televisie gaan we de nieuwjaarsnacht in, die een stuk warmer is dan de -duik.

December 29, 2010

Veranderingen aan het eind van 2010

Het nakende einde van een jaar is niet echt het tijdstip voor veranderingen, maar soms kan het gewoon niet anders. Woensdagochtend loop (sic!) ik naar het station van Rijen, een station waar de Rijenaren mee in hun handen mogen knijpen. Niet zozeer omdat het zo'n mooi station is, maar omdat Gilze het graag in haar gemeente had gezien en Oosterhout ooit dacht dat zij het kreeg. Maar toen de Oosterhoutse delegatie parallel aan die van Rijen naar Den Haag toog, dachten zij: "Eerst eten!" De Rijenaren waren gewiekster en sleepten in de tussentijd het station in de wacht.

Waarom loopt (sic!) CasaSpider naar een station (sic!)? Een goede vraag die weldra beantwoord wordt. De trein naar Tilburg Universiteit vertrekt om 11:30 uur. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat ik gebruik maak van het Openbaar Vervoer en ja hoor, meteen is het raak. De trein heeft tien minuten vertraging. Het is een mooie Sprinter met prima informatieschermen. Na een minuut of negen is de eerste bestemming bereikt en stap ik over in een oud geel treinstel richting Eindhoven. In Eindhoven stap ik in bus 172 richting Luyksgestel, na voor drie euro een dagkaart te hebben gekocht. Op de Bergstraat in Dommelen stap ik uit en loop naar het huis van CasasPa en Truus. De totale reisduur bedraagt twee uur en een kwartier.

29.12.2010: CasasPa overhandigt in Dommelen officieel de sleutels van zijn oude Ford Focus 1.8 Ghia aan CasaSpider. Klik voor groter.Eerst bereidt CasasPa een heerlijke omelet voor mij en dan doen we zaken. CasasPa heeft net een nieuwe auto gekocht en ik neem zijn oude over. Waarom koopt CasaSpider een auto? Ook dit is een goede vraag waarop het antwoordt spoedig volgt. Bij de (ver)koop van een auto dient het kentekenbewijs overgeschreven te worden op naam van de nieuwe eigenaar. Vroeger deed men dit op het postkantoor, maar ja aangezien het ene na het andere postkantoor gesloten wordt is dat een beetje moeilijk. CasasPa heeft navraag gedaan en wat blijkt, in Valkenswaard kan men een kentekenbewijs overschrijven bij de Emté (sic!). Daar komt men niet zo snel op.

Samen gaan we daarom naar de Emté. We overleggen alle bescheiden en de Emté-medewerkster voert de gegevens in. Het duurt een tijdje en ze probeert het een paar keer. Dan volgt de onthutsende mededeling: "Meneer, hij zegt dat de transactie niet toegestaan is." Niet toegestaan? Wel nu nog mooier! "En nu?", vragen wij in koor. De jongedame overhandigt ons een formulier van de RDW en daar staat een telefoonnummer op. "Dat kunt u bellen en vragen waarom de transactie niet toegestaan is. Wij mogen niet bellen."

Naar adem happend en de documenten op de diepvriesbakken met pizza's leggend overleggen we wat te doen. CasasPa belt de RDW en krijgt na een minuut of vijf een medewerker aan de lijn. Die kijkt de gegevens na en wat blijkt? Het adres op mijn rijbewijs luidt als volgt: "Socratesstraat 9, Curacao". Kennelijk is dat een reden om verkooptransacties van auto's te blokkeren. Als CasasPa meldt dat ik al drie jaar in Nederland woon, belooft de man het in orde te maken en ons terug te bellen. Dit doet hij daadwerkelijk binnen een half uur en daarna is het overschrijven een fluitje van een cent.

De Ford Focus 1.8 Ghia ziet er brandschoon uit. Om vier uur draagt CasasPa officieel de sleutel aan mij over en rijd ik de bolide naar Rijen. De auto is niet bepaald nieuw, maar wel uitstekend ingereden. Wat zeg ik, hij rijdt als een tiet. Twee van de vijf parkeerplaatsen tegenover ons huis worden nu bezet door het wagenpark van de Spiders.

Ik roep Luchiano (013) en om vijf uur gaan we boodschappen doen. Eerst nog even langs bij Pearle. Mijn leesbril is klaar. Ik weet het, met 33x is men een tikkeltje jong om al aan de leesbril te gaan, maar ik schaam mij daar niets voor. Als de Pearle-dame de modern ogende bril op mijn neus plant weet ik niet wat ik zie. Ik kan weer normaal lezen! En bovendien ook redelijk, beter dan verwacht, op normale afstanden kijken. Het is gewoon geweldig.

O ja, bijna vergeten. Waarom koopt CasaSpider een auto? Aanstaande vrijdag, de laatste dag van het jaar, ga ik op reis naar Rijswijk, naar het kantoor van SQL Integrator om precies te zijn. Daar lever ik de donkerzwarte Volkswagen Jetta in. Na twaalf jaar SQL Integrator Curacao en drie jaar SQL Integrator Nederland neem ik afscheid van het bedrijf en treed per 1 januari 2011 in dienst bij Brabant Water.

September 17, 2007

Om de tijd door te komen, mijn afscheidsspeech

Over een uurtje gaat het adsl-modem terug naar UTS en zijn wij afgesneden van het internet. Hoe lang dit gaat duren? Geen idee. Om de tijd door te komen volgt hieronder integraal de tekst van mijn afscheidsspeech bij SQL Integrator.

Veel plezier daarmee en tot snel hoop ik. Groeten Lucy, Luchiano (9), Diana (1) en CasaSpider.

Elk afscheid is ooit voorafgegaan door een begin. Het begin van mijn relatie met SQL Integrator was in 1995. We waren al rond maar de arbeidsovereenkomst moest nog getekend worden. “Ah, kom gewoon naar Curacao”, zei Andre Fruitman. “Van zijn leven niet, eerst wil ik een arbeidscontract”, antwoordde ik. Een dag voor het verstrijken van de maand hadden we een date, Andre en ik, bij wegrestaurant De Meern. Ik was op tijd, Andre te laat. Sommige dingen blijven altijd hetzelfde en veranderen nooit.

Probleem was alleen dat ik absoluut niet wist hoe Andre eruit zag. Ik zat aan een tafeltje vlak bij de ingang en nam de mannen die alleen binnenkwamen van top tot teen op en probeerde oogcontact te maken. Je voelt je dan toch een soort van schandknaap. Toen Andre uiteindelijk binnenkwam wist ik meteen dat hij het was en hebben we een goed gesprek gehad met een getekende arbeidsovereenkomst als resultaat.

Kort daarna kwam het afscheid bij de Detam waar ik tien jaar had gewerkt en er waren veel collega’s bij aanwezig, net als nu. Mijn bedoeling was om voor drie jaar naar Curacao te gaan. En als het onverhoopt niet mocht bevallen was ik gauw terug.

Na twaalf jaar kan men stellen dat het goed is bevallen en dat is ook zo. Er zijn mensen die zich beklemd voelen door een klein eiland als Curacao. “Ja, in Nederland kun je gewoon de auto naar Parijs pakken als je wilt.” Dat klopt, maar ik heb vroeger in Nederland nooit die behoefte gehad.

Integendeel, het kleinschalige van Curacao is juist een enorm pluspunt. Klanten, evenementen, borrels, het is allemaal lekker dichtbij. Dit bevordert het contact met collega’s, want wat is er nu leuker dan met een Polar in de hand eens goed, nou ja goed, te discussieren. Het onderwerp maakt dan niet zoveel uit. Zelfs afscheid nemen is op deze manier een stuk gezelliger of niet soms?

Zeven jaar heb ik bij Aqualectra gewerkt en vijf jaar bij UTS. Tussendoor nog vier maanden voor Gemeente Belastingen Amsterdam en drie maanden voor Migros in Zwitserland. Ik kijk terug op een mooie tijd. Gisteren was er nog een mooi afscheid bij UTS.

SQL Integrator is nu een ander bedrijf dan het toen was. Met toen bedoel ik de tijd dat het kantoor op het Dok-terrein stond. Geen vergelijking met onze huidige huisvesting, maar het had zijn charme. Iedereen was toen nog vrijgezel en we zochten elkaar vaak op na het werk. Bij Landhuis Brievengat, Mambo, de Tropen, de Royal Red Pool Lounge etc. Op vrijdag 30 juni van het jaar 2000 namen we met een borrel afscheid van Dok. Diezelfde nacht begon de conversie voor het grote VIS/2000 project bij Aqualectra. “Hoe weet die dat allemaal nog?”, vragen sommigen zich af. Heel eenvoudig, het staat allemaal op mijn website.

In de Dok-tijd waren er vaak stagiares en die hielden ook allemaal een website bij. Hun namen ben ik vergeten maar eens hadden we er twee die begeleid werden door Lisa Berkemeijer en over diverse medewerkers een soort van parodie op hun site zetten. Met dank aan collega Lahrn die de foto leverde hadden ze mij ook te pakken. DBA’s dat is maar vreemd volk vonden zij. Doelend op mijn bril schreven ze dat DBA’s alleen met gewone ‘humans’ kunnen communiceren door middel van twee 17 inch monitoren op hun neus. Bij het opruimen in verband met onze aanstaande verhuizing vond ik die bril terug. Speciaal voor deze gelegenheid heb ik hem meegenomen, oordeel zelf maar. Uhh… No pictures allowed!

SQL Integrator is professioneler geworden en de vrijgezellen van toen zijn nu burgerlijke huisvaders. Ik wel in ieder. Dat is trouwens een verhaal apart. In februari 1999 nam ik een weekje vrij. Ik ging op vakantie naar Santo Domingo. Toen ik terugkwam zette ik de foto’s van mijn huwelijk met Lucy op de website. Ik kan wel zeggen dat dit insloeg als een bom. Een inslag die gevoeld werd van Curacao tot aan Nederland toe. Ik zie nog het onthutste gezicht van Krijn die mij tot dat moment nog als normaal beschouwde. Als vrijgezelle DBA’s sindsdien naar het buitenland gingen hield iedereen zijn hart vast.

Terug naar ons professionelere bedrijf. Afgelopen donderdagmorgen heb ik mijn uren voor september compleet gemaakt, een fluitje van een cent in TRS. Dat ging vroeger wel anders en oudgedienden weten nog hoe lang en moeizaam de weg naar dit urenregistratiesysteem was.

Veel herinneringen aan een mooie tijd maar toch gaan wij weg . Er zijn diverse redenen waarom we voor Nederland hebben gekozen. De mensen die het CasaLog volgen kennen ze wel. Voor mij is het terugkeren naar Nederland moeilijker dan destijds het emigreren naar Curacao. Toen ging ik in mijn eentje, inmiddels heb ik de zorg voor een vrouw en twee kinderen. Twee kinderen waarvan er een eigenlijk helemaal geen zin, toch Luchiano? En als ik over de Schottegatweg rijd met telkens “Into the Night” van Santana op Dolfijn FM kan ik er zelf ook nog niet helemaal bij. Het is nu reeds ons afscheidsnummer.

Overigens doet Curacao er van alles aan om het mensen moeilijk te maken het eiland te verlaten. Stempels verzamelen en belastingaangifte doen zijn niet mijn twee grootste hobby’s en de termijnen die de ambtenaren nodig denken te hebben zijn lang. Diverse keren zat ik tegenover Kees om alternatieven en shortcuts te bedenken. Kees, bij deze mijn dank voor het voortdurende meedenken en het luisterende oor.

Het zit erop maar toch ook weer niet helemaal. Immers, we blijven collega’s omdat ik per 1 oktober in dienst ben getreden bij SQL Integrator Nederland. Aan werk is daar geen gebrek. Dat merkte ik wel toen de Sales van Tom erachter kwam dat we maandag al vliegen. “Oh, kan ik je dan ook al eerder inzetten dan 1 oktober?”, vroeg ze. Gezien de dingen die we nog allemaal moeten regelen als we aankomen heb ik haar geantwoord dat een datum in de buurt van 1 november mij beter uitkomt.

Collega’s, immers SQL of niet SQL jullie zijn allemaal collega’s, ik wil jullie hartelijk bedanken voor het meewerken aan de mooie tijd die ik op Curacao gehad heb. Ik wens jullie al het goede voor in de toekomst en wie weet wanneer en waar we elkaar nog eens tegenkomen.

Mede namens Lucy, Luchiano en Diana... dank jullie wel!

September 16, 2007

Afscheid van SQL Integrator

Toen de verhuizers vrijdagmiddag om half een weg waren en het huis lekker opgeruimd hadden we even een soort van vakantiegevoel. Al snel begon Lucy weer te poetsen en flanste ik een afscheidsspeech in elkaar. Bijna twee vellen A4 en die moesten uit het hoofd geleerd worden. Om zes uur vertrokken we naar de Neptunusweg alwaar het kantoor van SQL Integrator is gevestigd.

Tot onze verrassing was het geen gewone borrel. Op de parkeerplaats stonden ronde rood beklede tafeltjes opgesteld alsmede een catering service. Er waren al heel wat mensen, niet alleen van SQL maar diverse andere genodigden waar ik vroeger mee gewerkt heb. Dat was erg leuk. Na de begroeting begonnen we maar eens aan een Polar. Mijn UTS-collega's wisten twee bijzondere betekenissen van het woord Polar te vertellen, een normale en een andere als men er iets meer van gedronken heeft.

Ik maakte een rondje en behalve iedere keer vertellen waar we een huis gaan zoeken waren er filosofische bespiegelingen over afscheid, vertrek en het nut van af en toe opnieuw beginnen. Luchiano (9) speelde met de andere kinderen en Lucy verdween helaas al snel met Diana (1) in de auto. We hebben geen kinderwagen meer, die is door Caribbean Moving Services meegenomen. Gelukkig is de kleine prinses dol op de auto.

14.09.2007: Afscheid van de Spiders bij SQL Integrator met op de valreep het Prince2 certificaat. Klik voor groter.Het eten van de catering service smaakte uitstekend en de duisternis viel in. Speciaal voor de gelegenheid was Ivo Stomp gekomen, onze Prince2 trainer. Wij moesten nog steeds het certificaat van het examen in februari van dit jaar ontvangen. Aangezien ik Curacao verlaat wilde men graag de portokosten besparen en daarom was Ivo er.

Als zijnde het feestvarken mocht ik de namen van de geslaagden oproepen en het certificaat overhandigen. Maar wie moet er voortaan als fotograaf functioneren bij SQL-evenementen? Daarvoor hebben we niet minder dan drie kandidaten. Nathanael Zoetrum die mijn camera gebruikte, Lahrn van Hoop en semi-professional Pauline Alfonso. Voordeel van deze procedure is dat de meeste collega's nu handenschuddend met mij op de foto staan.

De beurt was aan direkteur Kees Barneveld om te speechen. Hij vertelde dat hij in november 1995 een weekje op proef naar Curacao kwam om te bekijken of hij hier wilde werken. Met een andere ex-collega gingen we ergens een hapje eten en Kees was verbaasd over mijn gebruinde teint, ja toen had ik die nog. "Hoef jij soms nooit te werken?", vroeg hij. Een goede DBA zorgt ervoor dat alles draait en heeft verder weinig omkijken naar de systemen. Dat sprak Kees wel aan. Om een lang verhaal kort te maken, dankzij CasaSpider is hij uiteindelijk direkteur geworden. Geen dank hoor, Kees.

Na de speech kwam het kado, een mooi fotoalbum, niet digitaal maar wel heel authentiek. Er stonden al een paar foto's in uit mijn beginperiode, bijzondere foto's mag ik wel zeggen. Over mooie foto's gesproken, deze van Diana op de arm van Rodney Rosenda mag er ook zijn.

Het was tijd voor mijn afscheidsspeech. Onderdeel daarvan was een anekdote over twee stagiares die SQL-collega's op hun website parodieerden. Over mij schreven ze dat DBA's heel vreemde wezens zijn die alleen met normale mensen kunnen communiceren door middel van twee 17-inch monitoren op hun neus. Ze hadden namelijk een foto toegespeeld gekregen van mij met een ietwat gedateerd model bril. Die bril hebben wij laatst bij het opruimen toevallig teruggevonden en ik had hem meegenomen, speciaal voor mijn speech. Het ziet er zo uit.

Toen ik uiteindelijk uitgesproken was kwam Lucy er even bij staan, immers ook zij neemt afscheid. Voorts vond zij de speech veel en veel te lang. Dat kan wel zo zijn, maar ik heb toch mooi even kunnen zeggen wat ik wilde zeggen. Ondertussen vermaakte Nathanael zich met mijn camera. Bij het bekijken van de foto's de volgende dag was er sprake van enige verbazing: 1, 2, 3, 4, 5 en 6.

Lucy en ik liepen een laatste ronde. Het was een mooi afscheidsfeest, om een uur of tien waren we thuis. Collega's van SQL Integrator en alle andere aanwezigen, onze hartelijke dank voor het op deze manier uitluiden van onze periode op Curacao!

De volledige fotoserie van 33 door Nathanael geschoten foto's staat online in het album SQL Afscheid CasaSpider.

September 13, 2007

Afscheid van UTS

Het loopt tegen twaalven op donderdagavond. Iedereen ligt al in bed, maar ik moest even Pauw & Witteman kijken over het uitzetten van (voor de afwisseling niet door) Rita Verdonk. We hebben de hele avond dozen ingepakt en spullen uitgezocht. Morgen om kwart over acht komen de verhuizers.

Daar hebben we het later nog wel eens over. Donderdag was namelijk mijn laatste werkdag bij UTS, de Curacaose telecommaatschappij Numero Uno. Vanaf 1 september 2002 ben ik daar gedetacheerd en in de loop van de tijd ben ik er me helemaal thuis gaan voelen. De IT-afdeling te Vredenberg bestaat uit leuke mensen waarmee het goed huggen is zoals te zien in deze serie van 14 foto's:

 • Het "feestje" begint kalm. Van links naar rechts CasaSpider, Rensley Meulens en Maruga Epistola.
 • De kantinedames Uka (Uka Chaka) en Denchi. 13.09.2007: CasaSpider neemt afscheid van UTS, hier omringd door lout dames. Foto Lahrn van Hoop. Klik voor groter.
 • CasaSpider te midden van de dames: Maya, Valesca, Denchi en beneden Maruga, Ingrid en Uka.
 • Lekkere taarten, vruchten en ponchi crema, van Centrum Supermarkt.
 • CasaSpider pakt het verrassende kado uit, een Digital Photo Frame!
 • CasaSpider en George Broos van Mediation (BMP).
 • CasaSpider en Elgeline Martis van Security (oppassen!), Shirley kijkt lachend toe.
 • CasaSpider en Valesca Montonjo, wij hebben een lange historie.
 • CasaSpider en Maya van Veldhuizen die om vijf uur altijd tijd heeft voor een praatje.
 • Alirio de Boer die geen zin zonder dubbele betekenis kan uitspreken en CasaSpider.
 • CasaSpider en Shirley Schoop, donderdag is van oudsher "haar" dag.
 • CasaSpider en Edgar Wanga, de nieuwe DBA bij UTS.
 • CasaSpider en Denchi, de beste kantine-cheffin die een bedrijf zich kan wensen.
 • En last but not least CasaSpider en Uka, mijn rug doet nog pijn en haar verloofde Alirio keek jaloers toe.

Wie ontbreekt op de foto's is de nieuwe fotograaf van SQL Integrator Curacao, we proudly present Mr. Lahrn van Hoop! Om kort te gaan, ik was verrast door het leuke afscheid van mijn UTS-collega's en het mooie kado. Bovenstaande foto's zullen als eerste rouleren in de Digital Photo Frame, dat is beloofd.

Collega's van UTS, bedankt voor deze leuke middag. Ik ga jullie missen!

June 30, 2007

El Sapo El Sapo (39)

1.

28.06.2007: Afscheid Jeroen Koops van SQL Integrator in Avila Beach. Klik voor groter.Donderdagavond hadden we een Technical Meeting van SQL Integrator in het Avila Beach hotel. Niet in ons gebruikelijke zaaltje dat bezet was, maar ernaast. De meeting verliep zoals altijd, HRM-dingetjes, Sales-dingetjes en een aardige presentatie van Krijn over Prince2 die tegen de verhouding in tamelijk lauw werd ontvangen en tenslotte waar iedereen met smart op wachtte: de afsluitende borrel.

Hoogtepunt was het afscheid van Jeroen Koops die met zijn gezin terug gaat naar Nederland. Een afscheid gaat altijd gepaard met zoenen van een van onze office-ladies. Nu Manja naar de concurrentie is vertrokken neemt Melisa Rosa, een dergelijk prachtige naam moet men gewoon voluit schrijven, de honneurs waar.

Uiteraard weigerde mijn camera op het moment van de kus tussen twee niet-partners en dus moest hij over. Let op het gezicht van Antonio tijdens de omstrengeling. Een kus die overigens netjes op de wangen werd gegeven. "Was dat alles? het deed nog geeneens pijn!", lijkt Jeroen te zeggen.

Jeroen, ik wens jou en je gezin veel succes en voorspoed in Nederland. Je zult nog wel eens denken aan het Happy Hour op Wet&Wid als de Insulinde door de ondergaande zon vaart terwijl bij jullie de hagelstenen door de ruiten kletteren.

2.

30.06.2007: Laatste karateles Karate-Do Curacao, Kristi met mawashi-geri tegen Sensei Ivonne. Klik voor groter.Zaterdagmorgen was er ook een soort van afscheid, de laatste karateles van het seizoen. Sensei Ivonne was moe, naar eigen zeggen zelfs gebroken. Zij had 17 uur aan een stuk door aan een belangrijke conversie gewerkt. Niet alles is goed gegaan gezien ook een aantal dringende telefoontjes tijdens de les. Als dinsdag alle currencies maar goed staan.

Luchiano (9) kwam wat langzaam op gang, hij is bepaald geen ochtendmens. Pas toen er tegen stootkussens geschopt mocht worden kwam het enthousiasme. Ook sparren doet hij graag, volgend seizoen staan er echte wedstrijden op het programma.

Tenminste als zijn moeder het goed vindt. Op de foto voert Kristi van Kridan een mooie mawashi-geri uit, zij heeft afgelopen zondag de groene band behaald.

3.

29.06.2007: Toyota van CasaSpider net op tijd voorzien van een grijs nummerplaatbelastingaddendum voor de tweede helft van 2007. Klik voor groter.Ieder half jaar, dat is vaste prik, verhaalt het CasaLog over het nieuwe nummerplaatbelastingaddendum. Een woord dat nog niet in de Dikke van Dale te vinden is maar wel via Google.

Voor de historie van het nummerplaatbelastingaddendum leze men de post Uitvinder van een woord. Op deze wijze kan men mooi de groei van Diana (1) monitoren. Bij de zich in vreemde bochten wringende Luchiano (9) is dat een stuk moeilijker.

Grijs is de kleur van het opzetplaatje dat een medewerker van Star Lease vrijdagmiddag just in time op de nummerplaat van de donkerblauwe Toyota zonder moon-/sunroof schroefde. Vanaf 1 juli worden auto's zonder grijs nummerplaatbelastingaddendum zonder mededogen van de weg gehaald en in beslag genomen.

Er zijn mensen die geen zin hebben om autobelasting te betalen. Liever lenen zij het opzetplaatje van een andere auto. Daarom klonk Star Lease deze vast op de nummerplaat maar dat doen ze niet meer. Op mijn vraag waarom niet antwoordde de Star medewerker dat het geboefte er dan gewoon de hele nummerplaat afschroeft. En het is veel moeilijker om een nieuwe nummerplaat te krijgen dan een nieuw nummerplaatbelastingaddendum.

May 26, 2007

Afscheid Manja in teken van zoenen

Een tijdje geleden kregen alle SQL Integrator werknemers een email van onze Office Manager Manja waarin zij mededeelde een nieuwe uitdaging gevonden te hebben. Per 1 juni wordt zij directiesecretaresse bij KPMG maar wat kan ons dat nu schelen, immers het babe-gehalte van onze vestiging daalt met sprongen!

25.05.2007: Afscheid Manja Hamen na acht jaar SQL Integrator Curacao. Klik voor groter.Vrijdagavond was haar afscheidsborrel. Andrew hield de eerste speech en hij had er veel werk van gemaakt. De een na de ander volgde, Kees, Andre en Lahrn. Dat is nu het mooie van Curacao, de mannen voeren het woord en de vrouwen zitten mooi te wezen. Uhh... rollback, geintje!

Het afscheid door de mannelijke werknemers stond in het teken van het zoenen. Iedereen nam de gelegenheid waar om Manja er een of meer te geven. Nathanael deed zelfs net of hij een speech wilde houden, maar eiste eerst een zoen. Na de zoen liep hij doodgemoedereerd maar intens gelukkig weg.

Manja's vriend Ryan hield een oogje in het zeil en kwam zelf ook aan zijn trekken. Zeker toen Manja getroost moest worden toen er wat tranen opwelden na haar eigen afscheidsspeech. Na acht jaar intensief bij alles wat SQL Integrator Curacao heet betrokken te zijn geweest is dat niet verwonderlijk.

Over zoenen gesproken, opvallend was dat de CasaCamera keer op keer weigerde op het moment dat iemand een zoentje wilde stelen. Krampachtig hield ik de knop ingedrukt maar meestal gebeurde er niets. Het voordeel hiervan was dat menige zoen overgedaan moest worden. Alleen bij werkelijke partners reageerde het apparaat direct. Dat werd aan het eind nog eens bewezen met Ino & Bente.

Ondanks een in feite trieste gebeurtenis als een afscheid zat de sfeer er goed in. Ook de kinderen vermaakten zich prima met GameBoy, computers, tikkertje, verstoppertje, acrobatiek etc. Het was voor Luchiano (9) en mij niet gemakkelijk ons los te rukken. Lucy stond ons thuis al ongeduldig op te wachten.

Voor CasaSpider geen zoen maar de deegroller!

Speciaal voor het afscheid van Manja staat een album met 24 foto's online op de CasaPictures website. Manja, het ga je goed bij je nieuwe werkgever en denk af en toe nog eens aan ons.

December 2, 2006

Sinterklaas bij SQL

Nauwelijks bekomen van de Mariachi-party bij Roland en Barbara stond het volgende evenement op het programma. Vrijdagavond vereerde Sint Nicolaas in het gezelschap van twee Zwarte Pieten (sorry Boutie, Xaviera en vele anderen) SQL Integrator met een bezoek.

Glunderend neemt Luchiano (9) zijn zelf uitgekozen kado in ontvangst. Klik voor groter.De vraag is altijd wie Sinterklaas speelt. Toen de Goedheiligman uiteindelijk binnenkwam met vlak erachter Kathleen dacht ik in eerste instantie dat haar man Rob Kabel Sinterklaas was. Ondanks de baard was hij echter onherkenbaar. Een uurtje later voegde Rob zich bij het gezelschap en Sint zat nog steeds op de bank. "Zo'n grote neus heb ik toch niet?", was Robs commentaar op mijn eerdere suggestie.

Sinterklaas is er voor de kinderen en die vonden het allemaal leuk. Donderdag had Luchiano (9) zelf zijn kado uitgezocht bij Highlights, hij gaf het ook zelf af aan het organisatie-comité. Maar of hij nu 100% van zijn geloof is afgevallen is niet geheel duidelijk. Wellicht schrijft hij hierover op zijn Latios-weblog.

Diana (6 maanden) vond het allemaal interessant maar ging toch zonder kado huiswaarts. Kristi is een jongedame aan het worden en haar favoriete kleur is roze. Lohrangel begeeft zich in hogere sferen en ook de kinderen van Jaresca zien er tevreden uit. Er was veel rood en veel chaos, de ideale ingredienten voor een leuk feest. Claire en Chris hadden groot nieuws en wellicht daardoor speciale interesse voor dit kinderfeest.

Omdat het regende, ja de regentijd is begonnen op Curacao, vonden de festiviteiten binnen plaats. Nadat Sint vertrokken was konden we weer naar buiten in de frisse lucht. Daar volgde een tweede hoogtepunt (...), het afscheid van Pierre. Ted hield een leuke toespraak waarin hij mooie woorden sprak voor de afscheidnemende stagiair die van zijn kant een leuke tijd bij SQL heeft gehad.

Toen wij naar huis wilden gaan kwam Luchiano huilend binnen. Van Sinterklaas had hij een opvoedkundig uitermate verantwoord kado gekregen, namelijk een oorlogsuitrusting bestaande uit een geweer en een pistool ieder met drie pijlen, communication-equipment, een secret mission badge en nog wat tierelantijnen.

Drie van de zes pijlen waren onvindbaar, geen wonder als een horde kinderen er in het donker lukraak mee in het rond schiet. Inmiddels is het leed geleden, immers men kan toch maar één pijl tegelijk afvuren.

Een album met 39 foto's getiteld SQL Sinterklaas staat online.

August 12, 2006

Alpha en Omega

Vrijdagavond om zes uur begon de afscheidsborrel van, voor Ibrahim Ajubi. Om half zes reed ik naar huis om Luchiano (8) en de camera op te halen. Op weg naar SQL Integrator Head Quarters bleek het eerste attribuut zich wel in de auto te bevinden, het tweede was helaas thuis achtergebleven. Geen foto's van Ibrahim dus. Okay, een archieffoto dan.

Ibrahim is destijds bij SQL binnengekomen als Java-specialist. Een rustige, vakbekwame collega. Dat vond men bij de RBTT-bank waar hij enige maanden gedetacheerd was ook. De bank deed hem een aanbod dat hij niet kon weigeren en per 1 augustus kwam derhalve een einde aan zijn dienstverband bij SQL Integrator.

De borrel was interessant, zeker op het laatst toen Luchiano al op een bankje lag te slapen. Heeft degene die het transport faciliteert (mede-)verantwoordelijkheid voor de content? Het bleek een interessant discussie-thema met meerdere facetten.

CasaSpider wenst Ibrahim veel succes in zijn verdere loopbaan.

Luchiano's vakantie is niet alleen qua school afgelopen. Zaterdagmorgen om half negen werd hij verwacht bij Karate-Do Curacao. We waren een van de eersten, Ivonne was de vloer van de dojo aan het vegen. Door de open ramen is de afgelopen zes weken heel wat stof met veertjes naar binnen gewaaid.

Uiteraard droeg Luchiano zijn karatepak met gele band. Hij beoefent de sport nu zes maanden en het is mooi om te zien hoe snel de ontwikkeling gaat. Luchiano behoort duidelijk tot de serieuzere kinderen. Toen hij even met Sensei Ivonne mocht sparren liet hij zien een hoop bijgeleerd te hebben. Als de motivatie goed blijft dan wordt het nog wel wat.

Ieder einde is een nieuw begin.

January 14, 2006

Liza neemt afscheid van SQL

Per 1 januari van dit jaar is Liza niet meer bij ons in dienst. Al enkele jaren is zij gedetacheerd bij Aqualectra, het water- en electriciteitsbedrijf van Curacao. "Als ik daar toch al zolang zit, kan ik net zo goed daar in dienst gaan" of woorden van min of meer gelijke srekking moet Liza bedacht hebben.

Liza krijgt een zoen van Andrew bij haar afscheid van SQL. Klik voor groter!Het afscheid op vrijdag de dertiende (!) was in de vorm van een etentje/buffet gegoten. Voor de rest was het een gewone borrel. Het moment van afscheid nemen brak aan. Andrew had het kado in zijn handen en begon te vertellen dat Liza liever geen toespraak had. Wat is dat toch met toespraken en SQL? Is er sprake van discursofobia? En zo ja, hoe is dat ontstaan?

Een afscheid is hèt moment voor anekdotes. Over Liza circuleert een hele mooie anekdote, uit haar begintijd. Het is niet zeker of de anekdote helemaal op waarheid berust, maar hij is echt de moeite waard. Het heeft te maken met spiegelruiten, het donker, licht aan en een voetbalteam. Daar wil ik het graag bij laten.

Mijn eerste herinnering aan Liza dateert uit 1997. Tom Molenwijk had zojuist SQL Integrator Nederland opgericht en moest daar uit het niets een goeddraaiend bedrijf van maken. Hij vroeg mij om een paar maanden in Nederland voor hem te werken. Zo kwam ik bij de Gemeente Belastingen Amsterdam (GBA) terecht. Een bijzonder leuke tijd overigens.

Op een bepaald moment was ik met Tom op het kantoor van Transfer Solutions en daar kwam Liza binnenstormen. Zij volgde een opleiding tot Oracle Developer met de intentie om daarna op Curacao te gaan werken. Van Tom had zij gedurende de opleiding een lease-auto gekregen, een paarse Renault Twingo. De benzine moest zij echter zelf betalen.

"Maar dat is zo duur!", betoogde Liza, "is daar echt niets aan te doen?" "Jawel", antwoordde Tom, "je mag van mij ook een OV-kaart hebben in plaats van de Twingo." Liza rekende wat heen en weer en besloot de overstap naar de trein te maken. In die tijd waren de treinen iets minder vol en reden ze iets meer op tijd.

Inmiddels is Liza helemaal gesetteld op Curacao, ze is getrouwd en heeft een mooie dochter, Kiara. Een groot deel van haar ontwikkeling heeft zij doorgemaakt gedurende haar SQL-tijd. CasaSpider wenst Liza veel succes met haar toekomst bij Aqualectra.

June 29, 2004

Eerste CBK avond

Een aantal jaren geleden ging ons bedrijf SQL Integrator door een bepaalde fase heen. Van jonge wilde avonturiers naar een professionelere onderneming. Er werd nagedacht over Visie en hoe die gestalte te geven. Bij dat veranderingsproces werden wij geholpen, nou ja zeker niet belangeloos, door het internationaal erkende Krauthammer instituut.

Eén van de dingen die we moesten bedenken was het vertalen van de visie in een korte kernachtige zin. Wij zijn een internationaal bedrijf, werknemers hebben de mogelijkheid om bij de diverse vestigingen ingezet te worden. Als slogan kwam derhalve uit de bus rollen: Crossing Borders with IT.

Sinds enkele maanden heeft Andrew Solomon SQL Integrator versterkt als (zeer enthousiaste) Operations Manager. Door hem worden diverse activiteiten georganiseerd. Kennisoverdracht is binnen een bedrijf een enorm handige manier om het algemene kennisnivo op een hoger peil te brengen. Bijkomend voordeel is dat het niets kost en ook nog gezellig is, zeker na afloop.

Eerste CBK-avond SQL Integrator!

Maandag vond de eerste CBK-avond plaats, waarbij CBK staat voor Crossing Borders with Knowledge. Mijn eerste associatie bij het horen van de naam CBK was een of ander verboden hormoonpreparaat voor kalveren. Maar goed, zelf kon ik geen betere naam verzinnen, dan mag men ook niet klagen.

Aan Ino Laurensse de eer om de aftrap te verzorgen met een presentatie over Java en PL/SQL. Hoogtepunt was zijn demo om vanuit de (Oracle) database live de temperatuur van een willekeurige luchthaven op te vragen. Op Schiphol was het 13 graden en op Hato Curacao 30. Maar dat laatste is altijd zo.

Na Ino was het de beurt aan Chris Oudeman die over zijn baby, de SMS-Gateway, vertelde. Een fraai stuk software waarmee zogenaamde content providers hun ringtones, newsflashes en andere zaken naar de klant kunnen brengen. In de Gateway worden billing en business rules afgehandeld en het geheel wordt onderhouden met een speciale website.

Jammer genoeg was het meteen het afscheid van Chris, donderdag keert hij terug naar Nederland. Het nerd-gehalte op Curacao loopt hiermee een flinke deuk op. De avond werd besloten met Amstel bier.