Main

July 11, 2010

Un dia muy importante (2)

De zilveren eminentie CasaSpider zegt het wederom: KUT VAN DE KLOTENBOK!
Of in het Spaans: Coño de los testículos del chivo!

Met dank aan Bert van Marwijk die Robin van Persie liet staan, wat een eikel.
Ik ga slapen.

Un dia muy importante (1)

Het is vandaag, zondag 11 juli 2010, een belangrijke dag. Ook op een belangrijke dag poepen mensen op een toilet, met andere woorden het leven gaat gewoon door. Ter gelegenheid van mijn verjaardag op 18 mei kreeg ik van CasasPa een boek: Jan Mulder, de Analyticus. Ik lees het boek vooral op het toilet en ben vanochtend op pagina 338 aanbeland.

Het boek gaat over voetbal, is dat even toepasselijk op deze belangrijke dag? Mulder heeft een plezierige schrijfstijl, maar na een tijdje denkt men wel eens: "Zo, en nu even wat anders". Ziet daar iemand parallellen met het CasaLog? Ik schiet een paar keer in de lach bij het hoofdstuk "De heer Oneliner", dat handelt over Brian Clough, trainer van Nottingham Forest begin jaren tachtig.

In die tijd studeerde (ahum) ik in Utrecht en woonde op de Willem Schuylenburglaan 68, studentencomplex Van Lieflandlaan. Huisgenoot Ruud van Dijk was een groot Ajax-fan en stelde voor op 9 april 1980 de halve finale Europacup-1 tussen Nottingham Forest en Ajax te bezoeken. Een vriend van Ruud ging ook mee. We namen de boot vanuit Rotterdam en probeerden elkaar zenuwachtig te maken aangaande zeeziekte.

09.04.1980: Ajax verliest met 2-0 in Nottingham van Nottingham Forest, halve finale Europacup 1. Klik voor groter.Nu ben ik in Rotterdam geboren en heb derhalve zeebenen. Toen het schip het ruime sop koos wisten we niet wat ons overkwam. Het ding zwalkte meters van links naar rechts en weer terug. Het was nagenoeg onmogelijk om zonder steun door de gangen te lopen. "Grote genade, als dat zo doorgaat tot Engeland, dan hebben we wel een probleem", dacht ik bij mijzelf. Na de branding was de zee gelukkig een stuk rustiger.

We verbleven een paar dagen in Londen. Toen we uit een discotheek kwamen en een taxi naar ons hotel wilden nemen, zei Ruud tegen de chauffeur: "Are you free?" De taxi-chauffeur antwoordde: "No, I am married". In die tijd was de serie "Are you being served?", bekend door Mrs. Slocombe's pussy en Mr. Humphries, tamelijk populair. Op de dag van de wedstrijd huurden we een auto en reden links van Londen naar Nottingham.

De sfeer in Nottingham was uitstekend, we dronken er een biertje en aten er wat. De Engelsen waren erg vriendelijk, ook als wij zeiden dat Ajax met 0-3 ging winnen. In het stadion stonden wij in het Ajax-vak. Het was de eerste keer dat ik de F-Side van zo dichtbij zag en dat was toch wel een ander sfeertje. Op het veld toonde Nottingham zich het betere team, ook al bezwoer Ruud dat zijn held Tjeu-La Ling nog ging scoren. Het gebeurde niet. Nottingham won met 2-0 en plaatste zich ondanks de 1-0 winst van Ajax in Amsterdam voor de finale. Daarin won Nottingham de Europacup-1 door Hamburger SV met 1-0 te verslaan. (Wikipedia)

Hoe kom ik hierop? O ja, het boek van Jan Mulder en het verhaal over Brian Clough. Brian Clough speelde on-Engels voetbal, namelijk over de grond. Clough: "Als God het hoog door de lucht had gewild, had ie daar wel gras gelegd." En over zijn jonge team: "Acne is a bigger problem than injuries".

Om een belangrijke finale te winnen is kwaliteit een voorwaarde, maar geluk evenzeer. In deze dagen wordt er veel gepraat over de verloren WK-finale van 1974. In dat toernooi presteerde het Nederlands Elftal uitzonderlijk goed. Jan Mulder herinnert zich wat eraan vooraf ging, dat een laat en haarzuiver doelpunt van Belgie in de kwalificatiewedstrijd tegen Nederland onterecht werd afgekeurd. Anders hadden de Belgen in de finale tegen West-Duitsland gestaan.

Hoe we vanavond tegen de Spanjaarden winnen maakt me niet uit.
Als we maar winnen.

July 9, 2010

Inktvis Paul en de stoomtrein

09.07.2010: NS zet zelfs stoomtreinen in om Amsterdam te bereiken bij de huldiging van Oranje aanstaande dinsdag. Klik voor groter.Duitsland heeft behoefte aan een Partij voor de Dieren. Het is toch te gek voor woorden dat Inktvis Paul na de door hem voorspelde nederlaag tegen Spanje wordt bedreigd door woedende Duitse fans? Het dier heeft zelfs een extra beveiliger gekregen, Inktvis Paul in een rol als de nieuwe Geert Wilders.

Inmiddels heeft Das Tintenfisch Orakel door het eten van de foute mossel te kennen gegeven dat Spanje wereldkampioen voetbal wordt. Boeien! Het Nederlands Elftal maakt gelukkig gebruik van Power Balance armbandjes met een hologram daarin verwerkt, dat positieve trillingen opwekt.

Waar gaat de wereld naar toe? Overigens voorspelde Inktvis Paul bij het Europees Kampioenschap in 2008 ook alle wedstrijden goed, behalve precies de finale. Daar klampen wij ons zondagavond aan vast.

Voor het eerst sinds lange tijd ga ik een cursus volgen, van maandag tot en met woensdag in Amsterdam. Dat wordt dinsdag nog gezellig met de huldiging van het Nederlands Elftal. Amsterdam verwacht een miljoen bezoekers. De NS zet nu al extra treinen in, dit model (wat is het?) uit 1909 of daaromtrent reed vrijdagmiddag voorbij op station 's-Hertogenbosch.

July 8, 2010

Sympathie, een dun lijntje

Tegen wie willen wij in de finale staan, tegen Duitsland of tegen Spanje? Die vraag stelt bijna iedereen. "De wraak van 1974" is een thema en een man zegt op de radio: "Het mooiste is natuurlijk als we de finale tegen Duitsland spelen, in verband met 1974. Maar dan moeten we wel winnen." We winnen liever van Duitsland en verliezen liever van Spanje.

07.07.2010: Duitsland ligt eruit na de verloren halve finale wk2010 tegen Spanje. Klik voor groter.Lange tijd zijn Duitsland en de Duitsers tamelijk bescheiden geweest over Die Nationalelf, zeker voor hun doen. Sinds de eerste wedstrijd tegen Australie is die bescheidenheid helemaal weg. "Wij spelen het beste voetbal" en "Iedereen vindt ons sympathiek", klinkt het in de Duitse ochtendprogramma's. Nou, dat maak ik zelf wel uit.

Als Spanje-Duitsland begint ben ik instinctief meteen voor Spanje. Na de Duitse nederlaag switch ik naar de ARD. Daar is men realistisch, de Spanjaarden waren beter. Maar dan: "Wij hebben verloren van het beste team ter wereld. Spanje wordt wereldkampioen." Nou, dat zullen we nog wel eens zien.

Inktvis Paul heeft wederom gelijk gehad. Hopelijk is hij inmiddels niet gefrituurd.

Voetbal is emotie. Onder normale omstandigheden ben ik een rustige jongen, tijdens voetbalwedstrijden van Feyenoord of het Nederlands Elftal komt het beest in mij los en valt er wel eens een onvertogen woord. Diana (4) kan mij precies nadoen, in woord en gebaar. Als het bij Nederland-Uruguay even rustig is vraagt zij ineens aan mij: "Papa, doet die kutkabouter ook mee?"

Wesley Sneijder is inderdaad van de partij.

July 7, 2010

Blatter for president

Wiskunde en getallenreeksen zijn kennelijk niet mijn ding. "Gelukkig maar!", zeggen velen nu. Gisteren waren ze toch een beetje bang, ja geef maar eerlijk toe. Voorlopig geen wiskunde op het CasaLog. Maar wat moeten we dan? Het antwoord is: Inktvis Paul.

Voetbal maakt mensen bijgelovig en de Duitsers laten al hun wedstrijden daarom voorspellen door Inktvis Paul, das Tintenfisch Orakel. In twee plexiglazen compartimenten, een met de Duitse vlag en een met die van de tegenstander, zit een mossel. Dan komt de uitgehongerde Inktvis Paul in actie en kiest een mossel. Het betreffende land wint vervolgens de wedstrijd. Tijdens dit WK heeft Inktvis Paul alle Duitse wedstrijden goed voorspeld, inclusief de nederlaag tegen Servie.

07.07.2010: Voetbal en Bijgeloof gaan hand in hand, de Duitsers geloven massaal in Inktvis Paul. Klik voor groter.Ademloos kijkt heel Duitsland toe welke mossel Inktvis Paul deze keer uit het compartiment vist, de Duitse of de Spaanse. Tot ontzetting van de natie duikt Paul op de Spaanse mossel! Dit betekent een finale tussen Nederland en Spanje.

Voetbal zet de wereld in beweging en was nooit eerder zo belangrijk. De Verenigde Naties kunnen niet eens in de schaduw staan van de FIFA, Sepp Blatter rules the world. Ga maar na, Blatter zet meisjes in oranje jurkjes in de cel en geen soevereine overheid die er iets tegen kan doen.

En wat te denken van Nigeria, een land geregeerd door maffioso waar men beter niet de spot mee drijft. Na de uitschakeling van Nigeria schorst president Jonathan Goodluck het Nigeriaanse elftal voor de duur van twee jaar. De FIFA is niet onder de indruk en dreigt met zware sancties. Schielijk haalt Goodluck bakzeil.

Maar de FIFA kan meer. De KNVB had voorafgaand aan het WK weinig vertrouwen in de prestaties van Oranje aangezien het Hilton-hotel in Sandton (Johannesburg) slechts tot 8 juli is geboekt. Per donderdag moet de Hollandse delegatie die uit minimaal 70 man bestaat een nieuw hotel vinden. De FIFA blijkt ook als reisbureau op eenzame hoogte te staan en gaat dit regelen.

Zonder dollen, als men serieus ooit het Midden-Oosten conflict opgelost wil zien...

Who you gonna call? FIFA!

July 5, 2010

Waarom Uruguay wereldkampioen wordt

Uruguay wordt de nieuwe wereldkampioen voetbal, dat kan gewoon niet anders. Het is een kwestie van rekenen met reeksen. Kijk, Uruguay was voor de eerste keer wereldkampioen in 1930 en voor de tweede keer in 1950. De eerste keer staat gelijk aan één maal één en is de basis: 1930. De tweede keer lezen we als twee maal één maal tien, die tien vanwege ons tientallig stelsel, en komen zo uit op een totaal van twintig.

1930 + 20 = 1950.
Zo klaar als een klontje.

Als Uruguay wederom kampioen wordt tellen wij drie maal twee, analoog aan de denkwijze van Fibonacci (Wikipedia) waarbij het volgende getal in de reeks de som is van de twee voorgaande. Drie maal twee is zes, nu nog even vermenigvuldigen met de tien uit ons tientallige stelsel en daar hebben we het magische getal zestig.

1950 + 60 = 2010.
De reeks is derhalve 1930 - 1950 - 2010.
Hiermee is wetenschappelijk bewezen dat Uruguay dit jaar de nieuwe wereldkampioen wordt, bel de mensen maar alvast die de Nobelprijzen uitreiken.

Een gelukje voor ons en een tegenvaller voor Uruguay is dat hun volgende kampioenschap op zich laat wachten tot het jaar 2160.

July 3, 2010

Wederopstanding

Nederland-Brazilie op een wereldkampioenschap is en blijft iets bijzonders. Bij de laatste twee confrontaties vlogen wij eruit, de eerste keer in 1974 wonnen we. Gelukkig was ik daar al bij. Voor vrijdagmiddag heb ik er een hard hoofd in, geef Oranje 10% kans. Om 14:30 is het druk op de weg, heel Nederland is op weg naar een plek met breedbeeld-tv. Met een Westmalle nestel ik me een half uur van tevoren op de bank. Het is bloedheet, buiten lonkt het zwembad vergeefs.

Net voor aanvang is er paniek in het Nederlandse kamp, Joris Mathijssen is geblesseerd en André Ooijer moet erin. Dat is wel een bummer, immers Ooijer heeft nauwelijks speelminuten en is toch al 73? Van de andere kant, als we Mathijsen al niet meer kunnen vervangen... zo goed is die nu ook weer niet. We zullen het ermee moeten doen, het belangrijkste is de mentaliteit waarmee onze jongens het veld op stappen.

Gedurende de eerste minuten blijkt dat Brazilie beter in de gaten heeft wat er op het spel staat, we worden compleet overlopen. Het net-buitenspeldoelpunt in de 8e minuut is een voorbode, twee minuten later wordt onze defensie opengespleten en rondt Robinho koelbloedig af. We staan achter en vanaf de bank schreeuw ik onze jongens stimulerend naar voren, okay ik noem ze allemaal stinkende homo's. Bij deze mijn welgemeende excuses aan de homoseksuele gemeenschap, maar het was voor de zaak van Oranje.

"Als we de rust maar halen met slechts een 0-1 achterstand", spookt door de hoofden van vrijwel iedere Holland-supporter. We halen het, met dank aan Maarten Stekelenburg. In de tweede helft zijn we aanvankelijk even machteloos als in de eerste. Dan komt de gelijkmaker letterlijk uit de lucht vallen. Keeper Júlio César en verdediger Felipe Melo beoordelen een hoge bal van Sneijder helemaal verkeerd en Melo werkt de bal zelf in het doel. "Niet te geloven hoeveel geluk wij hebben!", brul ik hysterisch met overslaande stem. Diana (4) loopt naar buiten en snikt of wij ik niet zo hard wil schreeuwen. Dat gaat niet meer lukken.


02.07.2010: Tuinkabouter Wesley Sneijder kopt op magistrale wijze de 2-1 binnen voor Nederland tegen Brazilie, kwartfinale WK2010. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


De wedstrijd kantelt. De eerst zo fanatieke en gedreven Brazilianen lopen achter de feiten aan. Nederland is feller in de duels en het vertrouwen groeit. In de 68e minuut kopt Kuyt een corner door naar tuinkabouter Wesley Sneijder en de kleinste man van het veld scoort met het hoofd de 2-1. Dat kabouter mag hij inmiddels wel als een geuzennaam beschouwen. Iedereen staat zijn mannetje, wellicht met uitzondering van de ongelukkige Robin van Persie die terecht gewisseld wordt voor Klaas-Jan Huntelaar. Deze keer heeft hij geen commentaar. Ja, of voetballers beseffen dat de liplezers ze in de gaten houden.

Het laatste fluitsignaal klinkt en wij juichen ons de longen uit het lijf. Hadden we eruit gelegen op de manier van de eerste helft, dan was het ondanks alle overwinningen in de WK-kwalificatie en de vier overwinningen op het WK zelf uiteindelijk een roemloze missie geweest. Nu zijn de voetballers, trainer Bert van Marwijk en CasaSpider helden, zo dicht liggen succes en falen kennelijk bij elkaar. De factor geluk speelt een grote rol en dat is tegelijk de grote charme van de sport.

Over dat laatste denken spelers en fans van Ghana heel anders. Van de wedstrijd Ghana-Uruguay heb ik niet bijster veel gezien, de Westmalle van eerder die middag deed zijn werk. Vooral tegen het einde wordt Ghana steeds sterker en Uruguay moet terug. In de laatste seconden van de verlenging is er een spervuur van schoten op het Uruguyaanse doel. Naast de keeper staan er twee spelers op de doellijn. Een daarvan is Luis Suárez die op Stekelenburgachtige wijze de bal met twee handen vanaf de doellijn terug het veld in duwt. Het levert hem een rode kaart en Ghana een penalty op.

Terwijl Suárez huilend het veld af loopt neemt Asamoah Gyan de strafschop die Ghana de halve finales moet binnenloodsen. Zijn schot gaat via de deklat over. Nu is het Gyan die reddeloos in tranen uitbarst en Suárez springt een gat in de lucht. Het is een groot drama en precies wat voetbal zo mooi maakt. Penalties moeten beslissen wie er doorgaat. Uitgerekend Gyan neemt de eerste voor Ghana. "Laat hem alsjeblieft niet missen", prevel ik. Zoiets gun je niemand, Frank de Boer kan erover meepraten. Gyan schiet raak, maar later missen twee teamgenoten. Uruguay beleeft zijn eigen wederopstanding en staat dinsdag in de halve finale tegenover Nederland. Zonder Suárez, dat wel.

June 28, 2010

De wraak van 1966

Sankt Wendel (Saarland), 1966. Samen met Onkel Norbert kijk ik vanuit de eetkamer naar de WK-finale die in het legendarische Wembley-stadion wordt gespeeld tussen Engeland en West-Duitsland. In de verlenging schiet Geoff Hurst een voorzet van Alan Ball tegen de onderkant van de lat. De bal stuitert op of voor de doellijn. Het is absoluut geen doelpunt, maar de scheidsrechter ziet dat anders. Engeland komt op een 3-2 voorsprong en maakt er in de laatste seconden via de derde goal van Geoff Hurst zelfs nog 4-2 van.

Gilze-Rijen (Noord-Brabant), 2010. In mijn eentje kijk ik vanuit de woonkamer naar de achtste finale van het WK die in het Free State Stadium in Bloemfontein wordt gespeeld tussen Engeland en Duitsland. Duitsland staat met 2-1 voor als Lampard de bal op zijn slof neemt en de onderkant van de lat raakt. De bal stuitert minstens 30 centimeter achter de doellijn. Keeper Neuer ziet dat ook, maar hervat het spel alsof er niets gebeurd is. De scheidsrechter ziet het doelpunt niet en laat gewoon doorspelen. Duitsland wint met 4-1.

Weet je wat ik me afvroeg in de rust? Iedereen heeft de beelden te zien gekregen, ook de spelers. De Duitsers wisten derhalve dat Engeland een doelpunt is onthouden. Was het niet een geweldig gebaar geweest om bij aanvang van de tweede helft de Engelsen vrije doortocht te geven voor de gelijkmaker? Ja, wellicht is dat wat al te naief.

De discussie over het inzetten van technische hulpmiddelen laait weer op. Steeds meer personen van enig gewicht zoals Guus Hiddink pleiten hiervoor. De Fifa met Sepp Blatter aan het hoofd blijft zich verzetten. In 1966 was Blatter 30 jaar oud. Gezien de belangen rondom de voetbalsport en tegelijkertijd de impact van scheidsrechterlijke beslissingen gekoppeld aan het geringe aantal doelpunten moet er iets gebeuren.

Alles verandert en dit geldt ook voor de sport. Neem de Formule-1, hoeveel regels komen er ieder jaar bij om ervoor te zorgen dat het circus aantrekkelijk blijft? Het gaat om argumenten. Luttele uren na de foute beslissing bij Engeland-Duitsland scoort Argentinie een loepzuiver buitenspeldoelpunt tegen Mexico. Wat is het verweer van Sepp Blatter: "Als er technologie bij komt kijken, zullen er geen discussies meer zijn. Dat willen we niet. We willen emoties op het veld en soms wat meer dan dat: passie".

Passie ja, onrecht neen! Het doet mij denken aan het stoffige kaartspel Pesten. Als men een twee oplegt moet de volgende speler twee kaarten trekken. Dat kunnen we in het voetbal ook wel invoeren. Als een team een goal scoort trekt het een kaart. Als het toevallig de verkeerde is krijgt de tegenstander twee goals toegekend. Eerlijk? Neen, maar het zorgt wel voor emotie.

Enfin, Nederland-Slowakije wordt geleid door Alberto Undiano Mallenco, de Spaanse scheidsrechter die kwistig met kaarten strooit. Ook niet zo eerlijk voor het team dat de kwartfinales met vijf spelers minder bereikt. Tot slot de stand in de Webloggers-poule van voetbalpoules.nl. In het subpoule-klassement presteren we onder de maat met een 523e plaats op pagina 22 van 137. Dit kan beter!

June 20, 2010

Mijn kinderen

Kinderen, wat moet men ervan zeggen. Ze zorgen voor hoofdbrekens, maar leveren meer op dan ze kosten, meestal dan toch. Ja mensen, het leven als betalingsbalans. Zo werkt het nu eenmaal. Vandaag is het Vaderdag. Vaders aller landen, gefeliciteerd!

20.06.2010: Diana (4) verrast mij met een leuk Vaderdagkado, gemaakt op haar speelschool Harlekijn. Klik voor groter.Op haar speelschool Harlekijn heeft Diana (4) een kado gemaakt in de vorm van een foto. Op het bijbehorende kaartje staat: "Lieve papa. Mijn papa is de allerliefste." En nog wat dingen. Op zich een merkwaardige zin, mijn papa is de allerliefste. Ben ik door de school uitverkoren tot de allerliefste papa op aarde? Of is de papa van ieder kind automatisch de allerliefste? Misschien moet men niet alles willen ontleden, maar ja daar geniet ik juist zo van.

Ik ben blij met Diana's kado. In de voetbalpoule gaat het wat minder. Van maandag tot en met vrijdag staat FC Gilze-Rijen op de eerste plaats van het individueel klassement, maar is inmiddels teruggezakt naar een gedeelde derde plek . Het sleutelduel van gisteren was Ghana-Australie. Mijn direkte tegenstanders hadden 1-1 voorspeld en dat bleek achteraf correct. Aangezien die stand reeds na een minuut of 30 bereikt was en Australie met 10 man verder moest, voorspelden de tv-analytici in de rust een eenvoudige overwinning voor Ghana.

"Zeg dat nou niet", jammerde ik inwendig. Mijn vrees werd bewaarheid, Ghana verknoeit de tweede helft. Afstandsschoten van meer dan 40 meter terwijl medespelers vrijlopen. Door de voetbalpoule begin ik Ghana gewoon te haten! Wat dat betreft kijkt een plaats in de anonimiteit een stuk relaxter.

Met Luchiano (12) ben ik ook blij. Voor Italie-Nieuw Zeeland voorspel ik 1-0, maar deze keer moet ook de doelpuntenmaker worden ingevuld. Ik kies voor De Rossi, maar Luchiano zegt dat Gilardino of Di Natale een betere keus is. Hij onderbouwt dat met feiten. Het moet gezegd, die honderden uren Fifa 2010 op de Wii maken hem tot een echte kenner. Van mij totaal onbekende spelers schudt hij zo de karakteristieken uit de mouw.

Een foto van de een, voetbaltips van de ander. Daar doet men het uiteindelijk toch allemaal voor.

June 18, 2010

Beroepsdeformatie?

Zoals bekend zitten we midden in het Wereldkampioenschap Voetbal.
Bij Brabant Water kijken we niet, maar werken gewoon door.
Pieter H. loopt langs, in gedachten verzonken.

CasaSpider: "Pieter, het staat nog 0-0!"
Pieter, zich omdraaiend: "0-0? Bij wat?"
CasaSpider: "Duitsland tegen Servie, 0-0 na 25 minuten."
Pieter: "Oh, voetbal. Bij 0-0 denk ik aan iets heel anders."
CasaSpider: "O ja? Aan wat dan?"
Pieter: "00-Client. SAP-mandant."

June 17, 2010

Alles voor de Overheid

Ter geruststelling, deze post gaat niet over het WK2010. Okay, heel zijdelings wel maar echt heel zijdelings. Zoals inmiddels genoegzaam bekend doe ik samen met mede-bloggers, familieleden en vrienden mee aan voetbalpoules.nl. Deelname is gratis, maar voor een euro of tien mag men zich Prof noemen en verkrijgt daarbij wat extra privileges. Voor de toppers in het individueel klassement lagen er altijd enige mooie prijzen klaar.

Met de nadruk op lagen. Op woensdag 9 juni 2010 komt het Ministerie van Justitie even roet in het eten gooien: Het is verboden om prijzen weg te geven in een openbare voetbalpoule. Dit valt onder de wet kansspelen en alleen de Nationale Sporttotalisator heeft hiervoor een vergunning. Een toelichting vindt men op de website van het Ministerie.

Waar gaat dit over? Het zit me echt niet hoog hoe Justitie de diefstal van Luchiano's (12) horloge heeft behandeld. Ook heeft het er niets mee te maken dat ik heel toevallig als nummer één ben geëindigd van de eerste ronde bij de WK-poule. Alles draait tegenwoordig om geld en dat stuit mij tegen de borst. De Fifa laat Bavaria-meisjes als zware criminelen opsluiten en onze overheid doet er alles aan om het monopolie op gokgebied te behouden of zelfs uit te bouwen.

Dat levert een beeld op van verregaande hypocrisie. Enerzijds waarschuwt de overheid tegen gokken en tegelijkertijd zorgt men ervoor dat een groot deel van de inkomsten in de staatskas vloeit. Kijk maar naar de Holland Casino-maffia en de wijze waarop men voorkomt dat Nederlanders via internet elders hun geld inzetten. Hetzelfde geldt voor de Nationale Sporttotalisator. De toto is een ouderwets en niet meer in deze tijd passend fenomeen, dat is zomaar een stelling die ik hier even drop.

Hoeveel mooier is een web-toepassing als voetbalpoules.nl? Deelnemers vechten individueel en in teams en zien hun prestaties (ahum) met een druk op de knop gepresenteerd. Laat ik niet overdrijven en/of te lyrisch worden. Lees de toelichting van Justitie nog maar eens een keer goed door. Wat een juridisch gedrocht! Laten we het even samen doornemen.

Volgens Justitie voldoet een voetbalpoule aan de definitie van een sportprijsvraag. Want bij een sportprijsvraag moeten deelnemers uitslagen raden van vooraf aangekondigde wedstrijden. Tot zover geen vuiltje aan de lucht. Dan komt de eerste vreemde opmerking: "Harddraverijen en paardenrennen worden hier niet toe gerekend."

Wat is dit voor onzin? Wie heeft dit verzonnen? Welke belangen spelen hier?

Op grond van artikel 16 van de Wet op de kansspelen kan er door de Minister van Justitie aan slechts één rechtspersoon vergunning worden verleend voor het organiseren van sportprijsvragen: de Nationale Sportotalisator. Hieruit volgt dat alleen de Nationale Sporttotalisator gerechtigd is tot het organiseren van een voetbalpoule. Meteen daarna volgt de uitzondering: "De Wet op de kansspelen is echter niet van toepassing op voetbalpoules die niet voor het publiek zijn opengesteld en niet bedrijfsmatig worden georganiseerd."

Binnen een bedrijf of een gezin mag men daarom wel een poule organiseren. Ja, daar wil het Ministerie van Justitie zich niet aan branden. Ik ben het hier niet mee eens, zoveel is wel duidelijk. Welke argumenten zijn er te bedenken ten faveure van dit juridisch gedrocht uit de koker van Justitie?

In juni draait het om de V

Juni 2010 is de maand van (1v) de V (1v) en kan daarom in het vervolg (2v) wellicht beter Vuni heten. Het is maar net wat iemand opvalt (1v), dan gaat men erop letten en bewijst daarmee de eigen stelling. Zo heb ik de laatste tijd de indruk dat er een invasie (1v) van (1v) Volvo's (2v) over onze nationale snelwegen rijdt.

Vroeger was de Volvo een tamelijk zeldzame verschijning, tegenwoordig lijkt elke derde auto wel een Volvo. Let er maar eens op. Nadrukkelijker nog dan een Volvo is de vuvuzela. Woensdagavond voetbalt Zuid-Afrika haar tweede groepswedstrijd tegen Uruguay. Het spelen van de volksliederen begint, eerst dat van Uruguay. Dan volgt het Zuid-Afrikaanse en dat is verrassend mooi, zeker als het uit bijna 50.000 kelen op de tribunes klinkt. De beelden van de meezingende spelers van team Zuid-Afrika gecombineerd met het ontbreken van het vuvuzelagezoem zorgen voor kippenvel op de armen.

Al vrij snel in de wedstrijd vergaat de Zuid-Afrikanen het lachen, maar dat is een andere zaak. Volvo, vuvuzela, volkslied en we eindigen met de voetbalpoule. Voor de derde achtereenvolgende dag voert FC Gilze-Rijen het algemeen klassement aan, het wordt bijna genant. Neen, over geluk heb ik niet te klagen. Voor Zuid-Afrika tegen Uruguay voorspel ik 0-1. Naaste concurrent f.c.lijnen heeft 0-2. In de 90e minuut staat het 0-2 voor Uruguay en hierdoor komt f.c.lijnen op gelijke hoogte. Een wippertje van Luis Suárez, let op de klemtoon, in de 94e (!) minuut wordt eenvoudig binnengekopt door Pereira. In mijn verbeelding zie ik de man achter f.c.lijnen met zijn hoofd tegen de muur bonken. En kan daar niet mee zitten, haha.

De gevolgen voor de diverse standen:

De eerste prijs voor FC Gilze-Rijen is binnen: WK2010 - Rondewinnaar - Groepswedstrijden 1e Ronde.
Die pakken ze me niet meer avvvv (4v).

June 16, 2010

Honger en dorst

Ja, sorry hoor maar op dit moment kan ik aan niets anders meer denken dan aan voetbalpoules.nl. Onder normale omstandigheden is vrouwelijk schoon eten het voornaamste doel van mijn gedachten. Voor de tweede achtereenvolgende dag staat CasaSpider in de vorm van Team FC Gilze-Rijen BOVENAAN het individuele klassement met meer dan 56.000 deelnemers.

Sleutelduel van dinsdag was Ivoorkust-Portugal dat ondanks een schot op de paal van Cristiano Ronaldo in de beginfase tamelijk geluidloos in de door mij voorspelde 0-0 eindigde. Grappig trouwens dat Portugese supporters veel overeenkomsten vertonen met Nederlandse. Een man bekritiseert Ronaldo: "Het is een idioot die veel teveel geld verdient". Dat zeggen ze over mij nu ook altijd.

Voor woensdag sta ik in dubio, mijn Jomandagevoel zegt dat Honduras-Chili ook weer in 0-0 eindigt. De voetbalratio daarentegen beweert dat men zijn geld beter op Chili kan zetten. Er is tijd tot 13:30 om de definitieve voorspelling bekend te maken. Omdat het zo mooi is, voor mij dan, hier de stand in het individuele klassement.


15.06.2010: Voor de tweede achtereenvolgende dag voert CasaSpider als FC Gilze-Rijen het individueel klassement van voetbalpoules.nl aan, na de 0-0 tussen Ivoorkust en Portugal. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


Ach, het is waarschijnlijk voor het laatst. Immers, mijn geluk duurt zelden langer dan twee dagen. De Webloggers zijn gestegen en nemen positie 56 in op pagina 3 van 136. Wel jammer dat een aantal mensen heeft afgehaakt en wij het nu met slechts 20 aktieve deelnemers moeten doen. De stand binnen onze poule is als volgt.

Hmmm, ik begin honger te krijgen. Wat te denken van de kwestie van de opgepakte Bavaria-meisjes in hun sexy DutchDresses? Nu is Bavaria ongeveer het laatste bier dat ik drink, ja hallo Westmalle Tripel speelt wel in een andere divisie, maar qua promotiestunt schieten ze in de roos.

Juridisch is het ook een interessante zaak. Hebben enkele tientallen stewards/agenten het recht om een groep meisjes in oranje jurkjes het stadion uit te zetten en met celstraf te bedreigen? De belangen zijn groot en Budweiser (of de Fifa?) voelt zich gepiepeld door het nietige Bavaria. Een ding scheelt, Budweiser drink ik al helemaal niet.

June 15, 2010

Leven bij het moment

Het WK2010 is in volle gang en datzelfde geldt voor de honderden, zo niet duizenden voetbalpoules waar vele fanatiekelingen zich mee bezighouden. Het is algemeen bekend dat de Webloggers een geducht team vormen binnen voetbalpoules.nl. Interessante shizzle waarover straks meer.

Bij de voorbeschouwingen op de wedstrijden nodigt de NOS telkens een echte voetbalkenner uit om zijn, het zijn altijd mannen, licht op de zaak te doen schijnen. Een of twee dagen voor de wedstrijd tegen Denemarken valt die eer te beurt aan Piet de Visser, een alom gerespecteerd analyticus. Voor mij is hij een verfrissende stem te midden van alle euforie over het magistrale Oranje, dat op dat moment nog geen wedstrijd heeft gespeeld.

Piet de Visser geeft aan dat we nog niet zomaar van de Denen gewonnen hebben, het is een stug team. Maar zijn hoogtepunt moet dan nog komen, met een uitspraak zoals slechts de hele groten op aarde dat kunnen. Neem een Johan Cruijff, neem een Orakel van Delphi. Aanleiding is de veelgestelde en feitelijk onzinnige vraag hoever Nederland kan komen op het WK in Zuid-Afrika.

14.06.2010: Diana (4) geniet van het moment. Het speeldevice of de 2-0 overwinning van Nederland op Denemarken? Klik voor groter.Piet de Visser: "Als wij de poule-fase overleven dan kunnen wij ver komen." Een geniale uitspraak, waarom verzin ik dit niet? Er zit veel logica in deze bewering, immers het omgekeerde is precies even waar: "Als wij ten onder gaan in de poule-fase dan komen wij niet erg ver." De Visser trekt het nog iets breder met zijn uitsmijter: "De poule-fase is een bottleneck."

Een slok Westmalle Tripel nemend laat ik Piet's laatste torpedo even rustig binnenkomen. De poule-fase als bottleneck... hiervan dienen UEFA en FIFA onmiddellijk op de hoogte gesteld te worden! Dit is niets minder dan Het Ei van Columbus om in één klap de helft van de deelnemende teams naar huis te sturen in plaats van maanden, wat zeg ik jarenlang in de poules door te spelen.

De poule als bottleneck, ik zeg: "Piet, bedankt!" Even terug naar euforie. De Duitsers zijn na hun overwinning op voetbaldwerg Australie euforisch. Over Nederland wordt met geen woord gerept en dat is heel mooi. Wie weet er beter dan Nederland dat goed en mooi voetbal allesbehalve een garantie is voor een hoge klassering? Laat die Duitsers maar even in hun waan. Van Persie, Van der Vaart en Sneijder kunnen zich alleen nog maar "steigeren".

Tot slot een stukje euforie van mijn kant. Hoe gaat het met de voetbalpoule? Heel goed. De Webloggers staan met een 83e plaats op pagina 4 van 136. Team FC Gilze-Rijen voert de Webloggers aan met 95 punten. Maandagavond, na Japan-Kameroen (1-0) ziet CasaSpider, de man achter FC Gilze-Rijen, dat hij op een tiende plek staat in het Individuele Klassement van ruim 56.000 deelnemers. Hij heeft een achterstand van 8 punten op de absolute leider met de komische naam AartBakkebaard FC.

Snel analyseer ik de voorspellingen van de Top-10 voor Italie-Paraguay en zie dat iedereen denkt dat het 1-0 voor Italie wordt. Zelf heb ik ook 1-0 voor Italie ingevuld, maar voel op basis van de leeftijd van de Italianen en de Paraguayaanse taaiheid een gelijkspelletje in de lucht hangen. Wat als deze Jomanda 1-1 invult en het bij het rechte eind heeft? Dan sta ik precies gelijk met AartBakkebaard op nummer 1!

Met samengeknepen billen zit ik de laatste 20 minuten van de wedstrijd uit. Als de scheidsrechter eindelijk het eindsignaal op zijn fluit blaast, juich ik. Ach, het is maar voor even, maar is de kunst van het leven juist niet het genieten van het moment? Dacht het wéllèh?

Gelukkig zijn er voldoende momenten om van Diana te genieten, vooral als zij zelf geniet van een speeldevice in het parkje.

June 14, 2010

Met dank aan Poulsen-Agger

We hebben onze eerste wedstrijd gewonnen. Met dank aan het Monty Python-duo Simon Poulsen-Daniel Agger. Niet met dank aan ons tegenvallende supertrio Van Persie, Van der Vaart en Sneijder. Quote van Luchiano (12) over Wesley: "Ik haat die kabouter!"

Zelf meet hij 1.41 meter. Tijdens Japan-Kameroen heb ik het eerste halve uur geslapen en toch niets gemist. Bij het doelpunt van Keisuke Honda ben ik al lang weer wakker.

June 13, 2010

De Wet van de Grote Getallen

Vijf wedstrijden van het WK2010 zitten erop. In voetbalpoules.nl hebben mijn vier teams een vliegende start gemaakt. Na de vierde wedstrijd, net voor Engeland - USA, staat FC Gilze-Rijen met 47 uit 50 mogelijke punten op de 29e plaats van 54.739 deelnemers. Dit noemen wij toeval. Op dat moment zijn er drie individuen die de maximale score, 50 uit 50 punten hebben behaald.

Het lukt ze vast geen tweede keer, maar anderen wel. Zo werkt de Wet van de Grote Getallen. Na het, met dank aan een blunderende keeper Robert Green, verrassende gelijke spel tussen Engeland en de Verenigde Staten is de situatie gewijzigd. Niemand heeft meer een 100% score, twee deelnemers voeren de ranglijst aan met 59 uit 70 mogelijke punten.

Over Engeland - USA gesproken, voor de nabeschouwingen switch ik tussen Studio Sportzomer van de NOS en VI Oranje (Stuur een vraag in!) van RTL. Zaterdag is Prem te gast in VI Oranje en 's middags voorspelt hij al het gelijke spel. Rene van der Gijp veegt dat van tafel en stelt als kenner dat Engeland gemakkelijk gaat winnen. Na afloop van de wedstrijd eist Prem op zijn enigszins irritante wijze genoegdoening van de professional Van der Gijp aan de amateur Prem.

Dit schiet Van der Gijp helemaal in het verkeerde keelgat. Waar hij normaliter de relaxte, altijd lachende joker aan tafel is verandert dit in een klap. Chagrijnig en bits probeert hij Prem op zijn plaats te zetten: "Waar dat gelijke spel van komt dat heb ik toch net uitgelegd!" Het blijft een interessant proces als iemand uit zijn rol valt.

Tot slot de tot nu toe mooiste WK-site, tenminste voor wie van cijfers houdt: World Cup Football 2010. Andere suggesties zijn welkom. Volgens Prem wordt Nederland wereldkampioen. Na zijn voorspelling van Engeland - Verenigde Staten gloort er een beetje hoop. Rene van der Gijp?

June 12, 2010

Bijengezoem zonder honing

Een jaar geleden bij de Confederations Cup, die niet geheel toevallig in Zuid-Afrika werd gespeeld, maakte de wereld, okay ik, voor het eerst kennis met dat bijzondere, authentieke, Afrikaanse muziekinstrument. Of is het misschien een wapen? Het gaat over de vermaledijde vuvuzela of lepatata, zoveel is wel duidelijk. Ergerde ik me een jaar geleden nog een bult aan het irritante bijengezoem, nu heeft de gewenning toegeslagen. Nog even en zonder dat monotone lawaai is een voetbalwedstrijd geen voetbalwedstrijd meer. Is het dan echt zo dat alles went, behalve een vent?

Het WK2010 is begonnen, het leven heeft weer zin. Luchiano (12) heeft andere dingen te doen. Donderdag, toen het WK nog een dag ver was, gingen een paar klassen van het Beatrix College naar het Sportiom in Den Bosch (website). Ik fungeerde als chauffeur en kon tussendoor gewoon werken, immers Brabant Water zit ook in Den Bosch. Zaterdag brengt Luchiano de dag door in de Efteling, zijn vriend Joey heeft een entreekaartje over.

Bij het wachten in het Sportiom had ik het er toevallig over met de moeders van Lindsey en Tariq, over dat ouders hun kinderen zelfstandig dingen moeten laten doen. "Maar laatst wilde Lindsey naar 013 en dat vind ik toch nog te vroeg." 013 is een disco voor kinderen tot 15 jaar. "Maar een dagje naar de Efteling, ja dat moet kunnen."

Dat beaamde ik en als vrijdagmiddag de telefoon gaat en Luchiano vraagt of hij met Joey naar de Efteling mag kan ik derhalve moeilijk anders dan ja zeggen. Everything is connected. De eerste dag van het WK zit erop. Vandaag drie wedstrijden waarvan Engeland tegen de Verenigde Staten het hoogtepunt is.

Nu maar hopen dat de wedstrijden het aanzien waard zijn, immers het alternatief is 270 minuten luisteren naar oorverdovend bijengezoem. Zonder honing. De Webloggers zijn goed van start gegaan, we staan 88e van de 3233 deelnemende poules.

June 9, 2010

Aperitief en hoofdgerecht

Het is verkiezingsavond, qua spanning een leuk aperitief voor het WK2010 in Zuid-Afrika. Eeuwig zonde dat we anno 2010 nog steeds met een rood kleurpotlood stemmen. Zonde en tegelijkertijd ongelofelijk. Hé, maar dat is toevallig... op 10 juni 2004 schreef ik het volgende naar aanleiding van een referendum in Venezuela, waarin het volk zich mocht uitspreken over het beleid van president Hugo Chávez:

We (een aantal Venezolaanse collega's die met mij bij UTS op Curacao werkten, red.) hadden het ook over verkiezingen in Nederland. Hoe men daar het stemmen met de computer controleert op fraude. "Ach", zei ik, "dat gebeurt eigenlijk nauwelijks. We vertrouwen het wel". In Venezuela gaat straks voor het eerst gestemd worden met Touch-screens. De oppositie is bevreesd voor fraude, aangezien het bedrijf dat het systeem implementeert banden zou hebben met de regering. (Bron)

09.06.2010: CasaSpider brengt zijn stem uit bij stembureau KBS Sint Jozef te Rijen. Klik voor groter.Wat is er sinds 2004 met Nederland gebeurd dat het vertrouwen zo heeft doen slinken? Stemcomputers zijn betrouwbaarder dan papier, dat is mijn stelling. Het grote voordeel is dat de uitslag meteen beschikbaar is. In oktober 2006 schreef ik een aantal posts over stemcomputers, waaronder deze. Kern van mijn betoog voor stemcomputers is dat er een hardcopy (print) uit het apparaat moet komen. De stemmer controleert het printje en als het klopt deponeert hij het papier in een beveiligde ton.

Als de stemkantoren gesloten zijn wordt de uitslag direkt bekend gemaakt. De volgende dag neemt men een aantal steekproeven bij willekeurige stemkantoren waarbij men de computeruitslag handmatig vergelijkt met de papiertjes in de ton. Tevens zoekt men een aantal stemkantoren uit met een opvallende uitslag en controleert die ook.

Als de telling van de printjes precies overeenkomt met de door de computer bepaalde uitslag is het bewijs geleverd voor een correct verloop van het proces. Hoe eenvoudig kan het zijn? Het enige dat men op deze wijze niet kan garanderen is dat in theorie iedere stem herleid kan worden naar zijn stemmer. Maar wie wil hier misbruik van maken en hoe?

Enfin, ik heb mijn stem uitgebracht op een mooie dame bijzondere partij. Dat had ik aan mijzelf beloofd. Tot zover het aperitief, dan kunnen we nu door naar het hoofdgerecht. Het Wereldkampioenschap Voetbal 2010 in Zuid-Afrika komt eraan, vet coole shizzle! De Webloggers doen mee in hun eigen subpoule bij voetbalpoules.nl. We kunnen nog wel wat kenners gebruiken. Bij deze derhalve mijn oproep om mee te doen:

Registreert u massaal bij voetbalpoules.nl (60.384 mensen gingen u voor) en zoekt vervolgens de poule Webloggers op. Meldt u gratis en zonder wachtwoord aan!

Tot zover deze oproep. Marianne, doe je ook mee?

May 8, 2010

Dag voetbal en hallo voetbal

Voetbal, voetbal, voetbal. De wereld draait om voetbal, het is niet anders. En dat is maar goed ook. Dit jaar heb ik (te) weinig aandacht besteed aan de Webloggers Poule van voetbalpoules.nl. Dat betekent niet dat het niet spannend was, neen waarschijnlijk komt het omdat ik met mijn drie teams geen echte rol van betekenis speelde. De eerlijkheid gebiedt dit te zeggen. Okay, de top-5 van het seizoen 2009-2010 betreedt nu het erepodium. We beginnen achteraan en werken naar voren toe, hier komen ze.

  • Op de vijfde plaats is geëindigd met 1423 punten het team Kabritu di Keeshi hetgeen zoveel betekent als Geit van Kees (of kaas). Het is een van de twee alter-ego's van Kees Barneveld, directeur SQL Integrator Curacao.
  • Vierde met 1440 punten is team Camarados, een naam die in webloggersland geen nadere toelichting behoeft. Camarados = GJ Bos uit Glimmen, ook al woont hij tegenwoordig in Haren.
  • Over naar de derde plaats en die is voor team Koentahh met 1441 punten. Manager van team Koentahh is logischerwijze Koen die de bronzen medaille in ontvangst mag nemen.
  • De zilveren medaille is met 1467 punten voor team Hoppie geleid door Marvin Hoppenbrouwers. Hoppie doet mij meteen aan bier denken en dat is een goede zaak, denk ik.
  • De onbetwiste nummer één van de Webloggers in het seizoen 2009-2010 is team 1-0-1 van iemand met de vreselijke naam CasaSpiderMepper (CSM). Deze mepper heeft duchtig toegeslagen en wint de poule ruim met 1486 punten. CasaSpiderMepper is het tweede alter-ego van de tevens op de vijfde plaats geëindigde Kees Barneveld. Kees, gefeliciteerd!

De volledige individuele uitslag van de Webloggers Poule: pagina 1 en pagina 2. Individuele prestaties zijn belangrijk, maar nog belangrijker is hoe de Webloggers het als team hebben gedaan. Traditioneel zijn wij een van de top-poules in voetbalpoules.nl en dit jaar vormt daarop geen uitzondering. Wederom zijn we op de eerste pagina van dertig terechtgekomen, deze keer op een eervolle 15e plaats van 738 deelnemende poules. Grote klasse, mannen (m/v)!

Op 11 juni 2010 gaat het WK in Zuid-Afrika van start met de openingswedstrijd Zuid-Afrika tegen Mexico. Het is de bedoeling dat de Webloggers op dit toernooi eens flink gaan uitpakken, ik denk aan een plaats bij de eerste drie. Om dit te bewerkstelligen moeten we met zoveel mogelijk kenners zijn. Daarom bij deze de oproep om u aan te melden, eerst bij voetbalpoules.nl en dan bij de Webloggers Poule.

CasasPa, de vader van CasaSpider, heeft een eigen poule opgericht met de naam Marathon Eindhoven. Aangezien het soms niet geheel duidelijk is hoe men zich bij voetbalpoules.nl moet aanmelden vroeg hij mij een kleine handleiding te maken, Voetbalpoules voor Dummies zeg maar. Dat heb ik gedaan en deze handleiding staat online: Handleiding aanmelden voetbalpoules.nl. Nieuw bloed dat mee wil doen met de Webloggers kan deze handleiding gebruiken, alleen dient men in plaats van Marathon Eindhoven te kiezen voor Webloggers. Dat moet te doen zijn.

Het leuke van een WK is dat zowel mannen als vrouwen het even prachtig vinden, dat is algemeen bekend. Het grootste voordeel voor de niet die-hard voetbalfan zit hem in het feit dat er relatief snel een eind aan komt. Laat dit voor iedereen voldoende inspiratie zijn om de Webloggers Poule uit meer dan 60 deelnemers te laten bestaan.

Zegt het voort en maakt reclame, ook via Twitter waar ik speciaal een voetbalpoules account (follow me!) heb gecreëerd. Aan de communicatie gaat het niet liggen.